PARTNER SERWISU
pumtmgga
49 50 51 52 53
DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 1 września 2012 07:32:31 przy kursie: 5,71 zł
taka sugestia padła kiedyś z ust @bankrucika

bankrucik napisał(a):
krótko i treściwie opowiedział "miedzy słowami" dzisiaj w tvn cnbc sytuację PBG- S. Buczek z Quercusa...

"rynek ( zarzadzajacy i analitycy) nie wierzy prezesowi"

"jeszcze dwa dni przed komunikatem z PGS na spotkaniu z nami ( czyli także z Buczkiem) Prezes PBG zapewniał, że nic nie planuje z emisją akcji...., przez dwa dni tak wiele się zmieniło...?????"

" wielu analityków nie wierzy ostatnim raportom finansowym PBG"

potem gdy grupa PBG złożyła wniosek o upadłość zadałem mu na forum pytanie:

DarthUnreal napisał(a):
Bankrucik Ty tutaj napisałeś kiedyś posta w którym zawarłeś stwierdzenie że wielu analityków nie wierzy w sprawozdania finansowe, ale napisałeś tak jakbyś też tak uważał. Dalej tak uważasz, że tam spore przekłamania są?

i on odpisał że to kreatywna księgowość

bankrucik napisał(a):
tak.. dalej tak uważam...

sprawozdania całej grupy PBG to w dużej części wirtualna księgowość...

sytuacja na wielu kontraktach czy inwestycjach jest zła już od dawna a w księgach tego nie uwidaczniano..

To jest kreatywna księgowość czy jej nie ma?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 września 2012 03:23:59 przy kursie: 5,71 zł
Gadanie o kreatywnej księgowości w przypadku PBG oznacza dla mnie, że nie ma się większego pojęcia o tym, jak rachunkowo chodzą kontrakty długoerminowe. Z ust kogoś z branży inwestycyjnej to jest - delikatnie mówiąc - o jedno zdanie za dużo.

Wszyscy są tacy mądrzy teraz, jak zupa się wylała. Tylko przypominam, że ci eksperci od tzw. inwestorów instytucjonalnych spokojnie finansowali PBG przez ładnych parę lat. Mimo, że firma nie generowała gotówki operacyjnej, która grzęzła w kontraktach właśnie. Wszystkim to pasowało. Manewr z zakupem Rafako "na siłę" też jakoś nie spotkał się z burzą ze strony instytucjonalnych. A przecież mieli (powinny mieć!) swoich ludzi w Radzie. Ba! Nawet ocena i wycena tych kontraktów powinna być wcześniej przeanalizowana przez Radę Nadzorczą. Mogli spokojnie powołać Komitet Audytu i pogadać z audytorem. Mogli powołać swojego audytora wewnętrznego i/lub zewnętrznego. Prześwietlić sprawę i nawet zmusić zarząd do innej prezentacji, albo zrobić zawieruchę, o której byśmy usłyszeli. Jakoś nie słyszałem.

Nie rozumiem, co to znaczy, że "zarządzający nie wierzą". To nie jest kwestia wiary, tylko sprawowania nadzoru, czyli wykonywania roboty, za którą bierze się pieniądze. Wierzyć to sobie mogę ja, jako indywidualny inwestor. W akcjonariacie były instytucje finansowe, prawda?
Jakoś u nas zawsze te wielkie przemowy są po fakcie. Z opcjami też tak było. Nagle okazało się to tak oczywiste, że opcja jednak potrafi być niebezpieczną zabawką. Ale mądrzy, dla których to takie oczywiste, pojawili się, gdy już wszystko leżało na tacy. A raczej na deskach.

A to, że Prezes powiedział na jakimś spotkaniu, że coś planuje, albo nie planuje? Litości! Może nie planował, bo już miał zaplanowane... Co robią ludzie zasiadający w Radach Nadzorczych???

del-15042024
0
Wpisów: 44
Wysłane: 2 września 2012 14:04:07 przy kursie: 5,71 zł
ciekawe kiedy portal dokona aktualizacji danych na tej spolce :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 września 2012 15:13:30 przy kursie: 5,71 zł
Nowe dane są już od kilku godzin dostępne na stronie spółki
www.stockwatch.pl/gpw/pbg.aspx...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 września 2012 23:16:35 przy kursie: 5,71 zł
No to się zadziało... Takich strat mało kto się spodziewał.

W drugim kwartale przychody GK PBG wyniosły tylko 322 miliony. Jeśli wyjmiemy przychody Rafako, które jest w pełni konsolidowane(pokazywane jest tak jakby wszystkie akcje należały do PBG) to otrzymamy ujemne przychody na kwotę 104 milionów złotych. To skutek MSR11 i odniesienia w przychody zmian budżetów kontraktów drogowych, prowadzonych głównie przez Hydrobudowę. Ponoć w zmniejszenie przychodów odniesiono też naliczone kary umowne i utworzone rezerwy.

Zysk brutto na sprzedaży wyniósł -693M, co miało związek ze wspomnianą aktualizacją budżetów kontraktów drogowych. Niestety nie wiadomo jak zmieniła się ocena w trakcie kwartału, ale w ciągu półrocza zarząd spółki spodziewał się zwiększenia kosztów o 1,68MLD, przy wzroście wartości kontraktów jedynie o 1,07MLD. W związku z tak dużą zwyżką kosztów zmienił się stan zaawansowania, a więc i przychody. Zmianę odniesiono w całości na kwartał. Ponadto oczekiwane zyski są o 607 milionów mniejsze niż na koniec roku, więc marża kontraktów zmniejszyła się z 9 do 4, przez co na poziomie zysku brutto mamy korektę wcześniej raportowanych zysków. Ponoć ocena wycena jest konserwatywna.

Ogłoszenie upadłości skutkowało wypowiedzeniem umów z zamawiającymi, często z naliczeniem kary umownej, które zmniejszyły przychody. Na poziomie wyniku brutto mamy też zawiązane rezerwy na straty.
Kolejne 891M strat mamy w kosztach funkcjonowania korporacji. Wzrosły koszty ogólnego zarządu i przede wszystkim pozostałe koszty operacyjne. Na skutek ogłoszenia upadłości Hydrobudowy i Energomontażu i innych spółek zależnych nie zasadne było trzymanie w bilansie wartości firmy. PBG odpisał niemal całą kwotę(487M), poza Rafako, gdzie nie nastąpiły przesłanki z tytułu utraty wartości.

28M to odpisy na utratę wartości rzeczowych aktywów trwałych, natomiast 12,5M związane jest z utratą wartości aktywów niematerialnych. Skoro spółki są w upadłości to i szanse na spieniężenie know-how'ów jest mniejsza, więc zachodzi racjonalna przesłanka do odpisu. Dokonano także odpisu na nieruchomościach inwestycyjnych w kwocie 52 milionów. Kwota jest spora jak na wartość pozycji bilansowej(18%). Pytaniem jest czy wycena była czyniona przez niezależnego biegłego i jak do tego podchodziła spółka w poprzednich kwartałach.

W wyniku ogłoszenia upadłości spółek zależnych i pogorszenia się kondycji kontrahentów spółka utworzyła 114 milionowy odpis netto na należności. Przy raportowanej stracie na poziomie brutto w kwocie 1,85M kuriozalne wydaje się wykazanie podatku dochodowego na 44 miliony złotych. To efekt rozwiązania aktywa na podatek odroczony, bo w przypadku groźby braku kontynuowania działalności wynikającej z upadłości nie wiadomo, czy da się to aktywo wykorzystać.

W wyniku raportowania tak ogromnych strat kapitał akcjonariuszy PBG stał się ujemny na kwotę 245M. Sytuacja wygląda nieco dramatycznie. Jak powszechnie wiadomo spółka stara się o upadłość układową. W interesie akcjonariuszy było pokazanie jak najgorszej sytuacji, tak aby wierzyciele widzieli, że odniosą korzyść z układu względem likwidacji spółki. Czy to wystarczające to ciężko powiedzieć, bo redukcja zadłużenia to 30% dla największych wierzytelności. Jeśli wycena jest konserwatywna to w momencie likwidacji mamy minus 245 milionów ujemnego kapitału własnego i 428M wartości Rafako, która jest zupełnie nierealistyczna. Razem daje to prawie 700 milionów bez pokrycia w majątku plus potencjalne kary za niewykonanie kontraktów. Zobowiązania kredytowe, z emisji obligacji to 2,3MLD złotych. 30% straty da nam około 800 milionów strat, czyli bardzo blisko tego co zostałoby z likwidacji majątku.

W kolejnym kwartale można się spodziewać sporych zmian. Ponownie będzie konsolidowany Strateg, czyli mocno wzrośnie zadłużenie, a dodatkowo z konsolidacji może wypaść Hydrobudowa. PBP sprzedało akcji będące przedmiotem zastawu, a do spółki może wejść o ile już nie wszedł nadzorca sądowy, co daje przesłanki do utraty kontroli, a więc i zaprzestania konsolidacji metodą pełną, na rzecz konsolidacji metodą praw własności. To spowoduje wyksięgowanie z bilansu kredytów i zobowiązań na kwotę około 0,5 miliarda i powrót wartości księgowej nad kreskę, o ile oczywiście w III kwartale będzie prowadzona normalnie działalność, a raportowana strata nie przekroczy 90 milionów, co wcale nie jest takie pewne. Na skutek wypowiedzenia kontraktów istotnie zmniejsza się skala działalności, te które zostały w PBG S.A realizowane będą pewnikiem z zerową marżą.

Przyszłość PBG zależy od wierzycieli i zgody na układ, choć warunki są naprawdę trudne do zaakceptowania.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Skimixa
26
Wpisów: 354
Wysłane: 3 września 2012 21:00:30 przy kursie: 5,08 zł
A ja uważam , że teraz jest boski moment do zakupu PBG .
Raczej rezerwy są na wyrost , bedzie można je rozwiązywać w przyszłości .
Do układu dojdzie bo wierzyciele wolą choćby 30% w ratach niż nic z likwidacji , która by trwała z 5 lat.

Skimixa
26
Wysłane: 3 września 2012 21:03:19 przy kursie: 5,08 zł
P.S.
Od czasu ostatniego raportu przestaje czytać raporty spółek i na ich podstawie podejmować decyzje inwestycyjne .
O audytorach nie wspomne bo już brak mi słów , to jest kabaret dla kogoś kto ma pojęcie o audycie .

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 września 2012 22:23:43 przy kursie: 5,08 zł
Skimixa napisał(a):
Do układu dojdzie bo wierzyciele wolą choćby 30% w ratach niż nic z likwidacji , która by trwała z 5 lat.

Który to już "boski moment" na PBG? 10-ty? 15-ty?
Spytaj tych, którzy mówili to samo po 80, 40 zł/sztukę albo 25 zł/szt. Też miało być "bosko", tanio i "niżej spaść już nie może".Oni Ci powiedzą, jak to się dla nich skończyło, jak sprzedali ze stratą albo zostali "inwestorami długoterminowymi".

A spaść jeszcze może i nim się rzucisz do kupna, udowodnij mi, że niżej już nie spadnie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Analityk80
0
Wysłane: 4 września 2012 10:39:20 przy kursie: 5,19 zł
Własnie mamy kolejny przyklad dlaczego nie należy pomagać spółkom budowlanym, prywatnym przedsiębiorstwom, wyjść na prostą za pieniądze podatników...

1,7 mln zł wynagrodzenia otrzymał w pierwszym półroczu Jerzy Wiśniewski, kontrolujący PBG, który 28 czerwca zrezygnował ze stanowiska. Przemysław Szkudlarczyk, który był wiceprezesem PBG, otrzymał 2,7 mln zł - informuje "Parkiet"

wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 września 2012 10:55:48 przy kursie: 5,19 zł
No nie....!!!! Gość sprowadził spółkę na samo dno, a dostał 1,7mln...??? No kurczę, ale za co???violent1
I jeszcze z naszych podatków ma iść kasa na dotowanie jego błędnego zarządzania? Przecież ta spółka potrzebuje ze 2mld by jakoś przez pewien czas funkcjonować.Jeśli chodzi o mnie, to już bym wolał, by taka kasa szła np. na budowę kolejnych dróg z szansą na dofinansowanie z Unii, niż na dotacje do takich firemek i wypłaty astronomicznych wynagrodzeń dla wszelkich nieudaczników...puke_l
Edytowany: 4 września 2012 11:02

DarthUnreal
0
Wysłane: 4 września 2012 11:02:22 przy kursie: 5,19 zł
Na każdy milion straty wziął tysiaka. Ładnie. No ale bądźcie ludźmi bo pożyczył spółce jakieś 10 mln na każdy miliard wartości. Bezzwrotnie jak widać. Mielcie litość i zrozumienie.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 września 2012 11:06:21 przy kursie: 5,19 zł
W biznesie nie ma litości-podejmujesz ryzyko to albo zarobisz , albo stracisz.
Jak widział problemy w spółce, to mógł już dawno temu zrobić szybką emisję akcji, rok temu akcje rozeszłyby się jak świeże bułeczki, a do firmy mogło wpłynąć sporo gotówki. Nie zrobił tego bo mu brakło wyobraźni-to niech ponosi tego konsekwencje a nie wyciąga z firmy ostatnie pieniądze zamiast spłacać podwykonawców, którzy nierzadko stracili pieniądze życia przez tego pana...

DarthUnreal
0
Wysłane: 4 września 2012 11:10:31 przy kursie: 5,19 zł
Pewnie że tak. Masz 100% racji i te cuda z obligacjami to jakieś rumuńskie zaklęcia za które teraz trzeba płacić. Byłaby emisja problemy dałoby się przeskoczyć. Mój komentarz powyżej to z przymrużeniem oka. Sarkazm.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 września 2012 11:17:52 przy kursie: 5,19 zł
Wystarczyłoby nie brać Rafako za całą, posiadaną gotówkę + całość dostępnego limitu kredytowego i sytuacja PBG wyglądałaby dzis nieco inaczej.
Skończy się na oddaniu Rafako za psie pieniądze tym, którzy pierwsi się zgłoszą. Kto zmuszony, szybko sprzedaje - tanio sprzedaje....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Analityk80
0
Wysłane: 4 września 2012 11:37:15 przy kursie: 5,19 zł
pop napisał(a):
No nie....!!!! Gość sprowadził spółkę na samo dno, a dostał 1,7mln...??? No kurczę, ale za co???violent1
I jeszcze z naszych podatków ma iść kasa na dotowanie jego błędnego zarządzania? Przecież ta spółka potrzebuje ze 2mld by jakoś przez pewien czas funkcjonować.Jeśli chodzi o mnie, to już bym wolał, by taka kasa szła np. na budowę kolejnych dróg z szansą na dofinansowanie z Unii, niż na dotacje do takich firemek i wypłaty astronomicznych wynagrodzeń dla wszelkich nieudaczników...puke_l

Pop, rece opadają jak się to wszystko widzi...i dodajac do tego madralinskie stwierdzenia Pana Premiera Pawlaka...podatnicy, ratujmy spółki budowlane! Ale tez patrzac z drugiej strony....Prezesi PBG musza za cos w koncu utrzymac domy w Szwajcarii, w poznanskiej dzielnicy "Beverly Hills"...

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 września 2012 15:25:47 przy kursie: 5,19 zł
pop napisał(a):

w pełni się zgadzam. normalnie w tym wypadku w 1000%thumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Skimixa
26
Wysłane: 4 września 2012 18:29:49 przy kursie: 5,19 zł

Udowodnić nie mogę bo na giełdzie nic nie mozna w 100 proc przewidzieć , ale tu trzeba brać na czuja. Nikt juz nie wierzy w spółkę , Anale widza likwidację . Banki

Licza straty , inwestorzy płaczą . Być moze czas kupować . Pozd

te=Szutnik]
Skimixa napisał(a):

Który to już "boski moment" na PBG? 10-ty? 15-ty?
Spytaj tych, którzy mówili to samo po 80, 40 zł/sztukę albo 25 zł/szt. Też miało być "bosko", tanio i "niżej spaść już nie może".Oni Ci powiedzą, jak to się dla nich skończyło, jak sprzedali ze stratą albo zostali "inwestorami długoterminowymi".

A spaść jeszcze może i nim się rzucisz do kupna, udowodnij mi, że niżej już nie spadnie.[/quote]

bankrucik
140
Wysłane: 4 września 2012 18:41:58 przy kursie: 5,19 zł
DarthUnreal napisał(a):
taka sugestia padła kiedyś z ust @bankrucika

bankrucik napisał(a):
krótko i treściwie opowiedział "miedzy słowami" dzisiaj w tvn cnbc sytuację PBG- S. Buczek z Quercusa...

"rynek ( zarzadzajacy i analitycy) nie wierzy prezesowi"

"jeszcze dwa dni przed komunikatem z PGS na spotkaniu z nami ( czyli także z Buczkiem) Prezes PBG zapewniał, że nic nie planuje z emisją akcji...., przez dwa dni tak wiele się zmieniło...?????"

" wielu analityków nie wierzy ostatnim raportom finansowym PBG"

potem gdy grupa PBG złożyła wniosek o upadłość zadałem mu na forum pytanie:

DarthUnreal napisał(a):
Bankrucik Ty tutaj napisałeś kiedyś posta w którym zawarłeś stwierdzenie że wielu analityków nie wierzy w sprawozdania finansowe, ale napisałeś tak jakbyś też tak uważał. Dalej tak uważasz, że tam spore przekłamania są?

i on odpisał że to kreatywna księgowość

bankrucik napisał(a):
tak.. dalej tak uważam...

sprawozdania całej grupy PBG to w dużej części wirtualna księgowość...

sytuacja na wielu kontraktach czy inwestycjach jest zła już od dawna a w księgach tego nie uwidaczniano..

To jest kreatywna księgowość czy jej nie ma?

trzeby by tu rozróźnić potoczne rozumienie "kreatywnej" księgowości od właściwego znaczenia "kreatywnej księgowości"..

dla mnie po prostu każde machlojki w księgowości mające na celu pokazanie rzeczywistości innej od faktycznej nazywam kreatywną księgowością nawet jeżeli mają pozory oparcia w przepisach rachunkowychpuke_l

a co do ksiąg PBG ostrzegałem wszystkich,że z grupy znawców od pewnego momentu nikt nie wierzył w to co PBG podawaló.. plotki, ploteczki a ci co wcześniej to zrozumieli to cicho siedzieli i sypali akcje jeśli mieli, dopiero jak wysypali to im sie jezyk troche rozwiazywał..wg mojej skromnej wiedzy kreatywna księgowość w pbg i spółach zaleznych była wielopłaszczyznowabinky

na kilku innych wątkach na forum pisałem choćby o wycenie nieruchomości itd...

bankrucik
140
Wysłane: 4 września 2012 18:49:47 przy kursie: 5,19 zł
rafsty napisał(a):
Ja nie mam. "Piramida finansowa" i "Enron" wprost sugerują, że ktoś tu kogoś oszukiwał. A tu był zwykły błąd w zarządzaniu. Podjęli ryzyko. Ono się zmaterializowało. Było dla nich zbyt duże. I cała historia.
Nie można nawet mieć do nich pretensji, że jakieś ryzyko podjęli. Na tym polega biznes, że non stop się ryzykuje. Można mieć pretensje, że wzięli na siebie ryzyko zbyt duże, bądź źle je oszacowali.

masz rację podjeli ryzyko biznesowe, zgadzam się! kazda dzialałność to ryzyko też zgadzam się! ale twierdzę, że od pewnego czasu jak sobie zdali sprawę ze skali strat to ordynarnie kantowali zarówno w księgach jak i w wypowiedziach, pewnie po to żeby paru "znajomym krolika" sie udało wyskoczyć z akcji jeszcze po jakiś w miarę rozsądnych cenach. tak samo jako byli podwykonawcy którzy dostawali pieniądze zdecydowanie "szybciej" niż inni, albo wręcz zaraz po dostawie..

moze kiedyś się dowiemy kogo portfel urósł na tej upadłości

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 września 2012 18:57:35 przy kursie: 5,19 zł
@bankrucik:
Cytat:
dla mnie po prostu każde machlojki w księgowości mające na celu pokazanie rzeczywistości innej od faktycznej nazywam kreatywną księgowością nawet jeżeli mają pozory oparcia w przepisach rachunkowych

No to Cię zasmucę - 99,9% firm uprawia taką kreatywną księgowość. Myślę, że nawet właściciel straganu z pietruszką by ją uprawiał, gdyby miał się przed kimś tłumaczyć z wyników. Ba! - uprawia, bo tłumaczy się przed skarbówką.
Dlatego ja patrzę właściwie tylko na cash flow. Albo forsa do firmy płynie, albo z niej wypływa. W praktyce to trochę bardziej skomplikowane, ale koniec końców: rachunek bankowy prawdę Ci powie :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,486 sek.

kbhlkwil
eegwlabs
luukthok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
obwcpnhf
gxyccdcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat