PARTNER SERWISU
nrhhscji
50 51 52 53 54
ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 4 września 2012 19:03:30 przy kursie: 5,19 zł
@rafsty

Należy pamiętać, że kij ma dwa końce. Na straganie każdy chce zarobić oficjalnie jak najmniej... na giełdzie bywa na ogół na odwrót, ale nie zawsze. Niektórzy "psują" sprawozdania bo np. chcą zdążyć kupić tanie akcje, a potem nagle sprawozdania pokazują cudowne wyniki i kurs rośnie :)

I to właśnie miałem na myśli pisząc o Beckerze... bo jakby bez tego Beckera wyglądało sprawozdanie, nieco lepiej :) sorry za offtop
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 4 września 2012 19:05

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 września 2012 19:11:06 przy kursie: 5,19 zł
@rafsty

zdaję sobie sprawę z tego, pytanie, o skalę tego zjawiska w księgach danej spółki, to jest kwestia do oceny dla każdego pod kątem danej informacji i jej realności ( subiektywne)

przykład :

spółka prowadzi jakąś tam działalność podstawową ale bez szaleństw ale za to ma duzo nieruchomości, które tak naprawdę stanowią jej wartośc.. problem ale jak je wycenić ???? ( cash flow co do wartości tej nieruchomości za dużo nie powie,)

jedni mówią wycena po cenie zakupu ( a jak spadają ceny albo rosna)
inni mowią przeszacowywać do wartości godziwej ( mozna majstrować do woli)

a tak naprawdę inwestor musi sam ocenić ile ta nieruchomość jest w danych realiach rynkowych warta..

uważam, że inwestor powinien kupować tylko te spółki, które jest w stanie sam rozgryżć przynajmniej w podstawowym zakresie a wszystkie inne inwestycje to już czysty hazard i spekulacja oparte o psychologie tłumusalute

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 4 września 2012 19:11

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 września 2012 19:12:20 przy kursie: 5,19 zł
bankrucik napisał(a):
twierdzę, że od pewnego czasu jak sobie zdali sprawę ze skali strat to ordynarnie kantowali zarówno w księgach jak i w wypowiedziach, pewnie po to żeby paru "znajomym krolika" sie udało wyskoczyć z akcji jeszcze po jakiś w miarę rozsądnych cenach. tak samo jako byli podwykonawcy którzy dostawali pieniądze zdecydowanie "szybciej" niż inni, albo wręcz zaraz po dostawie..

Jasne, ale to nie jest "piramida finansowa". Jak się biznes sypie, to się kończą sentymenty i etyka. Pokaż mi takiego, co Ci powie, że narazie jest jeszcze ok, ale za kwartał zamierza się wywrócić, więc jeśli ktoś ma słabe nerwy, to niech mu już nic nie sprzedaje.
Nie bronię ich. Uważam, że po prostu tak jest. Chociaż to dosyć smutne.

Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy - każdy pływa dopóki nie utonie. To taki biznesowy instynkt przetrwania. Fajnie to pokazali na "Chciwości" (Margin Call). Tam nie było międzynarodowego spisku bankierów, masonów, archiwum x itp. Był model w excelu. Wadliwy. Byli tacy, co chcieli coś z tym zrobić, ale... była presja na wyniki. Nie było czasu deliberować i się doktoryzować. Jedziemy z tym koksem! Sprzedajemy, bo konkurencja nie śpi. Jak Ci nie pasuje, to możesz się zwolnić, ale firma i tak zrobi to bez Ciebie, więc siedzisz w tym i robisz, co Ci każą. Licząc, że jakoś to będzie, a czarny łabędź nie przyleci.

Przyleciał.

bankrucik
140
Wysłane: 4 września 2012 19:22:12 przy kursie: 5,19 zł
@rafsty

ale właśnie od pewnego czasu działali dokładnie jak piramida finansowa...

jak nazwiesz podpisywanie kontraktow z podwykonawcami, ze świadomością ze im się nie zapłaci a pieniądze które uzyskali od zamawiającego za roboty wlasnie tych podwykonawców to przelewali innym...

to jest dokładnie schemat piramidy finansowej, bierzesz kasę od następnych, żeby zapłacić wcześniejszym

bo od pewnego czasu wiedzieli ze kontrakty sa nierentowne ! mieli jak codec zejść z budowy ( ale kary umowne i słynne "jakoś to będzie") albo szybko pozyskać kapitałna pokrycie strat

Edytowany: 4 września 2012 19:24

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 września 2012 19:24:15 przy kursie: 5,19 zł
ucofb napisał(a):
Niektórzy "psują" sprawozdania bo np. chcą zdążyć kupić tanie akcje, a potem nagle sprawozdania pokazują cudowne wyniki i kurs rośnie...

aż musiałem upewniać się, że nie jestem na wątku KOV. zagalopowałeś się nieco, Ucofb. akurat na PBG okazji do "tanich" zakupów było bez liku i stosowanie tego typu chwytów nie było konieczne - podaż była w stanie zaspokoić wszystkich, łącznie z pragnącymi posiadać pakiet, zmuszający do ujawnienia się. i to na dodatek w ciągu jednej sesji, bez ryzyka wyrysowania marubozu.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 4 września 2012 19:31:14 przy kursie: 5,19 zł
@krewa

absolutnie nie miałem na myśli PBG, tylko giełdę jako całokształt, dlatego też napisałem, że przepraszam za offtop :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 4 września 2012 19:32

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 4 września 2012 19:33:47 przy kursie: 5,19 zł
@ucofb: Prawda, kij ma dwa końce, ale mechanizm jest ten sam (albo analogiczny). Zależy, za który koniec kija trzymasz :)

@bankrucik: W 100% zgadzam się, że powinno się kupować tylko to, co ogarniamy. Jak kupujemy coś ponad naszą percepcję, to jest to hazard albo trzeba stosować inne metody analizy. Dlatego ja kupuję cash flow :) Nie interesują mnie nieruchomości nawet, gdyby to miały być Ogrody Szeherezady. Nie wiem, ile to warte.

---

Jeszcze a propos tej piramidy. Ja mówię o PBG, jako spółce istniejącej od paru lat, a nie tej aktualnej agonii. Ludzie teraz psy wieszają na PBG, bo to się tak fajnie obsobacza po całości. Wnerwia mnie zwłaszcza taka gadka u funduszy, audytorów itp. instytucji. Jeśli chodzi o agonię, to napisałem: sentymenty to luksus (czyli kosztuje), a każdy macha rękami, dopóki całkiem nie utonie. Ciągle jeszcze tymi rękami machają.

del-15042024
0
Wpisów: 44
Wysłane: 4 września 2012 19:39:24 przy kursie: 5,19 zł
A powiedzcie mi jak to jest że sprawozdania finansowe są sprawdzane przez audytorów czy aby nie powinno się w końcu pociągać ich do odpowiedzialności karnej za sprawdzanie. Coo jest zawarte i ściemnione w sprawozdaniach. Może wtedy GPW by inaczej wygladało i nie było tyle zaskoczeń negatywnych.
Edytowany: 4 września 2012 19:47

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 września 2012 19:47:45 przy kursie: 5,19 zł
Nie liczyłbym na to.
Przepisy są niejasne, dziurawe, miejscami sprzeczne. Spryciarze są w stanie lawirować na granicy prawa tak że biegły nie ma się do czego przyczepić.
Ale większym problemem jest to, że kontrola odbywa się za pieniądze kontrolowanego. Który tym samym ma duży wpływ na zawartość raportu. Niezależność biegłych jest czysto deklaratywna.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 4 września 2012 19:51:36 przy kursie: 5,19 zł
Good point! Ktoś na innym wątku napisał, że badanie to jest kabaret. Czasem kabaret, czasem grecka tragedia. Zawsze gra na formalności i papiery. "poprosiliśmy", "(nie)dostaliśmy", "management representation", "reasonable assurance" itp. A przede wszystkim terminy, napięty harmonogram i konieczność wypełnienia wspomnianych formalności. Do tego to zwykle są goście, którzy zaczynali w audycie i nie wiedzieli nic poza tym. No i najważniejsze: celem audytu finansowego NIE jest poszukiwanie oszustw. To jest zadanie audytu wewnętrznego. Zresztą wiele rzeczy nie da się ocenić bez specjalistycznej wiedzy. Być może trzeba by przebudować system nadzoru. Na przykład, żeby w Radzie obowiązkowo był niezależny członek. Wybierany np. tylko przez mniejszościowych akcjonariuszy i przez nich opłacany. Pytanie w jaki sposób? No ale nikt nie chodzi na Walne, więc to i tak nie zadziała.

del-15042024
0
Wpisów: 44
Wysłane: 4 września 2012 20:05:55 przy kursie: 5,19 zł
Najgorsze jest to że teraz czym bardziej kreatywnie ktoś potrafi zarządzać finansami tym lepszy specjalista takich poszukują którzy właśnie na granicy prawa (ale jeszcze zgodnie z nim) potrafią na życzenie zarządów wykazywac straty lub zyski to jest straszne. powoli zastanawiam się nad rzetelnością i wogole inwestowaniem na GPW bo staje się to powoli ruletką. Jak wszystko dobrze to nagle emisja bez PP jak źle to też emisja. Jak hossa to dobry czas na emisje z PP bo mozna kase wyciągnąć. Jak żyć ? :) masakra totalna

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 5 września 2012 15:26:10 przy kursie: 4,83 zł
kinkong napisał(a):
A powiedzcie mi jak to jest że sprawozdania finansowe są sprawdzane przez audytorów czy aby nie powinno się w końcu pociągać ich do odpowiedzialności karnej za sprawdzanie. Coo jest zawarte i ściemnione w sprawozdaniach. Może wtedy GPW by inaczej wygladało i nie było tyle zaskoczeń negatywnych.

Możesz biegłego do odpowiedzialności pociągnąć, jeśli podjąłeś decyzję na podstawie sprawdzonego przez niego sprawozdania i straciłeś. Biegli mają ubezpieczenie, więc można pewnie taką kasę wyciągnąć. W Polsce takie przypadki są bardzo rzadkie jednak.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że badanie sprawozdania nie obejmuje poszukiwania oszustw. Wykonuje się pewne procedury (robią tak największe firmy), które mają na celu wielowymiarową weryfikację dokumentów i stwierdzeń zarządu.

salute

lem
lem
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 września 2012 22:56:01 przy kursie: 5,11 zł
GDDKiA wypowiedziała umowę na A1

czy to prawda, że teraz PBG nie będzie mogła startować w przetargach publicznych?

(prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-... Art. 24.1)

Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:

1) wykonawców, którzy wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda ta została stwierdzona orzeczeniem sądu, które uprawomocniło się w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania;

1a) wykonawców, z którymi dany zamawiający rozwiązał albo wypowiedział umowę w sprawie zamówienia publicznego albo odstąpił od umowy w sprawie zamówienia publicznego, z powodu okoliczności, za które wykonawca ponosi odpowiedzialność, jeżeli rozwiązanie albo wypowiedzenie umowy albo odstąpienie od niej nastąpiło w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania, a wartość niezrealizowanego zamówienia wyniosła co najmniej 5% wartości umowy;

2) wykonawców, w stosunku do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawców, którzy po ogłoszeniu upadłości zawarli układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego;

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 września 2012 22:58:29 przy kursie: 5,11 zł
Za to Rafako będzie mogło i to ono przecież ma być koniem pociągowym grupy...

bankrucik
140
Wysłane: 6 września 2012 23:11:50 przy kursie: 5,11 zł
nie ma problemu, założą nową spółkę z kapitałem 5 000 zł i "kupia" refencje i mogą startować do woliDancing

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 września 2012 07:16:19 przy kursie: 3,36 zł
Sytuacja techniczna PBG jest dzisiaj przedmiotem analizy w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Omówienie karambolu na kursie w Wiadomościach SW
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Edytowany: 12 września 2012 07:16

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 12 września 2012 13:25:19 przy kursie: 4,12 zł
@Kasia: Te procedury audytu zewnętrznego, o których piszesz, to namiastka tego, za co odpowiedzialny jest audyt wewnętrzny. Audytor zewnętrzny ma obowiązek rozkminić sprawę, jeśli wyniknie mu to z próbkowania albo cross-checków. Jeśli nic mu nie wyniknie, a fraud był, to i tak może spać spokojnie. Dał przecież "reasonable", a nie "full" assurance. W praktyce ci ludzie dają się czasem nabrać na naprawdę prostackie chwyty.

Jeśli audyt wewnętrzny nie wykryje fraudu, to jest to skaza na honorze (czasem też na posadzie), bo to znaczy, że nie przeanalizowali dobrze systemu kontroli wewnętrznej i nie zajrzeli we wszystkie luki. Mówimy oczywiście o prawdziwym internal audit, a nie tytularnym, tudzież jakiejś synekurce.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 12 września 2012 18:25:39 przy kursie: 4,12 zł
True. Ale podejście inwestora polega na reasonable assurance, że wynik nie jest istotnie zniekształcony. Małe zmiany nas nie obchodzą.

A że audyt się łapie to wiem. Czasem to nie wynika nawet z błędu ale z dogadania się...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 września 2012 13:13:17 przy kursie: 4,15 zł
kinkong napisał(a):
dla mnie to ewidentna nagonka na spadki,
papier jest za psie pieniądze.
2 mld aktywów a niecałe 100 baniek kapitalizacji
C/WK 0,04
przypomina mi to Emmoestat
nagaonka na maxa
przypominam WK= aktywa minus zobowiązania:)
nikt takiego sprzetu do transportu specjalnego w kraju nie ma, wiekszość pojazdów zamortyzowana wyceniona na niskich wartościach, ludzie nie dajcie się ogłupić,
wartośc księgowa tego papieru to 25x czyli ponad 150zł

Kod:
mod: nagonkę niniejszym sam uprawiasz. mówimy o spółce, która złożyła wniosek o upadłość, podobnie jak kilka jej spółek zależnych - warto o tym pamiętać.

A teraz ile wynosi ta wartość księgowa??? Na innych spółkach też może być podobnie :)

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 27 września 2012 20:52:53 przy kursie: 6,10 zł
Jak myślicie jest coś na rzeczy z tymi wzrostami ostatnio?, bo mi się wydaje, że to tylko umiejetne wykorzystanie poprawy sentymentu do branży po jak się wydaje udanej akcji ratunkowej polimexu. Może to Karkosik kupuje:), mi to wygląda na solidną podpuchę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

50 51 52 53 54

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,535 sek.

ntqzcgrf
tuoiqzrv
vtvbgyvs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gybynsew
iskqlodj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat