PARTNER SERWISU
epnhrfjj
51 52 53 54 55
Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 września 2012 21:29:59 przy kursie: 6,10 zł
Cytat:
Jak myślicie jest coś na rzeczy z tymi wzrostami ostatnio?, bo mi się wydaje, że to tylko umiejetne wykorzystanie poprawy sentymentu do branży po jak się wydaje udanej akcji ratunkowej polimexu. Może to Karkosik kupuje:), mi to wygląda na solidną podpuchę.

Aż mi szczęka z wrażenia opadła jak to przeczytałem.
Właśnie taki sentyment pojawia się w okolicach dna - ludzie stukają się w czoło na widok kupującego akcje i podejrzewają szwindel w tym, że akcje rosną.
Pytanie za 1000 pkt - czy Orestes84 jest tu wyrazicielem tylko swojej opinii, czy "ustami tłumu"?
Jeśli to drugie, to jeszcze nie znaczy, że na PBG bessa już się skończyła. Ale to oznacza, że jeden z istotnych warunków na twarde dno, czyli niewiara we wzrosty już by się pojawił.
Teraz potrzeba jeszcze totalnego zniechęcenia, co PBG może osiągnąć na przykład przez długi i nudny trend boczny, trwający tygodniami.

Jeśli tak uważa tłum, to psychologicznie trend spadkowy na PBG dojrzał już do zakończenia. Ale to jeszcze nie oznacza, że zaczyna się trend wzrostowy. To tylko oznacza, ze pojawia się szansa na koniec spadków, bo wszyscy oczekiwaliby tylko ich dalszego trwania.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 27 września 2012 22:14:01 przy kursie: 6,10 zł
@Szutnik

No tak biednemu zawsze wieje wiatr w oczy:), chodzi mi tutaj o doszukanie się bardziej racjonalnych powodów do wzrostów. Wiadomo przecież, że rynek zawsze rośnie pod coś, rynek też człowiek i w coś wierzyć musi. Jednak PBG naprawdę nie ma żadnych asów w rękawie, no może poza rafako, które najprawdopodobniej pójdzie pod młotek na spłatę zobowiązań. O ile zawsze gdzieś tam skrycie wierzyłem, że polimex uda się uratować to jeśli chodzi o pbg nie widzę, żadnego punktu zaczepienia. Może tylko to, że po wynikach za 2 kwartał i upadłosci likwidacyjnej hydrobudowy inwestorzy byli sztywni ze strachu i spodziewali się rychłej powtórki z rozrywki. Jednak zamiast tego dostali informacje o groszowej ugodzie z bankiem i chyba o jakimś kontrakcie, ale tego nie jestem pewny bo nie śledzę od jakiegoś czasu wnikliwie sytuacji PBG. Zastanawiam się poprostu co w tej sytuacji może być światełkiem w tunelu. Jak narazie wydaje mi się, że to nie spółka zbliża się do światła, ale to swiatło zbliża się do niej:) tzw efekt pociągu, oczywiście z boku nie widać różnicy.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 24 października 2012 20:45:41 przy kursie: 5,50 zł
sprzęt leasingowany najszybciej znika z firmy i pojawia się na aukcjach, np. tutaj:

aukcje.efl.pl/SzczegolyAukcji....
aukcje.efl.pl/SzczegolyAukcji....

zapewne kilka innych nieoznakowanych to też grupa PBG

Osobiście polecam tę formę kupowania aut, sam nabyłem roczniaka 35% taniej niż u dealera nówka. Krajowy, sprawdzony, nie jakieś cuda z zachodu. Oczywiście i tu zdarzają się trochę zajeżdżone.
Edytowany: 24 października 2012 20:54

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 29 października 2012 11:48:24 przy kursie: 4,20 zł
Paweł Mortas na czele PBG

..."Jerzy Wiśniewski próbował podczas spotkania z innymi przedstawicielami rady odwołać prezesa zarządu tej spółki Wiesława Różackiego oraz dwóch wiceprezesów: Bożenę Kawałko i Dariusza Karwackiego"....po to zeby obsadzić stanowisko swoimi ludzmi (kompletnie zielonymi w zarządzaniu czyt. Kinga Banaszak - Filipiak!

www.parkiet.com/artykul/7,1288...

janekduzy
0
Wpisów: 124
Wysłane: 29 października 2012 15:06:31 przy kursie: 4,20 zł
Cytat:
PBG podało, że celem powołania nowych zespołów jest zapewnienie bezpiecznego i terminowego zrealizowania kontraktów strategicznych, zawiązywanie sojuszy strategicznych z partnerami branżowymi, pomyślne zakończenie toczących się sporów oraz budowanie wartości spółek poprzez wykorzystanie efektu synergii. Najważniejszym zadaniem zarządu PBG ma być współpraca z instytucjami finansowymi i zawarcie układu z wierzycielami na optymalnych warunkach.
http://stooq.pl/n/?f=663094
Dziwne to wszystko Think

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 października 2012 16:54:38 przy kursie: 4,20 zł
@ janekduży

Jako osoba, ktora rozumienie tzw. oficjalnego słowa pisanego trenowała głównie za Komuny, mam brzydką skłonność do czytania między wierszami, jak wielu mi podobnychAngel

Spróbuję w ten sposób spojrzeć na Twój cytat:

Cytat:
PBG podało, że celem powołania nowych zespołów jest zapewnienie bezpiecznego i terminowego zrealizowania kontraktów strategicznych

czyli: mamy poważne problemy z terminowym wykonaniem strategicznych kontraktówAngel

Cytat:
zawiązywanie sojuszy strategicznych z partnerami branżowymi,

czyli: musimy poszukać kogoś, komu odstąpimy część naszych robót bo nie damy rady sami wszystkiego obrobićAngel

Cytat:
pomyślne zakończenie toczących się sporów

czyli: chyba trochę przeszarżowaliśmy z pozwami i spróbujemy z części się polubownie wycofaćAngel

Cytat:
Najważniejszym zadaniem zarządu PBG ma być współpraca z instytucjami finansowymi i zawarcie układu z wierzycielami na optymalnych warunkach

czyli: wisimy na łasce bankow i musimy się przed nimi jeszcze popłaszczyć, żeby nam nie zakręciły raptownie kurka z pieniędzmi. Tu pogłaszczemy tam postraszymy i może się udaAngel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 29 października 2012 19:10:13 przy kursie: 4,20 zł
Tymczasem Union Investment, jako insider w procesie upadłości / restrukturyzacji, 18-go października 2012r. spisał w swoich funduszach obligacje PBG. Sick

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 października 2012 19:25:47 przy kursie: 4,20 zł
Rafsty,
jak to rozumieć? że pogodzili się ze stratą? że nie widzą najmniejszych szans na odzyskanie chociażby grosza?

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 29 października 2012 20:15:09 przy kursie: 4,20 zł
Cóż 6% odpisu to nie tragedia, pewnie chcieli zastosować politykę grubej kreski, oddzielić PBG od portfela i na koniec roku pochwalić się np. zyskiem miesięcznym dobrym. Potwierdzają to zresztą słowa członka zarządu:
Cytat:
"Przecena obligacji PBG SA w oczywisty sposób neutralizuje ich negatywny wpływ na przyszłe wyniki UniWIBID i UniKorona Pieniężny. Istotne jest również, że pozostałe instrumenty znajdujące się w portfelach [czyli obligacje innych spółek] są - wedle posiadanych przez nas informacji - dobrej jakości i powinny generować zyski - powiedział cytowany w komunikacie Zbigniew Jakubowski, wiceprezes zarządu."
źródło. Nie zmienia to faktu, że ta informacja (o odpisie) jest świadectwem skali problemów, jakie gnębią PBG.

Mnie zastanawia jeszcze jedno.

Cytat:

"Wiesław Różacki złożył rezygnację z pełnienia funkcji prezesa PBG
- poinformował Różacki w komunikacie przesłanym PAP.

Różacki napisał w komunikacie, że jego rezygnacja wynika z braku możliwości sprawowania
kontroli nad spółką zależną Rafako. Prezes dodał, że
decyzja o ustanowieniu zabezpieczenia
nad akcjach Rafako nie była konsultowana z zarządem PBG.

8 października PBG poinformowało, że 13 sierpnia ustanowiono zastaw na 34.800.001 akcji
Rafako należących do Multaros, spółki zależnej PBG. Akcje Rafako, na których ustanowiono
zastaw, uprawniają do 50 proc. głosów na WZ. Zabezpieczenie zostało ustanowione na rzecz
cypryjskiej spółki Adaptorinvest. Wartość zabezpieczenia nie przekracza 5 mln euro."

Podaję za Trystero, który z kolei cytuje PAP.

Zastanawia mnie, jak można ustanowić zabezpieczenie na aktywach spółki bez konsultacji tego z jej zarządem? Zastaw, poza wyjątkami przewidzanymi w ustawie (zamknięty katalog, np. zastaw skarbowy) powstaje w wyniku umowy. Kto taką umowę zawarł w imieniu PBG jeśli nie zarząd?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 29 października 2012 21:31:55 przy kursie: 4,20 zł
Takie cos znalazlem, moze akcjonariuszy PBG zainteresuje:

http://nortus.pinger.pl/m/1342484

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 29 października 2012 23:24:47 przy kursie: 4,20 zł
Bezwartosciowe domysly

Jak zwykle zawodzi prawo i KNF. Reszta to bezwartosciowe domysly.
Bo tylko one pozostaly drobnym inwestorom pozbawionym
jakichkolwiek rzetelnych informacji o sytuacji w PBG.
Ale czy mozna budowac wartosc w oparciu o klamstwa i gmatactwa.
Totez lecimy w dol. A coponiektorzy w szalenczych porywach wierza w
bzdurne rzeczy jakoby 500 mln zl mozna tak sobie przerzucic z kieszeni do kieszeni
jakoby Rafako nagle wyparowalo i zniknelo w rajach podatkowych
zapadlo sie w nicosc.
Jesli jest walka o to aktywo, jesli jest faktem, ze ciezarem swoim moze
sciagac niebezpieczenstwo i zatopic statek, to logicznym jest, ze Wisnia
zabezpiecza to aktywo dla swoich celow.
Faktem jest takze, ze upadlosci likwidacyjnej chetniej sie domagaja banki dla spolek kore maja cenne aktywa.
PBG bez mozliwosci polkniecia Rafako mniej moze byc narazone na likwidacje. Tylko kontynuacja dzialalnosci i to w sferze o najwiekszych kompetencjach tj. budownictwie gazowym daje wierzycielom szanse odzyskania srodkow - przynajmniej w jakies czesci.
A roszady personalne - to kwestia odpowiedzialnosci.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 30 października 2012 11:31:04 przy kursie: 4,84 zł
wasilewski napisał(a):
Cóż 6% odpisu to nie tragedia

Sześć procent to jest spadek wartości jednostki funduszu, a nie wielkość dokonanego odpisu. Pamiętaj, że w portfelu Uni ma nie tylko papiery PBG.

Co byś napisał jako członek zarządu, którego fundusz "bezpieczny" stracił 6% wartości jednego dnia? Każda taka wtopa musi być przyklepana jakimś uspokajającym przekazem o "nowym otwarciu" itp.

Zyskiem z PBG się nie pochwalą, no bo jak? - minus i plus da najwyżej zero. No chyba, że w następnym roku, więc ryzykowny ten marketing, jak na bezpieczny fundusz.

Cytat:
jak można ustanowić zabezpieczenie na aktywach spółki bez konsultacji tego z jej zarządem

Multaros, jako osobna spółka ma osobny zarząd, który podejmuje osobne decyzje. Formalnie wszystko jest ok. Ale to, że zastawili te akcje bez konsultacji z zarządem spółki-matki dowodzi, że w PBG odbywa się ostra walka na noże. Tutaj w pełni zgadzam się z le Romem. Union na to patrzy z bliska i może własnie dltaego zdecydował się spisać te swoje obligacje.

Natomiast ani KNF, ani "zawodzące" prawo nie mają tu nic do rzeczy. Tak wygląda pewnie 99% upadłości.
Edytowany: 30 października 2012 11:35

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 30 października 2012 18:52:01 przy kursie: 4,84 zł
To nie jest walka na noże.
To jest wyprowadzanie resztek majątku z "konsorcjum".
Antydatowane(?) umowy, Cypry, standard, banał,zero finezji.

Po mojemu na PBG - ostatni gasi światło.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 31 października 2012 08:42:50 przy kursie: 4,84 zł
PBG w kleszczach spekulantów – analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 6 listopada 2012 12:03:17 przy kursie: 4,45 zł
www.parkiet.com/artykul/25,128...

Jeżeli to prawda, że Pan Wiśniewski prowadzi jakaś swoją "gre" i informacje o tym, że..."Ada­pto­ri­nvest stwo­rzył PBG mo­żli­wość roz­mów z po­ten­cjal­nym in­we­sto­rem – du­żą mię­dzy­na­ro­do­wą fir­mą bu­dow­la­ną – oraz że ro­sną szan­se na za­war­cie przez gru­pę ukła­du z wie­rzy­cie­la­mi"....są jedynie wymysłem i fantazją owego Pana, to mam nadzieje, że sprawą to zajmą się odpowiednie organy, a ARP i Pan wiceprmier Pawlak, jeszcze raz przynajmniej z dziesięć razy się zastawnowią nad "wpompowaniem" publicznych pieniędzy w ratowanie tego rodzaju spółek z takimi ludzmi u władzy.

Ponadto, zgadzam się z analitykiem Millenium DM, że dziś nikt raczej o zdrowych zmysłach nie kupi PBG z jej długami oraz zaniechaną wręcz działalnością operacyjną oraz perspektywą zastoju w budowlance.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 6 listopada 2012 12:40:10 przy kursie: 4,45 zł
A ja się zgadzam z Tobą. Jeśli okaże się, że to wszystko lipa, to jest to w zasadzie sprawa karna.
Też mam nadzieję, że cała sprawa da domyślenia wszystkim, którzy parę stron tego forum wcześniej tak chętnie wspierali PBG publicznym groszem.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 7 listopada 2012 16:14:54 przy kursie: 4,27 zł
Analityk80 napisał(a):
www.parkiet.com/artykul/25,128...

Jeżeli to prawda, że Pan Wiśniewski prowadzi jakaś swoją "gre" i informacje o tym, że..."Ada­pto­ri­nvest stwo­rzył PBG mo­żli­wość roz­mów z po­ten­cjal­nym in­we­sto­rem – du­żą mię­dzy­na­ro­do­wą fir­mą bu­dow­la­ną – oraz że ro­sną szan­se na za­war­cie przez gru­pę ukła­du z wie­rzy­cie­la­mi"....są jedynie wymysłem i fantazją owego Pana, to mam nadzieje, że sprawą to zajmą się odpowiednie organy, a ARP i Pan wiceprmier Pawlak, jeszcze raz przynajmniej z dziesięć razy się zastawnowią nad "wpompowaniem" publicznych pieniędzy w ratowanie tego rodzaju spółek z takimi ludzmi u władzy.

Ponadto, zgadzam się z analitykiem Millenium DM, że dziś nikt raczej o zdrowych zmysłach nie kupi PBG z jej długami oraz zaniechaną wręcz działalnością operacyjną oraz perspektywą zastoju w budowlance.

Ada­pto­ri­nvest jest spół­ką, na rzecz któ­rej Mul­ta­ros z gru­py PBG usta­no­wił za­staw na 50 proc. plus jed­nej ak­cji Ra­fa­ko. Wi­śniew­ski twier­dzi, że Ada­pto­ri­nvest nie jest z nim powiąza­ny oraz że przy pod­pi­sy­wa­niu umo­wy z tą fir­mą nie spraw­dzo­no jej skła­du wła­ści­ciel­skie­go. W te za­pew­nie­nia nie wie­rzą uczest­ni­cy fo­rum par­kiet.com. Ich zda­niem wy­po­wiedź ta jest kłam­stwem lub świad­czy o „bez­den­nej lek­ko­myśl­no­ści" naj­więk­sze­go ak­cjo­na­riu­sza PBG.

ale jaja..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

WIKUS
0
Wpisów: 192
Wysłane: 15 listopada 2012 13:31:56 przy kursie: 4,18 zł
Parkiet podliczyl

PBG w III kwartale 2012 roku pokazało 159,67 mln zł zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej, w porównaniu do 74,45 mln zł zysku netto przed rokiem.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 15 listopada 2012 14:59:31 przy kursie: 4,18 zł
@WIKUS wstawiles ciut za krotki cytat (i bez linka), ale i tak sie mozna posmiac z parkietu.
Niby powazna gazeta, a komentarz do raportu ze spora 333,8 mln strata netto otwarcie sugeruje ze to bylo 159,67 mln zł zysku netto.
Edytowany: 15 listopada 2012 15:02

WIKUS
0
Wpisów: 192
Wysłane: 28 listopada 2012 16:02:53 przy kursie: 5,96 zł
wczorajszy i dzisiejszy wolumen to prawie 3 mln akcji (oficjalny FF to troche ponad 8 mln i wyszystkich akcji, których jest 14 mln) przy łącznym wzroście ponad 30%...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pbg
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

51 52 53 54 55

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,401 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat