0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
19 marca 2011 19:57:33
przy kursie: 17,30 zł
@sicc
eeee może nie - jak już wcześniej było poruszane, kapitał zainwestowany w Syrii póki co jest niewielki - 5-6 mln $. Plany chyba są takie że pod koniec drugiego kwartału ma się rozpocząć pierwszy odwiert. Możemy założyć że do tego czasu co nieco się w Syrii się wyklaruje. Bo - patrząc na inne kraje z tego regionu - tempo rozwoju sytuacji było piorunujące.
k.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
19 marca 2011 20:14:47
djrosby napisał(a):Prosze zauwazyc ze wszystkie podobne spolki ponosilby ogromne naklady na poszukiwania i ich kurs spadal przez dlugi okres az do momentu znacznego odkrycia:
Among the small cap oil 'wonder stocks' of the past year have been: • Gulf Keystone (LSE: GKP) (+585%), • Bankers Petroleum (LSE: BNK) (+595%), • Xcite Energy (LSE: XEL) (+835%) and • Matra Petroleum (LSE: MTA) (+1100%).
Jeśli założymy zatem hipotetycznie, że KOV byłby notowany w Londynie to może dla kursu lepiej było by aby testy bloku M zakończyły się po debiucie na LSE? Drugą sprawą jest to do jakich złóż dowierciły się wyżej wymienione spółki, jakie dzienne wydobycie uzyskały z tych odwiertów. Czy był to jeden odwiert czy kilka na przestrzeni roku podobnie jak w przypadku KOV? Myślę, że warto poszukać tych informacji dla porównania z nasza spółką. Jak coś znajdę do wkleję a może ktoś już coś ma to fajnie jakby się podzielił z nami taką informacją.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-05 Wpisów: 14
Wysłane:
19 marca 2011 22:38:19
Witam serdecznie Podoba mi się forum KOV, dość dużo tutaj rzeczowych dyskusji . Moja skromna osoba zamierza dołączyć do grona inwestorów długoterminowych. Zastanawiam się nad jednym. W Brunei są obecne koncerny wydobywcze, a kraj jest bardzo bogaty w ropę. Czy owe firmy nie przebadały całego terenu, hmmm dlaczego ? i czy rzeczywiście tego nie zrobiły ? Czy ktoś z grona szacownych inwestorów potrafi rozwiać moją wątpliwość ? Pozdrawiam: J.P.P
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
20 marca 2011 04:42:06
Czy ktoś prowadził już obliczenia przychodu jaki KOV mógł wygenerować za IV kwartał? Ewentualnie wydatków, które ponosił, bo wychodzi na to, że przez przesunięcia testów nie było za bardzo kosztów ... A przychody powinny skoczyć o ponad 80%. Wzrost wartości księgowej również powinien być znaczny, jednak nie mam nigdzie parametrów wliczania wartości rezerw do WK, ktoś prowadzi tabele? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2011 04:44
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
20 marca 2011 08:15:04
Miejmy nadzieję, że to jedynie sporadyczne przypadki przeradzania się pogrzebów w demonstracje antyrządowe. nie będzie ofiar, nie będzie pogrzebów, nie będzie pretekstu, będzie próba stabilizacji i my będziemy spokojniejsi. Tego życzymy wszystkim.
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 16:34:13
Teraz najważniejsza jest Ukraina, jej udział w WK wielokrotnie wzrasta, udział w przychodach 100% a globalnie przychody będą się na 100% zwielokrotniać (kolejne odwierty udane czekają na podpięcie), perspektywy wzrastają (kolejne pole przyznane). Czekamy na wartości WK i przychodów za kolejny kwartał. Wiemy, że podane przychodu w kolejnym kwartale będą znowu o grube kilkadziesiąt % większe (wzrost cen za gaz) a w kolejnych podwojone (odwiert O-8). W sumie można celować w 100 mln PLN w tym roku, do tego EBOR zatwierdzi 110 mln PLN (40 mln $) i ok. 200 mln PLN będzie na prowadzenie biznesu dalej, jak to posłodzimy skryptem dłużnym dla KI zamiennym na akcja za 50-100 mln PLN to będzie 300 mln PLN (tyle co z ostatniej emisji) na kolejny rok i tyle w temacie. Czekamy na testy odwiertu O-8 Czekamy na dokończenie kolejnego odwiertu O-9 Czekamy na decyzję o kredycie z EBOR Czekamy na testy Lempuyang z Brunei Wszystko płynne, im dłużej czekamy tym większe prawdopodobieństwo, że pojawi się informacja. Akurat w kwestii Ukrainy wszystko idzie perfekt, więc można oczekiwać dalszego dynamicznego rozwoju tego biznesu, a już teraz stanowi on 70% całego biznesu KOV. Inwestycja w KUB-GAS zwróci się w 1,5 roku do 2 lat ... jak będzie utrzymane tempo wiercenia super wydajnych studni. PS Panie J. Korczak tym razem moglibyście puścić raport z rana przed sesją zamiast po jak ostatnio. Będzie czas na czytanie w trakcie, bo ostatnio są luki po 30 minut bez transakcji, wszyscy czekają na więcej informacji ze strony spółki, może czas na opublikowanie zaktualizowanego newslettera? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2011 16:36
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
20 marca 2011 17:21:03
Cytat:Wszystko płynne, im dłużej czekamy tym większe prawdopodobieństwo, że pojawi się informacja Naturalna olej rzeczy moim zdaniem. Jak czekamy na info, i na dodatek czekamy dłużej, to prawdopodobieństwo doczekania się wzrasta. Cytat:Akurat w kwestii Ukrainy wszystko idzie perfekt, więc można oczekiwać dalszego dynamicznego rozwoju tego biznesu, a już teraz stanowi on 70% całego biznesu KOV Kurs tego "perfekt" nie odzwierciedla. Nie podzielam więc aż takiego optymizmu jak kolega. Rozwoju może i można oczekiwać. Czy dynamicznego nie wiem, szczególnie jeśli patrząc na to przez pryzmat Brunei. Cytat:moglibyście puścić raport z rana przed sesją Jestem zdecydowanie za. Ale to chyba już nie od pana Korczaka zależy. A może jednak?
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
20 marca 2011 18:34:07
@lukch
masz 100% racji, spółka jest niedowartościowana. Niestety sukces Ukrainy będzie "widoczny" dopiero w przyszłym raporcie rocznym za 2011 r. Spółka jest dobra długoterminowo, buduje pewne fundamenty. Trochę przypomina start up, duże nadzieje, ale czy się uda? Osobiście w długim terminie wierzę w znaczny wzrost wartości akcji, tyle tylko, że jestem chciwy, dlatego cashuję i będę cashować co jakiś czas.
Edytowany: 20 marca 2011 18:39
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 18:52:55
Przychodowy w raporcie za 2011, jednak fundamentalny już jest. Dodatkowo zanim dobijemy do końca 2011 i zostanie wykonanych kolejne kilka sztuk udanych odwiertów to teza pozostanie aktualna. Wynik za 2011 będzie w stosunku do 2012 bardzo niski, wzrost wydobycia o 300-400%. Nie pamiętacie już newslettera. andrzej72: Od Pana Korczaka zależy godzina ;-) andrzej72: kurs odzwierciedla obawy, te kilka procent mniejszości sprzedaje i zaniża, nie jest dla nikogo tajemnicą, że zwykle spadamy na obrocie co najmniej 5 razy mniejszym a często 10 razy mniejszym niż podczas stabilizacji/wzrostu. sicc: jak masz czas to pewnie, że tylko uśredniać powoli ... fundusze najbardziej agresywnie zbierały od 1,50 do 1,75 właśnie, jakoś mi się nie chce wierzyć, że pozwolą na spadek wyceny pozycji przed końcem kwartału ;-) małe straszenie jest wskazane aby wycisnąć błędy z jednostek, ale nie sądzę aby pozwolono na dalszy zjazd. Ten kto widział agresywność, ilość i wielkość pakietów podczas wychodzenia z 1,50-1,65 i później 1,65 do 1,75 zanim rozpoczął się wzrost wie o czym pisze. Tam kupowały fundusze pewne swego, budowały pozycję (w statystykach OFE było później dobrze je widać). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 18:54:24
sicc napisał(a):@lukchmasz 100% racji, spółka jest niedowartościowana. Niestety sukces Ukrainy będzie "widoczny" dopiero w przyszłym raporcie rocznym za 2011 r. Spółka jest dobra długoterminowo, buduje pewne fundamenty. Trochę przypomina start up, duże nadzieje, ale czy się uda? Osobiście w długim terminie wierzę w znaczny wzrost wartości akcji, tyle tylko, że jestem chciwy, dlatego cashuję i będę cashować co jakiś czas. Już się udało, fundamentalnie, tyle, że rynek nie bardzo chce wierzyć. Nikt mi nie wmówi, że teraz po udanej serii odwiertów na Ukrainie, przeszacowaniu rezerw, wykonaniu odwiertów w Brunei spółka miałaby nie wznieść się na trwałe na poziomy ponad 2,00 zł ... Po ostatnim raporcie szybko BZ WBK wyskoczył z rekomendacją, może teraz się pokuszą o jej aktualizację. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2011 18:55
|
|
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 19:56:27
mam pytanie po kłosie tego jak wygląda realna praca przy odwiercie, mianowicie interesuje mnie, czy w Brunei prace trwają również w soboty i niedziele, czy może jest to 5 dniowy czas pracy. Oczywiście uzasadnionym wydaje się również pytanie o system pracy, czy jest zmianowy, czy może ciągły? Pytanie jest uzasadnione, bo zastanawia mnie czy można spodziewać się infa ze strony AED OIL przez weekend.
s'c
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 34
Wysłane:
20 marca 2011 20:23:46
chyba na to pytanie nikt nie odpowie bo nikt nie wie .Wiesz jak zadalem pytanie ilu ludzi pracuje przy najwazniejszym urzadzeniu na kontrakcie takim ktore decycuje o sukcesie lub porazce czyli o wiertnicy to nikt nie byl w stanie odpowiedziec a lizusy staraly sie wytlumaczyc ze przeciez to malo wazna sprawe i chyba sobie zartuje .W ferwoze walki niektorzy zapominaja o czyms tak malo waznym ale nie dla wszystkich jak pracownicy ale to oni decyduja o sukcesie i szybkosci spraw o czym biale kolnierzyki juz chyba zappomnialy tak bardzo skupiaja sie na propagandzie sukcesu .Tak tak gadam glupoty i powinienem opuscic forum ale sprawdzcie kurs od dnia emisji trzy kroki do przodu trzy kroki w tyl pozdrawiam I nie straszcie mnie odpowiedzialnoscia karna za wypowiedzi mamy demokracje i wolnosc slowa ,przekonan i wypowiedzi
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
20 marca 2011 20:50:30
Arkady, o co Tobie chodzi. Pan Prezes odpowiada na wszystkie pytania nawet te niemądre. Jak Ci nie pasuje sposób informowania i jakość tych informacji to zawsze możesz sie przenieść na petrola. I nie mów mi ze jestem jakimś lizusem, bo sam czasami mam za co przepraszać Pana Korczaka.
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 20:55:20
Dobra lizusy i inni buntownicy, nie psujcie wątku, zadałem konkretne pytanie, które w mojej opinii jest ważne, dlatego proszę o odpowiedź kogoś, kto wie.
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 20:56:59
Wlasnie chodzi o to ze nikt nie wie tutaj sa tylko domysly lub przypuszczenia
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 21:16:05
sicc napisał(a):mam pytanie po kłosie tego jak wygląda realna praca przy odwiercie, mianowicie interesuje mnie, czy w Brunei prace trwają również w soboty i niedziele, czy może jest to 5 dniowy czas pracy. Oczywiście uzasadnionym wydaje się również pytanie o system pracy, czy jest zmianowy, czy może ciągły? Pytanie jest uzasadnione, bo zastanawia mnie czy można spodziewać się infa ze strony AED OIL przez weekend.s'c 1. Na 90% przy odwiercie pracują 7 dni w tygodniu. Każdy kto prowadził działalność podwykonawczą wie, że umowa mówi o terminie i stawce, masz się wyrobić i tyle. Poza tym logicznie myśląc. Siedząc w baraku 300 km od najbliższego miasta jaki jest sens wolnego? Rotacja pracownika a i owszem, ale praca na pewno postępuje tak aby jak najszybciej skończyć. Tutaj abyś miał 100% pewności musiałbyś zobaczyć skany umowy z podwykonawcą, którą zawarł AED. Nie masz na to szans ze względu na tajemnicę handlową (dużo odwiertów i nikt się do ceny i warunków nie przyzna, konkurencja mogłaby ich sprawdzić). Takich informacji nawet w Polsce nie wyciągniesz!!! 2. Na 100% biuro AED pracuje 5 dni w tygodniu więc w weekend nie puści infa! Nie pamiętam aby w weekend cokolwiek puszczali wcześniej. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 21:18:39
arkady75 napisał(a):Wlasnie chodzi o to ze nikt nie wie tutaj sa tylko domysly lub przypuszczenia Nie sądzisz, że pytanie nie ma sensu? Nie ufasz, nie wierzysz Panu Korczakowi, że to nie ma znaczenia, zawsze można polecieć do siedziby spółki. W obie strony od 2 do 5k Ci wyjdzie plus hotel. Calgary Suite 1170, 700-4th Avenue SW Calgary, Alberta, T2P 3J4, CANADA T: +1 403 264 8877 F: +1 403 264 8861 E: kov@kulczykoil.comOstatecznie będzie WZA niedługo, zarejestruj się i wypalisz tym pytaniem na WZA, na pewno odpowiedzą, na papierze firmowym i imiennie na Twój adres (wątpię aby od ręki dało radę). Na serio ma to znaczenie jaka jest obsada? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2011 21:19
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 21:21:57
wiesz co jezeli to nie ma sensu to nasze rozmowy sa tylko rozmowami nic wiecej
|
|
Wysłane:
20 marca 2011 22:44:10
Wykonawca zostaje wybrany przez partnerów i sam decyduje jaki personel będzie mu potrzebny na miejscu, w jego interesie jest żeby nie było to ani za dużo ani za mało. I tyle. Ma wypełnić warunki umowy. I tyle. Nazwiska i imiona obsady inżynierskiej też chcesz żeby sobie wstukać na google albo facebooku? ;-) Ale całkiem poważnie, napisz maila do biura w Calgary (po angielsku) pewnie odpowiedzą. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2011 22:44
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
20 marca 2011 23:05:22
Wszedłem na WP i tu taki artykuł ku pokrzepieniu serc:) Nie zgadniecie kto wygrał ranking. finanse.wp.pl/gid,13239525,gal...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.