PARTNER SERWISU
iepocmie
258 259 260 261 262
GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 23 grudnia 2014 19:19:02 przy kursie: 62,00 zł
rozumiem że odpaliliście skaner kont na steamie w poszukiwaniu tych za pośrednictwem który kupiono TWoM, zbieranie takich info jest wogóle możliwe?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 23 grudnia 2014 19:22:58 przy kursie: 62,00 zł
Rational napisał(a):

To nie są bzdety, tylko twarde liczby otrzymane po przeskanowaniu profili. Nie możesz zaprzeczyć wiarygodności tych danych. Możesz jedynie mieć wątpliwości co do metody skanowania.
W moim przypadku oczywiście jest zbyt mała próba skanów aby oszacować dokładną liczbę.

A dla mnie to jednak bzdety, bo to informacje wymagające przeskanowania praktycznie całej bazy Steam bo inaczej dane są niejasne

nie masz zweryfikowanej ani wiarygodności skanowania ani nie znasz mnóstwo danych - np średniej wieku skanowania vs średnia wieku graczy TWOM. Mogę się załozyć że średnia wieku graczy Steam jest dramatycznie inna niż średnia graczy TWOM, nie wiadomo jak nadawane są numery, jak rozkłada się proporcja - chęć zakupu Steam a czas posiadania konta na Steam. Takich rzeczy jest mnóstwo i każdy statystyk wytknie naiwność takiego sposoby określenia sprzedaży.

A co jeśli gracze TWOM mieszczą się w relatywnie wąskim zakresie profili i nie ma ich prawie wcale przed i za tym zakresem ? Wg mnie wyjdzie z tego tylko idealny przykład dlaczego generalnie matematycy są fatalnymi inwestorami i nic więcej.

Cytat:
Jak wychodziłem to było 57 TWOM na niespełna 60k profili

aha... czyli przy 75 mln profili Steam wychodzi Ci mniej niż 80 000 sprzedanej gry
nie no to ma sens! Jasne! Ktoś te akcje musi w koncu oddawać 3some 3some

(pływacie w jakimś morzu skrawków statystyk Panowie... choć nie wiem czy nie użyć formy pojedyńczej, bo jeśli chodzi o konta Rational i introverted to tak mi się coś wydaje jakby to była jedna osoba Angel )

Cytat:

ps: co tu sie wyprawia? sami prognostycy matematycy pisza bzdety bandhead Jutro chyba pojde na Rynek do wróżki to mi prawde powie ile TWoM sie sprzedało ale wam nie powiem
wróżka i tak będzie precyzyjniejsza od kolegów "skanerów"
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 grudnia 2014 19:40

Rational
0
Wpisów: 16
Wysłane: 23 grudnia 2014 19:53:22 przy kursie: 62,00 zł
Stworzyłem na szybkiego apkę wykorzystującą bezpośrednio Steam API

API umożliwia 100k skanów dziennie. Wystarczyłoby 10 osób, to w ciągu 2 dni mielibyśmy przeskanowane 2 mln profili.
Statystycznie próba 2 mln byłaby aż nadto odpowiednia, tak mi się wydaje.

Jesteście chętni do badań? Jestem sam bardzo ciekawy rezultatów.

@Scarry
Czy Ty uważasz, że API Steama jest niewiarygodnym źródłem danych?

Sam mam zainwestowany spory kapitał w 11. Ja tylko szukam rzetelnych liczb i zacząłem się niepokoić.
Dopiero teraz wpadłem na pomysł skanowania bazy Steama po przeczytaniu postów introverted_investor
Edytowany: 23 grudnia 2014 20:03

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:05:00 przy kursie: 62,00 zł
baks napisał(a):
A o pudełkach wiadomo, że w samej Polsce poszło kilkadziesiąt tysięcy w kilka dni.

Można prosić o jakiś link z tymi danymi, bo coś nie mogę nigdzie tego znaleźć.

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:07:23 przy kursie: 62,00 zł
Tak ogólnie to nigdzie nie napisałem o tym co prognozuję. Napisałem tylko o promilowym przeskanowanym odcinku. Już przypisano mi, że rozkład jest jednostajny i 80k sprzedanych gier to mało więc mam oddać akcje (już nie wnikam w to, czy mam, czy nie Angel ). Dużo emocji. A ja to zrobiłem tylko for fun. Wiadome jest, że nie ma szans przeskanować tak dużej liczby profili, bo by zblokowali api pewnie jakby zobaczyli za duże obciążenie. Tak mi się jeszcze jedna ciekawa rzecz przypomniała. Wtedy jak wszyscy piali z zachwytu jak to się gra nie sprzedaje i była chyba w top 3, a na pewno top 5 to było kilka dni, że wyprzedzała ją gra o jakimś "chlebku" czy inne takie badziewie. I w jednym z serwisów, chyba steamcharts czy temu podobny na wykresie było, że wciągu kilku dni grało w nią ~80 osób. W twom regularnie grało wtedy ponad ~3,5k ludzi. Sam mam biblioteke grubo ponad 200 gier i 90% z nich nawet nie odpaliłem, po prostu je kolekcjonuję. Ale po co płacić za grę o "chlebku"? Bo chyba w cholerę tego nakupili jak wyprzedziło nawet super hiper twom, hm?
By te wszystkie skanowania miały sens to najpierw trzeba zrobić skanowanie by ustalić rozkład, a potem skanowanie pod rozkład. Szybciej będą wyniki

Rational
0
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:10:59 przy kursie: 62,00 zł
@3citrony
Tak jak napisałem. Razem możemy dać radę.

To jest fragment z Terms of use Steam API

Cytat:
You are limited to one hundred thousand (100,000) calls to the Steam Web API per day. Valve may approve higher daily call limits if you adhere to these API Terms of Use.

steamcommunity.com/dev/apiterm...

Wystarczy raptem 10 osób aby w ciągu 2 dni przeskanować 2 mln profili.

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:21:16 przy kursie: 62,00 zł
Panowie czytam forum już dłuższy czas i faktycznie zaczyna się robić nieprzyjemnie. Ale to też zrozumiałe kiedy chodzi o Naszą kasę. A teraz do rzeczy, metoda takiego skanowania jest obarczona błędem nie +-15% a 30-40%. Gdyby to było takie proste to mielibyśmy samych milionerów wśród matematyków a szczególnie tych bezrobotnych bo oni mają więcej czasu. A i jeszcze jedno mam wrażenie że nasz Kolega "skaner" pisze sam ze sobą a nawet czasami w trójkącie.
Edytowany: 24 grudnia 2014 17:05

3citrony
2
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:33:39 przy kursie: 62,00 zł
@Rekinek fajnie, że założyłeś konto by nam zakomunikować swoje myśli. Witamy!
O tym limicie nie wiedziałem. W sumie szkoda, bo planowałem na święta zarżnąć tą bazę trochę mocniej:D
Ta metoda byłaby zajebista, gdyby szybciej przychodziły requesty. Bez tego zbyt długo to trwa i do lutego się nie zdąży przeskanować za dużo tych kont. Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem od steam API nie byłby własny parser który po prostu wbija na stronkę steamcommunity.com/profiles/xx... i jeśli profil jest publiczny to szuka wśród gier Twom, tu nie byłoby ograniczenia do 100k dziennie i w sumie mogłoby się szukać szybciej - no ciekawe

Ogólnie to tak czy siak na święta zostawię włączony skaner i od nr 76561198020232896 skanuję każdy nr większy jak leci

Rational
0
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:41:22 przy kursie: 62,00 zł
@3citrony
Na wielu wątkach, w zależności od posiadanego neta, to wykorzystanie limitu 100k zajmuje około 30 min. Tak więc ten czas jest żaden.

W naszym przypadku potrzebujemy ludzi. Każdy mógłby wnieść cegiełkę do szacunków. Wymogiem jest jedynie posiadanie konta Steam aby otrzymać API key.

Scarry
193
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:42:31 przy kursie: 62,00 zł
@Rekinek
prawda? Myśle ze kolega introverted, skompromitowany po tych głupich tekstach o Nicolasie, bardzo chciał dalej zaistnieć i nam się "powielił". Angel Oczywiście juz trzecie konto "skanerka" widze...

Cytat:
szacunki na podstawie tej metody są najbardziej wiarygodne

centuss/introverted/skanerki - ależ to wierutna bzdura co piszesz. Wiarygodność metody musiałbyś dowieść na paru produktach, póki co to tylko wyrywkowe liczby, nic więcej.

Coś nowego nam się wydarzyło, wyglada na konto które wpadło na logowanie przez proxy i nam się próbuje uwiarygadniać powielając na kolejne 3some
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 23 grudnia 2014 20:48

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 23 grudnia 2014 20:52:53 przy kursie: 62,00 zł
Rekinek napisał(a):
Panowie czytam forum już dłuższy czas i faktycznie zaczyna się robić nieprzyjemnie. Ale to też zrozumiałe kiedy chodzi o Naszą kasę. A teraz do rzeczy, metoda takiego skanowania jest obarczona błędem nie +-15% a 30-40%. Gdyby to było takie proste to mielibyśmy samych milionerów wśród matematyków a szczególnie tych bezrobotnych bo oni mają więcej czasu. A i jeszcze jedno mam wrażenie że nasz Kolega "skaner" pisze sam ze sobą a nawet czasami w trójkącie.

Wydaj mi się, że wątpliwości co do kont może rozwiać administracja.
Ja za to chętnie poczytam merytoryczną dyskusję o tej metodzie, a nie personalne ataki na użytkownika/użytkowników. Zauważcie, że introverted_investor nikogo w każdym poście nie zaatakował personalnie, nikogo nie obraził i tak dalej a posypały się na niego gromy. Metoda na pierwszy rzut oka wydaje się całkiem sensowna, dlatego proszę starajcie się zdyskredytować metodę, a nie osobę(-y).
A potencjalnymi wieloma kontami zajmą się moderatorzy.
Edytowany: 23 grudnia 2014 21:01

Scarry
193
Wysłane: 23 grudnia 2014 21:09:58 przy kursie: 62,00 zł
@mrk

bo metoda jest bez sensu bez ogromnej bazy danych

przez wiele lat Steam był serwisem dla graczy FPP zainteresowanych Half Life i podobnymi grami. Tylko nimi. Ci gracze nie kupują gier typu TWOM, wiec wsrod starych kont znalezienie TWOM bedzie graniczyc z cudem. Przeskanujesz 100 000 starych kont, nawet milion kont, a wynik będzie całkowicie z czapy (bo bardzo niski).

Trzeba by zrobić osobne skanowania na grupie kont starych, średnich wiekowo i młodych (w sieci wiekowo). Potem przełożyć jak wiek realny graczy ma się do wieku tych przedziałów dat rejestracji, jak średnia zainteresowania typem gier ma się do wieku rejestracji konta, i jak ma do średniej graczy TWOM ?

uwierz mi, to ze bedzie bardzo dużo cyferek jeszcze nic nie znaczy
Edytowany: 23 grudnia 2014 21:24

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 23 grudnia 2014 21:29:59 przy kursie: 62,00 zł
007 napisał(a):
Scarry napisał(a):

(pływacie w jakimś morzu skrawków statystyk Panowie... choć nie wiem czy nie użyć formy pojedyńczej, bo jeśli chodzi o konta Rational i introverted to tak mi się coś wydaje jakby to była jedna osoba Angel )

Zaryzykowałbym nawet hipotezę, że Introverted_inwestor, Wiesiek_trader, Rational i Funkytown to jedna i ta sama osoba.

No proszę, jednak chroba kovowska dotknęła inwestorów 11BIT - widzimy całe spektrum objawów, tutaj konkretnie wietrzenie spisków.

Scarry
193
Wysłane: 23 grudnia 2014 21:33:43 przy kursie: 62,00 zł
@Funkytown
generalnie różnica jest taka że akcjonariusze 11bit są chorzy od ogromnej masy zarobionej kasy, tam akcjonariusze byli chorzy od marzeń na których tracono i traci się kasę 3some

różnica jak picie w szczawnicy i ...

Kod:
mod: usunięto informację o transakcjach użytkownika

dla nas rozmowa tutaj to hm.. rozrywka taka, bo co innego robić? Przeciez nie inwestować w ropę Angel
Edytowany: 23 grudnia 2014 22:21

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 23 grudnia 2014 21:44:17 przy kursie: 62,00 zł
@Scarry

Doskonale, jednak zapewne nie wszyscy, ci co brali ponad 70 już pewnie z nadmiaru kasy nie chorują.

Widzę też różnice pomiędzy spółkami zdecydowanie na korzyść 11BIT, a 11BIT oceniam pozytywnie. Natomiast jak czytam imperialne prognozy 11bitowskich rabbitów to mam poczucie, że już to kiedyś czytałem.

PS. Serdecznie gratuluję zakupu poniżej 10 - wielka rzecz, doskonały nos.
Kod:
mod: usunięto informację o transakcjach użytkownika

Edytowany: 23 grudnia 2014 22:21

cetnar
0
Wpisów: 132
Wysłane: 23 grudnia 2014 22:03:38 przy kursie: 62,00 zł
Żeby posługiwać się statystyką w obliczaniu ogólnej liczby kopii danej gry potrzebne są co najmniej 2 rzeczy:
- pewność, że mamy X aktywnych kont, a nie znać tylko minimalną i maksymalną wartość jakiegoś licznika - a tego chyba nigdy nie będziemy wiedzieć
- dobrać nie ciągły zakres a mieć "reprezentatywną" próbę losową z całej populacji kont steam - i tutaj mamy kolejny problem bo nie jesteśmy w stanie tego udowodnić gdyż nie mamy żadnych statystyk od steam

Wiec jeśli nie znamy ani dokładnie przestrzeni a nie jesteśmy w stanie zagwarantować reprezetatywności próbek to taka estymacja może być obarczona dużym błędem, czyli w zasadzie bezużyteczna.

Ale gdyby udało się te warunki spełnić to każde uruchomienie programu da inne wartości, które dadzą nam rozkład i dopiero na podstawie tego rozkładu można by stwierdzić (jeśli metoda jest poprawna) z określonym prawdopodobieństwem, że sprzedało się co najmniej Y kopii.

Innym sposobem oszacowania może być użycie metody Monte Carlo.
Edytowany: 23 grudnia 2014 22:05

Rational
0
Wysłane: 23 grudnia 2014 22:06:19 przy kursie: 62,00 zł
Dorabiacie niepotrzebnie teorie spiskowe.
Tak się składa, że znam tutaj osoby z innych zakątków internetów i mogą one potwierdzić, że to mój jedyny nick.
Porozmawiałem z jedną z nich, a na zakończenie tych dysput wklejam skan TWoM vs Papers, Please.
Skan od profilu utworzonego 4 lata temu i id inkrementowane co tysiąc. Łącznie przejrzanych 100k profili.
Wniosków nie wyciągam. Zostawiam dla was. Jeśli ktoś chce podyskutować, proszę bardzo, sam już nie ciągnę dalej. Na życzenie mogę udostępnić program, ew puścić skan z innym zestawem danych.

kliknij, aby powiększyć

Pozdrawiam wave
Już nie robię więcej bałaganu na forum.
Edytowany: 23 grudnia 2014 22:17

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 23 grudnia 2014 22:32:52 przy kursie: 62,00 zł
Szczerze mówiąc, wątpię by komukolwiek z Was udało się w takim stopniu spenetrować Stram, by uzyskać sensowne dane.
Dlaczego?
Myślicie, ze jesteście pierwszymi, którzy na to wpadli? Są tacy, dla których takie dane są o wiele istotniejsze, niż dla Was. Czyż to nie pięknie wiedzieć na bieżąco, jak się sprzedaje gra konkurencji? Pewnie, że tak. A czy firmy, która tym się interesuje nie byłoby stać na wynajęcie paru math-nerdów + programistów, by zrobić dużo lepszy program skanujący, niż Wasz? Nie sądzę.

A jaką reputację miałby Stream, gdyby firmy cały czas skanowały tę platformę w poszukiwaniu danych o sprzedaży/posiadanych grach? Bo dziś dane o sprzedaży, a jutro dane osobowe graczy, prawda?

W związku z powyższym moje 2 hipotezy:
1. Nikt tego nie robi, bo skanując Steama bez dodatkowych danych o rozkładzie użytkowników nic sensownego nie da się uzyskać

albo 2

Steam zabezpieczył się przed penetrowaniem przez różnych "zainteresowanych" i System Steam'a kreuje dla Was "oślą łączkę" wpuszczając w maliny.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

3citrony
2
Wysłane: 23 grudnia 2014 22:48:32 przy kursie: 62,00 zł
Czy wg Was wnioski na podstawie steamcharts.com mają sens? Pytam wiele osób, zwłaszcza tych krytycznych do 'skanowania' jakiegokolwiek. Chodzi mi o pochodzenie i 'prawdziwość' danych. Wnioski z nich każdy wyciąga sam. Pytanie, czy dane są prawdziwe, czy nie?
Scarry? Szutnik? Graf? Reszta?
Pytam, bo wiele osób przez wiele stron szacowało swoją sprzedaż wspierając się tym serwisem

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 23 grudnia 2014 22:49:06 przy kursie: 62,00 zł
@ Rational
Cytat:
w 2015 roku, wiadomo że chwilowo buja a pierwszy raport nie będzie zawierał dużej części sprzedaży

Ta kwestia została już wyjaśniona. Raport za 4 kwartał publikowany w połowie lutego najprawdopodobniej będzie zawierał całość sprzedaży grudniowej.
Kod:
/mod:usunięto treści niezgodne z regulaminem forum/
Edytowany: 23 grudnia 2014 23:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

258 259 260 261 262

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,140 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat