0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
14 sierpnia 2015 18:38:39
przy kursie: 75,48 zł
Po lekturze raportu:
- wyniki zgodne z wyliczeniami wielu osób.
- spółka potwierdziła, że w tej chwili TWoM generuje ponad 90% jej przychodów. Po premierze mobilnej udział pewnie jeszcze większy. To jak gra radzi sobie na wyprzedażach staje się kluczowe dla przychodów spółki.
- w końcu wzrosło zatrudnienie, co prawda tylko o 5 osób, ale lepszy rydz...
- w tym roku niestety nie będzie już żadnej premiery z 11 Bit Launchpad.
- duże rozczarowanie przychodami Games Republic. Mimo akcji promocyjnych, rozdawania gier, dużego przyrostu liczby użytkowników, etc. przychody za pierwsze półrocze nie przekroczyły 74tyś EUR. Widać że to bardzo ciężki rynek, i mogą upłynąć lata zanim ta część 11 Bit zacznie generować sensowne zyski.
|
|
PREMIUM
523 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 sierpnia 2015 18:38:54
jurror napisał(a):Tak właśnie dlatego przewidują, spadek p/e i p/ebitda Nie, kolego, nie przewidują. To jest P/E implikowane do kursu z dnia tworzenia. Najwyraźniej krytykujesz coś, czego nie rozumiesz. Jakże to znamienne...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2015 18:43:11
niedźwiedź napisał(a):co oni księgują w należnościach krótkoterminowych? Należności?
|
|
|
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 860
Wysłane:
14 sierpnia 2015 18:59:17
@jurror wracając do rekomendacji - spółka nas informuje, że wyda w najbliższym (możliwym) czasie grę o podobnym potencjale co TWOM a nawet większym - stąd przynajmniej ja tak to widzę taka a nie inna prognoza analityka na kolejne lata, który zakłada trochę wyższy potencjał z każdej nowej gry (a wiadomo, że może być różnie raz znacznie lepiej niż TWOM, a raz gorzej) - do określenia tendencji analitykom potrzeba większej ilości gier. Sam analityk prawdopodobnie mógłby zakładać inaczej, ale to chyba musimy poczekać na opinię np. dr. Kalliwody.
Uważasz, że analitycy wydając rekomendację podeszli zbyt protekcjonalnie - ok, ale dzięki temu mniej więcej dowiadujesz się czego spodziewają się instytucje po spółce 11bit.
@Asston cytat z raportu spółki z moim wyróżnieniem: "Skokowa poprawa wyników to w głównej mierze efekt dobrej sprzedaży naszej najważniejszej gry, czyli This War of Mine (TWoM), mimo że od jej premiery minęło już kilka miesięcy. Sprzedaż TWoM utrzymuje się na wysokim poziomie m.in. dzięki akcjom promocyjnym w tym czerwcowej Steam Summer Sale, której efekty przeszły nasze oczekiwania.".
No sama spółka nie spodziewała się takiego zysku netto za ten kwartał...
@Rockq Z oszacowaniem 3ciego kwartału już tak łatwo nie będzie, bo są wątpliwe punkty odniesienia, co do sprzedaży mobilnej. Co do reszty tez zgadzam się, ale te 5 osób to jest jednak 10% ogółu zatrudnienia, a to już dużo w tak krótkim czasie.
Edytowany: 14 sierpnia 2015 19:05
|
|
PREMIUM
1 385 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 sierpnia 2015 19:11:46
Asston napisał(a):Przepraszam Krewa, że się do Ciebie przyczepiłem ALe jak wynika z raportu za IIQ to Lelo miał rację dobrze prognozując, a nie analitycy z Noble, więc wypadało by "posypać głowę popiołem". Jasne, pokaż mi tylko prognozę kolegi Lelo z końca maja bieżącego roku, dotyczącą zysku za QII. A wówczas ja nie tylko posypię głowę popiołem, ale przez tydzień będę miał stopkę "Lelo jest lepszy od analityków Noble"
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
14 sierpnia 2015 19:27:52
Asston napisał(a):krewa napisał(a):lelo-pakero napisał(a):Wtedy wynik netto powinien oscylować w granicach 3 - 3,5 mln netto [....] PS. Wiem, że Panowie z Noble szacowali, że w II kwartale zarobimy bardzo mało, ale chyba nie wiedzieli, że jest coś takiego jak Steam Summer Sale, bo inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć lub ewentualnie nie docenili potencjału TWOM na owej wyprzedaży. E tam, w tych Noble to siedzą tłumoki, co się nie znają na rzeczy. Nie to co u nas na forum! Btw. dotarłem do nagrania, na którym zacni eksperci szacują zysk 11B za QII Przepraszam Krewa, że się do Ciebie przyczepiłem ALe jak wynika z raportu za IIQ to Lelo miał rację dobrze prognozując, a nie analitycy z Noble, więc wypadało by "posypać głowę popiołem". Daj spokój. Nie ma co ciągnąć tego tematu. Niech każdy wierzy w co chce. Nie wiem tylko po co ten sarkastyczny ton w odniesieniu do użytkowników forum. Akurat jak się okazało coś tam wiemy o spółce. Ja się cieszę, że wynik jest zgodny z moimi założeniami. Szacowałem, podobnie jak baks, 3,5 mln do 4 mln zł, lub ewentualnie 3-3,5 mln gdyby wynik był obciążony jednorazowymi kosztami. Z raportu wynika jednak, że rezerwa w wys. 0,39 mln zł, która obciążyła wynik będzie rozwiązana w kolejnym kwartale. Więc tak naprawdę wynik na poziomie netto to ok. 3,7 mln zł. Ja nie rozumiem tylko jednego z raportu. Dlaczego zysk netto stanowi ledwie 77% zysku brutto? Jest to pewnie związane z wydzieleniem zysku netto przypadającym na akcjonariusza większościowego, co wcześniej nie występowało w raportach. Tylko kto jest tym akcjonariuszem mniejszościowym na którego przypadło część zysku? Ktoś orientuje się o co chodzi? EDIT @krewa Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Ja się z nikim nie licytowałem na wiedzę. A już na pewno nie z analitykami Nobla. Szanuję ich, zapewne zgłębiali temat przed wydaniem rekomendacji. Jednak zapewniam Cię, że gdybym robił prognozę w połowie maja, wiedząc mniej więcej ile poszło sztuk z kwietniowej wyprzedaży dzięki Steam Spy i mając wiedzę, że w perspektywie jest jedna z dwóch największych wyprzedaży w roku to na pewno zaprognozowałbym więcej niż 1 mln zł na poziomie netto.
Edytowany: 14 sierpnia 2015 19:35
|
|
72 Dołączył: 2015-02-06 Wpisów: 646
Wysłane:
14 sierpnia 2015 19:59:39
anty_teresa napisał(a):niedźwiedź napisał(a):co oni księgują w należnościach krótkoterminowych? Należności? myślałem, że zobowiązania a na poważnie to z czego one wynikają dystrybucja idzie głównie drogą elektroniczną to jakieś nierozliczone faktury? wersje pudełkowe?
|
|
PREMIUM
1 385 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 sierpnia 2015 21:11:37
t0m4s napisał(a):Sugerujesz ze analitycy Noble są mądrzejsi niż użytkownicy forum którego jestes przedstawicielem? Niezbyt dyplomatycznie Chciałbym skończyć tę przepychankę. Nie, nie sugeruję, że analitycy jakiegokolwiek banku czy DM są mądrzejsi od użytkowników SW - często miewam wręcz odwrotne wrażenie. Nie podoba mi się jedynie, gdy ktoś o 2,5 miesiąca "mądrzejszy" od analityków próbuje deprecjonować ich wiedzę lub umiejętności - a właśnie tak odebrałem ów post. Jeżeli to jednak nie było intencją Lelo - przepraszam. Gdyby prognoza użytkownika została opublikowana pod koniec maja, to naprawdę zdjąłbym czapkę w wyrazie uznania. A tak prognozowanie wyniku miało miejsce w sytuacji, gdy Lelo był bogatszy o sporo danych, którymi na moment sporządzania rekomendacji nie dysponowali analitycy. Tylko tyle. Fajka pokoju?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2015 21:38:00
niedźwiedź napisał(a):anty_teresa napisał(a):niedźwiedź napisał(a):co oni księgują w należnościach krótkoterminowych? Należności? myślałem, że zobowiązania a na poważnie to z czego one wynikają dystrybucja idzie głównie drogą elektroniczną to jakieś nierozliczone faktury? wersje pudełkowe? To jak idzie dystrybucja nie ma większego znaczenia. Spółka dostaje od steama raport sprzedażowy, na którego podstawie wystawia fakturę, która znów ma określony termin płatności. Krótko mówiąc od momentu kupna przez gracza do spływu gotówki do spółki może minąć nawet prawie 3 miesiące w ekstremalnym przypadku przy założeniu kredytu kupieckiego 1 miesiąc
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
15 sierpnia 2015 10:55:25
cad_man napisał(a):jurror napisał(a): jeśli doda się np 10 mln z monetyzacji innych produktów
mnie się wydaje, że analitycy w swoich opracowaniach lub rekomendacjach raczej nie "dodają na przykład" liczb wziętych z niczego... Z całym szacunkiem,ale raczej ci się źle wydaje, co potwierdzają bardzo liczne nietrafione rekomendacje. To "np" wynika i tak z konserwatywnego podejścia do tematu monetyzacji TWoM ,nawet tylko na komórki w przyszłym roku. Obniżanie cen mobilkowych, powinno dać duży wpływ keszowy. Goat simulator w sprzedał w tamtym roku w 4 miesiące na sam tylko IOS 1 mln kopii po 5 $ z androida dorzucili pewnie kolejne 400-500k ,wiec przychód zaliczyli w okolicach 7- 7.5 mln $( minus marze sklepów) w 4 miesiące 2014 roku. Monument valley zanotował przychód około 6 mln $ od kwietnia do końca grudnia 2014 roku. Moim zdaniem potencjał TWoM jest zbliżony do potencjału obydwu produkcji, barierą jest obecna cena,ale patrząc jak monetyzują TWoM na PC, nie mam wątpliwości ,że agresywniejsza polityka cenowa na mobile,to tylko kwestia czasu. Nie zapominajmy również o tym ,że wielkość rynku mobilnego w 2016 będzie większa niż w 2015 ,a tym bardziej w 2014. Analityk Noble ten fakt totalnie zignorował,jak również to jakie wyniki TWoM za 2 kwartały pokazał, do których miał dostęp tworząc swoja rekomendacje i prognozy na przyszłe lata, aby określić np.przyszły potencjał sprzedażowy industriala,ale miał do tego prawo bo nikt przyszłości nie zna, ale czy miał racje?? Moim zdaniem nie.
Edytowany: 15 sierpnia 2015 11:15
|
|
|
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
15 sierpnia 2015 11:18:18
krewa napisał(a):A tak prognozowanie wyniku miało miejsce w sytuacji, gdy Lelo był bogatszy o sporo danych, którymi na moment sporządzania rekomendacji nie dysponowali analitycy. Tylko tyle. Fajka pokoju? @krewa Wojny nie było, ale właściwie nabita fajka pokoju jest zawsze wskazana Po prostu na forum są dwa obozy, optymiści i skrajni pesymiści, do pesymistów nie dociera że nawet po tym wzroście który był, 11b jest najgorzej wycenianą spółką grową na polskiej giełdzie. Próby dyskusji dlaczego, zawsze kończyły się tym że to dobra wycena...i że tamte spółki są przeconiene, a rynek wie najlepiej a na developerów gier czycha mnóstwo zagrożeń. Mnie to zupełnie nie przekonuje, nie rozumiem dlaczego na Vivid, Farm51 czy Bloober renek wycenia marzenia o marzeniach, a na 11b nie chce wycenić gigantycznych zysków na wyciągnięcie ręki i kolejnej dużej gry na wiosne, od weteranów branży, którzy nie zaliczyli jako 11b ANI JEDNEJ WTOPY (czego o Farm czy Blo już nie można powiedzieć, a Vivid ma problemy z kosztami i zyskami) Ale nie, 11b trzeba wyceniac HIPER konserwatywnie, a na wszystkich innych spolkach growych rynek wycenia szanse wygrania w lotto. Dlatego złośliwości trochę irytują ;p Wszyscy już ochłoneli po wzrostach, to może spróbujmy raz jeszcze podyskutować, skąd taka a nie inna wycena 11b? Aczkolwiek trzeba pesymistom przyznać - mieliście racje że będzie boczniak, nie da sie ukryć że to się niestety sprawdziło. Co do prognoz, ja mogę podać swoje. Uważam że zysk netto za 2015r będzie nie mniejszy niż 20mln, ale obstawiam że będzie bliżej 30mln. TWOM PC - 15mln do końca roku nie wydaje się problemem TWOM Mobile - to najdroższa gra na mobilne wiec tu jest problem, ale wydaje się ze mniej niz 5mln zysku to nie moze byc z tego TWOM Konsole - 10mln czyli powtóka wyniku PC za IVQ2014 (zakładam że wyjdzie w październiku) To teraz pytanie: ile powinna kosztować jedna akcja jeśli prognoza zysku 30mln się spełni?
Edytowany: 15 sierpnia 2015 11:22
|
|
Wysłane:
15 sierpnia 2015 11:57:58
GRAF78 napisał(a):Cieżko już czytać te dyskusje... Spółka zarabia przyzwoicie nawet bardzo jak na swoja kapitalizację ale nie ma pewnych przesłanek że za chwilę zacznie zarabiać x razy wiecej. W mojej ocenie TWoM jest w cenie w giga sukces TWoM na konsole rynek raczej nie wierzy tylko zakłada utrzymanie bardzo dobrych zysków. Jak pokażą trailer industriala i zapowiedzą premierę to sytuacja sie diametralnie zmieni.
Panowie skoro jest bardzo tanio czy dokupujecie albo myślicie o dokupieniu akcji na obecnym poziomie? Rozważacie wejscie w 11Bit za 100% kapitału? Bo kurs nie drgnie jeśli większość handlujacych nie będzie chętna zapłacić za akcje wiecej niż 85-90-100zł. Tak, trailer Industriala może być kluczowy. W raportach i wywiadach z przedstawicielami spółki zbyt często pojawiają się sformułowania „zaskoczyła nas skala sukcesu”, „nie przewidzieliśmy skali sukcesu”, etc. Nawet w ostatnim raporcie, ponownie, padło takie sformułowanie. Z tego wnioskuję, że nikt, włącznie z pracownikami i głównymi udziałowcami spółki, nie wie czy 11 Bit będzie w stanie powtórzyć sukces TWoM. Pierwotny budżet Industriala to zaledwie 300tyś EUR - niezbyt dużo nawet jak na realia gier indie – więc w tej grze kluczowy będzie pomysł, a nie graficzne fajerwerki. Trailer pokaże, czy mamy do czynienia z kandydatem na potencjalny hit, czy może z kolejnym tytułem indie który może zginąć w rosnącej fali gier zalewających rynek. Niestety w tej branży nie ma pewniaków. W tym roku pokazały to dobitnie między innymi nieudane premiery Magicka 2 i Trine 3. Okazuje się, że można mieć bazę milionów klientów którzy kupili wcześniejsze gry, świetnego wydawcę z dużym budżetem marketingowym, oraz przychylne media, a i tak gra okaże się niewypałem. Rynek gier niestety coraz bardziej zaczyna przypominać loterię.
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
15 sierpnia 2015 12:26:41
rockq napisał(a):Tak, trailer Industriala może być kluczowy. W raportach i wywiadach z przedstawicielami spółki zbyt często pojawiają się sformułowania „zaskoczyła nas skala sukcesu”, „nie przewidzieliśmy skali sukcesu”, etc. Nawet w ostatnim raporcie, ponownie, padło takie sformułowanie. To ładnie masz, spółka nigdy nic takiego nie mówiła, piszesz kompletne bzdury, wklej cytat lub zamilcz. Wręcz przeciwnie, przy każdej okazji podkreślali że sukces TWOM jest nieprzypadkowy, nawet wspomnieli o ich nowej strategii I.C.E - Independence Creativity Experience - mowili o tym na konferencji w lutym, byłeś tam? Ja tak, wyżej masz powtórzone co mówili. To że jakieś gry nie odniosły spodziewanego sukcesu, to nie znaczy że rynek gier to loteria. Jak złamiesz nogę to od razu znaczy że masz osteoporozę? Sukces pewien nie jest nigdy, zawsze mówimy o jakimś prawdopodobieństwie, ale nie można wpadać w skrajności.
Edytowany: 15 sierpnia 2015 12:28
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
15 sierpnia 2015 13:36:38
rockq napisał(a):Tak, trailer Industriala może być kluczowy. W raportach i wywiadach z przedstawicielami spółki zbyt często pojawiają się sformułowania „zaskoczyła nas skala sukcesu”, „nie przewidzieliśmy skali sukcesu”, etc. Nawet w ostatnim raporcie, ponownie, padło takie sformułowanie. Z tego wnioskuję, że nikt, włącznie z pracownikami i głównymi udziałowcami spółki, nie wie czy 11 Bit będzie w stanie powtórzyć sukces TWoM. Pierwotny budżet Industriala to zaledwie 300tyś EUR - niezbyt dużo nawet jak na realia gier indie – więc w tej grze kluczowy będzie pomysł, a nie graficzne fajerwerki. Trailer pokaże, czy mamy do czynienia z kandydatem na potencjalny hit, czy może z kolejnym tytułem indie który może zginąć w rosnącej fali gier zalewających rynek.
Niestety w tej branży nie ma pewniaków. W tym roku pokazały to dobitnie między innymi nieudane premiery Magicka 2 i Trine 3. Okazuje się, że można mieć bazę milionów klientów którzy kupili wcześniejsze gry, świetnego wydawcę z dużym budżetem marketingowym, oraz przychylne media, a i tak gra okaże się niewypałem. Rynek gier niestety coraz bardziej zaczyna przypominać loterię.
Niedawno mieliśmy dyskusje o trailerze Industriala. Nie widzę powodów do wracania do tego tematu co 2 tygodnie - nic się nie zmieniło. Powiedzmy sobie to raz jeszcze - 11b umie tworzyć dobre/świetne gry - ale nie każda może być przebojem kasowym - tak jak w kinie, są mierne filmy generujące sporo gotówki i arcydzieła, które umie docenić niewielka garstka. TWoM jest przykładem takiego arcydzieła, które dodatkowo zostało przebojem kasowym. Niewiele wiemy o Industrialu, ale kilka faktów jest wiadomych: - do tworzenia gry, którą pewnie długo wcześniej planował, Maciej Szcześnik opuścił CD RED w dość ważnym dla Wiedźmina momencie - 11b mimo, że miało sporo swoich pomysłów i niewiele funduszy w kasie wybrało właśnie ten projekt i przydzieliło zespół do jego realizacji - gra dostała europejską dotację - planowana jest z myślą o kontynuacji i wypuszczeniu na wiele platform, więc nawet jeśli "pierwsza część" Industriala nie będzie rewelacyjna to nie oznacza to, że kolejne nie zostaną hitami
|
|
Wysłane:
15 sierpnia 2015 16:40:49
t0m4s napisał(a):To że jakieś gry nie odniosły spodziewanego sukcesu, to nie znaczy że rynek gier to loteria. O to właśnie chodzi, że to nie są „jakieś gry”, tylko jedne z największych hitów w historii segmentu indie. Magicki na samym Steam sprzedało się ponad 3,3mln kopii plus pewnie grubo ponad 10mln kopii DLC do tej gry. Darmowa Magicka: Wizard Wars ma prawie 3mln użytkowników. Autorzy Trine 3 chwalą się, że sprzedali ponad 7mln kopii Trine i Trine 2. Rozumiesz jak wielkie to są hity? Przy takich wynikach sprzedaży ich twórcy chyba też z optymizmem patrzyli w przyszłość, i mieli podstawy by uważać że nowe gry mają większy potencjał sprzedażowy niż poprzedniczki? Ja bym miał. A tymczasem, na końcu tęczy, zamiast garnka ze złotem, czekał na nich ice bucket challenge. Magicki 2, przez niemal trzy miesiące od premiery, sprzedało się na Steamie tylko 123tyś kopii. Trine 3, od kwietnia, sprzedało się zaledwie 40tyś kopii. Niezła rzeź, prawda? Kto przy zdrowych zmysłach spodziewałby się takiego rozwoju wypadków?
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
15 sierpnia 2015 17:42:10
@rockq
Magika 2 jest po prostu średnią grą - patrz oceny na steam i metacritic. Nie wiem dokładnie czy grając wcześniej w Magika 1 warto kupić 2kę. Trine 3 jest we wczesnym dostępie a premiera planowana jest dopiero na 20 sierpień. Też trudno powiedzieć czy 3cia cześć to już nie o jedna za dużo.
Do tych milionów kopii też bym podchodził ostrożnie, bo wiele z nich było kupione na mocnych przecenach czy były w humble bundle. To samo można powiedzieć o AWE - sprzedało się w milionach a AD "ponoć musiało powstać" i nikt nie liczył na jego sukces.
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
16 sierpnia 2015 17:49:18
Wrzucam swoje spojrzenie na wykres, choć pewnie większość z nas tu zna go na pamięć. Perspektywa szersza:  kliknij, aby powiększyćOczywiście, mamy już dość długo trend boczny z trzykrotną próbą pokonania na stałe poziomów powyżej 82 PLN, które kończyły się niepowodzeniem i cofnięciem, w czasie którego czarne świece zazwyczaj miały dość długie czarne cienie i podwyższone wolumeny. Tak jak w lipcu:  kliknij, aby powiększyćNie da się jednak nie zauważyć, że od końca kwietnia i poziomu 54 PLN kurs rośnie i porusza się regularnie po możliwej do wyznaczenia linii trendu. Dodatkowo stosunkowo szybko odbudował się po wspomnianym ataku na szczyt, który znów wydaje się być na wyciągnięcie ręki. W każdym razie kurs jest zdecydowanie w górnej części wielomiesięcznej konsolidacji. Lepszą kondycję kursu potwierdzają też średnioterminowe średnie (SMA 50 wykręciła w górę i przebiła SMA 100 od dołu, czego nie widzieliśmy przez cały okres dotychczasowego trendu bocznego). Co dalej? W mojej ocenie, biorąc pod uwagę również czynniki fundamentalne (bardzo dobry kolejny już raport kwartalny, bliska zapowiedź nowego produktu itp., optymistyczne nastawienie rynku do branży jako takiej itp.), nie wyobrażam sobie, żeby kurs nie pokusił się o zbliżenie się do historycznych maksimów, a nawet wybicie maksimów. Patrząc na wykres sytuacja wydaje mi się odpowiednio dojrzała do takiego rozstrzygnięcia. Bacznie będę obserwował zachowanie podaży w rejonach 80 PLN i wyżej. Dotychczas był to poziom, który kusił wielu do realizacji zysków. Jeżeli podaż ulegnie, to wg mnie ruch będzie istotny, biorąc pod uwagę długo budowaną bazę (vide wykres 1). Nie twierdzę, że to stanie się w najbliższych dniach, choć tego nie wykluczam. Reakcję rynku na poprzedni raport zaznaczyłem niebieską strzałką i trudno je uznać za obliczalne. Może jestem nadmiernym optymistą, ale scenariusz typu kolejny nieudany atak na szczyt i powrót do minimów na 54 PLN coraz trudniej mogę sobie wyobrazić (ale chętnie wysłucham kontrargumentów).
Edytowany: 16 sierpnia 2015 18:05
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2015 20:29:33
andy_dufresne napisał(a):Może jestem nadmiernym optymistą...ale chętnie wysłucham kontrargumentów Ja obstawiam boczniaka do trailera Industriala. Jest kilka rzeczy które mogą hamować entuzjazm popytu: - III kwartał zapowiada się na najsłabszy w tym roku. Jak nie będzie jakiejś udanej wyprzedaży we wrześniu, to zysk w tym kwartale nie przekroczy 1-2mln zł. - sprzedaż gry na ostatniej wyprzedaży wyraźnie zmalała, mimo 50% obniżki. To ważne zdarzenie, bo Steam Summer Sale odpowiada za większość zysku w II kwartale i nie ma pewności czy jeszcze takiej bonanzy doświadczymy. Tym bardziej, że ze względu na premierę konsolową pewnie nie zdecydują się na jeszcze bardziej agresywne promocje w tym roku. - ciągłe osuwanie terminów. Najpierw wersji mobilnej. Później przesunięcie premiery Industriala na 2016. A teraz okazało się że z dwóch planowanych w tym roku premier w ramach 11 Bit Launchpad nie będzie żadnej. - zarząd uważał że wersja mobilna ma taki sam potencjał sprzedażowy jak wersja PC, a jak jest każdy widzi. To rozjechanie „urzędowego” optymizmu z rzeczywistością może rzutować na postrzeganie przez inwestorów „urzędowego” optymizmu w kwestii potencjału Industriala. - wiele niewiadomych w kwestii umowy z KOCHem. Jak na razie wiemy, że samodzielna próba zdobycia rynku konsolowego przez 11 Bit skończyła się podbitym okiem, a pierwsza umowa dystrybucyjna z KOCHem, mimo dużego sukcesu gry, wygenerowała dla spółki symboliczne przychody. Obie te historie skłaniają do ostrożności. - rozczarowujące wyniki Games Republic. - po wakacjach istnieje spora szansa na to, że możemy zacząć obserwować słabnięcie TWoM w rankingach Steam. W okresie wrzesień-grudzień jest największa kumulacja premier nowych gier, więc część z nich nieuchronnie zacznie spychać TWoM w rankingach. Do tego na rynku zaczynają się pojawiać pierwsze gry naśladujące TWoM, więc i one zaczną podgryzać sprzedaż gry bezpośrednio konkurując z nią o portfele klientów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 sierpnia 2015 13:45:17
przy kursie: 73,99 zł
Doskonale wiemy wszyscy, że po kolejnym raporcie zysk z ostatnich 4 kwartałów wzrośnie, natomiast po IV kwartale spadnie prawda? To, czy zysk w którymś okresie będzie o milion większy od przewidywanego, czy mniejszy nie ma znaczenia. Powiem więcej, wiedzieliśmy to wszyscy już w IV kwartale zeszłego roku. Znaczenie dla kursu ma premiera Industriala. Spółka może być tania przy P/E na poziomie 100 i droga przy poziomie 5. C/Z na poziomie 8-12 oznacza dla mnie, że rynek spodziewa się stagnacji w wynikach w stosunku do obecnie prognozowanych. Czy to trafne założenie okaże się po trailerze. I spokojnie. Dobra spółka, z dobrym zarządem, wcześniej czy później pewnie da zarobić. Nie ma się co obrażać, że kurs stoi, czy będzie stał także kolejne pół roku.
|
|
72 Dołączył: 2015-02-06 Wpisów: 646
Wysłane:
17 sierpnia 2015 15:04:44
przy kursie: 73,99 zł
anty teresa to, ze p/e znacznie spadnie po 3q wiemy bo wynik za 3q 2014 był słaby ale to czy wynik za 4q będzie znacząco odbiegał od wyników 4q 2014 tego nie wiemy
co do miliona w tą - czy tamtą to przy okazji 11bit ma kolosalne znaczenie zysk 2 a 3 mln to jednak spora różnica.
Chcesz powiedzieć, ze w 4q wiedzieliśmy jak będzie się sprzedawał twom przez resztę roku - śmiem wątpić - wszyscy sądzili, że 2q to będzie schyłek sprzedaży twom na pc, nikt nie wiedział o twom na smartfony i tajemnicze "konsole" no chyba, że ten pan "rynek" co wycenia naszą spółkę wie coś więcej, czego my nie wiemy
|
|