PARTNER SERWISU
ukuoripi
608 609 610 611 612
Bidzos
1
Wpisów: 131
Wysłane: 4 września 2018 21:17:17 przy kursie: 368,00 zł
Panowie i Panie (mam nadzieję, że również są z nami Panie)
zauważyłem, że w ostatnich dniach FP radzi sobie lepiej, jak myślicie czym to jest spowodowane?
Raczej nie chodzi o przypomnienie się wszystkim okupując wysokie pozycje na ostatniej przecenie, gdyż w międzyczasie wrócił na 4/5 stronę.
Może efekt PAX? Tym bardziej, że radzi sobie lepiej wieczorami, gdzie zawsze szczyt przypadał na popołudnie.
Jakieś inne spostrzeżenia?

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 4 września 2018 21:27:09 przy kursie: 368,00 zł
Mam na myśli fakt, że prezes wielokrotnie tłumaczył, że tych danych nie zamierza ujawniać ( ile sprzedało się jak do tej pory kopii FP - być może nie "wysłowiłem się precyzyjnie" nazywając je danymi sprzedażowymi) Podawał również powody, swojej decyzji bądź jak kto woli "swojego uporu". Ja natomiast zaglądam dziś na fora ( Forum Stockwatcha oraz forum dedykowane 11 Bit Studios ) i widzę wnioski o upublicznienie tych danych. Kolejne wiercenie dziury w brzuchu. N te z kolei. Dobro spółki ( a zatem swoje własne i wszystkich inwestorów ) utożsamiam bardziej z opinią prezesa i jego znajomością rynku, niż nawet z całkowicie zrozumiałą ciekawością - ale jednak tylko ciekawością - grupki inwestorów indywidualnych.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 4 września 2018 21:28:02 przy kursie: 368,00 zł
W punkt Elemis. Idealnie w punkt thumbright
Jak spada - od razu czarnowidztwo i mądre rady. Wielu zdaje się zapominać ile kurs już wzrósł od debiutu FP. Stopa zwrotu inwestorów, którzy kupili akcje w dniu wypuszczenia FP i tak jest imponująca.
Wszystko ma być szybko, łatwo i przyjemnie. No tak na giełdzie się nie da. Jak ktoś nie jest mistrzem łapania górek i dołków (na bankierze takich pełno), to liczy na to, że kurs wzrośnie wraz z rozwojem spółki i osiąganiem przez nią coraz lepszych wyników finansowych. A na to niestety trzeba czasu - nawet jak się ma pieniądze i umiejętności. Zarząd jest od tego, żeby dbać o rozwój spółki w długim terminie - a nie od tego aby zaspokajać apetyty inwestorów. Rozwój spółki sprawi, że wartość akcji wzrośnie - a, że to musi potrwać - no musi. Good things come to those who wait.

Pozytywne preview CoM:

Cytat:

Nos premières impressions : bon !
gamergen.com/tests/gamescom-20...

Bladdy
1
Wpisów: 13
Wysłane: 4 września 2018 21:45:48 przy kursie: 368,00 zł
tomekstan24 napisał(a):
ewidentnie widać ze prace nad kolejnymi prokuktami nie posówają sie w zadowalającym tępie

Natenczas Wojski zakrzyknął: "Posówaj się zadowalającymi prokuktami, tępie!"
Jednym słowem - kierunek bankier.

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 4 września 2018 21:48:53 przy kursie: 368,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Moim zdaniem nie ma lepszego sposobu, a że ma wady? Co ich nie ma?

Przecież info od PAP że zyski 11b są niższe o 30% od konsensusu analityków, bez podawania do jakiego kursu ten konsensus się odnosił, to czysta manipulacja!
Swoją analizą tę manipulację w jakimś stopniu legitymizujesz zamiast użyć swojego autorytetu do poinformowania użytkowników SW jak się sprawy mają.
Serio tego nie widzisz?
Przecież to wałek jak siemasz, przez który masa ludzi straciła kasę, pewnie często niemałą.
Rozumiem, że są nieco niedouczeni i poddają się emocjom.
Ale za cholerę nie mogę zrozumieć czemu tego nie punktujesz tylko przyklaskujesz.

Jak nasz rynek kapitałowy ma wyglądać jak się takie akcje non stop dzieją?
Tu GetBack tu to tu tamto.
Nic dziwnego, że GPW nie jest brana pod uwagę przez całą masę ludzi, co mają jakieś pieniądze wave

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 4 września 2018 21:50:27 przy kursie: 368,00 zł
Frey napisał(a):
W punkt Elemis. Idealnie w punkt thumbright
A na to niestety trzeba czasu - nawet jak się ma pieniądze i umiejętności. Zarząd jest od tego, żeby dbać o rozwój spółki w długim terminie - a nie od tego aby zaspokajać apetyty inwestorów. Rozwój spółki sprawi, że wartość akcji wzrośnie - a, że to musi potrwać - no musi. Good things come to those who wait.

Pozytywne preview CoM:

Cytat:

Nos premières impressions : bon !
gamergen.com/tests/gamescom-20...

Można można inaczej ....... są spółki które zamiast dobrych gier tworzą dobre informacje ...... Angel
ale na dłuższą metę to nie do utrzymania d'oh!
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 września 2018 22:13:27 przy kursie: 368,00 zł
@t0m4s
Mylisz kolejność - przynajmniej teoretycznie. Najpierw jest szacunek/prognoza wyników a potem dopiero na podstawie prognozy można wyliczyć wartość spółki i cenę akcji. Szacunek jednego kwartału w zasadzie nie ma wpływu na wycenę - to maluteńki wycinek wektora wieloletniej prognozy. Zerknij do jakiejkolwiek rekomendacji - 35 mln zysku czy 25 mln zysku w kwartale przekłada się tylko na zmianę kapitalizacji o10 mln zł, czyli przy miliardzie o 1 proc. Około połowy wartości tworzy wartość rezydualna opierająca się o.... zyski (przepływy) prognozowane w roku 2026 czy 2028. Podawnie wyceny tylko zamazywałoby obraz. Zauważ, że odjechany zysk z reko PEO wcale nie daje najwyższej wartości spółki... Dlaczego? Wlaśnie przez różnice w kolejnych latach. Takie jest moje zdanie i nie zmienię go tylko dlatego, że większość na forum uznała konsensus za złuuuuo ;)

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 4 września 2018 22:22:15 przy kursie: 368,00 zł
Elemis napisał(a):
Mam na myśli fakt, że prezes wielokrotnie tłumaczył, że tych danych nie zamierza ujawniać ( ile sprzedało się jak do tej pory kopii FP - być może nie "wysłowiłem się precyzyjnie" nazywając je danymi sprzedażowymi)

Potwierdzam, na wczorajszym spotkaniu prezes powtórzył, że liczby kopii nie ujawni, bo to nie ma sensu. Woli podawać dane końcowe, czyli kwoty w złotych. Po pierwsze, ceny gry na poszczególnych rynkach mogą być różne (niższe np. w Rosji i w Chinach), po drugie Miechowski powiedział wprost, statystykami sprzedanych kopii można "manipulować", tzn. można podpompować liczbę sprzedanych kopii np. organizując deal na Humble Bundle, czyli sprzedać np. 500 tys. egzemplarzy (rynek mówi: wow) i zarobić na tym tylko 100 tys. zł (rynek mówi: łeee). Nie jestem pewien, czy mówię słowo w słowo, ale sens był mniej więcej taki.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 4 września 2018 22:29:31 przy kursie: 368,00 zł
Dokładnie, Konsensus widzę to drugi c/z i włos dzielony na czworo. FP po premierze sprzedawał się słabo - to spuszczono trochę powietrza.

5 mil na następny kwartał ze świeżej gry - sądząc po komentarzach - sucho:) Co ciekawe dostaje się analom, ale pan prezes - same superlatywy, bo przecież "prezes powiedział". Jakby spojrzeć wstecz i zebrać wszystkie"prezes powiedział", to nie wiem czy 10% wszystkich się spełniło, szanse w black jacku są dużo większe.

W następnym kwartale zamiast do anali po konsensusy pójdziemy do panów @tom4 i @baksa, który znalazł sposób - nie czyta, notowań ogląda, oczy zamyka i świat znika jak u mojej 3 letniej chrześnicy, kiedy się czegoś boi. Ja znam jeszcze lepszy sposób, jak cena akcji spada - najlepiej obrócić monitor do góry nogami i podczas spadków można się cieszyć solidnymi wzrostami, a jak ktoś wspomni o spadkach to jest na pewno "z bankiera":))

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 września 2018 22:34:26 przy kursie: 368,00 zł
Wiadomator, że Miechowski, to nie Tymiński czy inny złotousty, co przekłada miliony wyświetleń YT na potencjał sprzedażowy. Niemniej, czasami mógłby ugryźć się w język, bo wielokrotnie można odnieść wrażenie, że jest ostrożny nawet w stosunku do przekazywanych przez siebie dobrych wiadomości.
Z drugiej strony jak już kryzys wystąpił w piątek, to w poniedziałek powinien przyjść z jakimś konkretem jak data wydania CoM, albo z informacją "spokojnie, walniemy dwa DLC płatne do Frostpunka w przyszłym roku i interes będzie się kręcił". Natomiast przyszedł średnio zorientowany, bo... wrócił z wakacji. Please...

Moderator:
usunięto treść niezgodną z regulaminem
Edytowany: 5 września 2018 02:13

baks
152
Wysłane: 5 września 2018 10:05:27 przy kursie: 349,50 zł
win1248 napisał(a):
Dokładnie, Konsensus widzę to drugi c/z i włos dzielony na czworo. FP po premierze sprzedawał się słabo - to spuszczono trochę powietrza.

5 mil na następny kwartał ze świeżej gry - sądząc po komentarzach - sucho:) Co ciekawe dostaje się analom, ale pan prezes - same superlatywy, bo przecież "prezes powiedział". Jakby spojrzeć wstecz i zebrać wszystkie"prezes powiedział", to nie wiem czy 10% wszystkich się spełniło, szanse w black jacku są dużo większe.

W następnym kwartale zamiast do anali po konsensusy pójdziemy do panów @tom4 i @baksa, który znalazł sposób - nie czyta, notowań ogląda, oczy zamyka i świat znika jak u mojej 3 letniej chrześnicy, kiedy się czegoś boi. Ja znam jeszcze lepszy sposób, jak cena akcji spada - najlepiej obrócić monitor do góry nogami i podczas spadków można się cieszyć solidnymi wzrostami, a jak ktoś wspomni o spadkach to jest na pewno "z bankiera":))

Mocno upraszczasz i akcentujesz mniej ważne wątki.
Nigdzie nie pisałem, że jestem nieomylny. Ale tutaj trafiłem (parę razy to się udało). Fakt, że takich rezerw nikt się nie spodziewał z nas. Jednak analitycy mieli takie informacje a chyba celowo je pominęli.
Mocny spadek kursu dla nikogo nie jest bardzo zadowalający.
Jednak jeśli zna się dobrze kondycję spółki i jej plany to takie cyrki traktuje się z przymrużeniem oka. Tym bardzie znając realia.
Płace gwałtownie rosną i to nie tylko w tej branży. Poziom sprzedaży z grubsza był rozeznany i zysk jednostkowy także - więc dziwię się, że tak wielu dało się zmanipulować co do wartości wyniku.
Zbiorowa amnezja ....... czy coś .. ??
Napisz co takiego stało się co uzasadniałoby takie spadki w poniedziałek i taki wzrost we wtorek.
Spółka jest zdrowa i ma perspektywy ......... ale w momencie silnego przyspieszenia jakim jest wzrost skali wielkości gier koszty muszą rosnąć.
Warto to zrozumieć chcąc zarabiać na Giełdzie na tej branży. .. salute

Napisz jakie znaczenie dla mnie może mieć spadający kurs jeśli i tak nie planuję sprzedawać przez najbliższe ..... raczej kilka kwartałów .. może mnie oświeć bo może czegoś nie kumam .. ?
Jeśli ktoś ma 100 akcji to może kombinować na kółeczkach.
Edytowany: 5 września 2018 10:07

win1248
0
Wysłane: 5 września 2018 10:26:00 przy kursie: 349,50 zł
Pytanie należy odwrócić, co takiego stało się, że kurs akcji nie spadł wcześniej, mimo iż były ku temu przesłanki. I odpowiedzieć - czekano na wyniki które często są jedynie triggerem i uruchamiają akcje, która od dawna wisi w powietrzu. Gdyby jakoś cudownie okazały się lepsze od oczekiwań, lub gdyby spółka ujawniłaby jakąś informację cenotwórczą pozytywną przy okazji wyników - ,cena akcji utrzymałaby się, ale nie okazały się lepsze -, więc poszła korekta.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 5 września 2018 10:28:34 przy kursie: 349,50 zł
win1248 napisał(a):
Jakby spojrzeć wstecz i zebrać wszystkie"prezes powiedział", to nie wiem czy 10% wszystkich się spełniło, szanse w black jacku są dużo większe.

Cenię Twoje posty i punkt widzenia, ale tu jesteś niesprawiedliwy. Serio twierdzisz, że 90% zapowiedzi się nie zrealizowało, czy to tylko zapał polemiczny?

Oberwuję spółkę od wielu lat i mam zgoła inne odczucie. Widzę konsekwentnie realizowaną strategię i wzrost:
1. coraz lepsze gry (wg Metacritic: AWE 80/7.3, TWOM 83/8.4, FP 84/8.5)
2. coraz większe projekty (skala FP=4xTWOM) oraz budżety
3. wyższe ceny kolejnych gier (słusznie prezes zwrócił na to uwagę, to są fakty)
4. wyższe wolumeny i przychody ze sprzedaży flagowca w kwartale premierowym
5. więcej zespołów produkcyjnych (-> skrócenie cyklu produkcyjnego).

Prawdę mówiąc już sam fakt zrobienia jednej bardzo dobrej gry i jej udane zmonetyzowanie odróżnia Bitów od większości giełdowej konkurencji na polskim rynku ;)

Oczywiście po drodze są błędy, niektóre plany się zmieniają, terminy się rozchodzą, nieudane projekty są kasowane, może komunikacja z rynkiem mogłaby być lepsza (choć dla mnie OK, przyzwyczaiłem się i nie oczekuję podgrzewania nastrojów albo formułowania wyłącznie pozytywnych komunikatów ku uciesze gawiedzi). Mam wrażenie, że spółka na tych błędach się jednak uczy. Wg mnie sprofesjonowali marketing, social media, finanse (np. zminimalizowali ryzyko kursowe). Odpowiada mi ewolucyjny model biznesu. Nie jestem wcale pewien, czy można więcej, lepiej i szybciej. Zostawiam to spółce.

Rozumiem, że entuzjazm na forum może być irytujący, ale dostrzegam go jedynie w okresach popremierowych (choć to pewnie subiektywne odczucie), wraz z sukcesami TWOM i FP, a tak to raczej czarnowidztwo, pretensje do spółki, setki dobrych rad, dyskusje o przewartościowaniu oraz że wszystko w cenie i nie ma pod co rosnąć.
Jestem na Twitterze

win1248
0
Wysłane: 5 września 2018 10:48:13 przy kursie: 349,50 zł
Oczywiście, że spółka rośnie i robi świetne gry, co do tego chyba nie ma wątpliowści jak i do tego, że pozytywnie wyróżnia się na tle innych "growych" i ogólny obraz spółki jest mega-pozytywny -tu jest pełna zgoda.

Natomiast pisząc o "prezes powiedział" chodziło mi o ogólnie znane "wtopy", nie wiem czy przytaczać je po raz n-ty o wspólnym kupowaniu akcji, świetnym rozwoju games republic, industrialu w 2015r. i np konsolach dwa kwartały po premierze FP oraz innych związanych z dotrzymywaniem terminów i wszystkim co można zebrać pod roboczym tytułem "zapraszam na kawę i ciasteczka" :)

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 5 września 2018 10:57:18 przy kursie: 349,50 zł
@win1248
Zgoda co do tego, co nazywasz wtopami (w takim biznesie są nieuniknione), ale zbulwersowała mnie podana przez Ciebie proporcja 90/10 ;)

Mamy już pierwszą obniżoną rekomendację (DM VESTOR, z 511 na 386 PLN).

Przy okazji - choć dostanę po głowie od moderatora - wkleję komunikat, który wyświetlił mi się na PAP w trakcie notowań w piątek. Linku nie podaję, bo tego komunikatu nie mogę już nigdzie znaleźć. Może został usunięty?

Cytat:
2018-08-31 14:25
Niższa jednostkowa cena "Frostpunka" obniżyła wyniki 11 bit studios (opinia)
Słabsze od oczekiwań wyniki 11 bit studios to efekt niższej jednostkowej ceny sprzedaży gry "Frostpunk" oraz dodatkowych kosztów, które nie były uwzględnione w konsensusie - oceniają analitycy. Dodają, że w kolejnych kwartałach średnia cena gry może jeszcze spaść, ze względu na promocyjne rabaty na platformie Steam.
Zysk netto producenta gier 11 bit studios wyniósł w drugim kwartale 25,9 mln zł i okazał się o 29 proc. niższy od średniej prognoz analityków ankietowanych przez PAP Biznes. Kurs akcji spółki spada o godz. 14.10 o 11 proc. i jest najniższy od maja.
"Zaskoczenie może wynikać z niższej jednostkowej ceny gry ("Frostpunk" - PAP) – w swoich prognozach zakładałem, że gra była sprzedawana ze średnim dyskontem na poziomie 20 proc. od ceny podstawowej, czyli za 24 USD, z powodu promocji na Steamie, sporego udziału Chin i Rosji oraz częściowej sprzedaży w dystrybucji pudełkowej. Z tego co można szacować na podstawie wyników, cena ta mogła być bliższa 21-22 USD" - ocenił w rozmowie z PAP Biznes Łukasz Kosiarski z Pekao Investment Banking.
"W kolejnych kwartałach średnia cena sprzedaży gry będzie raczej zniżkowała, ze względu na sezonowe promocje na Steam. Z drugiej strony promocje te wpływać będą na wyższy wolumen sprzedaży" - dodał.
Również Michał Czerwiński z DM BZ WBK uważa, że mniejszy przychód jednostkowy ze sprzedaży "Frostpunka" mógł być konsekwencją dużego udziału Chin i Rosji w strukturze sprzedażowej.
"Z uwagi na kursy walutowe przychód jednostkowy na tych rynkach jest wyraźnie niższy niż na rynkach, gdzie cena jest wyrażona w dolarach" - powiedział analityk PAP Biznes.
Czerwiński uważa, że średni przychód jednostkowy gry również w kolejnych kwartałach może być niższy od prognoz. W związku z tym analityk spodziewa się obniżenia prognoz dla spółki przez domy maklerskie.
"Co do kolejnych kwartałów, to pewnie część brokerów będzie musiała zrewidować swoje prognozy, zwłaszcza, jeżeli chodzi o strukturę sprzedaży i przychód jednostkowy. Pewnie trzeba będzie założyć, że podobna struktura sprzedaży będzie też w kolejnych kwartałach. To oznacza, że ten średni przychód jednostkowy będzie pewnie niższy niż to co jest w prognozach. Tak więc widzę ryzyko na obniżenie prognoz na ten rok, a być może też na kolejne lata" - powiedział Czerwiński.
Część analityków oczekiwała, że sama liczba sprzedanych kopii "Frostpunka" będzie wyższa niż wynika to z raportu kwartalnego.
"W pierwszym kwartale (od premiery gry - PAP) zakładałem sprzedaż 750 tys. kopii gry 'Frostpunk', a wydaje się, że mogło to być bliżej 680 tys. egzemplarzy. Niższe przychody ze sprzedaży gry to - według mojej oceny - efekt zarówno niższego wolumenu sprzedaży, jak i niższego średniego przychodu z jednej gry" - powiedział PAP Biznes Tomasz Rodak z DM BOŚ.
"Na pewno ta niższa sprzedaż w kwartale premiery gry będzie miała wpływ na szacunki całego ogona sprzedażowego. Moje prognozy mogą zostać obniżone proporcjonalnie" - dodał.
Wyniki 11 bit studios obciążyły ponadto w drugim kwartale wyższe koszty, z jednej strony związane z programem motywacyjnym (2,2 mln zł), a z drugiej z premią dla pracowników, która wyniosła około 3 mln zł. Koszty te nie były uwzględnione w prognozach analityków.
"Tych pierwszych kosztów (programu motywacyjnego - PAP) nie uwzględniałem w prognozach, a w zakresie kosztów pracowniczych zakładałem jedynie mniejszą inflację płac" - powiedział Kosiarski. (PAP Biznes)

Jestem na Twitterze

baks
152
Wysłane: 5 września 2018 11:11:58 przy kursie: 349,50 zł
win1248 napisał(a):
Oczywiście, że spółka rośnie i robi świetne gry, co do tego chyba nie ma wątpliowści jak i do tego, że pozytywnie wyróżnia się na tle innych "growych" i ogólny obraz spółki jest mega-pozytywny -tu jest pełna zgoda.

Natomiast pisząc o "prezes powiedział" chodziło mi o ogólnie znane "wtopy", nie wiem czy przytaczać je po raz n-ty o wspólnym kupowaniu akcji, świetnym rozwoju games republic, industrialu w 2015r. i np konsolach dwa kwartały po premierze FP oraz innych związanych z dotrzymywaniem terminów i wszystkim co można zebrać pod roboczym tytułem "zapraszam na kawę i ciasteczka" :)

Daj spokój wtopy to domena Prezesów - ten chyba nie przekracza średniej dla tego stanowiska .... Angel
Może nie obserwujesz innych spółek ale Tymiński czy Kiciński robili co najmniej tej samej skali lapsusy na konferencjach czy wywiadach. Kiciński kiedyś "pochwalił" się, że nie zna podstaw dotyczących finansów itp .... szczegółów nie pamiętam
więc nie ma co się czepiać. Tak samo jak teraz
Gościu przyjeżdża po kilku tygodniach z innej bajki a tu chcą aby był z wszystkim na czasie.
Za tydzień dwa wróci do realu ....... a spółka jak produkowała dobre gry tak i dalej będzie - to najważniejsze. Angel
Szkoda, że zdecydowana większość siedzących tutaj nie ma w ogóle pojęcia o spółce.
A jeszcze wracając do "kręcenia monitorem" nic to nie daje
siedzę tu od 3,15 i jak bym nie przekręcił monitora to przed przecinkiem zawsze jest więcej niż jedna cyfra .. thumbright nawet do góry nogami d'oh!
Klucz to poznać spółkę w którą się inwestuje - a później wystarczy już tylko monitorować procesy Angel

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 września 2018 12:06:13 przy kursie: 349,50 zł
@andy
Zauwaź, że gadka o średniej cenie była przed konfą prezesa, ktory podał wprost cenę jednostkową. O słabszym wyniku zdecydował przede wszystkim wolumen

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 5 września 2018 12:18:31 przy kursie: 349,50 zł
Potwierdza się, że Panowie analitycy zapomnieli o programie motywacyjnym i nie uwzględniali go w swoich wyliczeniach. A w końcu powinni to być profesjonaliści.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 5 września 2018 12:23:14 przy kursie: 349,50 zł
anty_teresa napisał(a):
@andy
Zauwaź, że gadka o średniej cenie była przed konfą prezesa, ktory podał wprost cenę jednostkową. O słabszym wyniku zdecydował przede wszystkim wolumen

Jeśli pan analityk z PEKAO zakładał 100 mln zysku przy ustalonej średniej cenie 24$, to wyobrażał sobie w pierwszych dwóch miesiącach sprzedaży ponad 2 mln kopii. Takich optymistów, to ze świecą szukać.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 5 września 2018 12:42:50 przy kursie: 349,50 zł
Vestor DM obniża rekomendację dla 11 bit do "neutralnie". Cena docelowa 386 zł (poprzednio 511 zł).

Cytat:
"W 2018-2019 zakładamy wyższe koszty operacyjne oraz niższe przychody ze sprzedaży Frostpunka PC odpowiednio o 10 proc. i 9 proc. Zakładamy, iż gra sprzedaje się obecnie przeciętnie, a istotna poprawa jest prawdopodobna dopiero w IV kwartale 2018 (Steam winter sale). Uwzględniamy także prawdopodobne przesunięcie premiery wersji na konsole na I kwartał 2019. Obniżamy prognozę zysku netto w 2018-2019 łącznie o 19 proc. Podtrzymujemy założenia co do sprzedaży 4 mln kopii Projektu 8, kolejnego tytułu studia, którego premiera jest według nas możliwa na początku 2021 r. (vs połowa 2020 r. wcześniej). Na naszych prognozach 2018-2019, 11 bit studios jest wyceniane na średniocyklicznym P/E na poziomie 20,2x, (19 proc. dyskonta do globalnych producentów gier premium)" - napisano w raporcie.

"W II kwartale 2018 spółka odnotowała wzrost kosztów operacyjnych do 12,8 mln zł (vs 3,2 mln w I kw. 2018), wynikający z wyższych kosztów wynagrodzeń i usług obcych. Wzrost ten wynikał z rozpoznania programu motywacyjnego, rezerwy na premię roczną oraz kosztów tantiem, zakładamy jednak, iż był także efektem wzrostu płac i przechodzenia deweloperów na bardziej kosztowne umowy o pracę. W naszej opinii rozbudowa zespołów studia oraz duża konkurencja pracodawców wpłyną na dalszy wzrost kosztów operacyjnych w 2019 do poziomu 29 mln zł vs 21 mln zł w 2018 (po wyłączeniu tantiem i programu motywacyjnego)" - dodano.

biznes.pap.pl/pl/news/search/i...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

608 609 610 611 612

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,134 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat