0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
9 listopada 2011 21:05:32
Tak sobie czytam i nie wierzę.... Skąd u Was tyle pewności??? Niektórych czytam trochę częściej niż innych i wiem że czasem lubią ironizować ale reszta?
Przez kilka lat bytności na giełdzie nauczyłem się jednego.. Nigdy i niczego nie można być pewnym. A i jeszcze cytat:
Jeśli jesteś czegoś pewien na rynku to albo dopiero zaczynasz, albo zaraz skończysz.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
9 listopada 2011 21:08:34
Pewnym na pewno nie można być, no chyba że jesteś CEO Goldmana, ale trochę szacunku dla spadków w Stanach nigdy nie zaszkodzi, bo jeśli właśnie zadecydowano, że znowu możemy skakać (ostatnie 2 miesiące zawiesili loty) to wypuścili najpierw przedskoczka i sprawdzą czy wyląduje, a następnie będą puszczali już całą resztę stawki. Reprezentanci drużyny USA (czyt. Goldman&Spółka) nie będą już skakać bo stwierdzili, że lepiej wycofać się z tych zawodów póki są jeszcze szanse na wyjście z twarzą, a zasponsorować dalekie latanie innym skoczkom, którzy nie wiedzą co ich czeka na zeskoku. Telemark w tych zawodach będzie wysoko punktowany bo raczej skoczkowie będą się wysypywać już na buli. Houston, we have Boryszew.
Edytowany: 9 listopada 2011 21:09
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 906
Wysłane:
9 listopada 2011 21:13:25
Crown napisał(a):Cytat:Buldi żonę zostaw na wypadek gdyby okazało się, że jednak winda leci na doł. Takiego aktywa się wyzbywać to dopiero w czarnej godzinie. Jutro powinno lekko odbijać a potem dalej na południe. Chociaż to moja skromna opinia i bliżej mi do S niż K Odbijać? Po -4% u USiaków? Chyba kpisz I jeszcze proponuje sprawdzić sobie sesje czwartkowe w okresie ostatnich kilku miesięcy/lat/dziesięcioleci. Są to najgorsze dla L-ek sesje historycznie więc... ciekawe , skąd masz takie dane? podziel się
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
9 listopada 2011 21:20:28
Cytat:Pietro Grasso przywołuje szacunki Narodowego Banku Włoskiego, według którego mafijne obroty stanowią 10 procent PKB Włoch. Mafia pierwszą potęgą finansową WłochMam pomysl na rozwiazanie kryzysu we Wloszech. Rzad powinien pozwolic na inwestowanie w obligacje skarbowe bez wnikania czy kasa jest "czysta", czy nie. Idac za ciosem jutro zajme sie kolejnym krajem (moze Hiszpania?), bo jak wiadomo w obecnym kryzysie na celowniku "spekulantow"/mediow jakis kraj musi sie stale znajdowac...
Edytowany: 9 listopada 2011 21:22
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
9 listopada 2011 21:27:54
No dobra tak sobie teraz myślę patrząc na wykres SP. Tak naprawdę to większość tych spadków to otwarcie, podczas sesji nie ma tragedii, zaledwie jeden procent, wydaje się że te bycze nastroje z ostatnich sesji tak szybko tam nie ustąpią.... My jutro mamy wyniki KGHM będą nieprzeciętnie dobre bo cena dolara była wysoko a o ile pamiętam to jakiś miesiąc temu czytałem komunikat o "wyczyszczeniu" zapasów ze względu na dobry przelicznik.... Nawet jeśli będziemy lecieć to KGH może powstrzymywać te spadki...
Edit. To prawda ten czwartek może być nieciekawy bo mało kto będzie chciał zostać na długi łikend z jakimikolwiek papierami.. Sytuacja jest na tyle gorąca że cztery dni to więcej niż miesiąc normalnie....
Edytowany: 9 listopada 2011 21:32
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
9 listopada 2011 21:29:45
bankrucik napisał(a):
ciekawe , skąd masz takie dane? podziel się
Moje prywatne obserwacje w przeciągu ostatnich 10 lat na WIG20. Nie ma chyba niestety prowadzonych badań w ostatnich latach na ten temat, ale w USA zmieniały się w ostatnim stuleciu dni kiedy sesje bywały najlepsze/najgorsze - źródło tutaj: www.helium.com/items/2127702-u...Cytat:Trends and patterns present themselves in the stock market all the time; this much is documented. For example, in the Journal of Economics and Finance, Volume 25, number 2, 2001, it was empirically demonstrated that the days of the week do not have the same volatility in price movement and also do not provide the same levels of daily returns as evident in statistical research on the S&P 500 Stock Index between 1973-1997.
According to this particular study, the days of the week with the best returns was Wednesday, and the day of lowest return was Monday with Fridays having the highest volatility. Such being the case, it would appear as though some time during Monday would be the best day to buy shares, and at some point on Wednesdays would be the best day to sell shares.
Pattern changes over time:
The findings in the aforementioned study may be convincing, but they aren't absolutely conclusive. This is because the time periods in which the measurements were made are finite within a longer market timeline. For example, in the book 'Stock Market Rules' it is claimed the market tended to drop on Mondays and rise on Fridays for a period of 37 years between 1953 and 1989. Also according to the book, this Monday decline pattern changed in the 1990s essentially providing a counter claim to any definitive long-term day of the week effect. www.helium.com/items/1090067-t...Cytat:Day of week is very important when buy or sell the shares.
Friday very bad day. Monday very good day. Tuesday and Thursday is good but be careful. Worst day is Wednesday except when www.helium.com/items/1084064-t...Cytat:Specifically, the price of many shares appears to rise on Fridays only to fall Mondays. While this effect is weak, it has been observed since the 1920's. While The Weekend Effect has been widely documented, and studied by academic researchers, not a single explanation has been generally accepted as to why this effect persists. Houston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
9 listopada 2011 21:32:15
mathu napisał(a):No i co hossiarze? Nikt nie skomentuje pięknej sesji w Stanach? Już -3.50%, największe spadki od połowy września. Powód? Właściwie żaden, nic nowego się nie pojawiło. Czterosesyjne wzrosty skasowane w 6h. Nadal uważacie, że mamy hossę i wszystko jest w cenach? Najciekawszy wykres na dziś:  kliknij, aby powiększyć Pisałem po tej pierwszej greckiej wywałce, że teraz domknięcie luki i przechodzimy na sekwencję spadkową (wahania góra - dół) z możliwym dołkiem na 5300.. czyli coś jak podajesz na wykresie..  generalnie imo nadal tylko korekta wcześniejszych wzrostów (przynajmniej w USA) i średnioterminowo są podstawy do dalszej zwyżki w końcówce roku.. nie wiem co musieli by wymyślić teraz politycy, żeby odkręcić ten impuls.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 9 listopada 2011 21:33
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
9 listopada 2011 21:56:08
buldi napisał(a):Jutro idę do banku po kredyt na akcje. Wszystko zastawie, włącznie z żoną. buldi napisał(a):czy próbowałeś kiedyś wytłumaczyć żonie że jest pasywem? ;P buldi napisał(a):Po takim spadku to dopiero będzie odbicie. Plan jak najbardziej słuszny, pamiętaj tylko, że w piątek jest święto, a w poniedziałek już nic w dobrych cenach nie kupisz. Zakładam, że kredyt oczywiście odpowiednio zlewarujesz. Szkoda, że nawet na FX ciężko znaleźć lewar powyżej 1000:1.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 listopada 2011 22:06:04
Jeśli właśnie zaczęła się druga "noga" spadków, to można oczekiwać podobnego zasięgu, jak z poczatku sierpnia. Targety wychodziłyby wtedy następująco (uwzględniając wsparcia): 1750, 1010, 4500. Oczywiście jest to możliwe tylko przy przestawieniu wajchy w USA na tryb wodospadu. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
9 listopada 2011 22:06:12
Wapkil, jak w końcu moja żona to przeczyta, to zniknę w najlepszym wypadku na całe tygodnie. W najgorszym  - na zawsze. edit: Mathu - widze że nie przestajesz zapeszać.
Edytowany: 9 listopada 2011 22:13
|
|
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:12:03
Wolałem to napisać jako pierwszy, żeby potem, pod koniec grudnia, móc wyciągnąć tego posta i puszyć się przed pokonanymi bykami The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
9 listopada 2011 22:14:44
czarujcie żeby jutro było zielono i każdy zadowolony na weekend się udał. Ostatni gasi światło
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 listopada 2011 22:14:56
Po takim zamknięciu w Stanach nawet wstawiennictwo Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia, Miłości Grobu Chrystusowego, Pod Wezwaniem Karmelitanów Bosych Wiecznego Ubóstwa nam nie pomoże  Doncarlos, pytasz co takiego musieli by zrobić politycy, żeby to odkręcić? Jeśli idzie faktycznie recesja, nie są w stanie zrobić absolutnie NIC, aby uratować indeksy przed spadkami. Mogą jedynie dalej brać udział w tej szopce i zwodzić za nosy rynki finansowe. Przeanalizowałem kiedyś wykresy, które pokazywały zachowanie SP500 po sygnale ECRI, wstawione przez Mathu na stronie 336. Wyraźnie widać, że po komunikacie ECRI rynki rosły w obu przypadkach przez około półtorej miesiąca, aż się odbiły od SMA200. Co pozwalało prognozować odwrót w połowie listopada. Zmyliła trochę dynamika wzrostów w USA, ale być może scenariusz ten jest jednak w grze? PS. Niedługo (dzisiaj?) pełnia. Zdaje się, że są na wątku fani astronomii Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 listopada 2011 22:18
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
9 listopada 2011 22:15:26
Sorry, ma moze ktos linka do kalkulatora z economics odnosnie Stress Testow i wyliczania odpisow na poszczegolnych panstwach- dalem to ostatnio na forum,ale nie moge za znalezc a pilnie potrzebuje.
Jesli ktos znajdzie to z gory dzieki za wyslanie na prive.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:17:32
ja jestem fanem astrologii wiem kiedy pełnia bo żona zawsze daje znać
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:18:43
Moja też.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:19:49
znasz moją żonę
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
9 listopada 2011 22:20:22
Jeden dzień spadków i już się gwarno zrobiło na wątku. Dlatego wolę spadki - są bardziej edukujące v3nom napisał(a):Po takim zamknięciu w Stanach nawet wstawiennictwo Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia, Miłości Grobu Chrystusowego, Pod Wezwaniem Karmelitanów Bosych Wiecznego Ubóstwa nam nie pomoże  Hehe, widzę że masz dużą wiedzę na ten temat
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:20:48
tartiakson napisał(a):znasz moją żonę Ja się zastanawiam czy Ty nie znasz mojej.
Edytowany: 9 listopada 2011 22:21
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 22:23:34
mdtrader napisał(a):Sorry, ma moze ktos linka do kalkulatora z economics odnosnie Stress Testow i wyliczania odpisow na poszczegolnych panstwach- dalem to ostatnio na forum,ale nie moge za znalezc a pilnie potrzebuje.
Jesli ktos znajdzie to z gory dzieki za wyslanie na prive. graphics.thomsonreuters.com/11...O której podaje wyniki KGHM? Po tej chwili nie będzie już odwrotu, nie będzie już niczego, co mogłoby powstrzymać lawinę na W20 przez następne trzy miesiące The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.