0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
14 listopada 2011 19:39:11
Jeszcze jutro PKB Niemiec... To dopiero będą wzrosty bo produkcja u nich coraz gorzej więc i PKB będzie słabe...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
14 listopada 2011 20:35:23
@GregGoldi
Niemiec jak Niemiec, to ważne w sytuacji bardziej ustabilizowanego rynku (rynek już parę mocno negatywnych danych fundamentalnych zignorował).. teraz mamy hype traderów na włoskie obligacje i pełne skupienie uwagi na tym rynku.. a ich PKB również jutro podają (no i Francji). Niby PKB Włoch jest tutaj mniej ważne ale akurat w tej sytuacji jego wartość może mieć ogromne znaczenie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2011 20:40
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
14 listopada 2011 20:45:10
Tak więc bez pilnowania rentowności obligów przez EBC (poprzez skup) się nie obędzie. Zresztą ten proces już trwa, a innego wyjścia nie widzę. Ciekawe ile spekuła siedząca na S ma amunicji?
Trzeba przetrwać to spowolnienie gospodarcze przy pomocy reform i EBC, czy tam zlewarowanego EFSF. W stanach wszystko jasne, a jak sądzicie, kiedy kolejne obniżki stóp w Europie?
Edytowany: 14 listopada 2011 20:46
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
14 listopada 2011 20:46:33
daniel93 napisał(a):XTB napisał(a):Pierwsza sesja w tym tygodniu rozpoczęła się od luki hossy poczym rynek przeszedł już tylko w fazę spadków. Spoglądając obecnie na wykres tygodniowy zauważamy jak istotną dla rynku jest obecnie niebieska linia trendu poprowadzona po szczytach. Dopóki notowania będą się pod nią znajdować, niedźwiedzie mogą wyrysować spadkową falę piątą po korekcie nieregularnej oznaczonej jako „abc”. Wtedy też poziomy wsparcia znajdować się powinny w rejonie 2240 – 2095 pkt. Pro spadkowy scenariusz zostanie zanegowany jedynie w momencie pokonania wspomnianej linii, a wtedy droga przynajmniej do oporu w rejonie 2449 pkt. powinna zostać otwarta.  kliknij, aby powiększyć To jest to samo co mtrader wrzucił na S&P. IMO niestety odbijemy się od tej linii trendu spadkowego i tylko pytaniem jest gdzie wylądujemy. I WIG20 nie ma tutaj nic do powiedzenia bo wszystko będzie zależało od S&P a WIG20 będzie tylko kalką powiększającą x1,5-2. Houston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
14 listopada 2011 21:09:57
Crown: S&P ma blokade w postaci ABCd na poziomie 1200 - wiec od tego poziomu masz pewne odbicie i pewnie Rajd Św. Mikołaja do końca roku
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
14 listopada 2011 21:18:45
@Daniel: Nigdy w temacie o giełdzie nie używaj słowa "pewne". Pewne jest jedynie to że możesz nie mieć racji... A skoro jesteś tego "pewien" to zastaw dom i rodzinę a jak już zarobisz te wielkie pieniądze to gdy będziesz jechał swoim nowym maybachem przez moje miasto założę na twoje powitanie koszulkę z napisem "Ja pewny nie byłem"
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
14 listopada 2011 21:48:17
A tymczasem... Cytat:Obama nie powiedział wyraźnie, czy rozważa operację militarną, jeśli Teheran będzie uparcie dążył do zdobycia broni nuklearnej. Niemniej dodał: "Nie usuwamy ze stołu żadnej opcji. Iran z bronią nuklearną byłby zagrożeniem nie tylko dla regionu, lecz również dla USA". wiadomosci.onet.pl/swiat/spor-...Czyli teoria o wojnie jako remedium na kryzys wydaje się prawdopodobna. Obywatele krajów będących w kryzysie chętniej zgodzą się na wyrzeczenia typu mniejsze wydatki socjalne i wyższe podatki, gdy będzie trwał zbrojny konflikt. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale licho nie śpi.
|
|
Wysłane:
14 listopada 2011 21:50:13
daniel93 napisał(a):Crown: S&P ma blokade w postaci ABCd na poziomie 1200 - wiec od tego poziomu masz pewne odbicie i pewnie Rajd Św. Mikołaja do końca roku Ja to widzę ciut inaczej, ale szanuję zdanie innych. Ja niestety boję się jak ognia powtórki 2008 gdzie po Lehmanie jeszcze przez chwilę rynek napompowali Ci co nie zdążyli się ewakuować, a później wszystko gruchnęło. Daj Boże abyś to Ty miał rację. Houston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
14 listopada 2011 22:19:48
W temacie rządu (nie)jedności narodowej w Grecji wraca grecka farsa.. szef partii opozycyjnej mówi, że nie poprze żadnych programów oszczędnościowych.. na marginesie od poparcia których UE uzależnia przyznanie kolejnej transzy pomocy i co (może mało istotne) było filarem powołania rządu.. inaczej mówiąc jeden krok do przodu, dwa do tyłu.. na razie rynki to ignorują, ale pokazuje to jasno, że Grekom nie można za bardzo ufać.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
14 listopada 2011 22:21:01
druga falak kryzysu ktora powoli dociera do firm w POlsce, myślę, że przeczyści nasz rynek z części bajkopisarzy..... dopiero teraz poleca bankructwa... w I fazie sie im jeszcze udalo przetrwać
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-03-17 Wpisów: 170
Wysłane:
14 listopada 2011 22:29:39
Siejcie propagande siejcie, to nie temat o zgubnych marzeniach i nadziejach, na KRYZYS oczyszczenie rynku jak biblijna powódź...
jak to niektórzy mówią:
chyba pomyliliscie forum...
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
14 listopada 2011 22:44:22
bankrucik napisał(a):druga falak kryzysu ktora powoli dociera do firm w POlsce, myślę, że przeczyści nasz rynek z części bajkopisarzy..... dopiero teraz poleca bankructwa... w I fazie sie im jeszcze udalo przetrwać Bankrucik ostatni kryzys w Polsce byłby prawie niezauważalny, gdyby nie problem opcji.. druga sprawa dla spółek giełdowych patrząc po wynikach 2008/2009 złe były dwa kwartały.. po trzecie obecnie wyniki są na poziomie 2007 a nawet wyżej, więc żeby spółki to odczuły w takiej skali jak 2008/2009 to potrzeba przynajmniej 3 kwartałów bardzo złej koniunktury a ta chwilowo jest dość dobra poza medialną farsą.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
14 listopada 2011 22:56:20
Waldi - a ministra Rostowskiego w telewizorni Ty widział? Przed chwilą zakończył swoje występy u Lisa. Stwierdził min że sytuacja się dramatycznie pogorszyła w ciągu ostatnich 6 tygodni. Ja się z nim zgadzam nawet częściowo, tylko te 6 ostatnich tygodni mi nie pasuje. Ale i tak bym go wysłał razem z Lisem na forum bankiera.
A tak na marginesie - dlaczego widzisz koniec kryzysu w chwili kiedy tak naprawdę się jeszcze nie rozpoczął? Wskaźniki wyprzedzające mówią że idzie spowolnienie, odczyty PKB, produkcji przemysłowej, dane o bezrobociu wydają się to potwierdzać, ekonomiści tną prognozy PKB na przyszły rok, a Ty twierdzisz że to jakaś propaganda?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
14 listopada 2011 23:34:09
Myślę, że Waldi ma dalej do nas uraz za KGHM  Chłopak ma rację w jednym - kryzys niczego nie oczyści, co najwyżej przetrzebi zarazę na chwilę, ale ta odrośnie. Zawsze odrasta Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
14 listopada 2011 23:59:25
Wolumen na SP500 był dziś jeszcze niższy, niż w piątek. Handel właściwie wygasa, a to oznacza, że ten trójkąt jest faktycznie grany. Tylko gdzie teraz pójdzie wybicie? Istnieje teoria, że rynek zawsze zachowuje się tak, żeby zranić możliwie największą ilość graczy. W związku z tym można się spodziewać fałszywego wybicia z trójkąta w górę, a następnie powrotu do spadków. Ewentualnie to samo w dół. Wybicie w górę i kontynuacja wydają mi się najmniej prawdopodobne, bo są najbardziej prawdopodobne patrząc na wykres (wręcz oczywiste). Czyli zagrywka będzie bardziej skomplikowana. Jako że w dłuższym terminie jestem przekonany o spadkach, to moim zdaniem największe prawdopodobieństwo ma właśnie fałszywe wybicie w górę, zamknięcie wszystkich shortów i wtedy zjazd.  kliknij, aby powiększyćAle co ja mogę wiedzieć  Tyle razy się skompromitowałem, że lepiej niech nikt tego nie czyta The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-17 Wpisów: 170
Wysłane:
15 listopada 2011 00:00:53
Nie mam do nikogo urazu, a raczej prywatną niechęć do siebie, nigdy nie kupiłem KGHmu, zawsze był dla mnie za wysoko, chociaż miałem to uczucie pewności że jest tanio... Uraz mam Panowie do JSW, które posiadam od debiutu, wiem ze to nie wątek o prywatnych inwestycjach. Niestety konwersacja występuje tylko na tym wątku a tą spółkę chcąc nie chcąc mam bardzo dobrze zakotwiczoną w sobie.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
15 listopada 2011 00:10:27
Po pierwsze- kryzys Grecji dal sporo zarobic wielu osoba w tym niemieckiemu rzadowi i firma. Po drugie jest wyolbrzymiany(medialnie)bo tak naprawde to Grecja liczba mieszkancow rowna sie Los Angeles i jej PKB tak naprawde nic nie znaczy,ale poprzez umiejetnie pokazywanie pewnych rzeczy w mediach i wyolbrzymiane zaczal sie kryzys zadluzeniowy Europy.Nikt juz nie mowi o USA i ich problemach a jesli mowi,to malo-teraz wszyscy skupieni na Europie. Nikt nie mowi o wrecz komicznych prognozach ciec budzetowych w USA,bo to jakas farsa.
Swoja droga do 24 maja zatwierdzic i przeglosowac ciecia na 1,2biliona $ a ze wybory sie zblizaja to mozna sie spodziewac szopki,co jesli nie przeglosuja? to kazdy wydany dolar jesli dobrze pamietam to ciecie w tym samym czasie dwoch.
Piszemy o ECB i rekapitalizacji bankow, malo osob wspomina,ze jesli na szersza skale ECB zacznie skup obligacji to wlaczy sie wszystkim w Europie pokusa naduzycia i mysl"eee..mozemy sie zadluzac bo i tak ECB skupi nasz dlug" a rekapitalizacja bankow najbardziej dotknie zwyklych "Kowalskich".
Dlaczego nie zrobia wymiany wierzytelnosci bankow na kapitaly wlasne,ktore nic nie kosztuja podatnikow?tak jak zrobili to w przypadku przejecia Washington Mutual przez JP Morgana?
Grecja to problem przeszly, jest tam ten caly teatrzyk by na chwile odwrocic uwage od wazniejszych problemow.
Problem jednak przeniosl sie jak zaraz po panstwach gdzie juz nie ma smiechow,bo o calkiem inne pieniadze chodzi,ktorych tak naprawde w Europie nie bedzie az ECB nie wejdzie do akcji lub Chiny.
Jesli tak by to strzelilo,to kto kupi dlug Polski w najblizszym roku?a jak nie kupi albo bedzie cena 7-8% plus wyprzedaz zadluzenia zagranicznego to moze zdarzyc sie ze nagle braknie na emerytury,wyplaty w budzetowce etc- czy ktos pozyczy?napewno! ale za co? za aktywa,za udzialy w firmach ktore beda rozdawane za frajer.
Taki IMP czy te strefy wolnego handlu o ktorej jest teraz tyle szumu-to wszystko idzie w kierunku wyniszczenia mniejszych przedsiebiorstw i wyczyszczenie rynku dla duzych graczy,by za kilka lat byl monopol w kazdej dziedznie na swiecie.
Jesli juz mowicie o twardych danych- skokowy wzrost zamowien na maszyny w USA + PKB Japoni w III kwarale 6% r/r, inflacja w Chinach juz nie straszy i beda obnizane rezerwy obowiazkowe wiec i bedzie wzrost PKB.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2011 00:33:44
Cytat:Jesli juz mowicie o twardych danych- skokowy wzrost zamowien na maszyny w USA + PKB Japoni w III kwarale 6% r/r, inflacja w Chinach juz nie straszy i beda obnizane rezerwy obowiazkowe wiec i bedzie wzrost PKB. Japonii nie wliczaj bo po trzęsieniu ziemi i Tsunami to oni mają spory zapas aby uciułać lepsze PKB (budowlanka rośnie jak na drożdżach). Lepiej popatrz na całkowite z III kwartałów a nie tylko z ostatniego i na strukturę. Houston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
15 listopada 2011 00:39:07
Tak się złożyło, że akurat trochę wiem o czym ostatnio w Chinach piszczy pod kątem tego co u nich gadają. Rośnie u nich w zastraszającym tempie ilość nieruchomości których nie potrafią sprzedać, a które sobie wyprodukowali na bazie wczesniejszych stymulacji - skądś ten problem znamy. Coraz bardziej narzekają na odbiorców zagranicznych, którzy znacznie ograniczyli zakupy. Liczą po cichu że państwo stać na to, że zastymuluje popyt wewnętrzny podobnie jak to robiło wcześniej z popytem zewnętrzym, tyle że w tej totalitarnej komunie ludzie nie są istotni. Europejczyków uważają za starzejące się społeczeństwa, którym coraz mniej chce się pracować, a u nich kult pracy to primo, dlatego woleli ostatnio inwestować w takich państwach jak Kazachstan - tam szukając przyszłego wsparcia dla podaży swoich towarów. Nie zauważaja przy tym, że sami od lat prowadząc politykę jednego dziecka - starzeją się w zastraszającym tempie. edit: Wsparcia w Chinach - w roli koła ratunkowego - bym nie szukał, bo oni sami w strachu.
Edytowany: 15 listopada 2011 00:44
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.