PARTNER SERWISU
rlfncmjj
430 431 432 433 434

Kiedy szczyt hossy?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 listopada 2011 21:13:19
Szutnik napisał(a):
wapkil napisał(a):
Szutnik napisał(a):
Mamy globalny trend wychodzenia z wszystkich obligacji rządowych, niezależnie od ich ratingu. Na wszystkich tego typu instrumentach pojawiają się średnioterminowe sygnały sprzedaży...

Możliwe, ale żeby zrozumieć, co dokładnie masz na myśli prosiłbym o pokazanie tego trendu na obligacjach Szwajcarskich, o których wcześniej pisałeś.

Zerknij na wykres CFH12 - marcowych Conf'ów (Eurex 10 Y Conf future) - trend wzrostowy z lata 2011 jest już złamany, co daje średnioterminowy sygnał sprzedaży...
Conf'y to futures na obligacje Helwetów:

www.barchart.com/chart.php?sym...

Dziękuję. Być może po prostu różnimy się w patrzeniu na horyzont tego trendu. Gdyby sytuacja wyglądała tak, jak na przykład na początku października 2011 (później oczywiście odwrócona), mógłbym się chyba zgodzić. Teraz żeby mówić o globalnym trendzie potrzebowałbym znacznie silniejszego potwierdzenia niż chwilowe odejście od maksimów. Dla mnie wygląda ten CFH od czterech miesięcy biegający pomiędzy 145 i 150 wygląda bardziej na wyczekiwanie - panika się na razie skończyła, ale odwrotu od tych aktywów też nie widać.

Możliwe, że mógłbyś wskazać pierwsze techniczne sygnały odwrotu, co oczywiście świadczyłoby pozytywnie o powrocie do ryzyka, ale wydaje mi się, że to chyba bardziej wymagające potwierdzenia wskaźniki wyprzedzające, niż ewidentna zmiana trendu.

wapkil
0
Wysłane: 29 listopada 2011 21:39:21
mdtrader napisał(a):
Nie wiem czy chcesz sie czepiac by sie czepiac czy naprawde-mam pisac np PLN- czyli polski zloty.

Jutro rano Ci wrzuce wykres

1.Spready ERCI a LEI conference board
-ECRI tygodniowy
- conference board US. LEI rok do roku

Jakim cudem ktokolwiek ma zrozumieć, o czym piszesz, jeżeli w jednym miejscu mianem ,,Conference Board Index'' określasz Consumer Confidence Index (który zmienił się z 40.9 na 54,6), a obok ,,wskaźnikiem Conference Board'' nazywasz LEI (którego za listopad chyba jeszcze nie ma)? To są całkowicie różne wskaźniki.

O ile pamiętam, LEI jest liczony miesięcznie, nie jestem więc pewien, co oznacza rok do roku. Zmianę? Zapewne uda się to wymyślić, gdy pokażesz wykres. Może wyjaśni się też ten problem:

wapkil napisał(a):
mdtrader napisał(a):
W woli wyjasnienia,od 1980 porownujac rok do roku wskaznik Conference Board i ERCI -gdzie spread miedzy nimi byl wiekszy niz 10 pkt i gdzie Conference Board byl pozytywny a ERCI negatywny NIGDY RECESJA SIE NIE ZMATERIALIZOWALA

(...)

Jakiś sens mogłoby mieć na przykład porównanie Conference Board LEI z ECR WLI. Tylko że bezpośrednie porównywanie liczbowe (,,spread większy niż'') dwóch nieznormalizowanych wskaźników nie jest zbyt rozsądne. Szczególnie jeśli ich znaczenie było w tym czasie kilka razy modyfikowane. Poza tym tak się akurat przypadkowo składa, że LEI i WLI przez prawie całą historię były od siebie oddalone o więcej niż 10 punktów.

mdtrader napisał(a):
A jesli nie uwazasz,ze to glupie porownanie to masz do tego prawo.

Porównanie samo w sobie nie jest głupie. Widziałem nawet kilka interesujących porównań tych wskaźników. Trzeba tylko najpierw wyjaśnić, co i jak się porównuje.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 29 listopada 2011 22:14:08
MDTrader, dzięki za wyjaśnienie. Nie nabijałem się, ale miałem po prostu problem z odbiorem. Żeby przeanalizować o co Ci chodzi, musiałbym poświęcić zbyt dużo czasu. Wyszedłem z założenia, że skoro nie chce się napisać porządnie kilku zdań, to nie warto się nad tym pochylać.

Pisz mniej, ale precyzyjniej wave
Klika się i sprzedaje ;-)

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 29 listopada 2011 22:15:30
Dali Radka na czołówkę w The Economist:

www.economist.com/blogs/easter...

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 29 listopada 2011 22:46:16
News sprzed minuty:

Obniżenie przez S&P raitingu JP Morgan, Goldmanowi i 35 innym instytucjom thumbright

Jeśli rynek zareaguje prawidłowo to jutro ślizgawka Pray
Houston, we have Boryszew.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 29 listopada 2011 23:49:10
Szutnik napisał, że trwa odchodzenie od obligacji.
Ja tego nie zauważyłem. Zauważyłem natomiast duży apetyt na ryzyko u niektórych bankowców i zdrową, wyprzedzającą inflację, chęć zarobienia na obligacjach. W zasadzie jedyna nieudana aukcja to bundy, bo Niemcy wychodzą ze słusznego skądinąd założenia, że nie stać ich na płacenie więcej. Inni sprzedają tyle ile potrzebują, a kraje , o których mówi się i pisze, że są na krawędzi bankructwa opychają wszystko po cenie, za którą większość polskich przedsiębiorców dałaby się pokroić. Więc nie przesadzajmy.

Natomiast ciekawszy jest drugi wątek z tym związany. Wzrost oprocentowania obligacji różnych krajów oznacza w perspektywie, że banki będą żadały więcej od swoich korporacyjnych i indywidualnych klientów. Oznacza to ograniczenie akcji kredytowej i ... spowolnienie ( zapaść jak kto woli) w gospodarce. Czy przypadkiem to właśnie tego nie dyskontuje rynek ? Dopóki nie zostanie oficjalnie ogłoszone, że inflacja jest cacy i należy się spodziewać, że wszystko zacznie rosnąć to ludzie boją się nawet akcji, które mogłyby być zabezpieczeniem przed nią. Tylko po co komu firma przynosząca straty ? Więc lepsze wysoko oprocentowane obligacje.

Co do naszego rynku to mam wrażenie, że w Polsce toczy się gra, póki co przygrywka, do powtórzenia ataku Sorosa na funta. Wprzęga się w nią wszystko i wykorzystuje każdą informację ze świata by nas straszyć wszystkim co można sobie wyobrazić:
1. Deficyt budżetowy - wykonanie nie jest złe i gdyby nie stare długi to byłoby cacy, ale cały czas słyszymy, że jeszcze trzeba go obniżać ( ja się z tym zgadzam, ale narzucanie gwałtownego hamowania to nie jest w interesie polskiej gospodarki)
2. Przekroczenie progu bezpieczeństwa zadłużenia przez Polskę, na bazie kursu walut ( to tu jest złożenie z sytuacją międzynarodową)
3. Wymuszone działania związane z obniżeniem deficytu - podwyżka stawek VAT, podatek na miedź, dyskusja o wieku emerytalnym itd, itd mają doprowadzić do załamania zaufania do rządu
4. Teraz nawet dorzuca się suszę, bo się przydarzyła, ale nie jest to jeszcze pewne - jak z ocieplaniem się klimatu.
Takich mniej i bardziej poważnych argumentów można przytoczyć więcej. Generalnie nazwałbym to presją na Polskę ma doprowadzić do obniżenia wartości polskiej waluty przy jednoczesnym zwaleniu giełdy. Gdy dojdzie do ostatecznej rozgrywki na złotym może się okazać, że nie będzie chodziło o samą walutę tylko o zgromadzenie znacznych złotowych zasobów by wykupić co ciekwsze polskie firmy.

Dlaczego tak uważam i kogo podejrzewam o tą grę ?
Nie mam konkretnego podejrzanego, ale jeszcze nie dawno pisaliśmy sporo o nadpłynności na rynkach międzybankowych w USA. Myślę, że nadrukowano tam sporo zielonych papierków, którym teraz trzeba nadać rzeczywistą wartość. A Polska ze względu na swoją wielkość doskonale się nadaje do takiej akcji dla kogoś, kto ma mniejsze fundusze niż Soros, ale ma apetyt na zysk. I pewność, że Polska, członek EU jest dość bezpieczny i przewidywalny.

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 30 listopada 2011 01:09:40
Crown napisał(a):
News sprzed minuty:

Obniżenie przez S&P raitingu JP Morgan, Goldmanowi i 35 innym instytucjom thumbright

Jeśli rynek zareaguje prawidłowo to jutro ślizgawka Pray

źródło
Cytat:
Downgraded:
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A. - czyli BBVA, drugi obok Santandera największy bank Hiszpanii
Bank of America Corp.
Bank of New York Mellon Corp.
Barclays Plc
Citigroup Inc.
Rabobank Nederland - właściciel BGŻ
Goldman Sachs Group Inc.
HSBC Holdings Plc
JPMorgan Chase & Co.
Lloyds Banking Group Plc
Morgan Stanley
Royal Bank of Scotland Plc
UBS AG
Wells Fargo & Co.

jednocześnie podnieśli rating dwóch banków chińskich, a trzeciego nie zmienili. tym samym trzy instytucje z państwa środka mają ratingi wyższe niż największe banki USA

ciekaw jestem reakcji rynków, a w sumie to tego czy ona w ogóle będzie Think

lajkonik - jedna rzecz, odnośnie obligacji. to, że rośnie ich rentowność nie oznacza, że rośnie ich cena. jest dokładnie odwrotnie. a co oznacza spadek cen? to, że to właśnie tam swoje pieniądze wkładają inwestorzy? moim zdaniem je wyciągają, i to naprędce.

wątek o Polsce...
1. gdyby nie stare długi to byłoby cacy
to samo mówią Włosi. pomaga im to? w żadnym wypadku. nam też nie pomoże. dodatkowo nas bije wysokie oprocentowanie tego starego długu. poza tym około 300 mld zł to długi zaciągnięte przez ekipę Tuska. ja starymi bym ich nie nazwał...
2. Przekroczenie progu bezpieczeństwa zadłużenia przez Polskę, na bazie kursu walut
20-30% polskiego długu (nie podam dokładnych danych, straciłem ostatnio dysk z laptopa z tysiącami plików - poleciała struktura logiczna) jest w walutach... to dużo, za dużo, bo zmiany kursów mocno wpływają na relację dług/PKB
3. Wymuszone działania związane z obniżeniem deficytu - podwyżka stawek VAT, podatek na miedź, dyskusja o wieku emerytalnym itd, itd mają doprowadzić do załamania zaufania do rządu
a kto wymusza na rządzie wprowadzanie tych działań? są jakieś grupy nacisku?
4. Teraz nawet dorzuca się suszę, bo się przydarzyła, ale nie jest to jeszcze pewne - jak z ocieplaniem się klimatu.
to Ty nie wiesz, że obostrzenia związane z progami bezpieczeństwa finansów publicznych nie działają w momencie ogłoszenia stanu klęski żywiołowej?

Generalnie nazwałbym to presją na Polskę ma doprowadzić do obniżenia wartości polskiej waluty przy jednoczesnym zwaleniu giełdy. Gdy dojdzie do ostatecznej rozgrywki na złotym może się okazać, że nie będzie chodziło o samą walutę tylko o zgromadzenie znacznych złotowych zasobów by wykupić co ciekwsze polskie firmy.
Dlaczego tak uważam i kogo podejrzewam o tą grę ?

naprawdę uważasz, że kogoś interesuje Polska? owszem, mogą być pewne grupy będące zainteresowanymi przejęciami w PL, ale cel gry jest inny. upadek EURO jako waluty i jak największe osłabienie UE. Amerykanie, mający największy dług na globie, nie mogą sobie pozwolić, by dolar stracił miano najważniejszej waluty rezerwowej. nie pamiętam dokładnie, który z dyktatorów (Husajn czy Kaddafi) chciał rozliczać sprzedaż ropy w euro, a takie plany były... w każdym bądź razie obydwaj zeszli ze sceny w mało humanitarny sposób... my jako emerging market silnie powiązany z euro obrywamy rykoszetem... jak to się skończy? przekroczymy 55% już w tym roku? czy ponownie J.V. Rostowski zabawi się w kreatywną księgowość?

wapkil
0
Wysłane: 30 listopada 2011 02:27:51
v3nom napisał(a):

Lepiej mniej, ale lepiej.

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać wave

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 listopada 2011 08:32:53
v3nom napisał(a):
MDTrader, dzięki za wyjaśnienie. Nie nabijałem się, ale miałem po prostu problem z odbiorem. Żeby przeanalizować o co Ci chodzi, musiałbym poświęcić zbyt dużo czasu. Wyszedłem z założenia, że skoro nie chce się napisać porządnie kilku zdań, to nie warto się nad tym pochylać.

uff

mam swoje doświadczenie ale przy postach mdtradera, chyba jako jedynej osoby na wątku miałem "ale o co mu k... właściwie chodzi... ?"binky binky . Już myślałem że to tylko ja tak mam blackeye . Ja nawet nie umiem do końca określić czy on jest bykiem (raczej) czy trochę jednak niedźwiedziem tak niejasno formułuje swoje wypowiedzi.Za to podoba mi się znajdowanie przez niego różnych drobnych choć ciekawych zestawień. Merytoryka - 80%, jasność przekazu - 0% ;p.

mdtrader - nie odbieraj tego personalnie bo nic nie mam do Ciebie ale zaczynasz jako doradca inwestycyjny - jakbyś mi tak zawile napisał analizę inwestycyjną to powiem Ci szczerze że bym poprosił o zmianę doradcy :P wave

a o naszej kochanej giełdzie... niepokoją mnie tak niskie Futuresy dzisiaj, powinny zawalić się koło 9 tej a zwałka na -1,5% była o 8mej... za wcześnie;) tak wczesny zjazd prowokuje do domknięcia a nie kontynuowania zjazdu.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 listopada 2011 08:52

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 30 listopada 2011 10:10:24
Kapitalne dane PKB Polski za IIIkw....!
Wielu kpiło z Zielonej Wyspy, a tymczasem PKB wzrosło aż o 4,2% , wiadomo, że w kolejnych okresach dane będą słabsze, ale trzeba też wszelkie dane porównywać z innymi państwami.Póki co jest naprawdę b.dobrze...salute

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 listopada 2011 10:18:46
Wygląda na to że wczoraj sprzedawali plotki a dzisiaj kupują fakty.
Wszystko sie powywracało. Angel

pop
pop
0
Wysłane: 30 listopada 2011 10:21:05
Crown napisał(a):
Kupuj plotki, Sprzedawaj fakty. Sam oceń co jest w tej informacji plotką a co faktem

A kompletnie mnie nie interesuje co jest plotką, a co faktem, moje inwestycje w spółki którymi jestem zainteresowany nie mają najmniejszego związku z kupowaniem/sprzedawaniem plotek z PKB.
Jedynie podałem faktyczne dane z PKB nie ukrywając swej radości z dobrych wyników gospodarki jako obywatel tego kraju, któremu siłą rzeczy życzę jak najlepiej, choć wiem, że na różnych forach jest tendencja do wiecznego biadolenia i narzekania nawet na dobre dane, ot taka polska dziwna przypadłość...Speak to the hand .

@buldi
A słuszne spostrzeżenie i...świetnie to ująłeś...wave
Edytowany: 30 listopada 2011 10:22

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 30 listopada 2011 10:23:46
pop napisał(a):
Kapitalne dane PKB Polski za IIIkw....!
Wielu kpiło z Zielonej Wyspy, a tymczasem PKB wzrosło aż o 4,2% , wiadomo, że w kolejnych okresach dane będą słabsze, ale trzeba też wszelkie dane porównywać z innymi państwami.Póki co jest naprawdę b.dobrze...salute

tak tak tak ... nie znam pop wiekszego fanatyka platformersow od Ciebie Think
Za kazdym razem Twojego uwielbienie panujacego plemiela i jego swity jest porazajace Speak to the hand

Warto inwestować zarówno w akcje, jak i waluty wybranych krajów z rynków wschodzących – twierdzą przedstawiciele grupy Pioneer. W 2012 r. tempo wzrostu PKB w krajach rozwijających się będzie wyższe niż na rynkach rozwiniętych

forsal.pl/artykuly/567609,pion...

Ciekawe ...Think

pop
pop
0
Wysłane: 30 listopada 2011 10:26:45
kanoniers napisał(a):
tak tak tak ... nie znam pop wiekszego fanatyka platformersow od Ciebie

A ja się zastanawiam, czy twoje odzywki zawsze muszą być aż tak chamskie, podanie danych PKB akurat nie ma żadnego związku z premierem,myśl co piszesz...!puke_l

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 30 listopada 2011 10:37:55
Nie tylko podales dane PKB ale dobitnie pokazales ze "Zielna Wyspa" to fakt...
Po drugie wcale nie byly chamskie bo nie zawarlem w nich zadnego wulgaryzmu ani obrazenie Twojej osoby (Twojej z duzej litery tak jakby co)
Po trzebie - piszac ze jest bardzo dobrze obrazasz wieksza czesc spoleczenstwa ktorej status zyciowy drastycznie sie pogarsza a na lepsze sie nie zapowiada ...
Nie chce juz pisac o notorycznym ukrywaniu dlugu przez Kucharza Rostowskiego ktory juz chyba ze 4 czy 5 metod wymyslil zeby na papierze pieknie wszystko wygladalo ...
Poza tym jest klamca bo przed wyborami zapowiadal zupelnie co innego niz po ale to temat na dzial polityka wiec jak chcesz to moge Ci tam wkleic dokladne cytaty jego slow z wrzesnia tego roku i po wyborach jako dowod !!

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 30 listopada 2011 10:43:35
Oj tam Oj tam. Zawsze może powiedzieć, że sytuacja w dniu wyborów tak się wywróciła do góry nogami, że musi zmienić cały budżet, ponieść podatki i modlić się o cud. Dzień wcześniej przecież nic tego nie zapowiadało.Angel

k201244
0
Wpisów: 187
Wysłane: 30 listopada 2011 10:49:53
Gdyby nie byli przywiazani do stolkow, a "dobro Polski" liczylo sie w pierwszej kolejnosci. to juz 6 miesiecy temu by zaczeli wprowadzac niewygodne ciecia i "reformy". Ale najpierw musieli przeciez wygrac wybory:)
A juz zupelnie z innej beczki niegospodarczej - dostali kredyt zaufania na kolejna kadencje. Szkoda, ze sie nie spikneli z Palikotem - koalicja z PSL nie wrozy zmian w sferze powiedzmy "okoloobyczajowokulturalnej".

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 listopada 2011 10:58:53
Jeszcze by tego brakowało.Not talking

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 30 listopada 2011 11:03:14
Pisaliśmy już o tym w kwestii gospodarczej ale powtórzę. Gadania to już nasłuchałem się w 3 godzinnym expose 4 lata temu. Teraz znowu tylko gadanie. Jakiekolwiek głębsze zmiany najwcześniej za rok. A po roku ludzie zapomną. Obietnice z expose się wykasuje ze strony i karawana jedzie dalej. Po za tym, podnoszenie podatków to żadne reformy tylko łupienie obywatela. Wiemy już co spowodowało podniesienie VAT o 1%. W perspektywie będzie podniesienie o kolejny 1%. DO tego podwyższenie akcyzy na paliwo. Paliwo jest już po 5,5. Akcyzy jeszcze nie podnieśli więc w 2012 będzie pewnie po 6 zeta. Jak to się odbije razem z podatkami na społeczeństwie nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Przy szalejącej inflacji, słabnącej złotówce itd.

tartiakson
0
Wpisów: 269
Wysłane: 30 listopada 2011 11:04:30
Jakie 6 miesięcy? reformy powinny zacząć się dawno temu kiedy jeszcze była dobra koniunktura na świecie. W ciągu ostatnich lat były miliardy z prywatyzacji a państwo i tak zadłużało się w takim tempie, że szkoda gadać. PKB całkiem pokaźny a nasza waluta to prawdziwa "słabinka"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

430 431 432 433 434

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,553 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat