PARTNER SERWISU
eioqzsso
429 430 431 432 433

Kiedy szczyt hossy?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 listopada 2011 13:42:37
onochi napisał(a):
. Niemieckie niby też tylko czemu ostatnio mieli problem z ich sprzedażą? Dla mnie to nie jest takie oczywiste.

Bo ostatnio Bundy były już tak nisko oprocentowane, że kupujący "sponsorował" państwo niemieckie i Schatz (niemiecki SP) próbował na rynku pierwotnym dalej znaleźć jelenia, oferując nową emisję po bardzo wysokiej cenie, bez uwzględnienia projekcji inflacji dla D. Nabywcy pokazali mu po prostu "Kozakiewicza"Angel
A nabywca "sponsorował" bo w panice chował się do bezpiecznego schronienia. Teraz opuszcza to schronienie bo... (w miejsce kropek wstawić wersję optymistyczną lub pesymistyczną z mojego postu powyżejsalute )
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 listopada 2011 13:42:48
Szutnik napisał(a):
Mamy globalny trend wychodzenia z wszystkich obligacji rządowych, niezależnie od ich ratingu. Na wszystkich tego typu instrumentach pojawiają się średnioterminowe sygnały sprzedaży...

Możliwe, ale żeby zrozumieć, co dokładnie masz na myśli prosiłbym o pokazanie tego trendu na obligacjach Szwajcarskich, o których wcześniej pisałeś.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 29 listopada 2011 14:06:45
buldi napisał(a):
Bo nasza sytuacja wygląda coraz mniej ciekawie. Rynek nie wierzy w utrzymanie naszego poziomu zadłużenia choćby z uwagi na słabnącego złotego i to że MF ma coraz mniej środków na obronę kursu pod koniec roku.

Cytat:
W tym roku Ministerstwo Finansów ma jeszcze do wymiany 4-5 mld EUR unijnych środków plus środki walutowe w euro i dolarach pozyskane w ramach emisji zagranicznych, poinformował w poniedziałek PAP, powołując się na anonimowe źródło. Przy czym środki, które resort finansów będzie mógł wymienić na rynku za pośrednictwem Banku Gospodarstwa Krajowego, będą pomniejszone o środki na obsługę długu zagranicznego oraz składkę płaconą do Unii Europejskiej.

W kwietniu Ministerstwo Finansów informowało, że w 2011 roku dysponuje środkami walutowymi o wartości 13-14 mld EUR, które będzie mogło wymienić na rynku. W przyszłym roku wartość tych środków wyniesie 17-18 mld EUR.

http://www.macronext.com/art-6714

Buldi przez weekend wrzucaja wykresy z BBG napisalem ile ma do konca roku kasy ktorej sobie NBP przeznaczyl na ewnetualne bronienie : 7,5 mld Euro i jest to dobre zrodlo informacji.

Obligacje- maja znaczenie dla rynku wtornego ale piewrotnego poki co nie maja wiekszego,bo nie mamy juz potrzeb pozyczkowych w tym roku,dlatego ta rentownosc poki co nie martwi,jesli bedzie w styczniu tak wysoka to wtedy rzad bedzie mogl sie martwic.

mrk napisał(a):
wapkil napisał(a):
buldi napisał(a):
Możliwe jest też inne rozwiązanie, czyli ściąganie płynności z rynków finansowych o którym jeszcze sie głośno nie mówi.

Ściąganie płynności? Teraz?

A sciąganie płynności przez banki komercyjne? Podniesienie wymogów kapitałowych w przyszłym roku + haircuty na obligacjach. Banki wyprzedają aktywa żeby im sprostać i się zabezpieczyć. Ma to sens?

To juz tutaj bylo walkowane, fajnie jakby sie nie powtarzali-bo widze, ze niektorzy kilka dni po dyskusji na jakis temat pisza na ten sam temat 2-3 zdania.

Tutaj ciekawy news

American Airlines -ochrona przed wierzycielami

NIe zauwazyliscie czemu sluzy kryzys? Albo prosciej- kto wychodzi silniejszy z sytuacji jaka mamy obecnie lub w 2009 i najwiecej na tym zarabia?
Edytowany: 29 listopada 2011 14:09

mdtrader
0
Wysłane: 29 listopada 2011 16:16:58
Conference Board Index w USA najwiekszy skok do gory od 2003 roku, 54,6 z 40.9.

Jak ktos czytal wpisy we wrzesniu i pazdzierniku,ktore wrzucalem z wykresami ERSI,conference board to nei musi byc zdzwiony.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 listopada 2011 16:50:08
@mdtrader

nie ma co przeceniać roli wskaźników z USA, teraz cała gra kapitału spekulacyjnego toczy się o Europę i EUR, USA jest moim zdaniem zdecydowanie na drugim planie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

mdtrader
0
Wysłane: 29 listopada 2011 17:01:26
Scarry mi tego uswiadamiac nie musisz, ja tylko odznaczam sobie kolejna rzeczy,ktora poza spekulacjami i tym co sie rozgrywam powinna kazdemu wisiec nad glowa i wiedziec jak sie moze rozwinac sytuacja. Ja napisalem swoje wersje wydarzen i dzienne plotki ani mnie nie ruszaja ani bola.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 29 listopada 2011 17:12:43
mdtrader napisał(a):

Jak ktos czytal wpisy we wrzesniu i pazdzierniku,ktore wrzucalem z wykresami ERSI,conference board to nei musi byc zdzwiony.

Napisałeś to wtedy tak, że czytałem to 5x i dalej nie mogłem zrozumieć o co chodzi king Z tego co zrozumiałem to od około 1980 spread pomiędzy ich wskaźnikami miał ileś tam punktów tylko raz i wtedy racje miał Conference Board. Przy okazji możesz to sprostować?

Ja tam nie przywiązuje się do nikogo i niczego. Jak ECRI wycofa się rakiem z prognozy 8 grudnia, to nie będzie problemu. Tak bywa. Najważniejsze i tak są wykresy Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 29 listopada 2011 17:44:07
Pięknie wrzucili wigusia do sedesu i spłukali:

kliknij, aby powiększyć
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 29 listopada 2011 18:35:48
No i co dalej Panie i Panowie... Co dalej.
Teoretycznie powinno rosną bo ma pod co ( Szczyt europejski i Mikołaj) a jakoś nie chce....

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 29 listopada 2011 18:36:08
DAX na fixingu poszedł w zupełnie inną stronę. Wig 20 popłynął głównie przez banki. Dziwna reakcja....Think

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 29 listopada 2011 18:40:30
@Donatel

Dlaczego dziwna? Przecież dziś było info, że ministerstwo finansów dopracowuje szczegóły podatku bankowego.

Tak się zastanawiam co będzie z WIG20 po tym jak surowcówka dostała podatkiem, a teraz dostaną banki?

wapkil
0
Wysłane: 29 listopada 2011 19:04:18
mrk napisał(a):
wapkil napisał(a):
buldi napisał(a):
Możliwe jest też inne rozwiązanie, czyli ściąganie płynności z rynków finansowych o którym jeszcze sie głośno nie mówi.

Ściąganie płynności? Teraz?

A sciąganie płynności przez banki komercyjne? Podniesienie wymogów kapitałowych w przyszłym roku + haircuty na obligacjach. Banki wyprzedają aktywa żeby im sprostać i się zabezpieczyć. Ma to sens?

Nie wiem o sens z czyjego punktu widzenia pytasz, ale to oczywiście się dzieje.

Zrozumiałem, chyba prawidłowo, że Buldi miał na myśli działanie banków centralnych. Protestowałem, bo chociaż Bernanke podobno jest specjalistą od Wielkiej Depresji, niekoniecznie chyba musi planować powtórkę.

Z drugiej strony, w makroekonomii badaczom rzadko zdarza się możliwość dwukrotnego wykonania podobnego eksperymentu, więc może dla dobra nauki warto spróbować ;)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 listopada 2011 19:09:45
wapkil napisał(a):
Szutnik napisał(a):
Mamy globalny trend wychodzenia z wszystkich obligacji rządowych, niezależnie od ich ratingu. Na wszystkich tego typu instrumentach pojawiają się średnioterminowe sygnały sprzedaży...

Możliwe, ale żeby zrozumieć, co dokładnie masz na myśli prosiłbym o pokazanie tego trendu na obligacjach Szwajcarskich, o których wcześniej pisałeś.

Zerknij na wykres CFH12 - marcowych Conf'ów (Eurex 10 Y Conf future) - trend wzrostowy z lata 2011 jest już złamany, co daje średnioterminowy sygnał sprzedaży...
Conf'y to futures na obligacje Helwetów:

www.barchart.com/chart.php?sym...

@ GregGoldi
No i co dalej Panie i Panowie... Co dalej.

Dalej? Obserwuj dzisiejszy S&P500 na zamknięciu. Jesli utrzyma się dziś choćby jednym punktem ponad wczorajszym zamknięciem, to formacja gwiazdy porannej na SP500, odwracająca trend spadkowy, będzie potwierdzona. Co ważne, powstała ona na 61,8% zniesieniu poprzedzających spadki wzrostów, więc w nie byle jakim miejscu.

Jutro prawdopodobnie spadkowy test połowy białej świecy na SP500 (okolice 1178-80), ktory powinien się zakończyć świecą z długim dolnym cieniem i od 1.12 dalej w górę. Jesli jutro minimum SP500 nie dotrze do tego rejonu, bedzie to znaczyć, że rynek jest duzo silniejszy, niz większość sądzi.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 29 listopada 2011 19:44:30
wapkil napisał(a):

Zrozumiałem, chyba prawidłowo, że Buldi miał na myśli działanie banków centralnych. Protestowałem, bo chociaż Bernanke podobno jest specjalistą od Wielkiej Depresji, niekoniecznie chyba musi planować powtórkę.

Dobrze zrozumiałeś, ale warto pamietać że FED to nie jest typowy bank centralny a powiązana z sobą banda największych światowych banków prywatnych których interesy nie koniecznie musza być zbieżne z interesami reszty świata.
Ja sie na kruczkach w bilansach nie znam, ale sporo można wygooglować na temat wiarygodności bilansu FED.
Przecież nawet Benek się niedawno miotał przed komisją, w żenujący sposób wyjaśniając co gdzie i komu pożyczył.
Szutnik - dzięki za linka z bilansem.

mdtrader
0
Wysłane: 29 listopada 2011 20:04:59
v3nom napisał(a):
mdtrader napisał(a):

Napisałeś to wtedy tak, że czytałem to 5x i dalej nie mogłem zrozumieć o co chodzi king Z tego co zrozumiałem to od około 1980 spread pomiędzy ich wskaźnikami miał ileś tam punktów tylko raz i wtedy racje miał Conference Board. Przy okazji możesz to sprostować?

Ja tam nie przywiązuje się do nikogo i niczego. Jak ECRI wycofa się rakiem z prognozy 8 grudnia, to nie będzie problemu. Tak bywa. Najważniejsze i tak są wykresy Angel

mdtrader napisał(a):
Dobra,to zanim to wszystko wrzuce na sniadanie macie jedna ciekawa rzecz odnosnie ECRI/Conference board.

Porownujac te dwa indeksy, zdarzylo sie tylko od 1980 r by spread miedzy nimi wynosil wiecej niz 10,ECRI byl negatywny a conference board pozytywny.i za kazdym razem gdy dochodzilo do takiej sytuacji nigdy recesja nie stala sie faktem.

Znalazlem wpis,mialem wtedy problem z dodaniem zdjecia wykresu- jesli chcesz to jutro moge wrzucic. W woli wyjasnienia,od 1980 porownujac rok do roku wskaznik Conference Board i ERCI -gdzie spread miedzy nimi byl wiekszy niz 10 pkt i gdzie Conference Board byl pozytywny a ERCI negatywny NIGDY RECESJA SIE NIE ZMATERIALIZOWALA

Buldi i wakpil- zapnijcie sobie pasy,bo wrzuce do kilku godzin dluzszy wpis o Fedzie i to co wlasnie najbardziej mnie boli,ze ludzie pochlonieci w zarabianu na gieldzie nie doszczegaja ze sa staja sie nowoczesnymi niewolnikami. Wieki minely gdy niby zniesiono niewolnictwo,a mi sie wydaje ze jest wieksze niz wtedy.

Pokaze kilka rzeczy,osoby ktorej poczytaja i pomysla moze dojda do pewnych wnioskow.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 29 listopada 2011 20:14:41
Cytat:
W woli wyjasnienia,od 1980 porownujac rok do roku wskaznik Conference Board i ERCI -gdzie spread miedzy nimi byl wiekszy niz 10 pkt i gdzie Conference Board byl pozytywny a ERCI negatywny NIGDY RECESJA SIE NIE ZMATERIALIZOWALA

Nigdy nie zdarzyło się też w moim życiu, żeby w lipcu w Polsce padał śnieg.
Ale to nie oznacza pewności, że nigdy tak nie będzie. Mogą zajść takie zmiany w klimacie, że niemożliwe stanie się możliwe.
Dlatego przestrzegam przed myśleniem, że skoro od jakiegoś czasu na rynkach dwa zdarzenia nie zaszły równocześnie, to można mieć 100% pewność że tak samo będzie w przyszłości. Otwarty umysł jest na giełdzie tak samo ważny jak znajomość historii.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

wapkil
0
Wysłane: 29 listopada 2011 20:16:49
buldi napisał(a):
Dobrze zrozumiałeś, ale warto pamietać że FED to nie jest typowy bank centralny a powiązana z sobą banda największych światowych banków prywatnych których interesy nie koniecznie musza być zbieżne z interesami reszty świata.

Banki rezerwy federalnej są częściowo prywatne, ale ani nie są zbyt duże, ani nie działają for profit. Oczywiście, jak każdy bank centralny i jego bankierzy, mają powiązania z poszczególnymi bankami i całym systemem bankowym. Tym bardziej zresztą nie próbowaliby raczej tego systemu teraz przewrócić. Chyba że miałby to być spisek w nadziei na przykład na uzyskanie jeszcze większej koncentracji, ale do tego potrzeba by ogromnej brawury, o którą akurat bankierów bym nie podejrzewał :)

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 29 listopada 2011 20:25:43
kilka zdań ode mnie i znikam.

wojna pomiędzy USA i UE na waluty trwa w najlepsze i mam wrażenie, że albo bliski jest koniec Euro, albo amunicja Amerykanom się kończy. osobiście bardziej obstawiam to drugie. cały czas próbowali i próbują zmusić EBC do dodruku pustych Eurasów, tak jak oni zrobili z zielonymi. teraz mamy do czynienia z ogromną nagonką medialną. co strona to news: "koniec Euro", "rozpad EU za 10 dni", "Euro nie przetrwa" "Wielka Brytania przygotowuje się na upadek Euro" itp. najciekawsze w tym jest to, że są to opinie "amerykopochodne" od specjalistów zza oceanu. a co ciekawe, nie ma to potwierdzenia w notowaniach eur/usd

osobiście nie chce mi się wierzyć, że 1 stycznia obudzimy się w innej Europie. żadnemu krajowi członkowskiemu to się nie opłaca. amunicja usiakom się kończy, ratingi obniżone, a dalsze obniżki już nie działają. w dalszym ciągu próbują wpływać na popyt Euroobligacji, a raczej zaniżać go. dalszych pomysłów brak

natomiast jeżeli spełni się drugi wariant, to proponuję zapiąć pasy. dolar po 5.00, to minimum. paliwo po 8.00, a wierzyciele zadłużeni we frankach, będą bankrutować na potęgę przy franku po 5.50, a to uruchomi lawinę.

dzisiaj ropa crude rozliczana w pln ponownie na maksach i albo podwójny szczyt, albo jedziemy wyżej, "toć to szok"

Edytowany: 29 listopada 2011 20:28

wapkil
0
Wysłane: 29 listopada 2011 20:37:35
mdtrader napisał(a):
v3nom napisał(a):
mdtrader napisał(a):

mdtrader napisał(a):
Dobra,to zanim to wszystko wrzuce na sniadanie macie jedna ciekawa rzecz odnosnie ECRI/Conference board.

Porownujac te dwa indeksy, zdarzylo sie tylko od 1980 r by spread miedzy nimi wynosil wiecej niz 10,ECRI byl negatywny a conference board pozytywny.i za kazdym razem gdy dochodzilo do takiej sytuacji nigdy recesja nie stala sie faktem.

Znalazlem wpis,mialem wtedy problem z dodaniem zdjecia wykresu- jesli chcesz to jutro moge wrzucic. W woli wyjasnienia,od 1980 porownujac rok do roku wskaznik Conference Board i ERCI -gdzie spread miedzy nimi byl wiekszy niz 10 pkt i gdzie Conference Board byl pozytywny a ERCI negatywny NIGDY RECESJA SIE NIE ZMATERIALIZOWALA

V3nom,

Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale ja po kilkukrotnym przeczytaniu obu tych wpisów też nadal niczego z nich nie rozumiem.

Nie ma czegoś takiego, jak ,,wskaźnik Conference Board'' albo ,,Conference Board Index''. Tych wskaźników jest wiele, na przykład CCI i LEI.

Jakiś sens mogłoby mieć na przykład porównanie Conference Board LEI z ECR WLI. Tylko że bezpośrednie porównywanie liczbowe (,,spread większy niż'') dwóch nieznormalizowanych wskaźników nie jest zbyt rozsądne. Szczególnie jeśli ich znaczenie było w tym czasie kilka razy modyfikowane. Poza tym tak się akurat przypadkowo składa, że LEI i WLI przez prawie całą historię były od siebie oddalone o więcej niż 10 punktów.

mdtrader
0
Wysłane: 29 listopada 2011 20:57:19
Nie wiem czy chcesz sie czepiac by sie czepiac czy naprawde-mam pisac np PLN- czyli polski zloty.

Jutro rano Ci wrzuce wykres

1.Spready ERCI a LEI conference board
-ECRI tygodniowy
- conference board US. LEI rok do roku

To sa dwa wskazniki,wedlug mnie jedne z najwazniejszych jesli chodiz o obraz amerykanskiej gospodarki-wyprzedzajace.

A dlaczego LEI?
Conference Board Leading Economic Index jest obliczany w okresach miesięcznych na podstawie danych dotyczących 10 wskaźników ekonomicznych dotyczących amerykańskiej gospodarki:

1. Średnia tygodniowa ilość godzin pracy w sektorze produkcyjnym
2. Średnia tygodniowa ilość złożonych wniosków o zasiłek dla bezrobotnych
3. Nowe zamówienia na dobra konsumpcyjne
4. Czas realizacji dostawy zamówień przedsiębiorstw
5. Nowe zamówienia na dobra kapitałowe (bez zamówień przemysłu zbrojeniowego)
6. Ilość wydanych pozwoleń na budowę prywatnych domów
7. Wartość indeksu S&P500 giełdy papierów wartościowych w Nowym Jorku
8. Podaż pieniądza M2, skorygowana inflacją
9. Spread stóp procentowych 10-letnich obligacji i Fed
10. Indeks nastrojów konsumentów publikowany przez Uniwersytet w Michigan

A jesli nie uwazasz,ze to glupie porownanie to masz do tego prawo.
Edytowany: 29 listopada 2011 21:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

429 430 431 432 433

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,778 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat