PARTNER SERWISU
xoejmcwo
8 9 10 11 12

Zmiany OFE - wpływ na nasze emerytury i wyniki inwestycyjne

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 25 maja 2011 12:59:19
o wlasnie, emerytura "azjatycka" to jest cos, co najbardziej mnie przekonuje ;)

ps rzeczywiscie zus raz do roku przysyla pismo

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 25 maja 2011 13:19:09
Frog napisał(a):
Cytat:
To, że OFE inwestują w obligacje można było bardzo łatwo zmienić - wystarczyło wprowadzić jakieś limity w rozporządzeniu. Poza tym nie przesadzajmy z tym, że jest to coś złego. Banki też inwestują sporą część w obligacje skarbowe i co? Ktoś krytykuje za to banki? Istnieją fundusze inwestycyjne inwestujące w obligacje skarbowe. Coś złego w tym jest? Minister Rostowski tak to krytykując sam podcina gałąź, na której siedzi. Powinien się tak naprawdę cieszyć, że te wszystkie instytucje chcą te papiery kupować i finansować mu deficyt.

Że co? To nic złego? Aby mieć gotówkę na wpłaty dla OFE rząd emituje obligacje, które są kupowane przez właśnie OFE.
Czyli rząd przelewa do OFE gotówkę, którą wcześniej właśnie od OFE pożyczył na procent. Czy to jest normalne i nowoczesne?

Banki to instytucje prywatne, działające na własny rachunek. Nie są finansowane z budżetu państwa ani ZUS, więc jaki sens ma to porównanie?

Tak jak uważam, że jest to w porządku. To jest to samo co dzieje się w ZUSie, tylko, że tam jest to oparte na ukrytym długu emerytalnym, a w OFE na oficjalnym długu publicznym. Kiedy składka wpływa na konto w ZUSie jest zapisywana po prostu i tworzy się zobowiązanie wobec przyszłego emeryta dokładnie tak samo jakby rząd emitował obligacje. Z punktu widzenia ekonomicznego jest to to samo. Można od tego odchodzić, aby te rzeczy się nie powielały, ale złego w tym niczego nie ma. Jest nadużyciem ponadto twierdzenie, że rząd emituje obligacje po to, aby zapłacić OFE. Do OFE płyną po prostu nasze pieniądze - ZUS je tylko przekazuje. A to, że jest deficyt to tylko konsekwencja za wysokich w stosunku do podatków, wydatków publicznych.
Edytowany: 25 maja 2011 13:27

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 25 maja 2011 13:24:36
Otóż jest sporo złego. Abstrahując od tego jak co jest księgowane i wykazywane. Przyjrzyjmy się samym strumieniom pieniądza:
W opcji "bez OFE", pieniądze pozostają w dyspozycji państwa (całość). Czy je przeżera, czy wydaje na emerytury to osobna kwestia.
W opcji "z OFE", z całej puli pieniędzy wyciekają setki milionów do sektora prywatnego, jako prowizje dla zarządzających OFE.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 25 maja 2011 13:33:45
Cytat:
Przyjrzyjmy się samym strumieniom pieniądza:
W opcji "bez OFE", pieniądze pozostają w dyspozycji państwa (całość). Czy je przeżera, czy wydaje na emerytury to osobna kwestia.
W opcji "z OFE", z całej puli pieniędzy wyciekają setki milionów do sektora prywatnego, jako prowizje dla zarządzających OFE.

Frogu tutaj trochę przesadzasz. Wydatki Państwa są za duże, pieniądze są marnowane i to ma BARDZO duże znaczenie co się stanie z pieniędzmi. Moimi pieniędzmi. Czy dostanie je Pani Krysia w ZUSie, której brat jest działaczem politycznym czy dostanie je zarządzający, który musiał sporo czasu spędzić nad swoim wykształceniem.

Sorry pewnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W PTE pracują moi znajomi i uważam, że oni bardziej zasługują na swoją pensję i na pewno są tańsi niż cały ZUS. Przy takiej wartości składek do systemu emerytalnego rozliczanie prezesa PTE z tego ile zarabia to demagogia.

Taki sposobem rozliczmy Premiera Tuska z samolotów na trasie Warszawa-Gdańsk.

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2011 13:37:29
Problem jest Kamilu w tym, że urzędnicy w ZUS (w tym pani Krysia o której piszesz) dostają swoje pieniądze w OBU przypadkach. Czy OFE jest czy ich nie ma.
Utworzenie OFE nie spowodowało przecież liwkidacji ZUS!
Czyli "dzięki" powstaniu OFE, do Pani Krysi żyjącej dzięki Twojej pracy, doczepili się zarządzający z OFE.
Follow me on Twitter

Kamil Gemra
0
Wysłane: 25 maja 2011 13:43:52
Rzeczywiście jest tak jak napisałeś. Zatem zamiast likwidować OFE zlikwidujmy ZUS razem z Panią Krysią ;)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 maja 2011 13:59:19
ZUS też jest potrzebny i ja wcale nie jestem jego wrogiem. Na tym polegała reforma, chodziło o dywersyfikację. O nie uzależnianie wszystkiego od jednego kanału. Żeby była jasność, ja wcale nie twierdzę, że OFE powinny inwestować aż tyle w obligacje skarbowe. Są lepsze rozwiązania (także dla gospodarki), ale z pewnością to że w nie inwestują nie jest gorsze od tego co robi ZUS. Tak jak napisałem - to jest ekonomicznie to samo. Tutaj powinny być stworzone subfundusze, gdzie młodzi uczestnicy inwestowaliby głównie w akcje i z czasem strategia zmieniałaby się na bardziej zrównoważoną i bezpieczną. Jakby rząd chciał to mógłby przecież wprowadzić limity na inwestycje w obligacje skarbowe. Tak czy nie? I stopniowo obniżać je do zera.

W co by OFE inwestowały wtedy jeśli nadal by były także limity dla akcji? Oczywiście mogłyby lokować na rynku pieniężnym (mały zysk przy małym ryzyku) albo byłby to niesamowity impluls do stworzenia w Polsce dużego i sprawnego rynku obligacji korporacyjnych. Wiadomo, na pewno by to trochę trwało. Pomyślcie, milardy złotych, które OFE nie mogą inwestować w akcje, ani w obligacje skarbowe. Przedsiębiorstwa mogłyby pożyczać pieniądze na dużą skalę nie tylko od banków, ale także od OFE przez emitowanie obligacji korporacyjnych. Większe inwestycje to wyższy wzrost gospodarczy, a także większe emerytury w przyszłości. Można było to zrobić, ale nie zrobiono tego. Dlaczego? Ponieważ chodziło tylko o zmniejszenie oficjalnego długu publicznego i nie przeprowadzanie żadnych reform oraz o to, aby wygrać następne wybory.
Edytowany: 25 maja 2011 14:01

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2011 14:08:27
Marcin, zgadzam się, że to co robi rząd to sztuczki mające na celu ukryć dług. Zmiany w systemie wynikają więc ze "złych" pobudek. Ja wcale nie wspieram tego rządu jako takiego.
Jednak sam wynik tego działania, który nieco przytkał dziurę przez którę "nasze" pieniądze wyciekają do prywatnych instytucji finansowych mnie cieszy.

Cytat:
Tak jak napisałem - to jest ekonomicznie to samo.

Tak jak pisałem - to NIE jest to samo. Różnica jest i to spora. Wypływ gotówki z systemu do prywatnych instytucji w formie prowizji.
Powtarzam się, ale widzę że nadal starasz się pomijać ten fakt.
Follow me on Twitter

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 maja 2011 14:27:04
Frogu te prowizje tez mnie bola ale nie dlatego ze sa tylko dlatego ze OFE je dostaja a nie robia za wiele aby na ta prowizje zarobic bo mowia ze im sie nie oplaca ponosic ryzyka inwestycyjnego king

Jezlei juz OFE ma istniec to jestem w stanie placic nawet wieksze prowizje jest jednak jeden warunek: maja miec duzo wyzsza stope zwrotu niz gwarantuje ZUS a w razie strat konsekwencjami sie dzielimy!!!
Zeby nie bylo ze OFE tylko zarabia a w razie strat trace tylko JA.
Kazdy musi w rownym stopniu ponosic konsekwencje wlasnych czynow, jezeli ja inwestuje na GPW i strace to trace wlasna kase natomiast OFE w takim wypadku traci nie swoja kase tylko moja i to trzeba zmienic!! Oni maja wyksztalconych ludzi ktorzy powinni byc odpowiedzialni za wlasne czyny. A narazie po ostatnim kryzysie finansowy na rynkach finansowych nie zostalo nic zmienione aby sie to nie powtorzylo i OFE mysla jak wszystkie inne globalne instytucje finansowe i to jest wielki problem.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 maja 2011 14:29:42
Niczego nie pomijam. Dla mnie jest to to samo. Poza tym nie zgadzam się z takim stawianiem sprawy, że PTE biorą kasę głównie za to, że kupują obligacje skarbowe. Przecież prowizje, które dostają dotyczą łącznie wszystkiego co robią. W ramach tych prowizji zarządzają portfelami akcji. Jak się porównuje np. opłaty za zarządzanie w TFI to tam widać o ile wyższe są opłaty za zarządzanie w funduszach akcji od tych opłat w funduszach obligacji. Nawiasem mówiąc PTE pobierają bardzo niskie opłaty za zarządzanie (w największych funduszach jest to 0,35 proc. w skali roku). Gdzie znajdziesz fundusze na rynku o takich opłatach? Nic więc zatem dziwnego, że pobierają opłaty od składki. Nawiasem mówiąc obecnie to jest niecałe 2,6 proc., a nie 3,5 proc., bo 0,9 proc. to prowizja dla ZUS i KNFu. Deal był taki, aby założyć na PTE limity w opłatach za zarządzanie w zamian za pozwolenie na zarabienie na opłatach manipulacyjnych. Ja to kiedyś liczyłem i wychodzi zdecydowanie, że to jest dobry układ dla przyszłego emeryta, ponieważ przy bardzo długim emerytalnym horyzoncie inwestycyjnym taka relacja opłat jest zdecydowanie korzystna niż np. taki deal jak masz w SFI mBanku, czyli zerowe opłaty manipulacyjne przy wysokich kosztach za zarządzanie (od 2 do 4 proc. w skali roku w zależności od strategii).
Edytowany: 25 maja 2011 14:33

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2011 14:39:21
Taurus80 napisał(a):
Frogu te prowizje tez mnie bola ale nie dlatego ze sa tylko dlatego ze OFE je dostaja a nie robia za wiele aby na ta prowizje zarobic bo mowia ze im sie nie oplaca ponosic ryzyka inwestycyjnego king
Jezlei juz OFE ma istniec to jestem w stanie placic nawet wieksze prowizje jest jednak jeden warunek: maja miec duzo wyzsza stope zwrotu niz gwarantuje ZUS a w razie strat konsekwencjami sie dzielimy!!!

I to jest zdrowe podejście, z którym całkowicie się zgadzam.

I jeszcze jedno, żebym w swoim atakowaniu OFE nie wyszedł na obrońce ZUS:

Kamil Gemra napisał(a):
Zatem zamiast likwidować OFE zlikwidujmy ZUS razem z Panią Krysią ;)

To jest najlepsze rozwiązanie. Z ubezpieczeniem emerytalnym powinno być jak z AC. Jest dobrowolne. Przymusowość tego systemu jest przez wszystkich akceptowana (co mnie przeraża) i nikt nawet w teorii nie dyskutuje o tym żeby tą piramidę finansową zlikwidować. Zamiast tego toczą się naukowe dysputy czym i z której strony podsypać walący się finansowy gmach ubezpieczeń społecznych.
Follow me on Twitter

Kamil Gemra
0
Wysłane: 25 maja 2011 14:39:59
PTE mają też inne koszty, przykładowo agenta transferowego, który od czasu do czasu mi wysyła listy z zestawieniem wpływu składek na moje konto. Moim zdaniem, bez dogłębnej analizy, na pewno robią to wszystko taniej niż ZUS.
Edytowany: 25 maja 2011 14:40

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 25 maja 2011 17:18:47
Fajnie, że wywiązała się ta dyskusja. Oto mi chodziło, tylko musiałem trochę w realu podziałać :)

Więc tak: ( ja wiem, że od więc się zdania nie zaczyna )
@ Marcin

Kapitał to był skrót myślowy i nie chodziło mi o kapitał początkowy dla każdego z emerytów ( co najwyżej pośrednio), a o kapitał, które państwo trzyma na zaś. Czyli np. zamiast teraz emitować obligacje, żeby pozyskane od OFE środki zaraz wpłacić do ZUS SP sprzedaje jakąś spółkę, jej część, ma już wcześniej zgromadzone rezerwy i z tych rezerw (prywatyzacji) dokłada do okresu przejściowego. Zamiast zaciągać nowe zobowiązania. O tym pisali twórcy reformy jako warunku koniecznym jej wprowadzenia. Nie został spełniony albo jego spełnianie przestało być możliwe. Dlatego zgadzam się w tym miejscu z Balcerowiczem, że bez zmian w budżecie, a więc i naszych przywilejów, podatków, danin i co kto chce, w przyszłości nic z tego nie będzie. Tu nawiążę jednej z wypowiedzi Taurusa i zgodzę się z nim, że przelewanie kasy z obligacji do OFE minus prowizja dla zarządzającego to nonsens. Dlatego sam ruch naszego rządu na dziś jestem w stanie warunkowo poprzeć. Tylko, że opozycji (współtwórcom reformy) nawet nie dano prawa do wyartykułowania tych warunków, nie mówiąc o ich sformułowaniu na piśmie. Piśmie, które zobowiązywałoby do czegoś rządu. Nazwijmy to Paktem dla emerytów.

Przepychanka kto taniej zarządza pieniędzmi ma drugorzędne znaczenie.

Na dziś trzeba wprowadzić takie zmiany by OFE były efektywniejsze, miały większą swobodę inwestowania, ale i większą odpowiedzialność w przypadku skuchy.
Z drugiej strony ZUS, a więc całkiem inna filozofia emerytur. Tu też robiono pewnie symulacje, kiedy kasa wpływająca do FUS zacznie być większa od wypływającej. Tylko czy dziś, przy zmniejszającej się populacji młodych ludzi czynnych zawodowo, za których odprowadzane są składki te dawne symulacje mają jeszcze sens ? Na mój gust akurat w Polsce to ten system się rozpadnie wcześniej niż później. Gdzie indziej systemy są bardziej socjalne, ale mają większe wpływy. Może stawka jest za wysoka. Może należy zmniejszyć klin podatkowy ? Może należy jednak pomyśleć jak w realny sposób zwiększyć dzietność naszych rodzin ? Może jednak bykowe ? Dla obu płci ? To ostatnie to chyba chore, ale ze większej dzietności, to i system azjatycki, o którym pisze Taurus się nie sprawdzi.

Ów nowoczesny system emerytalny, który mamy w Polsce to nic innego jak obowiązek oszczędzania na starość przez całe życie w licencjonowanym przez państwo funduszu emerytalnym. Skoro tak to należy się zastanowić nad wysokością składki, porównać z odsetkami bankowymi i zastanowić nad powszechnością.
Może zamiast od zarobków, bo te mogą być na czarno, znieść FUS całkowicie, dorzucić 1-2 pkt % do VAT i dla wszystkich równa państwowa emerytura ? Wtedy wszyscy kupujący złożą się na emeryturę. Wydając pieniądze składasz się na swoją przyszłość ? Co wy na to ?
Edytowany: 25 maja 2011 17:21

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 25 maja 2011 17:48:20
Panowie, choćby nie wiem jak próbować polepszać, kombinować, przerzucać środki, póki tak będzie wyglądała sprawiedliwość społeczna:
Cytat:
Aż 6,5 tysiąca mundurowych emerytów nie skończyło jeszcze 40 lat. 44 tys. nie ma pięćdziesiątki. Tak wynika z nowych danych GUS. Nie wiadomo, jak długo podatnicy będą utrzymywać kosztowny system. Reforma znów się przesuwa.....

....Co więcej, świadczenia mundurowych są wyższe niż w ZUS czy KRUS. Po krótkiej, 15-letniej służbie wynoszą około 2 tys. zł, średnio – 2,9 tys. zł. Dla porównania średnia cywilna emerytura po 30 latach pracy to 1,8 tys. zł.

Na tym nie koniec przywilejów. Mundurowi emeryci mogą dorabiać praktycznie do woli. W ZUS ci, którzy zarobią więcej niż 130 proc. średniej płacy, tracą emeryturę. Mundurowy może dorabiać choćby i 100 tys. zł miesięcznie, a straci maksymalnie 25 proc. świadczenia.

gospodarka.dziennik.pl/emerytu...
... nic się nie zmieni.

Warto dodać że autorami powyższych przywilei są pogrobowcy PZPRu czyli SLD, za co z tego miejsca "dziekuję" tej czerwonej pajęczynie.
Edytowany: 25 maja 2011 17:54

lajkonik
0
Wysłane: 25 maja 2011 17:55:06
Toż stąd moja propozycja powszechnej, państwowej emerytury dla wszystkich. Wtedy furda prawa nabyte Think , bo jak wszyscy to wszyscy hello1 .

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 25 maja 2011 18:48:57
Frog: tak jak proponujesz by zliwkwidowac ZUS to oczywiście jest tylko teoria, bo skończyłoby sie umieraniem ludzi z głodu na ulicach i sporym wzrostem przestepczości. Wiadomo za to że obecne tendencje zapewniaja nam mocne zblizenie do tej sytuacji w przyszłośi, bo wiekszośc ludzi nigdy nie bedzie nic odkladac na dobrowolne filary. Bo sa za biedni, bo nie wieża że dozyją, bo lepiej raz spełnic marzenia niz zawsze być dziadem itp. Czyli czeka nas spora fala niepokojow społecznych za jakieś 20-30 lat, gdy miliony polaków beda musiały zyc z głodowych emerytur. Jedyne rozwiązanie jakie na to widze dla tych milionów, to wyrzucić dokumenty i iśc kraść. Jak sie uda to sie zje, jak sie nie uda, to tez w areszcie cos dadzą do jedzenia. Bezdomnych dziadów nam nie zbraknie.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2011 18:55:29
@ majama,

Pisałem o tym już kiedyś. Także na tym wątku. Emerytury powinny przysługiwać wszystkim obywatelom po ukończeniu pewnego wieku i być finansowane z podatków. Ich wysokość powinna być stała i zapewnić godne życie na skromnym poziomie. Jak ktoś chce więcej, powinien odłożyć sobie prywatnie.
Takie rozwiązanie oznaczałoby likwidację składek na ZUS, ale oczywiście zwiększenie podatków. Efekt finansowy dla zarabiających byłby w zasadzie neutralny, z tym że skończyłby się mit iż "odkładamy na swoją emeryturę". Płacilibyśmy wyższe podatki państwu, które w ramach swoich konstytucyjnych obowiązków miałoby zapewnić minimum godności na starość dla każdego obywatela.
Lepsze to, niż czekanie na upadek systemu i urzeczywistnienie wizji z Twojego postu. Obecne działania to moim zdaniem tylko odsuwanie w czasie nieuniknionego.

Follow me on Twitter
Edytowany: 25 maja 2011 18:56

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 25 maja 2011 19:10:51
Polecam lekturze i refleksji. Szczególnie tabelę 49

Z pieniędzy na emeryturę opłacamy także, a jakże Rzecznika Ubezpieczonych, Funkcjonowanie KNF, funkcjonowanie GPW, płacimy za to, że ZUS przelewa nam pieniądze do OFE itd, itd.

Założenia świetne a pieniądze rozchodzą się po rynku :-)

www.knf.gov.pl/opracowania/ryn...
Edytowany: 25 maja 2011 19:16

lajkonik
0
Wysłane: 25 maja 2011 20:05:22
@ frog,

Dlatego proponowałem włączenie podatku na emerytury do VAT. Skąd by pieniądze nie płynęły to każdy kupując dowolny towar opłacałby swoją i cudzą składkę. Czyli nawet menel miałby emeryturę i by się na nią składał, bo przecież piwo czy inny trunek kupuje :). Mało tego cudzoziemcy przyjeżdżający do Polski i kupujący towary w Polsce płaciliby na polskie emerytury.
A, że równe dla wszystkich ? Chyba na tym polega Solidarność !. Zamożniejsi i tak inwestują pieniądze. Rozwiązany byłby też częściowo problem z podopiecznymi MOPS.

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2011 20:09:02
Generalnie jestem przeciwnikiem wiązania konkretnych podatków z konkretnymi wydatkami państwa. "Podnosimy VAT bo trzeba na dzieci", "podnosimy akcyzę bo nie ma na spłatę długów" itp. Nie tak to powinno wyglądać. Ale to taki offtop.
Ale zgodzę się co do zasady ogólnej -> emerytury finansowane z podatków.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

clqnhetr
cuvfhofx
jyykfnym
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hesxkbwh
oxnrsyqm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat