PARTNER SERWISU
jtmxhvdk
60 61 62 63 64

GANT (Catalyst)

enroto
0
Wpisów: 22
Wysłane: 13 stycznia 2014 15:51:42
W rozmowie z sekretariatem nadzorcy upadlosci Ganta dowiedziaem sie, ze w planach jest powolanie kuratora sadowego do reprezentowania wszystkich obligatariuszy Ganta w procesie odzyskania wierzytelnosci. Termin powolania kuratora jest na razie nieznany. Nalezy sledzic Monitor Sadowy.
Przepraszam za brak polskich znakow.

czarnyslawek
0
Wpisów: 27
Wysłane: 13 stycznia 2014 18:41:15
Mam pytanie do ekspertów z serwisu StockWatch, dlaczego w tym momencie nie podpowiedzą jak powinni zachować sie właściciele obligacji i co powinni zrobic żeby odzyskać swoje pieniądze. Zawsze chętnie informowali o nowych emisjach a teraz cisza.

hiduke
0
Wpisów: 3
Wysłane: 13 stycznia 2014 19:02:29
A na jakiej podstawie ma działać ten kurator powołany przez nadzorcę sądowego? Kuratora może powołać tylko sąd, jeżeli są ku temu przesłanki. Coś się to kupy nie trzyma, bo gdyby były podstawy kuratora wyznaczono by w post. o upadłości GANTA:/

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 13 stycznia 2014 19:12:39
czarnyslawek napisał(a):
Mam pytanie do ekspertów z serwisu StockWatch, dlaczego w tym momencie nie podpowiedzą jak powinni zachować sie właściciele obligacji i co powinni zrobic żeby odzyskać swoje pieniądze. Zawsze chętnie informowali o nowych emisjach a teraz cisza.

Proszę o cierpliwość, nie chcemy podawać niesprawdzonych informacji bo to zbyt poważna sprawa. Dzisiaj pojawił sie artykuł: www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

Będą kolejne, pracujemy nad nimi.

enroto
0
Wpisów: 22
Wysłane: 13 stycznia 2014 23:47:17
hiduke napisał(a):
A na jakiej podstawie ma działać ten kurator powołany przez nadzorcę sądowego? Kuratora może powołać tylko sąd, jeżeli są ku temu przesłanki. Coś się to kupy nie trzyma, bo gdyby były podstawy kuratora wyznaczono by w post. o upadłości GANTA:/

Nie napisałem, że kurator ma być powołany przez nadzorcę! Czy sugerujesz, że sekretariat nadzorcy sądowego udziela nieprawdziwych informacji?
Zachęcam wszystkich zainteresowanych do zweryfikowania tej informacj. Wystarczy telefon do Pana Szczerbińskiego lub do sekretariatu. Dane kontaktowe łatwo znaleźć.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 stycznia 2014 00:37:18
Cytat:

@czarnyslawek - masakra, typowy pieniacz i maruder. Postawa typu "żądam żeby mi powiedzieli, co mam zrobić i chcę mieć to na tacy" (najlepiej złotej). Heloł... czy ktoś Ciebie zmuszał do inwestowania w papiery Ganta? Doskonale wiesz, że to Twoja własna, autonomiczna decyzja. W sumie to nawet zabawne, dzieci zachowują się podobnie: "mamo, to nie moja wina, że dostałem pałę z klasówki, to nauczyciel się uwziął, albo pytania były tak ułożone żebym nie zaliczył" czyli wszyscy winni tylko nie ja.

Ech.. czasami nie mogę spokojnie przejść obok takich wpisów. Póki co wiadomo, że są dwa miesiące na zgłaszanie wierzytelności. Polecam lekturę:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 14 stycznia 2014 10:47:12
Liar Liar Liar Liar Liar

Pieniacz i maruder ???

Jak w sierpniu 2012 pisałem że Gant kant to bankrut wykasowaliście moje posty.
Wtedy ja byłem pieniaczem i maruderem, teraz jest on. d'oh! d'oh! d'oh! d'oh! d'oh! d'oh! d'oh!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 stycznia 2014 11:00:21
bo forum wymaga pewnej formy wypowiedzi. O tym, że Gant jest w słabej kondycji, że wygląda źle pisaliśmy na wątku akcyjnym od... początku forum. Tylko trzeba zadać sobie trud przeszukania. Pisaliśmy także o jakości zabezpieczenia dla niektórych serii itd, itp. Rzucenie na forum, że to bankrut bez uzasadnienia nie jest tolerowane. Tak samo jak wpisy, że to najlepsza spółka ect. To naprawdę jest proste.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 stycznia 2014 11:13:03
Wystarczy poczytać analizy raportów okresowych Ganta na wątku - akcji i obligacji. Dosłownie kawa na ławę.
Ostrzeżenia i sygnały pojawiały się regularnie.

Przykład z września 2012 r.

Cytat:
Jeśli Gant nie dogada się z wierzycielami, to czysto teoretycznie w grę wchodzi nawet kwestia bankructwa, ale oczywiście nie jest to kwestia już przesądzona, bo wiele zależy od efektów rozmów. Należy mieć świadomość, że w razie bankructwa Ganta banki będą niechętnie finansowały deweloperów mieszkaniowych.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 14 stycznia 2014 11:13

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 stycznia 2014 11:21:17
Marcin Kaczmarczyk też pisał, tyle że pojechał tytułem za mocno i przez to miał prokuratora, mimo że sam tekst jest merytoryczny i oparty m.in. o opinię biegłego z raportu.

mkaczmarczyk.blox.pl/2012/09/G...
Cytat:
Biegły rewident z Delloite Audyt zwraca uwagę na „istotne salda zobowiązań krótkoterminowych w łącznej kwocie 496.291 tys. zł” i wnioski, jakie płyną z przeprowadzonej przez zarząd spółki analizy płynności – „..działalność Grupy uzależniona jest w istotnym stopniu od ciągłości finansowania kredytami bankowymi, emisji obligacji, możliwości przesunięcia spłaty istniejących zobowiązań terminowych bądź rolowania zapadalnych obligacji oraz możliwości sprzedaży posiadanych zasobów mieszkaniowych w postaci wyrobów gotowych i towarów.”. Mówiąc prościej, zadłużenie spółki jest znaczne i przyszłość Ganta zależy od wyników jego negocjacji z bankami. A te nie są ostatnio łatwe – łaska pańska, w tym wypadku bankowców, na bardzo pstrym koniu jeździ…
Edytowany: 14 stycznia 2014 11:21

czarnyslawek
0
Wpisów: 27
Wysłane: 14 stycznia 2014 14:09:59
sasky napisał(a):
Cytat:

@czarnyslawek - masakra, typowy pieniacz i maruder. Postawa typu "żądam żeby mi powiedzieli, co mam zrobić i chcę mieć to na tacy" (najlepiej złotej). Heloł... czy ktoś Ciebie zmuszał do inwestowania w papiery Ganta? Doskonale wiesz, że to Twoja własna, autonomiczna decyzja. W sumie to nawet zabawne, dzieci zachowują się podobnie: "mamo, to nie moja wina, że dostałem pałę z klasówki, to nauczyciel się uwziął, albo pytania były tak ułożone żebym nie zaliczył" czyli wszyscy winni tylko nie ja.

Ech.. czasami nie mogę spokojnie przejść obok takich wpisów. Póki co wiadomo, że są dwa miesiące na zgłaszanie wierzytelności. Polecam lekturę:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

Z całym szacunkiem gdzie w mojej wypowiedzi użyłem słów: żądam, taca czy złota taca?
Nie wiem również po co te wycieczki osobiste?
Zwróciłem tylko uwagę na fakt że prawie każdy wątek rozpoczyna się od opisu instrumentu przez zespół StockWatch-a, natomiast w chwilach trudnych nie ma takiego wsparcia i nie dotyczy to tylko sytuacji Ganta.
Jest wiele sprzecznych informacji na forum a takie usystematyzowanie tematu by pomogło.

Choćby tak jak tutaj: obligacje.pl/news/2272/krotki-...

BTW, pieniaczem nie jestem i nie żałuje decyzji dotyczącej inwestycji w Ganta więc nikogo nie obwiniam.

mmm88
0
Wpisów: 3
Wysłane: 14 stycznia 2014 16:18:20
bartekj napisał(a):

A czy ta blokada jest konieczna? Większość obligacji Ganta sprzedałem, została mi 1 szt. i teraz taki koszt... Chyba taniej będzie przenieść ją do innego biura i tam zamówić świadectwo...

Blokada jest konieczna

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 stycznia 2014 16:40:56
Chciałbym się odnieść do dwóch kwestii
1. Wątki na forum niektórych spółek rozpoczynają się od wpisów osób ze StockWatcha bo ktoś musiał założyć to forum i pokazać jak ma wyglądać.
2. Proszę o jeszcze chwile cierpliwości. Pracujemy nad materiałem dotyczącym sprawy Ganta. Zapewniam, że będzie to bardzo pomocny materiał. Jest dwa miesiące na zgłaszanie wierzytelności, dlatego nie ma co już panikować. Wolimy aby zeszło trochę dłużej, ale wartość była większa.

Przypominam również że StockWatch nie jest serwisem tylko o obligacjach. Mamy też inną tematykę i musimy wszystko "ogarnąć".

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 14 stycznia 2014 21:34:51
bartekj napisał(a):
mmm88 napisał(a):
Tymczasem w DM Alior banku: wydanie świadectwa wiąże się z opłatą 30 zł oraz 0,2 % wartości aktywów min 250 zł za blokadę papierów wartościowych na rachunku.

więc jeżeli ktoś ma 1-2 obligacje, to ma spory koszt... Pytanie czy można go uwzględnić w kwocie wierzytelności ?

A czy ta blokada jest konieczna? Większość obligacji Ganta sprzedałem, została mi 1 szt. i teraz taki koszt... Chyba taniej będzie przenieść ją do innego biura i tam zamówić świadectwo...

Zapomnij.

Mam obligacje Ganta na kilku rachunkach maklerskich m.in w Aliorze. Już jesienią chciałem pozamawiać świadectwa depozytowe. W pozostałych DM cena była znośna. Chciałem być cwany i uniknąć wysokiej opłaty w aliorze więc pomyślałem że przeniosę oblig do innego DM.
Zadzwoniłem do Alioru i miły Pan powiedział że nie ma sprawy mogę je przenieść za całkiem niewielkie pieniądze (nie pamiętam dokładnie za ile). Nagle miły Pan skojarzył że moje obligacje GND0513 są już przeterminowane i zanim przyjmie ode mnie zlecenie musi to skonsultować z KDPW. Po kilku minutach oddzwonił do mnie i poinformował mnie że KDPW nie przeniesie moim oblig bo są zablokowane a są zablokowane bo są przeterminowane!
Miły Pan spytał mnie jeszcze po co mnie to świadectwo i czy nie wystarczy mi zaświadczenie że posiadam te oblig (koszt 30zł jeśli dobrze pamiętam)
Czyli robienie jakichkolwiek blokad nie ma sensu bo wynikałoby z tego że te oblig i tak są de facto zablokowane przez KDPW.
Obawiam się jednak że aby zgłosić wierzytelność i tak trzeba będzie wybulić tą kasę w Aliorze.

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 15 stycznia 2014 19:54:21
Cytat:
Zadzwoniłem do Alioru i miły Pan powiedział że nie ma sprawy mogę je przenieść za całkiem niewielkie pieniądze (nie pamiętam dokładnie za ile). Nagle miły Pan skojarzył że moje obligacje GND0513 są już przeterminowane i zanim przyjmie ode mnie zlecenie musi to skonsultować z KDPW. Po kilku minutach oddzwonił do mnie i poinformował mnie że KDPW nie przeniesie moim oblig bo są zablokowane a są zablokowane bo są przeterminowane!

Pytałem o tą konkretną serię (GND0513) i możliwość jej przeniesienia do innego biura, w związku z wysoką opłatą za świadectwo z blokadą, i dostałem odpowiedź z Aliora:

Cytat:
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację, że w przypadku spółki Gant SA opłata za blokadę papierów wartościowych zostaje zniesiona. W związku z tym opłata za wydanie świadectwa depozytowego to 30 zł. Odpowiadając na Pana pytanie, oczywiście istnieje możliwość przeniesienia papierów wartościowych. Koszt takiej dyspozycji to 0,1% od wartości instrumentów min 30 zł.

Czyli może nie będzie tak źle...

przemekprzemek
0
Wpisów: 58
Wysłane: 16 stycznia 2014 11:39:24
Upadłość GANT-a to dużo kłopot też dla nabywców mieszkań. wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Trzeba czekać na działania syndyka, licząc na szybkie i konkretne spieniężenie majątku spółki. Śledzi ktoś na bieżąco zakup ich nieruchomości przez JR Invest? Ostatnio jakaś niepokojąca cisza w tej sprawie nastała.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 16 stycznia 2014 21:39:08
Jaki syndyk? Jakie spieniężenie majątku? Jak wół stoi w linku który byłeś łaskaw wkleić - upadłość układowa. Klepiesz byle klepać, czy celowo wprowadzasz w błąd? JR Invest podpisało na razie tylko list intencyjny, a nie umowę! vide - leasing zwrotny Prosta Tower przez Marvipol.
List intencyjny z strony Bankiera
Edytowany: 16 stycznia 2014 21:40

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 17 stycznia 2014 00:37:44
bartekj napisał(a):
Cytat:

Pytałem o tą konkretną serię (GND0513) i możliwość jej przeniesienia do innego biura, w związku z wysoką opłatą za świadectwo z blokadą, i dostałem odpowiedź z Aliora:

Cytat:
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację, że w przypadku spółki Gant SA opłata za blokadę papierów wartościowych zostaje zniesiona. W związku z tym opłata za wydanie świadectwa depozytowego to 30 zł. Odpowiadając na Pana pytanie, oczywiście istnieje możliwość przeniesienia papierów wartościowych. Koszt takiej dyspozycji to 0,1% od wartości instrumentów min 30 zł.

Czyli może nie będzie tak źle...

Mogę to potwierdzić. Zamówiłem dziś świadectwo depozytowe w Aliorze. Pobrali mi z rachunku 30zł za świadectwo i 5zł za wysyłkę. W zasadzie to preferują odbiór osobisty z oddziału ale jak ktoś bardzo chce to wyślą.

Chyba pokapowali się że te 250zł opłaty za blokadę to totalna głupota i nie chcą mieć opinii brokera u którego nie warto trzymać obligacji. Coraz więcej spółek ma kłopoty z płatnościami i pewnie coraz więcej ludzi bierze świadectwa depozytowe. Perspektywa płacenia 30zł + 250zł jak coś pójdzie nie tak na pewno im klientów nie nagoni.

kapralania
0
Wpisów: 1
Wysłane: 17 stycznia 2014 10:07:19
W sprawie zgłoszenia wierzytelności, czy jest gdzieś zamieszczony wzór jak powinno wygladać takie zgloszenie? Czy jednak lepiej udać się do kancelarii?

Krisiard
0
Wpisów: 38
Wysłane: 19 stycznia 2014 15:14:45
Witam ponownie,
chciałbym jeszcze poruszyć inną kwestię (może jest ktoś taki jak ja).
Posiadam papiery GNT0814 od 2012 roku, jednak (co zrozumiałe chyba ;)) po mocnym spadku, "zrobiłem" na nich stratę podatkową (lepsze to niż nic w przypadku gdybym miał już pieniędzy nie odzyskać).
Dokupiłem przy okazji kilka papierów dla równego rachunku - a co mi tam - kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ;)
Zrobiłem to już po ogłoszeniu upadłości.
Jak mam w takim razie obliczać odsetki za niezapłacony kupon i kapitał?
Rozumiem, że mam to zrobić od ilości posiadanej przed ogłoszeniem upadłości, czy tak? (odsetki przestają być naliczane z tym dniem).
Pytam, bo nie chce potem wyjść na naciągacza, ew. kogoś kto nie potrafi liczyć.
I właściwie jakoś tej kwestii nie rozumiem - ktoś sobie teraz nakupi papieru za 30% wartości i następnego dnia zgłasza się na liste wierzycieli po 100% kapitału?

Wychodzi na to, ze sprzedający teraz papier po 30% albo tak jak ja robią stratę, albo kiepsko oceniają szanse na odzyskanie pieniędzy, choć biorąc pod uwagę że to emisją "dla ludu" to drugie może nie być takie pewne ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

60 61 62 63 64

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,582 sek.

yqlthvxw
olnkohtn
eobtscfr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dqkzwtdb
mmpbccgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat