PARTNER SERWISU
pyhpdsqk
1 2 3 4

ZPS KRZĘTLE (Catalyst)

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 7 lipca 2011 15:56:18
ZPS zapłaciło odsetki 06.07.2011. Zapłaciło też za zwłokę odsetki karne 0.25pln od obligacji.
Informacja potwierdzona i sprawdzona dwa razy. salute

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 7 lipca 2011 16:25:49
A jednak Spółka znalalazła 40 tys. zł - brawo! Ciekawe jak będzie w przyszłości.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 7 lipca 2011 16:53:19
sprawdziłem w ALIORZE, 6.07 odsetki nadal nie wpłynęły na mój rachunek, być może wpłyną dzisiaj... byłoby miło

yayurek
0
Wysłane: 7 lipca 2011 16:57:21
zadzwoniłem, pomyłka, są, wpłynęły, sypię głowę popiołem i wystawiam zlecenie kupna na ZPS... super firma

piofarm
0
Wpisów: 12
Wysłane: 7 lipca 2011 18:44:58
Witam

Obligacje Zps Krzętle sprzedałem 2 lipca . Czy teraz dostanę swoje odsetki? Jest 7 lipca 18.40 odsetek nie ma . Rachunek maklerski mam w Boś banku. Czy w razie gdybym ich nie dostał do kogo ewentualnie mieć pretensje? Pozdrawiam

yayurek
0
Wysłane: 7 lipca 2011 19:05:35
skontaktuj się z BOSSĄ, nie widzę powodu aby do BOSSY nie wpłynęły, skoro wpłynęły gdzie indziej, pewnie jakaś techniczna pomyłka

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 7 lipca 2011 21:36:09
piofarm napisał(a):
Witam

Obligacje Zps Krzętle sprzedałem 2 lipca . Czy teraz dostanę swoje odsetki? Jest 7 lipca 18.40 odsetek nie ma . Rachunek maklerski mam w Boś banku. Czy w razie gdybym ich nie dostał do kogo ewentualnie mieć pretensje? Pozdrawiam

Jeżeli miałeś te papiery 13 czerwca zapisane w KDPW to jak najbardziej odsetki Ci się należą. Trzeba męczyć DM i "complainować" co za "amatorkę" robią.Shame on you W ogóle błędy w domach maklerskich są dosyć denerwujące, bo czasami nie wiadomo, czy to błąd, czy może spółka naprawdę nie zapłaciła.
Edytowany: 7 lipca 2011 21:43

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 8 lipca 2011 20:58:38
Błędy w domach maklerskich to jedno.
Ja bym ponarzekał na prezentację transakcji i wszystkich szczegółw z nimi związaną np. w mBanku. Między innymi dlatego popełniłem falstart z odsetkami. Mam za granicą konto do inwestycji w fundusze inwestycyjne. Prezentacja wyników to niebo a ziemia. Nie trzeba się domyślać czy cena podana na końcu zewiera prowizję, czy nie. Poza tym w mBanku jeśli twoje zlecenie nie zostało zrealizowane na raz masz kilka raportów, z oddzielnymi prowizjami, która jest później i tak liczona od całości zlecenia i zwracana. Dla mnie koszmar, trzeba stracić sporo czasu by wszystko dokładnie policzyć.
Za granicą jest wszystko czarno na białym, zwrot przed prowizją, po, dla waloru, całego portfolio. Wszystko okraszone komentarzem i przykładami. Nie jak w mBanku gdzie po kliknięciu pomocy czujesz się głupio, że Ci tłumaczą a Ty i tak nie rozumiesz.
Prostota ponad wszystko.

wacek123
0
Wpisów: 61
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:57:53
mialem ale papier sprzedalem po wpadce na Fojud uwazam ze szkoda nerwow a zyski sa prawie w 100 procentach pewna strata kupowalem OBLIG po 96 procencikow polowalem na tak zwane okazje bylo dobrze ale jedna spolka popsula caly misternie zbudowany planik dziesiec procent w roku to przy pewnym poziomie kapitalowym mozna sobie zyc spokojnie korzystajac z pomocy spolecznej

roberto2
0
Wpisów: 7
Wysłane: 2 czerwca 2012 21:07:45
Dzień dobry

Czy ktoś z Panów wie jakie wyniki miały Krzętle w tamtym roku? jest już początek czerwca i nie ma żadnych danych, przynajmniej ja nie widzę.

Dziękuję

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 2 czerwca 2012 22:25:02
spółka jest nie pewna... też ją kiedyś miałem... kupowałem poniżej 100.... szkoda nerwów... może i wykupi te obligacje... a może nie... za duże ryzyko... na duże ryzyko to sobie można pozwolić na akcjach... a na obligacjach to ja muszę mieć pewność...

roberto2
0
Wysłane: 5 lipca 2012 22:44:05

michal52
0
Wpisów: 17
Wysłane: 6 lipca 2012 12:17:30
Raport niepokojący.
Nie wiedzieć czemu spółka, która w zeszłym roku miała problemy na zdobycie pieniędzy na odsetki od obligacji znalazła pieniądze na zwiększenie kosztów ogólnych zarządu z 1 120 tys w 2010 do 1 649 tys w 2011, wzrost o 47% rocznie przy takiej sytuacji spółki może dziwić.
Co warte podkreślenia jest do drugi rok straty operacyjnej na poziomie ponad 2 mln zł, przy czym w roku 2011 nastąpiło jego zwiększenie o 80 tys.
Nastąpiło znacznie zmniejszenie środków pieniężnych z 262 tys do 169 tys.
Jedynym plusem jest zmniejszenie zobowiązań z 5 604 tys do 4 111 tys, przy czym nastąpiło zwiększenie zobowiązań krótkoterminowych z 2 415 tys do 4 108 tys.
Wydaje się, że ten rok może być zarówno dla spółki i wierzycieli trudny.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 4 września 2012 19:02:21
Omówienie sytuacji finansowej ZPS Sp. z o.o. w Krzętlach

Ze względu, iż w najbliższym czasie przypada termin wykupu obligacji przez ZPS w Krzętlach SW postanowił się przyjrzeć sytuacji finansowej spółki, aby ocenić zasoby gotówkowe i możliwość wykupu obligacji.

Emisja niewielka, 1 390 obligacji o nominale 1000 PLN. Planowany wykup 21.12.2012. Oprocentowanie spore 12% w skali roku płatne kwartalne. Papiery są zabezpieczone hipoteką na nieruchomościach produkcyjnych, prawdopodobnie jest to zakład produkcyjny spółki. Pierwotna wycena przygotowana przez Colliers opiewała na 2,1 MPLN, niestety całego operatu spółka nie przedstawiła. Szczerze powiem ciekawi mnie np. czy nie ma tam jakiś innych hipotek + czy wpis na rzecz obligatariuszy jest na pierwszym miejscu, co zdecydowanie poprawiłoby sytuację w momencie ewentualnego zaspokojenia się z nieruchomości. Po początkowych problemach z komunikacją z rynkiem, ZPS od pewnego czasu poprawiła jakoś raportowania w zakresie sprawozdań finansowych. Aktualnie mamy na tapecie raport roczny za 2011, pod koniec września będzie sprawozdanie półroczne, wtedy uaktualnię omówienie.

Szczerze powiem kiedy przejrzałem dwa ostatnie sprawozdania, nasunęła mi się jedna myśl, osoby które kupiły obligacje ZPS w Krzętlach sporo ryzykowały. Spółka jest trwale nierentowna na właściwie każdym poziomie RZiS. Tutaj jest jakiś problem strukturalny. Od 2009 co roku rosną obroty, jednakże nie ma to żadnego wpływu na rentowność spółki. Wydaje się, iż Krzętle muszą silnie popracować na marżami na sprzedaży, które nie wystarczają na pokrycie kosztów organizacji i procesu sprzedaży. W sprawozdaniu za 2011 zarząd chwali się wprowadzonymi w drugiej połowie roku działaniami dzięki czemu wyniki w tym okresie miały znaczenie się poprawić. Niestety wcale tak nie było, gdyż po uwzględnieniu wyników pierwszych sześciu miesięcy 2011 okazuje się, iż druga połowa roku była nawet słabsza.

Firma w trzech ostatnich latach generowała ujemną EBITDA, jednym słowem core business nie jest wstanie wygenerować żadnej nadwyżki gotówki. Spółka żyje tylko i wyłączenie z pożyczek udzielanych przez właścicieli, które później są konwertowane na kapitał, było tak w 2010 i 2011. Bez tego wsparcia Krzętle byłby już dawno bankrutem. Udzielone wsparcie przez właścicieli pozwala spółce prowadzić proces inwestycyjny w rozbudowę zakładu, na razie nie widać jakiś pozytywnych efektów tego projektu, ale z tego co widać ze struktury ŚT tylko cześć robót została zakończona.

Dla mnie największym znakiem zapytania są zapasy, na koniec 2011 prawie 2 MPLN przy niecałych 5 MPLN obrotu daje to ponad 200 dni rotacji. Jednym słowem średnio produkty Krzętli leżą 7 miesięcy na magazynie , pytanie otwarte czy mają one rzeczywiście taką wartość? Czy spółka nie musiała zrobić odpisu tej pozycji ? W spożywcze rotacje zapasów na poziomie powyżej 200 dni to naprawdę kosmos.

Jeżeli chodzi o sytuację gotówkową, która na dzień dzisiejszy najbardziej powinna interesować obligatariuszy, to wygląda ona bardzo słabo. Na koniec 170 TPLN gotówki na koncie. Po stronie aktywów jest jeszcze jakieś 1,5 MPLN udzielonej pożyczki ale nie do końca widomo jakiemu podmiotowi oraz jakie są szanse jej zwrotu. W 2011 biznes oprócz pożyczek właściciela został wsparty przez kredyt obrotowy w BGŻ. Tutaj należałoby doszukiwać się potencjalnych źródeł wykupu obligacji, gdyż zgodnie z dokumentem informacyjnym obligacje miały być wykupione poprzez kredyt lub kapitał pozyskany w drodze private placement (rynek NC). Niestety z tego drugiego wariantu raczej spółka nie skorzysta, gdyż jej sytuacja finansowa jest na tyle słaba iż emisja akcji zakończyłaby się raczej niepowodzeniem. Ciekawy jestem w jaki sposób również kredyt zabezpieczył BGŻ, czy nie czasami hipoteką … ?

Podsumowując, operacyjne spółka wypada bardzo słabo. Core business trwale nierentowny nie generuje żadnej nadwyżki gotówki. Krzętle żyją na kroplówce właściciela, który udziela pożyczek i konwertuje je na kapitał. W grudniu wykup obligacji, których kwota jest może niewielka, ale z punktu widzenia wrażliwego biznesu znacząca. Bez dalszej pomocy właściciela lub zwiększenia zadłużenia kredytowego, spółka w mojej ocenie będzie miała trudności z wykupem.

Pod koniec września raport za półrocze, wtedy będziemy mieli aktualne dane szczególnie w obszarze płynności i sytuacji gotówkowej, postaram się wtedy napisać kilka dodatkowych informacji.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 2 października 2012 18:28:30
Kilka zdań odnośnie sytuacji gotówkowej ZPS Krzętle obiecanych przy ostatniej analizie

Tym razem zarząd ZPS Krzętle stanął na wysokości zadania i opublikował sprawozdanie za pierwsze półrocze 2012 przed terminem. Co ciekawe wyniki w nim zawarte wskazują na nieznaczną poprawę sytuacji finansowej spółki. ZPS Krzętle zakończyły pierwsze półrocze zyskiem na wszystkich poziomach rachunku zysków i strat. Wyraźnie widać, iż spółka mocno pracowała na poprawą marż na sprzedaży oraz ograniczeniem kosztów organizacji. Dzięki tym działaniom Krzętle pierwsze półrocze 2012 zakończyły z EBITDA na poziomie ok. 350 TPLN. Wystarczyło to na pokrycie naliczonych w tym okresie odsetek od zadłużenia.

Oczywiście najważniejszą sprawą jest teraz wykup obligacji, do grudnia pozostało niewiele czasu. Sytuacja gotówkowa pozostaje bardzo napięta, operacyjnie ZPS Krzętle nie są wstanie wygenerować nadwyżki środków pieniężnych w wysokości 1,4 MPLN. Potencjalnych źródeł spłaty należy szukać w bilansie. Jednym ze sposobów, oczywiście kosztowym dla spółki, może być wykorzystanie posiadanego limitu kredytowego w BGŻ. Kwota uzyskanego kredytu jest zbliżona to zadłużenia z tytułu obligacji. Jednakże trzeba mieć na uwadze, iż grudzień to okres zwiększonej sprzedaży i wydaje się, że środki z kredytu obrotowego mogą być przeznaczone na sfinansowanie zwiększonego zapotrzebowania na kapitał obrotowy. Drugim źródłem spłaty jest kwota ponad 1,4 MPLN udzielonych jednostkom powiązanym pożyczek. Oczywiście tutaj trzeba postawić spory znak zapytania, gdyż ZPS Krzętle nie informują komu została udzielona pożyczka oraz czy podmiot ten jest zdolny do jej spłaty. Pozostaje mieć nadzieję, iż pożyczone środki wrócą do spółki, gdyż w mojej ocenie bez tej gotówki spółka będzie miała naprawdę spory problem z wykupem obligacji notowanych na Catalyst.

roberto2
0
Wysłane: 28 listopada 2012 22:01:12
witam

Nie wiem jak Wy, ale jak ja czytam wypowiedzi prezesa Krzętli to zastanawiam się czy facet używa mózgu pisząc na portalu spożywczym, że spółka sprzedaje chinom i chińczycy pokochali ogórki kwaszone! Zresztą nie tylko ta wypowiedź jest załamująca.... zobacyzmy co będzie z wykupem.

pozdr

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 28 listopada 2012 22:16:24
Możesz podać link do tej wypowiedzi king

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 28 listopada 2012 23:04:47
Chyba chodzi o tą wypowiedź:
www.portalspozywczy.pl/owoce-w...

del-12112022
0
Wpisów: 13
Wysłane: 13 grudnia 2012 13:34:02
mam dobra wiadomosc i zla
zaczne od dobrej:
doradca finansowy ZPS Krzetle - MM doradztwo gospodarcze - donosi, iz Spółka wykupi obligacje w terminie.
zla informacja:
Nikt w Krzetlach nie odbiera telefonu, wiec albo sa bardzo zajeci zawijaniem w sreberka swoich produktow, albo zwineli juz sklep a posiadacze obligacji w wykupie zamiast kasy dostana kiszone ogorki

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 22 grudnia 2012 19:10:51
Czy spółka wykupiła obligacje? Dostał ktoś środki na rachunek?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,412 sek.

ppzyczua
pnzvxgwn
cihnnmef
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhbdzled
wgkxwcfx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat