PARTNER SERWISU
gptcxvie
20 21 22 23 24

Portfelik Flesza - małe spółki

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 5 kwietnia 2017 20:22:59
Skończył się miesiąc, skończył się kwartał, przydałoby się jakieś podsumowanie. Z braku czasu będzie krótko i statystycznie.

Miesiąc marzec zamknął się wzrostem wartości portfela o 21,4%. To najlepszy miesiąc od września 2013. Głównie dzięki KPI.

Kwartał zdecydowanie najlepszy w historii +41,8%

Już w kwietniu dokonałem częściowej wypłaty kapitału, około 13% portfela.

Z powodu rozpoczęcia budowy moja aktywność giełdowa ograniczona do minimum. Większość czasu to praca, budowa, a wieczorami zamiast śledzić raporty, dane finansowe i analizować wykresy, analizuję kosztorys, ceny i parametry bloczków, styropianów, organizuję dostawy, przeliczam ilości zbrojeń, betonu itp.Forum SW spadło na drugie miejsce kosztem forum Muratordom ;)

Przy okazji takie spostrzeżenie którym się podzielę. Jest niesamowity boom w budowlance!! Składy nie nadążają z zamówieniami, na pustaki/bloczki trzeba robić zapisy (!) bo fabryki nie nadążają z produkcją. W styczniu bloczki pewnego producenta (z niższej półki) kosztowały po 5,80 za szt i były dostępne od ręki. Teraz kosztują 8,50 i trzeba na nie czekać od 3 tygodni w górę. Materiał który leży na składach to są opłacone rezerwacje klientów. Każdy tydzień to nowy cennik. Podobnie jest ze stalą, styropianem... Jedynie beton trzyma cenę i jest dostępny od ręki. Trzeba chyba przejrzeć spółki giełdowe, które z nich mogą być beneficjentem tego szaleństwa.

Aktualny skład portfela (udziały po wypłacie częsci kapitału)

PPS 26% (dziś wybicie z krótkiej konsoli = kontynuacja trendu. Lekko dobrałem)
KPX 23%
MNS 15%
TLV 13%
GEN 11%
HRT 10%

Poza KPX wszystkie walory są w ładnych trendach wiec raczej ruchów za wielu w portfelu teraz nie będzie.
Edytowany: 5 kwietnia 2017 20:27

Magiel
PREMIUM
3
Wpisów: 199
Wysłane: 14 kwietnia 2017 20:43:55
flesz napisał(a):
Kilka km na zachód od Krakowa.

Jak idzie budowa?
Ja się właśnie też zacząłem rozglądać za jakims miejscem poza Krakowem.
Pracuję w Skawinie w związku z tym szukam czegoś od Mogilan po Liszki.

Sam się zajmuję inwestycjami w firmie gdzie pracuję to chciałbym znaleźć prawie gotowca, żeby uniknąć tej całej zawieruchy. Z drugiej strony jak się buduje od podstaw to można budować dokładnie tak jak się chce.

Chociaż znajomi, którzy są po budowie domu mówią, że teraz to by pewne rzezy zrobili inaczej. Ale tego się chyba nie uniknie.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 14 kwietnia 2017 22:52:06
Budowa w zasadzie jeszcze nie ruszyła bo od miesiąca nie było nawet 2 dni bez deszczu.

Prawie gotowca czyli masz na myśli już wybudowany dom tylko do wykończenia?

Magiel
PREMIUM
3
Wysłane: 17 kwietnia 2017 10:56:49
Fakt, wiosna dla budowania jest na razie kiepska - szczególnie jeżeli chodzi o prace ziemne.

Tak, myślę o minimum stan surowy zamknięty. Do tego dochodzi jeszcze kwestia działki - nie musi być duża ale ważne, żeby nie była w gęstej zabudowie a raczej gdzieś na uboczu. I jeszcze żebym się zmieścił w założonym budżecie :)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 20 kwietnia 2017 09:56:51
Kwiecień jak na razie prawie bez transakcji. Minimalnie dobrany PPS (po 1,40 i 1,45) - póki co to był false break.

Dobrany też minimalnie MNS.

Większość spółek portfelowych stoi w miejscu więc i wycena portfela trzyma poziom.

Należy tez odnotować częściowe wycofanie kapitału (ok. 15% portfela).

Stan gotówki na koncie maklerskim 23 zł :) 100% w akcjach.

Na moje subiektywne oko do wybicia czają się: GEN, MNS

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 maja 2017 09:27:31
Fantastyczne wyniki wstępne za 1Q podał PPS. 100% wzrost zysku r/r. Pociąg jedzie dalej, a może dopiero się rozpędza? Dobrane na otwarciu PKC. Myślę, że w niedługim horyzoncie testowanie historycznego max na 2,50.

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 27 maja 2017 18:06:31
Cześć flesz. Interesują mnie dwie spółeczki z Twojego portfela. Mianowicie: Teliani i Mennica.
Czy zmieniło sie Twoje postrzeganie tych firm po raportach kwartalnych i rocznych?
Pytam bo zastanawiam sie nad dołozeniem obu tych firm do swojego portfela i kazda "cegiełka informacji" mi sie przyda:) Pozdrawiam.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 maja 2017 15:59:32
Cześć.
TELIANI raport ok, nie ma się czego przyczepić, więc trzymam. Natomiast MENNICA mnie trochę rozczarowała i delikatnie zredukowałem.

Magiel
PREMIUM
3
Wysłane: 21 stycznia 2018 19:51:06
flesz napisał(a):
Budowa w zasadzie jeszcze nie ruszyła bo od miesiąca nie było nawet 2 dni bez deszczu.

Na giełdę nie masz czasu to pochwal się ile wybudowałeś :-)

Ja sfinalizowałem zakup działki i mam wybrany projekt, który po małych zmianach mam nadzieję, za niedługo uda się złożyć do starostwa.

fundamentalny
4
Wpisów: 108
Wysłane: 7 września 2019 16:51:51
Wadą małych spółek jest ich słaba płynność.
Dlatego też małe spółki kupuje się na dłuższy termin i za gotówkę, której w najbliższym czasie możemy nie potrzebować.
Zakup po dobrej cenie może dać sporą dywidendę a w dłuższym terminie i zysk ze sprzedaży akcji.Teraz wiele małych spółek jest przecenionych: C/WK poniżej 0,5.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 września 2020 14:24:27
W ostatnim czasie znów aktywniej wróciłem na GPW. Postaram się wznowić prowadzenie portfela.

Myślę też o długoterminowym zainwestowaniu części kapitału, lecz nie bardzo mam pomysł w co :)

Może jakieś sugestie? :)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 września 2020 14:25:38
Magiel napisał(a):
flesz napisał(a):

Ja sfinalizowałem zakup działki i mam wybrany projekt, który po małych zmianach mam nadzieję, za niedługo uda się złożyć do starostwa.

Ja wybudowałem dom :) A u Ciebie co powstaje/powstało? :)

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 września 2020 21:00:56
gratulacje @flesz
no i czekam na wpisy w kronice

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Magiel
PREMIUM
3
Wysłane: 1 października 2020 21:39:08
flesz napisał(a):
Magiel napisał(a):
flesz napisał(a):

Ja wybudowałem dom :) A u Ciebie co powstaje/powstało? :)

U mnie się jeszcze buduje domeczek w Świątnikach Górnych. Stan surowy zamknięty - instalacje w trakcie i plan przed zimą na ocieplenie!

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 października 2020 19:49:38
Oo, to niedaleko. Ja na zachód od Krakowa. Powodzenia w tym trudnym boju. Zaobserwowałeś w tym roku jakieś uspokojenie cenowo-terminowe u firm wykonawczych?

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 października 2020 19:48:53
Koniec tygodnia i koniec miesiąca, to dobry czas na podsumowanie powrotu na GPW.

Na giełdzie działam od 2009 roku, raczej z sukcesami, choć błędów też cała masa była, o czym poniżej :)
Na czas budowy domu (2017-2019) znacznie zmniejszyłem aktywność i naturalnie wielkość portfela.
Kronikę prowadziłem tutaj do maja 2017, ale transakcje ewidencjonowałem w dedykowanej aplikacji do kwietnia 2019.
Poniżej wykres wartości jednostkowej portfela do kwietnia 2019 kiedy to przestałem ewidencjonować transakcje.

kliknij, aby powiększyć

Widać jak na dłoni, od kiedy moja uwaga była skupiona na budowie domu a nie na pilnowaniu akcji. Lepszym ruchem byłoby całkowite wycofanie się z giełdy na czas budowy.

Mniej więcej od jesieni 2019 znów zacząłem więcej czasu poświęcać analizie, śledzeniu komunikatów, czytaniu forum. Kapitał jakim dysponowałem w tym czasie to około 20% tego co było w szczycie wiosną 2017 - wiadomo, budowa pochłonęła kupę kasy a trochę też stopniało co widać na wykresie.
Niestety nie prowadziłem ewidencji transakcji w tym czasie, ale pamiętam, że koniec 2019 i styczeń 2010 były bardzo udane. W lutym 2020 wartość portfela wzrosła mniej więcej dwukrotnie w porównaniu do października 2019. Z tego co pamiętam z ważniejszych zysków, to załapałem się na sporą część wzrostów Polnordu i Jujubee w okresie grudzień /styczeń. Była euforia.

Potem przyszedł covid i zmasakrował mój świeżo wyrośnięty portfel doszczętnie. Najpierw straciłem sporo na posiadanych akcjach, potem zacząłem grać na kontraktach na WIG20, bo od zawsze powtarzałem sobie, że jak przyjdzie krach to spróbuję zarabiać na spadkach. Jednak to nie było takie proste i oczywiste, ale opiszę to co się wtedy działo w osobnym wpisie, bo to niezła lekcja psychologii. Kapitał topniał z dnia na dzień, zacząłem robić nerwowe i desperackie ruchy, do tego lockdown, praca z domu, problemy z płynnością w pracy, zamknięte przedszkole więc dzieci na głowie 24h... Oj trudny to był czas.

Po 11 latach na giełdzie mogłem powiedzieć wreszcie, że przeżyłem wszystko, od euforii po prawie bankructwo.
Był taki dzień bodajże pod koniec marca, że wartość portfela wynosiła 20% tego co w połowie lutego. A w dodatku prawie cała posiadana gotówka była na rachunku maklerskim, poza giełdą oszczędności tylko na bieżące życie.

Potem na jakiś czas, kilka tygodni odpuściłem sobie giełdę, akurat wtedy, gdy wszystko zaczęło odbijać - nie załapałem się na żadną z covidowych grzanek. Pamiętam jak Mercator podał szacunkowe wyniki za IQ, kurs skoczył ze 20% (ok 35zł) ale uznałem, że już jest za drogo i odpuściłem.

Od czerwca gdy ochłonąłem po wiosennej rzezi, zacząłem po trochę szukać okazji, udało się conieco zarobić na Mennicy Skarbowej, ale za chwilę kolejna frustracja gdy sprzedałem ją w zasadzie dzień przed gigantycznym wybiciem z 30 na 200 zł. W lipcu załapałem się na mocny ruch Work Service , i doczekałem się wybicia IFM (teraz FVE) które dało ponad 100% zysku (trzymałem to jeszcze z czasów przedcovidowych). W sierpniu FVE dało raz jeszcze 70% i to w 2 sesje i tak udało się odrobić część wiosennych strat.

Wrzesień - pojawiło się trochę wolnej gotówki z udziału w sprzedanej nieruchomości po rodzicach. Część naturalnie wpłaciłem na rachunek maklerski. Pierwotny plan był spłacić kredyt hipoteczny na budowę domu, ale obniżka stóp sprowadziła koszty kredytu do tak niskich poziomów (1,7%), że grzechem byłoby go spłacać. Niech kapitał pracuje.Od września ponownie zacząłem ewidencjonować skrupulatnie każdą transakcję.

W kolejnym poście podsumowanie tego co działo się w portfelu od 20 września.
Edytowany: 30 października 2020 19:58

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 października 2020 20:52:00
W zasadzie powinienem zmienić tytuł tej kroniki, bo nie ma w moim portfelu żadnej małej spółki i jakoś ostatnio wolę bardziej płynne walory. Pewnie dlatego, że teraz w podejmowaniu decyzji kieruję się w zasadzie głównie analizą techniczną. Nie śledzę i nie analizuję raportów kwartalnych, najzwyczajniej szkoda mi na to czasu. Analiza techniczna jest znacznie szybsza i kto wie czy nie bardziej skuteczna.
Reasumując, od ponownego zajawienia się giełdą w 2019 roku, bardziej gram niż inwestuję.

Jeżeli moderaor to czyta i ma taką możliwość to poproszę o zmianę tytułu wątku na "Portfel spekulacyjny Flesza".

Tymczasem...

..skończył się arcyciekawy tydzień, który dał mi dużo emocji. Przyznam, że czaiłem się na takie oberwanie rynku od kilku miesięcy. Część akcyjna portfela oczywiście na minusie, ale spore zyski na kontraktach na spadki i wzroście dolara.

Aktualny skład portfela:

Akcje:
AIRWAY - jestem tu po raz trzeci, średnia 2,24. Wcześniej zaliczyłem 2 ruchy na sporym pakiecie, sierpień 1,70-2,55, październik zakupy od 1,60-1,90, sprzedawałem 2,40-2,80
ADIUVO (trzymam od sierpniowego wybicia, średnia 6,60)
LUBAWA średnia 1,46, część zredukowałem ze stratą po 1,38-1,39, bo za dużo ważyło, na wypadek dalszej paniki pakiet byłby za ciężki.

Kontrakty
USD otwierane L po 3,87. We wrześniu zarobione na L 3,82 - 3,89
KGH otwierane S po 129. Wcześniej mała strata na S (116-119)

Dziś zamknąłem otwarte wczoraj S ALLEGRO 90,00 - 80,80

Wcześniej na kontraktach:

TAURON S z zyskiem 2,35 - 2,13

PEKAO symboliczna strata na L gdzieś około 51-50

WIG20 - wczoraj zamknięte po 1570, otwierane w ubiegły piątek po 1655. Trochę za wcześniej zamknięte, ale było to zagranie pod wybicie dołem z trójkąta zniżkującego, który ładnie rysował się na godzinowym wykresie WIG20. Zasięg wybicia z wysokości trójkąta sięgał właśnie 1570 i tam się ustawiłem. Poleciało dużo niżej, ale aż takiej paniki w tym tygodniu nie przewidziałem.

kliknij, aby powiększyć

Sumarycznie dziś portfel licząc od 20 września pokazuje 32,5% zysku.

Największy udział w tym wyniku mają w kolejności:
AIRWAY
FW20
FUSD
FKGH

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 listopada 2020 15:20:57
Dziś mamy odbicie. Akcyjna część portfela odbija póki co mocniej niż rynek (sWIG80)

AIRWAY - w ostatnich sesjach ładnie bronił się poziom 2 zł - wsparcie, które wcześniej było oporem. Teraz kluczowe jak zachowają się kupujący, na razie trzyma najbliższy lokalny opór na 2,25 , obroty póki co nie powalają, więc może to być tylko odbicie zdechłego kota. Przy tym kursie jestem na zero. Pakiet dość sporo waży, więc kusi mnie trochę go teraz zredukować, aczkolwiek czuję, że będą tu jeszcze ciekawe komunikaty o komercjalizacji Cuffixa.

LUBAWA - kurs po spadku do 1,25 wrócił w rejon 1,40 przy którym w ubiegłym tygodniu zredukowałem pakiet o połowę.

ADIUVO - jak zwykle nic się nie dzieje, to spółka matka AIRWAYA, więc kursy powinny być skorelowane, ale ze względu na małą płynność nie do końca tak jest.

Kontrakty

Wróciłerm do S na FW20 po 1558 i 1561. Zakładam, że mamy teraz do czynienia tylko z kiepskim odbiciem ostatnich spadków, i najdalej jutro pojutrze wracamy na południe. SL ciasno, bo uważam że wyjście powyżej 1570 może dać testowanie 1625, a to by była za duża strata.

FUSD - tutaj zysk nominalny jest już pokaźny, jakieś 6-7% portfela więc ustawiłem zlecenie zamknięcia połowy pozycji na 3,97

FKGH
- dziś obija w ślad za miedzią i srebrem, ale na bardzo niskim wolumenie. Otwarłem S w bardzo dobrym miejscu (129), więc jest spory zapas. Aktualny SL na 125, mam nadzieję, że mnie nie wywali, bo liczę tutaj na zejście do 100 zł i tam planuję to zamknąć.

Edytowany: 2 listopada 2020 15:28

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 listopada 2020 15:32:30
Przyglądam się też PZU.

Zerkam czasem na spółki z WIG20 pod kątem potencjalnych dołków, i technicznie PZU wygląda ciekawie. Długi dolny cień na tygodniowej świecy, który zatrzymał spadki w historycznie bardzo ważnym miejscu. Do tego dywergencja na RSI (wykres tygodniowy). Moim zdaniem, jeżeli coś z WIG20 jest bliskie dna, to myślę że może to być PZU.
Edytowany: 2 listopada 2020 15:33

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 2 listopada 2020 16:05:54
Zabawa w Eski jest obarczone dodatkowym ryzykiem w postaci ostrych szarpnięć: wybory w stanach, a u nas pinpong na wsparciach.

PZU faktycznie korci ale też mogą wyrzucać Ci co kupili przy wsparciu 20,4zł i okolice. Niestety całość rynku wygląda tak jak próba dotarcia do miejsca gdzie się podłoga zerwała puke_l

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,263 sek.

vrykzdaf
fdflzlkf
mqzzxreo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmzrtuwq
vlxbmrjt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat