fzjvgkdd
Advertisement
PARTNER SERWISU
nthxxvxf
fundamentalny

fundamentalny

Ostatnie 10 wpisów
Ciekawe ruchy zaczynają się na EKOBOX, jak również w ELEKTROMONT (tam udziały posiada EKOBOX), gdzie nastąpiła wymiana akcjonariatu.
Ja obserwuję i patrzę na sytuację.....

Ubiegły rok był Ok.
Zobaczymy jak będzie w tym.
Czy ktoś się orientuje jak sprawdza się M/platform w działalności gospodarczej, czy ten program jest przydatny?

Mamy nową emisję po cenie dużo niższej niż WK.
Ale nadzieja jest w tej sprawie:
www.rp.pl/kraj/art8801031-prok...

Metale w okresach zawieruchy mają lepsze wzięcie.
Może się dogadają:
www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/t...

To już wiemy po jakiej cenie oddali.
Jak na polską giełdę cena wysoka, jak na jakość prowadzonego biznesu, kompetencje to cena 4,8 PLN jest uczciwa.
www.bankier.pl/wiadomosc/MALKO...

Sprzedaż ruszyła a i łączą siły z Aion Bank: www.cashless.pl/10932-aion-mil...

Z tego co pamietam za niedługo kończy się karencja sprzedaży akcji przydzielonych dla pracowników.
Myślę, że po okresie zakazu wielu pracowników sprzeda aby jeszcze trochę zarobić.....

Pół roku temu można było mówić, że jest dobra. Teraz to już fakty.

Bank trochę zapomniany (co nawet świaczy o małej ilości postów), może to i dobrze, bo można dokupić tanio akcji. Jako nieliczny słabo odbił od dna np. w porównaniu PKO BP, PEKAO.
Ogólnie bank jest dość dobrze zarządzany, do tego:
1. Nie ma kredytów frankowych;
2. Wypłacał dość sowite dywidendy.

RELPOL dostał duże dofiansowania, rozbudowuje halę pod nową linię produkcyjną.
Uważam, że są to dobre działania nastawione na przyszłość i osiagnięcie zdolności do konkurowania na światowych rynkach.
Ogólnie spółka warta jest zainteresowania dla tych inwestujących na dłuższy termin, np. zabezpieczenie emerytalne....

Pytam się, dlaczego wcześniej analitycy nie wskazywali, że PEKAO nie ma problemu z kredytami frankowymi!?
Dopiero teraz:
Analitycy DM BOŚ, w raporcie z 8 lipca podnieśli cenę docelową akcji Pekao do 140,5 zł z 78,5 zł wcześniej, podtrzymując rekomendację "kupuj"

W dniu wydania raportu kurs akcji Pekao wynosił 91,1 zł.

"Bogaty w kapitał i wolny od problemów związanych ze sporami sądowymi inicjowanymi przez frankowiczów Pekao znajduje się, w naszej ocenie, w dogodnej pozycji, by zostać beneficjentem oczekiwanego popandemicznego ożywienia gospodarczego" - napisano w raporcie.

"Podtrzymujemy długoterminową rekomendację fundamentalną Kupuj, ponieważ nasza 12-miesięczna wycena – po aktualizacji – oferuje dalszy potencjał wzrostu. Spodziewamy się dalszej poprawy tegorocznych wyników za sprawą lepszej sprzedaży kredytów, ożywienia przychodów oraz spadku r/r rezerw aktualizujących" - dodano.

Autorem raportów jest Michał Sobolewski. Depesza jest skrótem rekomendacji DM BOŚ.

Źródło: www.bankier.pl/wiadomosc/DM-BO...

Spółka trochę zakamuflowana.
Pomimo, że jest na GPW to jakoś tak cicho o niej.
Pytanie jak im wyszła sprzedaż kas fiskalnych w tym półroczu i jak wyjdzie wejście w nowe branże....

Niektórzy spekulanci liczą, że kurs PEKAO spadnie jak w ubiegłym roku do 40 PLN, a oni będą znowu mogli zrobić kółeczko i zarobić. Ale takie sytuacje nie zdarzają się co roku.
Trzeba pamiętać, że czeka nas sporo dobrych informacji dla PEKAO - chociażby to, że będzie następować podwyżka stóp procentowych.

Cynk dobrze stoi więc spółka chyba też.......

Dla tych co się bali kupić akcje PEKAO ze względu na kredyty frankowe:
www.bankier.pl/wiadomosc/Oto-b...

Na chwilę obecną Bank ma sprawy THC tylko na 120 mln PLN......

Co do Seco Warwick trochę się pomyliłem.
Podoba mi się ta spółka ale jest taka nijaka.
Radpol, Izostal - pokazały wyniki, rozwijają się.
Jako zapaleniec spółek przemysłowych muszę pochwalić RAWLPLUG.
Spółka prowadzi już ekspansję na rynki światowe.
Uważam, że spółki przemysłowe dobrze sobie poradziły w okresie pandemii.

No to mamy Raport roczny. Wyniki bardzo dobre, zapowiedziana dywidenda.
Spółka fajnie się rozwija.
Ja bym zwrócił uwagę na ciekawą sprawę ze spółką zależną - Kolb - robi fajne rzeczy.....

Odbiegając od polityki.
Za kilka dni czekamy na zapowiadaną strategię.
Bank PEKAO jako nieliczny nie ma problemów frankowych.

A jak PiS dochodził do władzy to miało być całkiem inaczej. Miała być sprawiedliwość, posady miały dostawać ludzie kompetentni. Powiem, że nawet wierzyłem w to wszystko.
Służąc krajowi zawsze postępowałem uczciwie. Nigdy nie załatwiłem znajomemu posady (często przez to miałem jakieś problemy). Teraz jak tego wszsytkiego słucham to okazuje się, że załatwianie posad, umów znajomym jest normą i tak naprawdę niczym złym. Głupio się z tym czuję widząc co się dzieje, tak naprawdę to mogłem to robić co niektórzy u władzy teraz. Miałbym lepsze zdrowie, przyjaciół, pieniądze, lepsze stanowisko.

Zamówienia z ostatnich miesięcy:
1. Przyjęcie zamówienia na produkcję przenośników i urządzeń kruszących - 2 144 900 złotych;
2. Przyjęcie zamówienia na produkcję systemu odpylania i odprowadzania spalin - 2 045 900 złotych;
3. Przyjęcie zamówienia na wymianę rusztu - 1 085 060 złotych;
4. Ponowna wygrana w przetargu na budowę elektrociepłowni na potrzeby wysokosprawnej kogeneracji z wykorzystaniem OZE (Biomasa) - 46 863 000 złotych.
Dawno już nie było tylu zamówień o takich wartościach - coś się dzieje w ZUK STĄPORKÓW.

Teraz doszedł problem trzeciego lockdownu, ludzie się przyzwyczaili ale czarnowidztwo telewizji oraz liczba zakażeń robi swoje dodatkowo wyrok na banki może ograniczać inwestycje w WIG-20.

Po problemach, które były kilka lat temu, restrukturyzacja przynosi efekty:
„Planujemy przychody wyższe niż w 2019 r. – nie spektakularnie więcej, ale powrót do 2019 plus – ale przy wskaźnikach rentowności z roku 2020. Oznacza to, że przychody będą może nie istotnie wyższe, natomiast wyniki powinny być wyższe” – powiedziała Kułach podczas telekonferencji.

inwestycje.pl/biznes/radpol-za...

PKN Orlen kupuje ropę od Exxon - pytanie czy Exxon nie będzie brał udziału w kupnie Lotosu, bo Lotos musi sprzedać część rafinerii - by się to układało w całość....
Jeżeli ropa pójdzie w dół to będzie na plus dla Orlenu, bo po 70 to jest za droga.

Jeżeli chodzi o kredyty frankowe to PEKAO nie ma co się martwić (ma ich bardzo mało). Gorzej ma PKO BP a z tego co widzę to kupujący tym się nie przejmują, gdyż PKO BP szybciej poszło do góry niż PEKAO. A swoją drogą to frankowicze to osoby trochę cwaniaki. Bo najpierw śmiali się z tych co brali kredyty w złotówkach, uważali się za mądrzejszych ludzi. Teraz jak kurs poszedł do góry to poszli do sądu i znowu podskakują ze szczęścia bo wierzą, że nie będą musieli spłacać kredytów.
Ogólnie to za zabawy frankowiczów koszty poniosą klienci banków. Najbardziej będą poszkodowani Ci co brali kredyty w złotówkach, bo będą musieli spłacić swoje kredyty złotówkowe i jeszcze dopłacić do frankowiczów (bo konta będą droższe).......

Dzisiaj Webinar: innowacyjny system rur preizolowanych:
"Już jutro, 9 marca o godz. 10:00, w Akademii Inżynierii, odbędzie się wirtualne spotkanie z mgr. inż. Jackiem Zielke, dyrektorem ds. rozwoju i wsparcia sprzedaży w firmie RADPOL, który zaprezentuje innowacyjne systemy rur preizolowanych z barierą dyfuzyjną, stworzone przez pracowników tego przedsiębiorstwa."

Czytaj więcej na: inzynieria.com/energetyka/wiad... © inzynieria.com

Trudno będzie giełdzie spadać po takim dodruku jak poniżej. Pieniądz przestaje mieć znaczenie, i trzeba go zamienić w inne aktywo.
"Po negocjacyjnym maratonie Senat USA przegłosował w sobotę gigantyczny, warty około 1,9 bln dolarów, pakiet gospodarczy na czas pandemii koronawirusa. Projektem ustawy zajmie się teraz Izba Reprezentantów."

www.bankier.pl/wiadomosc/Senat...

Teraz możemy powiedzieć, że wynik za rok był bardzo dobry i wyniósł prawie 12 mln.
No i Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej to prawie 70 mln.
Mają prawie 40 mln wolnej gotówki.
Podpisali dużo kontraktów, więc na tej spółce może coś się dziać.

Raczej PEKAO nie ma niczego do kupna w planach.
Wg mnie dywidenda kiedyś będzie wypłacona jak nie w tym to w przyszłym roku
No a spółki państwowe często robią obywateli w ciula, przykład skupu akcji Energii.

Istotny plus PEKAO to praktycznie brak problemów z kredytami frankowymi. W całości mają ich niecałe 3 mld.
No a drugi plus - inflacja pozostaje z nami na dłużej a to może spowodować, że RPP nie będzie miała wyjścia i podniesie stopy procentowe....

W nawiązaniu do:
"By wypłacić kasę rządowi albo państwu wcale nie trzeba wypłacać dywidendy. Jak nie wypłacą to właśnie dokładnie to będzie oznaczać. Wtedy wyjmą całość a nie tylko przysługującą część. To właśnie jest ryzyko polityczne na tych spółkach. Trochę jak szatniarz w Misiu. No i co im zrobisz? Ale może tak źle nie będzie"

PEKAO jest spółką akcyjną notowaną na GPW i nie może tak sobie oddawać kasy tylko Państwu, chyba, że zostanie wprowadzony kolejny podatek bankowy......

Banki państwowe będą musiały wypłacać dywidendę a to chociażby ze względu na fakt deficytu budżetowego. Nawet jeżeli ten rząd nie wypłaci dywidendy, to następny na pewno to zrobi. Ale nie sądzę, że obecny rząd pozwoli na to aby kto inny wziął kasę....

Plusem tego Banku jest fakt, że ma mało kredytów frankowych (poniżej 3 mld).
Ponadto, w ostatnim raporcie bank zrobił odpis na umowy frankowe więc sprawa jest czysta.
Gorzej wygląda to w PKO BP, ale jak na razie to PKO BP odrobił straty covidowe.....

Smutna wiadomość:
Zmarł Przewodniczący Rady Nadzorczej IZOSTALU (niewielu już jest takich menagerów, którzy myślą o firmie w perspektywie długofalowej):
www.bankier.pl/wiadomosc/IZOST...

chyba 25 marca będzie wyrok Sądu Najwyższego w sprawie kredytów frankowych. Jeżeli będzie niekorzystny to może pogrążyć banki. Ogólnie inwestor musi mieć świadomość zysków ale i strat. Również się mówi o obniżce stóp procentowych.

Ostatni wpis mamy z 2015 roku, co w takim razie może się w firmie zmienić.
Spójrzmy:
Wzrost przychodów o ponad 20 mln;
Poprawa zysku o prawie 2 mln;
Wzrost aktywów o ponad 5 mln;
Obecna C/WK = 0,66
Obecna C/Z = 4,89
Są rozpoznawalni na rynku......

Tak Marshall Ma krótką pozycję:
rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...
Oby go nie powieźli........

Ciekawi mnie, że tyle sprzedali a jeszcze nikt się nie ujawnił, że ma ponad 5%. Czyżby mniejsi skupowali?

Relpol podejmuje działania mające na celu stworzenie bardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń.
A jak wiemy są one bardzie marżowe. Uzyskało mu się pozyskać z NcBiR finansowanie.
Teraz pora czekać na efekty.....

Wart by się przyjrzeć firmie Radpol.
Ostatnio poinformowali, że opracowali pierwszy polski kompletny system antydyfuzji.
Innowacyjna technologia RADPOL polegająca na wytwarzaniu bariery dyfuzyjnej z materiału na bazie EVOH oraz umieszczeniu jej w płaszczu rury osłonowej (pomiędzy dwoma warstwami modyfikowanego HDPE) pozwoliła stworzyć nową generację systemów antydyfuzyjnych dla ciepłownictwa.
www.radpol.eu/pl/aktualnosci/2...

Pytanie ile w tym jakości......

Gdyby się pozbywał, to musi o tym raportować. Mogą też inni wyprzedawać w sytuacji gdy pojawił się popyt.

Prezes mBanku: przesłanki do przymusowej restrukturyzacji Idea Banku niewątpliwie były [WYWIAD]:
businessinsider.com.pl/firmy/p...

Ogólnie Telekomów nie analizowałem, ale.......
W listopadzie i grudniu dokupiłem w Orange dodatkowy przesył jak również podpisałem aneks do umowy o zwiększenie limitu internetu (oczywiście w wyższej cenie niż do tej pory miałem), ze względu na uczące się zdalnie dziecko.
Biorąc pod uwagę fakt, że takich osób może być sporo, Orange może mieć dobre wyniki za IV kwartał jak i w 2021 roku.
Aneks podpisałem na 2 lata, więc dla Orange najbliższe lata mogą być tłuste!!!!!!
Oczywiście mogę być odosobnionym przypadkiem, ale raczej wątpię......

Oficjalnie nikt tego teraz nie potwierdzi ale człowiek inteligentny potrafi połączyć fakty. Tak naprawdę i tak dużo powiedzieli w uzasadnieniu. Zwykle jak jest konflikt to podaje się przyczynę rezygnacji jako powód osobisty.....Tam musiała być wielka kłótnia.....

Dzisiaj trochę poczytałem o historii problemów Idea Banku i tak naprawdę można wyciągnąć wniosek, że Bankowy Fundusz Gwarancyjny nie miał wyjścia wykonując ostatnie działania. Idea Bank miał problemy od kiedy zaczął sprzedawać obligacje Getin Bank i przez to Idea Bank musiała zawiązać duże odpisy (chyba 1,5 mld). Wskaźniki Idea Banku nie spełniają ustawowych wymagań, które były narzucone przez UE.
PEKAO wykorzystał sytuację i przejął ww. bank, chociaż tak naprawdę pod względem prawnym to nie on podejmował taką decyzję a BFG. Dlatego zgodnie z prawem PEKAO nie będzie stroną w postępowaniu sądowym a BFG, który również zabezpiecza koszty które poniesie PEKAO. Oczywiście PEKAO mogło nie zgłaszać akcesu przejęcia. Wg mnie PEKAO postąpiło prawidłowo wobec prawa natomiast niehonorowo wobec słabszego kolegi - to taki strzał dobijający......
Należy zwrócić uwagę, że UE swoim prawem dopuściła możliwość takiej formy przejęć. Jak ogólnie liczę jutro na spadki, może dokupię.....

dlatego wiceprezesi uciekli bo zapewne bali się odpowiedzialności karnej i finansowej. Już LC zamierza wytoczyć im procesy. Dodatkowo prezes PEKAO chyba jest tylko p.o. więc musi się wykazać przed władzą.
Prezes PEKAO raczej dobrze zna sytuację w Idea Bank bo wyczytałem , że "Od marca 2019 do kwietnia 2020 roku pełnił funkcję Przewodniczącego Rady Bankowego Funduszu Gwarancyjnego".

Pewnie tak. Biorąc plusy i minusy to zapewne dla banku wyjdzie neutralnie. Natomiast pasywa bankowe nie są tak straszne jak w przedsiębiorstwie handlowym. W banku pasywami są np. lokaty a w przedsiębiorstwie np. kredyty....

Plus tego wszystkiego jest taki, że każdy klient Idea Banku, który nie będzie w stanie spłacić kredytu nie będzie obciążał PEKAO a będzie obciążał BFG!!!.
No i ciekawie jak się zachowa WSA, może się okazać, że nie uzna decyzji BFG i Idea Bank nie zostanie przejęty przez PEKAO.
Ponadto:
Banki stosują układy bilansu daleko odmienne od „normalnych” przedsiębiorstw produkcyjnych czy handlowych. Aktualna pozostaje zasada aktywa = pasywa, natomiast z powodu innego charakteru biznesu znacznie różnią się składniki aktywów i zobowiązań. W wypadku banku, aktywami są (oprócz majątku trwałego, gotówki i papierów wartościowych) udzielone kredyty – ponieważ z ich tytułu bank uzyskuje przypływ gotówki ze spłacanych rat kredytowych. Natomiast zobowiązaniami są przyjęte lokaty, gdyż spowodują one w przyszłości odpływ gotówki na wypłatę zakończonych lokat. Banki są od strony analizy bilansu bardzo kapitałochłonne i mocno zadłużone, dlatego do ich oceny stosuje się specjalnie dobrane wskaźniki. (źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Bilans_b...).

No i jak tam wrażenia po oświadczeniu prezesa NBP o możliwej obniżce stóp procentowych?
www.bankier.pl/wiadomosc/Glapi...

Czy niepokoi was osłabienie złotówki przez NBP a w międzyczasie powyższa informacją. Pytanie czy taka zagrywka jest legalna?

Działam trochę w biznesie. Prowadzę działalność, rozmawiam z przedsiębiorstwami i wiem, że pogorszyły się warunki prowadzenia biznesu. Wiele osób zastanawia się nad rezygnacją z prowadzenia biznesu bo zaczęli dokładać. Może i są takie branże, że jest OK, nie neguję tego, ale ja z własnego podwórka widzę problemy małych biznesów - szczególnie tych prowadzonych w sposób transparentny.

Tylko tu trzeba zwrócić uwagę na naczynia połączone. Np. zamknięte hotele skutkują między innymi tym, że trzeba zwalniać pracowników. Zwolnieni zaczynają oszczędzać więc nie kupują telewizorów, telefonów, ubrań, itp. Hotele oszczędzają więc też nie inwestują, nie kupują nowego sprzętu (np. samochodów0. Podwykonawcy (np. pralnie, dostawcy żywności) też mają ograniczony zbyt. Brak możliwości podróżowania to też mniejsze zużycie paliwa, mniej wypadków (mechanicy mają mniej roboty). Według mnie koronawirus spowoduje i już spowodował perturbacje w gospodarce na wiele lat.
Oczywiście ja nie mówię, że akcje mogą spadać (może być tak, że akcje będą rosnąć pomimo nawet mniejszego zysku banku). Ja chcę wyczulić, że odbudowa gospodarki będzie długa. Pytanie czy nie wprowadzą kolejnych podatków aby utrzymać datki socjalne....
No i w przyszłym roku czeka nas reforma OFE. Ci co zdecydują się przenieść środki do ZUS, to dla tych osób OFE będzie musiało sprzedać akcje. Rząd przewiduje, że będzie to 30 % osób, ale może to być i 50-70%!!!!

W 2109 r. przychody z samej gastronomii to ponad 43 mld.
34,95 mld PLN – wydatki turystów zagranicznych związane z pobytem w Polsce w 2018 r.
Razem gastronomia, turystyka, hotelarstwo to są ogromne pieniądze, takie są fakty. Zawieszenie podróżny to też cios w wiele branż, np. paliwowej...

Ogólnie to miały być dwa lockdowny. Będziemy mieli jednak trzy.
Zasadnicze pytanie czy ten w styczniu to ostatni.
Hotelarstwo, gastronomia, turystyka są na wymarciu - a one były główną gałęzią dochodów dla Polski.
W przyszłym roku (w najbliższych latach) zapewne pojawi się fala bankructw przedsiębiorstw........
Zadłużenie Polski drastycznie wzrosło - kto to spłaci?
W Wielkiej Brytanii pojawił się nowy szczep wirusa, który bardziej zaraża.
Szczepionka jest ale ludzie nie chcą się szczepić: tylko 8% strażaków i 30% lekarzy. Pytanie na ile ona jest skuteczna i bezpieczna. Może jednak trzeba się przyzwyczaić do tego wirusa i nauczyć normalnie z nim żyć

"przeciw uchwale oddano 15.360.238 ważnych głosów."
Czyli raczej z powyższymi "głosami" się nie dogadają.
Gdybym miał ponad 13 mln akcji a chciałbym sam decydować w spółce , to wolałbym już dokupić te około 2 mln akcji.
Taka dygresja: w PKN ORLEN Skarb Państwa ma tylko 27% akcji a robi co chce.........

Wczorajsze Zwyczajne Walne Zgromadzenie pokazało, że funduszowi Tar Heel brakowało nieco ponad 1 mln akcji aby móc forsować wszystkie uchwały. Tak więc zapewne Tar Heel będzie musiał jeszcze skupić brakujące akcje, bo nie sądzę aby przez taką niewielką ilość miał problemy z procedowaniem swoich działań. Dlatego tutaj akcjonariusze mniejszościowi są w bardziej komfortowej sytuacji niż na FAM.
Ogólnie uważam, że wejście ww. funduszu dobrze wpłynie na firmę Radpol jak również na notowania spółki.

Chyba, że to będą rękawice nitrylowe (Nitryl - kauczuk otrzymywany syntetycznie).

Tak się zastanawiam, że skoro Radpol jest specjalistą od wyrobów z tworzyw sztucznych, to dlaczego nie idzie w kierunku produkcji rękawiczek........ Mercator na tym zarobił krocie!!!

Z komunikatu wiemy: "Przy nabyciu akcji, zgodnie z treścią zaproszenia, zastosowano proporcjonalną redukcję ofert sprzedaży, która wyniosła 62,4295%".
Tak więc zapewne poprawi się płynność akcji RAWLPLUG.
A dywidenda w przyszłości będzie zapewne wypłacana, w tym roku jak wiemy był skup i zawieszono wypłacenie dywidendy za 2019 r. - co uważam za właściwy ruch.

Na kopalnie już nie starczy pieniędzy.
Poza tym warunkiem przejęcia przez PKN Orlen jest sprzedaż dużej części Lotosu. Ciekawe jest to, że SP ma tylko 27% akcji PKN Orlen, natomiast SP w PGNiG oraz Lotos ma powyżej 50%. Czyli w wyniku wezwania tak naprawdę SP stanie się mniejszościowym właścicielem PKN Orlen, Lotosu i PGNiG.
Myślę, że ktoś może próbować skupować akcje Orlenu - tym bardziej, że są tanie:
www.money.pl/gielda/orlen-prze...

Tylko na chwilę obecną nie wiadomo czy i które fundusze sprzedały akcje w wezwaniu. Ale według mnie to dobry krok do skupywania akcji przez jeden podmiot.
Na elektrobudowie siedziało wiele OFE i źle to się skończyło dla spółki.

Czyli wychodzi na to, że przy tej ilości mogą mieć głos decydujący w spółce. Fundusze przed wezwaniem posiadały około 35 % akcji. Pytanie czy fundusze sprzedawały - za niedługo się zapewne dowiemy.

A ja uważam, że wiele polskich spółek giełdowych jest wycenianych bardzo nisko i stanowią okazję do zakupu, a w dłuższej perspektywie można korzystać z dywidendy.
Może nie powinienem podawać nazwy ale np. PKO BP, PEKAO, PKN ORLEN, GRUPA AZOTY - może i teraz mają swoje kłopoty ale uważam, że w dłuższym terminie dadzą zarobić i będą płacić sowitą dywidendę (w odniesieniu do dzisiejszych wycen). A myślę, że będą płacić dywidendy bo skarb państwa będzie potrzebował w najbliższych latach kasy.
Oczywiście nie mówię, że giełda nie spadnie - ale pamiętajcie, że wiele osób na to liczy. Więc nawet jeżeli spadnie, to nie wszyscy będą w stanie kupić jeszcze taniej akcji.
Poza tym dołki i szczyty trudno wyłapać - robią to nieliczni i raczej przy dużej dawce szczęścia.

Należy sobie zadań pytanie czy tylko kupowała "ulica".
Według mnie nie.
W związku z koronawirusem, akcje spółek spadły a to była także okazja do zakupu dla "kasiastych".
Z tym życzeniem katastrofy dla "ulicy" może nic nie wyjść. Pamiętajcie karma wraca!!!

Kończąc temat wyjaśniam, że wystąpiłem do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej. Trochę było "przepychanek" (gdyż trzeba najpierw samemu określić wszystko jak powinno być), ale w końcu DKIS wydał interpretację i ujął:
"W związku z powyższym, należało uznać za prawidłowe stanowisko Wnioskodawcy dotyczące możliwości zaliczenia kosztów związanych z prowadzeniem rachunku maklerskiego oraz z prowizjami za zakup i sprzedaż akcji i obligacji oraz kosztów samego zakupu tychże akcji i obligacji oraz zaliczenia przychodu z odsetek od obligacji i lokat oraz dywidend od akcji, jak również przychodu ze zbycia akcji i obligacji do przychodu z pozarolniczej działalności gospodarczej i ujęcia tychże kosztów i przychodów w księgach rachunkowych odpowiednio po stronie kosztów i przychodów".

Zastanawia mnie tylko to, że jak przeglądałem interpretację w internecie, to niektórzy przedsiębiorcy musieli płacić podatek od dywidendy. U mnie pozwolono mi na jego rozliczenie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.
Jak jest u Państwa?

Należy zwrócić uwagę, że dzięki zrealizowanemu skupowi:
1. Poprawi się płynność akcji - Ci co chcieli sprzedać każdą ilość akcji do 2 zł to sprzedali;
2. Istnieje prawdopodobieństwo, że Właściciel prywatny lepiej będzie dbał o spółkę niż OFE;
3. Będzie jeden Właściciel;
2. Po reformie OFE i utworzeniu PPK akcje nie przejdą do skarbu państwa.

NBP pomoże rządowi… taniej spłacać długi. I nie patrzy na skutki uboczne
Głównym powodem, dla którego Rada Polityki Pieniężnej obniżyła stopy, jest bowiem chęć pomocy rządowi w spłacaniu długów. Ostatnio Polski Fundusz Rozwoju emitował obligacje na Tarczę Finansową z oprocentowaniem 1,4-1,6% o wartości 30 mld zł. Obligacje stale emituje też Ministerstwo Finansów.

Zadłużenie państwa zwiększy się w najbliższych miesiącach najmarniej o 150 mld zł. Dzięki decyzji Rady Polityki Pieniężnej ten nowy dług będzie mógł być niżej oprocentowany. Jeśli przy niskim oprocentowaniu nie kupią go inwestorzy zagraniczni, to zrobią to polskie banki, a NBP wydrukuje świeży pieniądz i skupi te papiery od banków. Ale ważniejsze jest to, że niższe stopy procentowe powodują też zmniejszenie odsetek od spłaty już zaciągniętych długów.

Źródło:
subiektywnieofinansach.pl/nbp-...

NBP pomoże rządowi… taniej spłacać długi. I nie patrzy na skutki uboczne
Głównym powodem, dla którego Rada Polityki Pieniężnej obniżyła stopy, jest bowiem chęć pomocy rządowi w spłacaniu długów. Ostatnio Polski Fundusz Rozwoju emitował obligacje na Tarczę Finansową z oprocentowaniem 1,4-1,6% o wartości 30 mld zł. Obligacje stale emituje też Ministerstwo Finansów.

Zadłużenie państwa zwiększy się w najbliższych miesiącach najmarniej o 150 mld zł. Dzięki decyzji Rady Polityki Pieniężnej ten nowy dług będzie mógł być niżej oprocentowany. Jeśli przy niskim oprocentowaniu nie kupią go inwestorzy zagraniczni, to zrobią to polskie banki, a NBP wydrukuje świeży pieniądz i skupi te papiery od banków. Ale ważniejsze jest to, że niższe stopy procentowe powodują też zmniejszenie odsetek od spłaty już zaciągniętych długów.

Źródło:
subiektywnieofinansach.pl/nbp-...

Zastanawiający jest fakt, że wczoraj ogłosili obniżkę stóp procentowych a dzisiaj się dowiadujemy, że PFR ma jeszcze do upchania 50 mld w obligacjach.
50 mld już upchali - zapewne z kolejnymi 50 mld mają problem.
Widocznie próbują na szybkiego sprzedać te obligacje nieobeznanemu społeczeństwu. Zakup obligacji w sytuacji gdzie nie wiadomo co będzie się działo za kilka lat może być głupotą.
Należ dodać, że dzisiaj zachęca się ludzi do brania kredytów ze względu na niskie stopy procentowe, a co będzie jak za 2-3 lata stopy pójdą do góry!!!
Przecież dodrukowanie 100 mld kiedyś musi się skończyć inflacją.

Zastanawiający jest fakt, że wczoraj ogłosili obniżkę stóp procentowych a dzisiaj się dowiadujemy, że PFR ma jeszcze do upchania 50 mld w obligacjach.
50 mld już upchali - zapewne z kolejnymi 50 mld mają problem.
Widocznie próbują na szybkiego sprzedać te obligacje nieobeznanemu społeczeństwu. Zakup obligacji w sytuacji gdzie nie wiadomo co będzie się działo za kilka lat może być głupotą.
Należ dodać, że dzisiaj zachęca się ludzi do brania kredytów ze względu na niskie stopy procentowe, a co będzie jak za 2-3 lata stopy pójdą do góry!!!
Przecież dodrukowanie 100 mld kiedyś musi się skończyć inflacją.

No i mamy wezwanie. Cena wezwania poniżej ostatniej emisji:
www.bankier.pl/wiadomosc/THC-S...

Biorąc pod uwagę odpisy na spółkach SP (PKN ORLEN - prawie 2,5 mld PLN, LOTOS, PKOBP, PEKAO), niektóre spółki przemysłowe mogą być dobrym rozwiązaniem jak np.: IZOSTAL, RADPOL, ZUK STĄPORKOW. O Seco Warwick ciężko mi się wypowiadać.

RPP obniżyła stopy procentowe, ale one i tak nie będą mieć wpływu na to, że kredytobiorcy rzucą się na tanie kredyty.
RPP zapomniała o tych co mają kredyty we frankach, obniżenie stóp procentowych może umocnić franka.
No i ciekawe zjawisko to takie, że Polacy w okresie pandemii chcą inwestować na giełdzie. Poniżej link:

www.bankier.pl/wiadomosc/Polac...

Tak więc Ci co liczą jeszcze na zniżki to mogą się przeliczyć.
Uwaga:
1. Duże banki SP nie upadną (mogą mieć jedynie gorszy okres).
2. Dodruk 100 mld może spowodować inflację, więc w przyszłości i tak podniosą stopy procentowe.
3. Długoterminowy Zakup przy obecnych cenach może dać spore profity w przyszłości (wysoka dywidenda).

Dzisiejsze obniżenie stóp procentowych znowu uderzy w tych co mają kredyty frankowe.
Na lokacie już tylko się traci (biorąc pod uwagę inflację), więc może naród zacznie inwestować, np. w PKO BP.

Jutro święto dla GRUPY AZOTY.
Wynik roczny pokaże nam jaka sytuacja w spółce.
Akcje spadają od kilku lat, a to może być okazją do zakupu, tym bardziej, że cena jest atrakcyjna.

Dzisiaj inwestor musi być świadomy dokonywanych zakupów na giełdzie.
Na chwilę obecną jesteśmy w początkowym etapie koronawirusa.
Przed nami zapewne kolejne zakażenia, kolejne ofiary śmiertelne.
Zamknięto szkoły i przedszkola. Czy na tym się skończy?????
Już się mówi o zamykaniu galerii handlowych.....
Najgorzej będzie jak zacznie zamykać się firmy produkcyjne. Dodać należy, że koszty nieobecności w pracy pracownika (spowodowane kwarantanną) będą musiały być pokryte przez firmę. Może to doprowadzić do upadku wielu przedsiębiorstw.
Dlatego inwestorzy kupujący dzisiaj akcje muszą liczyć się ze spadkami na giełdzie, jak również różnymi perturbacjami. Muszą mieć gotówkę, której nie potrzebują w najbliższych miesiącach lub nawet latach.
Ciężko mówić dzisiaj, że giełda już nie spadnie a firmy przetrwają bez strat.
Trzeba mieć świadomość tego, że część inwestorów tnie straty. Czyli gdy akcje spadają, sprzedają je, by odkupić je po niższych cenach. Jeżeli nadal będą spadać, znowu sprzedają i tak szukają dołka.
Dlatego tak często dochodzi do nieuzasadnionych przecen.

Oprócz koronawirusa pojawia się kolejny zwiastun nieszczęść, czyli spowolnienie gospodarcze.
Pytanie jak państwo jest przygotowane żeby pomóc przedsiębiorcom, czy ma jakieś rezerwy.
Jesteśmy świadkami ciekawej historii, a dużo zależy od państwa.
Myślę, że problem wirusa w Polsce może być w początkowej fazie i czeka nas jeszcze pogorszenie sytuacji.
Tydzień temu wiele znanych osobistości twierdziło, że problem wirusa jest za bardzo rozdmuchany.
Teraz niestety zdaje się, że problem jest poważniejszy. Trzeba mówić prawdę jak jest i jakie mogą być jeszcze zagrożenia.

Pod warunkiem, że dolar będzie stawał się coraz słabszy wobec złotówki.

No i ten światowy wirus - chyba nie pomaga giełdom na świecie, w tym Polsce.

Musi pojawić się popyt większy od podaży. W tym przypadku inwestorzy polscy sami sobie nie poradzą, musi być pomoc inwestorów zachodnich, gdyż oni co do zasady generują największe obroty na GPW.
Pytanie czy inwestor zachodni powinien teraz wejść (czy widzi w tym interes), tym bardziej, że dolar drożeje. Jesteśmy w stanie przewidzieć ile jeszcze pójdzie do góry, czy to jego już maksyma?

W ostatnim czasie wartość kursu akcji na PKO BP zalicza spadki.
Wynika to z przynajmniej kilku czynników, jednym z istotnych jest umacniający się dolar (USD) względem zł (PLN).
Jak wiemy wzrost wartości dolara względem zł (przy niezmienionej cenie akcji) powoduje, że Amerykanie tracą. Dlatego zachód ucieka z GPW i nic tego nie zmieni.
Np. 25.09.2018 r. dolar był po 3,64, a teraz jest po 3,95.
Żeby Amerykanom opłacało się teraz inwestować do musiałyby być duże wzrosty na PKO BP.
Ale to nie tylko widać na na PKO BP ale też ba innych spółkach z WIG 20.

Na chwilę obecną jest wiele rzeczy niewiadomych:
1. Czy Orlen połączy się z Lotosem (który akcjonariusz straci? Orlenu czy Lotosu).
2. Za jaką ostatecznie cenę odkupi Energę.
3. Kogo jeszcze Orlen będzie przejmował (PGNiG, może spółkę górniczą) lub kto go przejmie (może PGNiG).

Spółka chce skupić akcje własne do 15 mln zł.
Link:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Chociaż spółka jest międzynarodowa i działa w ciekawej branży, to jest zapomniana.
Link do firmy:
https://www.secowarwick.com/pl/#

Dodając do powyższego.
Pozwala na to art. 30b ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Czy ktoś ma doświadczenie w zakresie kupna/sprzedaży akcji w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, jak taka rejestracja wygląda?

No i mamy wezwanie, okazja do sprzedania dla tych co kupili ZUK STĄPORKÓW a nie mogą sprzedać.

Radpol pokazał wyniki za III kwartał.
Można zauważyć znaczną poprawę wyników.
To potwierdza starą regułę, że jakość ma znaczenie nad ilością.
www.radpol.eu/pl/relacje-inwes...

Zwykle tego rodzaju spółki są mało płynne.
Dlatego trzeba wiedzieć kiedy w tego typu spółki inwestować.
Cena akcji spadała gdyż w ZUK STĄPORKÓW pogarszały się wyniki.
Ale w związku z podjętymi działaniami, sytuacja od wielu miesięcy się poprawia.
Gdy spółka zacznie płacić dywidendę - akcje mogą pójść w górę.
Z doświadczenia można powiedzieć, że tego typu spółki mogą dać większy zysk niż bardzo znane.
Tak więc cena jest atrakcyjna, spółka do obserwacji.

Ok jak to rozumiem, że infrastruktura poległa, Jednak.......
Proszę zwrócić uwagę, że w 2010 roku koszty wytworzenia 1m2 budynku mieszkalnego był na poziomie 4,6 tys. zł, a w 2019 r. najwyższa kwota to około 4,5 tys zł.
Przez ten okres ceny mieszkań ciągle rosły, a deweloperzy usprawiedliwiali to tym, że rosną zarobki pracowników, materiały, prąd, itp. przez co ich marża się zmniejsza.
Okazuje się jednak, że koszt wytworzenia budynku mieszkalnego przez 9 lat pozostaje na podobnym poziomie!!!!!
Takie są dane!!!!!!

Od kilku lat prezesi jednych z największych spółek budowlanych narzekają na wzrost kosztów wynikających z wzrostu płac oraz materiałów budowlanych.
Jednak jak się spojrzy na dane z GUS (notabene przesyłane przez przedsiębiorstwa budowlane) na cenę 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego oddanego do użytkowania to okazuje się, że cena od 2010 roku praktycznie nie wzrosła!!!!!!! a nawet malała.
Ciekawe jaki będzie III kwartał 2019 roku?
Więc proszę mądre głowy o wyjaśnienie tego problemu.
Poniżej zestawienie:

Rok

I kwartał II kwartał III kwartał IV kwartał
w złotych
2019 4 388 4484
2018 4 132 4 294 4 385 4 139
2017 4 424 4 014 4 097 4 145
2016 4 177 4 063 3 976 4 000
2015 3 926 4 066 3 961 3 925
2014 4 129 4 141 3 880 3 984
2013 4 019 3 879 3 975 4 228
2012 4 130 4 103 3 915 3 837
2011 3 797 3 819 3 988 3 829
2010 4 372 4 433 4 657 3 979

2009 3 895 3 924 3 783 3 964
2008 2 970 3 186 3 478 3 631
2007 2 683 2 650 3 041 2 890
2006 2 560 2 445 2 557 2 619
2005 2 505 2 336 2 528 2 388
2004 2 412 2 562 2 386 2 195
2003 2 071 2 332 2 117 2 432
2002 2 400 2 400 2 484 2 330
2001 2 350 2 490 2 700 2 500
2000 2 245 2 280 2 300 2 300
1999 1 960 2 150 2 200 2 220
1998 1 930

Na chwilę obecną jestem trochę zawiedziony swoją teorią, ale daję sobie jeszcze czas, załóżmy przynajmniej pół roku. Wielką niewiadomą jest wzrost płacy minimalnej i tym samym nadmierne obciążenie wyniku finansowego spółek.
Dodatkowo niepewność na wycenę spółek może wprowadzić likwidacja OFE.

A co z rezygnacją z limitu 30 krotności ZUS?
To koszt dla nich.

TAK,
Widać to to wynikach: w prezentacji to przedstawiono w przystępny sposób, poniżej:
www.radpol.eu/uploads/pdf/rela...

Ciekawe jest poszukiwanie przez RADPOL rozwiązań w zakresie ograniczenia rosnących kosztów prądu:
"Zlecenie przygotowania koncepcji na instalację trigeneracji dla zakładu w Kolonii
Prawiedniki - instalacja przyniesie oszczędności w kosztach energii."

Tak więc widać przemyślane działania pod nowym zarządem.

Wadą małych spółek jest ich słaba płynność.
Dlatego też małe spółki kupuje się na dłuższy termin i za gotówkę, której w najbliższym czasie możemy nie potrzebować.
Zakup po dobrej cenie może dać sporą dywidendę a w dłuższym terminie i zysk ze sprzedaży akcji.Teraz wiele małych spółek jest przecenionych: C/WK poniżej 0,5.

No i mamy.
Zgodnie z zapowiedziami partii rządzącej płaca minimalna będzie się kształtować następująco:
podniesienie pensji minimalnej do 3000 zł na koniec 2020 r., do 4000 zł w 2023 r.
Przed firmami i ich prezesami duże wyzwanie, szczególnie gdy podpisały długoterminowe umowy.

Z tej szóstki będzie wybierany najlepszy.
W poprzednich zamówieniach kupowali od Ferrum, to fakt.

Izostal zapewnił sobie pracę na kolejne 8 lat:
poniżej link do raportu:
www.izostal.com.pl/raporty--/r...

Jesteśmy po wynikach rocznych. Zysk jest, dywidenda jest, spółka się rozwija:

"W roku 2018 podpisano umowę o dofinasowanie oraz rozpoczęto następujące projekty badawczorozwojowe:
• „Autonomiczny system monitorowania i przetwarzania parametrów pracy pieca wgłębnego dla
potrzeb Industry 4.0 w procesach nawęglania niskociśnieniowego” – DeepCaseMaster Evolution 4.0.
Instytucja pośrednicząca: NCBIR. Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020. Oś
priorytetowa: Zwiększenie potencjału naukowo-badawczego. Działanie: Badania naukowe i prace
rozwojowe. Poddziałanie: Regionalne agendy naukowo-badawcze. Numer wniosku o dofinansowanie:
POIR.04.01.02-00-0064/17. Data złożenia wniosku: 2016-02-29. Numer naboru: 2/1.1.2/2015. Umowa
o dofinasowanie zawarta w Warszawie w marcu 2018 r. pomiędzy Narodowym Centrum Badań i
Rozwoju a Uniwersytetem Zielonogórskim. Projekt jest realizowany przez konsorcjum składające się z
Uniwersytetu Zielonogórskiego oraz SECO/WARWICK S.A. Całkowita kwota wydatków
kwalifikowanych: 1 963 163,24 PLN. Całkowita Kwota dofinansowania: 1 532 760,70 PLN.
• „Opracowanie innowacyjnego urządzenia do wielowariantowego i wielkoseryjnego odlewania łopatek
turbin gazowych o mikrostrukturze monokrystalicznej dla przemysłu lotniczego” – JetCaster. Instytucja
pośrednicząca: NCBIR. Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020. Oś priorytetowa:
Zwiększenie potencjału naukowo-badawczego. Działanie: Badania naukowe i prace rozwojowe.
Poddziałanie: Projekty aplikacyjne. Numer wniosku o dofinansowanie: POIR.04.01.04-00-0044/17.
Data złożenia wniosku: 2017-12-19. Numer naboru: 1/4.1.4/2017. Umowa o dofinasowanie zawarta w
Warszawie w dniu 29.11.2018 r. pomiędzy Narodowym Centrum Badań i Rozwoju a SECO/WARWICK
S.A. Projekt jest realizowany przez konsorcjum składające się z SECO/WARWICK S.A. oraz Politechniki
Rzeszowskiej. Całkowita kwota wydatków kwalifikowanych 7 420 429,24 PLN. Całkowita kwota
dofinansowania: 4 509 721,01 PLN.
W roku 2018/2019 sporządzono następujące raporty cząstkowe:
• Raport cząstkowy dot. projektu pt. „SeCoil® Coil Temperature Control System (projekt rozwojowy nr
307053)” – potwierdzenie możliwości bardzo dokładnego dopasowania wyników symulacji z wynikami
pomiarów, a tym samym możliwości zastosowania symulatora do systemu sterowania piecem. Wyniki
badań zostały zaprezentowane na konferencji MEFORM 2019 w pracy pt. „Microstructure oriented
optimization with SeCoil digital twin for aluminium alloy 1050 coil annealing”.
• Raport cząstkowy dot. projektu pt. „Opracowanie technologii węgloazotowania LPCN dla pieców
próżniowych” (projekt rozwojowy nr 400151) – potwierdzenie założeń technologicznych w zakresie
składu chemicznego utwardzonej warstwy wierzchniej.
• Raport cząstkowy dot. projektu dotowanego pt. „Opracowanie innowacyjnego urządzenia do
wielowariantowego i wielkoseryjnego odlewania łopatek turbin gazowych o mikrostrukturze
monokrystalicznej dla przemysłu lotniczego” (JetCaster) – pozytywne wyniki technologicznych prób
dowodowych odlewnia prętów monokrystalicznych ze superstopu CMSX4 klasyczną metodą
Bidgemana.
• ZeroFlow® Feedback Control – został wysłany raport z realizacji zadań/etapów w okresie
sprawozdawczym od 01.09.2017 do 31.12.218.
Ponadto w roku 2018 zostało zamkniętych z pozytywnym rezultatem 8 projektów rozwojowych, w ramach
których powstały raporty końcowe, m.in.:
• Raport końcowy dot. projektu pt. „System ciągłego dozowania siarki w celu wytworzenia atmosfery
ochronnej w procesie obróbki cieplnej stopów magnezu” (projekt rozwojowy nr 305324). –
potwierdzenie założeń technologicznych oraz uruchomienie technologii u Klienta.
W roku 2018/2019 kontynuowano następujące projekty:
• UniCase Master® – kontynuacja prac w ramach umowy o dofinansowanie realizacji projektu nr
POIR.04.01.04-00-0087/15, pt. „Urządzenie do wysokowydajnej i precyzyjnej obróbki cieplnej z
układem redukcji odkształceń hartowniczych do bezpośredniej aplikacji w łańcuchu potokowej
produkcji elementów przekładni mechanicznych i łożysk. Projekt realizowany w ramach Programu
Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Instytucja: NCBiR. Oś priorytetowa: Zwiększenie
potencjału naukowo-badawczego. Działanie: Badania naukowe i prace rozwojowe. Poddziałanie:
Projekty aplikacyjne.
• ZeroFlow® Feedback Control – kontynuacja prac w ramach umowy o dofinansowanie realizacji
projektu nr POIR.04.01.04-00-0010/16, pt. „Opracowanie nowej generacji pieców do azotowania z
technologią ZeroFlow Feedback Control”. Instytucja pośrednicząca: NCBIR. Program Operacyjny
Inteligentny Rozwój 2014-2020. Oś priorytetowa: Zwiększenie potencjału naukowo-badawczego.
Działanie: Badania naukowe i prace rozwojowe. Poddziałanie: Projekty aplikacyjne.
• SeCoil® Coil Temperature Control System – opracowanie komercyjnej wersji oprogramowania
współpracującego z nadrzędnym systemem pieca Vortex®. Projekt realizowany jest ze środków
własnych.
• Rozwój technologii nawęglania próżniowego FineCarb® i PreNitLPC® oraz doskonalenie systemu
eksperckiego do projektowania, symulacji i optymalizacji procesów – weryfikacja i komercjalizacja
nowego oprogramowania SimVac 3.7. Projekt realizowany ze środków własnych w ramach umowy z
Politechniką Łódzką.
• Rozwój technologii węgloazotowania próżniowego (LPNC). Projekt realizowany ze środków własnych

Rzucam odważną tezę, popartą danymi finansowymi.
Na podstawie sprawozdań finansowych możemy dojść do wniosku, że spółki przemysłowe wychodzą z cienia i w przyszłości mogą zyskać na popularności a to za sprawą dobrych wyników finansowych i poprawy zarządzania:
Seco Warwick - dobre wyniki, dywidenda, uporanie się ze spółkami zagranicznymi przynoszącymi straty.
Izostal - dobre wyniki, dywidenda, poszerzenie działalności o segment metalowy po przyjęciu spółki zależnej, ugruntowana działalność.
Radpol - poprawa wyników i wskaźników finansowych, obiecana w przyszłym roku dywidenda, uporanie się z problemami finansowymi.
Należy zwrócić uwagę, że branża budowlana pogarsza wyniki, musi się uporać z umowami niskomarżowymi: np Elektrobudowa, Budimex.
Branża energetyczna: wiele niepewności, firmy należą do skarbu państwa, brak przyszłości dla węgla.

Giełda to bardziej sztuka niż nauka. Ktoś sprzedaje i spada. A jak sprzedaje jakieś OFE, to będzie spadać do poziomów nigdy niespotykanych, gdyż im często nie zależy na dobrej cenie.
Za Izostalem przemawiają dobre wyniki, czas pokaże.

No i mamy rok 2019 i nową rzeczywistość.
Izostal z małej spółki stał się grupą kapitałową (Za prawie 14,5 mln zł Izostal kupił 2 stycznia 2018 r. od Stalprofilu pakiet 100 proc. udziałów spółkę z o. o. KOLB). Przejęcie KOLB zwiększyło udział IZOSTALU w segmencie stalowym co też przyczynia się do lepszej dywersyfikacji.
Przychody za 2018 r. to przeszło 866 mln.
Zysk powyżej 15 mln.

Ostatnio widać poprawę.
Pozyskują zamówienia.
W Vistal pref uzgodniono warunki.
III kwartał był z zyskiem.
Po prostu wcześniej nie trzymali kosztów, chcieli osiągnąć sukces za szybko.

W dniu dzisiejszym Prezes Radpola złożył wypowiedzenie. Za przyczynę podał względy osobiste.
Należy zwrócić uwagę, że w okresie sprawowania funkcji prezesa wprowadził spółkę na prostą.
Jedyny mankament to spadek cen akcji, które teraz są na historycznych minimach.
Zapewne wszystkich interesuje prawdziwy powód odejścia, ale o tym kiedyś się może dowiemy.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 27 września 2023 20:33:04
Liczba wpisów: 108
[0,02% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,894 sek.

ukinejtf
kxzsimol
liakkecs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dumpader
meunwocq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat