13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
1 maja 2020 12:48:00
Coraz więcej widzę byczych komentarzy na forum. VIX spadł już do poziomów z lutego. INI powyżej zera. Czas na dyskontowanie wyników spółek w roku 2020 zbliża się nieubłaganie. Wprawdzie głosy zza oceanu mówią, że już dyskontujemy rok 2021, ale chyba nie będzie aż tak dobrze.
|
|
PREMIUM
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
1 maja 2020 13:46:16
Ammianus napisał(a): A jak można o tym dyskutować?
Drugie dno albo będzie, albo go nie będzie.
Poza tym, o których indeksach piszecie bo syt. na WiG i WiG20 pod wzg. książkowej AT wygląda inaczej.
No piszemy o WIG20. WIG troche inaczej wyglada ale lukę tez mogą zakryć no takie gdybanie czy bedzie czy nie to zadna odpowiedz:) musza byc zajeś przeslanki, pozatym chyba rynek juz zyje 2021r bo ciagle nie bedzie koronowirusa, wiec w sumie chyba ma juz w cenie obecny kryzys i chyba trudno bedzie go skierowac w strone minumów,
|
|
13 Dołączył: 2010-11-09 Wpisów: 1 033
Wysłane:
1 maja 2020 17:52:32
Moim zdaniem nie będzie drugiego dna tylko nowe dno, ale dopiero jak ludzie wyjdą z domów i okaże się że nie ma dla kogo pracować bo ludzie zaczną oszczędzać. Siadła konsumpcja, popyt inwestycyjny, wydatki rządowe i po wyborach zapewne wydatki transferowe. Na razie mieliśmy zapalnik kryzysu, to był dopiero lekki pstryczek w domino. Teraz domino powoli zacznie się przewracać. Do tego jeszcze rynek walutowy nie pokazał pazurków. CHF~USD~EURO=6zł,? 8zł? Realne?
Edytowany: 1 maja 2020 17:58
|
|
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
1 maja 2020 21:01:23
Przecież ludzie już wyszli z domu. W tym tygodniu na ulicach taki ruch, jak przed pandemią. A jedyną różnica to kolejki przed sklepem i maski na twarzach.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
1 maja 2020 21:44:38
@pandorinium, byłem wczoraj w biedrze. Kolejki jak przed każdą majówką, ludzie stłoczeni przed kasami, nikt nie patrzył na odstępy. Powrót do normy, względnie przywyknięcie do rzeczywistości której mało kto widzi.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
1 maja 2020 22:14:09
@Kakarotto Przed wielkanocą były takie same kolejki, różnica taka, że ludzie stali przed sklepem a nie w sklepie, u mnie w okolicznych sklepach nikt nie przestrzegał dwóch metrów, ale jak policja chodziła to odstępy i maseczki były pilnowane. Teraz 50% nosi maseczki, a wśród tych co noszą to 50% nie zakrywa nosa. Jeśli ludzie nie zobaczą jak karetki z "kosmonautami" zabierają chorych sąsiadów to są odważni (lub głupi), a poza tym to wszędzie latają zużyte sklepowe rękawiczki. Ciekawe, że jak w spółkach skarbu państwa poszło zalecenie, że wygaszają pracę zdalną to chętnych do powrotu do siedzib nie ma :P Zastanawia mnie czy to bardziej efekt tego, że prikaz poszedł ze względu na wybory, czy ewidentnie widoczny jest gwałtowny spadek wydajności przy pracy zdalnej (2 miesiące opóźnień będzie widać w wynikach spółek)
Edytowany: 1 maja 2020 22:15
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
1 maja 2020 23:00:20
bankrucik napisał(a):po dzisiejszych rozmowach ze znajomymi takie przemyślenie mnie naszło: jeszcze trochę i świeżo zwolnione korpoludki zaczną ostatnią kasę pchać na giełdę, w końcu na bezrobociu z nudów można poinwestować, a jak trochę zarobią to jeszcze podpuszczą swoich rodziców emerytów, żeby kasę zamiast na lokatach na 0,5% rocznie dać w giełdę... dlaczego? zamożni znajomi,którzy przez ostatnich parę lat tylko w nieruchomości pakowali kasę teraz podpytują o akcje ten mój post chyba został mylnie odebrany, to co opisuję powyżej jest dla mnie niespodzianką i raczej przejawem niezrozumienia sytuacji przez ogół..pytająych o akcje
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
1 maja 2020 23:06:00
mlutek68 napisał(a): no takie gdybanie czy bedzie czy nie to zadna odpowiedz:) musza byc zajeś przeslanki, pozatym chyba rynek juz zyje 2021r bo ciagle nie bedzie koronowirusa, wiec w sumie chyba ma juz w cenie obecny kryzys i chyba trudno bedzie go skierowac w strone minumów,
Ale jakiej oczekujesz odpowiedzi? Gdybym znał na to pytanie odpowiedź, to nie byłbym milionerem, ale miliarderem. Poza tym piszesz do mnie o gdybaniu, po czym słowa "chyba" używasz w swoich postach częściej niż przecinka :) Tu nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie, jakie zadał ktoś wcześniej. Tak jak i dla kierunku WiG20 nie ma żadnego znaczenia, czy ludzie będą mniej, czy więcej wyjeżdżać na wakacje bo to nie oni generują tam obroty.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
1 maja 2020 23:51:24
vladinho napisał(a):... Ciekawe, że jak w spółkach skarbu państwa poszło zalecenie, że wygaszają pracę zdalną to chętnych do powrotu do siedzib nie ma :P .... Nie znam sytuacji w spółkach SP ale trochę widzę jak praca zdalna wygląda w urzędach.... praca na pół gwizdka. Też by mi się nie chciało wracać.
|
|
0 Dołączył: 2020-05-01 Wpisów: 4
Wysłane:
2 maja 2020 08:17:46
vladinho napisał(a):@Kakarotto
Zastanawia mnie czy to bardziej efekt tego, że prikaz poszedł ze względu na wybory, czy ewidentnie widoczny jest gwałtowny spadek wydajności przy pracy zdalnej (2 miesiące opóźnień będzie widać w wynikach spółek) Z informacji, które jednym uchem posiadam, brak chęci powrotu do zatłoczonych firm to efekt tego, że ludzie zauważyli plusy pracy zdalnej. Szef nad głowa nie stoi, nie traci sie 2-4h na dojazdy dziennie w te i nazad. A firmy obniżyły mocno koszta utrzymania + zauważyły wzrost wydajności. (praca biurowa, wklepywanie danych itp.) Także wg mnie "urzędnicze korpo" pod tym względem zaliczą kryzys in plus.
|
|
|
|
26 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 479
Wysłane:
2 maja 2020 10:45:11
Zastanawia mnie co zrobią z tymi pustumi biurami w centrach dużych miast no i te obiecane 7% z najmu dla inwestorów?W Łodzi przed pandemią centrum handlowe Sukcesja co drugi obiekt zamknięty to teraz chyba z 90% będzie zamknięta?
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
2 maja 2020 11:32:30
U nas od poniedziałku powroty do biura. Problem jest dalej, tak jak pisałem wcześniej, nie ma co zrobić z dzieciakami. Btw. Te zwolnienia na dzieci uświadamiają niektórych pracodawców, dotyczy to również urzędników, że w organizacji był nadmiar pracowników.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
3 maja 2020 22:59:41
urzędy praktycznie nie pracują na tym homeoffice,
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2012-10-05 Wpisów: 47
Wysłane:
4 maja 2020 09:06:40
Z tego co obserwuję to:
- ludzie zaczęli lekceważyć względy bezpieczeństwa. Wiele osób nie nosi maseczek itd. Jest lato, więc współczynnik R będzie pewnie niższy, ale widać już pewne rozluźnienie dyscypliny sanitarnej w społeczeństwie. Np wczoraj w Międzyzdrojach były tłumy ludzi. Restauracje i smażalnie ryb normalnie otwarte. Byłem przejazdem i szybko się zawinąłem.
- urzędy: mam znajomego który pracuje w urzędzie, to ma teraz tzw home office i nic nie robi. Nawet się tym chwali. Ktoś im złożył propozycję aby przeszli na postojowe, to prawie nikt się nie zgodził, bo równałoby się to z obniżeniem pensji do najniższej krajowej
- hotele i inne tego typu obiekty: zobaczymy jak to będzie funkcjonowało, ale coś mi intuicja podpowiada, że nie będzie działało w obecnym reżimie sanitarnym. Taniej będzie nie otwierać hotelu.
- teraz dane makroekonomiczne: tutaj też jestem sceptyczny, że polska gospodarka sobie z tym poradzi. Limit szczęścia chyba nam się wyczerpał a politycy nie pomagają. Duda wychodzi i mowi, że będzie rozdawał kiełbasę wyborczą, w czasach gdy gospodarkę trzeba zderegulować do czasów legendarnej ustawy Wilczka. Obecna władza nie jest w ogóle do tego zdolna, a co za tym idzie, kryzys będzie głęboki w naszym kraju.
- obserwuje rynek nieruchomości za pośrednictwem OLX i w ciągu 5 tygodni ilość ofert wynajmu zwiększyła się z 36 do 42 tys, a jeszcze przecież część studentów się nie wyprowadziła, bo licza że rok akademicki wróci.
Oczywiście widzę w tym też pewne pozytywy, bo otwierają się nowe możliwości, których wcześniej nie było i tak do tego podchodzę.
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
4 maja 2020 10:13:25
Home Office w urzedzie gminy .-))) Znam akurat taki przypadek, gdzie w wydziale jest jeden laptop, czyli teoretycznie moglaby jedna osoba pracowac zdalnie z domu, tylko ze w gminie nie ma zasiegu sieci komorkowych a polaczenie telefoniczne kablem jest na etapie planowania Tyle w temacie XXI wiek
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
4 maja 2020 10:23:59
I teraz pomyślmy o tych wszystkich przetargach w gminach, które teraz ruszą i jak się obłowią zaprzyjaźnione firmy informatyczne. :)
|
|
0 Dołączył: 2020-05-01 Wpisów: 4
Wysłane:
4 maja 2020 15:40:57
alf napisał(a):Z tego co obserwuję to: [...] - teraz dane makroekonomiczne: tutaj też jestem sceptyczny, że polska gospodarka sobie z tym poradzi. Limit szczęścia chyba nam się wyczerpał a politycy nie pomagają. Duda wychodzi i mowi, że będzie rozdawał kiełbasę wyborczą, w czasach gdy gospodarkę trzeba zderegulować do czasów legendarnej ustawy Wilczka. Obecna władza nie jest w ogóle do tego zdolna, a co za tym idzie, kryzys będzie głęboki w naszym kraju. Dzisiaj miałem wizytę w wulkanizacji. Od tygodnia mają ruch, że zapisują na kilka dni do przodu. Nie widzą spadków rok do roku. Jest normalnie. Czyli jest branża, która obroty ma bez zmian :)
|
|
Wysłane:
4 maja 2020 15:49:59
...a zaklady pogrzebowe maja nawet wiecej zlecen... Zawsze znajdzie sie jakas branza, ktora sobie dobrze/lepiej radzi, co nic nie wnosi do tematu.-)
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
4 maja 2020 23:49:43
Adagio napisał(a):Home Office w urzedzie gminy .-))) Znam akurat taki przypadek, gdzie w wydziale jest jeden laptop, czyli teoretycznie moglaby jedna osoba pracowac zdalnie z domu, No ja też nie wiem jak w XXI wieku można takich obliczeń dokonywać 1laptop = 1telepraca. Może jeszcze dopiszmy o konieczności posiadania prądu i wody bieżącej ? Blisko 3 lata na home-ofice przesiedziałem i czegoś takiego jak laptop na oczy nie widziałem. Może jest jakiś inżynier IT na forum co wyjaśni ? Jak zapadła decyzja, to za tydzień miałem w domu wszystko to, co wcześniej miałem na biurku. Plus wzmacniacz. Tyle. Warianty organizowania tele-pracy są różne i nie ma co anegdot ze Starachowic Górnych opowiadać. A jak już to nie uogólniałbym i nie przenosił takich wyszukanych wniosków na wszystkie skanseny czy gubernie w całym kraju. Ogólnie problemem są chyba bardziej przepisy, a nie możliwości techniczne. Jeśli danej czynności nie można zwzgl.na rozporządzenia przeprocesować od A-Z nie unikając obecności w urzędzie, to pracownikowi na Home-Office nie pomoże nawet 11... laptopow.
|
|
Wysłane:
5 maja 2020 10:41:14
Moze jeszcze nie wszedzie dotarla technika,-) Mowimy raczej o technicznych mozliwosciach Wszystko zalezy oczywiscie od firmy, nie wiem jak wyglada Twoja praca, ale u mnie bez laptopa bylbys albo na urlopie, albo na bezrobociu. Innej opcji nie ma. Chyba, ze jestes kierowca, portierem lub jezdzisz wozkiem widlowym, ale ci z zalozenia sa w firmie. W temacie home office jezeli nie masz sprawnego lacza internetowego to masz tylko trzy mozliwosci - podlaczac szybko internet, zmienic miejsce zamieszkania lub prace..;-) U mnie w firmie nie ma czegos takiego jak stacjonarny komputer osobisty, wszystkie PC zostaly juz ladnych kilka lat temu zastapione przez laptopy. Kazdy pracownik ma swoj laptop, do tego 1-2 monitory Z normalnego PC nie ma dostepu do serwera, systemu, wewnetrzny system informatyczny, itd. Informatycy powgrywali na laptopy wszystkie kody dostepu, certyfikaty, dostep do SAP i wszystko co potrzeba, do tego w home office masz jeszcze duzy monitor i tak wyglada w skrocie praca zdalna.
Zaden skansen, przypadek gminy znam z pierwszej reki, technicznie i organizacyjnie nie sa przygotowani na home office, regulacyjnie nie bylo by przeszkod, ale brakuje pewnie tez dobrej woli, . chociaz pewna czesc pracy ze wzgledu chocby na dane osobowe nie jest mozliwa do przeprowadzenia poza urzedem. Petent na szczescie moze coraz wiecej zalatwic przez internet.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.