PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
1 2 3

ciekawe info o opcjach

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 6 lutego 2009 18:07:43
Wręcz bomba http://tinyurl.com/cebyrj
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 6 lutego 2009 18:09

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 lutego 2009 18:23:58
Ja polecam też poniższe, dopiero zacząłem czytać i już jest ciekawie...

pb.pl/images/files/2009/02/8cc...

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 6 lutego 2009 18:25:26
czyli takie odlewnie jesli upadly przez opcje i to wejdzie w zycie to co to bedzie ?!? feniks z popiolow ?
EEX
Edytowany: 6 lutego 2009 18:25

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 lutego 2009 18:37:21
WatchDog napisał(a):

trochę bełkot... przeczytałem do
Cytat:
Zatem, wystawianie opcji typu CALL przez eksporterów jest działaniem
pozbawionym sensu ekonomicznego.

Tak sformułowane zdanie neguję sens zawierania JAKICHKOLWIEK forwardów, albo futuresów, bo można poniść nieograniczoną stratę... Dalej już mi się nie chciało...

SlawekW
0
Wysłane: 6 lutego 2009 18:47:01
Nie wydaje mi sie, zeby taka ustawa miala szanse. Z drugiej jednak strony jest to na pewno spora presja na banki, ktore byc moze pojda jednak na jakies ustepstwa
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 6 lutego 2009 18:53:37
Cytat:
Zatem, wystawianie opcji typu CALL przez eksporterów jest działaniem
pozbawionym sensu ekonomicznego.

Idąc tym tropem branie kredytów w jenach też nie miało sensu ekonomicznego. A kupno akcji które potem spadają... no właśnie - powinno to wszystko zostać unieważnione:)

Na miejscu rządu wybrałbym inną linię obrony. Skoro opcje to hazard - jest przecież 45 procentowy podatek od wygranych w grach hazardowych :blackeye:

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 6 lutego 2009 19:16:51
Zbulwersował mnie Pawlaczek. Nie widzę żadnego powodu aby idioci nie odpowiadali za swoje błędy.
Zakładam że prezesi byli pełnoletni. To dobrze jeśli firma kierowana przez osoby głupsze od mojego psa upada. Takie oczyszczanie rynku jest jedną z zalet kapitalizmu. Niestety nie wiem jak oczyścić politykę z idiotów.
Dobrze się stało że sprawa jest nagłośniona, bo będzie miała charakter ostrzegawszy na przyszłość.

WatchDog
50
Wysłane: 6 lutego 2009 19:21:46
anty_teresa napisał(a):
WatchDog napisał(a):

trochę bełkot... przeczytałem to

Pan doktor z uniwersytetu rzeczywiście chodzi na skróty i nie rozumie o czym pisze - merytorykę można pominąć.
Niesłychanie zdumiewa mnie za to strona behawioralna całej tej sytuacji, czyli JAK to banki sprzedawały i JAK to firmy kupowały, a okazuje się że... bez pieniędzy. W tym kontekście nazwanie produktu wirusem jest celne. Prawdziwy HIV finansów: łapiesz go z przyjemnością, a potem... duża część nosicieli zapada na AIDS.
Edytowany: 6 lutego 2009 19:24

WatchDog
50
Wysłane: 6 lutego 2009 19:30:59
tadekmazur napisał(a):
Nie widzę żadnego powodu aby idioci nie odpowiadali za swoje błędy.
Zakładam że prezesi byli pełnoletni. To dobrze jeśli firma kierowana przez osoby głupsze od mojego psa upada. Takie oczyszczanie rynku jest jedną z zalet kapitalizmu.(...)

Aby Darwin naprawdę zadziałał, potrzebne jest jeszcze, żeby zarządy odpowiedziały własnym majątkiem za spowodowane straty. I dostali zakaz sprawowania stanowisk kierowniczych.
Może... tak jak nie można uprawiać zawodu lekarza, adwokata czy doradcy podatkowego bez certyfikatu, powinno się wymagać od każdego kandydata do zarządu odpowiedniej biznesowej "karty rowerowej" aby zarejestrować go w KRSie. W makroskali okazuje się bowiem - i o to walczy Pawlak - że lepsi od nas gracze orżnęli nas w tego opcyjnego durnia i przez to kupa pieniędzy wypłynie z Polski do obcych kieszeni. Nasi rodacy to uczynili, powybierani do zarządów i pozatrudniani za mega pensje. Teraz wystawili cenzurkę nie tylko sobie, ale także tym osobom, które ich zatrudniły.

SlawekW
0
Wysłane: 6 lutego 2009 19:43:25
WatchDog napisał(a):

Aby Darwin naprawdę zadziałał, potrzebne jest jeszcze, żeby zarządy odpowiedziały własnym majątkiem za spowodowane straty.

To jest mozliwe, obowiazujace prawo przewiduje taka opcje.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 6 lutego 2009 19:43:59
Tutaj Darwin też zadziała - tylko pośrednio i przy okazji dokuczy Bogu ducha winnym pracownikom, wierzycielom, inwestorom.
To przykre że oprócz idiotów ucierpią także inni.
Jednak nie widzę innego wyjścia jak przestrzeganie umów. A prezesi którzy powalili zdrowe firmy swoim debilizmem lub brakiem skutecznego nadzoru raczej są spaleni na rynku zarządzających.

Nie jeden Kowalski przegrał wszystko na rynku derywatów i jakoś się nie słyszy żeby ktoś chciał to unieważniać.
Jednocześnie musiałby unieważnić wygraną Nowaka. Co na to powiedziałby Nowak?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 6 lutego 2009 20:21:56
Pan doktor miał za zadanie wyliczać zwrócić naszą uwagę na HIV-a i jego roznosicieli. W dalszej części tekstu mu się to udaje.
Unieważnienie, no cóż, jestem jednak przeciw.
Inny manewr: przegląd wszystkich umów, znajdowanie nieścisłości w reprezentacji - jak najbardziej. Dodatkowe opodatkowanie - za póżno. Ale jak to rozwiązać ? Interwencja rządu na rynku, nie tylko forex, - zbicie kursu do np. 3,6 za euro i tego dnia zamknięcie wszystkich opcji. Tyle, że one są europejskie. Czyzby JP chciało przejądż te zakłady eksportowe ? Może wszyscy poszkodowani jednego dnia powinni wystąpić o upadłość układową ?
Chcieliśmy nowoczesnego kapitalizmu to go teraz mamy.

przemek_f
0
Wysłane: 6 lutego 2009 21:14:41
hmmm... jest jeszcze "działanie na szkodę spółki":
Cytat:
"...współudział w wydaniu przez spółkę bezpośrednio lub za pośrednictwem osób trzecich (...) innych tytułów uczestnictwa w zyskach albo podziale majątku. [Po terminie jednego roku od ujawnienia takiego czynu] powództwo może wytoczyć każdy akcjonariusz lub inna osoba mająca prawo do uczestnictwa w zyskach, podziale majątku spółki. "

SlawekW
0
Wysłane: 6 lutego 2009 21:23:47
przemek_f napisał(a):
hmmm... jest jeszcze "działanie na szkodę spółki":
Cytat:
"...współudział w wydaniu przez spółkę bezpośrednio lub za pośrednictwem osób trzecich (...) innych tytułów uczestnictwa w zyskach albo podziale majątku. [Po terminie jednego roku od ujawnienia takiego czynu] powództwo może wytoczyć każdy akcjonariusz lub inna osoba mająca prawo do uczestnictwa w zyskach, podziale majątku spółki. "

to właśnie miałem na myśli, przed upływem roku może to zrobić rada nadzorcza, ale to mało prawdopodobne w większosci przypadków

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 7 lutego 2009 05:02:10
Przeczytałem ten dokument pdf, zwłaszcza ciekawa jest stwierdzenie "rekomenduje się władzom naszego kraju podjęcie decyzji unieważniającej wszystkie transakcje". Dość delikatnie mówiąc naiwne spojrzenie chłopczyka z przedszkola, któremu coś się nie spodobało i bęc, tak musi być. Niestety realizacja tego stwierdzenia jest złamaniem polskiej Konstytucji, pewnie parunastu traktatów, zniszczeniem pewności obrotu gospodarczego. Oczywiście praca tendencyjna i wybitnie nie obiektywna, w dodatku obnażająca nieudolność kadry zarządzającej PKN. Nie mniej jednak po serii różnych artykułów prasowych i wypowiedziach ministra Pawlaka, że zebrali jakieś ekspertyzy ....prawne.... Ciekaw jestem jakie, bo pewnie z prawem to nie wiele będą miały wspólnego, ale tak to już jest albo prawo albo demokracja, ale jeśli ktoś uprawia demokrację, to po co się nazywa prawnikiem. Generalnie sytuacja prawna owych przedsiębiorców jest co najmniej kiepska. A prawo polskie nie daje im za dużo możliwości obrony. Wracając do tego dokumentu w pdfie, cóż mam nadzieję, że to nie jest obraz polskiej nauki ekonomicznej, bo wyglądałby raczej marnie, nie wiem jak wyglądała weryfikacja źródeł, ale przyjmować na wiarę, że dyrektorzy finansowi nie wiedzieli, że wystawiają opcję, zwłaszcza, że od tego zależą ich tyłki jak i firm, wygląda trochę naiwnie. Pomijam aspekt prawny, przegrają w każdym sądzie, bo od profesjonalisty wymaga się wyższego poziomu staranności, więc jeśli go nie dochowali to poniosą konsekwencje. Zastanawiałem się nad klauzula rebus sic stantibus, ale tu też du....a, wyłączona jest gdy idzie o zobowiązania pieniężne gdy z żądaniem wystąpi przedsiębiorca. Trzeba by dokonywać jakiś karkołomnych sztuczek, aby przeforsować coś na tym gruncie. Czy wystawienie opcji to działanie na szkodę spółki, raczej nie. Czasem tak jest, że ryzyko gospodarcze niesie ze sobą upadłość i tyle. Słowem sytuacja jest wybitnie patowa i nie zależnie od tego co tam sobie mówi rząd, gdy tupnie kolejna grupa interesu, niesie ryzyko dla całego państwa i to nie ryzyko ekonomiczne ale ryzyko zniszczenia podstaw obrotu gospodarczego przez głupie decyzje rządzących, a to że przez nieudolność PKN w cenie paliwa będziemy płacić, to mały pikuś, bo jak przegramy ewentualny proces o odszkodowanie za ustawę która by unieważniała coś, to będziemy płacić odszkodowania w cenie każdego produktu, a i tak bez tego będziemy płacić odszkodowania w postaci wyższych odsetek od każdego długu zaciągniętego za granicą. Pomijam wątek odpowiedzialności konstytucyjnej osób które by taką ustawę przeforsowały, bo była by ona sprzeczna chyba z zasadą demokratycznego państwa prawnego, ale jak chce się full demokrację ludu w wersji zwulgaryzowanej to tak się to może skończyć. Nie chciał bym być w skórze władz naszego kraju, ciężki, ciężki orzech do zgryzienia i sam jestem ciekaw jak spróbują go rozwiązać.

Edit.
Aż się uśmiechnąłem. angel4 No tak, z żądaniem z klauzuli rebus sic stantibus gdy idzie o zobowiązania pieniężne itd.. nie może wystąpić przedsiębiorca, ale czy nie można wprowadzić do ustawodawstwa, że w jakiś skrajnie ekstremalnych przypadkach, gdy skala problemu jest na tyle duża w skali całej gospodarki, że zagraża interesowi całej gospodarki, że z takim żądaniem w interesie publicznym może wystąpić prokuratoria generalna w konkretnych przypadkach za zgodą jednej ze stron kontraktu. Nic to nie zmienia w pozycji prawnej stron, bo musi wystąpić jakieś poważne zagrożenie interesów państwa jego gospodarki, by prokuratoria za działała na masową skalę występując z takim żądaniem w indywidualnych sprawach ale w obronie interesu ogólnego, ale po łapkach dostali by spekulanci w postaci dużych instytucji międzynarodowych, bo wiedzieli by że w skrajnych wypadkach, gdy przegną, mogą na drodze sądowej dostać po łapach, bo i tak sprawę rozstrzygnie sąd. Nie ingerujemy w treść orzeczeń, sąd sam ocenia czy są podstawy do ingerencji w treść zobowiązań, ze względu właśnie na rebus sic stantibus w zob. pieniężnych, po prostu dajemy tylko prawo wystąpienie z takim żądaniem, w skrajnych przypadkach, chroniąc interes ogólny, niezależnemu podmiotowi jakim jest, nie musi to być akurat prokuratoria generalna, może to być jakiś inny urząd bardziej niezależny, jak chociażby jakiś regulator rynku. Trzeba by ściśle zdefiniować tę skalę ekstremalnej sytuacji i jej nadzwyczajność, by nie było możliwości nadużycia takiej instytucji w interesie pojedynczego podmiotu, ale chyba taka konstrukcja nie tylko by nie wpływała na ograniczenie pewności obrotu, ale by tę pewność ugruntowywała.
Edytowany: 7 lutego 2009 09:26

przemek_f
0
Wysłane: 7 lutego 2009 06:39:14
opennetpr napisał(a):
Dość delikatnie mówiąc naiwne spojrzenie chłopczyka z przedszkola, któremu coś się nie spodobało i bęc, tak musi być.

Poszukałem w google informacji o autorze pdfa Mariuszu Andrzejewskim. Nie tylko adiunkt na Uniwersytecie Ekonomicznym ale:

- Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów w latach 2005-2006
- członek Rady Nadzorczej spółki Polrest SA do października 2008
- przewodniczący Rady Nadzorczej Północ Nieruchomości SA do września 2008

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 7 lutego 2009 09:25:22
Ta, to nie pozostaje nic innego jak skwitować, chroń nas Panie Bożeangel4 Oczywiście o spojrzeniu nadal podtrzymuję....., czuję spory niesmak z powodu takiej "pracy naukowej"... więc pewnie to była pierwsza i ostatnia pozycja naukowa jaką przeczytałem tego autora, aczkolwiek pożyteczna w sensie pewnego obrazu polskiej kadry zarządzającej, pełna współczucia i zrozumienia dla losu ciężko pokrzywdzonych spekulantów opcyjnych, choć z drugiej strony pewnie dla tego nikt z polaków nobla nie dostanie z ekonomii, jak tak mają wyglądać prace naukowe. Ekspertyzą w sumie można wszystko nazwać, ale na miłość B...ą, jakiś fason trzeba trzymać.

Edit. Nie chcę by mnie zrozumiano źle, ale z tego pdfa wyłania się obraz, że ta ekspertyza została napisana na zasadzie powiedziała jedna baba drugiej babie.... jak na ekspertyzę to chyba poziom trochę za niski, o wniosku w postaci zalecenia to nie ma co dyskutować, jest poniżej krytyki, rozumiem, że ekonomista nie musi się znać na prawie, ale skoro pracował w ministerstwie finansów, a brak elementarnych podstaw to o czym to może świadczyć....o takim poziomie prawa podatkowego jaki mamy.
Edytowany: 7 lutego 2009 09:52

g-l
g-l
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 lutego 2009 12:18:43
PDF jest boski. "Wyniki badań naukowych" - nagłówek jak w artykule do Pani Domu żeby zszokować wierne czytelniczki.
Zwróćcie uwagę na użyty język pełen dramatyzmu. Tak mnie ubawił że aż zaplułem sobie paszczę.

"argumentując to podstępnym wprowadzeniem ich w błąd"
"szacunki pozwalają z cała surowością stwierdzić"
"Metodologia ta jest podstawą mechanizmu międzynarodowej makroekonomicznej spekulacji"
"dyrektorzy finansowi, którzy dali się nabrać..."

To jest język luźnego eseju a nie pracy naukowej. Dobrze że autor nie posunął się do określeń typu "imperialistyczni burżuje wyzyskujący polską klasę przedsiębiorców"

To też jest dobre:

"transakcje hazardowe są sprzeczne z zasadami gospodarki kapitalistycznej" (o czymś nie wiem?)

"George Soros stwierdził w swojej książce, że ..."
(w której książce? w pracy naukowej zwykle podaje się źródła)

Na końcu też jest bombowo:
"Przeprowadzone badania pozwalają postawić hipotezę, że przyczyną
obecnego kryzysu finansowego są asymetryczne, złożone instrumenty pochodne."

W skali globalnej odkrywcze to nie jest, a jeśli autor ma na myśli polską sytuację to przypomniało mi to niejakiego Franciszka Dolasa, który myśli że przypadkowym strzałem rozpętał drugą wojnę światową.

Żenada. W środowisku akademickim selekcja naturalna nie chce zadziałać nad czym wielce ubolewam.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 7 lutego 2009 14:32:39
Pomysł wicepremiera na pierwszy rzut oka dziwiSick .W świetle pozarynkowych rozwiązań jakie aplikuje amerykańska administracja już nie.Lepsza marna interwencja,niż żadna.Czas rozpasanego neoliberalizmu mija.Czas skonfrontować naiwne przekonanie o doskonałości wolnego rynku z realiami..Niby 20 lat gospodarki rynkowej,ale myślenie bez zmian,to znaczy niewidzialna ręka rynku,zdolność samoreglacji,ponętne teoryjki....Co na to praktyka.Najprościej uczymy się na błędach rozwiniętej gospodarki jaką jest Ameryka.Tam gdzie jest nadzór,jest mniej korupcji.Oby to już był koniec świętych krów w nowożytnej ekonomii.
"Fortuna favet fortibus"

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 7 lutego 2009 14:36:13
ktos to juz napisal, ale przylaczam sie - to ja bym w takim razie chcial, zeby uniewaznic umowy kredytow hipotecznych :blah5:
In the name of all that which does not suck!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,306 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat