PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
131 132 133 134 135
Lus
Lus
1
Wpisów: 27
Wysłane: 5 grudnia 2020 00:01:08
Sprawa jest prowadzona tu
Prokuratura Regionalna w Warszawie Wydział I ds. Przestępczości Gospodarczej RP I Ds. 11.2018

Lus
Lus
1
Wysłane: 5 grudnia 2020 00:07:30
Tu w pierwszej kolejności należy sprawdzić
dość długą listę która oprócz zarządu zawiera właściciela firmy czytaj Abris, KNF i audytorów.
Instytucje i osoby odpowiedzialne za.wprowadzenie GBK na GPW. Czy ktoś wie czy śledztwo jest w sprawie czy też przeciwko komuś czy instytucjom?
Edytowany: 5 grudnia 2020 00:08

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 5 grudnia 2020 00:11:13
Czy twierdzisz że Abris zarobił na aferze? Podziel się info jak to zrobił. Nie łapie tego.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 5 grudnia 2020 14:28:06
A kto sprzedał akcje w IPO ze sfałszowanymi danymi w prospekcie emisyjnym?

Na tym polega słabość polskiego rynku, że nadzór praktycznie nie istnieje. KNF powinien od dawna mieć uprawnienia prokuratorskie i ścigać złodziei do samego końca. Tworzy się nie wiadomo jakie struktury, żeby ścigać mafie zarabiające kilka milionów na handlu narkotykami, a jak na giełdzie mamy wałek na kilka miliardów to zajmują się tym jakieś ćmoki niemające pojęcia o rynkach kapitałowych.

Ostatni wyrok w sprawie WGI świetnie to pokazuje. Zniknęło 250 mln i nie ma winnych.

Wyrok w sprawie WGI
Cytat:
Pierwsza z wielkich afer finansowych ostatniego 20-lecia kończy się uniewinnieniem oskarżonych. I szokiem wierzycieli.

Lus
Lus
1
Wysłane: 5 grudnia 2020 16:24:05
Dokładnie. Sprawcy afery getback mają się dobrze i śmieją się w twarz ludziom i instytucjom. KNF jest skompromitowaną instytucją na tyle że właściwy jest rebranding zmiana nazwy zmiana kadr do szeregowych pracowników włącznie

pitello
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 25
Wysłane: 5 grudnia 2020 19:31:33
1ketjoW napisał(a):
Czy twierdzisz że Abris zarobił na aferze? Podziel się info jak to zrobił. Nie łapie tego.

na aferze nie zarobił ,ale dzięki ofercie publicznej upłynnił część walorów i odzyskał w gotówce kilkaset milionów złotych zainwestowane w getback. Jako właściciel osiągnął korzyści na sprzedaży spółki która była wprowadzona na giełdę na podstawie prospektu emisyjnego który zawierał nieprawdziwe informacje
( takie przynajmniej są zarzuty). Niektórzy uważają ,że ta oferta publiczna w ogóle nie powinna być dopuszczona do obrotu na GPW. Czy to mało ?

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 5 grudnia 2020 20:05:01
@1ketjoW

Cytat:
Jest koniec lipca 2017 roku. Inwestorzy wciąż mogą mieć w pamięci huk korków od szampana, którym świętowano debiut GetBacku na warszawskiej giełdzie. Coś jednak jest nie tak. Wiceprezes do spraw finansowych, CFO spółki Bożena S. w wysłanym tuż przed północą mailu do prezesa Konrada K., nie owija w bawełnę i alarmuje o fatalnej sytuacji finansowej spółki.

kliknij, aby powiększyć

msp.money.pl/wiadomosci/prawop...

KNF nie pociągnęła ani wprowadzających ani właścicieli do odpowiedzialności. A temat wydaje się prosty:
- przesłuchanie przez prokuraturę nadawcy i odbiorcy korespondencji,
- w przypadku potwierdzenia autentyczności e-maili, wyciągnięcie konsekwencji.

Jan Kowalski to niestety nie John Smith.

pitello
PREMIUM
0
Wysłane: 5 grudnia 2020 21:33:33
Mnie tez przesłuchiwano w sprawie getback z racji ,ze dołączyłem się do do wniosku które skierowało SII do prokuratury. W zasadzie pytania ograniczono do tego by zapytać gdzie i kiedy nabyłem akcje , czy poniosłem szkodę i w jakich okolicznościach dowiedziałem się o firmie getback . Tyle mieli w wytycznych. Własne przemyślenia sam kazałem dopisać do protokołu. Po tym doświadczeniu wiem ,że nikomu nie zależy by szukać kolejnych winnych. Kilku siedzi w areszcie , na nich skupią i sprawa zostanie zamknięta.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 grudnia 2020 22:55:07
pitello napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

na aferze nie zarobił ,ale dzięki ofercie publicznej upłynnił część walorów i odzyskał w gotówce kilkaset milionów złotych zainwestowane w getback. Jako właściciel osiągnął korzyści na sprzedaży spółki która była wprowadzona na giełdę na podstawie prospektu emisyjnego który zawierał nieprawdziwe informacje
( takie przynajmniej są zarzuty). Niektórzy uważają ,że ta oferta publiczna w ogóle nie powinna być dopuszczona do obrotu na GPW. Czy to mało ?

Czy możesz powyższe twierdzenia poprzeć wyliczeniami? Z tego co pamiętam Abris zapłacił za udziały w spółce mającej kontrolę nad Getback 825 mln zł. Twierdzisz, że Abris zarobił na ofercie publicznej ponad 825 mln zł. Chciałbym zobaczyć jak to liczysz.

Od ceny sprzedaży akcji nie zapomnij odjąć ceny zakupu. Wtedy wyliczysz dochód. Następnie dochód trzeba opodatkować - minus 19%.

Spółka matka Getback-a o ile dobrze pamiętam sprzedał 20 mln akcji w IPO po 18,5 zł.

Spółka sprzedająca miała przychód w kwocie 370 mln zł ze sprzedaży akcji.

Czyli Abris jest do tyłu nawet jeżeli wycofał część środków z punktu widzenia ekonomicznego.
Nie wspominam o stratach wizerunkowych. Tego nigdy nie odrobią.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 grudnia 2020 22:59:19
BearHand napisał(a):
@1ketjoW

Cytat:
Jest koniec lipca 2017 roku. Inwestorzy wciąż mogą mieć w pamięci huk korków od szampana, którym świętowano debiut GetBacku na warszawskiej giełdzie. Coś jednak jest nie tak. Wiceprezes do spraw finansowych, CFO spółki Bożena S. w wysłanym tuż przed północą mailu do prezesa Konrada K., nie owija w bawełnę i alarmuje o fatalnej sytuacji finansowej spółki.

kliknij, aby powiększyć

msp.money.pl/wiadomosci/prawop...

KNF nie pociągnęła ani wprowadzających ani właścicieli do odpowiedzialności. A temat wydaje się prosty:
- przesłuchanie przez prokuraturę nadawcy i odbiorcy korespondencji,
- w przypadku potwierdzenia autentyczności e-maili, wyciągnięcie konsekwencji.

Jan Kowalski to niestety nie John Smith.

Nie twierdzę że nie było oszustwa. Wydaje mi się tylko, że twierdzenie, że Abris jest beneficjentem oszustwa jest nieuprawnione.

pitello
PREMIUM
0
Wysłane: 6 grudnia 2020 18:37:55
1ketjoW napisał(a):
pitello napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Czy możesz powyższe twierdzenia poprzeć wyliczeniami? Z tego co pamiętam Abris zapłacił za udziały w spółce mającej kontrolę nad Getback 825 mln zł. Twierdzisz, że Abris zarobił na ofercie publicznej ponad 825 mln zł. Chciałbym zobaczyć jak to liczysz.

Od ceny sprzedaży akcji nie zapomnij odjąć ceny zakupu. Wtedy wyliczysz dochód. Następnie dochód trzeba opodatkować - minus 19%.

Spółka matka Getback-a o ile dobrze pamiętam sprzedał 20 mln akcji w IPO po 18,5 zł.

Czyli Abris jest do tyłu nawet jeżeli wycofał część środków z punktu widzenia ekonomicznego.

Czytaj proszę ,ze zrozumieniem.
Nigdzie nie napisałem ,ze Abris zarobił. Dzięki sprzedaży odzyskał jednak część środków. Prawda jest taka ,ze wpuścili na giełdę spółkę z lipnymi papierami czyli nie zadziałał nadzór właścicielski i o to są pretensje.
Ktoś może wysnuć nawet teorie spiskową ,ze Abris od początku wiedział ,że coś w spółce jest nie tak ,oczywiście ja tak nie twierdzę
Ale wyobraź sobie ,ze kupiłeś od kogoś samochód ,za kilka miesięcy sprzedałeś klientowi.
Po pewnym czasie klient zwraca się do ciebie o zwrot pieniędzy ponieważ samochód okazał się kradziony ( miał wadę prawną) i został zarekwirowany przez policję.W getback o to mniej więcej chodzi.
Sprzedali ludziom akcje obarczone wadą. I tyle w temacie.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 6 grudnia 2020 19:08:45
Nie ma takiej opcji, żeby Abris nie wiedział co sprzedaje. Napompowali sztucznie bilans i sprzedali gniota w samą porę.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 6 grudnia 2020 20:46:57
Cel byl jeden- napompowac bilans i sprzedac Spolke dalej.
Zarzad, RN, komitet audytu i wiele innych komorek bylo z nadania i pod kontrola ludzi z Abrisu.
A wiec jak podchodzono do Kakola to dobrze obrazuje ten emot-> 3some

Chore jest to, ze ani audytor ani Abris nie poniesli zadnej kary i nie placa rekomepnsat, a do tego dalej rozwijaja biznesy w Polsce.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 grudnia 2020 23:38:06
pitello napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
pitello napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Czytaj proszę ,ze zrozumieniem.
Nigdzie nie napisałem ,ze Abris zarobił. Dzięki sprzedaży odzyskał jednak część środków. Prawda jest taka ,ze wpuścili na giełdę spółkę z lipnymi papierami czyli nie zadziałał nadzór właścicielski i o to są pretensje.
Ktoś może wysnuć nawet teorie spiskową ,ze Abris od początku wiedział ,że coś w spółce jest nie tak ,oczywiście ja tak nie twierdzę
Ale wyobraź sobie ,ze kupiłeś od kogoś samochód ,za kilka miesięcy sprzedałeś klientowi.
Po pewnym czasie klient zwraca się do ciebie o zwrot pieniędzy ponieważ samochód okazał się kradziony ( miał wadę prawną) i został zarekwirowany przez policję.W getback o to mniej więcej chodzi.
Sprzedali ludziom akcje obarczone wadą. I tyle w temacie.

Kolego pitello. Proszę sam czytaj ze zrozumieniem. Ja odniosłem się do poniższego wpisu z dnia 4 listopada 2020 r.

Nie uważam, że Abris jest twórcą i beneficientem afery. Przecież to fundusz, który zarabia na tym, że kupuje spółki, które później sprzedaje drożej. Audyty sprawozdań finansowych robił Deloittece. Nie wiem jeszcze jakie procedury kontroli miał i ma fundusz nad spółkami portfelowymi. Wiem jednak, że Pan K.K. oszukiwał i oszukał nie tylko właściciela ale i audytora. Nie zakładam, aby Deloittce kładł na szali swoją reputację w związku z GetBack i grał z Abris-em do jednej bramki.

Przykład z samochodem jest na tyle niemiarodajny, że taki samochód ląduje w depozycie. Nie ma bezzwłocznego zwrotu środków niezależnie od tego czy samochód był kradziony. Jeżeli sprzedający o tym nie wiedział, moim zdaniem jego odpowiedzialność może być wyłączona, ale nie znam na tyle prawa aby wypowiadać się enumeratywnie.

Cytat:
Ja też byłem poszkodowany i poniosłem spore straty na akcjach gbk angry3
Interesuje się tą sprawą, ale tutaj niestety z jakiegoś powodu Abris który jest głównym twórcą tej piramidy finansowej ma od prokuratury parasol ochronny.
Jedyne co się słyszy to ze śledczy są zainteresowani tylko Czarneckim i GNB czy ideą. jak zaczyna się mówić o abrisie to okazuje się ze ma odgórnego zainteresowania. Ten rząd to jest kompletnie nastawiony na wykończenie konkretnych osób a nie złapaniu winnych.
Korupcja w tej władzy jest głęboka.
Jesli ktoś gdzieś by słyszał o wytoczonej sprawie przeciwko abrisowi, podpisuje się pod tym.

Lus
Lus
1
Wysłane: 14 grudnia 2020 17:55:10
Prośba bo chcę w tym roku rozliczyć GetBack wreszcie go odrobiłem gada i pytanie moje jest takie czy aby rozliczyć straty wystarczy sama umowa cywilna czy też akcje muszą być przeniesione na rachunek w biurze maklerskim nabywcy i wtedy mamy datę transakcji . Biuro maklerskie wymaga weryfikacji poprawności umowy przez dział prawny i wszstko może się przeciągnąć na tyle że nie zdążę w tym roku. A może wystarczy sama umowa cywilna sprzedaży akcji w której akcje są sprzedane dla osoby x mimo że znajdują się one dalej na moim rachunku i wtedy BM nie jest niezbędne albo można to spokojnie zrobić bez stresu ze się nie zdąży w starym roku.
Czy może wystarczy sama umowa i o dacie sprzedaży decyduje data umowy czy umowa wymaga zatwierdzenia przez biuro maklerskie i dopiero jak akcje są na rachunku osoby ktorej sprzedajemy mamy date sprzedaży.
Prośbą o wsparcie bo czas nagli

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 14 grudnia 2020 18:35:12
Z tego co czytałem to najlepiej jak "druga" strona ma rachunek w tym samym DM co Ty. O wzór umowy możesz poprosić DM, może Ci udostępnią jakiś draft. Realizując transakcję w DM masz pewność, że US otrzyma PIT z właściwymi wyliczeniami.

Jozef99
8
Wpisów: 84
Wysłane: 23 grudnia 2020 17:04:29
Czy ktoś się wybiera na WZA? Nie przewidują wersji elektronicznej, trzeba byc fizycznie w Warszawie (dziwne). Planuję dać pełnomocnictwo SII (o ile będą się wybierać) - z zaleceniem nie dania absolutorium.
Edytowany: 23 grudnia 2020 17:04

Biological Manifold
1
Wpisów: 22
Wysłane: 31 grudnia 2020 22:35:36
Dzieje się - p.o. prezesa i jeszcze jeden członek rezygnują.
Nowym prezesem zostaje niejaki Rodosław B., jeszcze niedawno nikomu nie znany.
To kariera oszołamiająca, której nie powstydziłby się sam Nikodemem Dyzma - od pieniacza na forum stockwatch do prezesa dawnej spółki z wig20. To naprawdę robi wrażenie, gratulujemy!

A tymczasem ideabank zostaje zaorany pod osłoną nocy sylwestrowej.
Co dalej z roszczeniami w jego stronę? Na razie nie wiadomo, ale rok kończymy z przytupem.
Mam tylko nadzieję, że pozwolą chociaż rozliczyć stratę z tego GBK, w przeciwieństwie do kolegów z IDA. Pray

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 1 stycznia 2021 01:07:55
GBK z WIG20? coś kogoś ominęło?

Biological Manifold
1
Wpisów: 22
Wysłane: 1 stycznia 2021 14:01:14
Przepraszam, oczywiście nie zdążyli, zatrzymali się na mwig40.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

131 132 133 134 135

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,489 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat