Witam wszystkich,
Z tej strony Łukasz Mach z City Interactive. Zazwyczaj nie włączamy się w dyskusje i jedynie obserwujemy Państwa opinie. Tym razem jednak temat jest wyjątkowo ciekawy i widać, że warto przytoczyć kilka faktycznych informacji związanych z globalną działalnością wydawniczą i zasadami jej funkcjonowania. Mam nadzieję, że będzie to pretekst do dalszej, merytorycznej dyskusji. Odniosę się tylko do kilku zagadnień, które Państwo poruszacie w swojej wymianie zdań:
1. Zysk City ze sprzedanej sztuki konsolowego Snipera na zachodzie waha się pomiędzy 25% a 50% ceny pudełkowej. Czyli najbliżej prawdy był Volky kilka postów wyżej. Im dalej na zachód, tym większy jest nasz zysk, bo np. w USA VAT nie jest wliczony w podawaną cenę detaliczną, a z kolei marze pośredników są mniejsze z uwagi na dużą skalę rynku.
2. Kwestia budżetów gier – można się pokusić o stwierdzenie, że w tym przypadku 1 PLN jest równy 1 USD (w sensie kosztów pracy w Polsce i USA).
To, co nas odróżnia od konkurencji to fakt, że nawet gdyby Sniper 1 stworzony zostal w Stanach i tak by zarobił!:) Wtedy budżet hipotetycznie wyniósłby 3 mln USD. Jak wiadomo, zarobiliśmy dużo więcej.
3. Odnośnie nowo otwartego studia w UK. W założeniu ma to być niewielkie studio skupione głównie na game designie, który stanowi tylko jeden z wielu elementów pracy przy tworzeniu gier. Zdecydowana większość prac zostanie wykonana w naszym studiu rzeszowskim, stąd budżet gry będzie dużo bardziej "polski" niż "angielski".
4. I jeszcze słówko odnośnie wskaźników finansowych (przy okazji dyskusji „wartość rynkowa vs. przychody”). Poniżej dane odnośnie Apple:
uk.finance.yahoo.com/q/ks?s=AA... Apple jest przecież gigantem co powoduje, że znacznie trudniej jest tej firmie rosnąć w takim samym tempie w jakim może rosnąć City (jakby nie patrzeć - firma w fazie dynamicznego rozwoju). Tym bardziej, wskaźniki City nie wydają się wysokie w porównaniu z nimi. Apple jest dobrym benchmarkiem bo działa w podobnej branży, odnosi rownież duży sukces i ma bardzo wysoką rentowność.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź przyda się Państwu, w razie pytań służę oczywiście dalszą opinią i pomocą.
Pozdrawiam,
Łukasz Mach
City Interactive