PARTNER SERWISU
jfhqzagt
243 244 245 246 247

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 31 października 2018 07:07:33
No niestety. Casus Szefa Banku Staropolskiego gdzie proces trwał 14 lat (!?) i skończyło się na bodajże 2 latach w zawiasach. A teraz - dzięki reformie - całość Wymiaru Sprawiedliwości (wliczam w to Prokuraturę, choć to nie jest element Wymiaru Sprawiedliwości) jest zajęty sam sobą i to nie z własnej winy. Nawet proste sprawy spadkowe (mówię proste czyli że jest np jeden spadkobierca jak w moim przypadku) kiedyś trwały 30 dni i kosztowały 50 PLN. Teraz termin jest nieokreślony. Można iść do notariusza ale kosztuje to 850 PLN zamiast 50 PLN.
Ale oskarżyć np KK za jedno przestępstwo które wg prokuratury jest oczywiste. Na przykład jakieś przywłaszczenie powiedzmy 2 mln PLN. A to wg prawa "mienie bardzo dużej wartości". Czyli - o ile dobrze pamiętam - może dostać i 12 lat. A na resztę póżniejszych procesów doprowadzać go ze spacerniaka. To mogło by i pójść szybko jak na obecne realia.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 31 października 2018 07:21:00
Najprostsze jest poświadczenie nieprawdy. Tylko, że to może nie dać spacerniaka. W polskich realiach.
Przywłaszczenie będzie mu trudno udowodnić, bo on brał pensje i prowizje oraz nagrody. No chyba, że jakiegoś śledzia ze służbowej karty, którego zapomniał wpisać w koszty reprezentacji :)

Naprawdę notariusz dziś za oświadczenie, że spadkobiercy dzielą się zgodnie spadkiem, np. rodzice zrzekają się na rzecz dziecka spadku po drugim dziecku biorą aż 850 zł ? Może to jakoś od wartości ? Generalnie opłaty notarialne w sprawach cywilnych mocno spadły - konkurencja, przynajmniej w W-wie. To może sobie odbijają w ten sposób ?

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 07:23:03
I jeszcze jedno. Od początku wałkuję na tym forum tezę że IB/LB nie były uprawnione do pośrednictwa w sprzedaży obligacji prywatnych. Złożyłem w tej sprawie skargę do KNF. I co mamy?

gospodarka.dziennik.pl/finanse...

Cytat:
Nad należącym do Leszka Czarneckiego Idea Bankiem gromadzą się czarne chmury. Wczoraj postępowanie przeciwko niemu wszczął UOKiK, a z ustaleń DGP wynika, że wkrótce zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez instytucję może złożyć KNF. Oznaczałoby to, że bank zostanie wpisany na listę ostrzeżeń publicznych.
Z naszych informacji wynika, że sprawa dotyczy nieprawidłowości związanych ze sprzedażą obligacji firmy windykacyjnej GetBack.
Za prowadzenie tego typu działalności bez stosownych zgód grożą kary finansowe do 5 mln zł. Dodatkowo bank mógł złamać przepisy prawa bankowego, za co sankcje są znacznie dotkliwsze.

A więc mamy tak. GBK (szefostwo w kiciu), PDM (szefostwo w kiciu), Altus pod wodą (trwa postępowanie prokuratorskie), Trigon - szefostwu nie chce się dalej zajmować tym bałaganem, sprawa zdaje mi się też w Prokuraturze) i - oby - IB na "czarnej liście".
Wszystkim miłośnikom LC dedykuję.
Ale "sumę bilansową banku" mają cacy. Kreatywna księgowość i tyle.
Przeczuwam tsunami....
Edytowany: 31 października 2018 07:31

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 07:25:16
lajkonik napisał(a):
Najprostsze jest poświadczenie nieprawdy. Tylko, że to może nie dać spacerniaka. W polskich realiach.
Przywłaszczenie będzie mu trudno udowodnić, bo on brał pensje i prowizje oraz nagrody. No chyba, że jakiegoś śledzia ze służbowej karty, którego zapomniał wpisać w koszty reprezentacji :)

Naprawdę notariusz dziś za oświadczenie, że spadkobiercy dzielą się zgodnie spadkiem, np. rodzice zrzekają się na rzecz dziecka spadku po drugim dziecku biorą aż 850 zł ? Może to jakoś od wartości ? Generalnie opłaty notarialne w sprawach cywilnych mocno spadły - konkurencja, przynajmniej w W-wie. To może sobie odbijają w ten sposób ?

Tak wierz mi. 850 PLN niezależnie od wartości. . I pamiętaj że zrzeczenie się (a właściwie darowizna na rzecz dzieci) to jedna sprawa a protokół i poświadczenie dziedziczenia to druga sprawa. Dopiero to drugie jest równoważne z wyrokiem sądowym (tym za 50 PLN)
Znam to z "własnej autopsji" (jak powiedział klasyk)
Edytowany: 31 października 2018 07:41

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 31 października 2018 08:47:08
Chyba zacznę współczuć prokuraturze - najpierw doniesiena od Abrisu, samego GBK (na poprzedni zarząd) i nie wiadomo ilu obligatariuszy GBK i innych spółeczek KK masowo emitujących papiery (bez)wartościowe a teraz jeszcze doniesienia Idea Banku (!) na byłych pracowników (!) .

www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

Gwarantowany zysk i kapitał, kilkanaście godzin na podjęcie decyzji – tak bank oferował obligacje windykatora. Teraz składa zawiadomienia do prokuratury na byłych pracowników.

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 08:57:51
Droga Maupo! Wszystko jest w porządku. Jak wynika z artykułu do którego link zamieściłem wcześniej, Pan LC był przez tych ludzi "źle informowany". Ot biedaczek.
A raport finansowy z września br IB jest cacy i zweryfikowany przez biegłego rewidenta. Którym był kto? Ano Deloitte. Więc jak tu temu zweryfikowanemu raportowi nie zaufać?
Poniżej link. W tym linku na końcu jest załącznik z treścią raportu no i kto się pod nim podpisał.

mojeinwestycje.interia.pl/news...

Cytat:
Niniejsze skrócone śródroczne skonsolidowane sprawozdanie finansowe podlegało badaniu przez
niezależnego biegłego rewidenta. Podmiotem uprawnionym do przeprowadzenia badania skróconego
śródrocznego skonsolidowanego sprawozdania finansowego jest Deloitte Polska Spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. Dane porównawcze za I półrocze 2017 roku podlegały
przeglądowi przez biegłego rewidenta.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 31 października 2018 09:27:14
Nie chodzi o to czy pod raportem IB podpisał się X czy Y ale o to, że robią klasyczną 'ucieczkę do przodu' próbując się wymigać, że oni chcieli dobrze ale niestety zawinił nieuczciwy czynnik ludzki a oni właśnie uprzejmie na ten nieuczciwy czynnik ludzki donoszą do prokuratury.
Swoją drogą, ciekawe gdzie ten 'czynnik ludzki' się z Idea Banku/Lions Banku rozpełzł ? Przecież w niebyt nie popadli, gdzieś się zaczepili i znowu pewnie oferują 'okazje'.

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 09:33:41
Zgadzam się absolutnie że to klasyczna "ucieczka do przodu". Trzeba było znaleźć kozłów ofiarnych jak się pod czyjąś d..ą robi gorąco.
Dzisiaj jadę likwidować ROR`y (czyli konta Rentier) mój i mojej żony w LB. Ale chyba "starych znajomych" już nie spotkam. "Śpieszmy się kochać doradców finansowych. Tak szybko odchodzą..." że strawestuję Czesława Miłosza.
Edytowany: 31 października 2018 09:37

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 31 października 2018 09:34:29
Nie bylem juz tu dlugo. Czytam w necie obecnie ze bedzie sie dzialo i dobrze.

Z wlasnej strony juz w lipcu zlozylem zawiadomienie do UOKIK. Do KNF chyba rowniez musze to zrobic.

Kilka tygodni temu zlozylem takze zawiadomienie do prokuratrury na IB/LB po kilkukrotnych reklamacjach w banku w ktorych czytalem na okraglo ta sama formulke. Zobaczymy co z tym zrobia teraz oni.

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 09:46:02
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Nie chodzi o to czy pod raportem IB podpisał się X czy Y ale o to, że robią klasyczną 'ucieczkę do przodu' próbując się wymigać, że oni chcieli dobrze ale niestety zawinił nieuczciwy czynnik ludzki a oni właśnie uprzejmie na ten nieuczciwy czynnik ludzki donoszą do prokuratury.
Swoją drogą, ciekawe gdzie ten 'czynnik ludzki' się z Idea Banku/Lions Banku rozpełzł ? Przecież w niebyt nie popadli, gdzieś się zaczepili i znowu pewnie oferują 'okazje'.

I jeszcze jedno. Jeżeli zawinił "czynnik ludzki" w Banku, to bank ponosi całkowitą odpowiedzialność za ich działanie. Może więc i Pan LC jest niczemu nie winny ale Bank - tak. Przykład mojej śp Teściowej. Miała parę groszy w jednym z dużych banków na odnawialnej lokacie. Pracownik banku wyszukiwał takich klientów co nie byli świadomi do końca (Teściowa była po wylewie) i po zakończeniu lokaty przelewał kapitał na fikcyjne konto (jak to przyjął system informatyczny banku?). Po wykryciu sprawy w trakcie wewnętrznej kontroli, bank zwrócił wszystkie pieniądze wraz z należnymi odsetkami i to nawet za okres kiedy tych pieniędzy już na koncie Teściowej nie było.
Edytowany: 31 października 2018 09:46

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 31 października 2018 10:38:28
Wysyłając reklamację do IB, wysłałem jej kopię i formularz ze strony urzędu do UOKiK - mam nadzieję, że to znaczy, że moje zgłoszenie jest wśród tych 250. Ktoś umie potwierdzić czy pisać do UOKiK?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 31 października 2018 13:10:01
@lajkonik
Cytat:
Jak czytam korespondencję między KK, a panią wiceprezes do spraw finansowych to się pytam gdzie był audytor ?
Jak potem widzę prospekt emisyjny i porównuję z tą korespondencją i własnymi wyliczeniami z końca 2016 to się pytam dlaczego jeszcze nie ma procesu za wyłudzenie i poświadczenie nieprawdy ?

Ano można, tylko nie ma od kogo.
Delojte okazał się firmą krzak sp.z.o.o., ze smiesznie malym kapitalikiem,
taka franczyza jak sklepy żabka.... a nawet gorzej

www2.deloitte.com/pl/pl/legal/...
Cytat:
DTTL i każda z firm członkowskich DTTL są odrębnymi i niezależnymi podmiotami prawnymi, których zobowiązania nie są wiążące dla innych podmiotów. DTTL i jej firmy członkowskie ponoszą odpowiedzialność wyłącznie za własne działania i zaniechania; odpowiedzialność za działania i zaniechania innych firm członkowskich jest wykluczona. DTTL (również zwana „Deloitte Global”) nie świadczy usług na rzecz klientów

tyle dobrego że znając jakość tego audytora, nie kupuję spółek w których toto coś audytuje... nie polecam.
może stockwatch powinien dodać czerwoną lampkę do analiz fundamentalnych które audytuje Delojte?
Edytowany: 31 października 2018 13:13

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 13:13:22
omicron napisał(a):
Wysyłając reklamację do IB, wysłałem jej kopię i formularz ze strony urzędu do UOKiK - mam nadzieję, że to znaczy, że moje zgłoszenie jest wśród tych 250. Ktoś umie potwierdzić czy pisać do UOKiK?

Ja to sprawdzałem ale w UOKiK. Mailowo.

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 13:14:41
Cytat:
tyle dobrego że znając jakość tego audytora, nie kupuję spółek w których toto coś audytuje... nie polecam.

Też postanowiłem nie mieć nic wspólnego z firmami Pana LC.
I proszę nie obrażać "Żabki". To poważna franczyzowa firma. No i mam gdzie wódkę kupić w niedzielę bo sklep 200 m od domu. (Żartuję oczywiście - "...wężykiem...).
Edytowany: 31 października 2018 13:18

Vox
Vox
297
Wysłane: 31 października 2018 13:23:46
chodziło mi o to jak audytor największych spółek w Polsce ucieka od odpowiedzialnosci...
porownanie struktury, do żabki nic nie mam

przecież taką strukturę przyjęli... żeby móc partaczyć z góry.... nigdy nie chcieli rzetelnie audytować.
a że KNF dopuścił takiego audytora na rynek w Polsce... pewnie tylko nazwe sprawdzili hehehe....
kapitałów i struktury już nie

spółki audytowane przez Delojte to spółki podwyższonego ryzyka... Sprawdzcie co macie w portfelach.
Edytowany: 31 października 2018 13:27

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 13:28:24
A w sumie mogli by nie uciekać. Najwyżej stracą kapitał zakładowy bo to sp z o.o. 10 do 100 tys PLN, zależy jaki Deloitte. A smrodu wokół siebie i tak już dużo narobili. Tyle że w tej sytuacji jak wiarygodne jest sprawozdanie finansowe IB za pierwsze półrocze 2018? Pytanie chyba raczej retoryczne.
Edytowany: 31 października 2018 13:30

Vox
Vox
297
Wysłane: 31 października 2018 13:46:39
z tej historii wynika że spółka jest tak wiarygodna, jak uczciwy jest jej zarząd i RN.
Audyt (*przynajmniej od takiego gracza jak Delojte) jest fikcją, marnowaniem pieniędzy

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 31 października 2018 13:52:03
A Deloitte chyba coś ponad 7 mln wziął za audyt Getbacka

maciej_61
0
Wysłane: 31 października 2018 13:55:54
A nawet to 7 mln nas ratuje?

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 31 października 2018 14:07:37
No niestety takie sa realia w przypadku spolek gieldowych...
W ilu przypadkach spolek notowanych audytor odstapil od opinii?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

243 244 245 246 247

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,211 sek.

xejktqsw
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgysgvxa
ktjzsjtw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat