297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
31 października 2018 14:46:55
Cytat:A nawet to 7 mln nas ratuje? ktoś z ekipy SW napisał że zostało to szybko wypłacone w dywidendzie i już tych pieniedzy tam nie ma
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
31 października 2018 15:01:40
7 mln do tej firmy, to jak dla nas 10 groszy.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 października 2018 17:36:56
Vox napisał(a):@lajkonik Cytat:Jak czytam korespondencję między KK, a panią wiceprezes do spraw finansowych to się pytam gdzie był audytor ? Jak potem widzę prospekt emisyjny i porównuję z tą korespondencją i własnymi wyliczeniami z końca 2016 to się pytam dlaczego jeszcze nie ma procesu za wyłudzenie i poświadczenie nieprawdy ?
Ano można, tylko nie ma od kogo. Delojte okazał się firmą krzak sp.z.o.o., ze smiesznie malym kapitalikiem, taka franczyza jak sklepy żabka.... a nawet gorzej www2.deloitte.com/pl/pl/legal/...Cytat:DTTL i każda z firm członkowskich DTTL są odrębnymi i niezależnymi podmiotami prawnymi, których zobowiązania nie są wiążące dla innych podmiotów. DTTL i jej firmy członkowskie ponoszą odpowiedzialność wyłącznie za własne działania i zaniechania; odpowiedzialność za działania i zaniechania innych firm członkowskich jest wykluczona. DTTL (również zwana „Deloitte Global”) nie świadczy usług na rzecz klientów tyle dobrego że znając jakość tego audytora, nie kupuję spółek w których toto coś audytuje... nie polecam. może stockwatch powinien dodać czerwoną lampkę do analiz fundamentalnych które audytuje Delojte? StockWatch.pl cały czas próbuje ugryźć temat audytora. Ale to nie jest prosta sprawa i nie jest też tak trywialna jak przedstawiasz. Ale wszystko będzie w artykule, który mam nadzieję, że pod koniec przyszłego tygodnia się ukaże. Gryzę temat na poważnie od ponad dwóch tygodni. Rozmawiałem z paroma audytorami, z prawnikami, z instytucjami. Mnie się włos na głowie jeży. Ale wszystko w swoim czasie. Vox napisał(a):Cytat:A nawet to 7 mln nas ratuje? ktoś z ekipy SW napisał że zostało to szybko wypłacone w dywidendzie i już tych pieniedzy tam nie ma Ja to pisałem. Ale to nie jest największy problem. Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości.
Edytowany: 31 października 2018 17:41
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
31 października 2018 18:35:51
Panie Radku Barczyński, Minął październik a my główni zainteresowani którzy wybrali Pana do reprezentowania naszych interesów nic nie wiemy co się dzieje w spółce. 1.Czy stanowisko w RN nie pozwala nas o niczym informować? 2. Chociaż informacje dotyczące RW czy członkowie się spotykają i uchwalają uchwały? 3. Co z inwestorami, sprawami Altusa, Trigona i ewentualnie czy któreś Banki się ugieły? 4. Co robi KNF, czy spółka szykuje pozwy przeciwko Deloitte i innym stronom które uczestniczyły w ograbianiu Getback. 5. Ile spółka szacuje że mogłaby odzyskać z nierynkownych umów? Jak Pan widzi pytań podstawowych jest dużo a odpowiedzi żadnych. Nie pytam o szczegóły negocjacji z inwestorami bo możliwe że one jeszcze trwają ale chyba na te wyżej opisane pytania może Pan udzielić odpowiedzi. Będziemy wdzięczni.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
31 października 2018 19:53:57
A tymczasem 7 listopada w Warszawie szykuje się całkiem interesujący event (wstęp wolny - trzeba się tylko zarejestrować). http://2018.nienieodpowiedzialni.pl/2018.nienieodpowiedzialni.pl/p...Tematyka interesująca, widzę kilka hitów np: 1/ "Kłamstwo jest najskuteczniejszym narzędziem sprzedaży' - tam chyba prelegentami powinna być ekipa z IB/LB bo całą reszta to się od nich uczyć może 2/ 'Czy branża finansowa może stać się mniej zachłanna" . I kto to mówi? Ano prezes BGŻ BNP Paribas SA, który jakoś nie jest skory by zarządzany przez niego bank trochę 'ustąpił pola'. Nie wiem jak Państwo, ale ja zawijam kiecę i lecę (o ile jeszcze są miejsca żeby sie załapać).
|
|
Wysłane:
31 października 2018 20:32:09
Ja nie idę.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-17 Wpisów: 64
Wysłane:
1 listopada 2018 00:26:24
Maupa_w_niebieskim napisał(a):A tymczasem 7 listopada w Warszawie szykuje się całkiem interesujący event (wstęp wolny - trzeba się tylko zarejestrować). http://2018.nienieodpowiedzialni.pl/2018.nienieodpowiedzialni.pl/p...Tematyka interesująca, widzę kilka hitów np: 1/ "Kłamstwo jest najskuteczniejszym narzędziem sprzedaży' - tam chyba prelegentami powinna być ekipa z IB/LB bo całą reszta to się od nich uczyć może 2/ 'Czy branża finansowa może stać się mniej zachłanna" . I kto to mówi? Ano prezes BGŻ BNP Paribas SA, który jakoś nie jest skory by zarządzany przez niego bank trochę 'ustąpił pola'. Nie wiem jak Państwo, ale ja zawijam kiecę i lecę (o ile jeszcze są miejsca żeby sie załapać). Byliśmy naiwni, sądząc, że polski rynek finansowy jest stabilny i z tego wynika, że dużym podmiotom finansowym nie opłaca się psuć swego wizerunku kłamstwami. Sądziłem, że duże Banki to już szczególnie ważą słowa i decyzje, by nie stracić zaufania klientów. Teraz wydaje mi się prawdopodobne, że to finansowe środowisko chce takimi pogadankami odwracać uwagę od tego, że polski rynek, w co najmniej połowie -to szulernia.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 01:15:13
Też mi się tak wydawało, ale byłem naiwny. Banki mają klientów gdzieś, Lions na pewno. Sprzedać, zarobić, zapomnieć. Tam nawet nie ma z kim pogadać i nie chodzi o to, żeby zaraz odkupili ode mnie obligacje, ale o cokolwiek. Nie ma żadnych propozycji, nic. Już pisałem wcześniej, że oprócz obligacji mi sprzedali Trigony, Altusy itp. Wszystko powiązane. Mój doradca jak się zwalniał, to mógł mi powiedzieć, żebym chociaż z tych Trigonów czy Altusów uciekał póki czas, ale nie zrobił tego. Nawet nie wiedziałem, że to wszystko było tak powiązane. Nie ma żadnej gadki co z tym zrobić, po prostu oni wzięli prowizję, a Ty się martw, Twoja sprawa. Jak widać zaufanie bankierowi, to błąd, wielki, życiowy błąd. Eh... szkoda gadać.
Edytowany: 1 listopada 2018 01:17
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
1 listopada 2018 04:33:36
Jaki bank. Niech zgadnę. IB/LB ?
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 09:02:01
Ważna informacja dla składających reklamacje w jakimkolwiek Banku czy Biurze Maklerskim. Zgodnie z dyrektywą EU z dniem 20 grudnia wchodzi skrócony termin odpowiedzi na składane reklamacje Klienta – do 15 dni roboczych, z możliwością przedłużenia do 35 dni roboczych. A nie 30 i 60 jak obecnie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-17 Wpisów: 64
Wysłane:
1 listopada 2018 10:18:38
W bankach bardziej ci na górze to szulerzy. Ci na dole różni, na pewno manipulowani, by z wiarą sprzedawali śmieci. Jak na kolejnej piramidzie udaje się zarobić, to szefostwo zaciera ręce -ale na wpadkę zawsze przygotowani. Czasem coś niedokładnie obliczą i cały ich światek osuwa się w zapadlinę. Oczywiście góra i na taki niefart ma plan awaryjny (przeważnie wyślizgują się z sytuacji). Przez taki standard, temu normalniejszemu fragmentowi rynku niezwykle trudno osiągnąć duży rozmiar. Mam nadzieję, że grupa Buczka do normalniejszych należy. Jeszcze wydaje mi się, że firmy zajmujące się fizyczną produkcją jakiś przedmiotów są częściej przewidywalne, niż te oferujące "produkty myśli finansowej". Getback rewelacyjnie udał, że robi coś konkretnego -zamiast windykowania przekupywał Deloitte, szefów banków, agencje ratingowe... Zastanawiam się, czy ten WAŁ ma główego dyrygenta (niekoniecznie Kąkolewski) -czy to samo napędzające się perpetum, bo zwyczaje w tym światku osiągnęły poziom opisywany w "Rewizorze" przez Gogola.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
1 listopada 2018 11:14:07
Z tego co widze to RW jest wrecz zastraszana przez zarzad by nie ujawnic jakichkolwiekbinformacji dot. Spolki... Smutne i tragiczne
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 12:01:43
maciej_61 napisał(a):Ważna informacja dla składających reklamacje w jakimkolwiek Banku czy Biurze Maklerskim. Zgodnie z dyrektywą EU z dniem 20 grudnia wchodzi skrócony termin odpowiedzi na składane reklamacje Klienta – do 15 dni roboczych, z możliwością przedłużenia do 35 dni roboczych. A nie 30 i 60 jak obecnie. Ale te nowe terminy chyba będą dotyczyć reklamacji wniesionych po 20 grudnia br?
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 12:12:02
Tak, ale czuję niestety że jeszcze się ich nawnosimy.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 12:35:18
sjanisz napisał(a):W bankach bardziej ci na górze to szulerzy. Ci na dole różni, na pewno manipulowani, by z wiarą sprzedawali śmieci. Jak na kolejnej piramidzie udaje się zarobić, to szefostwo zaciera ręce -ale na wpadkę zawsze przygotowani. Czasem coś niedokładnie obliczą i cały ich światek osuwa się w zapadlinę. Oczywiście góra i na taki niefart ma plan awaryjny (przeważnie wyślizgują się z sytuacji). Przez taki standard, temu normalniejszemu fragmentowi rynku niezwykle trudno osiągnąć duży rozmiar. Mam nadzieję, że grupa Buczka do normalniejszych należy. Jeszcze wydaje mi się, że firmy zajmujące się fizyczną produkcją jakiś przedmiotów są częściej przewidywalne, niż te oferujące "produkty myśli finansowej". Getback rewelacyjnie udał, że robi coś konkretnego -zamiast windykowania przekupywał Deloitte, szefów banków, agencje ratingowe... Zastanawiam się, czy ten WAŁ ma główego dyrygenta (niekoniecznie Kąkolewski) -czy to samo napędzające się perpetum, bo zwyczaje w tym światku osiągnęły poziom opisywany w "Rewizorze" przez Gogola. Ta patologia, która zawłaszczyła nasz rynek finansowy to jest wynik całkowitej (dotychczas) bezkarności za takie przekręty. Przewałek robionych przez spółki emitujace obligacje (w tym spółki publiczne), które gdy doszło co do czego to okazywało się, że zajmują się produkcją ale własnego zadłużenia jest multum. I były wśród nich spółki rzekomo zajmujące się czymś konkretnym a nie mieleniem papierów. A i inne spółeczki z poletka KK, które miały zajmować się czymś konkretnym okazały się niewypłacalne (Hussar Gruppa, Basel Olten Pharm). Co do tych pracowników na dole rzekomo manipulowanych - to nie zwykłe 'panienki z bankowego okienka' wciskały majętnym klientom IB a zwłaszcza LB te obligacje ale głównie chyba 'private bankierzy' a więc pod względem wiedzy, umiejętności i doświadczenia zawodowego nie nowicjusze ale swoista elita banku. Mogli wśród nich być np. byli pracownicy GBK czyli znający realia tej spółki. Wielu tych wysokoprowizyjnych sprzedawców (bo słowo 'doradca' jest tu absolutnie nie na miejscu) przez wiele lat kręciło się na karuzeli pomiędzy Getin Bank, Noble Bank, Noble Securities, innymi spółkami LC, GetBack (czy spółkami zależnymi i powiązanymi z GBK) aby wreszcie wylądować w IB/LB. Oni powinni prawidłowo oszacować towar jaki mają do sprzedania a przede wszystkim ocenić czy ten towar do klienta 'pasuje' (bo chyba właśnie na takim dopasowaniu towaru i nabywcy ku obopólnemu zadowoleniu ma private banking polegać). To nie są kozły ofiarne (może z niewielkimi wyjątkami) to są współwinni, którzy zgarnęli kasę z prowizji za którą kupili domy, mieszkania, samochody, ulokowali w jakieś biznesy itp. a jak zaczęło robić się gorąco wokół tematu to dali nogę i twierdzą, że 'im kazano". Konfrontacja materiału dowodowego np. jakichś wytycznych które owi ex-pracownicy dostawali z 'góry', szkoleń, spotkań itd z kitem, który wciskali klientom może być bardzo ciekawa.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 13:28:38
Dziwi mnie trochę takie działanie na krótką metę, bank to bank, to nie jest jakiś sprzedawca na ulicy co opchnie trefny towar i znika. Jak widać oddziały Lionsa znikają, pracownicy uciekli. Swego czasu na Domaniewskiej w Warszawie nie było oni jednego doradcy, oddziału już nie ma.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
1 listopada 2018 14:41:03
@voyager747 Cytat:Dziwi mnie trochę takie działanie na krótką metę, bank to bank, to nie jest jakiś sprzedawca na ulicy co opchnie trefny towar i znika. . Problem chyba w tym, że wszystkie banki są jednakowo pazerne i, niestety, skłonne do mniejszych lub większych machlojek. Wystarczy choćby sprawdzić,kto się znalazł na liście zakazanych praktyk UOKiK. A trudno mówić, że to jest super sroga instytucja. Niewątpliwie sprzyja temu bezkarność. Pisza różne kodeksy etyki bankowej i podobne duperele, a praktyka skrzeczy. Po prostu mamy chyba potężny deficyt uczciwości. Rozglądam się za w miarę uczciwym bankiem, żeby całkowicie uciec z grupy LC. Rekomendacje mile widziane.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
1 listopada 2018 14:48:01
To jeszcze nie koniec serialu. Proszę spojrzeć, co zapowiada Business Insider w najbliższym czasie: Cytat:Business Insider kontynuuje swoje śledztwo dziennikarskie. Niebawem opiszemy działanie tzw. spółdzielni, rozpracujemy grupę trzymającą giełdę, ujawnimy układy korupcyjne na rynku dystrybucji produktów finansowych i wreszcie - pokażemy, kto tak naprawdę stoi za tą największą w dziejach polskiego rynku aferą finansową. . Myślę, że będzie jeszcze bardziej wesoło. Jak sądzicie - kto stoi " za tą największą w dziejach polskiego rynku aferą finansową"?
|
|
Wysłane:
1 listopada 2018 15:00:32
Ja mam jeszcze jakieś lokaty strukturyzowane w LB na co najmniej dwa lata i też nie wiem co robić. Jak zerwę, to znowu mnie skoszą jak za zboże. Na Getback, Vienna Life i Trigonach już straciłem.
Nie we wszystko chyba można wierzyć jeśli chodzi o BI. Napisali, że Altus i Trigon stracą licencję w październiku, jest listopad. Dzięki takim artykułom nie mogę wypłacić kasy z Trigona i Altusa, bo są redukcje, a o kursie nie wspomnę.
Pisałem o tym wcześniej: obligatariuszom, to nie pomogło, a przy okazji stracą też inni. Ja w tym przypadku podwójnie, potrójnie...
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
1 listopada 2018 15:02:23
"StockWatch.pl cały czas próbuje ugryźć temat audytora. Ale to nie jest prosta sprawa i nie jest też tak trywialna jak przedstawiasz. Ale wszystko będzie w artykule, który mam nadzieję, że pod koniec przyszłego tygodnia się ukaże. Gryzę temat na poważnie od ponad dwóch tygodni. Rozmawiałem z paroma audytorami, z prawnikami, z instytucjami. Mnie się włos na głowie jeży. Ale wszystko w swoim czasie"
@anty-teresa
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia! Na pewno napiszesz to w sposób wyważony i kompetentny.
Co do Business-Insidera, to niech zrealizują 1/5 z tego, co zapowiadają, to już będzie bardzo dobrze, lecz bombastyczne zapowiedzi czynią mnie nieco sceptycznym.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.