0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
5 czerwca 2018 15:55:48
W moim odczuciu nie ma opcji układu z Abrisem. Nie ma także opcji odzyskania jakiejś większej części strat.
Smród jest już na tyle duży, że nikt z zewnątrz tu nie przyjdzie, aby nie budować sobie szulernianych skojarzeń. Pozostaje sprzedaż zorganizowanej części przedsiębiorstwa (czyli nie tylko gołych portfeli, bo to się nie opłaca) w ramach upadłości likwidacyjnej. Majątku trwałego prawie nie ma. Dobrze by było także przejść do procedury sanacji lub likwidacji, aby szybko rozwiązać umowy z pracownikami - są raczej już tylko niepotrzebnym kosztem. Z każdym tygodniem zostaje mniej do podziału (wynagrodzenia plus być może rozkradanie).
W ramach sanacji być może można byłoby spróbować jakiejś giga-emisji po 5 groszy jako konwersji. Obecny zarząd i RN na śmietnik i rozmawiać z Krukiem, ewentualnie z innymi podmiotami. Kończy się już na szczęście kampania do RW. Zobaczymy kto wejdzie. Będzie znacznie lepszy dostęp do danych źródłowych. Zobaczymy co w nich będzie. Po kampanii będzie sobie można podarować opiekę psychologiczną nad obligatariuszami i mamienie ich, że być może wszystko odzyskają. Przyjdzie pora zmierzenia się z rzeczywistością.
Straty do odrobienia raczej nie są (byłyby wyłącznie w drodze jakiejś pseudo nacjonalizacji). Jednakże jeżeli odpowiedzialność za to wszystko się rozmyje jak zazwyczaj, ewentualnie Konrad czy nawet Ken (choć jego raczej nie odważą się dopaść) zostanie jako kozioł ofiarny poświęcony jako ten jedyny winny, to wyprodukuje to najprawdopodobniej dużą liczbę potencjalnych przyszłych - nazwijmy to łagodnie - optymalizatorów podatkowych, którzy będą czuli moralne prawo do odebrania sobie tego co ich. I tak się to będzie kręcić dalej bez końca.
Zwróćcie uwagę, że nadal nikt nie jest nawet zatrzymany oraz nie ma choćby wydanego zakazu opuszczania polskiego terytorium. A to już prawie 50 dni.
Edytowany: 5 czerwca 2018 16:03
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
5 czerwca 2018 16:24:09
Ofiarami sprawy GBK będą akcjonariusze i obligatoriusze, może ci drudzy coś jeszcze odzyskają. Jak Abris będzie przeciągał, to będzie g.., a na pewno będzie przeciągał. Trudno, żeby cokolwiek miało się udać, skoro główny akcjonariusz nic nie robi. Posłuchajcie na forum akcjonariuszy GBK wywiad, pozostaniecie bez złudzeń. Dlaczego ten złodziej Kąkolewski nie siedzi jeszcze w więzieniu, nie pojęte. Pcha się do RW, kolejna rzecz nie pojęta, żeby osoba działająca na szkodę spółki weszła do RW, żeby ją stawiać na nogi. Wyszło Abrisowi, że w sprawie gbk opłaca się nic nie robić. Tego się obawiałem. Nie zdążycie podpisać układu, bo jest już po spółce.
Edytowany: 5 czerwca 2018 16:25
|
|
0 Dołączył: 2018-05-17 Wpisów: 64
Wysłane:
5 czerwca 2018 16:45:52
Ale defetyzm tu ostatnio sieją ... Jeśli Pan Barczyński znajdzie się w Radzie, to jakieś szanse będą ...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-14 Wpisów: 2
Wysłane:
5 czerwca 2018 18:16:49
Wreszcie coś w mediach. W Teleexpressie i Panoramie dziś mówili na ten temat. Ciekawe czy w Wiadomościach, Wydarzeniach i Faktach będzie?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
5 czerwca 2018 19:43:06
I co mówili ? Nie oglądam tych reżimowych telewizji. Pewnie, że to wina Tuska.
|
|
0 Dołączył: 2012-10-15 Wpisów: 26
Wysłane:
5 czerwca 2018 19:53:04
podsumowanie było takie ,że to wina Tuska bo GetBack powstał w 2012 roku hehehe
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
5 czerwca 2018 20:08:54
Komisja Finansów Publicznych „Omówienie sytuacji firmy GetBack SA oraz ponad 9 tys. inwestorów, którzy nabyli obligacje tej spółki oraz nadzoru nad działalnością emitenta realizowanego przez KNF i MF” - przedstawia: Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego, Minister Finansów. www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/tran...
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
5 czerwca 2018 20:12:48
Do obligatoriusza: "4. Abris ma na szali całość pozostawionej kwoty zainwestowanej w GBK + 50 mln pożyczki -> daje to ok. 550 mln zł; myślę że nie chcą tego stracić, więc nie powinni podejmować irracjonalnych działań; chociaż prawdą jest to, że to co do tej pory robili/ nie robili daje sporo do myślenia w tym zakresie " W tej firmie jest tyle nieprawidłowości, mogli to już sobie dawno zrekompensować. " Irracjonalne działania", to co się teraz mam dzieje, to jak to nazwać?
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
5 czerwca 2018 21:03:10
Chyba nowy zarząd zaczyna się brać do roboty... gospodarka.dziennik.pl/news/ar...[ i]-Jeśli mamy stanąć na nogi musimy przede wszystkim generować przychody i przywrócić całkowitą sprawność naszej spółki- Zmiany wynagrodzeń będą dotyczyły także horrendalnie wysokich pensji dla członków zarządu czy niesłusznie pobieranych wynagrodzeń, nagród czy prowizji od różnego typu „dodatkowych prac”. Musimy wrócić do sytuacji, w której pensja i premia będzie odzwierciedleniem wiedzy, doświadczenia, zaangażowania i odnoszonych sukcesów. Dziś tak nie jest – pisze prezes GetBacku.
|
|
0 Dołączył: 2017-03-17 Wpisów: 13
Wysłane:
5 czerwca 2018 23:54:55
Dowiedziałem sie nieoficjalnie ze kandydat rekomendowany przez Dom Maklerski Michael/Stroem zabrał ok 200M głosów.
Wiadomo mniej więcej jakie poparcie otrzymał Radek? (Na postawie maili RadBar...)
Profil kandydata:
Artur Kłoczko – kandydat na członka Rady Wierzycieli w postępowaniu restrukturyzacyjnym GetBack S.A. w restrukturyzacji Magister inżynier, absolwent Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach. Przedsiębiorca, praktyk biznesu. Doświadczenie zawodowe zdobywał od końca lat osiemdziesiątych. Od 1989 roku zatrudniony był w P.P. POLMOZBYT w Kielcach w dziale inwestycji. W latach 1991-1992 pełnił funkcję dyrektora Szkoły Zarządzania i Marketingu spółka z o.o. w Kielcach. Od 1992 roku obejmował funkcje zarządcze wprzedsiębiorstwach z różnych branż, m.in. takich jak spożywcza, handlowa, produkcyjna, usługowa. Zawodowo od wielu lat związany z Grupą Cersanit S.A - grupą kapitałową prowadzącą działalność na międzynarodowym rynku płytek ceramicznych i kompleksowego wyposażenia łazienek, zatrudniającą ponad 7000 pracowników i posiadającą 11 fabryk zlokalizowanych wróżnych krajach. W ramach jej struktur prowadził i nadzorował szereg procesów inwestycyjnych i operacyjnych. Przez wiele lat zasiadał w Radach Nadzorczych spółek zależnych Cersanit S.A. oraz pełnił funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej Cersanit S.A. Pan Artur Kłoczko posiada doświadczenie w prowadzeniu restrukturyzacji operacyjnej i finansowej przedsiębiorstw. Z ramienia Cersanit S.A. skutecznie przeprowadził proces przejęcia i restrukturyzacji Opoczno S.A. Jako pełnomocnik zarządu prowadził również inwestycje na rynkach zagranicznych, w tym powstanie nowej fabryki na Ukrainie. Do dnia dzisiejszego z racji swojego bogatego doświadczenia i umiejętności pełni funkcję doradcy biznesowego Cersanit S.A i co za tym idzie zaangażowany jest w szereg projektów prowadzonych przez spółkę.
Edytowany: 5 czerwca 2018 23:56
|
|
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2018 00:57:26
Cersanit ? To ja mam kibelek od nich :)
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
6 czerwca 2018 08:07:45
@mozy @voyager747 Przede wszystkim poczekajmy na oficjalne wyniki - kurator może część głosów odrzucić np. głosowanie na kilku kandydatów tym samym kapitałem, niewłaściwe dokumenty itd. Ostateczna decyzja kto znajdzie się w RW należy do sędziego-komisarza. DM Michael Stroem sili się na bycie DM dla 'cieplejszej klienteli' (próg wejścia w emisjach przez nich organizowanych to 100K) do tego dochodzi cicha rekomendacja dla p. Kłoczko dla klientów co najmniej 1 innego DM ( nie PDM) toteż tak dobry wynik jest bardzo prawdopodobny. W mojej ocenie nie jest to zły kandydat chociaż nie najlepszy. Zważywszy na gó....ną sytuację w której znalazł się GBK doświadczenie w branży artykułów sanitarnych może być jakimś atutem.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-24 Wpisów: 6
Wysłane:
6 czerwca 2018 12:04:14
mozy napisał(a):mareksus napisał(a):Dlaczego w USA Państwo zadziałało prawidłowo, aby wszystko wyjaśnić opinii publicznej, a w Polsce ma być inaczej? Dlatego ze Polska to „kraj teoretyczny” albo „dziki kraj” itd. Wiele było cytatów które trafnie określało to co sie tutaj dzieje. Nie chce rozpoczynać dyskusji politycznej, ale wystarczy popatrzeć na spór o trybunał konstytucyjny, albo sąd najwyższy żeby zdać sobie sprawę jaka tutaj jest kultura prawna. Skoro Pan wywołał temat... Kulturę prawną w Polsce najlepiej obrazuje przypadek prof. Rzeplińskiego. W 2004 r. krytykował sądownictwo i nawoływał do reformy, a w 2016 r. - całkiem odwrotnie. Boli mnie, że Sędzia TK prof. Rzepliński nie zna konstytucji, bo konstytucja wyraźnie mówi, że "ustrój, zakres, tryb pracy TK określa Parlament przez ustawę". Zaś prof. Rzepliński w koło Macieju, że "Sejm tak nie może i łamie konstytucję". Boli mnie, że sędziowie sami siebie wybierali (KRS) i przed nikim nie odpowiadali - mimo że Konstytucja mówi, że to NARÓD sprawuje władzę zwiechrznią. Sędziowie nie mają prawa sami się wybierać i przed nikim odpowiadać. Można by tak długo, ale... PinkTool napisał(a):podsumowanie było takie ,że to wina Tuska bo GetBack powstał w 2012 roku hehehe A w TuskVisionNetwork mówią, że to wina PiS-u... bo przekręt wyszedł na jaw w 2018 r.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
6 czerwca 2018 12:59:13
@chris7
Jedni i drudzy (i PiS i PO) są winni, a dlaczego? A dlatego, że prawo jest złe, przepisy są złe, nieprecyzyjne, są luki w prawie, brak chociażby pewnych obowiązków i ograniczeń w działalności firm, które prowadzą publiczne zbiórki pieniędzy.
A teraz jeszcze co niektórzy politycy będą sobie masować słupki naszym kosztem, bo niestety poprawa naszej sytuacji jest z pewnością na dalszym planie, o ile w ogóle jest.
Edytowany: 6 czerwca 2018 13:03
|
|
4 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 102
Wysłane:
6 czerwca 2018 13:16:29
PB.pl donosi, że KK ma spore poparcie obligatariuszy... Cytat:Na Konrada Kąkolewskigo głosowało całkiem dużo osób, dysponujących całkiem dużym nominałem obligacji - przyznaje Kamil Hajduk, kurator obligatariuszy GetBacku
www.pb.pl/kakolewski-ma-widocz...To niesamowite, że człowiek, który doprowadził w dużej mierze do tej sytuacji, zamiast być za kratkami jeździ, robi medialne show, różne portale prezentują jego zdjęcia i opisują działania, zamiast zdecydowanie bojkotować jego codzienne kłamstwa. A prości ludzie jak widać nadal dają się manipulować, bo nie wyobrażam sobie, żeby ktoś kto ma ciut doświadczenia inwestycyjnego głosował na tego kk
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 czerwca 2018 13:23:03
Rozmawiałem właśnie z p. Hajdukiem. Z tego co usłyszałem to "kandydaturę KK poparło kilka osób fizycznych z dużym nominałem obligacji", ale nie jest on w pierwszej trójce. W grze jest przedstawiciel grupy z naszego forum, facebooka, DM M/S i Quercusa. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2018 14:02:15
Dla mnie jest niepojęte jak można głosować na KK, to jest jak żart ponury. Może powinni go wsadzić i zza krat powinien reprezentować okradzionych przez siebie. Premię za wynik już oddał ? Wynik był ujemny, to za co wziął premię i wypłatę za 2017 r. coś ok. 3 mln ? Żyjemy chyba serio w jakiejś republice bananowej. Człowiek jest bezczelny ale jak widać też bezkarny, chyba ma mocne plecy.
|
|
0 Dołączył: 2015-04-04 Wpisów: 53
Wysłane:
6 czerwca 2018 14:20:55
Dzięki za info sasky.
Bardzo dobre wiadomości. Bałem się, że Pan Radek może nie wejść i plułem sobie w brodę, bo nie zdążyłem zagłosować przez problemy z wydaniem świadectwa z Mbanku. Czy ktoś miał jakieś problemy z nimi? Nie chciano mi wydać dokumentu z wyszczególnieniem serii i nominału (posiadam 2 serie obligacji). Być może trafiłem po prostu na niekompetentnych ludzi, ale dajcie proszę znać jak wyglądało to u Was. Być może przyda mi się to jeszcze w przyszłości.
A ludzie głosujący na KK albo dali się ponownie omamić rycerzowi na białym rumaku, albo mają zbieżne interesy.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 czerwca 2018 17:12:08
Dla jasności tylko przypomnę: To że kurator umieści tego czy innego kandydata do rady wierzycieli na swojej liście wcale nie oznacza, że z automatu zostanie on wybrany. Kurator przestawia kandydatów, ale ostatecznego wyboru dokonuje sędzia. A on w zasadzie może wybrać jak chce. BTW. wyniki prawyborów będą znane w piątek. Kurator zastrzegł, że przed godziną 15:00 uzupełni wniosek o powołanie RW o listę kandydatów. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2018-04-27 Wpisów: 48
Wysłane:
6 czerwca 2018 17:44:36
Maupa_w_niebieskim napisał(a):@mozy @voyager747 Przede wszystkim poczekajmy na oficjalne wyniki - kurator może część głosów odrzucić np. głosowanie na kilku kandydatów tym samym kapitałem, niewłaściwe dokumenty itd. Ostateczna decyzja kto znajdzie się w RW należy do sędziego-komisarza. DM Michael Stroem sili się na bycie DM dla 'cieplejszej klienteli' (próg wejścia w emisjach przez nich organizowanych to 100K) do tego dochodzi cicha rekomendacja dla p. Kłoczko dla klientów co najmniej 1 innego DM ( nie PDM) toteż tak dobry wynik jest bardzo prawdopodobny. W mojej ocenie nie jest to zły kandydat chociaż nie najlepszy. Zważywszy na gó....ną sytuację w której znalazł się GBK doświadczenie w branży artykułów sanitarnych może być jakimś atutem. Nie wiem czy M/S "sili się" na bycie czymkolwiek, ale trzech instytucji, za pośrednictwem których nabyłem obligacje żadna nie wykazała się takim zaangażowaniem w reprezentowaniu interesu obligatariuszy, jak ludzie z tego DM, więc choć nie kupowałem za ich pośrednictwem, to poparłem ich kandydata. Nie bili piany, tylko rzeczowo podchodzili do sprawy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.