PARTNER SERWISU
epnhrfjj
87 88 89 90 91

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 4 lipca 2018 09:16:51
I mamy kolejne zatrzymania.

"Prokurator polecił zatrzymanie pięciu osób.

Zatrzymani zostali:

Bożena S. – były członek zarządu GetBack S.A.,
Dariusz S. – brat podejrzanej Bożeny S.,
Anna P. – była wiceprezes zarządu GetBack S.A.,
Marek P. – były członek zarządu GetBack S.A.,
Kinga M.-J. – osoba, która 17 stycznia 2018 roku z przedstawicielami zarządu GetBack S.A. podpisała pozorną umowę wyrządzającą szkodę spółce."

pk.gov.pl/aktualnosci/aktualno...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 lipca 2018 09:43:01
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
I jeszcze a propos Deloiite - bardzo trafne, moim zdaniem, podsumowanie ich postawy w tej sprawie:
"Wygląda na to, że lepiej nie wydawać opinii i pozostawić sobie otwartą drogę do późniejszej obrony, niż samemu się oskarżyć wystawiając opinię przeczącą wcześniejszej. To tak, jak prawo do odmowy składania zeznań przez osobę bliską oskarżonemu."
www.linkedin.com/feed/update/u...:li:activity:6419817655972302848
Pamiętajmy, że Deloitte audytował sprawozdanie za 2016 i chyba nie miał zastrzeżeń, natomiast jest wielce prawdopodobne, że 'karuzele z portfelami' miały miejsce jeszcze przed IPO a nie dopiero w 2017r ....
twitter.com/Pawel__Bieniek/sta...

Za karuzele portfelami Deloitte raczej odpowidzialności nie poniesie, bo audytor nie szuka dowodów przestępstw itd. Ale może ponieść za brak odpowiednich ujawniań.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 4 lipca 2018 10:31:08
www.gazetaprawna.pl/artykuly/1...

Dlaczego nie pytają premiera, jak państwo chce pomóc w zwrocie obligatariuszom pieniędzy?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 4 lipca 2018 10:49:45
Bo nas jest coś ok 9 tys - a więc żaden elektorat. I jeszcze takim "krezusom" zwracać - teraz to już nawet nie wiem ile, bo się pogubiłem - 3,3 mld PLN? To co by na to "suweren" powiedział. A że dzięki "uszczelnieniom" różnym budżet jest taaaaki, to fajnie. A GBK to chyba exemplum tego "uszczelnienia".
Co do korespondencji z LB, to otrzymałem od nich odpowiedź na razie na zapytanie o MIFID-1, którego jako żywo nie podpisywałem. Pismo z LB jest kilku zdaniowe ale dosyć śmieszne. Otóż LB oświadcza że LB nie pozsiada ŻADNYCH" dokumentów dotyczących transakcji, mimo że całość operacji odbywała się w siedzibie LB. A bankier jedynie poinformował o możliwości inwestycyjnej.
Czyli tak. Zlikwidowałem lokatę w LB i kupiłem obligi GBK. Z usłużną pomocą bankiera. A on - ot tak z dobrego serca - wyprowadził pieniądze z LB do PDM. Oczywiście pewnie wyczystko bez pro-wizyjnie w relacji PDM-LB.
Tłumaczenie dziecinne ale faktem jest że w chwili kiedy kupowałem obligi, LB nie miqał uprawnień do przeprowadzenia takiej transakcji. Stąd tylko pojawić się mogło ewentualnie "dobre serduszko" bankiera. Nie wieżę żeby całość odbywała się bez prowizji. Po otrzymaniu odpowiedzi na reklamację, idę - w zależności od odpowiedzi - do Prokuratury. Szanse na odzyskanie pieniędzy są niewielkie a więc na niczym mi już nie zależy. Prokuratura musi zbadać przepływy finansowe LB-PDM (i paru firm po drodze) bo to ewidentny przekręt.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 4 lipca 2018 11:15:50
@anty_teresa
Panie Pawle,
Oczywiście wiem, że zadaniem audytora nie jest prowadzenie śledztwa.
Przy okazji chciałabym nawiązać do świeżutkiej publikacji Pańskiego autorstwa
www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...
Zaintrygował mnie zwłaszcza fragment dotyczący wyemitowanych przez GetBack obligacji z opcją 'put" - z tabelki wynika, że obligacje emitowano jeszcze w II kw 2018.
I tu nasuwa mi się pytanie czy w II kw 2018 (czyli od kwietnia br) GetBack mógł lege artis emitować jakiekolwiek obligacje ze względu na 'niemanie' świeżego zaudytowanego sprawozdania finansowego ? Chodzi mi o artykuł 35 ust 3 ustawy 'o obligacjach", który brzmi następująco: Emitent prowadzący działalność dłużej niż rok jest obowiązany udostępnić w propozycji nabycia sprawozdanie finansowe sporządzone na dzień bilansowy przypadający nie wcześniej niż 15 miesięcy przed datą udostępnienia propozycji nabycia wraz z opinią biegłego rewidenta.
Ostatnie sprawozdanie finansowe z opinią biegłego rewidenta jakim GetBack dysponuje to sprawozdanie za rok 2016 sporządzone na dzień 31.12.2016 (dzień bilansowy tego sprawozdania). Ustawowe 15 miesiecy minęło o północy 31 marca 2018 stąd też moje wątpliwości.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 4 lipca 2018 11:54:05
@alder74

to już chyba ustaliliśmy, że polityków nie interesuje jak rozwiązać problem spółki i obligatariuszy. Jedyne co robią to przerzucają się odpowiedzialnością za aferę GBK. PIS szuka winnych w PO, opozycja w PiSie. A prawda jest taka, że winni są jedni i drudzy - bo takie mamy prawo, które dopuszcza takie przekręty.
Po co mają pytać premiera jak państwo chce pomóc obligatariuszom? Premier ma już określony inny cel działania, przekaz z każdej wypowiedzi premiera jest jasny.

"Premier wyraził nadzieję, że "na jaw będą wychodzić wszystkie możliwe powiązania, w tym również niestety powiązania personalne z politykami Platformy Obywatelskiej...
Stwierdził, że "na tym etapie nie ma konieczności" powoływania komisji śledczej ws. GetBacku. - Jestem w 110 proc. przekonany, że tę sprawę trzeba do samego spodu wyjaśnić - od początku do samego końca, czyli kto, jakie prowokacje starał się robić, kto był inicjatorem tej firmy, kto komu ją sprzedawał - podkreślił."

www.polskieradio.pl/5/3/Artyku...

"Sprawa GetBack wymaga bardzo dokładnego wyjaśnienia i to mogę absolutnie obiecać, że zrobię wszystko, by doprowadzić do wyjaśnienia i genezy, i późniejszych wydarzeń związanych z GetBackiem. Ponieważ bardzo wiele faktów, wydarzeń, bardzo dziwnych, wskazuje na to, że już w ostatnich czasach dochodziło do prób prowokacji, do uwikłania rządu PiS przez osoby, które w ewidentny sposób są związane z PO - mówił premier, pytany o sprawę GetBacku.
W roku 2017, wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje, nastąpiła próba uwikłania części osób z obozu PiS, które oczywiście z tą sprawą nie mają nic wspólnego - wskazał szef rządu..."

wiadomosci.onet.pl/kraj/premie...

Jedyne co zrobi państwo to nałoży karę na Getback, czyli na obligatariuszy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 lipca 2018 12:18:59
@Maupa
W tej kwestii pewnie kluczowa jest interpretacja słowa "opinia". Wydaje się, że nie mógł, że taka była intencja ustawodawcy, ale spodziewam się, że można także powoływać się na fakt, że biegły wyraził "opinię" w sprawozdaniu półrocznym. Tylko ja nie jestem prawnikiem
Edytowany: 4 lipca 2018 12:19

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 4 lipca 2018 12:38:25
@Maupa
@Anty_teresa

to ja dorzucę kamyczek do dyskusji - w sprawozdaniu półrocznym nie wydaje się opinii a wydawany jest raport z przeglądu.

Sprawdziłem obecne brzmienie zapisu w Ustawie o obligacjach i po nowelizacji jest tam mowa wyraźne o sprawozdaniu z badania a to jest jednoznaczne stwierdzenie (a nie o opinii)
Edytowany: 4 lipca 2018 12:42

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 lipca 2018 12:53:58
Fakt, jest zmiana. Nowela, pewnie między innymi z powodu możliwej interpretacji słowa opinia. Wobec powyższego wydaje się, że oferowanie takich obligacji jest prawnie nieskuteczne. Niestety raczej przez emitenta niż przez pośredników, choć tutaj pewności nie mam.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 4 lipca 2018 14:01:14
A skoro
Cytat:
3. Emitent prowadzący działalność dłużej niż rok jest obowiązany udostępnić w propozycji nabycia sprawozdanie finansowe sporządzone na dzień bilansowy przypadający nie wcześniej niż 15 miesięcy przed datą udostępnienia propozycji nabycia wraz ze sprawozdaniem z badania.

czyli propozycja przed końcem I kw
Cytat:
Art. 44. W przypadku emisji obligacji zgodnie z art. 33 pkt 2:
1) termin na przyjęcie propozycji nabycia wynosi 3 tygodnie od dnia jej otrzymania, chyba że emitent określi inny termin;
2) termin składania kolejnych propozycji nabycia obligacji danej emisji nie może być dłuższy niż 6 tygodni od dnia złożenia pierwszej propozycji;
3) termin dokonania przydziału obligacji wynosi 6 tygodni od dnia złożenia ostatniej propozycji nabycia, chyba że emitent określi w propozycji nabycia krótszy termin.

a samo nabycie już w II kw.
Edytowany: 4 lipca 2018 14:03

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 4 lipca 2018 14:24:19
@_olo_
Dzięki, ładnie to rozpracowałeś. Zatem w przypadku emsiji, które miały miejsce już w II kw. 2018 mamy 2 możliwości:
1/ rzutem na taśmę wciśnięto je osobom nie mającym pojęcia, że wokół spółki jest 'gorąco'
2/ objęły je osoby zaufane, obligacje są solidnie zabezpieczone na majątku spółki (do pilnego sprawdzenia!) więc pomimo otwartego PPU ich roszczenia mogą być zaspokajane z przedmiotu zabezpieczenia

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 4 lipca 2018 19:30:41
Czekam z niecierpliwością na informacje ze spotkania Rady Wierzycieli, które dzisiaj miało miejsce. Lixzę na to, że Radek dziś, jutro będzie mógł choć w kilku słowach podsumować najważniejsze punkty i nakreślić dalszy plan działań.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 4 lipca 2018 22:24:53
Co do nabycia w II kwartale to mnie własnie tak wrobiono. Emisja 28.03., nabycie 03.04., bo pomiędzy były swięta. Seria PAQ.
Potem się okazało, że już wtedy było bardzo goraco wokół GBK ale matacz-sprzedawca zapewniał, że wszystko ok.

Złozyłem rekalamację do Idea Bank i oczywiście przyszła odpowiedź negatywna, bo "pracownik działał w oparciu o uwczesną jak najlepszą wiedzę i super reitingii", które potem okazały się g.... warte.

Zwróćcie uwagę, że LC powiedział ostrożnie o uwględnianiu "uzasadnionych reklamacji". Problem własnie jest w uznaniu ich przez IB za "uzasadnione".
A że "uzasadnione" byłyby uwzględniane, to żadna łaska.

Ciułacz
0
Wpisów: 11
Wysłane: 4 lipca 2018 23:19:10
Krisek, czy zainwestowane pieniądze były wcześniej ulokowane w Idea?

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 5 lipca 2018 09:56:04
Pytanie do użytkowników forum z listy mailingowej Porozumienia: Czy w ostatnim czasie były rozsyłane jakieś informacje? Jeśli tak to prośba o info kiedy?
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 5 lipca 2018 10:03:34
@Sasky
Jestem na liście mailingowej, ostatnie oficjalne wiesci dostałam 4 lipca o godz 0:07 (czyli tuż po północy z wtorku na środę), jako że jest nas spora grupa pewnie były wysyłane w środę późnym wieczorem.

trzasia
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 lipca 2018 10:05:58
Ostatnia informacja 04.07.18 0 godz 00:20.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 5 lipca 2018 11:29:21
Jasne, dziękuję.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 5 lipca 2018 13:31:43
Powołany nowy członek zarządu Getback -
Cytat:
"Marcin Tokarek został powołany decyzją rady nadzorczej do zarządu GetBacku.
Powierzono mu funkcję członka zarządu ds. operacyjnych. Równolegle menedżer jest prezesem i współwłaścicielem firmy Leas and Work, działającej jako agencja pracy tymczasowej. Działa od października 2017 r. Wcześniej prowadził m.in. własną działalność gospodarczą, był prezesem SMS Kredyt Holding i dyrektorem departamentu zarządzania ryzykiem kredytowym i analiz statystycznych w firmie windykacyjnej Ultimo. "

www.pb.pl/getback-ma-nowego-cz...

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 5 lipca 2018 14:28:41
Oczywiście życzymy nowemu członkowi zarządu wielu sukcesów i powodzenia, gdyż od jego performance jako członka zarządu ds operacyjnych w znacznym stopniu zależą dalsze losy spółki, która jest nam winna kupę kasy.
www.bankier.pl/static/att/emit...
Imponujące CV lecz na tym diamencie wydaje się być poważna rysa:
'. Nie uznano jednak za odpowiednie ujawnienie informacji, że od czerwca 2015 r. do września 2017 r. pełnił funkcję przewodniczącego rady nadzorczej firmy pożyczkowej Eurocent. Spółka ta w 2016 r. zaczęła wykazywać straty, a w kolejnym roku utraciła płynność. Przez wiele miesięcy nie byłą w stanie otworzyć postępowania restrukturyzacyjnego, aż ostatecznie w kwietniu tego roku ogłoszono jej upadłość. "
obligacje.pl/pl/a/getback-ma-n...
Faktycznie, ogłoszenia w Monitorze Sądowym i Gospodarczym (MSIG 140/2015 poz 179511 i MSIG 198/2017 poz 366932) potwierdzają (jak się okazało niezbyt udany) związek osoby Marcin Leszek Tokarek z padłym Eurocentem.
Jeżeli p. Tokarek z Eurocentu i p. Tokarek -nowy członek zarządu GetBack SA to ta sama osoba to dobrze by było aby wziął on pod uwagę, że stłuczenie termometru nie sprawi, że gorączka zniknie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

87 88 89 90 91

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat