PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 października 2021 09:49:54
przy kursie: 61,30 zł
KERNEL - spojrzenie na wykres Wykres w interwale dziennym. Kurs akcji spółki znajduje się w trendzie wzrostowym, który zauważalnie wytraca swój impet. Po wybiciu oporu strefy 58,50-58,90 zł przed notowaniami została otwarta droga w kierunku 73 zł, lecz kondycja kupujących nie pozwala na bezproblemową kontynuację wzrostów. Negatywna dywergencja na RSI zapowiada przejście w fazę korekty, która co do zasady nie powinna sięgnąć głębiej niż do wybitej wcześniej strefy. Kurs ma jeszcze solidny bufor bezpieczeństwa w postaci luki wzrostowej, która powinna pełnić rolę wsparcia.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
9 Dołączył: 2020-12-07 Wpisów: 61
Wysłane:
26 października 2021 10:10:15
NeVeS napisał(a):Decyzja o ograniczeniu do 60 zł bardzo korzystna dla długoterminowych inwestorów, natomiast spekulanci liczący na szybki wzrost kursu muszą być rozczarowani, stąd ten spadek. Dlaczego 60 zł jest korzystne dla długoterminowych? Czy to nie jest trochę "podcięcie skrzydeł"? Jakby dali powyżej aktualnego kursu to kurs by dążył do wyrównania tego ograniczenia tak jak było przy pierwszym skupie. Teraz też pewnie będzie wyrównywał, tyle, że w dół Swoją drogą czy to nie dziwne, że dali niższe ograniczenie (max) niż przy pierwszym? Czy to nie wysyła sygnału, że wyceniają wartość spółki niżej niż na etapie pierwszego skupu?
Edytowany: 26 października 2021 10:12
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
26 października 2021 10:39:29
W interesie długoterminowych inwestorów jest by spółka skupiła jak największą ilość akcji po jak najniższej cenie, wtedy fundamentalna wartość spółki wzrasta i przełoży się na kurs w przyszłości. Płacenie w skupie więcej oznacza podbicie ceny teraz, ale i mniejszą liczbę skupionych akcji, a to oznacza słabsze fundamenty na przyszłość. Także jak najbardziej chwali się rozsądne wydawanie pieniędzy.
|
|
|
|
9 Dołączył: 2020-12-07 Wpisów: 61
Wysłane:
26 października 2021 11:04:49
OK, ma to sens, pod warunkiem, że skupione akcje będą umorzone (nie wiem czy to było potwierdzone, być może tak). Tylko pytanie czy znajdzie się wielu chętnych do sprzedania w skupie, poniżej ceny rynkowej
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2011-05-16 Wpisów: 10
Wysłane:
26 października 2021 11:11:46
Zapewne spółka zdaje sobie sprawę, kto w pierwszej turze skupu sprzedawał oraz ma rozeznanie, kto jeszcze gotów jest sprzedać akcje po zaproponowanej cenie. Ta druga tura skupu to szybka oferta, a chętni do skorzystania z niej pewnie już są. Przy dotychczasowej płynności na rynku niektórzy inwestorzy chcąc zrealizować inwestycję mieliby problem z uzyskaniem cen wyższych niż 55-60 PLN. I podejrzewam, że kolejna tura skupu (odkupu) będzie niebawem co wróży zabetonowaniem kursu przy około 60 PLN.
Edytowany: 26 października 2021 11:12
|
|
10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
26 października 2021 12:14:13
Witam.
Krewa, przerzucisz analizę na wątek analiz ?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 października 2021 12:22:40
Nie wiem skąd panuje tu powszechny konsensus że skup jest w celu umorzenia. Gdyby był to chyba spółka by to ogłosiła?
Spółka może np. skupić akcje i darować je na przykład kadrze menedżerskiej, w ramach motywacji :-) I wówczas główny akcjonariusz zwiększy udziały za frajer, na koszt spółki
Edytowany: 26 października 2021 12:23
|
|
13 Dołączył: 2020-07-25 Wpisów: 47
Wysłane:
26 października 2021 12:39:22
Jest to możliwe. Jednak jak dla mnie za bardzo zależy Verevskiemu na dobrej reputacji w Londynie do takich manewrów. On pewnie ma trochę za uszami w takiej Ukrainie - ale akurat tacy oligarchowie często z jednej skrajności do drugiej wpadaja żeby oczyszcic się. Do tej pory historia pokazuje że traktują akcjonariuszy bardzo dobrze - nigdy nie ma naganianie itd.. i nie było żadnego syfu. Jak dla mnie firma jest już taka duża i jego ambicje (nie wiem czy dobrze dla zwyczajnego Ukraińca) sa takie duże że nie będzie wałów żadnych. Jak spali raz reputację na jakim shady skupię - to goodbye z ambicjami. To nie Mercator że Zyznowskiemu Palma odbiła jak wygrał los w loterii.
|
|
Wysłane:
26 października 2021 12:50:53
Konkret to konkret. myślę że warto poprosić spółkę o wyjaśnienie tej kluczowej kwestii.
|
|
Wysłane:
26 października 2021 13:02:09
Pytanie było zadane na callu z tego co pamiętam. Ale Verevski akurat był chory. A zastępca miał knebel nałożony i mówił że możliwe umorzenie, M&A itd.. De facto gadał ale zero konkretów oprócz tego że Avere na plusie w trakcie Q3 było na dzień call. Na następnym będzie już mam nadzieję Verevski. Sam fakt że on tylko gada na callach a nie jego ceo pokazuje że ma trochę parcie na szkło i mu zależy na "brylowaniu" / relacjach w Londynie jak dla mnie.
|
|
|
|
Wysłane:
26 października 2021 13:15:47
Kilka miesięcy temu były też pogłoski ze Verevsky ma przejąć bodajze Alfa Bank (może jakiś inny) na Ukrainie. Gdyby jakieś numery teraz robił za "grosze" na Kernelu to może o sfinansowaniu inwestycji zapomnieć. Oczywiście idealny byłby konkret. Jak dla mnie obecną sytuacja taka że specjalnie graja na niepewność trochę inwestorów ale wszystko we frame "normal practices". Gdybym im teraz akcje oddał miałbym przeczucie ze zostałem wyleszczony.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
26 października 2021 19:21:53
Spolce nie zalezy na wyzszej wycenie niestety...
|
|
48 Dołączył: 2020-06-08 Wpisów: 99
Wysłane:
26 października 2021 21:48:33
No spółka korzysta z niskiej ceny akcji na rynku. Managment ma premie uzależnione od wyników operacyjnych, nie od kursu akcji, także nie podejmuje decyzji, które by miały wpływać niejako sztucznie na pompowanie kursu - co często ma miejsce zwłaszcza w spółkach notowanych w USA. To że kurs jest jaki jest, to oczywiście jest kwestią równowagi między popytem a podążą - która jest jaka jest. Przy czym warto zauważyć, że każdy dolar wydany na skup wspiera cenę waloru. Jeśli akcjonariusze uznają, że jest to dla nich zbyt niska cena i nie zrobią zgłoszeń, spółka będzie musiała podwyższyć cenę jeśli chce wykorzystać pieniądze przeznaczone na skup. Oczywiście ogłaszanie kolejnego przetargu zabiera czas, z drugiej jednak strony nie minęły 2 miesiące od uchwaleniu skupu, a Kernel już wyłożył 50mln USD, a na stole jest aktualnie kolejne 50. Ja nie spodziewałem się że będą tak szybko procedować.
Według mnie patrząc po tym jak wyglądają komunikaty prasowe, można domyślać się, że spora część większych inwestorów zbyt dużą wagę przykłada do segmentu tłoczenia firmy, przez co mają błędny obraz tego jak wygląda sytuacja w spółce, że wyniki są zdecydowanie nie do utrzymania nawet w średnim stopniu - a aktualnie jest to tylko 1/3 biznesu. Ostatnie komunikaty PAP po updacie były o wolumenach tłoczenia, podczas gdy najważniejsze informacje to yieldy oraz potem wolumeny w infrastrukturze i tradingu. Spółka jest praktycznie pokrywana tylko przez 2 analityków (przynajmniej jeśli chodzi o rekomendacje), bo odejściu Szkopka z mbanku może przez 1. Nie zdziwiłbym się jeśli większość z OFE nie miała pojęcia co się dzieje w spółce.
W ogóle to napisałem opracowanie na temat spółki - przed wynikami rocznymi. Niestety team stockwatcha nie chciał pomóc w zamieszczeniu na forum, a po przeczytaniu przez ich team, który miał sprawdzić merytoryczność wręcz napisali mi, żebym tego nie zamieszczał bo tekst ma charakter rekomendacji, na sugestie, że mogę to podzielić na segmenty i wyciąć część o cenie odpowiedziały chrząszcze. Jak będę miał trochę czasu to zrobię update uwzględniający dane z rocznego i poprzesylam pliki z figurami na jakiś hosting - bo całego dokumentu PDF się wkleić nie da.
Jeśli chodzi o kwestie krytycyzmu opracowania rocznego w zakresie BA - to tutaj już wiem, że przynajmniej częściowo mam rację, bo za q1 FY2021 99 mln było przypisane do zbiorów z 2020, poprosiłem o doprecyzowanie pewnych kwestii, ale nowa osoba z IR, którą pisałem jest o wiele powoloniejsza niż Iavorski, ale chcę jeszcze dać chłopakowi trochę szansy zanim spowrotem uderzę do Michaela.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 października 2021 22:36:26
Milko, jesteś osobą zorientowaną w temacie, doceniam to, ale napisz proszę z czym się nie zgadzasz w poniższym poście. Nikt nie ma monopolu na wiedzę, więc mogę się mylić jak każdy. anty_teresa napisał(a):Macc pokazał zyski z BA, tak jak podaje je spółka w rachunku segmentowym i zgodnie z przyjętymi przez nią zasadami rachunkowości, więc pośrednio mówisz, że sama spółka pokazuje to źle... MSR41 może nie jest intuicyjny i faktycznie "przyspiesza" zysk gotówkowy, czy biznesowy o parę miesięcy, ale skoro wszyscy wiemy jak działa nie widzę powodu aby cokolwiek korygować.
Jasne, w roku obrotowym mamy przeszacowanie aktywów biologicznych ze żniw które się w tym roku odbyły, co jest charakterystyczne dla Kernela - wyksięgowanie przeszacowania wartości BA wykazanych w poprzednim roku obrotowym i transformację tego zysku na pomniejszenie o tę wartość zapasów (dzięki czemu mamy istotnie dodatni wynik gotówkowy), oraz wycenę BA które zostaną zebrane w przyszłym roku obrotowym. Pomijając już fakt celowości przenoszenia wyniku prezentowanego przez spółkę to inne kwartały to na podstawie raportów finansowych przekazywanych przez nią nie jesteśmy w stanie stwierdzić kiedy dokładnie zyski z roku poprzedniego są wyksięgowywane, gdyż nie ma do nich stosownej noty, ani jasnej drogi dla szacunków.
Z faktu, że 3QFY ma mocno ujemne przeszacowanie można jedynie wnioskować, że odbywa się to właśnie w tym kwartale, ale... nie wiemy czy w całości. Dodatkowo znamy tylko kwotę netto, a przecież w marcu sieje się choćby owies, jęczmień czy pszenicę jarą. Możliwe, że w związku z warunkami na Ukrainie także kukurydzę i słonecznik, na co wskazuje choćby informacja w raporcie 3QFY że zakończono okres zasiewu. Jak sam wspomniałeś zasiew umożliwia rozpoznanie zysku z wyceny aktywów biologicznych i nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy spółka dokonuje wyksięgowania tylko jednorazowo, czy rozkłada je na parę kwartałów, tym samym uniemożliwia to tak naprawdę odpowiednie przyporządkowanie zysków dotyczących danego roku do wyników kwartalnych, co jak rozumiem postulujesz. Poza tym, że nie da się tego moim zdaniem zrobić na zasadzie raportów kwartalnych to nie widzę celu w rozmontowaniu wyniku finansowego i poprzydzielania przeszacowań do kolejnych lat. Po co to robić? Sama spółka też uważa tę informację jako zbędną, bo nie zamieszcza noty, ani tego nie wyjaśnia.
|
|
48 Dołączył: 2020-06-08 Wpisów: 99
Wysłane:
26 października 2021 23:02:31
Ja napisze posta jak dostanę odpowiedzi na wszystkie pytania, które zadałem IR - suma summarum to kwestia kosmetyczna tak naprawdę, no beef z mojej strony.
|
|
1 Dołączył: 2021-10-16 Wpisów: 10
Wysłane:
27 października 2021 01:45:52
Milko mógłbyś zerknąć na skrzynkę odbiorcza, mam małą prośbę. Oczywiście doceniam i dziękuję za wszystkie merytoryczne wpisy odnośnie Kernela wszystkich tutaj zgromadOnych użytkowników. Pozdrawiam was serdecznie.
|
|
Wysłane:
27 października 2021 12:41:06
przy kursie: 61,10 zł
IMHO dopóki nie zakończy się skup cena będzie przyklejona do widełek skupu. a jeszcze zostały 3 transze? Czyli 60-65 to sufit na najbliższe 12 miesięcy
|
|
11 Dołączył: 2017-04-25 Wpisów: 201
Wysłane:
27 października 2021 12:48:36
No tak, bo będzie tylu chętnych na sprzedaż w tych cenach, że przez 12 miesięcy będzie się kisić
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
27 października 2021 15:17:25
Vox napisał(a):IMHO dopóki nie zakończy się skup cena będzie przyklejona do widełek skupu. a jeszcze zostały 3 transze? Czyli 60-65 to sufit na najbliższe 12 miesięcy Jeżeli Spółka ogłosiłaby skup po 20 zł to zbiłaby kurs do 20? Poczekajcie na wyniki skupu. Jak się okaże delikatnie pisząc niewypałem ...
|
|
3 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 176
Wysłane:
29 października 2021 18:19:53
przy kursie: 60,20 zł
Skupy będą pewnie trwać jesze dobre pół roku. W grudniu pewnie będzie po 61(o ile nie bedzie chętnych po 60), potem po 62-63 itd. A na końcu ze dwa skupy po 65. Szczerze wątpię by kurs nie odleciał przy dobrych wynikach w kolejnych kwartałach. Psychologiczny efekt przyklejenia ceny do ceny skupu to mega okazja inwestycyjna z bardzo ograniczonym downsidem i mega upside'm przy C/Z ~= 2.  Tutaj szanse są po stronie kupujących  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 29 października 2021 18:22
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.