PARTNER SERWISU
owlqzhvr
arekf

arekf

Ostatnie 10 wpisów
Można prosić o informacje co tak zdołowało Altmana ? Raport dla laika nie wygląda źle.
Zyski spadły, ale dramatu to tam nie widzę...

W tak małych spółkach (WK zaledwie 16 mln) ratingi potrafią skakać jak szalone.
Wysoki współczynnik płynności - 3,4 + zabezpieczenia czynią Wertha dość ciekawą opcje.

Tak na zdrowy rozsądek - podatek od wydobycia miedzi może być korzystny dla DROPa i innych firm z branży. W końcu zajmują się one w dużym stopniu odzyskiem miedzi ze złomu.

Pracuje koło siedziby Anti we Wrocławiu.

Od czasu kiedy zaczęły się te problemy to coraz lepsze autka w leasingu mają.
Na początku stała Dacia Logan, potem Fiesty ostatnio Ceed'y ;).

I kto za to płaci ?

Stosunek ryzyka do kuponu wypada dość kiepsko.

Coś nowego wiadomo ? Ostatnie info to że odmrozili 3,7 mln. za 2006 rok.

Ale nie zmienia to faktu że ING Globalnego długu korporacyjnego leci na pysk przy słabnącej złotówce :(

Duże i pewne spółki powinny być dobre na besse.
Nie zbankrutują - kasę wypłacą, a każdy spadek ceny podbija rentowność. Po co kupować akcje jeśli można kupić obligację z kuponem 10% poniżej 100% ?

Co do kupowania akcji - to ja bym się nie śpieszył. Bessa zazwyczaj jest gwałtowna i nieprzewidywalna, natomiast hossa trwa zdecydowanie dłużej.
W związku z tym nie warto próbować złapać dołka, lecz poczekać na odwrócenie trendu. Po co mrozić gotówkę np. na rok w akcjach tylko dlatego że są tanie - skoro nie urosną aż nie poprawią się fundamenty ?

Dokument emisyjny to porażka - kodowanie jakieś dziwne, ani coś skopiować ani w tym wyszukiwać tekstowo.

Ktoś się już przyjrzał tej emisji ?
Wygląda to dość niezwykle - spółka córka w Polsce - bez kapitału i działalności operacyjnej.
Założona kilka miesięcy temu - ma adres, numer telefonu i to chyba tyle. Robi emisje na pożyczkę spółce matce - a tamta w pełni ją gwarantuje.
Co ciekawe jest w Polsce firma pożyczkowa z tej grupy (https://www.ekspreskasa.pl) - pożyczka na 15 dni na 25% - wychodzi coś około 600% rocznie :).

Firma jest Fińska - miała w 2010r. ok 2,5 mln Euro zysku, przy rentowności ok. 50%. Prawie 1 mln Euro gotówki i 9 mln Euro zobowiązań.

Cena obligacji na razie dość niska + 7,5% marży daje wysoką rentowność.

Dziś wypłata dywidendy a kurs dołuje -10%.
Ktoś coś wie ?

Może poprzez wasze kontakty z GPW możecie delikatnie dopytać/zasugerować czy GPW nie ma zamiaru lobbować na rzecz zmian sposobu opodatkowania obligacji ?
Dla mnie opodatkowanie jest największym problemem Catalyst (obok płynności), a nie chcę wszystkich obligacji trzymać w ramach IKE.

Wydaje mi się że od 10tys - bo liczą się ceny kupna i sprzedaży.

Co do twojego pomysłu to czemu nie brać kredytu w PLN ? Ryzyko kursowe odpada - marża pewnie ok. 1,5% a oprocentowanie obligacji Wibor + 6% ? Wydaje się że można tu zarobić.
Zwłaszcza jak by szukać emisji z niskim poziomem wejścia (była jedna na 100 PLN były też po 50tys). W przypadku pakowania się w jednego emitenta to trzeba być pewnym wypłacalności bo sprzedać 200 obligacji to przy mało płynnym rynku można mocno zdołować cenę.

GNT0313 to która to seria ? Ciężko się poruszać po dokumentach emisyjnych które oznaczone są seriami a w tabelce z notowaniami ich nie ma.

Niedawno upubliczniono analizę rynku obligacji banku BGŻ - gdzie Ganta ciągle zalicza się do grupy wiarygodnych emitentów.

Prawda jest taka że tylko na stockwatch można znaleźć sporo rzetelnych materiałów o Catalyst. Zarówno edukacyjnych jak i analitycznych.

Robicie świetną robotę !!!

Mam nadzieję że będziecie tą pracę kontynuować i że GPW będzie nadal chciało promować ten rynek - bo promocji to on ciągle wymaga.

Co do sugestii to warto by było aby w zakładce indeksy i sektory pojawił się catalyst, a w nim porządna tabelka z informacjami odnośnie obligacji, których brakuje na stronie GPW. Np. zabezpieczenie, rentowność po aktualnej cenie sprzedaży, poziom długu, wskaźnik pokrycia odsetek, czyli to co da się wyciągnąć z dokumentów emisyjnych. Szkoda że analizy które pojawiają się tu na forum, nie są nigdzie zebrane w sposób uporządkowany.

Marcin i Kamil - wielkie dzięki za pomoc.

Po szybkim przeglądzie spółek w portfelu faktycznie stwierdzam że ryzyko jest dla mnie zbyt wysokie, a liczenie wskaźników typu pokrycie odsetek dla funduszu faktycznie nie ma sensu.

Swoją drogą odwalacie kawał dobrej roboty - dzięki.

Ja przyglądam się prospektowi IFF.
Oprocentowanie: 12,91% (Wibor + 8,5%)
Wykup: 09.2012
Niezabezpieczone

Zaglądałem do prospektu i widzę:
zadłużenie całkowite: ~20%
płynność szybka: ~11

Mam problem z pokryciem odsetek - EBIT/odsetki i EBITDA/odsetki
- skąd wsiąść wartość odsetek ?
dług * przybliżony koszt kapitału ? I czy do długu wliczać emisję oraz rezerwy ?

- zysk operacyjny brutto można przyjąć jako zysk op. netto * 1,19 ?

No i czy przy funduszu inwestycyjnym jest sens liczenia tego dla lat w których nic nie sprzedali, czy lepiej wsiąść średni zysk operacyjny za klika lat, albo zysk całkowity ?

Pozdrawiam inwestującym na Catalyst.

Millennium DM rekomenduje 'kupuj' dla PEP, cena docelowa 34,6 zł za akcję.

Cóż wydaje mi się że skreślanie obligacji nie będących na giełdzie przy tak płytkim rynku to błąd.
Ale po kolei:
Oprócz bezpieczeństwa obligacji (o które zadbałeś) i kuponu liczy się rentowność. Ta zależy głównie od ceny zakupu i terminu do wykupu. I tak np. Mera ma kupon 12,29% wykup za 10 miesięcy i absurdalnie wysoką cenę sprzedaży 113%. Czyli jeśli cena zakupu nie spadnie to ta obligacja odpada. Lepiej wygląda Rubicon, MCI ma niezbyt wysoki kupon i nie ma w arkuszu ofert sprzedaży.
Możesz pomyśleć o rozszerzeniu zainteresowania o obligacje o niższym ratingu albo spoza giełdy uwzględniając zabezpieczenia. Najpopularniejsze sensowne zabezpieczenie obligacji to hipoteka (często developerzy - np. Robyg, Archicom i jedna seria Ganta GNT0612) oraz wierzytelności (np. PCM, PRI0912 czy FF).
Co do analizy ryzyka tu na forum stockwatch jest sporo wskazówek - jest też troszkę przestarzała analiza rynku obligacji BGŻ - na necie do ściągnięcia w PDF.

Co do momentu zakupu - to optymalnie jest kupować gdy naliczone odsetki są zerowe albo bardzo małe (jeśli masz zwykłe konto maklerskie), lub odwrotnie kupować gdy narosłe odsetki są duże bo cena może być niższa (mały popyt), a kupujesz przez konto maklerskie IKE.

Analitycy DM BOŚ wydali rekomendację "kupuj" dla akcji Mirbudu. Walory budowlanej firmy wycenili na 5,33 zł.

Być może zwiększy to zainteresowanie Mirbudem - bo spółka wydaje się solidna.

6 mln straty za I kwartał a kurs się dobrze trzyma. Ktoś wie dlaczego ?

Jest rekomendacja z DM BZ WBK - cena docelowa 333 PLN.

Ja widzę dwie możliwości - kontrola skarbowa, która zamroziła konta DROP na poczet niezapłaconego VAT (DROP twierdzi że bezzasadnie) oraz wycofywanie się OFE Warta. Więcej można poczytać w parkiecie.

Ktoś wie czy ta duża czarna świeca (prawie -5%) ma podstawy fundamentalne czy to jakiś grubas wyprzedaje akcje ?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 8 stycznia 2014 11:29:00
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

skriihrh
ngoefkbv
ytybfimm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fmpkfuri
wapuwelp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat