PARTNER SERWISU
arfmndxz
488 489 490 491 492

Kiedy szczyt hossy?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 8 marca 2012 09:24:39
@ orestes84 & onochi

Anale jak zawsze nie trafiły
Anale generalnie słabo trafiają

No to się zabawię w AnalaAngel
Potarłem szklaną kulę i wychodzi mi coś takiego:

S&P500 6.03 prawdopodobnie skończył pierwszą falę spadkową w korekcie. Możliwe jest, że dziś, albo 9.03 nastąpi test tego dna, ale raczej nie w formie ponownego zejścia do minimum z 6.03.
Od 6.03 na SP500 zaczęło się podciąganie indeksu pod FED (13.03). Wychodzi mi, że szczyt tego podciągania wypadnie 12 albo 13.03 (ewentualnie 14.03 na początku sesji, ale to mniej prawdopodobne). Niektore indeksy (DJIA? Nasdaq100?)mogą nawet wyrównać albo na chwilkę lekko przekroczyć w ramach tego podciągania swoje ostatnie maksy.

Posiedzenie FEDu powinno bardzo rynki rozczarować - wychodzi mi, że po FED powinno być wyraźne sypanie podażą na rynkach, (na niektórych surowcach nawet lekko paniczne?). Nie wiem, co to będzie, ale to "coś" powinno przygnębić typowego inwestora i spowodować, że mogą odżyć myśli o tym, że wzrosty się już skończyły. Pojawią się teksty typu "Podwójny szczyt na SP500?" (chodzi o to, że szczyt z 2011 i ten z lutego 2012 są na niemal tym samym poziomie) itd. Do tego dojdzie np. przełamanie linii hossy na SP500, ciągniętej po dołkach z 4.10 i 25.11, które część techników zinterpretuje bardzo niedźwiedzio itd.
W takim popsutym wyprzedażą nastroju zwątpienia powinniśmy zrobić dno korekty 20-21 albo 23.03.
Dla SP500 widzę je w szerokiej strefie 1285-1310. Wcześniej oczekiwałem tego dna w okolicach 1300-1310, ale ostatnio zbyt wiele czytam opinii, celujących z dnem korekty w ten właśnie wąski rejon, co powoduje, że zmniejszam prawdopodobieństwo, przypisywane temu przedziałowi, a zwiększam szanse na jego przełamanie, co także dodałoby pesymizmu w nastroju ogólnym.

Polski WIG20 powinien wpisać się w ten ogolny nastrój, ale nie sądzę, by doszlo do przełamania 2210. To powinno być żelazne wsparcie.

Tak to widzę.

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 9 marca 2012 15:05:53
Bardzo dobre informacje ,a rynek zaczyna się osuwać - przypomina się sytuacja z sierpnia...
Edytowany: 9 marca 2012 15:09

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 marca 2012 15:14:09
bardzo dobre? czy patrzymy na te same? widzę ino niższe od poprzednich. sugerujesz się prognozami i tym jak dalece dane odbiegają od prognoz?

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 9 marca 2012 15:19:29
Szutnik napisał(a):

Nie wiem, co to będzie, ale to "coś" powinno przygnębić typowego inwestora

Wiesz co może przygnębić inwestora. Cena paliwa. Dziś zapłaciłem za litr 5,80 na stacji. Jak cenę zobaczyłem to stwierdziłem że chyba kogoś Bóg opuścił.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 9 marca 2012 15:21:41
kokospl napisał(a):
Bardzo dobre informacje ,a rynek zaczyna się osuwać - przypomina się sytuacja z sierpnia...

Fait accompli..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 9 marca 2012 15:25:08
Uwzględniając trend i efekt sezonowości to są całkiem niezłe dane.
Oczywiście daleko jeszcze od powrotu do normalności,o czym ostatnio wyraźnie mówił Bernanke
Edytowany: 9 marca 2012 15:27

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 marca 2012 15:26:36
onochi napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Nie wiem, co to będzie, ale to "coś" powinno przygnębić typowego inwestora

Wiesz co może przygnębić inwestora. Cena paliwa. Dziś zapłaciłem za litr 5,80 na stacji. Jak cenę zobaczyłem to stwierdziłem że chyba kogoś Bóg opuścił.

Ja za rope na orlenie place juz od miesiaca 5.93-5.98 king w ciagu 1.5roku poszlo do gory o ponad 1.50zl nie bede mowil ile wiecej co miesiac musze placic za paliwo :) wolalbym ta kase wydawac na browarek a wyszloby wiecej jak 3 dziennie :) z drugiej strony mniej leczonych z alkoholizmu :) a rzad ma wiecej kasy pewnie zaraz podniosa VAT bo skoro mamy o np 1mld wiecej kasy to dlaczego nie miec nastepnego 1 mld d'oh! przeciez ludzie na ulice nie wychodza.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 9 marca 2012 15:29:33
krewa napisał(a):
bardzo dobre? czy patrzymy na te same? widzę ino niższe od poprzednich. sugerujesz się prognozami i tym jak dalece dane odbiegają od prognoz?

Prognozy rynku, tego prawdziwego rynku pozostają niewiadomą do momentu publikacji danych. Rynek coś stara się dyskontować i w momencie publikacji albo reaguje spadkiem (spodziewał się lepszych danych) albo wzrostem (spodziewał się lepszych danych).

Prognozy analityków, polityków, ekonomistów itp. to tylko ich prognozy, subiektywne i nie miarodajne. Wygrywa ten, który prawidłowo określi jakie prognozy ma prawdziwy RYNEK, w osobie ogółu inwestorów.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

del-20160301
0
Wysłane: 9 marca 2012 15:29:50
@Taurus80
Myślę że to nie będzie trwało długo jak wyjdą na ulicę. Sam mam ochotę wyjść. Cena jest już na poziomie tego co płacę w Niemczech i Austrii. Tyle że oni mają zarobki trzy razy takie jak u nas średnio.
Edytowany: 9 marca 2012 15:30

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 marca 2012 15:35:58
Onchi sa tez dobre strony zawsze stalem w duzych korkach teraz nie widze korkow :P jedynie od swieta przed weekendem albo swietami jak ludzie musza po zakupy jechac a na codzien jest bardzo zauwazalny spadek ruchu blah5
Co do cen zawsze mielismy zblizone do zachodu a zarobki 4-5 razy mniejsze :) az dziw bierze ze nikt tego wczesniej nie zauwazal salute

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 9 marca 2012 16:10:16
dziw to bierze że ludzie jeszcze na ulice nie wyszli. w innym kraju to przy takich relacjach cen do zarobków już dawno by gorąco było a u nas jak nawet benzyna po 10zł bedzie to i tak ludzie beda jezdzic.
EEX

tartiakson
0
Wpisów: 269
Wysłane: 9 marca 2012 16:40:03
w Grecji płaca minimalna przed tymi cięciami wynosiła powyżej naszej średniej. Po cięciach zaczęło się wiadomo co niech przyjadą do nas i zobaczą jak przeciętni Polacy żyją.

del-20160301
0
Wysłane: 9 marca 2012 16:54:36
U nas będzie druga Grecja jak nie zlikwidują szybko przywilejów i będą się bezmyślnie zadłużać dalej. 500 tys urzędników, Połowę powinni wylać na pysk. Ale do tego to trzeba mieć fachowców a nie kolegów z boiska w rządzie. Społeczeństwo już więcej nie udźwignie. Nie przy takich pensjach. Zrobili z Polski dziadów Europy. Nasi tułają się za pracą po wszystkich krajach. A najśmieszniejsze jest to że Grek po bankructwie Grecji będzie i tak w Polsce Panem nawet jeśli obetną jemu wszystko o połowę.
Edytowany: 9 marca 2012 16:56

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 9 marca 2012 19:03:13
owner napisał(a):
dziw to bierze że ludzie jeszcze na ulice nie wyszli. w innym kraju to przy takich relacjach cen do zarobków już dawno by gorąco było a u nas jak nawet benzyna po 10zł bedzie to i tak ludzie beda jezdzic.

i co da wyjscie na ulice? rozumiem, ze ruch to zdrowie i lepiej pospacerowac i postymulowac pluca niz pic piwo przed telewizorem, ale prosze wytlumacz mi, co to niby mialoby zmienic? i jak? chcesz obalic legalnie wybrany przez spoleczenstwo rzad? i zastapic go czym? kim? z jakim programem? jak myslisz, kogo do sterow zaniesie takie dzialanie - tych najmadrzejszych i realnie patrzacych na problemy, czy tych najmniej co tylko potrafia glosna krzyczec 'Wam sie tez nalezy! Swinie won od koryta!' i inne puste hasla dla tliumu? juz to przerabialismy.

demokracja sie nie podoba? mnie tez nie, bo to faktycznie rzady hien nad oslami, czego mamy dobitne dowody przez ostatnie ponad 20 lat, ale jedyna sensowna metode jaka widze, to EDUKACJA spoleczenstwa przy kazdej mozliwosci, a nie wyporwadzanie na ulice obalac legalnie wybrana wladze (sic!). szkoda, ze nikt nie powie co dalej, ze nikt nie przedstawi projektu spolecznego rzadowi w np. liscie otwartym, nie osmieszy rzadzacych publicznie argumentami. latwiej drzec japy niz mozolnie pracowac nad zmianami. poza tym, juz za trzy lata bedziesz mial okazje do zmiany opcji rzadzacej na jaka tylko sobie zyczysz.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Szutnik
153
Wysłane: 12 marca 2012 11:19:45
Pisząc powyżej to zdanie kilka dni temu:

Posiedzenie FEDu powinno bardzo rynki rozczarować - wychodzi mi, że po FED powinno być wyraźne sypanie podażą na rynkach, (na niektórych surowcach nawet lekko paniczne?).

owo lekko paniczne sypanie na niektórych surowcach widziałem przede wszystkim dla złota i srebra. Oczywiście to może zdarzyć się również i na innych surowcach, ale te 2 przede wszystkim miałem na myśli.

Jeden z tych, ktorych raczej uważnie czytam, Tom Mclellan, podrzucił mi kolejny argument, że z metalami szlachetnymi może być kiepsko w najbliższym czasie - wychodzi na to, że ostatnie tąpnięcie na rynku złota kompletnie nie przestraszyło szerokiej publiczności Gold Bugs. Wręcz przeciwnie - zostało uznane za doskonałą okazję do kupna przez tłum:
www.mcoscillator.com/learning_...

Ponieważ tłum obecnie kompletnie się nie boi, to nim na metalach zrobi się twarde dno, musi się zacząć bać. A najłatwiej rynek wywołuje strach drobnego inwestora w jaki sposób?
Ostro lecąc w dół.
Ten tłum nadal niczego się nie nauczył i zdaje się cały czas od zeszłego roku niezmiennie obstawia taką sekwencję wydarzeń w najbliższym czasie: FED robi QE3 a potem szybko hiperinflacja i złoto w Stratosferę...

Moim zdaniem owo "rozczarowanie" ze strony FED, o którym wspominałem wyżej, uderzy przede wszystkim w tych, oczekujących szybkiego QE3 - to "coś" będzie w komunikacie i uderzy w grających pod QE
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 12 marca 2012 17:41:23
@Szutnik

Eee tam, na QE3 to rynek liczył przecież sporo wcześniej, nie dostał go i fakt ten już dawno przetrawił -- tak mi sie przynajmniej wydaje.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 12 marca 2012 19:52:23
Według wielu wieszczów ekonomii konsumpcja ma spadać, bo spada realna sila nabywcza podstawowych warstw społecznych, co z kolei jest spowodowane wzrostem cen artykułów spożywczych i utrzymania domów (energia, gaz, podatki itp). Za tym ma ponoć pójść spadek cen surowców.
To ciągle jednak tylko prognozy.

edit: może to tak proces reformowania swiatowych finansów własnie będzie wyglądał, sprowadzi sie szerokie masy ludzi ze dwa szczeble nizej na drabinie dobrobytu i po paru latach będzie zapas na nowe hossy
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 12 marca 2012 19:54

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 12 marca 2012 20:19:43
Wzrost cen energii i paliw może też mieć dobre strony szczególnie dla najbliższych sąsiadów krajów najbogatszych. Przy gwałtownym wzroście płac w Chinach i wzroście kosztów transportu, być może opłacalne stanie się lokowanie produkcji w Polsce, Turcji i Ukrainie, musiałoby to być wywołane drastycznym wzrostem cen benzyny, ale tak naprawdę to jest tylko kwestia mniej lub bardziej odległego okresu czasu. Polecam ciekawy artykuł z bloga Rafała Bauera http://rafalbauer.pl/das-reich/

Szutnik
153
Wysłane: 13 marca 2012 08:42:29
fidelio77 napisał(a):
@Szutnik

Eee tam, na QE3 to rynek liczył przecież sporo wcześniej, nie dostał go i fakt ten już dawno przetrawił -- tak mi sie przynajmniej wydaje.

Rzecz w tym, że zaczynają się ostatnio pojawiać dane, sugerujące możliwość wznowienia myślenia przez FED w tym kierunku. To zdecydowanie za wcześnie by już teraz spodziewać się decyzji, ale zmiana kierunku myślenia i dyskusje o tym temacie mogą znowu być wkrótce na czasie. Dlaczego?

Zacznijmy od tego, że credo Bernanke'izmu, wywiedzione z własnych przemyśleń Bena i prac Miltona Friedmanna o latach Wielkiego Kryzysu jest takie: "Zatrzymać deflację zanim się pojawi, bo gdy się pojawi, możemy jej już nie opanować i będzie za późno" i "W obecnej sytuacji, gdy sektor prywatny się delewaruje, większym zagrożeniem jest deflacja niż inflacja".

W obecnych warunkach, przy wspomnianym delewarowaniu się prywaciarzy rzeczywiście każda recesja bez interwencji monetarnej jest gwarantowana jako surowa i na 99,99% przynosząca deflację.

Oznacza to, że Bernanke, widząc oznaki nadchodzącej recesji prawdopodobnie zaryzykuje wyprzedzająco QE3 nim recesja się pojawi, o ile nie dostanie poważnego oporu innych członków FED. Kocherlakota i Plosser wyszli w ramach rotacji z FOMC, zdaje się, ze z "jastrzębi" mogących się opierać Benowi został tylko Fisher z Dallas FED, więc Ben nie miałby dużego oporu materii, gdyby się zdecydował.

No i właśnie są pierwsze sygnały o możliwej recesji w przeciągu 1 roku w USA. Pochodzą od wskaźników wyprzedzających ECRI:
www.safehaven.com/article/2459...

ECRI nie jest nieomylne, ale ma sporo trafionych prognoz, znacznie więcej, niż przeciętny ekonomiczny wróżbita. FED na pewno o tym wie, bo oni obserwują prace takich jak ECRI uważnie. Pytanie za 1 000 000 zł brzmi - czy modele FED pokazują to samo, co ECRI? Jeśli tak, to mamy gwarantowane odżycie dyskusji o QE3 w FED, co będzie wystarczyć dla wszystkich, grających pod QE3 do ciągnięcia rynków w górę.
Moim zdaniem modele FED jeszcze tego nie pokazują, ale wkrotce (kwartał do pół roku) zaczną.

Tak więc sprawa QE3 nie jest aż tak passe, jakby się mogło to wydawać...

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 13 marca 2012 20:46:33
Będzie te "sterylizowane" QE w stylu EBC, czy nie? Think

@ Szutnik, co oni wyprawiają w tych Stanach, czy to już czas?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

488 489 490 491 492

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,454 sek.

ovdmiapp
gttqmmhs
rsnmeoun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qvjpkumd
wcdueosv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat