voyager747 napisał(a):Obejrzałem, materiał jak to w tej TV, niezbyt rzetelny. Gość mówi: no przecież Getbak kupował wierzytelności od banków LC, ale o PKO, Aliorze itp. już nie wspomniał.
Niedawno było o przepłaconych pakietach z PKO S.A., wszyscy wiedzieli, że są przepłacone i przeterminowane będą i co ? Aresztowali szefa PKO? Jakoś nie, a szefa Altusa tak. Nie dziwne to ?
Cóż, rzetelność tego materiału i tak jest znakomita jak na standardy tej TV.
I masz rację. GBK przepłacał nie tylko za kupowane pakiety w bankach LC ale i w innych. I także te same banki sprzedawały obligi GBK, no tyle że oczywiście liderem tu absolutnym są instytucje spod znaki LC. I faktem jest też że inne banki wciskają różne tzw "produkty finansowe" i to w sposób jeszcze bardziej namolny niż to z czym spotkałem się w LB. Wiem co mówię, bo w zeszłym tygodniu chciałem po prostu założyć lokatę w dużym banku i spotkałem się z propozycją że zamiast lokaty to oni proponują mi jakieś coś tam. Przez 1,5 godziny (?!) usiłowałem gościowi wytłumaczyć że chcę tylko założyć lokatę ale nic nie docierało do niego i cały czas nawijał swoje. Może wcześniej pracował w IB?
Niemniej sytuacja sprawy GBK-"imperium" LC jest całkowicie inna od Aliora czy PKO itp. A to z przyczyny że - zgodnie z doniesieniem KNF do Prokuratury - IB/LB sprzedawały do połowy listopada 2017 obligi NIELEGALNIE. Dlaczego nielegalnie - temat był już wałkowany na forum więc nie będę powtarzał. No tyle że nie słyszałem żeby kogoś z IB/LB przesłuchano w tej sprawie. Dodatkowo pojawia się tu wiele innych wątków które wskazują na już całkowicie polityczne wykorzystywanie całej sprawy. Głośna sprawa "przejmowania banków za 1 PLN". No tak, tyle że to co w tej chwili jest proponowane w zapisach ma dotyczyć banków o "kapitale" 3 mld Euro. Jeżeli słowo "kapitał" w tym przypadku oznacza sumę bilansową no to praktycznie dotyczyć to będzie Banków Spółdzielczych a nie LC.
LC twierdzi że otrzymał kartkę z napisem 1% co - według niego - miało oznaczać 40 mln. Tyle że tak naprawdę jest to interpretacja LC. Nie bronię oczywiście tutaj poprzedniego szefa KNF, bo tak czy owak korupcja wydaje się była ewidentna.
A całość napisałem aby zwrócić uwagę że bardzo długa batalia jeszcze przed nami. Ciekaw jestem - bo to dla mnie clou - jak długo Prokuratura będzie zajmowała się sprawą doniesienia KNF na IB, bo sprawa wydaje się prosta. No i ile potrwają przepychanki w sądach o ile sprawa tam w ogóle trafi.