PARTNER SERWISU
jrmaxpml
306 307 308 309 310

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 25 listopada 2018 22:25:06
pamiętam pierwsze propozycje, z maja chyba...

Michał123
0
Wpisów: 7
Wysłane: 26 listopada 2018 00:11:29
Ja z kolei chciałbym podziękować p. Radkowi za cały wysiłek jaki wkłada w rozwiązanie sprawy. Szczerze mówiąc w tym objawionym po raz kolejny polskim piekiełku, ja bym chyba wymiękł.

Dzięki Radku, z mojej strony masz pełne zaufanie.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 26 listopada 2018 01:06:58
Ważna informacja dla wrobionych przez IB. Zmowa milczenia wokół sprzedaży powoli się kończy.
https://t.co/RKslH5OEwS?amp=1
Cytat:

Banki z imperium Leszka Czarneckiego wywierały na pracowników presję, by sprzedawali obligacje GetBack - tak wynika z nagrania rozmowy jednej z byłych pracownic, do którego dotarły "Wiadomości"
Edytowany: 26 listopada 2018 01:07

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 26 listopada 2018 01:15:41
Obejrzałem, materiał jak to w tej TV, niezbyt rzetelny. Gość mówi: no przecież Getbak kupował wierzytelności od banków LC, ale o PKO, Aliorze itp. już nie wspomniał.
Niedawno było o przepłaconych pakietach z PKO S.A., wszyscy wiedzieli, że są przepłacone i przeterminowane będą i co ? Aresztowali szefa PKO? Jakoś nie, a szefa Altusa tak. Nie dziwne to ?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 26 listopada 2018 01:17:35
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ W walce o roszczenia kluczowy jest czas - dlatego np. w negocjacjach z Altus RW interesowało ustalenie kwoty rozliczenia i niezwłoczne rozliczenie zamiast wieloletnich sporów/ arbitraży - można wygrać spór w sądzie, ale nie mieć od kogo odzyskać środków; ten mechanizm należy utrzymać
2/ GBK nie będzie miał samodzielnie zasobów do prowadzenia takich sporów - nasi adwersarze będą w tym lepsi dlatego
3/ Póki co efekty są w obszarze roszczeń są coraz lepsze i należy je kontynuować (hej, ale przecież to robi aktualny Zarząd, czyli coś nam się nie zgadza w teorii spiskowej)
4/ Dla osób rozumiejących ekonomikę PU to zasugeruję przyjrzenie się grupy 1a (to do niej przystąpi kurator) z 3% konwersją i umorzeniem pozostałej kwoty ponad kwotę do spłaty; w obecnej formule grupa ta nie będzie miała proporcjonalnego udziału w roszczeniach - wszystko poza spłatą z odzysków/ inwestora oraz 3% zostanie umorzone, aby mogły prowadzić indywidualne spory z dystrybutorami
5/ Dlatego albo mechanizm cash-sweep, albo dystrybucja poprzez dywidendę

Ad. 4 i 5. Dlatego tak ważne jest, aby to zostało jasno określone jak będzie z wypłatą roszczeń jeszcze przed głosowaniem. Wtedy będzie można podjąć właściwą decyzję co do umieszczenia siebie w odpowiedniej grupie poprzez osobisty udział. Proszę więc o doprecyzowanie i wyjaśnienie, czy te osoby, które wezmą więcej akcji, z automatu dostaną więcej z roszczeń (dywidenda w przeliczeniu na każdą akcję), czy też tym którzy wezmą mniej akcji Spółka w jakiejś innej przedziwnej formie dopłaci?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 26 listopada 2018 01:44:27
voyager747 napisał(a):
Obejrzałem, materiał jak to w tej TV, niezbyt rzetelny. Gość mówi: no przecież Getbak kupował wierzytelności od banków LC, ale o PKO, Aliorze itp. już nie wspomniał.
Niedawno było o przepłaconych pakietach z PKO S.A., wszyscy wiedzieli, że są przepłacone i przeterminowane będą i co ? Aresztowali szefa PKO? Jakoś nie, a szefa Altusa tak. Nie dziwne to ?

Bo liczy się nie rzetelnośc materiału ale pointa - że LC jest 'be' a Giertych to obrońca banksterów. Nie czuję sympatii ani do jednego ani do drugiego ale nawet 'banksterowi' nie pownien urzędnik państwowy składać propozycji korupcyjnej. To marna próba przykrycia afery KNF więc nie należy się spdziewać że akurat ktokolwiek tam wspomni że nie z samymi bankami LC GetBack robił deale. A co do nagrania pracownicy (byłej) - na pewno na 100% prawdziwe jest stwierdzenie, że jak 'wciskacze kitu' się zorientowali, że lada moment będzie gorąco to grupowo wiali z IB/LB (na ogół z bazą klientów).

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 26 listopada 2018 02:12:32
to, że materiał powstał jest dla nas jednoznacznie korzystne, mówią o poszkodowanych w Getback więc nie czepiajcie się. Sam też pisałem do mediów i cieszę się z każdej wzmianki. Media z drugiej strony sceny politycznej milczą. Nic nie stoi na przeszkodzie aby TVN zrobił materiał o sprzedaży portfeli przez PKO. Piszcie do nich, zainteresujcie tematem...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 26 listopada 2018 06:34:35
voyager747 napisał(a):

Cóż, rzetelność tego materiału i tak jest znakomita jak na standardy tej TV.
I masz rację. GBK przepłacał nie tylko za kupowane pakiety w bankach LC ale i w innych. I także te same banki sprzedawały obligi GBK, no tyle że oczywiście liderem tu absolutnym są instytucje spod znaki LC. I faktem jest też że inne banki wciskają różne tzw "produkty finansowe" i to w sposób jeszcze bardziej namolny niż to z czym spotkałem się w LB. Wiem co mówię, bo w zeszłym tygodniu chciałem po prostu założyć lokatę w dużym banku i spotkałem się z propozycją że zamiast lokaty to oni proponują mi jakieś coś tam. Przez 1,5 godziny (?!) usiłowałem gościowi wytłumaczyć że chcę tylko założyć lokatę ale nic nie docierało do niego i cały czas nawijał swoje. Może wcześniej pracował w IB?
Niemniej sytuacja sprawy GBK-"imperium" LC jest całkowicie inna od Aliora czy PKO itp. A to z przyczyny że - zgodnie z doniesieniem KNF do Prokuratury - IB/LB sprzedawały do połowy listopada 2017 obligi NIELEGALNIE. Dlaczego nielegalnie - temat był już wałkowany na forum więc nie będę powtarzał. No tyle że nie słyszałem żeby kogoś z IB/LB przesłuchano w tej sprawie. Dodatkowo pojawia się tu wiele innych wątków które wskazują na już całkowicie polityczne wykorzystywanie całej sprawy. Głośna sprawa "przejmowania banków za 1 PLN". No tak, tyle że to co w tej chwili jest proponowane w zapisach ma dotyczyć banków o "kapitale" 3 mld Euro. Jeżeli słowo "kapitał" w tym przypadku oznacza sumę bilansową no to praktycznie dotyczyć to będzie Banków Spółdzielczych a nie LC.
LC twierdzi że otrzymał kartkę z napisem 1% co - według niego - miało oznaczać 40 mln. Tyle że tak naprawdę jest to interpretacja LC. Nie bronię oczywiście tutaj poprzedniego szefa KNF, bo tak czy owak korupcja wydaje się była ewidentna.
A całość napisałem aby zwrócić uwagę że bardzo długa batalia jeszcze przed nami. Ciekaw jestem - bo to dla mnie clou - jak długo Prokuratura będzie zajmowała się sprawą doniesienia KNF na IB, bo sprawa wydaje się prosta. No i ile potrwają przepychanki w sądach o ile sprawa tam w ogóle trafi.

omicron
0
Wysłane: 26 listopada 2018 10:50:42
Na tyle możemy liczyć ze strony KNF (-;

www.pb.pl/knf-obrazila-sie-na-...

Cytat:
„Urząd KNF nie widzi obecnie przestrzeni do konstruktywnej i merytorycznej rozmowy z przedstawicielami państwa stowarzyszenia. Mając na uwadze powyższe, zorganizowanie spotkania z p.o. przewodniczącego KNF Marcinem Pachuckim będzie w najbliższym czasie niemożliwe” — napisał 22 listopada Jacek Barszczewski, dyrektor departamentu komunikacji społecznej, w odpowiedzi na propozycję spotkania z przedstawicielami Stowarzyszenia Poszkodowanych Obligatariuszy GetBack SA.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 26 listopada 2018 10:51:13
Czy dobrze usłyszałem w TVN komunikat, że o godz. 10 rzeczywiście takie spotkanie się rozpoczęło ?

Cytat:
Prezes stowarzyszenia Artiom Bujan powiedział, że podczas dzisiejszego spotkania omówiona zostanie kwestia pomocy rządu oraz prokuratury.

– Chcemy usłyszeć deklaracje czynności od rządu, od państwa polskiego, oczywiście przy pomocy prokuratury, żeby pewne rozwiązania cywilistyczne wdrożyć, żeby obywatele zaczęli odzyskiwać te środki finansowe. Spółka GetBack jest próżnią. To była afera organizowana prawdopodobnie celowo, żeby obywateli w to wciągnąć i żeby nikt nic nie odzyskał. Tutaj trzeba zastosować inne rozwiązania – alternatywne, na mocy Kodeksu cywilnego, które może zastosować prokuratura zważywszy na to, że w naszej sprawie dwa biura poselskie dokonały interwencji poselskich – podkreślił Artiom Bujan.

Stowarzyszenie proponuje także utworzenie zespołu w KPRM, który będzie cyklicznie wspomagał działania urzędów zaangażowanych w wyjaśnienie afery GetBack.

alder74
0
Wysłane: 26 listopada 2018 11:05:58
@ maciej_61

Cytat:
No tak. Tu 5 mln tam 30 tam 108 jeszcze gdzieś indziej 15 itp itd. Tylko że to nasza forsa.

Czy to rzeczywiście "nasza forsa"?. No chyba że należysz do tego grona poręczycieli.

Cytat:
Najbogatsi Polacy i znani przedsiębiorcy ręczą własnym majątkiem za aresztowanego byłego prezesa Altus TFI - wynika z informacji money.pl. Dbają o anonimowość i pozostają w cieniu twierdząc, że cała sprawa może mieć podtekst polityczny.

www.money.pl/gospodarka/wiadom...

omicron
0
Wysłane: 26 listopada 2018 11:10:57
Tak będzie wyglądało ew. sądzenie się z dystrybutorami obligacji:

wpolityce.pl/polityka/422749-n...

(Cytaty Czarneckiego są na zdjęciach, więc nie wklejam cytatu)

alder74
0
Wysłane: 26 listopada 2018 11:19:07
GetBack w akcji - czyli windykuje.

Cytat:
W tym odcinku propozycja spłaty….- odcinek typowo humorystyczny!

www.youtube.com/watch?v=luCwg8...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 26 listopada 2018 11:21:03
alder74 napisał(a):
@ maciej_61

Cytat:
No tak. Tu 5 mln tam 30 tam 108 jeszcze gdzieś indziej 15 itp itd. Tylko że to nasza forsa.

Czy to rzeczywiście "nasza forsa"?. No chyba że należysz do tego grona poręczycieli.

Cytat:
Najbogatsi Polacy i znani przedsiębiorcy ręczą własnym majątkiem za aresztowanego byłego prezesa Altus TFI - wynika z informacji money.pl. Dbają o anonimowość i pozostają w cieniu twierdząc, że cała sprawa może mieć podtekst polityczny.

www.money.pl/gospodarka/wiadom...

Tak. To nasza forsa. A należę do grupy obligatariuszy a nie troli.

alder74
0
Wysłane: 26 listopada 2018 11:30:51
@ maciej_61
To był chwyt poniżej pasa.
Szczerze mówiąc tego się nie spodziewałem...

Internet Explorer
0
Wpisów: 20
Wysłane: 26 listopada 2018 11:32:48
Obligatariusz kontakt napisał(a):

4/ Dla osób rozumiejących ekonomikę PU to zasugeruję przyjrzenie się grupy 1a (to do niej przystąpi kurator) z 3% konwersją i umorzeniem pozostałej kwoty ponad kwotę do spłaty; w obecnej formule grupa ta nie będzie miała proporcjonalnego udziału w roszczeniach - wszystko poza spłatą z odzysków/ inwestora oraz 3% zostanie umorzone, aby mogły prowadzić indywidualne spory z dystrybutorami

Panie Radku, z tego co Pan napisał wynika że czekamy na propozycje układowe Nadzorcy Sądowego, które zostaną też zawarte w uchwale nad którą Państwo wraz z nim pracują.
Jak rozumiem zostaną w niej też zawarte szczegóły dotyczące konwersji i umorzeń w grupach 1 i 1a.
Czy mógłby Pan napisać do kiedy będzie można składać deklaracje przystąpienia do jednej z tych grup?
Czy mógłby Pan też nakreślić co stanie się gdy stanowisko NS wpłynie do sądu? Ile sąd ma czasu na ustosunkowanie się do propozycji układowych.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 listopada 2018 11:40:46
ciekawostka....

www.tvp.info/40136717/?fbclid=...

Cytat:
Tak. To nasza forsa. A należę do grupy obligatariuszy a nie troli.

ciekawe kto nalezy do PRB... na przykład pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_St...

Cytat:
Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Pracował we Włoszech, w okresie PRL założył Comindex, jedno z największych przedsiębiorstw polonijnych. Według informacji mediów Służba Bezpieczeństwa zarejestrowała Jerzego Staraka w 1980 jako tajnego współpracownika[2].

przypadek... pewnie tak... organizacja założona w 1992r, przez NAJBOGATSZYCH Polakow....
Kto był najbogatszy 2 lata po upadku komuny...?
Edytowany: 26 listopada 2018 11:57

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 26 listopada 2018 11:52:57
omicron napisał(a):
Tak będzie wyglądało ew. sądzenie się z dystrybutorami obligacji:

wpolityce.pl/polityka/422749-n...

(Cytaty Czarneckiego są na zdjęciach, więc nie wklejam cytatu)

To jest wielce prawdopodobne, że to się będzie ciągnęło latami niezależnie kto tych dystrybutorów obligacji będzie reprezentował. No bo co z tego jak jest wyrok, jak od niego przysługuje odowłanie, podtem 'odwołanie od odwołania' i od tego jeszcze kolejne odwołanie. A i nie zapominajmy o 'skardze nadzwyczajnej' do SN. A odwoływac się będą nawet dla draki żeby tylko sprawę przedłużyć.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 26 listopada 2018 11:56:37
alder74 napisał(a):
GetBack w akcji - czyli windykuje.

Cytat:
W tym odcinku propozycja spłaty….- odcinek typowo humorystyczny!

www.youtube.com/watch?v=luCwg8...

Ja nie wiem co w tym jest śmiesznego. Jakiś niezrównoważony osobnik zadzwonił na ich infolinię. Tej kobiecinie, która telefon od tego 'pallantino' odebrała można tylko współczuć.

alder74
0
Wysłane: 26 listopada 2018 12:29:29
@ Maupa_w_niebieskim

Zgadzam się, że jest to humor b. miernej jakości i mało śmieszny. Wręcz przeciwnie - można trafić na chamstwo i wulgarność.
Chodzi raczej o to, że windykacja to nie jest łatwa i przyjemna sprawa, a przez to i nasz "interes" nie wygląda zbyt optymistycznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

306 307 308 309 310

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,273 sek.

baaxuhdh
wecytche
elqmmvxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpxsfrmb
shhepezf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat