PARTNER SERWISU
oyphzlzx
28 29 30 31 32

Kiedy dno bessy?

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 12 marca 2009 09:42:31
opennetpr napisał(a):
Astrologia finansowa to też jakiś sposób badania zjawiska, na świecie również znany, nawet produkuje się tez do tego programy komputerowe. Podobno pełnia księżyca ma wpływ na kobiety, to czemu układ planet nie na giełdę ? To jedna z metod analizy i jeśli część osób wierzy, nie widzę powodu by tę wiarę podkopywać. W końcu wiara w sukces to połowa sukcesu. Aczkolwiek nie używam, bo to nie mój styl, ale spotkałem się już z tą metodą wcześniej i muszę przyznać, że czasem całkiem poważne osoby tym się zajmowały. W końcu we wróżki też nikt nie wierzy, a jednak klientów mają .....
Jedni obserwują zjawisko i tłumaczą sobie to takim a takim ruchem na wykresie, takim a takim czynnikiem makro czy mikro, a inni ruchem gwiazd i planet. Początkowo też się śmiałem, jak się zorientowałem, że taki rodzaj analizy istnieje, ale w sumie każdy ma swój styl, nie dezawuuje go, z czasem nawet zacząłem szanować niektóre z tych osób, nie dlatego, że wierzę w te gwiazdy, no chyba, że w swoją szczęśliwą angel4 , ale dla tego, że zwykle zajmują się tym profesjonalnie ludzie o olbrzymiej wiedzy technicznej, a jakby tego mało to jeszcze co nieco astronomii sobie musieli liznąć. To, że ktoś opiera się na takiej analizie nie jest w niczym gorszy od kogoś innego, jest po prostu inny, albo jak w kabarecie chyba ani mru mru "oryginalny"angel4 jak ktoś pamięta odcinek z wampirkiem. Giełda to niesamowite miejsce, bardzo samo w sobie też "oryginalne", bo co powiesz na to umieszczone w FT Polska :ft.onet.pl/0,-1,24173,co_zrobi...
Pierwsze pytanie jak to puściłem to sobie zadałem: i oni tak na poważnie ? Na ale jak jeszcze po wypowiedziach szefa FED i paru innych był rajd w USA, to naprawdę nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać i było śmiesznie i było z tego powodu strasznie. Tak więc są czasem dużo dziwniejsze sprawy niż dziwność astrologii finansowej.angel4

Klienci wróżek i giełdowych astrologów to poważna inteligencja :D

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 12 marca 2009 10:06:37
Vandee, ja nie widzę dużych różnic pomiędzy astrologami finansowymi piszącymi o wpływie Księżyca a zwolennikami analizy technicznej którzy piszą o obronie na WIG20 poziomu bitwy pod Grunwaldem.
Tak naprawdę każdy pisze o swoich przeczuciach a teorie giełdowe spełniają często rolę 'wieszaków' na które się te przeczucia rzutuje.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 12 marca 2009 12:07:03
AT jednak bywa przydatna, ale bez przesady. Jest zbyt dobrze znana aby świetnie działała.
O dalszym rozwoju sytuacji zadecyduje sytuacja amerykańskich banków. A to jest przesłanka czysto fundamentalna.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 12 marca 2009 14:03:51
W Stanach minusy na futach juz symboliczne, wyglada na to, ze po raz kolejny z dwoch zlych wiadomosci jedna zostala zignorowana, a druga uznana za dobra, bo jest mniej zle, niz mialo byc...;)
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 12 marca 2009 15:07:58
I mamy kolejną "dobrą złą wiadomosć". Według KNF straty na opcjach to jednak 9, a nie 15 miliardów!
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 12 marca 2009 15:16:01
SlawekW napisał(a):
I mamy kolejną "dobrą złą wiadomosć". Według KNF straty na opcjach to jednak 9, a nie 15 miliardów!

na dziś ?

zobaczymy jak powygasają te co są na ten rok do zamknięcia
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

tadekmazur
9
Wysłane: 12 marca 2009 16:09:20
KNF podał bieżącą wycenę tzn. że jeśli się kurs nie zmieni to straty nie urosną.
Realne straty tzn. rozliczenia nie mające pokrycia w obrocie eksportowym wynoszą 3mld zł.
Czyli parę firm oberwało, parę nawet upadnie, ale trudno mówić o powalającym uderzeniu dla całej gospodarki.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 12 marca 2009 16:30:41
poki co z duzej chmury maly deszcz. no i na EUR/PLN trend sie odwrocil

tadekmazur
9
Wysłane: 12 marca 2009 17:39:08
Jasne. Z opcji żadnego dramatu nie będzie. Najwyraźniej paru utalentowanych lobystów sporo straciło, bo temat był i jest eksploatowany w mediach w sposób mocno przesadzony. A "wyliczenia" o 200mld strat całkiem zabawne.

Dzisiaj ważne dane z USA. Sprzedaż detaliczna w lutym jako tako się trzymała - dobra wiadomość.
Pamiętajmy że całą naszą gospodarkę mogą wziąć diabli (razem z giełdą) tylko z tego powodu że zdechną Janki.
Wystarczyłby upadek takiego Citi i byłoby po ptokach. Ewentualny upadek GM chyba system wytrzymałby, ale też nie wiadomo. GM ma tak ogromne długi że cały sektor bankowy będzie "na deskach" gdy nie zostaną one spłacone.
Wygląda na to że nie zostaną i to mni trochę smuci. Ale może nie będzie tego bankructwa.

tadekmazur
9
Wysłane: 12 marca 2009 20:08:31
Czyta nas Kuczyński - sympatyczny dziadek mający swoją kwestię w prawie każdym dzienniku.
Byłem dziś na portalu bankier.pl i natknąłem się na zmałpowaną moją prognozę którą na tym wątku przedstawiałem.
Dziadek to ładnie opakował i zamieścił jako swoje. Trochę żartuję bo zbieżność prawdopodobnie jest przypadkowa.

Przypominam prognozę: Albo koniec bessy już albo totalna masakra w wyniku upadku amerykańskich giganciorów.

Jednak dziadek trochę przegiął z tą masakrą, bo SP500=150pkt to ja bym jednak nie przewidywał.
Masakra masakrą, ale niżej jak 400pkt to nie ma szans być. Zwłaszcza przy sporej inflacji którą prognozuje.
Przegina też z rozkładem szans.
Wariant końca bessy już teraz ma większe szanse niż 50%. Przynajmniej jeśli mamy na myśli WIG20.
Ale dzisiaj widzę że i Janki dają radę.

Ricco
0
Wpisów: 45
Wysłane: 12 marca 2009 20:35:16
tadekmazur napisał(a):
Czyta nas Kuczyński - sympatyczny dziadek mający swoją kwestię w prawie każdym dzienniku.
Byłem dziś na portalu bankier.pl i natknąłem się na zmałpowaną moją prognozę którą na tym wątku przedstawiałem.
Dziadek to ładnie opakował i zamieścił jako swoje. Trochę żartuję bo zbieżność prawdopodobnie jest przypadkowa.

Przypominam prognozę: Albo koniec bessy już albo totalna masakra w wyniku upadku amerykańskich giganciorów.

Jednak dziadek trochę przegiął z tą masakrą, bo SP500=150pkt to ja bym jednak nie przewidywał.
Masakra masakrą, ale niżej jak 400pkt to nie ma szans być. Zwłaszcza przy sporej inflacji którą prognozuje.
Przegina też z rozkładem szans.
Wariant końca bessy już teraz ma większe szanse niż 50%. Przynajmniej jeśli mamy na myśli WIG20.
Ale dzisiaj widzę że i Janki dają radę.

Hmm...a właśnie, tak poza tematem krótko oczywiście co sądzicie o osobie w ekonomii i myślach Piotra Kuczyńskiego?

"Wariant końca bessy już teraz ma większe szanse niż 50%" - a nie wydaje Wam się to tylko korektą trendu spadkowego. Owszem zwiastuje to jakąś zmianę sytuacji, inny punkt widzenia, światełko w tunelu. Myślę, że o takim wariancie będziemy mogli mówić dopiero po wynikach za I kw 2009 z taką właśnie szansą % jaką przypisał tadekmazur. Oczywiście to jest tylko moja sugestia.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 marca 2009 20:56:01
Tadek z Addi'm robią za pięciu Kuczynów, a jak się dołoży jeszcze Szoolera, Opennetpr'a i Jarbasa, to moglibyśmy tutaj założyć SUPERFUNDUSZ, który by skopał wszystkim tyłki. A wymieniłem tylko pięć osób spośród ładnych kilkunastu, które "ciągną" to forum. (EDIT: obowiązkowo dopisuję Ownera)

Kuczyn jest naganiaczem o dobrej twarzy.
To nie było tak dawno... (link)

Teraz bardzo ostrożnie nagania na usługi Xeliona.
Ale, co trzeba mu oddać, robi to z gracją, rozwagą i bardzo pracowicie wali w te swoje klawisze. Nierzadko tam jest też cenna myśl i dobra logika. Czyli ogólnie gość jest znacznie powyżej średniej rynkowej. Ale ma konflikt interesów.

Gdyby jednak chciał kiedyś chciał dotknąć AF i poanalizować jakąś spółkę, to chętnie bym się z nim zmierzył.

Edytowany: 12 marca 2009 21:19

tadekmazur
9
Wysłane: 12 marca 2009 21:00:04
Moja podbudowa merytoryczna jest następująca:
1.Rynki spadły zbyt mocno jak na obecną recesję. Wbrew głosom alarmistów nie jest to żadna recesja wszechczasów ani nic podobnego. Po prostu zwykła, choć spora recesja.
2.Rynki spadły zbyt mocno dlatego że obawiają się resetu systemu z upadkiem wszystkich banków na zasadzie domina.
3.Ryzyko resetu wielkie nie jest, ale przeraża.
4.Napływają informacje o nie upadaniu amerykańskich gigantów (Citi, BoA, WF, JPM) jeśli będą się potwierdzać to Janki nie powinny zejść poniżej 666. A jeśli okażą się fałszywe i giganciory się sypną to będzie kaplica.

tadekmazur
9
Wysłane: 12 marca 2009 21:06:27
@ WatchDog

Ubawiłem się tą prognozą Kuczyńskiego sprzed lat. Przypomniała mi że kiedyś działał w WGI. Ale chyba nie jest tam niczemu winien - był tylko pracownikiem. Choć z drugiej strony gdyby dobrze doradzał to pewnie macherzy z WGI nie musieliby oszukiwać klientów podając fałszywie dobre rezultaty. Po prostu mieliby dobre rezultaty.
Ale już nie znęcam się nad starszym panem. Niech mu analizowanie idzie lepiej niż doychczas.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 12 marca 2009 21:16:03
Sytuacja po dzisiejszej sesji:

kliknij, aby powiększyć

Biorąc pod uwagę zachowanie się kontraktów na wszystkie najważniejsze indeksy i wyjście dołem PLN z konsoli zapowiada się jutro piękna sesja. Proszę ponadto zwrócić uwagę na dzisiejsze obroty, które jutro będą znacznie większe. Nie zdziwię się gdy pęknie jutro górne ograniczenie narysowanego kanału.
PS. Proszę o nie komentowanie moich wpisów wszystkich tych, którzy uważają, że górne ograniczenie kanału "zostało wyprowadzone z 2/3 świeczki". Dziękuję.
Edytowany: 12 marca 2009 21:17

Ricco
0
Wpisów: 45
Wysłane: 12 marca 2009 21:17:22
Ciekawe spojrzenie na sylwetkę Pana Kuczyńskiego, ja mam nieco lepsze zdanie o nim, ale może jeszcze się nie poznałem na tej osobie:) A swoją drogą byłbym bardzo zainteresowany konfrontacją WatchDog - Kuczyński w AF. Mmm...to byłby dopiero spektakl, choć WD nie poznałem jeszcze Twoich wszystkich możliwości, bo jestem tutaj od niedawna

WatchDog
50
Wysłane: 12 marca 2009 21:23:56
Możliwości mam spore: zjadam 60 pierogów z mięsem, przepływam basen olimpijski pod wodą bez płetw (ale to przed jedzeniem) king

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 12 marca 2009 21:42:50
WatchDog napisał(a):
Możliwości mam spore: zjadam 60 pierogów z mięsem, przepływam basen olimpijski pod wodą bez płetw (ale to przed jedzeniem) king

Czyżby ukryty talent we free diving? Ale wiesz WD w tym sporcie zawody rozpoczynają się od ... 8 min (tzn aby się liczyć w tzw nurkowaniu statycznym) no i jeśli chodzi o basen olimpijski to tak od 5-ciu. Jako ciekawostkę napiszę, że są Polacy, którzy w tym sporcie się liczą. Mają b. ciekawą stronkę ale teraz nie mogę jej znaleźć.
Edytowany: 12 marca 2009 21:46

WatchDog
50
Wysłane: 12 marca 2009 21:50:39
Hehe, muszę się wycofać rakiem, bo o ile jedzenie trenuję regularnie, to pływanie... ahhh... zarzuciłem jakieś 10 lat temu. No i w poziomie, nie w pionie... Dwudziestkępiątkę macham na luzaczku, pięćdziesiątki od dawna nie sprawdzałem. Bez przygotowania nie ma szans.
A i tak bym się nie liczył z zawodowcami, no ale przy piwie się mogę pochwalić, mięsień jeszcze napiąć i już jest spoko #:d/

Mamy w ogóle paru sensownych podwodniaków, chociaż było ich więcej Silenced

Dobra, wracamy do akcji Angel
Edytowany: 12 marca 2009 21:51

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 12 marca 2009 22:54:12
nie no, dobrze jest, ile mozna o akcjach. z reszta ostatnimi czasami sie mocno nad nimi napracowalismy teraz przez kilka tygodni one moglyby cos dla nas zrobic :) calkiem to sympatyczne gdy forum pokazuje inna twarz.

edit: osobiscie wole ruskie :)
Edytowany: 12 marca 2009 22:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

ttuyycav
qabjkfhj
jmhgokpn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zeccyerp
knmpqbjp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat