0 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 155
Wysłane:
13 stycznia 2011 13:09:29
przy kursie: 15,30 zł
Tytan napisał(a):Panie Jakubie , czy wszystkie moje zadane pytania z 11.01.br. okazały się zbyt trudne do odpowiedzi? Serdecznie pozdrawiam i polecam się pamięci. Popatrz na post WD i  weź sobie jego radę do serca!
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
13 stycznia 2011 13:50:32
Marcin71 Na obecną chwilę zadane przeze mnie pytania do pana Jakuba, jako zainteresowanego inwestora, przypuszczam że jest ich setki, są zasadnicze. Jeżeli znasz odpowiedź, a jesteś oświecony i byłbyś łaskaw, to bardzo proszę.:-)) Jestem ciekaw jak się z tego wykręcisz? Lecz bez uszczypliwości proszę, nie jestem ekonomistą i bardziej interesują mnie strategiczne działania na KOV niż szczegóły od których tutaj mamy paru dobrych specjalistów  .
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
13 stycznia 2011 18:13:13
lancet napisał(a):Muszę przyznać, że spółka wywołuje skrajne emocje. Osobiście nie znajduję uzasadnienia na te ciągłe spadki. W sumie jestem zadowolony, bo pozwalają mi na zwiększenie zaangażowania. Zachowanie jej od przydziału akcji z redukcją dla indywidualnych i obniżeniem ceny zakupu już zastanawiało. Jestem na giełdzie 10 lat i co nieco widziałem i przeżyłem. Konsekwencja w ucinaniu wzrostów z następowymi spadkami jest rzadko stosowanymi metodami rozgrywki. Czy jest to skup? Nie bardzo rozumiem kto kogo chce zrobić w przysłowiowego "konia". W spadkach tych jest dużo "wyrafinowanej nienawiści". Techniczne podejście nie zdaje egzaminu. Więc "w co jest grane"?. Spółka praktycznie bez złych wiadomości. Ze interes obarczony ryzykiem?. Nikt nikogo nie zmusza do jej zakupu. Wniosek jest dla mnie jeden /ciche przypuszczenie i nadzieja/ - ta spółka któregoś dnia "wystrzeli w kosmos" z bardzo wysokim poziomem otwarcia. Cytuję tu moją wypowiedż z początków listopada. Tej "wyrafinowanej nienawiści" do spółki nadal nie mogę zrozumieć i wciąż mi się kłebią myśli z pogranicza "spiskowej teorii dziejów". Jest to dla mnie wkurzające i ekscytujące. Nie spotkałem nigdy aż takich zagrywek.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
13 stycznia 2011 20:11:50
Redface napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):Korzystając z chwili oczekiwania na testy chciałby zadać Panu Jakubowi pytania:
3. Na początku roku miały być znane wyniki analizy sejsmiki w Syrii z danych zbieranych do listopada 2010. Czy wiadomo czy udało się uzyskać nowe ciekawe informacje o potencjalnych złożach w Syrii? Kiedy będzie znany plan wykonania zaplanowanych na chyba II kwartał pierwszych dwóch odwiertów? Czy kolega nie oglądał dokładniej ostatniej prezentacji inwestowaniem? Tam już pokazaliśmy target, który może przycmic nawet Brunei ;-) Plan prac jest w trakcie zatwierdzenia. Wiercenia mogą ruszyć w IIkw. Witam, to ja też chciałbym przypomnieć się z pytaniami do P. Jakuba. w prezentacji na roadshow - strona 37 - na wykresie wygląda na to że planuje się już znaczące wydobycie w Syrii w 2012 podczas gdy znacznie bardziej zaawansowane prace w Brunei znajdują odzwierciedlenie w produkcji dopiero w 2014. Dlaczego nie odwrotnie? drugie dotyczy prognozy ze strony 37 - załóżmy że wydobycie bedzie tak się kształtować - jakie KOV założył potrzeby kapitałowe na lata 2011-2014 aby ten scenariusz zrealizować?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
15 stycznia 2011 23:10:57
Mały update na temat akcjonariatu OFE w KOV: http://stooq.pl/n/?f=408555Bankowy OFE - pakiet wartości ponad 7,7 mln. To już troje
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 44
Wysłane:
16 stycznia 2011 00:52:54
Bawią mnie komentarze, że " ktoś myśli o akcjonariuszach", a czy ty myślisz o kimś jak już mu sprzedasz swoje akcje? na pewno wszyscy się martwimy, czy zarobi itd. :D Jak wróci za dzień i powie że stracił to na pewno oddamy mu różnice ze swoich:D . Ale niektórzy są naiwni ( wierzą w nazwisko w ludzi ) PS o niektórych tych co piszą posty był ostatnio artykuł we Wprost - zwą was amplifierami :)
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
16 stycznia 2011 08:55:56
"PS o niektórych tych co piszą posty był ostatnio artykuł we Wprost - zwą was amplifierami :)" Hmm, HHHMMMM Taki "młody" a tak celne uwagi. Tutaj nie ma WZMACNIACZA, zdarza się NAGANIACZ i nie wali się o wszystkich tylko o SZKODNIKU. Albo czas albo pieniądz. ...
Edytowany: 16 stycznia 2011 08:58
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 47
Wysłane:
16 stycznia 2011 09:59:35
Czytając posty powyżej pepe1743 oraz BigLot-a mozna wnioskowac ze bedzie jakis kierunek i ja osobiscie obstawiam ten pozytywny jak pojawiają sie osoby negujące
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
16 stycznia 2011 12:36:09
pepe1743 napisał(a):Bawią mnie komentarze, że " ktoś myśli o akcjonariuszach", a czy ty myślisz o kimś jak już mu sprzedasz swoje akcje? na pewno wszyscy się martwimy, czy zarobi itd. :D Jak wróci za dzień i powie że stracił to na pewno oddamy mu różnice ze swoich:D . Ale niektórzy są naiwni ( wierzą w nazwisko w ludzi ) PS o niektórych tych co piszą posty był ostatnio artykuł we Wprost - zwą was amplifierami :) A ja pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Pogrubione zdanie Twojej wypowiedzi sugeruje, że masz złe doświadczenia z panem R.K. Jednak pan J.K. jest mądrzejszy o doświadczenia pana R.K. i wie, że samochód sobie odkupi, dom sobie odkupi, kobietę sobie odkupi, szacunku nie odkupi. Gdy wyszła na jaw "Afera Orlenu" wyemigrował do Londynu i miał dużo czasu by przemyśleć co było nie tak, później sprawa Starego Browaru znów spowodowała znaczny uszczerbek na jego reputacji. Teraz gdy pan J.K. odpokutował swoje i znów wraca do kraju z chęcią utworzenia silnej grupy kapitałowej w Polsce, nie może sobie pozwolić na jakikolwiek nawet przekręcik. Sygnując nazwę spółki swoim nazwiskiem bardzo dużo ryzykuje i powinno mu zależeć na jak najlepszych wynikach, sczególnie jaki główny i strategiczny inwestor.
Edytowany: 16 stycznia 2011 12:37
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
16 stycznia 2011 13:44:38
Mieszko nie zrobisz " skoku" i nie utrzymasz kursu po ogłoszeniu emisji (z dyskontem) jak nie kontrolujesz określonego % akcji, nie będziesz kontrolował jak nie skupisz, a nie skupisz jak kurs będzie atrakcyjny (100% powyżej IPO) więc zostanę przy swojej teorii, choć przyczyną niskiego kursu może być oczywiście zupełnie prozaiczna, no ale tego to raczej nikt nie dopuszcza
Panie Jakubie skoro na stronie KOV w strukturze akcjonariatu są podmioty poniżej 5% to czy tą zakładkę można by uaktualnić o stan posiadania OFE
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
16 stycznia 2011 13:50:27
Mieszko napisał(a):Hipotezy, które nie są poparte żadnymi rzeczowymi danymi nie są warte dyskutowania. Żeby się nie powtarzać (pewnie jest tego znacznie więcej): Lewsey napisał(a):(..)2) Dzisiaj miało miejsce ewidentne blokowanie kurs gdyż, krótko po info wleciały pakiety po 50 tys. a nawet 100 tys. i gdy zostały rozebrane podrzucano następne,zmowa 100 emerytów, rencistów, studentów?(z całym szacunkiem, gdyż należę do jednej z tych grup społecznych)(..)
Dla mnie EOT, dzięki za dyskurs :) Mieszko napisał(a):Jeśli Brunei okaże się sukcesem, to wzrost może sięgać 1000%. Tak to bywało w przypadku dobrych spółek wydobywczych. Potem Syria, która może przyćmić Brunei, i jeśli okaże się sukcesem, da kolejny wzrost zwielokrotniający kurs. Więc nie ma różnicy, czy wzrost zacznie się od poziomu 10% poniżej IPO czy 100% powyżej, bo i tak skok będzie wykładniczy. Nie jest to takie proste, kurs nie skoczy sobie, bo mamy ropę, którą możemy handlować. Najpierw potrzebne są realne zyski.. ale też jestem optymistą podobnie jak Ty Mieszko.. I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
Edytowany: 16 stycznia 2011 13:53
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2011 13:55:11
Mieszko, bardzo szanuję Twoje wypowiedzi tak jak znakomitej większości osób na tym forum. Być może uznasz mnie za drobiazgowego(zboczenie zawodowe) i uszczypliwego ale Alfa Centauri to jest akurat gwiazda. Ja kiedyś napisałem, że wyniki z Brunei mogą spowodować wzrost o 400% i mało mnie nie zlinczowano;)Wszyscy czekają na te wyniki i jeśli wszystkie będą pozytywne to każdorazowo wykres 2-3 dniowy będzie wyglądał jak trajektoria lotu Discovery.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
16 stycznia 2011 14:36:56
Wtrącając 3 gorsze odnośnie perspektyw wzrostu kursu. Począwszy od informacji o rozpoczęciu testów w bloku L i ukończeniu odwiertu O-8 w tym tygodniu, co około 2 tygodnie będziemy otrzymywać regularnie ważne informacje. Najpierw wyniki testów poszczególnych stref, w między czasie powinien się rozpocząć jakiś odwiert an Ukrainie, potem Wyniki analizy badań sejsmicznych w Brunei, dwa odwierty w Syrii, potem kolejne odwierty w Brunei (7 na lata 2011/2012, pierwsze już w drugiej połowie 2011) już w drugiej połowie 2011 no i oczywiście Ukraina, gdzie w sumie na lata 2011/2012 przewidziano 12 nowych odwiertów. No i nie zapominajmy o przeszacowaniu złóż w Brunei i na Ukrainie, gdzie możemy liczyć na kolejne skokowe wzrosty aktywów spółki.
Jeśli pierwsze wyniki testów będą pozytywne to jestem niemal pewny, że każda nowa informacja, każdy ukończony odwiert itp wydarzenia będą powodować skokowe zmiany wartości kursu. Potrzeba tylko pierwszych pozytywnych rezultatów. Dzięki Ukrainie moim zdaniem przyciągnęliśmy OFE i być może innych dużych graczy, zbudowana została silna podstawa, fundament, który pozwoli spółce zmienić patrzenie na branżę poszukiwawczo-wydobywczą na GPW.
Także jeśli wyniki testów w Brunei będą pozytywne to kolejne informacje mogą być przyjmowane z większym entuzjazmem, niż na chwilę obecna wydaje nam się to realne. Wszystko jest jednak uwarunkowane potwierdzeniem tego na co wszyscy czekają. A to już nie zostało dużo czasu...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
16 stycznia 2011 16:10:48
...Także jeśli wyniki testów w Brunei będą pozytywne to kolejne informacje mogą być przyjmowane z większym entuzjazmem, niż na chwilę obecna wydaje nam się to realne. Wszystko jest jednak uwarunkowane potwierdzeniem tego na co wszyscy czekają. A to już nie zostało dużo czasu... "
Jeśli wszyscy na coś czekają to zwykle nie się nie doczekają. Pozytywne wyniki testów będą okazją do wywalenia przez wielu, tak więc wzrost kursu będzie krótkotrwały i nie tak wielki jak oczekujecie. Poza tym wszyscy są przekonani że testy wypadną pozytywnie i w związku z tym ich wyniki są już w cenie, natomiast negatywne lub niezbyt pozytywne wyniki testów mogą spowodować wodospad......
|
|
0 Dołączył: 2010-11-11 Wpisów: 66
Wysłane:
16 stycznia 2011 17:25:57
panikarz, sek w tym, ze wlasnie nie sa w cenie, bo kurs jest caly czas blokowany...
|
|
PREMIUM
3 Dołączył: 2009-08-14 Wpisów: 140
Wysłane:
16 stycznia 2011 17:28:17
Witam.Czytam te wszystkie "teorie spiskowe" i dochodzę do wniosku,że wszyscy,którzy mają,ja posiadam akcje KOV,zapominają że kupiliśmy przyszłość.Rośnie ryzyko inflacyjne więc w tym miesiącu RPP zacznie podnosić stopy procentowe,to spowoduje napływ kapitału,a tym samym popyt na rynku walutowym,przyczyniajac się do umocnienia naszej waluty.Drugie zjawisko DRUKOWANIA PIENIĘDZY przez Banki Centralne w USA i UE,spowoduje dalszą deprecjację "zielonego".Obydwa zjawiska spowodują,że rok 2011 będzie rokiem SUROWCÓW.Jeśli KOV odkryje złoża nadające się do komercjalizacji,będziemy mieć w naszych porfelach "CZARNE ZŁOTO",wówczas kurs ma jeden kierunek,a czy to będzie 2,3,5 czy 10 z przodu zależy od zaangarzowania inwestorów instytucjonalnych,o których już tu pisano,ale i branżowych.Obecny wybór terytoriów poszukiwawczych jest bardzo obiecujący,dlatego zakupiłem spory pakiet KOV.Niestyt ten biznes wymaga czasu i dużych środków inwestycyjnych,nie ma tu miejsca na oszczędności.Już to przerobiło PB,zaoszczędzili na materiałach i teraz borykają się z odszkodowaniami.Wszystkie zjawiska makroekonomiczne /a takie tu musimy brać pod uwagę,bowiem KOV jest firmą międzynarodową/ są po naszej stronie,poziom ryzyka politycznego i gospodarczego rownież.To,że cena akcji KOV i wielu innych niedowartościowanych spółek traciła lub nie zyskała na wartości przy sztucznie wywołanym wzroście na rynkach akcji-DRUKOWANIE PUSTEGO PIENIĄDZA,dalsza polityka rolowania długów,dalszy brak kontroli nad wirtualnym pieniądzem-instrumenty pochodne,również nam sprzyja,ponieważ biorąc krótką fazę cyklu koniunkturalnego,powinny w tym kwartale być spore korekty na rynkach akcji,a nasz KOV i spółki ,które nie zyskiwały na wzroście od marca 2009,nie powinny być zdołowane.Życzę więc wszystkim posiadaczom KOV cierpliwości i tak jak mawia Soros "NALEŻY SKUTECZNIE WYKORZYSTYWAĆ WSZYSTKIE SZANSE JAKIE STWARZA RYNEK I NIE JEST ISTOTNE,TO CZY INWESTOR MA RACJĘ,CZY JEJ NIE MA,ALE ILE JEST W STANIE NA TYM ZAROBIĆ".Ważne,by widząc na horyzoncie intratną okazję do zarobku,być pewnym swego i nie bać się zagrać bardzo agresywnie.Nie wolno wahać się otworzyć dużą pozycję i nie zamykać jej,póki SZANSE SĄ PO NASZEJ STRONIE.Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
16 stycznia 2011 20:23:18
OFE a Teorie Spiskowe.
Wartoby się zastanowić, w którym momencie OFE zadecydowały, że warto jest posiadać pakiet akcji KOV. Wytypowałem kilka momentów: 1) IPO - bardzo kusząca teoria, ale myślę, że po doświadczeniu z Petrolem odpada w przedbiegach 2) Odkrycie śladów węglowodorów w odwiertach z Bruneii - kto nie ryzykuje ten nie ma, a np. Nationale Nederlanden stać zrobić o wiele dokladniejsze rozpoznanie w temacie niż większość akcjonariuszy. 3) Roadshow - Pan Prezes mówił nam o dużym zainteresowaniu wśród inwestorów, a obecność OFE w akcjonariacie to skutek tegoż przedsięwzięcia.
Chciałbym założyć hipotetyczny scenariusz gry.
1) Okres 14.09 - 12.10 - Okres podania wstępnych danych o odwiertach z bloku M (29-metrowy słup ropy) oraz bardzo ważne postanowienie (akcjonariusze posiadający 5% głosów etc.) z dnia 14.09. Jest to także okres w którym ktoś baardzo solidnymi pakietami uwala kurs, by potem odkupić akcje od wystraszonego akcjonariatu. Przyjrzyjcie się wolumenom z początków października - ponad 20 mln akcji zmienia właściciela, przy bardzo wyraźnym solidnym skupie. Uważam, że nasz największy gracz, korzystając z promocyjnej ceny, mógł się zaopatrzyć w pakiecik (21mln wartości po średniej cenie 1,55 to około 13,5 mln akcji) 2) 30 listopada - rozpoczyna się Roadshow. Któryś z pozostałych graczy daje się przekonać. Mamy lekki zjazd do 1,52 po czym trafia nam się kilka ładnych świeczek, łącznie z tą z 07.12 zbudowaną pod raport RPS. Od tego momentu raz po raz ktoś zbiera grubszy pakiet z rynku, po czym wzrost jest "wymazywany". Pakiet dwóch mniejszych graczy wart jest łącznie około 17 mln, pośredniej 1,55 daje nam to ponad 5 mln akcji na każdego.
Pytanie jest ile innych funduszy ukrywa się wśród nas. Nie wiadomo. Wiem natomiast jedno. Ktoś kto chce zawinąć kilka milionów akcji z rynku musi się nastawić na systematyczny skup. Dodatkowo wiadomo, że każdy chce dla siebie ugrać jak najwyższą premię, więc w grę wchodzą brudne chwyty, bardzo męczące dla innych akcjonariuszy.
Co myślicie?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
16 stycznia 2011 20:30:30
Wydaje mi się, że przedstawiłeś jedną z najbardziej sensownych teorii dotyczących zachowania się kursu akcji KOV od czasu zakończenia odwiertów w Brunei aż po dzień dzisiejszy.
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
16 stycznia 2011 20:45:59
Proponuję aby któryś ze "starszych" zbudował ankietę powiedzmy max 5 wyborów do zagłosowania, jaka zdaniem forumowicza jest przyczyna zachowania kursu w ostatnim czasie. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2011 22:41:02
W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej. Klasyfikacja ropy ze względu na grupy węglowodorowe-metanowa -metanowo-naftenowa -metanowo-naftenowo-aromatyczne naftenowo-aromatyczne Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość ciężkich węglowodorów parafinowych-ropy parafinowe -ropy niskoparafinowe -ropy bezparafinowe(cukieraski) Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość siarki(0,01-5,5%)-siarkowe(> 0,5%) -niskosiarkowe -bezsiarkowe AzotWystępuje w ropie naftowej do 0,1% Związki mineralneWystępują w ilościach 0,4%-0,72%.Zdarzają się koncentracje pewnych pierwiastków, zwłaszcza:Wanadu, Niklu, Żelaza, Glinu i innych. Mogą występować domieszki Uranu ale to raczej w złożach rosyjskich. TlenWystępuje w ropie naftowej od 0,1% do 4%(przeważnie 2%) Cechy fizyczne ropy-gęstość: 0,78g-0,93g/cm3(woda 1g/cm3 różnica gęstości powoduje unoszenie się ropy na powierzchni wody) -barwa: Zmienna od ciemnoszarej do brunatnawej aż do zielonawej. -luminescencja:(nikogo to nie zainteresuje) -temp wrzenia i krzepnięcia, ciężary cząsteczkowe, zdolność rozpuszczania siarki i żywic. Różne w różnych ropach nawet w obrębie tego samego złoża w zależności od poziomu roponośnego - zapach(coś pięknego)lekkie ropy: zapach benzyny ciężkie ropy: obecność węglowodorów nasyconych i siarki. Wyjątkowy nieprzyjemny zapach siarkowodoru(zgniłych jaj) -lepkość: związane z obecnością węglowodorów lekkich i gazowych -napięcie powierzchniowe: rośnie wraz z jej gęstością, ale spada razem z podwyższeniem temperatury. -ciepło spalania: 9500 - 11000kcal\kg Jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować podobne kompendium o gazie ziemnym.
Edytowany: 16 stycznia 2011 22:44
|
|