0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
10 lutego 2011 13:49:10
przy kursie: 18,40 zł
Nie napisalem i nie twierdze, ze Bartels byl winny plajty spolki. Winni sa chyba w glownej mierze glowni akcjonariusze, ktorzy doprowadzlili do bankructwa, lub na jego skraj podobno tez kilka innych spolek ze swojego portfela. Moim zdaniem Bartels zdawal sobie sprawe, ze sytuacja w firmie zmierza w zlym kierunku i dlatego odszedl na wlasne zyczenie.. Wybor boryszewa jako inwestora dla SaarGummi jest dla samej spolki wg mnie dosc ryzykowny.. moja opinia moze jest nieobiektywna, ale nie ma dobrego zdania jezeli chodzi o sposob zarzadzania przejetymi spolkami przez brs.. chociaz moze obecnie jest inaczej.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 11
Wysłane:
10 lutego 2011 15:27:43
Przepraszam, ale gadanie że Boryszew odpadnie z powodów politycznych jest co najmniej śmieszne. Nie twierdze że wygrają, ale wydaje mi się że przy procesie upadłościowym bierze się pod uwagę w pierwszej kolejności sprawy finansowe. Więc jeżeli BRS przedstawi ofertę, która pod względem ekonomiczym będzie najkorzystniejsza oczywiście wygra - przeciez syndyk musi udowodnić że wybrał najkorzystniejszą ofertę. Kwestia kto ma pod kim pracować przy takiej firmie jest mało ważna. Z drugiej strony zdaje sobie sprawę że BRS ma ciężko z takimi kolosami - no ale jezeli mnie pamiec nie myli to chyba sami zostali zaproszeni do due del. przez syndyka niemieckiego. Samo uczestniczenie w tym przedsięwzieciu jako 4 podmiot jest dość fajnym sygnałem dla nas  Świadzcy o tym że jesteśmy zauważalni. Jestem realistą, ale wyobraźcie sobie co to byłby za news  ehhh... no nic.... pozostało nam czekać
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
10 lutego 2011 15:56:33
podstawowym celem postepowania upadłosciowego jest zaspokojenie wierzycieli w jak najwiekszym stopniu! (nie znaczenia jest czy wiecej daje Polak czy niemiec czy francuz, liczy się to kogo oferta jest atrakcyjniejsza!) ALE drugą zasadą mówi o tym aby zaspokojenie nastąpiło w taki sposób aby przedsiębiorstwo mogło zostać w ruchu!
Dlatego syndyk wybierają ofertę musi brać pod uwage nie tylko to kto daje więcej ale również to czy ew. nabywca przedsiebiorstwa podzieli je po zakupie czy bedzie kontynuował prowadzoną już działalność!
pozdro
Edytowany: 10 lutego 2011 15:56
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
10 lutego 2011 16:01:42
Jak myślicie ze w biznesie można zrobić deal bez znajomości - to chyba nie wiecie co to biznes... Pan Roman musiał się dowiedzieć od kogos ze taka spółka jest na sprzedaż...w takiej i takiej cenie. Najprawdopodobniej zna syndyka i Pana prezesa. Oczywiście nie przesądza to końcowego wyniku.
|
|
Wysłane:
10 lutego 2011 23:56:26
akcjonariusze złozyli wniosek o uzupełnienie porzadku obrad NWZ o uchwałe na mocy której zarzad spółki bedzie miał możliwość drukowania akcji pozbawiając akcjonariuszy PP. Plusem takiego rozwiązania jest wieksza elastcycznosć spółki co ma wpłynąc pozytywnie na planowane akwizycje
|
|
0 Dołączył: 2009-12-31 Wpisów: 8
Wysłane:
11 lutego 2011 00:04:44
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Moim zdaniem spoko, przybędzie duży akcjonariusz około 20%-wy po PP, czyli Karkosik oddaje kawałek swojego pola (będzie miał mniejszy udział) . Ciekawy jestem jak będzie cena sprzedaży
Edytowany: 11 lutego 2011 00:05
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 51
Wysłane:
11 lutego 2011 07:09:30
... mnie ciekawi jak to info odbierze akcjonariat. Po dzisiejszej sesji pewnie się okaże.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
11 lutego 2011 07:15:17
Dla mnie info jest oczywiste i jestem strasznie zadowolony ze juz wiekszosci nie mam a dzisiaj nie zainwestowalbym ani centa w spolke!!! Pan Karkosik wlasnie lamie jedna ze swoich najwazniejszych zasad :) zobaczymy czy sie bedzie oplacalo mam nadzieje ze przejma jakis koncern produkujacy samochody :) bo jezeli lamie sie zasady w czasie gry dla jakiegos zasciankowego producenta gumek do samochodow to ...
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
11 lutego 2011 07:40:31
Nie tylko łamie swoją zasadę ale "pozbywa" się swoich uprzywilejowanych akcji 224.550 sztuk akcji imiennych poprzez redukcje głosów (każda z tych akcji dawała mu 2 głosy) za cene 3zł.
Jak dobrze czytam to tak najpierw ostatnia emisja akcji z pp i po/albo w trakcie emisji oferta do podmiotu o podwyższenie kapitału.
przemyślenia 1 na oku jest bardzo poważny podmiot do przejęcia z branży ? 2 może oprócz żywej gotówki zapłata akcjami ? (tak robią)
coraz to skomplikowane się dzieje i dobrze że pozbyłem się prawie wszystkiego (ładny zarobek od 09r) zostawiłem na pamiątke 100szt. by nie zapomnieć dzięki Taurus80 za twoje przemyślenia pomogły podjąc decyzje.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
11 lutego 2011 08:32:45
Panowie!
Jak sobie wyobrażaliście nowe przejęcia 3 firm przy kasie rzędu 200mil.?
Zadajcie sobie pytanie jakbyście postąpili mając firmę i chcielibyście kupic 3 podmioty?
- Emisja PP - Kredyt - Nowy wspólnik z kasą
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
11 lutego 2011 08:50:07
pablo_n napisał(a):Jak myślicie ze w biznesie można zrobić deal bez znajomości - to chyba nie wiecie co to biznes... Pan Roman musiał się dowiedzieć od kogos ze taka spółka jest na sprzedaż...w takiej i takiej cenie. Najprawdopodobniej zna syndyka i Pana prezesa. Oczywiście nie przesądza to końcowego wyniku. No wlasnie, ze nie.. sytuacja jest raczej odwrotna.. moglbym referaty pisac a i tak niektorzy nie zrozumieja jak dziala ten system. Problem z SaarGummi jest taki, ze w grze jest byly szef saarGummi, ktory jak wczesniej wspominalem sam odszedl ze spolki jeszcze przed ogloszteniem niewyplacalnosci.. Pan Bartels jest doradca i jest w tym bardzo dobry, mozna z duzym prawdopodobienstwem stwierdzic, ze dziala na czyjes zlecenie i nie jest to z pewnoscia Karkosik. idac dalej tym tropem jezeli syndyk zaangazowal bylego szefa SaarGummi to ma/moze miec w tym tez jakis interes (na marginesie dodam, ze byc syndykiem w Niemczech to prawdziwe eldorado).. Tak w skrocie - moje wnioski z tej historii sa takie, ze byc moze Bartels znalazl juz nabywce a przetarg jest tylko formalnoscia.. nie moge pisac wprost, ale jak ktos potrafi czytac miedzy wierszami, to zrozumie o co chodzi.. i nie jest to oczywiscie Boryszew.. byc moze sie myle i wszystko zalezy od tego, kto da wiecej.. ale.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 11 lutego 2011 08:51
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
11 lutego 2011 09:01:25
przy kursie: 18,50 zł
style napisał(a):akcjonariusze złozyli wniosek o uzupełnienie porzadku obrad NWZ o uchwałe na mocy której zarzad spółki bedzie miał możliwość drukowania akcji pozbawiając akcjonariuszy PP. Plusem takiego rozwiązania jest wieksza elastcycznosć spółki co ma wpłynąc pozytywnie na planowane akwizycje Wyglada na to , że emisje bez PP będa dla i za akwizowanie spółek. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-27 Wpisów: 8
Wysłane:
11 lutego 2011 09:20:33
Zaczyna robić się ciekawie: 1. widzimy zmasowaną akcję „cash collection” co moim zdaniem istotnie uwiarygodnia wizje Karkosika. Generalnie na dzisiaj to chyba najlepsza opcja bo kolejne emisje z PP będą coraz trudniejsze a opcja kredytowania nowych inwestycji zapewne czeka na końcu kolejki i być może zostanie wykorzystana w przyszłości jeśli wizje będą konsekwentnie realizowane (przynajmniej ja tak bym zrobił :). 2. Jeśli na dodatkową emisję decyduje się nowy „duży akcjonariusz” i będzie to przeprowadzone po emisji z PP to chyba korzystny sygnał bo ktoś z dostępem do informacji ocenił, że gra jest warta świeczki. Oczywiście pozostaje kwestia dyskonta ale tutaj nie spodziewałbym się żeby „po taniości” Karkosik pozwolił sobie rozwodnić udziały w Boryszewie. W najbliższym czasie spodziewałbym się małego popłochu i dezorientacji co powinno skutkować: 1. na pewno wzrostem wolumenu 2. prawdopodobnie początkowym uskokiem kursu (o ile emocje przed i po wynikach nie będą górą :) 3. docelowo konsekwentnym przepływem akcji w kierunku inwestorów wierzących w przyszłość Boryszewa
ciekawe czy chociaż jeden z punktów zmaterializuje :)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-08 Wpisów: 2
Wysłane:
11 lutego 2011 09:42:05
Z forum parkietu Stock_Ekspert napisał:
"Impexmetal skupi w ramach I transzy skupu akcji własnych 500 tys. sztuk walorów ISB - Biznes 9 Lut 2011, 17:46
Warszawa, 09.02.2011 (ISB) - Impexmetal skupi w ramach I transzy 500 tys. sztuk akcji własnych, poinformowała spółka w komunikacie w środę.
"Zarząd Impexmetal, informuje, że I transza akcji własnych, która zostanie skupiona wynosi 500.000 sztuk akcji Impexmetal" - podała spółka w komunikacie.
W czerwcu 2010 r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Impexmetalu zdecydowało o przedłużeniu programu skupu własnych akcji do 30 czerwca 2011 z 25 czerwca 2010. W 2008 roku zdecydowano o skupie akcji własnych do kwoty 100 mln zł.
Narastająco w I-III kw. 2010 roku spółka miała 56,60 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 12,45 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 1782,07 mln zł wobec 1292,44 mln zł
---------------------------------------
Karkosik być może odsprzeda własne akcje Impexmetalowi aby pozyskać środki na nową emisję Boryszewa.
Dzisiaj prawdopodobnie zostanie złożona oferta na SaarGummi. Po sesji bądź jutro będzie komunikat."
Czy Pan Roman oddałby część swojego ukochanego dziecka komuś obcemu. Scenariusz bardzo prawdopodobny. Zje ciastko i będzie miał ciastko.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 40
Wysłane:
11 lutego 2011 13:52:21
Karkosik w swoich wypowiedziach i poczynaniach daje jasno do zrozumienia, że jeśli coś jest dochodowe to w to się inwestuje a jeśli nie, to dowidzenia. Zmniejszając swój udział w spółce daje jednoznaczny sygnał. Obecnie jestem tego samego zdania co Taurus80 i Doncarlos. BTW Taurus80, albo masz duże doświadczenie, albo masz dużo szcześcia
Edytowany: 11 lutego 2011 13:56
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 14:15:29
karkosik nie zmniejsza swojego udziału w swoim dziecku! On wie tylko że to dziecko bedzie przynosić kupe kasy ale nie zdoła sam go wychować więc dogadał się z innym rodziecem że wspólnie wychowają dziecko które w przyszłości bedzie przynosić kase obojgu rodzicom!  To tak łopatologicznie. Obecne działania Pana Karkosika tylko potwierdzają jego wcześniejsze założenia. Jeżeli chcemy się rozwijać to potrzeba dużo kasy a że Roman nie chce brać od banków to musi inaczej kombinować. PP jest już mało efektywne gdyż jest to proces długotrwały i kłopotliwy organizacyjnie dlatego proponowane rozwiązanie wydaje się najskuteczniejszy sposobem szybkiego pozyskania kapitału bez zbednego zadłużania sie wbarnkach. Jeżeli tak zadecydowały tegie głowy w spółce, to ja nie mam watpliwości że to dobre rozwiązanie bo KArkosik to nie Rysiek i ja jemu ufam bo on ryzykuje troszeczke wiekszymi pieniażkami niż ja
|
|
0 Dołączył: 2010-08-23 Wpisów: 12
Wysłane:
11 lutego 2011 14:17:46
Karkosik jest zupełnie na innym poziomie rozwoju i nie udźwignie finansowo dalszych przejęć. I tak musiał zainwestować gigantyczne kwoty w te trzy emisje. Instytucje finansowe dają pewność że emisja się powiedzie, a w komunikacie jest wyraźnie mowa że nie będzie to kosztem kursu akcji i drobnych akcjonariuszy. Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 40
Wysłane:
11 lutego 2011 14:34:03
Cytat:Jeżeli tak zadecydowały tegie głowy w spółce, to ja nie mam watpliwości że to dobre rozwiązanie bo KArkosik to nie Rysiek i ja jemu ufam bo on ryzykuje troszeczke wiekszymi pieniażkami niż ja Tracisz % tyle samo i to nie jest tłumaczenie. Chyba, że masz 100 akcji i jesteś na giełdzie dla zabawy. Zakładając, że przejęcie SaarGumi nie powiedzie się, widzę tylko jedną drogę- spadek cen akcji. A przecież jest to bardzo prawdopodobne. Mimo wszystko mam nadzieję, że w końcu uda się przejąc jakąś firmę. Wtedy wszyscy zarobią.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-08 Wpisów: 2
Wysłane:
11 lutego 2011 14:52:20
"Zarząd Impexmetal S.A. informuje, iż w dniu 11 lutego 2011 roku, Spółka otrzymała zawiadomienia od 2 Członków Zarządu oraz 4 osób wchodzących w skład Rady Nadzorczej, w trybie art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, iż spółka Boryszew S.A., będąca w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 lit a) osobą blisko związaną z ww. osobami zobowiązanymi, dokonała transakcji zbycia 22.927 sztuk akcji Impexmetal S.A., po średniej cenie 5,20 zł za jedną akcję. Rozliczenie transakcji nastąpiło w dniu 10 lutego 2011 roku. Osoby zobowiązane do przekazania informacji nie wyraziły zgody na publikację danych osobowych."
Zbierają kasę. Widać, że każdy grosz się liczy.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-08 Wpisów: 45
Wysłane:
11 lutego 2011 16:03:56
właśnie BRS złożył wiążącą ofertę na zakup SG ;p
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.