PARTNER SERWISU
yhbvmepa
114 115 116 117 118
Fierce
0
Wpisów: 72
Wysłane: 8 marca 2011 12:26:53 przy kursie: 18,70 zł
lancet napisał(a):
Sporo lat siedzę na giełdzie ale z takim sposobem rozgrywania spółki jeszcze się nie spotkałem. Ponieważ trudno dopatrzeć się kto tu robi interes, wysoce prawdopodobnym jest szeroko zakrojona zmowa i manipulacja kilku mocnych podmiotów inwestycyjnych. Nieprawdopodobnymi zaczynają być różnice w adekwatności obrotów, wzrostów i poziomu ryzyka pomiędzy siostrzanymi spółkami. To wszystko zaczyna być tak nieprawdopodobne, że reguła o nieprzewidywalności zachowania giełdy zaczyna nabierać monstrualnego wymiaru a pieniądze, które są instrumentem giełdy w rozgrywce na tych dwóch spółkach w moim odczuciu , mają zupełnie drugorzędne znaczenie. Paranoja!!!!

Mam takie same odczucia. Ostatnie zdarzenia całkowicie obnażyły ten schemat.

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 8 marca 2011 12:54:22 przy kursie: 18,70 zł
Prawda jest taka że na Petrolu DT coś ugraja a tutaj - tutaj jest jakas większa gra której nie mogę rozłożyć na cześci pierwsze-- no cóż czekamy na rope tak to rynek chyba odbiera, albo ktoś zwala kurs bo logiczne to nie jest ;-( ja dokupuje na niższych poziomach i albo bede szejkiem albo poganiaczem bydła - mam nadzieję ze komus to blokowanie nie wyjdzie na dobre nadal optymistyczne ale bez euforii

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 8 marca 2011 13:04:32 przy kursie: 18,70 zł
Fierce napisał(a):
Mam takie same odczucia. Ostatnie zdarzenia całkowicie obnażyły ten schemat.

Ja mam wrazenie ze zgubi cie ten avatar. Uwierzyles w szalenstwo.
Ropa wielu uczynila bogatymi, wykreowala najbogatszego czlowieka
swiata w historii, na poczatku tego wieku, to prawda.
Ale wiekszosc doprowadzila do zguby. Jakos nie wierze w potentatow
naftowych wybijajacych sie ze sredniej wielkosci kraju w Europie wschodniej.

Te zloza w Ukrainie, Kazachstanie, itd ... Dlaczego FSB ktora to ciagle
kontroluje mialaby sie dzielic tym bogactwem, jesli ono tam jest?

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 8 marca 2011 13:06:52 przy kursie: 18,70 zł
Ja pisałem o scaleniu akcji i dostałem taką odpowiedź od Pana Korczaka. Po tej wypowiedzi temat umarł ale chyba dziś zaczyna wracać echem.

Wypowiedź z 26.01.2011.
Redface napisał(a):
lewsey napisał(a):
Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.

1. Jaki jest Pana stosunek do scalenia akcji KOV?
2. Czy na którymś z WZA ten temat był poruszany?
3. Jaka jest najbardziej prawdopodobna forma finansowania spółki,na dzień dzisiejszy,
w drugim półroczu?
4. Czy WZA Zostanie zwołane dopiero po zakończeniu wszystkich testów w Brunei?

P.S. Jeśli, któraś z informacji jest ogólnodostępna a przeoczyłem ją, proszę o odesłanie mnie do źródła.

Witam,
Odpowiadam po kolei:
1. Nie mam uksztaltowanego zdania na ten temat. Ale chyba wszyscy liczymy na to, ze nie będzie za czas jakiś trzeba niczego scalac, prawda? ;-)
2. Nie, nie był, ale należy pamiętać, ze spółka była notowana na zuplenie innym rynku i miała zupełnie inna rozpoznawalnosc.
3. Odpowiedz jest oczywista: jeśli tylko rynek się nie zawali, to zawsze najbardziej preferowana forma będzie equity. To nie wyklucza innych form finansowania tam, gdzie jest to możliwe, bo mamy juz stwierdzone rezerwy (Ukraina). Czas jakiś temu prasa dość dobrze wychwycila ten wątek od Tima Elliotta ;-)
4. Na pewno nie wcześniej.

Pozdrawiam, otrzepuje się z niektórych komentarzy i jedziemy dalej.
JKorczak /KOV/
Edytowany: 8 marca 2011 13:09

cegielka
5
Wpisów: 267
Wysłane: 8 marca 2011 13:11:38 przy kursie: 18,70 zł
lancet napisał(a):
Sporo lat siedzę na giełdzie ale z takim sposobem rozgrywania spółki jeszcze się nie spotkałem. Ponieważ trudno dopatrzeć się kto tu robi interes, wysoce prawdopodobnym jest szeroko zakrojona zmowa i manipulacja kilku mocnych podmiotów inwestycyjnych.

Też sporo lat siedzę na GPW i pod tym co napisałeś mogę się podpisać.

Wieści mamy bardzo optymistyczne, ale Gruby robi swoja grę.
Nie ma co tu udawać ślepego, notowania każdy widzi. Mamy sternika.

Akcje zostawiam. Powodzenia, zostawiam wątek do 2,20 zł w spokoju.
Wiosna idzie, grajmy w zielone.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 8 marca 2011 13:11:40 przy kursie: 18,70 zł
Constant napisał(a):
Dlaczego FSB ktora to ciagle

Bo chodzi tutaj o innych odbiorców i innego rodzaju złoża (znacznie mniejsze)..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Fierce
0
Wpisów: 72
Wysłane: 8 marca 2011 13:12:02 przy kursie: 18,70 zł
Ja mam wrazenie ze zgubi cie ten avatar. Uwierzyles w szalenstwo.
Ropa wielu uczynila bogatymi, wykreowala najbogatszego czlowieka
swiata w historii, na poczatku tego wieku, to prawda.
Ale wiekszosc doprowadzila do zguby. Jakos nie wierze w potentatow
naftowych wybijajacych sie ze sredniej wielkosci kraju w Europie wschodniej.

Te zloza w Ukrainie, Kazachstanie, itd ... Dlaczego FSB ktora to ciagle

Kolego wierzyc to mogę w Boga.Kov to jakas cześc mojego portfela(kupiony po bardzo dobrej cenie),a co do avatara to czysta IRONIA, ale widac że raczej masz mroczne poczucie humoru :)Pozdrawiam

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 8 marca 2011 13:24:51 przy kursie: 18,70 zł
Panowie, poniżej hamulcowe argumenty trzymające niski poziom kursu.
- bogata konserwa anglojęzyczna, łasa na mały procencik zysku
w której posiadaniu jest większość akcji KOV
- płytki rynek,
- mało kasy w FI do zainwestowania,
- konkurencja Petrola ze swoimi "końmi trojańskimi",
- świadomość nowej, dużej emisji na dniach (będą z nią poważne kłopoty, już to widać)
- niepokojące info z Brunei, czyli kiepski AED.
- żadnych wieści o ropie,
- ogromna ilość papierów w rękach tych,
którzy chcą się ich wyzbyć (patrz powyżej)
- brak poważnych inwestorów instytucjonalnych (największą bolączką KOV}
To cała tajemnica wciąż gnijącego kursu,
mimo dobrych wieści od Redface z Ukrainy.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 marca 2011 13:31:32 przy kursie: 18,70 zł
Z drugiej strony, kiedy OZ Management przestanie zasypywać rynek, to kurs wtedy ruszy jak długo naciągana sprężyna. Technicznie można by to określić jako konsolidację, chociaż użycie fachowych terminów niewiele tu zmienia.
Jeśli pan Cohen wysypał dziś i wczoraj około miliona akcji, to ma jeszcze 9 mln. Może zdąży je sprzedać przed raportem rocznym. To jest nasza następna szansa na wzrosty.

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 8 marca 2011 14:08:12 przy kursie: 18,70 zł
Obserwuje ten temat od pewnego czasu.
[zdanie niezodne z regulaminem]
No nic, dla mnie to to i tak inwestycja kilkuletnia.

Zastanawiam się teraz czy ktoś może mieć interes by emisja papierów nie powiodła się.

Jak się nie powiedzie to KOV będzie musiał sprzedać jakaś koncesje lub jakąś fajną dziurę z gazem/ropa.

Może ktoś szuka firmy, która potrzebuje $ tak bardzo ze musi sprzedać dobry i sprawdzony odwiert ...

Nie lubię teorii spiskowych, ale żeby papier nie rósł gdy jest takie info to nie jest normalne.
Edytowany: 8 marca 2011 16:02

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 8 marca 2011 14:14:09 przy kursie: 18,70 zł
Nie rośnie, bo nie ma chętnych do kupowania. Nie ma popytu, bo nie rośnie..

Sytuacja dokładnie odwrotna do Petrola..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

quark62
0
Wpisów: 113
Wysłane: 8 marca 2011 14:18:09 przy kursie: 18,70 zł
Zerknijcie na "ciekawą" ankietę na stronie PB. Górny róg prawej strony. Czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć czemu to ma służyć?

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 marca 2011 14:45:46 przy kursie: 18,70 zł
au napisał(a):

Jak się nie powiedzie to KOV będzie musiał sprzedać jakaś koncesje lub jakąś fajną dziurę z gazem/ropa.

Może ktoś szuka firmy, która potrzebuje $ tak bardzo ze musi sprzedać dobry i sprawdzony odwiert ...

Nie lubię teorii spiskowych, ale żeby papier nie rósł gdy jest takie info to nie jest normalne.

Zamiast tropić spiski wole założyć że inwestorzy spoza granic z Polski wolą wycofać się/ poczekać do czasu tegorocznej emisji - zwłaszcza jeżeli miałoby się okazać że emisja będzie na rynku o mocniejszej walucie (np. EUR)... powiedzmy sobie szczerze, KOV jest firmą wysokiego ryzyka, z punktu widzenia każdego inwestora dodatkowe ryzyko kursowe może być już nie do przełknięcia. Jasne że wartość firmy może się w ciągu 1-2 miesięcy podwoić lub potroić... ale wcale nie musi, prawda? natomiast zaistnienie emisji - przynajmniej w wyobraźni inwestorów jest niemal pewne. Wiec czy nie lepiej się przygotować i zabezpieczyć wychodząc choćby z (większą) częścią kapitału.

Nie zdziwiłbym się gdybyśmy zobaczyli nie długo notowania KOV we Frankfurcie czy w Londynie i gdyby okazało się że kurs spółki na WIGu podąża śladem kursu na większej giełdzie (oczywiście po uwzględnieniu różnic kursowych etc.) - polski rynek nie ma doświadczenia ze spółkami poszukiwawczymi... przepraszam, nie ma dobrych doświadczeń stąd skłonność do ekstremów.

po
po
0
Wpisów: 38
Wysłane: 8 marca 2011 14:49:02 przy kursie: 18,70 zł
quark62 napisał(a):
Zerknijcie na "ciekawą" ankietę na stronie PB. Górny róg prawej strony. Czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć czemu to ma służyć?

Hehe, manipula. Obniżanie wartości informacji KOV przez porownanie z OIL i odwrotnie. Stary sprawdzony numer.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 marca 2011 15:45:00 przy kursie: 18,70 zł
quark62 napisał(a):

Ja wiem, czemu ;-)
Dostałem od nich pytania, dlaczego KOV (ale bardziej Petrol) w komunikatach posługują się takim 'hermetycznym' językiem itd. Więc pewno na jutro wysmażą artykulik jak to nie chcemy, do spółki z 'klasykiem rynku', edukować rynku i zależy nam na zaciemnianiu obrazu. Dziwne myślenie, ale taki już Pudelek jest.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 8 marca 2011 15:50:28 przy kursie: 18,70 zł
Redface, skąd ta agresja? Nie macie prenumeraty PB ? Nie wierzę.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 marca 2011 15:58:09 przy kursie: 18,70 zł
@sicc:
A co ma do tego prenumerata?
PB jest dla mnie cennym źródłem informacji - tak jest od czasów, kiedy byłem analitykiem - bo publikuje sporo rzeczy, których inne gazety nie chcą tknąć.
Ale dochodzi do tego kwestia rzetelności i bezstronności. I na tym polu mnie po prostu rozjuszyli... Całostronicowe artykuły o tym, jak to nasza jeszcze-nie-konkurencja 'dochodzi', w porównaniu z króciutkimi wzmiankami o KOV. Do tego z wiadomości o tym, że np. w Lempuyang jest gaz, do tytułu idzie 'dalsze problemy'. Chcesz się wykazać i pomyśleć, jaki byłby tytuł w przypadku konkurencji?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 8 marca 2011 16:08:29 przy kursie: 18,70 zł
Plus tej ankiety jest taki, że w komentarzach wypowiedziało się parę osób, które wysoko oceniają politykę informacyjną KOV-a.
Co do posta kolegi 'sicc'-a to zakładam, że żartował.
Pozdrawiam panie Jakubie i życzę dobrego trawienia salute
Bartek S.
Edytowany: 8 marca 2011 16:12

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 8 marca 2011 16:09:24 przy kursie: 18,70 zł
@Redface

Wierz mi, że moja frustracja jest porównywalna do Twojej. Niestety ze względu na OIL "nasza" spółka jest brana z przymrożeniem oka. Co ciekawe, jest niżej stawiana niż konkurent. I to jest właśnie dziwne.

Dlatego też kiedyś podnosiłem na tym forum, że KOV winien szukać jakiegoś przychylnego medium dla siebie. Na razie jest tak:
1. cnbc
- albo głupie uśmieszki w zapowiedzi infa o spółce,
- albo przerywanie ekspertowi, który prawdopodobnie chciał wyłożyć różnice między kov a oil,
- albo teksty w stylu "co tam w Afryce" w nawiązaniu do Brunei
2. pb
- zdecydowanie faworyzuje teksty w stylu "zaraz będziemy mieli ropę", "jeszcze tylko 100 metrów" a nie "zaczynam kolejny odwiert", "wartość naszej spółki zależnej wzrośnie o 50%" etc.
3. parkiet
moim zdaniem zachowuje się ostrożnie, neutralnie.

Oczywiście są to tylko moje odczucia, osoby która posiada akcje od 21 czerwca 2010 r.- sprawdzałem :-)

Reasumując:
zestawianie tych dwóch spółek jest dość oczywiste, ale dlaczego KOV w tym duelu przegrywa?

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 8 marca 2011 16:35:19 przy kursie: 18,70 zł
pulek79 napisał(a):
Widać to bardzo wyraźnie że media nie są nam przychylne. Dzisiaj np. wszyscy w jakiś dziwny sposób nie potrafili dostrzec drugiej części komunikatu ( M-19 na polu Makiejewskoje) tylko mówiono i pisano o rozpoczęciu odwiertu O-9 na polu Olgowskoje. Dlaczego tak jest? Może ktoś zna na to odpowiedz?

KOV rozpocznie produkcję z odwiertu M-19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

114 115 116 117 118

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat