PARTNER SERWISU
xempmreb
1 2 3 4
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 lutego 2009 20:23:20 przy kursie: 7,75 zł
AEM napisał(a):
Składa do sądu wniosek o egzekucję przez sprzedaż przedsiębiorstwa dłużnika w całości.

Nie znam możliwości w tym względzie, ale to może pójść jeszcze bardziej na skróty: zastawem są m.in. nieruchomości, wyposażenie i... znaki towarowe. Dogadałbym się z bankiem, że odkupuję wszystko, ale wziął tylko znaki. I może jeszcze te obgryzione stoły i krzesła Anxious

AEM
AEM
0
Wpisów: 13
Wysłane: 21 lutego 2009 11:47:34 przy kursie: 7,75 zł
W sumie to o to chodzi - główną wartością jest brand.Lokale są we franczyzie - ten kto ma prawo do brandu rządzi. W tej sytuacji mój scenariusz byłby właśnie taki. Zastawy i zabezpieczenia rzeczowe muszą się przyłączyć jeśli bank pójdzie drogą egzekucji przez sprzedaż całości , bo nie można egzekwować zabezpieczonych rzeczowo wierzytelności obok egzekucji przez sprzedaż. Ale banki w tym pięknym kraju są zbyt tępe na takie deale - podzielą tego sfinksa na kawałki i ogolą komornicy parę jakiś nieruchomości - wezmą za to pewnie ze 40% należności głównej. Ale będzie zgodnie z procedurą.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 1 marca 2009 15:05:52 przy kursie: 7,61 zł
Chyba się zaczęło:
Cytat:
SFINKS POLSKA SA zamknięcie opcji walutowej przez ING Bank Śląski
(2009-02-28 21:34:00)
Raport bieżący 27/2009
Zarząd Sfinks Polska S.A. ('Sfinks"), informuje, że w dniu 20 lutego 2009 roku Spółka otrzymała od
ING Bank Śląski S.A. ("ING") potwierdzenie wcześniejszego rozwiązania umowy dla transakcji opcyjnej
zawartej w dniu 14 października 2008 roku z tym bankiem. Spółka informowała o zawarciu tej
transakcji w RB 56/2008 z dnia 31 grudnia 2008 roku.
Jednocześnie Spółka otrzymała wezwanie do uregulowania należności ING wynikającej z tej transakcji.
Na dzień 31 grudnia 2008 roku transakcja była wyceniana na około PLN -4,2 mln. Na dzień zamknięcia
transakcji, tj. 19 lutego 2009 roku, szacowane łączne zobowiązanie wynosi około PLN -6,8 mln.

Cytat:
SFINKS POLSKA SA wypowiedzenie umowy kredytowej przez Raiffeisen Bank Polska SA
(2009-02-28 21:35:00)
Raport bieżący 28/2009
Zarząd Spółki SFINKS POLSKA S.A. z siedzibą w Łodzi, informuje, że w dniu wczorajszym Spółka
otrzymała wypowiedzenie umowy kredytowej - Umowy o limit wierzytelności z dnia 24 lipca 2007r. (RB
70/2007) zawartej z Raiffeisen Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie.
Raiffeisen Bank Polska S.A. wzywa Sfinks Polska do dokonania spłaty należności z tytułu kredytu w
terminie do 6 marca 2009 roku. Zgodnie z informacją przekazaną przez Bank wymagane należności według
stanu na dzień 24 lutego 2009r. wynoszą ogółem PLN 9,1 mln.
Raiffeisen Bank poinformował, że w przypadku niespłacenia podanej wyżej kwoty w wyznaczonym
terminie, cała kwota kredytu, za wyjątkiem kwoty należnych odsetek, staje się zadłużeniem
przeterminowanym, a Bank może dochodzić swoich należności w trybie postępowania egzekucyjnego.

WatchDog
50
Wysłane: 1 marca 2009 20:06:26 przy kursie: 7,61 zł
Spojrzałem na wklepane wyniki, bez czytania raportu... Co oni tam robili w tym Sfinksie? Pray
45 mln zł straty netto to naprawdę się trzeba napracować, żeby wygenerować z 54 mln przychodów.
125 mln zł kredytów na grzbiecie ciąży strasznie. Straty pokryto z kapitału: spadł do 15 mln zł. A rating od razu spadł na D.
To wszystko wygląda zbyt źle, jakby AmRest specjalnie pchnął Sfinksa w przepaść. W każdym razie leci z wielkim wrzaskiem.

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 1 marca 2009 20:26:31 przy kursie: 7,61 zł
chcą zakopać sfinksa żywcem i najprawdopodobniej im się to uda... Think

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 12 marca 2009 20:19:30 przy kursie: 9,39 zł
a pan morawski zamierza walczyc
www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...
ciekawie sie dziejeThink
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

Pubish
0
Wpisów: 31
Wysłane: 1 kwietnia 2009 18:39:19 przy kursie: 9,89 zł
Witam.

Trochę obserwacji terenowych:

Dziś wybrałem się z moją lepszą połową na Rynek w Poznaniu na obiadek. W planach był Sphinx. Po dotarciu na miejsce okazało się, że nie ma już Sphinx'a, jest "Fenix". Wystrój ten sam, menu bardzo podobne. Kelner, zagadnięty o powód zmiany dekoracji, potwierdził moje przypuszczenia, stwierdzając, że właściciel lokalu zerwał umowę franchisingu. Pozostałe lokale w Poznaniu jeszcze działają, ale miał być otwarty kolejny w nowym centrum handlowym "Malta" i nie został.

IMO znaczy to tyle, że jest źle. Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale jeżeli kolejne lokale zaczną "uciekać", to spółka się nie podniesie...

Pozdrawiam

Marcin

tomasz79
0
Wysłane: 1 kwietnia 2009 18:43:53 przy kursie: 9,89 zł
Pubish napisał(a):
Witam.

Dziś wybrałem się z moją lepszą połową na Rynek w Poznaniu na obiadek. W planach był Sphinx. Po dotarciu na miejsce okazało się, że nie ma już Sphinx'a, jest "Fenix". Wystrój ten sam, menu bardzo podobne. Kelner, zagadnięty o powód zmiany dekoracji, potwierdził moje przypuszczenia, stwierdzając, że właściciel lokalu zerwał umowę franchisingu. Pozostałe lokale w Poznaniu jeszcze działają, ale miał być otwarty kolejny w nowym centrum handlowym "Malta" i nie został.

IMO znaczy to tyle, że jest źle. Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale jeżeli kolejne lokale zaczną "uciekać", to spółka się nie podniesie...

Pozdrawiam

Marcin

to chciał osiągnąć AmRest i mu się udało.

lupo3
0
Wpisów: 4
Wysłane: 10 kwietnia 2009 22:30:57 przy kursie: 10,10 zł
tomasz79 napisał(a):
Pubish napisał(a):
Witam.

Pozdrawiam

Marcin

to chciał osiągnąć AmRest i mu się udało.

No nie do końca - w Malcie się jednak otworzy. Wiem bo miałem tydzień temu podpisać umowę na ten lokal :-)

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 10 kwietnia 2009 23:04:58 przy kursie: 10,10 zł
Stosunkowo swieze info http://tinyurl.com/ch8anj

Cytat:
Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. poinformował w piątkowym komunikacie o zawarciu Umowy Pożyczki z osobą fizyczną - akcjonariuszem Spółki, Sylwestrem Cackiem na kwotę 30 mln złotych. Pożyczka była głównym warunkiem podpisania umów restrukturyzacyjnych z kredytodawcami Spółki.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 10 kwietnia 2009 23:11

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 13 kwietnia 2009 21:36:24 przy kursie: 10,10 zł
Pozyczka od Sylwestra Cacka

Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Łodzi ("Spółka, "Sfinks") niniejszym informuje o zawarciu w dniu 10 kwietnia 2009 r. Umowy Pożyczki ("Umowa")
z osobą fizyczną – akcjonariuszem Spółki, Panem Sylwestrem Cackiem ("Pożyczkodawca"). Przedmiotem Umowy jest udzielenie Sfinksowi pożyczki podporządkowanej w kwocie 30.000.000,00 zł (słownie złotych: trzydzieści milionów). Pożyczka zostanie przeznaczona na spłatę zobowiązań Spółki oraz bieżącą działalność gospodarczą.
"1) Sfinks dokona podwyższenia kapitału zakładowego, a środki pieniężne uzyskane z tytułu obejmowania przez akcjonariuszy akcji nowej emisji przeznaczy na spłatę pożyczki;
2) Pożyczkodawca obejmie akcje nowej emisji w ramach podwyższenia kapitału zakładowego Spółki."

Umowa z ING

"Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 8 kwietnia 2009 r. Umowy Restrukturyzacyjnej ("Umowa") z ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach ("Bank").
Umowa Restrukturyzacyjna jest umową warunkową i nabiera mocy obowiązującej w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków zawieszających:
1. Zawarcia przez Spółkę umowy pożyczki podporządkowanej na kwotę 30.000.000,00 zł. (słownie: trzydzieści milionów złotych) z Inwestorem i potwierdzenia wpływu środków z jej tytułu do Spółki,"

Umowa z Raiffeisen Bank Polska S.A.("Bank").

Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 9 kwietnia 2009 r. Aneksu nr 3 ("Aneks") do Umowy o limit wierzytelności z dnia 24 lipca 2007 r. ("Umowa") z Raiffeisen Bank Polska S.A.("Bank").

W związku z zawarciem Aneksu Bank wycofał oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy złożone w dniu 24 lutego 2009 r., wskutek czego przestały obowiązywać wynikające z niego skutki prawne. Spółka i Bank uzgodniły nowy tekst jednolity Umowy stanowiący załącznik do Aneksu. Istotne postanowienia Umowy Spółka przedstawia w dalszej części raportu bieżącego.

Umowa z PKO BP

Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 10 kwietnia 2009 r. Umowy Restrukturyzacyjnej ("Umowa") z PKO BP S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank", "PKO").
Łączna kwota zadłużenia ("Dług") Sfinks Polska S.A wobec PKO, uwzględniająca kapitał, odsetki zapadłe i odsetki karne według stanu na dzień 7 kwietnia 2009 r. wynosi ogółem 34.943.879,75 zł (słownie złotych trzydzieści cztery miliony dziewięćset czterdzieści trzy tysiące osiemset siedemdziesiąt dziewięć i 75/100). Dług może zostać powiększony o ewentualne przyszłe roszczenia Banku z tytułu gwarancji wystawionych w ramach umowy ramowej o udzielanie gwarancji bankowych z dnia 29.07.2008 r.
Umowa Restrukturyzacyjna została zawarta na okres do dnia 31.03.2015 r. Spłata zadłużenia będzie następować po upływie rocznej karencji, w ratach narastających, z których ostatnia będzie płatna w dniu 31.03.2015 r.

Mam nadzieje ze Sfinks zlapie wiatr w zagle - i szczerze mu tego zycze!!!

A Amrest niech bedzie smuto

I tu widac roznice czlowiek ktory, stworzyl firme wlasnym wysilkiem nie odda jej tak latwo zrobi wszystko zeby ja utrzymac(czasem wielkim kosztem i to niekoniecznie w zgodzie z rachunkiem ekonomicznym poprostu ratuje czastke siebie).
A taki prezio jakiejs XXX.S.A wybrany w jakims smiesznym konkursie bo wujek stryjka ma szwagra w zarzadzie, trzepie kase dla siebie a reszta jakos sie kreci w razie czego sprzeda jakas dzialke firmy za grosze z czego poza obiegiem odpala mu dole.

I tyle tych zali, sam mam firme i wiem jak trudno jest sie czasem bronic przed roznego typu instytucjami (US, ZUS, Banki, Klienci :),) Oni widza cyfry nie czlowieka. angry3

WatchDog
50
Wysłane: 24 maja 2009 09:15:28 przy kursie: 10,75 zł
Raport wg stanu na 31.03.2009 r. jest oczywiście bardzo zły, bo pożyczki jeszcze nie widać, ale mi z niego fałszem jedzie. Po pierwsze, jeśli mają spadek sprzedaży tylko o 6%, to czemu zysk na sprzedaży spadł o 83%? Rok wcześniej działali na marży 27%, a teraz na 5%? Czyli obniżyli ceny o 22% czy tak wzrosły koszty ryżu?
Druga rzecz, jeśli głównym problemem było wypowiadanie umów najmu lokali z powodu nie płacenia, to czemu trzymają w gotówce ponad 4 mln zł? Rzadko kiedy miewali więcej, np. w grudniu 2006 r. było niecałe 5 mln. Do oceny tego trzeba jeszcze uwzględnić, że raport podpisał prezes Tomasz Morawski, który objął stanowisko 9 marca, toteż rządził tylko ostatnie trzy tygodnie.

Plan ratunkowy:
- 30 mln zł na podwyższenie kapitału: ten wzrośnie z -24 mln na 6 mln zł -> bez tego nie sposób wyjść z upadłości,
- przyrost pojawi się na gotówce, która pójdzie na spłatę najpilniejszych potrzeb i dofinansowanie operacyjne biznesu, bo banki udało się uspokoić,
- 58 mln kredytu z jednej umowy w Raiffeisenie zostaje rozłożone na 6 lat, 9 mln z drugiej na 5 lat,
- 35 mln kredytu w PKO zostaje rozłożone na 6 lat,

Z daleka widać, że ma to sens. O spółkę warto walczyć, bo ma potencjał, który jednak oprócz naprawy finansów, trzeba wesprzeć lepszym jedzeniem. Najważniejsze, że banki dały sześć lat na spłatę i w tym okresie tylko one będą korzystać z zysków wypracowanych przez spółkę. Te zyski to warunek konieczny: gdy ich nie będzie, wszystko się znowu zawali.
Edytowany: 24 maja 2009 09:16

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 24 maja 2009 12:31:56 przy kursie: 10,75 zł
patrzac z punktu widzenia klienta - nie bede u nich kupowal, dopóki nie zadbaja o czystosc lokali.

patrzac z punktu inwestora - nie beda inwestowal, dopóki nie zjem u nich z przyjemnoscia.

pozdrawiam

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 24 maja 2009 13:38:26 przy kursie: 10,75 zł
Nie ma łatwych binesów ale Sfinks działa w wyjatkowo trudnej branzy. To nie McDonald's, nie ta logistyka (zwłaszcza) i rozmach działalności, obroty itp. Wystarczy jedna wpadka a cały biznes posypie sie jak domek z kart. Ten biznes wymaga (który nie) wyczucia, smaku, i dobrych menadzerów operacyjnych. Jak dla mnie to trup w szafie.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

Kangoo
0
Wpisów: 35
Wysłane: 13 czerwca 2009 15:02:00 przy kursie: 10,18 zł
Miwik napisał(a):
Nie ma łatwych binesów ale Sfinks działa w wyjatkowo trudnej branzy. To nie McDonald's, nie ta logistyka (zwłaszcza) i rozmach działalności, obroty itp. Wystarczy jedna wpadka a cały biznes posypie sie jak domek z kart. Ten biznes wymaga (który nie) wyczucia, smaku, i dobrych menadzerów operacyjnych. Jak dla mnie to trup w szafie.

To był trup w szafie...
zdziwisz się już niedługo jakie efekty przyniesie restrukturyzacja finansowo-operacyjna.

Versace
0
Wpisów: 268
Wysłane: 28 czerwca 2009 13:10:32 przy kursie: 10,83 zł
w Forbes 07/2009 napisano

"... Problem w tym, że w Sfinksie niedochodowy stał się podstawowy biznes: w zeszłym roku restauracje generujące 213 mln przychodu miały 215 mln kosztów. W tym roku z powodu kryzysu mogą nie tylko spaść przychody, ale zwiększą się również koszty - 68 z 106 lokali płaci czynsz w euro, które w ciągu pół roku zdrożało o jedną trzecią.

Powraca więc pytanie na ile model biznesu Sfinksa się sprawdza. ... "

Według mnie nietrafioną inwestycją były te restauracje w Galeriach handlowych , na przykładzie Wrocławia mogę powiedzieć że w Sfinksie w rynku zawsze jest full klientów natomiast w pasażach handlowych gdzie Sfinks wygląda jak kramik na targu 75% stolików jest pusta.
Nie wspomnę o różnicy w żarciu!!! W galeriach obiad smakuje tak jakby zwieźli z rynku to co zostało z zeszłego tygodnia!!! puke_l
Edytowany: 28 czerwca 2009 13:13

Kangoo
0
Wysłane: 28 czerwca 2009 14:22:20 przy kursie: 10,83 zł
Versace napisał(a):
w Forbes 07/2009 napisano

"... Problem w tym, że w Sfinksie niedochodowy stał się podstawowy biznes: w zeszłym roku restauracje generujące 213 mln przychodu miały 215 mln kosztów. W tym roku z powodu kryzysu mogą nie tylko spaść przychody, ale zwiększą się również koszty - 68 z 106 lokali płaci czynsz w euro, które w ciągu pół roku zdrożało o jedną trzecią.

Powraca więc pytanie na ile model biznesu Sfinksa się sprawdza. ... "

Według mnie nietrafioną inwestycją były te restauracje w Galeriach handlowych , na przykładzie Wrocławia mogę powiedzieć że w Sfinksie w rynku zawsze jest full klientów natomiast w pasażach handlowych gdzie Sfinks wygląda jak kramik na targu 75% stolików jest pusta.
Nie wspomnę o różnicy w żarciu!!! W galeriach obiad smakuje tak jakby zwieźli z rynku to co zostało z zeszłego tygodnia!!! puke_l

Obłozenie na rynku będzie większe zgadza się. ale byłem i na tygodniu i w weekend w galeriach warszawskich w Sfinksie i zajętych było z 60-70% stolików.

Ciekawe jak spozycjonować Vistulę, gdzie nie widziałem nigdy w galerii więcej niż jednego klienta w ich sklepie, a jakoś spółka jast uważana z b. dobrą????
Edytowany: 28 czerwca 2009 14:24

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 10 sierpnia 2009 13:05:53 przy kursie: 10,25 zł
prawda jest taka ze sfinks ledwo sapie jeśli chodzi o sezon wakacyjny to w sfinksach nic się nie dzieje klientów bardzo mało i z tego co wiem jeszcze nie cała połowa restauracji będzie do odstrzelenia (zamknięcia)
Pozdrawiam Kuba

Kangoo
0
Wysłane: 26 sierpnia 2009 08:55:42 przy kursie: 10,68 zł
afro87 napisał(a):
prawda jest taka ze sfinks ledwo sapie jeśli chodzi o sezon wakacyjny to w sfinksach nic się nie dzieje klientów bardzo mało i z tego co wiem jeszcze nie cała połowa restauracji będzie do odstrzelenia (zamknięcia)

Ale bzdury pisałeś kolego... byłem w Gdańsku i trudno było o stolik na Starówce. byłem w Galerii Bałtyckiej w piątek o 13 i ludzi było full, podobnie w galerii Osowa. Biznes sie kręci, restrukturyzacja trwa i niedługo bedą tego efekty w postaci wzrostu kursu. tyle na temat. Inne spólczyny ledwo przedą i kursy sa 100-200% wyżej.....

tomasz79
0
Wysłane: 26 sierpnia 2009 11:46:43 przy kursie: 10,55 zł
Kangoo napisał(a):
afro87 napisał(a):

Ale bzdury pisałeś kolego... byłem w Gdańsku i trudno było o stolik na Starówce. byłem w Galerii Bałtyckiej w piątek o 13 i ludzi było full, podobnie w galerii Osowa. Biznes sie kręci, restrukturyzacja trwa i niedługo bedą tego efekty w postaci wzrostu kursu. tyle na temat. Inne spólczyny ledwo przedą i kursy sa 100-200% wyżej.....

niestety we Wrocławiu również rewelacji nie ma. nawet w rynku w ogródkach niec się nie dzieje mimo "wakacyjnych nowośći w menu".
amrest zadał mocny cios i ciężko będzie zagoić rany, zwłaszcza, że ciężko wyjść z dołka w czasie mniejszej konsumpcji (mniej ludzi jada obiady na mieście) zwłaszcza w okresie wakacyjnym, a turystów w polsce brak więc nie ma kto ciągnąć tego biznesu...
może turystyka w gdańsku wyciągnie sfinks z dołka...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE sfinks

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,460 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat