Pozyczka od Sylwestra CackaZarząd Spółki Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Łodzi ("Spółka, "Sfinks") niniejszym informuje o zawarciu w dniu 10 kwietnia 2009 r. Umowy Pożyczki ("Umowa")
z osobą fizyczną – akcjonariuszem Spółki, Panem Sylwestrem Cackiem ("Pożyczkodawca"). Przedmiotem Umowy jest udzielenie Sfinksowi pożyczki podporządkowanej w kwocie 30.000.000,00 zł (słownie złotych: trzydzieści milionów). Pożyczka zostanie przeznaczona na spłatę zobowiązań Spółki oraz bieżącą działalność gospodarczą.
"1) Sfinks dokona podwyższenia kapitału zakładowego, a środki pieniężne uzyskane z tytułu obejmowania przez akcjonariuszy akcji nowej emisji przeznaczy na spłatę pożyczki;
2) Pożyczkodawca obejmie akcje nowej emisji w ramach podwyższenia kapitału zakładowego Spółki."
Umowa z ING"Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 8 kwietnia 2009 r. Umowy Restrukturyzacyjnej ("Umowa") z ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach ("Bank").
Umowa Restrukturyzacyjna jest umową warunkową i nabiera mocy obowiązującej w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków zawieszających:
1. Zawarcia przez Spółkę umowy pożyczki podporządkowanej na kwotę 30.000.000,00 zł. (słownie: trzydzieści milionów złotych) z Inwestorem i potwierdzenia wpływu środków z jej tytułu do Spółki,"
Umowa z Raiffeisen Bank Polska S.A.("Bank").Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 9 kwietnia 2009 r. Aneksu nr 3 ("Aneks") do Umowy o limit wierzytelności z dnia 24 lipca 2007 r. ("Umowa") z Raiffeisen Bank Polska S.A.("Bank").
W związku z zawarciem Aneksu Bank wycofał oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy złożone w dniu 24 lutego 2009 r., wskutek czego przestały obowiązywać wynikające z niego skutki prawne. Spółka i Bank uzgodniły nowy tekst jednolity Umowy stanowiący załącznik do Aneksu. Istotne postanowienia Umowy Spółka przedstawia w dalszej części raportu bieżącego.
Umowa z PKO BPZarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Łodzi, niniejszym zawiadamia o podpisaniu w dniu 10 kwietnia 2009 r. Umowy Restrukturyzacyjnej ("Umowa") z PKO BP S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank", "PKO").
Łączna kwota zadłużenia ("Dług") Sfinks Polska S.A wobec PKO, uwzględniająca kapitał, odsetki zapadłe i odsetki karne według stanu na dzień 7 kwietnia 2009 r. wynosi ogółem 34.943.879,75 zł (słownie złotych trzydzieści cztery miliony dziewięćset czterdzieści trzy tysiące osiemset siedemdziesiąt dziewięć i 75/100). Dług może zostać powiększony o ewentualne przyszłe roszczenia Banku z tytułu gwarancji wystawionych w ramach umowy ramowej o udzielanie gwarancji bankowych z dnia 29.07.2008 r.
Umowa Restrukturyzacyjna została zawarta na okres do dnia 31.03.2015 r. Spłata zadłużenia będzie następować po upływie rocznej karencji, w ratach narastających, z których ostatnia będzie płatna w dniu 31.03.2015 r.
Mam nadzieje ze Sfinks zlapie wiatr w zagle - i szczerze mu tego zycze!!!
A Amrest niech bedzie smuto
I tu widac roznice czlowiek ktory, stworzyl firme wlasnym wysilkiem nie odda jej tak latwo zrobi wszystko zeby ja utrzymac(czasem wielkim kosztem i to niekoniecznie w zgodzie z rachunkiem ekonomicznym poprostu ratuje czastke siebie).
A taki prezio jakiejs XXX.S.A wybrany w jakims smiesznym konkursie bo wujek stryjka ma szwagra w zarzadzie, trzepie kase dla siebie a reszta jakos sie kreci w razie czego sprzeda jakas dzialke firmy za grosze z czego poza obiegiem odpala mu dole.
I tyle tych zali, sam mam firme i wiem jak trudno jest sie czasem bronic przed roznego typu instytucjami (US, ZUS, Banki, Klienci :),) Oni widza cyfry nie czlowieka.