Maksik22 napisał(a):„Wiedźmin 2” szybko znika z półek 18-05-2011 16:16
Zapewniają o tym przedstawiciele Optimusa, producenta gry. Premiera "Wiedźmina 2" zbiegła się bowiem ze spadkiem cen akcji spółki
Gra miała premierę 17 maja (w wersji na komputery PC). - Być może już w piątek, lub na początku przyszłego tygodnia, podamy pierwsze wyniki sprzedaży gry na rynku polskim. Na razie dysponujemy jedynie danymi szczątkowymi i szacunkowymi. Wyglądają bardzo dobrze - zapewnia Adam Kiciński, prezes giełdowej spółki. Ale nie rozwija tematu. - Dane z innych rynków są dużo trudniej dostępne i spływają z pewnym, czasami nawet kwartalnym, opóźnieniem - dodaje.
W przedsprzedaży „Wiedźmina 2" kupiło 150 tys. graczy. Największe światowe hity, które sprzedają się w dziesiątkach milionów kopii, przed premierą znajdują zwykle 200 - 300 tys. nabywców........
źródło: rp.pl
www.rp.pl/artykul/660281_W_prz... Witam serdecznie
Atakowany zewsząd reklamami Wiedzmina 2 i wiedziony wrodzona ciekawoscia udałem sie i ja na rekonesans po sklepach sprzedająch gry.
Nie ukrywam , ze i mi udzieliła sie atmosfera wielkiego tryumfu i glorii.
Udałem sie na przeszpiegi do EMPIKu i AGD RTV . Mam je najblizej siebie i niejako pod nosem.Poza tym robie tam zawsze zakupy.
Przy wejsciu do EMPKu oraz AGD RTV na wejsciu wita nas olbrzymia sylwetka GERAŁTA i logo Wiedzmin.
W AGD RTV to samo. Widac ,ze CDP sie postarało i sypnęło groszem na zmasowana reklamę.
W EMPIKu jest nawet osobna wielka gablota dedykowana wyłącznie W 2 przy samej kasie.Nie sposób jej ominąc czy nie zauwazyc.W niej 3 pietra pudełek z grą.
Dodatkowo w EMIKu jest wewnetrzna gazetka z Wiesmakiem na cała pierwszą stronę.
Zdobi ja twarz Gerałta ze szrama i podbitym prawym limem.
Ponadto cała druga strona to pean pochwalny pełen ochów i achów na czesc gry i studia CDP RED.
I tu najwieksze zaskoczenie zeby nie powiedziec szok.
Na Bankierze i Parkiecie piszą , ze w całej Polsce w sklepach brak gry i sprzedaje sie wysmienicie.
Potwierdza to wypowiedz Adama Kicinskiego o fantastycznej sprzedazy w ilosci 150 000 sztuk w Polsce .Rowniez artykuły w gazecie Parkiet oraz Rzeczpospolita.
Sprzedawca w EMIKu zas powiedział,ze dotychczas sprzedali tylko jedna sztuke Wiedzmina 2.
W AGD RTV 3 sztuki.
Co jeszcze bardziej mnie zaskoczyło to fakt , ze premiera była 17 a juz po dwóch dniach jest promocja cenowa ze 119,90 na 89,90 zł.
Teraz moje pytanie
Nie moge sobie tego racjonalnie wytłumaczyc i prosiłbym kolegów bardziej rozeznanych zeby mi wytłumaczyli o co tu chodzi.
Przeciez dwa dni temu była premiera wiec jest szczyt zaintersowania i szczyt sprzedazowy.
Skoro sprzedaz o 50 % przekracza załozenia i plany to po co po 2 dniach taka drastyczna przecena?
Rozumiem po miesiący czy po trzech.Ale po dwu dniach???
Co mnie dodatkowo jeszcze zaszokowoło to cena SNIPERA GHOST WARRIOR
Jest juz sprzedawany ponad pół roku i dopiero teraz przeceniony ze 149,90 na 109,90
Czyli drozej niz Wiedzmin 2 tuz w samej premierze.
Z tego co podawano SNIPER kosztował chyba 3 mln zł , Wiedzmin 2 ponad 30 mln zł.
Co to za polityka i czemu to ma słuzyc skoro tak nisko gra W2 jest wyceniana , a w recenzjach same maksymalne noty.Przeciez nawet kazde dziecko w polsce i na swiecie wie , ze Wiedzmin 2 to przełom w grach RPG i niesamowity sukces na kazdym poziomie technicznym,fabuły oraz innych aspektów których laikowi trudno spamietac.
Prosze kolegów o rozwikłanie tej zagadki gdyz bardzo mnie to ciekawi .
Przepraszam za przydługa wypowiedz ale chciałem mozliwie najwierniej naswietlic frapujący mnie problem
Carlito Brigante