PARTNER SERWISU
rkkuqtmc
208 209 210 211 212
Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 25 maja 2011 13:29:57 przy kursie: 16,80 zł
wirek napisał(a):
Witam!
Śledzę uważnie ten wątek, ale zdaje się coś mi umknęło. Kilku forumowiczów twierdzi, powołując się na słowa Redface, że cena emisyjna w Londynie musi być wyższa od warszawskiej. Szukałem, ale takiej wypowiedzi Redface nie znalazłem. Dla uspokojenia mnie, a może nie tylko mnie, może ktoś wie w jakim poście to było napisane?

ps. jestem posiadaczem, zazwyczaj optymistycznie nastawionym :)

Witam,
To trochę nie tak.
Chodziło o to, kiedy w KOV, jako spółce prawa kanadyjskiego, jest możliwa emisja akcji bez decyzji WZA - prawo kanadyjskie deleguje, w pewnych sytuacjach, taką decyzję w ręce rady dyrektorów. Warunkiem podstawowym jest, by cena emisyjna nie odbiegała in minus od bieżącej ceny rynkowej akcji KOV.
Na temat wyceny nie będę się wypowiadał, uważam, że to zawsze rynek ją weryfikuje, czy nam się to podoba, czy nie.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 25 maja 2011 13:36:21 przy kursie: 16,80 zł
Wychodzi na to że w ineresie KOV jest to żeby cena akcji na GPW nie była zbyt wysoka.Przy cenie np.6 pln za akcje w Londynie inwestorzy mogli by nie zapłacić takiej ceny i emisję musiano by zatwierdzić przez WZA.A przy niskiej cenie jest możliwość ustalenie ceny emisyjnej na AIM od 1.7 pln w górę.
Tak można sobie to tłumaczyć Think
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 25 maja 2011 13:43:36 przy kursie: 16,80 zł
Czyli IN PLUS cena akcji nowej emisji na AIM może znacząco odbiegać od obecnej ceny rynkowej ustalanej na GPW. Zarząd ma zatem do dyspozycji możliwość elastycznego doboru ceny od 1.70zł w górę bez konieczności zwoływania WZA. Czyli nie musi być żadnego sztucznego windowania kursu przed debiutem. Po prostu cena na GPW będzie i tak dobijać ostatecznie do ceny na AIM a cena za akcję w nowej emisji nie zależy od obecnego kursu aż tak bardzo jak zakładaliśmy. Taka elastyczność pozwoli dobrać odpowiedni kurs na AIM oraz odpowiednią ilość akcji w nowej emisji.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 25 maja 2011 16:34:17 przy kursie: 16,80 zł
Mam pytanie do P. Korczaka!!! Czy KI jako inwestor strategiczny z blisko 50% udziałem w KOV może zadecydować o skupie akcji z rynku polskiego do granicznego progu 66% z przeznaczeniem tych akcji, jako część puli zabezpieczającej część emisji w Londynie i powrotu po emisji do dotychczasowego parytetu ok.50%. Te 16% zmniejszyło by rozwodnienie wyceny wartości spółki z posiadanych aktywów.
Edytowany: 25 maja 2011 16:35

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 25 maja 2011 19:50:41 przy kursie: 16,80 zł
żeby dławic kurs to musi być duży popyt a na razie popyt czeka na potwierdzenie zakupu oml 42

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 25 maja 2011 22:14:57 przy kursie: 16,80 zł
Cytat:
WARSAW, May 25 (Reuters) - Swedish utility Vattenfall [VATN.UL] shortlisted at least four bidders in the sale of its Polish assets valued at about 1.5 billion euros ($2.1 billion), sources close to the transaction told Reuters on Wednesday.

Poland's gas monopoly PGNiG (PGNI.WA), utility Tauron (TPE.WA), its richest man Jan Kulczyk and Penta Investments went through to the next round of negotiations in the race for assets consisting of a heat and power plant and energy distribution network.

PGNiG targets Vattenfall's heat and power plant in Warsaw, while Tauron is interested in its rival's electricity distribution network in southern Poland. Kulczyk eyes the whole lot, the sources added.

The sources would not say if the line-up included any of the other earlier mentioned potential bidders: French utility GDF GDF.PA and its local rival EDF's (EDF.PA) unit Dalkia, as well as Czech-based EPH and private equity firm EQT. [ID:nLDE74F0KP]

PGNiG, Tauron, Kulczyk Investments and Penta Investments all declined to comment.

The process is linked with the planned sale of Warsaw's municipal heating distribution company SPEC, which could be worth some 1.5 billion zlotys ($534.9 million). [ID:nLDE71A127]

Analysts believe whoever buys Vattenfall's heat and power unit in Warsaw would have the biggest chance of buying SPEC, and vice versa. (Reporting by Agnieszka Barteczko, Adrian Krajewski and Patryk Wasilewski; Editing by David Holmes) ($1=.7095 Euro) ($1=2.804 Zloty)

Źródło

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 25 maja 2011 23:11:18 przy kursie: 16,80 zł
Dzisiejsze info Reutersa, jak pisałem wcześniej po info w tv, wpisuje się w całą kulczykową układankę. Warto zwrócić uwagę, że agencje postrzegają non stop różne firmy Jana Kulczyka po prostu jako 'Kulczyka'. Kiedyś to będzie jeden brand, z lotosem i pełnym up&downstream.
Jutro AIM, pojutrze NYSE king

Ok bardziej na poważnie to IMO nieubłaganie nadchodzi czas łamania stopów i ostatecznego odbierania papiera. Nie wydaje mi się, żeby polecało znacząco, fundy zaczną zbierać papier od ostatnich niedowiarków. Na pokładzie już przecież duży gracz, który raczej spokojnie dobierze do ~5%, bo nie po to tu wchodzili, żeby teraz ewakuować się na stracie chwilę przed kluczowymi informacjami. A czym jest kwartał w tym biznesie?

@kereig
Jeśli na KOV widzisz ufo, to aż się boję co powiesz petrolowcom będącym permanentnie tylko kilka metrów od ropy :)

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 25 maja 2011 23:43:03 przy kursie: 16,80 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Nie zdziwiłbym się, gdyby jutro ktoś chciał zapolować na pakiety techników i od razu na początku sesji zafundował złamanie oporu na 1,68. Wraz z dobrą nagonką na forach ktoś może się obłowić.

Nie lubię terminu "nagonka na forach". Każdy ma swoją głowę na karku. Na forum nie wiesz czy post napisał inwestor z 15 letnim stażem, makler, analityk czy 15 letni niedowartościowany szczeniak, który kupił sobie akcje zamiast laptopa i sieje spustoszenie.

Wielość opinii nie ma znaczenia w sytuacji, w której jedna może ważyć więcej niż setka innych (wartość portfela), a nie masz możliwości skutecznego ich wartościowania.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 25 maja 2011 23:47

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 26 maja 2011 10:40:39 przy kursie: 16,80 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Może ktoś wstawi wszystkie istotne daty dotyczące ważnych wydarzeń na które czekamy.
Będzie szybciej czas leciał :)

Czekamy na:
*wyniki z Ukrainy
*zgodę rządu w Nigerii
*wstępne wyceny analityków z Londynu (Redface obiecał opowiedzieć o wynikach swych rozmów w Londynie)
*ropoczęcie odwiertu w Syrii

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 26 maja 2011 11:01:11 przy kursie: 16,80 zł
Mieszko napisał(a):
Może ktoś wstawi wszystkie istotne daty dotyczące ważnych wydarzeń na które czekamy.

Czekamy na:
*wyniki z Ukrainy
*zgodę rządu w Nigerii
*wstępne wyceny analityków z Londynu (Redface obiecał opowiedzieć o wynikach swych rozmów w Londynie)
Dodam jeszcze: 2D i 3D Ukraina oraz raport niezaleznego z Nigerii
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wysłane: 26 maja 2011 11:15:30 przy kursie: 16,80 zł
Rabbit napisał(a):
Mieszko napisał(a):

Czekamy na:
*wyniki z Ukrainy
*zgodę rządu w Nigerii

Dodam jeszcze: 2D i 3D Ukraina oraz raport niezaleznego z Nigerii

Wydaje mi się, że jeszcze możemy liczyć na szacunki niezależnego eksperta na obszarach bloku M i L w Brunei. W prezentacji z listopada mamy podane, że na 2011-H2 wypada blok L. Szacunki dotyczące bloku M przy okazji raportu rocznego (chyba) były podane w ten sposób, że dane szacunki eksperta nie były przygotowane na czas wydania raportu rocznego. Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś pokręciłem. Możliwe, że plany się zmieniły w związku z ostatnimi wydarzeniami.

Dodatkowo powinno się coś wyjaśnić w związku z udziałami w Brunei i statusem operatora, który podobno chce przejąć KOV. Plan działań na drugą połowę roku w Brunei zatem tez powinniśmy zaliczyć do rzeczy oczekiwanych do wyjaśnienia w najbliższym czasie, gdyż pierwsza połowa roku kończy się za miesiąc.
Edytowany: 26 maja 2011 11:18

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 26 maja 2011 12:42:29 przy kursie: 16,80 zł
Jestem akcjonariuszem KOVu - ale mam pytanie przewrotne - po co firmie KOV w tej chwili wysoki kurs akcji? Czy będą mieć z tego powodu siano? Po co mają zatrudniać w tej chwili marketing do zwyżki kursu akcji? KOV zajmuje się poszukiwaniem ropy i na tym mają się skupić. Widac po działaniach że średnio sa zainteresowani kursem akcji - i ten kurs jest tak jakby obok firmy. Oni zajmują się swoją pracą i z mojego punktu widzenia to bardzo dobrze.

Niestety jeśli jest takie podejscie firmy to może się tak zdażyć że kurs akcji bedzie podążał "inną- swoją" drogą - i w tej chwili mamy taka sytuacje. Jak długo ona potrwa nie wiem wiem tylko że wyniki i działania firmy naprowadzą kurs na właściwą ścieżkę - wcześniej lub później.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 26 maja 2011 12:46:11 przy kursie: 16,80 zł
przy wysokim kursie mniej nowych akcji musiałoby trafić na rynek...

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 26 maja 2011 12:51:24 przy kursie: 16,80 zł
ale to chyba bardziej problem wlascicieli anizeli samej firmy... Kadra menedzerska tez ma swoje akcje, ale oni tak czy siak predzej czy pozniej zarobia. Nie maja jednak tyle do 'stracenia' co wiekszosciowi udzialowcy
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

Krzysiek9
0
Wysłane: 26 maja 2011 12:59:56 przy kursie: 16,80 zł
alterkoko napisał(a):
przy wysokim kursie mniej nowych akcji musiałoby trafić na rynek...

Z wyjaśnień Redface wynika, że wartość akcji nowej emisji nie jest zależna od wysokości ceny rynkowej jeśli tylko nowa emisja ma być po kursie wyższym niż wartość rynkowa. Jedynie przy emisji akcji o wartości niższej niż cena rynkowa potrzebna jest zgoda akcjonariuszy. Zatem jeśli zarząd zechce wypuścić mniej akcji przy zachowaniu wymaganej wartości całkowitej nowej emisji, to nie ma z tym prawnego problemu i wystarczy tylko decyzja rady dyrektorów. Także bieżący kurs niewiele ma tutaj znaczenia.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 26 maja 2011 13:30:06 przy kursie: 16,80 zł
Dodrukowanie akcji na AIM z technicznego punktu widzenia nie różni się niczym od emisji akcji na warszawski parkiet. Jeżeli dodrukują 100 mln, to będziemy mieć ich razem 502 mln, czyli nasze udziały zostaną rozwodnione o jakieś 25%. Jeżeli trafi ich tylko 50mln, to rozwodnienie wyniesie odpowiednio 12,5%. AIM to jest tylko sposób na pozyskanie nowych inwestorów. Jeżeli zagraniczne instytucje nie kupią tych akcji, to z kilkutygodniowym opóźnieniem przylecą na GPW. A wtedy możecie powiedzieć "bye, bye" oszczędnością. Taka niestety jest prawda.
Co do rozważań o cenie nowej emisji, musicie wziąć to pod uwagę, że akcje z AIM i GPW to jedna rodzina.
Cena emisji nie może być niższa od tej na GPW, bo ludzie uciekną z Warszawy i kupią akcje w Londynie.
Cena nie może być wyższa niż na GPW, bo ludzie będą woleli kupić w Warszawie, żeby sobie wymienić później na papier notowany w funtach.
Oczywiście jest kwestia wahań kursowych, ale w dobie rozbudowanych instrumentów hedgingowych nie powinny one stanowić problemu przez okres kilku tygodni.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 26 maja 2011 15:42:21 przy kursie: 16,80 zł
Bardzo ciekawy wydaje mi się pomysł lanceta odnośnie skupu akcji.
Specjalnych wydatków do emisji na AIM nie powinno być, za Syrię płaci mena o ile pamiętam.
Kub gaz ma kredyt, w Brunei poza przepychankami AED i TAP chyba niewiele się teraz dzieje.

Do kasy KOV trafiło albo trafi 7M$ ze zwrotu pożyczki do KubGaz, jak sobie na szybko policzyłem, można przy 1.7/akcję skupić ok 2.75% ttl wolumenu, czyli ponad 6% ff (45% wg danych SW).

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 26 maja 2011 16:12:32 przy kursie: 16,80 zł
Z punktu widzenia analizy wskaźnikowej emisja powyżej wartości księgowej powoduje, że wartość księgowa pozostałych akcji rośnie, czyli jest korzystna dla pozostałych akcjonariuszy. Nie bez znaczenia jest też sposób wykorzystania środków z emisji, tzn. czy przychody/ zyski uzyskanie dzięki środkom pozyskanym z emisji zrównoważą większą ilość akcji.

Z punktu widzenia podaży i popytu większa ilość akcji jest niekorzystna, choć trzeba mieć na uwadze, że mogą pojawić się nowi akcjonarusze w Londynie oraz że spółka może być też lepiej odbierana w Warszawie. Np. jeżeli jakiś podmiot nie chce się ujawniać a jest już blisko poziomu 5% po eisji będzie mógł kupić więcej.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 26 maja 2011 18:13:05 przy kursie: 16,80 zł
[quote=007]Z punktu widzenia analizy wskaźnikowej emisja powyżej wartości księgowej powoduje, że wartość księgowa pozostałych akcji rośnie, czyli jest korzystna dla pozostałych akcjonariuszy. Nie bez znaczenia jest też sposób wykorzystania środków z emisji, tzn. czy przychody/ zyski uzyskanie dzięki środkom pozyskanym z emisji zrównoważą większą ilość akcji.

I tutaj dotykamy sedna sprawy.Emisja nowych akcji jest spowodowana zakupem nowej koncesji,która zapewni dalszy rozwój a nie na rolowanie zadlużenia w bankach.Niezależny ekspert ma na nowo oszacować wartość koncesji w Nigerii,Syria może mieć dużo większą wartość po pierwszym udanym odwiercie.Ukraina z O-8,O-9,O-14.To będzie decydować o wycenie KOV na AIM.

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 26 maja 2011 18:16:49 przy kursie: 16,80 zł
Taka mnie naszłą refleksja:
Jeśli KOV zamierza objąć 9% + 9% pola w Nigerii, to emisja powinna mieć wartość ok 1,2mld zł.
Wartość udziałów w Neconde to 575mln $.
Za 20% w Neconde KOV czy KI płaci 31,95% od 575mln czyli 40% da nam 1,04mld zł (przy 2,83zł za 1$).
Pozostałe 160mln zł też będzie potrzebne na zwiększenie wydobycia i inne prace poszukiwawcze.
Żeby emisja zakończyła się powodzeniem, to cena emisyjna w Lądku nie powinna być wyższa niż 120% ceny w Wa-wie. Na dzień dzisiejszy cena mogłaby oscylować w granicach 2zł. Daje to emisję 600mln akcji.
Na dzisiaj kapitalizacja KOV to 675mln zł i 402mln akcji. Po emisji byłoby 1mld akcji.
Jeśli KI chciałby zachować blisko 50% pakiet, to przy cenie 2zł musiałby wyłożyć 600mln zł za 300mln akcji.
Gdyby w Wa-wie cena akcji KOV doszłaby za kilka miesięcy do 4-4,50zł, to emisja mogłaby być przeprowadzona po cenie ok 5zł. To dałoby emisję 240mln akcji (KI objąby 120mln w celu zachowania pakietu też w sumie za 600mln zł). Czyli po emisji byłoby 642mln akcji.
Tak więc KI nie ma specjalnego interesu aby zaniżać lub zawyżać cenę (za te same pieniądze ma taki sam pakiet kontrolny ważony w procentach).
Natomiast KI mógłby wykonać taką operację:
Teraz zacząć skupować akcje KOV w Wa-wie.
Myślę, że skupując 80mln akcji nie wywinduje ceny więcej jak do 4-4,50zł osiągając średnią cenę 3zł. Dałoby to kwotę 240mln zł i w sumie byłby pakiet 280mln akcji. Wtedy emisja w Lądku mogłaby być po cenie 5zł. Do zachowania blisko 50% pakietu (320mln akcji z 642mln) pozostałoby kupno 40mln po 5zł czyli 200mln zł. W sumie zachowanie pakietu kosztowałoby ok 440mln zł a nie 600mln jak w poprzednich wersjach czyli blisko 40% taniej.
Informacja o zwiększaniu zaangażowania KI w KOVie pewnie będzie miało wydźwięk psychologiczny i może spowodować wzmożone zainteresowanie przez inne podmioty. Brak zaangażowania może sugerować, że KI nie ma wolnych środków na zwiększenie zaangażowania obecnie, gdyż bieżąca gotówka musi być na zakup udziałów w Neconde.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

208 209 210 211 212

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,390 sek.

wkordlwg
npmkhkdk
ocmjlyni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
welacafg
ljuaacgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat