6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
6 czerwca 2011 13:02:22
przy kursie: 9,43 zł
Problem tylko w tym że cały misterny plan Petrola ma jeden słaby punkt, opiera się już wyłącznie na założeniu że projekt Shyrak zakończy się sukcesem, jeżeli poniosą tam porażkę ( a takie mam podejrzenia ) to mamy na 100 % upadłość firmy. Mam wrażenie że próbuje się odwrócić uwagę od Shyraka. Zaden Total na Koblandy nie wejdzie w przypadku fiaska , żadne łupki nie będą wydobywane i nie powstanie żaden wiatrak ale.... obym się mylił. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 383
Wysłane:
6 czerwca 2011 15:21:04
duze znikajace batony po lewej, ze ludzie łykają takie kity....
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
6 czerwca 2011 15:41:44
Amphibious napisał(a):Problem tylko w tym że cały misterny plan Petrola ma jeden słaby punkt, opiera się już wyłącznie na założeniu że projekt Shyrak zakończy się sukcesem, jeżeli poniosą tam porażkę ( a takie mam podejrzenia ) to mamy na 100 % upadłość firmy. Mam wrażenie że próbuje się odwrócić uwagę od Shyraka. Zaden Total na Koblandy nie wejdzie w przypadku fiaska , żadne łupki nie będą wydobywane i nie powstanie żaden wiatrak ale.... obym się mylił. Ryszard Krauze, moim skromnym zdaniem, gra o życie (wiem że to przesadnie brzmi).. jeśli Petrol się załamie to pociągnie całe jego imperium.. żadne manipulacje na kursie, dystrybucje, drukowania, żadne zarabianie na słupach nie uratuje jego spółek. Także moim zdaniem jemu najbardziej zależy żeby to nie był kit... .... ale z drugiej strony to na noc z akcjami samemu zostawać jakoś nie mam jeszcze specjalnie przekonania...  .. choćby oficjalne info od Totala albo od tej norweskiej firmy badającej rdzenie z Shyraka, wtedy papier zyskałby na pewno sporo wiarygodności. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 czerwca 2011 15:43
|
|
|
|
5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
6 czerwca 2011 16:00:15
pamiętam takie czasy kiedy obrotny przedsiębiorca wynajmował plac kupował ze złomowiska wysłużony dźwig pożyczał koparkę i spychacz stawiał dwa baraki jeden dla projektantów drugi kasa i prawnik do podpisywania umów i już kręcił biznes budowlany ,po trzech miesiącach przenosił się w inne miejsce . Petrol doktora K. jest biznesem na wyższym poziomie zaawansowania ,lecz zastanówcie się ile ma w sobie z tego wcześniejszego przykładu ,może 5% ,a może 95%?
Z punktu widzenia krótkiej ( bardzo krótkiej) pozycji owszem, lecz wyczucie czasu musi być perfekcyjne.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
6 czerwca 2011 16:44:54
No i niestety sprawdził się wariant, który opisywałem wczoraj. Kurs przekroczywszy 11 PLN odbił się i zaczął szybować w dół, zresztą dramatycznie. Ciekawe, ile nowych papierów udało się wypchnąć powyżej 10? Dosyć interesująca kwestia, bo jeśli Rychu et consortes nie opchnęli całości emisji, to wkrótce może pojawić się jakieś nowe, słodkie lizadełko, tyle że naprawdę nie mam pojęcia, cóż by to być mogło. Chyba że faktycznie jakiś dobrze i smacznie opakowany miraż Shyraka, na przykład coś o tej badającej firmie, że zbadali 1/10 pierwszego rdzenia i natrafili na wiele związków ropopodobnych. Nic. Trzeba obserwować, może jeszcze da się co wyszarpnąć:) Jeszcze edycja do poniżejmówcy - lancet - Zagłoba nie sprzedawał, ale proponował w zamian i nie Rochowi, tylko królowi szwedzkiemu i nie Inflanty, ale Niderlandy. Niemniej jednak zasada ta sama:)
Edytowany: 6 czerwca 2011 16:52
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
6 czerwca 2011 17:39:03
fidelio77 napisał(a): No więc dla mnie jako widza tej całej farsy najbardziej rozczarowujące jest to, że nie trzeba tutaj żadnej finezji, żadnych wyrafinowanych socjotechnik, to jest mniej więcej ten sam oklepany tekst mówiący o "perspektywicznych zasobach" zmodyfikowany mniej lub bardziej za każdym razem. Że się takie masy na to łapią za każdym zakichanym razem - niepojęte.
Masy się łapią, bo generalnie mają ropę, Rysia i 'Kobylanty' gdzieś. Masy grają na kreskach i marzeniu o 100% zysku w jeden dzień. Ropy wcale być nie musi, w ogóle najlepiej jakby całe działanie spółki ograniczyło się do wydawania pozytywnych komunikatów, byleby podciągnąć kurs, zarobić się i sprzedać z zyskiem.
Edytowany: 6 czerwca 2011 17:39
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
6 czerwca 2011 17:46:46
@Exar "Masy się łapią, bo generalnie mają ropę, Rysia i 'Kobylanty' gdzieś. Masy grają na kreskach i marzeniu o 100% zysku w jeden dzień"
No dobrze, ale z czegoś się ta kreska popytowa po infie chyba bierze tak? Z tego wynika, że jest reakcja popytowa na info najpierw (czyli ktoś kupuje na podstawie samego info, uznaje je za wiarygodne), ewentualnie potem grają już na nomen omen "kreskę".
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
6 czerwca 2011 17:49:00
piotrch napisał(a):Pytanie ile osób w to wierzy a ile po prostu podłącza się do ruchu. Tych drugich chyba zaczyna być co raz wiecej a tych pierwszych co raz mniej. Bo mimo tego, jak ktoś tu wcześniej napisał, spekuła może i wyznaczyła kierunek, ale że info jakieś lipne to i ten frog jakiś słaby. No ale żeby się przyłączyć do ruchu to ktoś go musi zrobić. W tym przypadku ruch robiony jest zleceniami kupuj, które są reakcją na info. Czyli ktoś musi pomyśleć, o kurczę ale dobre info, kupuję. Dopiero reszta może podążyć za nimi. No więc mnie fascynują Ci pierwsi.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 czerwca 2011 17:54:31
Sprzężenie zwrotne. Ci pierwsi kupują, bo wiedzą, że po takim info OIL daje zarobić. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
6 czerwca 2011 18:07:59
tak logicznie patrzac, to po prawie 50% wzroscie w przeciagu 2 dni musiala przyjsc jakas korekta, czesc zdecydowala sie zrealizowac zyski, bo trzymanie dluzej robilo sie ryzykowne, po malym spadku wycofywalo sie juz wiecej i wiecej, chwila paniki i spadek o 25% od szczytu. Perspektywy sa raczej dobre, bo jesli przekwalifikuja te zloza w kobalandach, to jego wartosc rynkowa ostro wzrosnie.
nie lubie bawic sie we wrozke, ale wydaje mi sie, ze teraz juz bez wielkich emocji Petrol bedzie szedl stopniowo w gore, az do kolejnego info.
Edytowany: 6 czerwca 2011 18:12
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 czerwca 2011 18:37:57
W rynek poszła kupa akcji, dużo więcej, niż skupiono w piątek, porównaj sobie z początkiem lutego: stooq.pl/q/?s=oil&c=5m&...Identyczny układ świeczek, identyczny układ wolumenu... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-17 Wpisów: 155
Wysłane:
6 czerwca 2011 18:58:56
ale jaja ... powrót do wybitej linii  kliknij, aby powiększyćNo niezły kabaret
Edytowany: 6 czerwca 2011 19:20
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 48
Wysłane:
6 czerwca 2011 19:16:51
A ja uważam, że każde kolejne info będzie coraz bardziej obojętnie przyjmowane przez ludzi. Ta spółka to w sumie parodia już. Jak dla mnie jest chyba jedną z najmniej wiarygodnych spółek. Więcej nawet nie warto pisać.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:02:48
Oil cudownie nieprzewidywalny . Choć przestrzegałem , sam nie ustawiłem stopa powyżej 11 zł hm... całe życie człowiek się uczy . Zapatrzony na wzrosty i gigantyczny wolumen widziałem z przodu 13 a 11 pękło szybciej niż myślałem .  Nie zastosowałem linii obrony i wyszedłem z mniejszym zyskiem o kilka %. Pytanie : life czy od tej wspaniałej linii odbije się do góry ? Ludzie tragedia : Prowadzący pozytywnie ocenili szansę na włączenie spółki do portfela. www.bankier.pl/wiadomosc/Petro...
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:06:10
Na małych interwałach duże emocje . Za to na interwale tygodniowym patrząc w ujęciu średnioterminowym tych emocji totalnie nie widać. Cena walczy na kresce trendowej . Złamanie tak długotrwałego i mocnego trendu to nie jest prosta sprawa.  kliknij, aby powiększyćjupi Kurka Admin tego postu miało nie byc bo chciałem sprawdzic czy sie uda wkleic obrazek po Twojemu. Skoro sie udało to niech zostanie
Edytowany: 6 czerwca 2011 20:08
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:23:32
dlaczego tragedia? to dobre info dle Petrola, skieruje uwage widzow na spolke, pewnie co niektorych zainteresuje, sporo ludzi ich oglada, maja dobre wyniki, na bank sa osoby co kupuja dokladnie to co oni i odzwzorywuja ich portfel (RDO) pozatym dobrze znac opinie fachowcow, potwierdzili troche moje przekonania o tym, ze spolka bedzie rosla i ma dobre perspektywy.
Edytowany: 6 czerwca 2011 20:25
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:28:53
mdd napisał(a):pozatym dobrze znac opinie fachowcow, potwierdzili troche moje przekonania o tym, ze spolka bedzie rosla i ma dobre perspektywy. trawestując Steva Balmera, aż chce mi się krzyczeć Fachowcy! Fachowcy! FACHOWCY!
Edytowany: 6 czerwca 2011 20:30
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:34:24
Szamot tego nie wiedzą nawet najstarsi górale  a tak serio... Ja na Oil gram ( obserwuje na małych interwałach czasowych )i reaguje na bieżąco. Generalnie na interwale dziennym obowiązuje przynajmniej na obecną chwilę sygnał L. Cofniecie do linii potraktowałem jako okazje do ponownego wejścia. Czy słusznie czas pokaże. Tak czy siak zysk skasowany. Nie mam sentymentów. Tak jak pisałem wyżej trwa walka o wyrwanie sie z trendu spadkowego a to nie jest strzał palcami i już
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:37:45
Amphibious napisał(a): Mam wrażenie że próbuje się odwrócić uwagę od Shyraka. Zaden Total na Koblandy nie wejdzie w przypadku fiaska , żadne łupki nie będą wydobywane i nie powstanie żaden wiatrak ale.... obym się mylił. Obyś się mylił. Oby wybudowali ten wiatrak.
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2011 20:38:08
z innej beczki: Ryszard Krauze znow ma ponad 10% udzialow w Petrolinvest, zwiekszyl pule z 4.5mln do 6.47 mln akcji Informacja o zwiększeniu zaangażowania gdyńskiego biznesmena w akcjonariacie Petrolinvestu zbiegła się w czasie z nowymi danymi operacyjnymi z Kazachstanu www.parkiet.com/artykul/7,1059...
Edytowany: 6 czerwca 2011 20:39
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.