PARTNER SERWISU
imlfqmyb
81 82 83 84 85
plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 21 czerwca 2011 00:05:31 przy kursie: 1,77 zł
pakus napisał(a):
Czy między akcjami, a PDA istnieje różnica? Jeżeli nie to czy PDA są akcjami? A jeżeli jednak istnieje to czy faktycznie nie ma "żadnego ryzyka"?

W przypadku, gdyby ryzyko niepowiedzenia emisji bylo nieobecne, to dla wielu inwestorow PDA jednak sa rowne akcjom, bo roznia sie tylko prawem do glosu i do dywidendy; wykorzystanie prawa do glosu zostawie sobie do czasu, gdy bede mial jednak na wza cos do powiedzenia, w celach towarzyskich tam nie jezdze blah5
tak samo dywidendy sa przydatne wylacznie dla ultradlugoterminowcow, normalny inwestor zwyczajnie zaraz te kwote straci na spadku ceny akcji, po odcieciu
takze raczej w wiekszosci przypadkow nie ma roznicy i niekoniecznie dyskonto jest uzasadnione
midas ogolnie jest spolka wysokiego ryzyka, natomiast w przypadku innej spolki kupowalem pda gdyz uwazalem to za okazje; nie mozna zatem mowic, ze jesli ktos nie widzi roznicy miedzy pda a akcjami to nie odrobil lekcji.

co wiec zatem pominalem w powyzszym wywodzie?

ad "najwazniejsze sa procenty" - rowniez bardzo dyskusyjne; bardziej na mnie oddzialuje 10% od 10 mln niz 50% od 20k. Procentowe podejscie jest europejskie, amerykance jeszcze tak niedawno nawet nie publikowali procentowej zmiany cen akcji i indeksow.

pakus
0
Wpisów: 27
Wysłane: 21 czerwca 2011 08:50:17 przy kursie: 1,77 zł
Rozumiem, że każdy może mieć inne spojrzenie. Właśnie przez to jest tak ciekawie na giełdzie. Ale to nie powód aby innych traktować jako ludzi którzy nie potrafią ocenić należycie sytuacji. Mój post zawierał przeciwne argumenty do tych jakie zawarł mój przedmówca - tylko po to żeby coś zilustrować.

Co da samego wyższego poziomu kursu akcji - w obrocie jest ich 4 razy mniej od PDA i łatwiej utrzymać na nich pożądany kurs. To swego rodzaju poświęcenie czegoś mniejszego dla czegoś większego.

Wracając do PDA i akcji - jest jeszcze jedna różnica. Kiedy PDA mogą stać się akcjami? Po czym?

A co do USA - oni kochają statystyki. Chyba najsłynniejsze % odnoszą się do średniej rocznej stopy zwrot za cały XX wiek z indeksu największych firm ;) Zresztą jak ktoś przegląda indeksy na świecie (aby mieć ogólne pojęcie o sytuacji) to w pierwszym momencie zwraca uwagę na to o ile pkt wzrósł/spad dany indeks, czy nie jest bardziej zainteresowany zmianą procentową?

wojtek656
0
Wpisów: 21
Wysłane: 21 czerwca 2011 10:32:19 przy kursie: 1,75 zł
Mozecie napisac dlaczego kupiliscie MIDAS-PDA a nie MIDAS ? Jesli ktos kupil akcje 'normalne' to analogicznie dlaczego te a nie pda ;)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 czerwca 2011 10:43:01 przy kursie: 1,75 zł
Dla mnie odpowiedz jest prosta jezeli ktos wchodzi na sredni dlugi termin bral PDA, jezeli natomiast spekulacyjnie pod plusa zapewne bral akcje :)

Powod jest prosty akcji jest czysto teoretycznie 4 razy mniej i idzie szybciej podbic :)
Ale zawsze jest tak ze za akcjami ida PDA moga nieco wolniej ale nie spodziewalbym sie wiekszej roznicy jak 10-15 groszy :)
Wiadomo ze w srednim terminie PDA sie polacza z akcjami i cena bedzie ta sama wave

Ogolnie mozna gadac co sie chce czy lepsze akcje czy PDA ale konkluzja zawsze bedzie taka sama jezeli ma urosnac to obojetnie czy to beda akcje czy pda beda rosly razem, natomiast w razie spadkow beda razem spadaly :)

W zeszlym tyg mowilem ze w poniedzialek roznica bedzie wynosila mniej jak 10 groszy i tak sie stalo :)

Teraz czekamy na implus i w zaleznosci czy bedzie pozytywny czy negatywny bedzie odpowiednia reakcja i niewazne czy to akcje czy PDA beda rowno podazaly w jednym kierunku.

mainecoon
0
Wpisów: 49

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 21 czerwca 2011 11:54:39 przy kursie: 1,75 zł
pakus napisał(a):

Wracając do PDA i akcji - jest jeszcze jedna różnica. Kiedy PDA mogą stać się akcjami? Po czym?

1.najpierw warunkowa rejestracja nowej serii akcji w KDPW (uzalezniona od decyzji gpw o wprowadzeniu do obrotu)
2. potem wniosek spolki do gpw o wprowadzenie do obrotu
3. potem decyzja zarzadu o 1 dniu notowania nowej serii akcji
4. potem, w 1 dniu notowania, pda staja sie akcjami

patrzac w komunikaty midasa nie widze jeszcze nawet pkt 1 dla akcji (pkt 1-3 sa dla pda); jesli cos przeoczylem prosze o poprawke, patrze na infostrefie

pakus napisał(a):

A co do USA - oni kochają statystyki. Chyba najsłynniejsze % odnoszą się do średniej rocznej stopy zwrot za cały XX wiek z indeksu największych firm ;) Zresztą jak ktoś przegląda indeksy na świecie (aby mieć ogólne pojęcie o sytuacji) to w pierwszym momencie zwraca uwagę na to o ile pkt wzrósł/spad dany indeks, czy nie jest bardziej zainteresowany zmianą procentową?

niech bedzie, ale przy podawaniu notowan, jeszcze pare lat temu nie podawali procentow - uznawali, ze jesli kogos interesuje dany kurs, to wie jakie sa poziomy; wiec na pierwszy rzut oka nie bylo wiadomo, czy +5 na ibm to duzo czy malo chyba, ze znales poziomy (ciekawe tez, ze np dla akcji sam fakt, ze spolka jest notowana ponizej $10 czy miedzy $50a $100 juz dla nich wiele mowi o spolce)

natomiast statystyki jak najbardziej uwielbiaja, ale % pojawily sie u nich pod wplywem europy

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 21 czerwca 2011 12:34:56 przy kursie: 1,75 zł
Widzę, że koledzy tutaj sobie uprawiają na wątku akademickie dyskusje nad wyższością PDA nad starymi akcjami i odwrotnie blah5 a tu meritum sprawy całkiem nam ucieka. Podsumowując dyskusję jeśli jest możliwy arbitraż to racjonalną rzeczą jest aby go wykonać (co uczynił np compaq) a jak ktoś chce zainwestować w Midasa (zwłaszcza w dłuższym horyzoncie czasowym o czym pisał Taurus) to też powinien skorzystać z dyskonta i kupić PDA.

Ale ja nie o tym miałem Shame on you
Zastanawiałem się ostatnio czemu Solorz daje najwięcej za Polkomtela. I wśród wielu pozytywów i synergii tej transakcji dla innych jego spółek (w tym zwłaszcza dla spółek Midasa) uciekła mi jedna rzecz, która może jest najważniejsza - choć gdzieś się tam przewijała w moich rozmyślaniach. I właśnie ostatnio mnie oświecił mój brat, który wcześniej był sceptyczny wobec tej spółki (ciekawe dlaczego d'oh! ??) a teraz zainwestował w spółkę. A jego pytanie mnie olśniło: mianowicie jeśli wszyscy mówią o kolejnych inwestycjach w rozbudowę sieci w ramach LTE, budowie nowych stacji bazowych itp to zasadnym jest pytanie czy jeśli Solorz przejmie Polkomtel to będzie można wykorzystać jego infrastrukturą do LTE. Szukałem trochę wywiadów z Solorzem lub innymi ludźmi z jego spółek i natknąłem się m.in. na poniższy z marca b.r.:
www.telepolis.pl/news.php?id=2...
Zwłaszcza ten fragment odsłania nam chyba "istotę" transakcji Solorza:
Zygmunt Solorz-Żak prawdopodobnie zaoferował najwyższą cenę za Polkomtela, ponad 18 mld zł. Biznesmen buduje ogromnymi nakładami sieć LTE i kupno Polkomtela pozwoli mu zmniejszyć koszty tej inwestycji, bo wtedy to Polkomtel budowałby sieć. Dla mnie Polkomtel jest więcej wart niż dla pozostałych podmiotów uczestniczących w przetargu i tak naprawdę tylko dla mnie ta inwestycja może być opłacalna. Budowa jednego nadajnika to znaczny koszt. Polkomtel ma ich kilka tysięcy, więc można dużo zaoszczędzić budując sieć na jego infrastrukturze — mówi Zygmunt Solorz-Żak.
Mam pytanie czy ktoś się orientuję może jak technicznie może wyglądać dołożenie do stacji bazowych nadajników do nadawania w częstotliwościach 1800Mhz. Czy to się będzie kłócić, czy obok GSM i UMTS czy HSPA wystarczy jedynie dodać nadajnik działający w technologi LTE?? CZy zatem nie będzie musiał budować od podstaw nowych stacji bazowych lecz jedynie dostosowuje do technologii LTE te które posiada Polkomtel?!
P.S. Wg portalu Wikipedia sieć Plus, którego operatorem jest Polomtel posiada Stacje bazowe w ilości 14408 w tym:GSM 900: 7596, GSM 1800: 2594, UMTS 2100: 4218. Całkiem sporo przy sieci ok 500 należących do Aereo2!!

Edytowany: 21 czerwca 2011 12:40

badmotorfinger
0
Wpisów: 15
Wysłane: 21 czerwca 2011 12:45:22 przy kursie: 1,75 zł
Cytat:
Mam pytanie czy ktoś się orientuję może jak technicznie może wyglądać dołożenie do stacji bazowych nadajników do nadawania w częstotliwościach 1800Mhz. Czy to się będzie kłócić, czy obok GSM i UMTS czy HSPA wystarczy jedynie dodać nadajnik działający w technologi LTE??

Zadaj to pytanie na forum bez-kabli.pl - tam są ludzie którzy dobrze się na tym znają

adam_w
0
Wpisów: 18
Wysłane: 21 czerwca 2011 12:48:26 przy kursie: 1,75 zł
broker_ns - nic się nie kłóci. Do LTE trzeba nowego sprzętu Nokia Siemens, niestety nie wiem, czy Polkomtel bazuje na ich sprzęcie, czy dopiero będą musieli go kupować od NSN. Na stacji bazowej ( konkretnie na istniejącej infrastrukturze) instaluje się sprzęt, anteny, konfiguruje wszystko i załatwione - to jednak też kosztuje, i to niemało. Nie trzeba budować osobnych, nowych stacji, a dokłada się nowy sprzęt - i o to właśnie chodzi.

Wojtala
0
Wpisów: 40
Wysłane: 21 czerwca 2011 14:05:56 przy kursie: 1,75 zł
broker_ns napisał(a):
Mam pytanie czy ktoś się orientuję może jak technicznie może wyglądać dołożenie do stacji bazowych nadajników do nadawania w częstotliwościach 1800Mhz. Czy to się będzie kłócić, czy obok GSM i UMTS czy HSPA wystarczy jedynie dodać nadajnik działający w technologi LTE?? CZy zatem nie będzie musiał budować od podstaw nowych stacji bazowych lecz jedynie dostosowuje do technologii LTE te które posiada Polkomtel?!
P.S. Wg portalu Wikipedia sieć Plus, którego operatorem jest Polomtel posiada Stacje bazowe w ilości 14408 w tym:GSM 900: 7596, GSM 1800: 2594, UMTS 2100: 4218. Całkiem sporo przy sieci ok 500 należących do Aereo2!!

Bardzo (wg mnie) wyczerpująco opisali to Taurus80 i v3nom od strony technicznej. W przybliżeniu grudzien-styczen, kiedy to jeszcze forum na Midasie zawieralo kilkanascie stron Whistle

pociechap
0
Wpisów: 65
Wysłane: 21 czerwca 2011 14:22:52 przy kursie: 1,75 zł

Infrastukturę pewnie bedzie można wykożystać. Pozostaje pytanie ile to będzie kosztowało. Jak się domyślam Polkomtel nie zrobi tego za darmo.
Niewątpliwie efektem współpracy będzie przyspieszenie w pokryciu dostępem LTE większości kraju.

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 21 czerwca 2011 15:15:52 przy kursie: 1,75 zł
broker_ns napisał(a):

przeciez nie wszyscy dzialaja na 1800MHz... kazdy w koncesji ma okreslone kanaly ktorych moze uzywac.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 21 czerwca 2011 19:58:55 przy kursie: 1,75 zł
oczekiwana informacja

Cytat:
Solorz-Żak ma wyłączność na negocjacje zakupu Polkomtela

www.parkiet.com/artykul/106609...
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 21 czerwca 2011 20:21:25 przy kursie: 1,75 zł
Informacja oczekiwana i to bardzo!
Teraz czekamy bardzo na fajny kurs, bo taki ma być!

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 21 czerwca 2011 20:22:51 przy kursie: 1,75 zł
tu jeszcze jedno ciekawe info:

Cytat:
Cyfrowy Polsat został poinformowany przez spółki kontrolowane przez Zygmunta Solorza-Żaka oraz Heronima Rutę o decyzji sprzedaży do 86.111.018 jego akcji. Rynkowa wartość pakietu to prawie 1,4 mld zł. .............Środki pozyskane z realizacji Oferty Sprzedaży zostaną przeznaczone na inwestycje w sektorze telekomunikacyjnym

www.pb.pl/2/a/2011/06/21/Solor...
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 21 czerwca 2011 20:24

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 czerwca 2011 20:24:05 przy kursie: 1,75 zł
Mysle ze dopiero po sfinalizowaniu wszystkiego, bedziemy mogli liczyc na "fajny kurs" ale milo wiedziec ze powoli wszystko sie rozkreca, teraz czekamy na UKE a nastepnie na podpisane pierwsze kontrakty mobylandu :).

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 21 czerwca 2011 23:21:19 przy kursie: 1,75 zł
adam_w napisał(a):
broker_ns - nic się nie kłóci. Do LTE trzeba nowego sprzętu Nokia Siemens, niestety nie wiem, czy Polkomtel bazuje na ich sprzęcie, czy dopiero będą musieli go kupować od NSN. Na stacji bazowej ( konkretnie na istniejącej infrastrukturze) instaluje się sprzęt, anteny, konfiguruje wszystko i załatwione - to jednak też kosztuje, i to niemało. Nie trzeba budować osobnych, nowych stacji, a dokłada się nowy sprzęt - i o to właśnie chodzi.

Dzięki za odpowiedź. Podobnie przypuszczam, że to powinno właśnie tak wyglądać. To prawda, że dodanie nowego sprzętu dużo kosztuje, jednak budowa od podstaw nowej stacji bazowej z masztem jest zdecydowanie bardziej kosztowną i czasochłonną zwłaszcza inwestycją.

Dzisiejsza prasówka Parkietu potwierdza to na co większość tutaj czekała. Ciekawi mnie jak zareaguje na tę informacje jutro kurs i jak dużych wzrostów będziemy świadkami (bo o sprzedaży faktów w tym przypadku raczej nie powinno być mowy Shame on you ).
Teraz pozostanie nam składanie i dopasowywanie do siebie różnych rozrzuconych klocków/spółek Solorza - ot takie biznesowe puzzle thumbright

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 22 czerwca 2011 08:15:04 przy kursie: 1,75 zł
Solorz ma wyłączność na negocjacje zakupu Polkomtela

gielda.wp.pl/kat,7511,title,Zy...

sejtan
0
Wpisów: 1
Wysłane: 22 czerwca 2011 09:08:02 przy kursie: 1,94 zł
Witam,

chyba sporym pozytywem związanym z wykorzystywaniem istniejących stacji jest brak konieczności ubiegania się od podstaw o pozwolenia na budowę. A to potrafi trwać naprawdę długimi miesiącami (i pewnie zająć kilka razy więcej czasu niż wybudowanie obiektu takiego formatu). Wydaje się, że dokładanie nowych źródeł energii na maszt będzie wymagało uzyskania dodatkowych decyzji środowiskowych i innych papierów, jednak droga do rozpoczęcia modernizacji stacji powinna być znacząco krótsza.

I jeżeli modernizacja istniejącej stacji nie jest wcale powalająco tańsza niż wybudowanie nowego obiektu od podstaw, to może bardziej niż o kasę chodziło o czas (dużo czasu)?

adam_w
0
Wpisów: 18
Wysłane: 22 czerwca 2011 10:11:44 przy kursie: 1,94 zł
sejtan - nie będzie decyzji środowiskowych, tylko analizy środowiskowe - urzędy się do tego już nie mieszają ( już nie...).

Pozwolenia budowlane - trwają i trwają, czasem w nieskończoność, zatem istniejąca infrastruktura to bardzo duży "+" - pod względem kasy, i czasu.

A jeśli chodzi o kasę na nowy sprzęt - zawsze, za każdym razem nowy sprzęt który ma przynosić zyski jest drogi, aczkolwiek nie ma nawet co porównywać budowy stacji od podstaw z dokładaniem doń kolejnych zabawek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

81 82 83 84 85

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat