Myślę że różnica w długości trwania odwiertu jest spowodowana głębokością odwiertu i tym że teraz szukamy ropy.Napewno wpływ też ma to że odwiert jest dziewiczy i nie wiadomo co mogą napotkać.Trzeba pamiętać że na Ukrainie Olgowskoje mają dokładnie przeanalizowane i wiedzą czego mogą się spodziewać.W Syrii każdy metr będzie niespodzianką a i dla dobra dlaszych poszukiwań trzeba wysztko przeanalizować.Następna różnica to ropa.Gaz ma inne wymagania orurować itp a ropa inne (tak mi się wydaje ale nie jestem fachowcem).Trzeba też pamiętać że pierwsze 500m wierci się szybciej niż ostatnie ,a każdy następny poniżej 3200 m wiercony był by wolniej.
Taka jest moja teoria.
Co do samego infa to jest ok i to nawet widać po kursie ;)Widzę tutaj mały problem.Skoro na wzrosty nie było dużego parcia to kursowstrzymywacz nie wywalił w rynek zbyt dużo papiera,w takim razie nie będzie podbitek i zbierania.Mam już dosyć tej bananówki ,ale nie mam też wyjścia.
Co do informacji jakie mogą napłyną w tym tygodniu to najważniejsza to M-19.Może przepływ nie jest jeszcze ustabilizowany ,ale mam nadzieję że gaz płynie i błękitne dolary na konto też.
Testy 0-9 też powinny być najpóźniej po niedzieli za tydzień.Chciał bym zauważyć, że z jednego dodatkowego zbiornika ,który nie był nigdzie odnotowany przepływ był duży ,a dojdą jeszcze test z ośmiu zbiorników ,więc może to być największy przepływ z dotychczasowych odwiertów.Mam nadzieję że podłączenie na polu Olgowskoje będzie sprawniejsze.
Dla mnie najważniejsze info na dzisiaj to 3D i 2D Makiejewskoje i Makiejewskoje Północne,szczególnie todrugie.Teren jest olbrzymi i jeżeli okaże się tak zasobne w gaz jak Olgowskoje to perspektywy są ogromne.czekam z niecierpliwością bo patrząc perspektywicznie to to są najważniejsze informacje z Ukrainy.Wtedy tylko wiercić i liczyć kasę.Wiele osób patrzy tylko na ropę,już to kiedyś pisałem ale dla takiego kopciuszka jak KOV to gaz jest idealnym źródłem dochodów.Odwiert jak widzicie trwa ok. miesiąca a i testy pewnie krócej.Przeliczając czas na kasę mając Ukrainę i np. Syrię dochody z tych dwóch inwestycji mogą rosnąć kwotowo równomiernie,przeliczając czas na pieniądz z syryjskiej ropy kasa może się wyrównać z Ukrainą za ok 4/5 lat.W tym czasie na Ukrainie może być nawet 50/100 dziurek skoro na 2012 rok jest zaplanowane 12!!!!!
Jestem optymistą i mam nadzieję że na Ukrainie też Trafimy ropę,może w mniejszych ilościach ale będzie.
Trzeba też zauważyć że O-12 będzie bardzo blisko już działającego odwieru ,więc podłączenie będzie ekspresowe.
Syria.
Myślę że tam może być niezła zabawa.Teren przebadany sejsmicznie nie jest duży a blok 9 to wiele kilometrów kwadratowych.Trzymam kciuki ,żeby udał się pierwszy odwiert testowy (bo chyba taki w tej chwili jest rozpoczęty)Może później pójdzie już gładko jak na Ukrainie.
Nigeria-trzba czekać i nie ma co się podniecać,nie mamy żadnego wpływu i nic nas nie dusi,nie ma noża na gardle.
Brunei bym sobi na dzisiaj darował,ale może to będzie niesopdzianka.
Pytanie do pana Korczaka.
1.Kiedy KOV wynajmie drugą wieżę wiertniczą i czy jest szanca ,że jeszcze w tym roku będzie prowadzony nią odwiert?"
2.kiedy KOV będzie miał swoją wieżę/urządzenie testowe i czy wtedy testy będą prowadzone dwoma urządzeniami czy to które teraz KOV wynajmuję będzie oddane.
Jeszcze o Syrii i czasie odwiertu.Niestety o ropce nie wiemy nic. Jak wygląda procedura testó odwiert i przejście do produkcji.Nie wiemy nawet jakie ilości ropy popłyną z jednej dziury.Z gazem mamy już jakieć doświadczenie.
Co do kursu akcji chyba wszyscy już wiedzą że jest coś nie tak, skoro po takich informacjach kurs nie rośnie.Wielu już chyba czeka na informację ,że KOV bankrutuję.Chyba o to komuś chodziło i czytając różne fora również maxa to stwierdzam ,że też mi pozostaje na to czekać
Trochę się rozpisałem ale właśnie wróciłem z urlopu i czegoś mi brakowało
"Żeby wygrać trzeba grać"