PARTNER SERWISU
lqkttanc
234 235 236 237 238
del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 22 lipca 2011 11:07:53 przy kursie: 17,20 zł
Z AED to konkretniej od początku tygodnia kolejne dni dały:

+5,06%
+38,55%
+34,78%

a dzisiaj tylko +22,58% ...
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 22 lipca 2011 11:08

kfahoo
0
Wpisów: 122

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 22 lipca 2011 12:54:11 przy kursie: 17,20 zł
Ja bym się tym AED nie ekscytował. Od czasu wierceń do teraz AED zjechało z około 50 centów do 8 centów. Myślę że jest to chwilowe odbicie spekulacyjne pod newsa o przyznaniu ubezpieczenia za wtopę na Lempuyangu.

Brunei w tej chwili to jest 3 plan, niewiele się dzieje do czasu wierceń zaplanowanych na początek przyszłego roku. Teraz wszystkie oczy są zwrócone na Nigerię/Syrię...

k.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 22 lipca 2011 13:30:05 przy kursie: 17,20 zł
Będzie ropa to będzie rosło :)
A na takich dziennych wahaniach można zawsze sobie zarobić parę groszy :) i o to w tym chyba chodzi.
Nie ma co narzekać tylko trzeba aktywnie inwestować i czekać na dobre wiadomości a te będą najpóźniej za jakieś 80 dni, chyba że z Nigerią się wcześniej coś wyjaśni.

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 22 lipca 2011 14:04:27 przy kursie: 17,20 zł
Może jednak ktoś spróbuje wytłumaczyć to absurdalne zachowanie naszej spółeczki. Czy jest to spowodowane zbijaniem ceny z premedytacją czy może ktoś chce się na siłę pozbyć akcji licząc na zwiększone obroty po info?
zabapinkfloyd
Parę groszy to na pewno zarobi sobie dom maklerski przy takich wahaniach, ty co najwyżej tyle samo co on, z tym, że jednocześnie podejmujesz ryzyko, że stracisz na takich operacjach, on nie.
Edytowany: 22 lipca 2011 14:08

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 22 lipca 2011 14:54:16 przy kursie: 17,20 zł
To co Redface nam przekazuje sprawdza się w 100% . Syria wystartowala ,o Nigerię też jestem spokojny .

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 22 lipca 2011 14:58:20 przy kursie: 17,20 zł
Itheria-1 to pierwszy z dwóch odwiertów, jakie KOV planuje zrealizować w tym roku na terenie swojej syryjskiej koncesji.

Realizowane w ubiegłym roku badania sejsmicznych 3D, które objęły obszar o powierzchni 420 km kw, pozwoliły na identyfikację dwóch obiektów: Itheria i Bashaer.

Pamiętajmy, że każda z tych dwóch wybranych lokalizacji stanowi światowej klasy obiekt poszukiwawczy. Obydwa położone są na skraju obszaru niezwykle bogatego z węglowodory, który wygenerował biliony metrów sześciennych gazu i setki milionów baryłek ropy. Dlatego niecierpliwie czekamy na efekty prac w tym kraju- powiedział Korczak

www.money.pl/gospodarka/wiadom...
To czekamy Panie Prezesie na info dla inwestorów ( mam na myśli NAS).

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 22 lipca 2011 15:16:44 przy kursie: 17,20 zł
kastalto napisał(a):
[quote]Ja bym się tym AED nie ekscytował. Od czasu wierceń do teraz AED zjechało z około 50 centów do 8 centów. Myślę że jest to chwilowe odbicie spekulacyjne pod newsa o przyznaniu ubezpieczenia za wtopę na Lempuyangu.

Racja, niestety. AED rok temu kosztował ok. 2,5 raza więcej a nasz kovik był po 2.20 PLN z hakiem. Wprawdzie na KOV-ie sytuacja się zmieniła bo przybyło inwestycji ale na AED też bym się zbytnio nie oglądał. Może jak przeskoczą swój wynik sprzed roku.
BTW warto poczytać zeszłoroczne wpisy na SW i bankierze chociażby. Niektórym się marzyło, że w promocji kupią KOV-a po 2 PLN. Jak rzecze klasyk: Uważaj o czym marzysz bo marzenia się spełniają blackeye

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 22 lipca 2011 15:48:03 przy kursie: 17,20 zł
@Redface:

Z czego wynika tak długi czas wiercenia w Syrii? Na Ukrainie przeciętny odwiert o podobnej głębokości trwa około 30 dni a w Syrii wg komunikatu prawie 3 razy dłużej. Czy jest to związane z rodzjem podłoża, typem maszyny wiertniczej czy może z trudnościami logistycznymi?!

Pozdrawiam,

k.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 22 lipca 2011 15:54:27 przy kursie: 17,20 zł
może podłożem? Po prostu wiercą w inną skałę.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 22 lipca 2011 15:57:53 przy kursie: 17,20 zł
ja gdzieś czytałem, że w Syrii jest sporo granitu i bazaltu ergo skał dość twardych

EDIT:
z ciekawości zgooglałem dodatkowo temat - jak ktoś chętny, to have fun :)
topografia i geologia Syrii
Edytowany: 22 lipca 2011 16:04

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 22 lipca 2011 16:03:57 przy kursie: 17,20 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Będzie ropa to będzie rosło :)
A na takich dziennych wahaniach można zawsze sobie zarobić parę groszy :) i o to w tym chyba chodzi.
Nie ma co narzekać tylko trzeba aktywnie inwestować i czekać na dobre wiadomości a te będą najpóźniej za jakieś 80 dni, chyba że z Nigerią się wcześniej coś wyjaśni.

czy ktoś może mi wyjaśnić czy te 80dni tyczy się 'normalnych' dni (czyli do 9 października) czy tylko dni roboczych?

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 22 lipca 2011 16:36:12 przy kursie: 17,20 zł
Pewnie 80 dni o ile nie nastąpią jakieś opóźnienia spowodowane awariami :)

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 22 lipca 2011 22:28:49 przy kursie: 17,20 zł
Jest też taka możliwość , że dano sobie tyle czasu aby mieć rezerwę na nieprzewidywalne sytuacje.To jest bardziej komfortowa sytuacja do spokojnej pracy. Przedstawić ambitny, krótki termin a potem go przesuwać i tlumaczyć inwestorom skąd poślizg.Jak skonczą szybciej z sukcesem to będziemy mieli milą niespodziankę.

_trader
0
Wpisów: 98
Wysłane: 23 lipca 2011 01:38:34 przy kursie: 17,20 zł
jest też taka możliwość że z tych 80 dni zrobi się 130 jak to już na Kov wielokrotnie bywało

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 23 lipca 2011 09:33:19 przy kursie: 17,20 zł
Wiadomo że jest taka możliwość. To nie kopanie w ogródku, tylko poszukiwanie ropy a w takim przypadku nie wiadomo na jakie podłoże trafisz.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 23 lipca 2011 13:21:46 przy kursie: 17,20 zł
Myślę że różnica w długości trwania odwiertu jest spowodowana głębokością odwiertu i tym że teraz szukamy ropy.Napewno wpływ też ma to że odwiert jest dziewiczy i nie wiadomo co mogą napotkać.Trzeba pamiętać że na Ukrainie Olgowskoje mają dokładnie przeanalizowane i wiedzą czego mogą się spodziewać.W Syrii każdy metr będzie niespodzianką a i dla dobra dlaszych poszukiwań trzeba wysztko przeanalizować.Następna różnica to ropa.Gaz ma inne wymagania orurować itp a ropa inne (tak mi się wydaje ale nie jestem fachowcem).Trzeba też pamiętać że pierwsze 500m wierci się szybciej niż ostatnie ,a każdy następny poniżej 3200 m wiercony był by wolniej.
Taka jest moja teoria.
Co do samego infa to jest ok i to nawet widać po kursie ;)Widzę tutaj mały problem.Skoro na wzrosty nie było dużego parcia to kursowstrzymywacz nie wywalił w rynek zbyt dużo papiera,w takim razie nie będzie podbitek i zbierania.Mam już dosyć tej bananówki ,ale nie mam też wyjścia.
Co do informacji jakie mogą napłyną w tym tygodniu to najważniejsza to M-19.Może przepływ nie jest jeszcze ustabilizowany ,ale mam nadzieję że gaz płynie i błękitne dolary na konto też.
Testy 0-9 też powinny być najpóźniej po niedzieli za tydzień.Chciał bym zauważyć, że z jednego dodatkowego zbiornika ,który nie był nigdzie odnotowany przepływ był duży ,a dojdą jeszcze test z ośmiu zbiorników ,więc może to być największy przepływ z dotychczasowych odwiertów.Mam nadzieję że podłączenie na polu Olgowskoje będzie sprawniejsze.
Dla mnie najważniejsze info na dzisiaj to 3D i 2D Makiejewskoje i Makiejewskoje Północne,szczególnie todrugie.Teren jest olbrzymi i jeżeli okaże się tak zasobne w gaz jak Olgowskoje to perspektywy są ogromne.czekam z niecierpliwością bo patrząc perspektywicznie to to są najważniejsze informacje z Ukrainy.Wtedy tylko wiercić i liczyć kasę.Wiele osób patrzy tylko na ropę,już to kiedyś pisałem ale dla takiego kopciuszka jak KOV to gaz jest idealnym źródłem dochodów.Odwiert jak widzicie trwa ok. miesiąca a i testy pewnie krócej.Przeliczając czas na kasę mając Ukrainę i np. Syrię dochody z tych dwóch inwestycji mogą rosnąć kwotowo równomiernie,przeliczając czas na pieniądz z syryjskiej ropy kasa może się wyrównać z Ukrainą za ok 4/5 lat.W tym czasie na Ukrainie może być nawet 50/100 dziurek skoro na 2012 rok jest zaplanowane 12!!!!!
Jestem optymistą i mam nadzieję że na Ukrainie też Trafimy ropę,może w mniejszych ilościach ale będzie.
Trzeba też zauważyć że O-12 będzie bardzo blisko już działającego odwieru ,więc podłączenie będzie ekspresowe.
Syria.
Myślę że tam może być niezła zabawa.Teren przebadany sejsmicznie nie jest duży a blok 9 to wiele kilometrów kwadratowych.Trzymam kciuki ,żeby udał się pierwszy odwiert testowy (bo chyba taki w tej chwili jest rozpoczęty)Może później pójdzie już gładko jak na Ukrainie.
Nigeria-trzba czekać i nie ma co się podniecać,nie mamy żadnego wpływu i nic nas nie dusi,nie ma noża na gardle.
Brunei bym sobi na dzisiaj darował,ale może to będzie niesopdzianka.
Pytanie do pana Korczaka.
1.Kiedy KOV wynajmie drugą wieżę wiertniczą i czy jest szanca ,że jeszcze w tym roku będzie prowadzony nią odwiert?"
2.kiedy KOV będzie miał swoją wieżę/urządzenie testowe i czy wtedy testy będą prowadzone dwoma urządzeniami czy to które teraz KOV wynajmuję będzie oddane.

Jeszcze o Syrii i czasie odwiertu.Niestety o ropce nie wiemy nic. Jak wygląda procedura testó odwiert i przejście do produkcji.Nie wiemy nawet jakie ilości ropy popłyną z jednej dziury.Z gazem mamy już jakieć doświadczenie.

Co do kursu akcji chyba wszyscy już wiedzą że jest coś nie tak, skoro po takich informacjach kurs nie rośnie.Wielu już chyba czeka na informację ,że KOV bankrutuję.Chyba o to komuś chodziło i czytając różne fora również maxa to stwierdzam ,że też mi pozostaje na to czekać Liar

Trochę się rozpisałem ale właśnie wróciłem z urlopu i czegoś mi brakowałowave
"Żeby wygrać trzeba grać"

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 23 lipca 2011 13:35:17 przy kursie: 17,20 zł
Mam takie dziwne pytanie związane z Ukrainą.
Może ktoś by to przeliczył na wymierne wartości.
Załóżmy że wydobędziemy ile się da ze wszystkich koncesji tych co mamy i możemy mieć, zakładając że natrafimy na duże złoża gazu - czyli najprościej przeliczyć to co wydobywamy teraz i to co potencjalnie możemy wydobyć, zakładając że uwzględnimy jako parametr, powierzchnie terenu.

Jakby komuś się nudziło i by był w tym dobry to fajnie jakby to policzył :)

Ciekawi mnie jakie to mogą być rzędy wielkości :)

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 lipca 2011 20:04:19 przy kursie: 17,20 zł
lukch napisał(a):
OML-42 jest po połowie podzielony między dwie prowincje i to jest pewnie problemem. Każda rzeka, każde miasto, każda wioska ma swoje 'community' a każde 'community' chce swoimi ludźmi poupychać tyle biznesu ile się da. Nikt też nie zaprzeczy, że skoro wszystkie agencje informacyjne podają za każdym razem nazwę konkretnej 'community' jak jest protest to sztuka dla sztuki w formie rozgłosu za krzyk również dla takiej 'społeczności' może być korzystna. Ciekawe czy tak jak w naszych związkach zawodowych im głośniej krzyczą tym bardziej uwiarygadniają się w oczach swoich członków, że coś robią, na coś się przydają itp.

Koncesje na mapie Delty:
content.edgar-online.com/edgar...

Grupy języków w Nigerii, rozwarstwienie etniczne:
upload.wikimedia.org/wikipedia...

OML-42 przypada na oko na prowincje OSHUN i ONDO, może lekko na OGUN też. Maks. 150 km od Lagos (10 mln mieszkańców) więc Redface zasięg powinien mieć :-).
3.bp.blogspot.com/-0_ePWH--aZs...

Lukch jeszcze dorzucę swoje 3 grosze w tym temacie. Konsorcjum Neconde bardzo rozmyślnie zaprosiło lokalne społeczności do udziału w produkcji z OML-42 a teraz te plemiona, które również maja swoje ziemie na terenie koncesji OML-42 czują się pominięte albo roszczą sobie po prostu prawo do czerpania zysków z tych terenów bo nie dopilnowały swoich interesów zawczasu. Na innych koncesjach jest jeszcze gorzej bowiem nikt nie wpadł na podobny pomysł jak Neconde. Inne społeczności (plemiona) z terenów innych sprzedawanych przez Shella koncesji zobaczyły, że na OML-42 można czerpać jednak zyski i chcą uzyskac to samo co zaoferowało Neconde ale niestety umowy zostały już wstępnie podpisane i cała procedura jest w toku. Dlatego teraz to wszystko zatrzymało się na ministerstwie (chyba ds. ropy albo coś podobnego) i duży szum jest robiony w mediach aby sprawa była głośna co być może umożliwi wywalczenie takiego statusu jaki udało się uzgodnić plemionom z OML-42. Cała zawierucha po części nie dotyczy OML-42 bo tam od razu lokalne społeczności zostały zaproszone do współpracy ale jak się okazuje nie wszystkie plemiona dopilnowały swoich interesów (a zapewne te, które są już w konsorcjum Neconde wcale nie chcą się dzielić z jakimiś nowymi społecznościami) a główna walka obecnie toczy się tam, gdzie lokalne społeczności zostały całkowicie pominięte.

Pozdrawiam
Krzysiek

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 lipca 2011 20:32:51 przy kursie: 17,20 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Mam takie dziwne pytanie związane z Ukrainą.
Może ktoś by to przeliczył na wymierne wartości.
Załóżmy że wydobędziemy ile się da ze wszystkich koncesji tych co mamy i możemy mieć, zakładając że natrafimy na duże złoża gazu - czyli najprościej przeliczyć to co wydobywamy teraz i to co potencjalnie możemy wydobyć, zakładając że uwzględnimy jako parametr, powierzchnie terenu.

Jakby komuś się nudziło i by był w tym dobry to fajnie jakby to policzył :)

Ciekawi mnie jakie to mogą być rzędy wielkości :)

To nie wiem czy da się tak oszacować ale na początek proponuję policzyć jaki możemy mieć zysk w 2012 roku gdzie już w grudniu tego roku mamy osiągnąć 18 mln cf gazu dziennie (3 krotny wzrost wydobycia w porównaniu do dnia dzisiejszego). Przy cenach gazu rzędu 9 USD/1000cf ta wartość na cały KubGas da przychody na poziomie ponad 61 mln USD (ok. 170 mln PLN). Co będzie jak uruchomią produkcję z pozostałych odwiertów? Myślę, że na tę chwilę pozostańmy przy wartościach jakie KOV oficjalnie prognozuje, bo idąc dalej wartości jakie otrzymamy okażą się na tyle abstrakcyjne, że i tak nie będą tutaj zaakceptowane (choć z wyliczeń kolegi rabbita odnośnie 100mln PLN przychodów ze sprzedaży gazu jeszcze niedawno były szykanowane).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

234 235 236 237 238

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,764 sek.

hkaqufut
rjqneoda
cxpytrjt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dibwhcpw
oiyeawmp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat