Panowie nie kontrakty ale lewary na kontraktach i zabezpieczeniach produkcji zabijaja :)
Jezlei wydobywasz 1tone srebra rocznie to zabezpiecz sie przed spadkami na 1 tone (rownowartosc 1tony) wtedy moze sobie rosnac do niebios :) co z tego ze bede tracil na kontrakcie jak bede zarabia na surowcu czyli straty beda w pelni zrekompensowane!!
Tak samo ma sie sytuacja odwrotnie jak bedzie cena spadala zarobie mniej na surowcu ale strate zrekompensuje na kontrakcie :)
Jedynym problemem takiego postepowania jest fakt ze w sytuacji wzrostu cen nie zarobie wiecej :)
Ale przeciez o to w zabezpieczeniach chodzi jezlei jakas cena mnie dzisiaj satysfakcjonuje to ja zabezpieczam i nie ogladam sie za siebie ze rosnie nadal :)
Jezeli poziom zabezpieczenia przewyzsza moja produkcje to ZWIE sie to SPEKULACJA a nie zabezpieczenie.
A pozatym oczywiscie aby rynek znormalnial powinny zostac zlikwidowane puste kontrakty za ktorymi nie idzie towar bo one sa bezsensowne!! Swiat ma sie rozwijac z produkcji dzieki temu mamy miesca pracy itp itd a nie spekulacji :) ze spekulacji na kontraktach surowcowych najwiecej maja banki inwestycyjne i waska grupa ich pracownikow ktorzy dostaja GIGANTYCZNE premie :) co ciekawe w ostatnim kryzysie sie okazalo ze ich spekulacja jest bezkarna!!! Jak zarabiaja to wyplacaja sobie gigantyczne premie jak traca to zwykly kowalski musi doplacic do ich istnienia a za chwile sie okazuje ze oni z tych pieniedzy kowalskiego nadal sobie te smieszne premie wyplacaja :)
Pozatym dzieki temu ratowaniu za duzych aby mogli upasc mamy co mamy czy gospodarki zwolnily przyczyna prosta na rynku bylo za duzo kasy a ona zamiat isc na rozwoj produkcji czy badania naukowe gdzie poszla ??
A no wlasnie na rynek spekulacji bezpodstawnie windujac ceny surowcow i ograniczajac rozwoj a raczej mozliwosc rozwoju gospodarki swiatowej!!!
Jakbym na stacji za diesla placil 4.50 to i tak reszte zaoszczedzonej kasy bym wydal tyle ze na inne dobra a tak za 1 litr wczoraj placilem 5.38

wiec okolo 20% wiecej kasy musialem zaplacic dzieki spekulantom

zatankowalem 40 litrow wiec niech kazdy policzy ile kasy stracilem ktora moglem na coinne wydac :( i tak 3 razy w miesiacu juz sie ladna sumka robi a o roku nie mowie.