PARTNER SERWISU
yqsccekf
137 138 139 140 141
macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 1 października 2011 13:33:20 przy kursie: 3,07 zł
Po co ktoś z pozyczkodawców miałby kupywać akcje na rynku po 3 zł jeśli spółka może zbankrutować i będą akcje warte 0 zł i stracić 100%, jeśli może objąć nową emisję po 10 zł, odzyskać swoje wcześniej pożyczone pieniądze z odsetkami i sprzedać akcje po 3zł? Zamiast stracić 100% traci 70% czyli odzyskuje 30%.
Jestem nieco pesymistycznie nastawiony, mimo, że sam mam akcje petrola. I trochę wbrew logice trzymam je nadal wierząc, że szansa na sukces to więcej niż 30%.

matmat
0
Wpisów: 56
Wysłane: 1 października 2011 14:33:37 przy kursie: 3,07 zł
Troszkę się dzisiaj rozpisałem, ale już kończę, powyższy wywód pozbawiony jest pewnej logiki, ponieważ gdyby nowe akcje poszły by tylko na spłate pożyczek, czyli nie będzie nowych inf, nie będzie podbitki kursu, to ten pożyczkodawca nie miał by szans sprzedać po 3 zł bo kurs momentalnie spadł by poniżej 50 gr. Jak koś obserwował TKO petrola w piatek, to momentami było 0,5 zł czyli wcale nie trzeba wyrzucic duzo akcji aby zbic kurs na groszówkę.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 października 2011 18:34:11 przy kursie: 3,07 zł
Widząc jakie emocje wywołał piątkowy 'odpał' oraz że codzienny obrót pozwala tutaj w sumie bezboleśnie wskoczyć i wyskoczyć w dowolnej chwili - w przeciwieństwie do 90% spółek - stwierdziłem, że Petrol będzie żył wiecznie.
Jak spadnie na te groszówki i obrót zacznie przysychać to sobie najwyżej scali akcje.

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 1 października 2011 18:50:40 przy kursie: 3,07 zł
W ogóle odnoszę wrażenie że ostatnio na wszystkich spółkach akcje sobie - spółki sobie.binky

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 1 października 2011 19:16:08 przy kursie: 3,07 zł
matmat napisał(a):
Troszkę się dzisiaj rozpisałem, ale już kończę, powyższy wywód pozbawiony jest pewnej logiki, ponieważ gdyby nowe akcje poszły by tylko na spłate pożyczek, czyli nie będzie nowych inf, nie będzie podbitki kursu, to ten pożyczkodawca nie miał by szans sprzedać po 3 zł bo kurs momentalnie spadł by poniżej 50 gr. Jak koś obserwował TKO petrola w piatek, to momentami było 0,5 zł czyli wcale nie trzeba wyrzucic duzo akcji aby zbic kurs na groszówkę.

Zaraz,zaraz nie bardzo to wszystko rozumiem.
Może ktoś mi tak uściśli to wszystko na chłopski rozum.
Petrol wypuścił akcje podmiotowi zależnemu znaczy rozumiem Rysiowi tylko pod inną nazwą po 10zł gdy na rynku chodzą gdzieś po 3zł. Czy mam rozumieć, że podmiot dał już teraz Petrolowi za to żywą gotówkę? Nie wiem, czy tak jest, ale to jest bardzo istotne dla dalszych rozważań odnośnie tego co się właściwie dzieje. Jeśli dał żywą gotówkę to mamy prawo oczekiwać wzrostów w okolicach dychy, jeśli nie to tylko ściema. I co z tego, że nazwał wartość tych akcji 10zł jeśli podmiot zależny nie musi płacić od razu. Sprzeda akcje po 3zł a jak naiwność inwestorów na to pozwoli to po nieco wyższej cenie i tak zapłaci częściowo za akcje petrolowi. Kasa jest od inwestorów, reszty petrol od podmiotu zależnego nie będzie chciał lub podmiot ogłosi upadłość więc nie będzie musiał spłacać. Jeśli podmiot nie byłby zależny i postępował rozsądnie to po co miałby obejmować akcje po 10 zł gdy akcje są dużo tańsze, przecież to ogromne ryzyko? Chyba, że ma pewność że akcje wystrzelą po 20zeta bo wtedy jest sensowny zarobek. Ale chyba tego typu manewry już były z emisjami i ktoś je obejmował, czy na tym zarobił? Prosiłbym żeby ktoś kto obserwuje tę spółkę od dawna wyjaśnił takiemu laikowi jak ja o co tu chodzi tak łopatologicznie. Z góry dziękuję.

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 22:03:08 przy kursie: 3,07 zł
O jakich innych akcjach pod inną nazwa piszesz ?.
Tak gwoli ścisłosci to petrol na razie nic nie wypuścił, a jedynie podjął uchwałę o podwyższeniu kapitału o max. 40 mln akcji po 10 zł.
Teraz musi zatwiedzić w Sądzie podwyższenie i wtedy może zaoferować komuś jakąś ilość akcji po te 10 zł. Cena 10 zł to jest cena nominalna wszystkich akcji jakie są na rynku, a że rynek wycenia je na 3 zł to inna sprawa. Ile z tych 40 mln znajdzie się na rynku zalezy od tego czy będa chętni po 10 zł i czy petrol będzie chciał tyle akcji wypuścić.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 2 października 2011 02:59:36 przy kursie: 3,07 zł
zauwaz tylko, ze nawet gdyby petrolowi udalo sie rozwodnic akcje o sto miliardow nowych, to cena nominalna sztuki nadal bedzie wynosila 10pln, bo jest to cena zapisana w statucie spolki.

a chetni beda oczywiscie, a jesli chetnych nie bedzie, to Petrol nie bedzie mial z czego splacac zadluzenia, a wtedy to wiadomo, syndyk

dlatego chetni beda, bo chca odzyskac pieniadze

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 2 października 2011 07:09:16 przy kursie: 3,07 zł
matmat zaraz, to Petrol dostanie za te akcje kiedy je wypuści żywą gotówkę czy nie? Jak kolejne akcje mogą być warte tyle samo jeśli wartość majątku nie wzrasta a tylko ilość akcji? Chyba logiczne, że rzeczywista wartość każdej sztuki maleje, a że se w statucie zapisali, że warte są 10zł to bez znaczenia. Nie wiem, może się mylę ale czy nie jest tak że petrol odda je jakiemuś słupowi żeby je sprzedał po rynkowej cenie i w ten sposób za nie zapłacił?
mdd dlaczego ktoś miałby by być chętny kupować te drogie akcje? Że niby więksi akcjonariusze, którzy mają w akcjach dużo gotówki kupią następne i następne by nie dopuścić do bankructwa petrola i tym samym straty tego co już zainwestowali? Nie wiem ale dla mnie to bez sensu, być zagrożonym stratą i zwiększać ją i pakować w to kolejne pieniądze, gdy interes ledwo przędzie a ewentualne szanse na odzyskanie pieniędzy zależą od trafienia na złoża ropy tak jak wygranie losu na loterii...
Edytowany: 2 października 2011 07:10

matmat
0
Wysłane: 2 października 2011 08:52:52 przy kursie: 3,07 zł
Przecież to jest podwyższe kapitału zakładowego spólki do 400 mln zł. Jak wię może maleć wartość nominalna akcji ? Każa sprzedana akcja podnosi wartość spólki o 10 zł (przynajmniej teoretycznie podnosi). Nie może oddać słupowi, bo petrol jako petrol nie dysponuje takimi akcjami jak chce, tylko musi dostać najpierw kasę, ewentualnie za długi.

Tak na marginesie to mamy ciekawą sytuację, bo jeszcze 6 wrzesnia zostały zaoferowane i objete akcje po 10 zł, a teraz prokom kupił akcje po 3,5 zł. Czyli Prokom oferuje komus akcje po 10 zł, a sam kupuje po 3,5zł. Te akcje z 6 wrzesnia musza zostać "rozliczone" czyli sprzedane na giełdzie za godziwą cenę czyli min. po 10 zł ewentualnie jak kupili dla uśrednienia na giełdzie akcje np. po 3 zł to min po średniej 6,5 zł. Zobaczymy co przyniesie najbliższy czas, w kazym razie trzeba przyznać że sytuacja na petrolu robi się coraz bardziej ryzykowna.
Edytowany: 2 października 2011 09:02

dzejefkej
0
Wpisów: 11
Wysłane: 2 października 2011 10:25:55 przy kursie: 3,07 zł
maly offtop o celebrytach - Puls Biznesu nie dosc ze mnienil layout (na lepsze!) to jeszcze mu sie humor wyostrzyl blackeye (na lepsze!) a nasz Petrol staje sie gieldowym/internetowym memem.

Cytat:
Ile to akcji Petrolinvestu więcej mogliby dokupić gdyby nie agresywny fiskalizm zaprowadzony przez profesora...a on im jeszcze szpilę:

- Ciągle słyszę i czytam, że polskie państwo dusi przedsiębiorczość.(...) To pokazuje, jak bardzo nasz publiczny dyskurs ekonomiczny jest zdominowany przez skrajne poglądy prorynkowe, czy neoliberalne. Bo bardziej prorynkowy, prokapitalistyczny system w Europie trudno sobie wyobrazić – twierdzi prof. Podatek, a inwestorom rośnie ciśnienie szybciej niż straty na „Petrolu”.

www.pb.pl/2497538,62723,marek-...

Jak juz jestem przy rzeczach nie istotnych, to moje osobiste podejscie do petrola jest nastepujace:
Mysle, ze "1000 petrola przynosi szczescie"! Po za tym, zajmuje czas, przypomina o pracy, trzeba sie tym opiekowac co 15 minut! Jak z dzieckiem! Same zyski dodatkowo - miesiecznie, spokojnie mozna srednia krajowa zrobic nie przekraczajac 1000.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 3 października 2011 14:46:02 przy kursie: 2,87 zł
WatchDog napisał(a):
Widząc jakie emocje wywołał piątkowy 'odpał' oraz że codzienny obrót pozwala tutaj w sumie bezboleśnie wskoczyć i wyskoczyć w dowolnej chwili - w przeciwieństwie do 90% spółek - stwierdziłem, że Petrol będzie żył wiecznie.
Jak spadnie na te groszówki i obrót zacznie przysychać to sobie najwyżej scali akcje.

Święte słowa. A sprzedaż każdej akcji (wywalenie na rynek toksów przez "Silną Grupę pod Wezwaniem Krauzego). To czysty zysk dla Krauzego, tym bardziej, że tym samym papierem operują kilka może nawet kilkanaście razy dziennie wg określonego scenariusza. Myślę również, że lwia część długu Petrola jest spłacona, przy tak dużej mizerocie jego zaangażowania inwestycyjnego. I przestańcie już rozważać tych 10zł jako wartość nominalną. To jest całkiem "umowne" jak wydruk pieniądza, że za "nic" płacimy 10zł. Czy to zrozumiałe? I jak spółka Krauzego Petrol otrzyma za to "nic"(umowny nominał 10zł) 0,3zł czy 5zł (no może za jakieś skonfabulowane info) to dla Krauzego czysty zysk. A rozliczenia finansowe między spółkami i "słupami" Krauzego w dobie księgowości kreatywnej, to już sprawa drugorzędna. Jego "ropa" to dodruk i upłynnianie toksów na naszej Szulerni GPW, mówiąc mniej uczciwie: to upłynnianie, czyli sprzedaż dodruków akcji Petrolinvestu o umownym nominale 10zł, będącego głównie własnością drobnych akcjonariuszy, za każdą cenę i wszystkim chcącym to kupić na GPW od różnego typu firm pana Krauzego handlującymi tymi papierami. Amen.

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 4 października 2011 08:07:09 przy kursie: 2,87 zł
Przypomniał mi się jeden szczegół, mianowicie w jednym pytaniu Irfy polecił mi zapytać dlaczego Prokom obejmuje akcje po 10 zł kiedy to na giełdzie są po około 4 - w tamtym czasie. No i pytanie zostało bez odpowiedzi a za tym poszły czyny. Irfy jesteś naprawdę WIELKI, może powinienneś zostać Rysia doradcą inwestycyjnym.

del-201508101
0
Wpisów: 200
Wysłane: 4 października 2011 09:54:32 przy kursie: 2,79 zł
A dziś info o przedłużeniu koncesji poszukiwawczej na kontrakcie Emba do 2013r
nafta.wnp.pl/petrolinvest-prze...
I co na to pan Irfy Think
Petrol king
Edytowany: 4 października 2011 09:55

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 4 października 2011 10:05:08 przy kursie: 2,79 zł
@Bialoczerwony

Pan Irfy, bogatszy o wiedzą zdobytą dzięki styczniowemu komunikatowi o słynnych "100 metrach do ropy" poczeka na zapowiadane w obecnym komunikacie "przepływy finansowe" wynikające z wydobycia. Bacznie przyglądając się, czy nie będą przypadkiem odbywały się na linii portfele drobnych akcjonariuszy-kasa Oila. Obserwując dzisiejsze zachowanie się kursu dochodzę do wniosku, że takich czekaczy mamy tu ciut więcej:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 5 października 2011 10:39:12 przy kursie: 2,95 zł
Jeśli ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości:

wiadomosci.onet.pl/kraj/poslow...

Wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam...

Denilson
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 97
Wysłane: 5 października 2011 11:22:45 przy kursie: 2,95 zł
Można to podsumować krótko: To co było wiadomo o petrolu i RK, zostało tylko potwierdzone.

Chodzi o wyciąganie pieniędzy i koniec kropka (wyciąganie, nie zarabianie). Tylko teraz już
nie ma potrzeby pisać komentarzy, że Rysiowi to prokuratura spokoju nie da, jak wszystko w końcu kiedyś wyjdzie na wierzch - na pewno nic mu nie grozi.

No, i teraz może pogrążać dalej petrola, tylko z czystym sumieniem, bo w końcu w zgodzie z prawem :)

Ale oczywiście na petrola dalej chętni - a co tam.... :)

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 5 października 2011 12:11:32 przy kursie: 2,95 zł
Po prostu parlamentarzyści wykazali się pragmatycznym podejściem :) Sprawa ze spółką K&K i tak by upadła, bo dowody winy były zwyczajnie za słabe. R.K wywinąłby się z tego, tyle że po kilku latach sądowo-prokuratorskich szarpanek, które kosztowałyby sporo pieniędzy zarówno jego, jak i państwo. Myślę więc, że rzeczony przepis zmieniono raczej z myślą o przyszłych działaniach, nie pod ten konkretny przypadek:) Gdyż tutaj naprawdę jedyną dolegliwością dla R.K byłaby konieczność stawiania się od czasu do czasu w sądzie czy prokuraturrze, rozumiem więc, że postanowił zakończyć cały ten cyrk w sposób prosty i elegancki. Zresztą, powiedzmy sobie z ręką na sercu: Czy będąc miliarderami chciałoby nam się przerywać zasłużony odpoczynek na Kiribati, żeby chodzić do jakichś obskurnych państwowych ruder i odpowiadać na pytania śmiesznych ludzików w poplamionych garniturkach, których miesięczna pensja ledwo starczyłaby na filiżankę naszej porannej kawy? Odpowiedź jest jasna. Nie chciałoby się:) Zupełnie inną kwestią jest fakt, że pokpił sprawę z PR-owego punktu widzenia. Nie rozumiem, po co lazł na to spotkanie. Ja na jego miejscu kazałbym po prostu zmienić ten przepis i zajął się drukowaniem akcji Oila i Biotonu. Ale może chodziło o jakieś kwestie prestiżowe, może to taki ichni lans, bo przed Kulczykiem nowym odrzutowcem raczej się nie zaszpanuje. Niby trochę to przerażające, gdyż strach pomyśleć, co się stanie, jeśli pan Jan, trawiony zazdrością, postanowi przebić R.K. Mam tylko cichą nadzieję, że nie użyje na kimś pepeszy, żeby potem przeforsować wykreślenie bądź modyfikację artykułu 148 KK:)
Dodatkowo sądzę, że taka lekcja może być bardzo korzystna dla potencjalnych spekulantów, gdyż jasno pokazuje z kim siadają do stołu. Naprawdę nie ma więc co biadolić nad tym, że "przekręty" albo "niesprawiedliwość", bo tak było zawsze, od zarania dziejów. Jasne, trzeba czasem zapuszkować któregoś z możnych tego świata, ale jest to raczej działanie pokazowe, zazwyczaj zresztą nietrafione, jak w przypadku Kluski:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 5 października 2011 12:12

psotnik
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 października 2011 19:45:40 przy kursie: 2,95 zł
Witam wszystkich.
jestem nowym uzytkownikiem forum i powoli przymierzam sie do kupna tego i owego. Nie mam pewnosci co wybrac, ale jakos Petrol przykuwa moja uwage Think
Moglabym prosic ktorego ze specow od AT o wklejenie wykresu i krotki komentarz do perspektyw na krotki i sredni termin, wynikajacych stricte z AT?
Gdzies na sieci przeczytalam, ze z AT wynika iz Petrol jest w trendzie spadkowym i moze zleciec do 0,70 (bylo rowniez o Dudzie ze do 0,40). Te szacunki wydaja mi sie mocno zanizone, ale wlasciwie nie znam sie na AT.
Pozdrawiam.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 5 października 2011 20:01:43 przy kursie: 2,95 zł
@psotnik

nieeee wpadasz w ogromny błąd początkującego na giełdzie! każdemu na początek wizja morza ropy itd przesłania ocenę firmy. Nie zaczynaj od petrola przygody z GPW! Pray

chyba nie ma na rynku równie ryzykownej branży jak firmy poszukujące paliw kopalnych.

a Petrol nie ma żadnych przeszkód żeby zlecieć na 0,01-0,02 bo przecież póki co długów ma wielokroć więcej niż majątku.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 października 2011 20:05

dzejefkej
0
Wpisów: 11
Wysłane: 5 października 2011 20:02:12 przy kursie: 2,95 zł
@psotnik - nie rob tego. Zainwestuj w jakas przyzwoita spolke, ktora cos produkuje i przyjemnie odbije sie po kryzysie. Osobna kwestia jest czy to dobry moment na wchodzenie na gpw. Czy masz odpowiednia 'infrastrukture' do dynamicznego operowania OILem (bo to jedyna strategia na tym papierze)?

Dla przypomnienia (nie w Twoim kontekscie - mam nadzieje)

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

137 138 139 140 141

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,144 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat