PARTNER SERWISU
ekjaetoi
1 2 3

KARA ŚMIERCI

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 8 października 2011 09:02:10
Jesli najwyższą karą jest dożywocie to potencjalny przestępca nie ma zahamowań przed dokonaniem swoich czynów. Co najwyżej do końca życia pożyje sobie na koszt podatnika, oglądając TV i grając w karty. A całkiem mozliwe, że zostanie wcześniej zwolniony warunkowo. v3nom przytoczył przykład ostatniego mordu z Norwegii (z rąk Pana Breivika) - koleś po 21 latach wyjdzie na wolność (bo taki jest tam najwyższy wymiar kary). Czy to sprawiedliwe? Nie. Dla takiego gościa powinna być szubienica.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 października 2011 09:10:27
jestem przeciw, kliknąłem oczywiście na NIE. Zabić najłatwiej. Rozwiązać problem żeby następni nie zabili, to jest zadanie dla cywilizowanego człowieka.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 października 2011 09:11

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 października 2011 10:45:36
Nie umiem odpowiedzieć. Człowiek wg mnie nie jest w stanie wymierzyć sprawiedliwie sprawiedliwości.
Jestem przeciwko morderstwom; gdybyśmy umieli im zapobiec, nie byłoby potrzeby rozważania kary śmierci.

Ludzkość poczyniła jednak znaczne postępy. Od straszliwego mordu zwanego II Wojną Światową udało się nie dopuścić do żadnego konfliktu na skalę nawet kilku procent jej rozmiaru (ok. 60 mln osób zginęło). Szukam racjonalnych powodów i może po prostu już nie opłaca się zabijać?

Przepraszam, skręciłem z tematu ankiety.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 8 października 2011 11:03:14
co do tego Breivika to głowy nie daje bo nie zagłębiałem się w temat, ale z tego o mi sie obiło o uszy jego wyrok 20 czy tam 25 lat pozbawienia wolności nie do końca gwarantuje mu że po upływie tego czasu wyjdzie na wolność bo o tym zdecyduje coś w rodzaju komisji czy uprawnionej do podejmowania takich decyzji jednostka. Jeżli uznają że nadal jest niebezpieczny kare przedłuża o bodajże 5 lat i tak można w nieskończoność. Tyle że tam system penitencjarny wygląda zupełnie inaczej i inne są jego cele więc nie zdziwi mnie jeżeli rzeczywiście wyjdzie..

Dla mnie po prostu nie wyobrażalne jest to jak o życiu drugiego człowieka może decydować osoba trzecia. Ba nawet wyrok wykonuje kto inny ! Kiedyś takie coś uznane było by za mało honorowe i ja się z tym zgadzam.

więc podsumowując niech lepiej znikną "ochronki" z zk i jak tam trafi jakiś szczególny ananasek to niech się nim ktoś zaopiekuje w odpowiedni sposób, ale zabijaniu w świetle reflektorów i z kodeksem w ręku mówię zdecydowanie NIE.

Jak ktoś kogoś pozbawia życia to musi na siebie wsiąść cały tego ciężar z całym inwentarzem a nie na podstawie przesłanek powiedzieć co następuje i jechać do domu na obiad.

krótko mówiąc wolny rynek, bez ingerencji państwa jest najlepszym rozwiązaniem w prawie każdej dziadzinieblackeye

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 8 października 2011 11:09:41
federer napisał(a):
tylko z tym zarabianiem na swoje utrzymanie to jest tak ze ktos musialby za to placic... jesli kazdy mialby robic jakies drobne prace (rozsiane przestrzennie) to ilu dodatkowych straznikow trzebaby zatrudnic (zakladam ze jestesmy caly czas w temacie alternatywy do kary smierci dla tych skonczonych nieszczesnikow)? ...a z kolei calej bandy nie puscisz w teren bo jest zbyt duze ryzyko. Obroze? A czy to powstrzyma od popelnienia kolejnego przestepstwa w czasie przepustki czy wykonywania pracy ...ciezko sobie wyobrazic by prace przeniesc w calosci do murow wiezienia.

Ciezko zmienic taki system. Juz na pewno nie daloby rady tego zrobic w ogole bez udzialu tzw 'pitolenia', nie poslesz chyba czlowieka ze skrzywieniami z wiara ze w hospicjum sie odnajdzie i zrobi sie lagodny jak baranek? Najpierw musi zlagodniec...

...moze zamiast budowac wiezienia to powinni zbudowac fabryki o zaostrzonym rygorze z odpowiednio przygotowana 'infrastruktura'? Tylko w dalszym ciagu widze tu wiekszy koszt niz zysk no i wobec tego utopijnosc rozwiazania.

oczywiście zakres tych prac trzeba ograniczyć, ale coś by się na pewno znalazło. Np takie odśnieżanie zimą i mam tu na myśli dachy. W Warszawie to jest np bardzo duży rynek i myślę, że więźniowie mogliby się tutaj wykazaćAngel , nie potrzeba jakichś specjalnych kwalifikacji a i z dachu nie tak łatwo uciec. Praca tak na prawdę jest też w interesie więźniów, którzy jak pisał siekoo nie wypadają z obiegu i łatwiej przystosują się do społeczeństwa po wyjściu z więzienia.
Co do pytania w ankiecie to pewne jest, że niektórych resocjalizować się nie da, z drugiej strony kara śmierci jest mocno kontrowersyjna, ja wstrzymuję się od głosu.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 października 2011 11:32:04
WatchDog, odnosnie konfliktow:
www.regjeringen.no/nb/dep/ud/k...

Afryka dla nas to czarna dziura, a tam przeciez caly czas dzieja sie rzeczy niesympatyczne. dodam jeszcze, ze opluwana przez wielu Legia Cudzoziemska (bo wszak najemnicy) nieraz interweniowala podczas gdy czekajac na rozkaz blekitne helmy staly i patrzyly na rzez.
zreszta, w Europie tez mielismy balkanski kociol nie tak dawno temu.

idealnie by bylo, gdyby nie bylo morderst, ale sa. dlatego niestety dura lex, sed lex. i moim zdaniem nie mozna z niego zrezygnowac, bo zdarzaja sie omylkowe wyroki - po prostu nalezy poprawiac system sadowniczy. lekarze rowniez popelniaja bledy, w wyniku ktorych pacjenci umieraja, nie oznacza to, ze lepiej nie wykonywac operacji.

kiedys byl zawod kata. sa osoby o mniejszym stopniu empatii, lub tez innym spojrzeniu na swiat, ktore podjelyby sie wykonywania takiego zawodu. poza tym, nie mowimy przeciez o jakims bestialskim sposobie usmiercania dla zabawy przypadkowo skazanych, tylko o skutecznym wyliminowaniu zagrozenia dla spoleczenstwa w postaci mordercy, co do ktorego czynow nie ma watpliwosci. inni moga szyc kalesony.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 8 października 2011 11:34

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 8 października 2011 11:45:36
siekoo, bardzo trafne spostrzeżenia. Dobry przykład z lekarzami.

bernie
43
Wysłane: 8 października 2011 11:45:45
tak kaci już byli tak samo jak kary mutylacyjne i ordalia i nie jestem do końca przekonany czy chciałbym do tego wracać

w sumie odcinanie reki złodziejowi na pewno jest bardziej "edukacyjne" niż trzymanie go w celi z telewizorem, konsolą i książkami oraz darmowym wyżywieniem

system penitencjarny w takim wydaniu w jakim mamy go obecnie jest kulawy i tutaj nie ma co dużo dyskutować, można nawet powiedzieć że dla wielu ludzi z tzw marginesu żyje się tam łatwiej niż poza murami

tutaj jest miejsce na zmiany, kary śmierci ze względu na jej zawiłość i olbrzymie kontrowersje bym nie ruszał
Edytowany: 8 października 2011 11:47

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 października 2011 11:57:18
ja za karą śmierci nie jestem bo to dla niektórych zbyt proste ale za codziennymi torturami przez powiedzmy 20 lat juz tak Angel

polecam film "Unthinkable"
EEX
Edytowany: 8 października 2011 11:58

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 8 października 2011 12:08:58
kara śmierci nie jest konieczna, wystarczy wymyślić inny sposób trwałej i taniej izolacji od społeczeństwa. taki film kiedyś oglądałem kolonia karna, tam była odizolowana wyspa gdzie zwozili skazańców. żadnych cel, strażników po prostu radźcie sobie sami poza społeczeństwem skoro w społeczeństwie nie potraficie żyć.

bernie
43
Wysłane: 8 października 2011 12:24:05
to już też kiedyś było przerabiane

więzienia sa OK, tylko trzeba by je zreformować

skoro i tak nie ma z nich pożytku a rzeczywiście prace poza ZK w wielu przypadkach były by nieopłacalne to nie znaczy ze trzeba leżeć całymi dniami i czytac ksiązki albo się bawić na siłowni blackeye. Nawet proste zajęcia typu pare ton piasku i z kupki na kupke, bez celu-niech nawet widzą że ich praca nie ma sensu bo jest to kara, proste nie robisz nie jesz

teraz wyglada to tak ze praca jest przywilejem prawie że rozrywką

bernie
43
Wysłane: 8 października 2011 13:11:36
niestety nie mogę już edytowac tutaj świezy przykład jednej ze spraw w której pewnie wielu nie miało by wątpliwości

www.rp.pl/artykul/11,727864-Am...

Cytat:

W poniedziałek sąd apelacyjny w Perugii uniewinnił ją i jej byłego narzeczonego, Włocha Raffaele Sollecito, oskarżonych w pierwszej instancji o zamordowanie koleżanki, brytyjskiej studentki Meredith Kercher w 2007 roku.

nie chodzi mi o sam wyrok czy jest słuszny czy nie tylko o to jak działają sądy

raz winny, raz nie
Edytowany: 8 października 2011 13:15

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 8 października 2011 13:16:05
Jestem na TAK, a od siebie dorzucę ze jestem tez za
1.kastrowaniem pedofili,
2. obcinaniem dłoni złodziejom. Oczywiście nie mam na myśli takiego złodzieja co ukradł telewizor tylko kradzieże i machlojki na dużą skale.
3. Dobrze by było też obcinać języki kłamcom, z tym że debaty polityczne musiały by być na migi a i z tym mógłby być problem (patrz punkt 2)

z tym trzecim punktem to żartowałem wave
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

bernie
43
Wysłane: 8 października 2011 13:20:57
no i co potem zrobić z takim bez rąk? utrzymywać go do końca życia ale wypuścić na ulicę żeby żebrał?
blackeye

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 8 października 2011 13:23:05
właśnie miałem pisać że bez prawa do renty. Żebranie to może być całkiem dobrze płatne zajęcie. Na pewno lepiej niż polska renta.:)

Ale może masz rację trzeba by przemyśleć czy nie lepiej np stopę .
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 8 października 2011 13:25

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 października 2011 13:27:25
Obcinać głowy? Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 8 października 2011 14:26:19
Mój głos na tak.

chuda2
0
Wpisów: 1
Wysłane: 8 października 2011 22:58:04
mila napisał(a):
witam,

ankieta o karze śmierci - oprócz oddania głosu zachęcam też do wypowiedzi...

W tej ankiecie pytam oczywiście o karę śmierci dla morderców...

Ja osobiście uważam, że to zależy od sytuacji angry3 nie każdy kto zabił jest mordercą ale jeżeli już to oczywiście oko za oko...
Zabiłeś giń również Shame on you zero tolerancji za śmierć drugiej istoty

Kod:
Tu SPAM był, ale się zmył
Edytowany: 8 października 2011 23:31

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 października 2011 23:29:29
Ciężkie jest życie forumowego naganiacza Chuda co? Trzeba zakładać konta i tyrać do północy. To już śmierć jest chyba lepsza. Przy okazji skoro już linkujesz głupoty, podaj swoją datę. Umówimy się, wezmę ze sobą szpadel. Mogę cię zakopać.
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 października 2011 23:34:10
A chuda2-to kto to był wcześniej...?Think
P.S. Link faktycznie totalnie bez sensu, po co coś takiego zamieszczać...?Speak to the hand
Edytowany: 8 października 2011 23:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,391 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat