Ja na sprawy podatkowe patrze troche inaczej. Kazdy pod koniec roku moze optymalizowac podatek nie zamykajac pozycji zyskownych lub realizujac straty. Mozna rowniez rolowac zyski/podatki praktycznie w nieskonczonosc np przy pomocy kontraktow, emisji z PP, opcji, forexu, transakcji pakietowych itp. Dzieki czemu z jednej strony mozna korzystac z taniego kredytu od US. Z drugiej strony nie dochodzi do sytuacji w ktorej placimy podatki w hossie po czym przychodzi bessa i zostaje nam tylko obietnica odpisu strat w przyszlosci.
Pesymistyczny przyklad:
Startuje z portfelem 30000 pln, upraszczajac zarabiam w hossie 10000 pln rocznie np przez 3 lata.
Od zarobionych 30000 pln musze zaplacic 5700 pln podatku. Zostaje mi 54300 pln, przychodzi bessa trace polowe, mam 27150 pln i obietnice laskawego US, ze jesli w ciagu 5 lat odrobie straty (27150 pln) to nie zaplace od tego podatku.
Alternatywna wersja z rolowaniem to:
Startuje z portfelem 30000 pln, zarabiam w hossie 10000 pln rocznie przez 3 lata.
Zyski roluje, mam 60000 pln (w tym odroczony podatek), przychodzi bessa trace polowe mam 30000 pln wyszedlem na zero, nie place podatku.
W obu scenariuszach startuje od 30000 pln, w obu zarabiam 100% w hossie.
Jednakze w pierwszym scenariuszu strata 50% w bessie (27150 pln) dala koncowy wynik: -2850 pln.
Natomiast w drugim strata 50% w bessie (az 30000 pln) dala lepszy wynik koncowy: 0 pln.
Wada tego jest to, ze im mniejsze zyski tym procentowo drozsze i mniej bezpieczne jest rolowanie. Natomiast wejscie np w prog transakcji pakietowych daje szanse bezpiecznego rolowania na poziomie kosztu pieniadza w czasie.
EDIT: wlasnie sprawdzilem, ze za zeszly rok kosztowalo mnie to ok 8% naleznego podatku, wiec moze troche drozej niz cena pieniadza, ale i tak ok 1,5% zyskow to raczej niewiele.
W takiej sytuacji zysk np 1000 pln brutto to zysk 810 pln netto i 190 pln nowego, taniego "kredytu" od US.
Natomiast strata tego 1000 pln to strata tylko 810 pln netto (bo nastepuje "umorzenie" 190 pln "kredytu" od US).
Posiadanie takiej poduszki zrolowanych zyskow daje niesymetryczny profil ryzyka/wyplaty. W perspektywie dlugoletniej kariery na gpw jest duza szansa na wypracowanie takiego kapitalu, zeby oplacalo sie wyprowadzic go do raju podatkowego i miec US z glowy (zyski zostaja w kieszeni a podatek dla US jest "umarzany")