50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
7 grudnia 2011 08:56:50
przy kursie: 122,20 zł
28zenek napisał(a):
Co jest wreszcie dobre dla KGHMu,bo podatek jest be,zakup Quadry be,dywidenda be,szefostwo firmy be itd,itd prawie tak zawsze przy każdej okazji???
Wczorajsza zwała kursu to wybryk nierzetelny,szkodliwy i nie oparty na realiach.Firma nie zasłużyła sobie na taką zagrywkę.To tylko jaskrawy przypadek spekulacji najczystszej wody.
zupełna nieprawda, a już z tą spekulacją to bzdura. prawie wszystkie spółki dokonujące dużych akwizycji maja spadki wartości walorów. Przecież nie wiemy czy KGHM da radę wykorzystać potencjał kupowanej firmy (na swoim rynku ocenianej jako jedna z gorszych i wysoko-kosztowych), nie wiemy czy nie zmarnuje tych pieniędzy. Kiedy niedawno Google kupowało Motorolę czy nasz Tauron kupował GZE - następstwem były natychmiastowe spadki kursu (pomijam to czy potem odrobione czy nie), spadki wyceniające problem własnie implementacji kupowanej firmy w nowe struktury. zasadniczo, w dużym uproszczeniu, kurs akcji na szybko reaguje tak na takie eventy: zwiększenie gotówki w firmie - kurs w górę, akwizycje i zmniejszenie gotówki a zwiększenie aktywów - kurs w dół. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 grudnia 2011 08:59
|
|
0 Dołączył: 2010-10-29 Wpisów: 99
Wysłane:
7 grudnia 2011 09:22:24
przy kursie: 122,50 zł
@Scarry ... Przecież nie wiemy czy KGHM da radę wykorzystać potencjał kupowanej firmy (na swoim rynku ocenianej jako jedna z gorszych i wysoko-kosztowych), nie wiemy czy nie zmarnuje tych pieniędzy...
Absolutnie zgadzam się z tym poglądem.Nie wiemy,nie znam wszystkich elementów transakcji. Nigdy także nie poznamy tego.I słusznie zresztą.
...zupełna nieprawda, a już z tą spekulacją to bzdura...
Jeśli to nie spekulacja to dlaczego kurs odbił?? Jeśli wszystko,co napisałem jest nieprawdą to głupio mi,że tak to widzisz.
Uważam,że dyskusja jest zawsze pouczająca.
Edytowany: 7 grudnia 2011 09:23
|
|
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 09:37:21
@28zeneka nie zauważyłeś jak dużym wachaniom ostatnio KGHM podlega? Kurs odbił bo w momencie ogłoszenia informacji traderzy ruszają z szybkim wycenianiem zmian w firmie, na bardzo szybko zajmują pozycję short albo wychodzą z long a dopiero potem zajmują taką jaka im pasuje zgodnie z nową wyceną. co to znaczy spekuła? Firma ma największe obroty na polskiej giełdzie, setki milionów złotych dziennie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 grudnia 2011 09:38
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
7 grudnia 2011 10:04:32
Ładnie tu jest wszystko pokazane na wykresie, jedynie mocno się dziwię tym, którzy patrząc na AT doszukiwali się wzrostów... Przecież najpierw rysował się klin zwyżkujący,potem wybicie z klina,później typowa flaga, opór na luce bessy, po czym kontynuacja w dół dotychczasowego trendu, więc gdzie było jakiekolwiek miejsce na wzrosty...? Przecież nawet nie patrząc na jakiekolwiek newsy ze spółki, a patrząc tylko na sam wykres można było spodziewać się spadków, kilka sygnałów było dosyć wyraźnych (zwłaszcza wybicie z klina, wybicie z flagi...)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
7 grudnia 2011 11:37:02
@28Zenek, Najpierw sobie odpowiedz na pytanie kto to jest spekulant. Czy ten, który kupił po 190 i trzyma do dziś to też spekulant czy przegrany ? A ten, który kupił poniżej 30, trzyma do dziś i pluje sobie w brodę, że nie sprzedał po 190 ? Kiedy zaczyna się inwestor,a już nie spekulant ? Czy inwestorem jest tylko ten co będzie trzymał akcje aż do śmierci ( swojej lub spółki) i tylko korzystał z dywidend ? Czy DT to spekulanci czy jeźdzcy bez głowy żyjący z szybkiego naciskania klawisza enter ? Jak sobie odpowiesz na te wszystkie pytania to chyba dojdziesz do jedynego słusznego wniosku. Każda decyzja inwestycyjna jest swoistą spekulacją. Nawet jeżeli dorzucimy do tego rynki kontraktowe to też jest to samo. Bo albo zabezpieczasz pozycję, albo kupujesz kontrakt zgodnie z własnym nastawieniem co do przyszłego kierunku zmian cen akcji. W sumie to handel, zwykły handel. Drożej sprzedać, odkupić towar taniej, by znowu drożej sprzedać lub wyjść z tego towaru. Jak z marchweką czy pietruszką. Jak się warzywa nie podobają to może być kawa ( miedź) i tam już są nawet kontrakty. Po drugie z twojego postu czuć zawiedzenie, że kurs generalnie ostatnio spada i, że wszystko jest interpretowane negatywnie. Mam nadzieję, że jak się wczytasz w nasze wczorajsze posty to dojdziesz do wniosku, że większość tu jest przekonana, że długoterminowo akwizycja złóż to dobra sprawa. Ale, że będą kłopoty z włączeniem do struktur KGHM też. Na dodatek specjaliści KGHMu dali już raz ciała z zagraniczną inwestycją. Ja wiem, że to było gdzie indziej, w innych warunkach, a i specjaliści są inni i z pewnością lepsi i bardziej doświadczeni niż 10 lat temu. Więc bez złości i nerwów. Scarry napisał ci najsłuszniej pod słońcem - zmniejsza się ilość gotówki w firmie to spada, bo z prostych wyliczeń wynika, że zabraknie jej na dywidendą. Bo chyba nie chcesz, by KGHM zadłużał się pod dywidendę. W konkretnym momencie. A gotówka zgromadzona przez Quadrę podobno jest na tamtejsze cele, co powiedział sam prezes Wirth. Dla mnie ktoś kto kupił KGHM po około 100 zł i trzymał dla dywidendy po takim infie jak wczoraj myśli o wycofaniu się. Taki co kupił drożej wycofuje się. Tak co kupił dużo drożej czeka i zostaje ...inwestorem długoterminowym  .
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
7 grudnia 2011 11:42:14
@ pop (i pośrednio twórca analizy) Jest coś extra, co dopiero wczoraj wyskoczyło na KGH, a dzisiaj zauważyłem, co każe mi nadal być mocno sceptycznym wobec wizji dalszych spadków, nakreślonych na wykresie (okolice 112). Ostatnie spadki zdjęły 55,2 PLN (174,2-119) w czasie 21 dni kalendarzowych. To jest słabszy wariant squaring'u Ganna. Kto zna wyrazy ciągu Fibo, powinien zauważyć: 55 zł i 21 dni Squaring wygląda tak: 55,2 :21 = 2,62 pkt/dzień (pochodna 2,618) Najsilniejszy byłby squaring 1:1, wtedy dno byłoby betonowe, ale i to jest nie byle co. Tego dołka KGH tak łatwo nie połamie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
7 grudnia 2011 12:05:50
Szutnik,powiem więcej: jak spojrzysz na ów klin zwyżkujący,to nawet dosyć wyraźnie widać gdzie był silny opór będący jednocześnie górrnym ograniczeniem klina jak też dwie poprzednie gorki w tych samych okolicach. Takie kliny-poza nielicznymi wyjątkami-niemal zawsze wybijają się dołem. Ja akurat spodziewam się bez porównania głębszego zasięgu spadków niż te 112,ale nie chcę też nikogo straszyć,bo to nie ma sensu, czas wszystko skoryguje,ale wiele ostatnich sesji akurat z technicznego punktu widzenia nie było specjalnie trudnych do przewidzenia,wykres w tym przypadku wyglądał dosyć klarownie i zachowanie kursu akurat poszło zgodnie z teorią AT. Ale nic,kazdy niech ma swoją teorię,w koncu nie mogą wszyscy widzieć tego samego,bo nie byłoby ani wygranych,ani przegranych,giełda nie jest prosta...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 grudnia 2011 12:21:46
Szutnik, Japończycy mają bardzo trafne określenie na dwie czarne świece poniżej luki - Bulls massacre (大虐殺雄牛). dwa tygodnie to zbyt krótki okres, by zagoiły się rany. o definitywnym zakończeniu spadków można będzie mówić dopiero po domknięciu luki w cenach close.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 13:01:33
@pop, Co do inwestycji w Kanadyjczyków to czy bzdurna i podobna do kongijskiej to się dopiero okaże. Mam nadzieję, że nie. Akwizycja złóż przez KGHM, jak dla mnie, to po fiasku kongijskim, podstawowa sprawa. Co do buybacku i SP to napisałem wyżej. Czy tak, czy tak (umorzenie bądż nie skupionych walorów) SP zwiększy swój udział w KGHMie. Buyback ma być możliwością wyjścia z tej inwestycji dla drobnych po w miarę realnym kursie. Po buybacku dywidendy dla właścicieli raczej nie będzie, bo będzie podatek od kopalin. @28Zenek, Cieszę się, że się zgadzamy. Jednak podatek od kopalin, nowy przeznaczony dla WSZYSTKICH Polaków, cieszy Ciebie czy mnie, ale nie koniecznie właścicieli KGHMu. Kim by nie byli. Trudno by kurs rósł, że firma ma nowych prawie 40 mln "współwłaścicieli" Nowy dla wszystkich, bo istniejąca, i rozumiem utrzymywana, opłata eksploatacyjna, bodaj 100 mln rocznie, szła w 60% do gmin, w których zlokalizowane są złoża.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
7 grudnia 2011 15:05:25
Nie słyszałem takiej teorii, ale mnie się nasuwa od początku. Mianowicie, czy nie dlatego rząd chce wprowadzić nowy podatek na surowce, bo dostał informację wcześniej, że dojdzie do zakupu kopalni kanadyjskiej i wiedział, że nie dostanie dywidendy, a przynajmniej nie tyle co chciał, stąd wymyślili ten podatek. Gdzieś jeszcze w tym planie jest skup. Być może, domyślano się reakcji rynku i to takie zabezpieczenie przed zbytnim spadkiem. Tak sobie gdybam.
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:31:31
@ andryus o tym samym pomyślałem czytając tą wypowiedź: Cytat:W komunikacie prasowym Blythe poinformował, że "KGHM uczestniczył w procesie prowadzonym wcześniej w tym roku przez Quadra FNX w celu znalezienia partnera dla joint venture dla Sierra Gorda. W ostatnich tygodniach KGHM wyszedł z propozycją kupna całej firmy, co doprowadziło do porozumienia ogłaszanego dzisiaj. link: stooq.pl/n/?f=545995&searc...Jeśli przedstawiciele rządu wiedzieli o prowadzonych rozmowach i ich zaawansowaniu oraz - w razie powodzenia całego planu - prawdopodobnie niższej dywidendzie wpływającej bezpośrednio do przyszłorocznego budżetu, wprowadzenie podatku od kopalin mogło być takim "uderzeniem wyprzedzającym", żeby załatać ewentualną lukę po mniejszej przewidywanej dywidendzie.
Edytowany: 7 grudnia 2011 17:33
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:55:48
Co do wyceny spółki kanadyjskiej przejmowanej przez KGHM to pojawił się właśnie ciekawy artykuł: gospodarka.gazeta.pl/gospodark...Cytat:Analityk Stifel Nicolaus George Topping powiedział, że wielkie koncerny takie jak Antofagasta i Xstrata mogą być zainteresowane przejęciem Quadra FNX, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę nakładanie się interesów obu spółek z kanadyjską firmą w regionie Ameryki Południowej i Północnej. "To niska cena, wydaje mi się, że KGHM złoży wyższą ofertę, aby przekonać akcjonariuszy (Quadra FNX) do jej przyjęcia" - dodał. Cytat:Analityk Cormark Securities Cliff Hale-Sanders powiedział, że oferta KGHM za Quadra FNX jest znacznie niższa niż wielokrotność wartości aktywów netto, którą w tym roku Barrick Gold zapłacił za przejęcie Equinox. "Naszym zdaniem może dojść do złożenia innej, wyższej oferty (za Quadra FNX)" - powiedział Hale-Sanders. I komu wierzyć - polskim analitykom (twierdzą że KGHM przepłaca) czy zagranicznym (twierdzą że zbyt tania oferta kupna)  Ja podtrzymuję swoje zdanie że decyzja o zakupie kanadyjskiej spółki jest akurat dobrym posunięciem. A teraz jak się okaże że KGHM ma konkurentów do kupna tej spółki i cała sprawa nie jest przesądzona to jak się zachowa kurs: znów spadnie czy wzrośnie :-).
Edytowany: 7 grudnia 2011 17:57
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:55:34
Nie lepiej było to ogłosić po przybiciu umowy? Teraz to śmieszna sytuacja-jeśli się opłaca to będzie licytacja, jeśli nie bedzie to znaczy, że się nie opłacało...
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 20:59:21
Z tą licytacją to bym uważał. Dla potentata przejęcie Quadry oznacza umocnienie swojej pozycji i ewentualnie większe możliwości dyktatu cenowego. Właśnie z tego względu może nie być zgody regulatorów rynku. Dla KGHM powinna być. Inna sprawa. Do wczoraj akcje Quadry chodziły coś około 11 dolarów kanadyjskich. Po info wzrosły do prawie 16. To nic nie znaczy, bo na rynku jest mało szans na skupienie aktywów dających 2/3 głosów. Czyli to czysta spekulacja, owczy pęd czy jak kto chce niech nazwie. A nie celowe zakupy zainteresowanych konkurentów. Zresztą pierwsze info było, że to 3,1 mld kanadyjskich czyli właśnie powyżej 16 za akcję. Teraz podobno to 15,4. Na dziś owe 16 dolarów wyznacza horyzont i ewentualną poprawkę ofert przez KGHM. Czy zarząd miedziowy ewentualnie zdecyduje się dać więcej ? Nie jestem zarządem, ale jestem sobie w stanie wyobrazić takie myślenie. My mamy 200 mln akcji, u nich 191. Czyli w sumie prawie to samo. Nasze akcje w szczycie to pod 50€ były. Ich 13€. Po zamieszaniu na rynkach, w samym dnie, my byliśmy poniżej 30€, oni coś pod 6€. W sumie nasze zachowywały się lepiej. Nasza produkcja jest około 4 razy większa niż ich. To albo my jesteśmy zbyt nisko wyceniani, albo oni już są wycenieni zbyt wysoko. Jak pisałem wczoraj: Nie wiem nic o zasobach Quadry i ich rozliczeniach za te zasoby. Przez zasoby rozumiem charakterystki złóż i zakłady technologiczne. Natomiast domyślam się, że do wczoraj rynek oceniał je na około 11 CAD. Dziś na stole jest 15,4 CAD/akcję czyli w stosunku do ceny KGHMu bardzo wysoko. Jakby jeszcze mieli podbijać ofertę do np. 2o€ za akcję to taniej by wyszło kupić sam KGHM. Z Quadrą w strukturze.
Wniosek- jakieś zaciekłej licytacji się nie spodziewam. Może być gra ze strony Kanadyjczyków na polepszenie oferty. Ale z pewnością nie będzie to 20€. No chyba, że KGHM w tzw. międzyczasie dojdzie do ~70€ za akcję. I cały rynek zwariuje.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 23:02:45
broker_ns Cytat:A teraz jak się okaże że KGHM ma konkurentów do kupna tej spółki i cała sprawa nie jest przesądzona to jak się zachowa kurs: znów spadnie czy wzrośnie :-). Rozwijając temat. Jeśli się okaże, że KGHM nie kupi, to co? Argument drogiego zakupu odpadnie, no i małej dywidendy również, bo kasa niewydana. Ale czy kurs wróci do poziomu sprzed tych info? Teoretyzując dalej, to ciekawi mnie, czy rząd, skoro dostanie zapisaną w budżecie kasę z dywidendy, wycofa się z podatku? A kurs analogicznie się zachowa? Może gdyby inwestorzy byli robotami, to tak by się stało, ale wiadomo, że nie. A co z wersją, gdy pojawi się konkurent z wyższą ofertą od obecnej, a KGHM ją przebije? Wówczas, wnioskując po ostatniej reakcji, oczywistym by był zjazd kursu jeszcze bardziej. Ale czy na pewno? Bo tego nie jestem tak pewny, gdyż do gry wkroczy element rywalizacji, wygranego i przegranego. A nie od dziś wiadomo, że lubimy i celebrujemy zwycięzców.
Edytowany: 7 grudnia 2011 23:05
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 23:55:09
@andryustak to można wiecznie dywagować. A pomyślałes co będzie jak kupi jeszcze jedną firmę ? Również można gdybać. Bo czemu niby miałby kupić tylko jedną? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 07:44:17
andryus napisał(a):Jeśli się okaże, że KGHM nie kupi, to co? Argument drogiego zakupu odpadnie, no i małej dywidendy również, bo kasa niewydana. Ale czy kurs wróci do poziomu sprzed tych info? Argument drogiego zakupu odpadnie, ale problem braku nowych własnych złóż się odnowi. W swoim czasie, gdzieś czytałem, że eksploatowane dziś złoża powoli się kończą. No tak w perspektywie 20 lat  Stąd te poszukiwanie tuż za granicą. Jak znajdą to jaki podatek będą mieli Niemcy ? Unijny czy swój ? A może będą się wzorowali na naszym ? Kasa z KGHMu nie powinna być w całości wydawana na dywidendę tylko w sporej części pójść na złoża. Niekoniecznie na Quadrę. Skarb Państwa akurat w tym przypadku wykazuje się mądrością tzn wprowadza podatek, który wpłynie tylko do jego kieszeni i zostawia resztę w firmie na rozwój. Duża firma, duże potrzeby, duża kasa zostaje w firmie. No i jeszcze buyback wzmacniający rolę państwa w KGHM. W sumie niezależnie od rozwoju sytuacji w sprawie Quadry ja bym na dużą dywidendę nie liczył. A bez dywidendy to dla fundamentalisty spółka przestaje być intersująca. Oczywiście fundamentalisty, nie spekulanta  . 30% na dywidendę Wirtha to dużo mniej na akcję niż rok temu. Po ile były akcje w okolicach dywidendy ? ... Tak na marginesie to od pewnego czasu - sprzedaży 10% akcji - największym "spekulantem" na KGHMie jest jego główny właściciel - państwo. Zaczęli grać na instrumentach, które innym spekulantom nie są dostępne. Ciekwae kiedy Min. Skarbu zacznie grać na kontraktach na KGHM  ?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 71
Wysłane:
8 grudnia 2011 10:32:30
przy kursie: 123,50 zł
lajkonik napisał(a):
Wniosek- jakieś zaciekłej licytacji się nie spodziewam. Może być gra ze strony Kanadyjczyków na polepszenie oferty. Ale z pewnością nie będzie to 20€. No chyba, że KGHM w tzw. międzyczasie dojdzie do ~70€ za akcję. I cały rynek zwariuje.
Tak na marginesie, to ktoś słyszał z kim ewentualnie KGH miałby się licytować ?? Ta informacja została opublikowana po ofercie złożonej przez polską spółkę, notabene przez kanadyjskich analityków. W swoich wypowiedziach podkreślają oni, że spółka kilka miesięcy temu była wyceniania przez giełdę wyżej a oferta KGH to ok 70% aktualnej wartości firmy. Nie wiem jakie są warunki porozumienia w sprawie zakupu i czy analitycy kanadyjscy grają na podbicie ceny, o ile to możliwe w świetle zapisów tego porozumienia. Trochę naiwne wydaje się tłumaczenie kanadyjskich speców, że 40% premia w stosunku do obecnej wyceny jest nieadekwatna do realnej wartości firmy. Chyba rynek M&A opiera się wyszukiwaniu okazji zakupowych opartych o aktualne wskaźniki.
Edytowany: 8 grudnia 2011 10:34
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:11:28
przy kursie: 123,50 zł
Scarry napisał(a):@andryus
tak to można wiecznie dywagować. A pomyślałes co będzie jak kupi jeszcze jedną firmę ? Również można gdybać. Bo czemu niby miałby kupić tylko jedną? Scarry, piszesz o scenariuszu odległym, bo taki zapewne jest zakup innej firmy niż kanadyjska. Moje spekulacje dotyczyły tylko najbliższych dni, bo któraś wersja nas czeka. No może z wycofaniem się rządu z podatku to przeszarżowałem ;)
Edytowany: 8 grudnia 2011 11:14
|
|