PARTNER SERWISU
rlcyavih
448 449 450 451 452

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 12 grudnia 2011 18:09:52
lajkonik napisał(a):
@mdtrader,

A cóż to za poziom 1,31 patrząc historycznie. Za dobrze pamiętam jak słabe było euro na początku, dopiero w 2002 się zaczęło umacniać powyżej 1 dolara za euro. Kiedyś cykl był 10 letni i nie zdziwiłbym się, gdyby teraz się potórzył. Euro nie upada, ale słabnie do np. €1=0,75USD. Dla mnie więcej niż do wyobrażenia. Bo skoro w tej Europie jest tak źle ...blackeye

Ano poziom taki,ze przy rownoczesnym kursie yen/usd moze dojsc na dwoch frontach do przebicia waznych poziomow a inwestorzy na yenie lubi dlugie i silne trendy.

Cytat:
do 2009 roku, tylko nie mogę ich znaleźć.. Wydaje mi się, że były autorstwa Zielonego. Pomożecie?

Wygląda to mniej więcej tak:

kliknij, aby powiększyć
[/quote]

P.S.
wykres powyzej Doncarlos wrzucil by the way
Edytowany: 12 grudnia 2011 18:13

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 12 grudnia 2011 18:13:47
@md
OK, ale to w krótkim terminie. Mnie chodzi o długoterminową prognozę. Ja obstawiam przebicie 1:1 na euro dolar to poziom 1,31 to tylko ma stacyjka po drodze. Takich stacyjek jest więcej, ale w perspektywie roku to będą nic nie znaczące przystanki.

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 12 grudnia 2011 21:56:02
mdtrader napisał(a):
Sevenseas napisał(a):
Piszesz ze zgadzasz sie z szutnikiem, a potem znow o inflacji/hiper. Czyli sie nie zgadzasz. Czy nikt tutaj nie rozumie jak dziala QE i dlaczego nie bylo i nie bedzie inflacji? Nie pisze tutaj o inflacji aktyw, bo ta nie prowadzi do inflacji systemowej. Z QE jesli jest jakis lewar to musi byc maly. QE bylo jest i bedzie wymiana AKTYW, zwylkym REPO, a po burzy ta nadwyzka plynnosci zostanie ZLIKWIDOWANA. Ilez mozna tlumaczyc? Skad sie wziely takie nadwyzki rezerw w FED i dlaczego w ich balansie, a nie na rynku? Nie kumacie ze to wlasnie bylo to cos co pozwolilo uzdrowic bankowe bilanse? EBC jest DWA QE za USA, QE1 sie roznilo OD QE2, technicznie byly takie same, ale praktycznie z innymi skutkami i ZADNYM z nich nie byla i nie bedzie INFLACJA

A jakbys mogl mi wytlumaczyc co wedlug Ciebie powoduje inflacje systemowa i czym ona jest jesli?
Uwazasz,ze wpompowywanie w rynek setek miliardow dolarow nie ma wplywu na inflacje.

Z gory dzieki za odpowiedz.

en.wikipedia.org/wiki/Price/wa...

Problemem dzisiaj jest ze ludzie mysla "drukuja pieniadze" bedzie inflacja. To jest blad. Tak mysli tez Balcerowicz, profesor ekonomii, a niektorzy z was razem z nim. Wiecie skad wziely sie takie rezerwy w FED? Popatrzcie tu:

research.stlouisfed.org/fred2/...

To JEST WASZA INFLACJA, na stronie pasyw we FED. To jest "modern money printing", czyli nowoczesne drukowanie pieniadza. I tak trader, uwazam ze te 2 tryliony dolarow nie ma wplywu na inflacje. To raz.
Przy dzisiejszym rynku pracy, braku kredytu, nie ma szans na przezucienie kosztow na konsumenta. To dwa.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 grudnia 2011 22:03:36
A np ceny paliw na stacjach to co jak nie przezucenie kosztow na konsumenta??? Za cenami paliw ida ceny innych produktow.

sevenseas
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 23:00:41
Nie zrozumiales ani slowa z tego co napisalem. Mam do sprzedania gruszke za 1M $. Chcesz kupic? Wlasnie przezucilem na ciebie koszta. A moze dopiero jak ci ja sprzedam? A moze dopiero jak wszyscy zaczna kupowac gruszki w takiej samej ilosci i cenie. Moze jak zaczna wzrastac koszty zycia, a ty bedziesz naciskal na swojego szefa aby ci dal podwyzke bo jak nie to bedziesz strajkowal? Rozumie ze dzis mamy "pelne" zatrudnienie, a gospodarka sie rozwija? Wiesz co to jest przezucenie kosztow?Chlopie wiesz co to jest price/wage spiral? Pokaz mi to na przykladzie USA, gdzie jest ta inflacja? Paliwo jest tansze od wody. Nie porownuj Bananostanow do krajow rozwinietych, bo to jest roznica.

mdtrader
0
Wysłane: 13 grudnia 2011 00:18:55
Sevenseas- sorry,zadam raz jeszcze pytanie czym wedlug Ciebie jest inflacja i co ja powoduje,jakie sa szanse-ze w najblizszym czasie bedzie wysoka.

Wrzuciles jedna strone z wikipedii i jeden wykres na ktorym sa pokazane rezerwy,ktore urosly do 1,8 biliona dolarow,kiedy rynek toksycznych papierow wyceniany jest na ok 500 bilionow.

Inaczej,myslisz ze ile pojawilo sie po wpompowaniu w rynek QE i QE 2 $ na swiecie?ile zostalo z tego wykreowane nowych "elektornicznych "zapisow pieniedzy?

sevenseas
0
Wysłane: 13 grudnia 2011 01:34:08
"Sevenseas- sorry,zadam raz jeszcze pytanie czym wedlug Ciebie jest inflacja i co ja powoduje,jakie sa szanse-ze w najblizszym czasie bedzie wysoka.

Wrzuciles jedna strone z wikipedii i jeden wykres na ktorym sa pokazane rezerwy,ktore urosly do 1,8 biliona dolarow,kiedy rynek toksycznych papierow wyceniany jest na ok 500 bilionow.

Inaczej,myslisz ze ile pojawilo sie po wpompowaniu w rynek QE i QE 2 $ na swiecie?ile zostalo z tego wykreowane nowych "elektornicznych "zapisow pieniedzy?

Mylisz pojecia trader. Nie wiem dlaczego porownujesz rynek derywatyw do rezerw, to jest pomieszanie z poplataniem. Na swiecie, czesc tych pieniedzy z QE2 pojawila sie i poplynely glownie w surowce. QE2 bylo stymulacja do handlu na dzwigni/lewarze. Bylo takze darmowym fundowniem deficytu budzetowego.

Dodaj QE + QE2 = excess reserves. A rynek derywatyw zostaw w spokoju, bo przeciez tylko czesc z tych zabawek (collateryzowanych obligacji) sie zalamala, a NIE CALY rynek derywatyw.
QE1 plynnosc dla bankow. QE2 plynnosc dla rynku.

Wkleilem ci strone z wiki zebys sobie przeczytal, co to jest inflacja systemowa i jak wyglada. Pytasz co powoduje inflacje? Wedlug monetarystow jest to zwiekszona podaz pieniedzy. Dla mnie to by sie zgadzalo, ale brakuje jednej rzeczy ktora sie nazywa lewar/kredyt i jest przekaznikiem. Do tego dochodzi kilka problemow strukturalnych, jak coraz wieksze bezrobocie, coraz mniejsze realne zarobki i w dzisiejszym swiecie bedziemy walczyc z deflacja, a nie inflacja.

Pytasz jakie sznase mamy na wysoka inflacje? Absolutnie zadnych, wrecz Europa juz wpadla w recesje, a wy przeczytacie o tym w gazetach za kilka miesiecy. Jesli nie ma kupcow na towar to co sie dzieje z cenami, pomimo wzrostu kosztow? Jeszcze raz, nie przepchniesz wzrostu kosztow na konsumenta pomimo prob na dzisiejszym rynku pracy, przy tak wysokim koszcie pieniadza (braku kredytu).

Pisalem kiedys o calym mechanizmie QE na innym forum, jak chcesz to ci puszcze na priva i nie bede zasmiecal watku.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 13 grudnia 2011 17:54:28
sevenseas napisał(a):

en.wikipedia.org/wiki/Price/wa...

Problemem dzisiaj jest ze ludzie mysla "drukuja pieniadze" bedzie inflacja. To jest blad. Tak mysli tez Balcerowicz, profesor ekonomii, a niektorzy z was razem z nim. Wiecie skad wziely sie takie rezerwy w FED? Popatrzcie tu:

research.stlouisfed.org/fred2/...

To JEST WASZA INFLACJA, na stronie pasyw we FED. To jest "modern money printing", czyli nowoczesne drukowanie pieniadza. I tak trader, uwazam ze te 2 tryliony dolarow nie ma wplywu na inflacje. To raz.
Przy dzisiejszym rynku pracy, braku kredytu, nie ma szans na przezucienie kosztow na konsumenta. To dwa.

to ja poprosze o wyjasnienie tego - link z samego dolu linku o spirali plac i cen. ten artykul jest dla mnie logiczniejszy, niz wyjasnianie spirali pelnym zatrudnienim i coraz wiekszymi zadaniami placowymi pracownikow.

zeby bylo ciekawiej, jest tez drugi od dolu link - ten pozwole sobie zacytowac 'Any skilled labour is likely to be employed and so firms have to offer more attractive packages to persuade people to move from one job to another thus increasing their costs.' co skutkuje 'Employees will want to be compensated for the higher prices, as they don't want to see their purchasing power fall. They will then push for higher wages. The higher wages push up costs again, and so the firms put up prices again. If prices go up again, then people will ....... and so it goes on. The higher wages push up prices, which in turn push up wages, which in turn push up prices, which in turn .....'

jedno ale...
ludzie zmieniaja miejsca pracy, odchodza na emerytury, przychodza mlodzi swiezo po szkole bez zadnego doswiadczenia, ktorym nie placi sie tyle, ile pracownikom z 20 letnim doswiadczeniem (nie mylic ze stazem).
co wiecej - w obrebie jednej firmy ludzie o podobnych kwalifikacjach zarabiaja bardzo roznie, zaleznie od tego, ile sa w stanie zysku dla firmy wypracowac.

poza tym, nigdy nie jest tak, ze place tylko rosna - raz sie zarabia wiecej, a raz mniej i to z przeroznych powodow. i tak samo raz sie wydaje wiecej, a raz mniej.

i na koniec: kwestie placy reguluje umowa miedzy pracodawca i pracobiorca, ale od kiedy panstwo zaczelo sie i do tego wtracac (skostniale prawo pracy, zwiazki, placa minimalna itd), mamy efekty uboczne.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 13 grudnia 2011 17:55

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 13 grudnia 2011 21:44:06
Ładnie indeksy tąpnęły po oświadczenie FOMC,no to się rajd mikołaja coraz słabiej zapowiada...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 13 grudnia 2011 22:07:50
jakim oświadczeniu FOMC? Tym dotyczącym stóp procentowych? Już od dawna zapowiadają, że bodaj do 2013 nie ruszą stóp, decyzja nie zaskoczyła rynku. Już wczoraj s&p odbił się od 61.8 fibo wyznaczając krótkoterminowo kierunek

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 13 grudnia 2011 22:15:30
Rynek po cichu liczył na jakąś jaśniejszą zapowiedź QE3

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 13 grudnia 2011 22:53:13
Spory RGR na EUR-USD, który właśnie przebił linię szyi ...

kliknij, aby powiększyć

Zasięg wybicia "nie mieści się na liczniku" Boo hoo!

mdtrader
0
Wysłane: 14 grudnia 2011 01:03:41
jak pisalem swego czasu o 1.3150 to mialem nadzieje,ze ladnie odbije a tutaj nie zatrzymal sie na stacji dokujacej.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 grudnia 2011 01:49:50
Pewnie zmyłka jak to na FOREX Angel Pisałem o tym RGR jakiś czas temu. Z tego co pamiętam, pełny zasięg wpisuje się w formację wyższego rzędu. Tylko co to było? Chyba klin, ale nie chce mi się już dzisiaj sprawdzać.
Klika się i sprzedaje ;-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 grudnia 2011 09:46:53
a tak trochę na marginesie

EU zablokowało przejęcie Motoroli Mobile przez Google. Smakowity kąsek był - 17 000 patentów i prawa do produkcji telefonów i tabletów , ale jak widać EU uznało że przejęcie narusza zasady wolnego rynku... Google walczy :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 grudnia 2011 10:03

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 14 grudnia 2011 12:39:35
A tu info z wyborczej, aż ciężko uwierzyć w taki spadek w 1 miesiąc
Cytat:
W listopadzie w Pekinie ceny mieszkań spadły o 35 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem. - Rynek nieruchomości w Chinach znalazł się w punkcie zwrotnym, a banki są zaniepokojone, że wkrótce wystąpi reakcja łańcuchowa na tym rynku - ostrzegał na początku grudnia chiński bank centralny. - Załamanie się rynku nieruchomości w Chinach jest nieuchronne, ale nie spodziewam się, żeby jego konsekwencje były tak poważne jak np. w USA - powiedział Piotr Kuczyński, analityk Xelionu

źródło

tartiakson
0
Wpisów: 269
Wysłane: 14 grudnia 2011 14:14:34
nasza GPW to prawdziwa gwiazda ostatnimi czasyAnxious . Na tym grajdołu duży może robić co mu się podoba. Ciekaw jestem poczatku następnego tygodnia. Złoty jest mega słaby. Zanosi się na gorąca końcówke roku.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 14 grudnia 2011 14:19:55
Tak z innej beczki. Kamil Gmera z SW był w TVNCNBC i opowiadał o rynku Catalyst.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 14 grudnia 2011 15:19:27
Polecam wykres złota... Ciekawa rzeczy się tam dzieją.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 grudnia 2011 16:05:39
złota?

popatrz Gregu na srebro, blisko -6% zleciało..tu dopiero zjazd jest bolesny dla inwestorów.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

448 449 450 451 452

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,530 sek.

zcruwlou
eqicrqym
bpwupitx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
swgbzgbd
vkpyzcgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat