PARTNER SERWISU
oewnzqao
477 478 479 480 481

Kiedy szczyt hossy?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 31 stycznia 2012 18:21:15
mdtrader napisał(a):
Hm...Niemcy sa uwazane za panstwo policyjne, a gdy dochodzi do sytuacji gdzie podejrzenie o to,ze dana osoba ma zwiazek z terroryzmem skutkuje tym iz bez sprawy sadowej,bez adwokata,bez informacji mozesz zniknac z kuli ziemskiej to raczej przypomina mi Korea Polnocna a nie panstwo policyjne.

wiesz, po ostatnich wydarzeniach (Zwickauer Trio) mozna raczej mowic o opieszalosci niemieckich sluzb. zreszta, przedwczoraj odbyla sie demonastracja antify oskarzajaca sluzby rzadowe o opieszalosc, a nawet przyzwolenie na dzialanie prawicowych bojowek terrorystycznych (jako przeciwwaga dla bojowek lewackich).

generalnie, wydaje mi sie, ze w tym przypadku mijasz sie z prawda. pamietaj, ze to narod, ktory robi dziennikarskie sledztwa nawet w temacie produkcji mrozonych klusek blackeye

a co do owego aktu - amerykanie nie pala sie do kolejnej agresji, tym razem na Iran, wiec trzeba znalezc srodki zaradcze przeciw niezadowolonym, zbyt glosno szczekajacym. przynajmniej ja to tak odbieram.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 31 stycznia 2012 19:59:36
onochi napisał(a):
kokospl napisał(a):
Słabsze dane z USA skutecznie ochłodziły nastroje...
Patrząc historycznie to luty jest dobrym miesiącem do akumulacji Think

A ja pomyślałem sobie że dziś jest 31 stycznia więc jest idealny moment na koniec efektu stycznia i korektę a w tym wypadku koniec korekty w trendzie spadkowym. Dane są złe nie tylko z USA. W Włoszech rośnie bezrobocie. Ale prawdziwą gwiazdą może okazać się Portugalia, jeśli zacznie dogorywać tak jak Grecja. Czy uważacie że Portugalia jest w cenie? Odnoszę wrażenie, że gdzieś po drodze zapomniano o niej. A teraz da nam popalić. Straciłem bycze podejście zupełnie Think . Nie wiedzieć czemu, ale czekam na spadki. Dziś jeszcze pojawił się artykuł który mówi że Grecja powinna opuścić strefę Euro i dogorywać w samotności. Link

Na razie to można mówić tylko o korekcie w średnioterminowym trendzie wzrostowym. Może się okazać, że to tylko korekta "w locie" i dziś mamy jej ostatni dzień. Tu wskazówką może być końcówka sesji. Jeżeli wczorajsze dno zostanie przebite to następny punkt wsparcia jest w okolicach 1280. Zmienność też znacząco spadła, co wskazuje że jest to tylko korekta przed kolejnym ruchem w górę. Cały czas pisałem o s&p500.
Akcje są historycznie dosyć tanie. W dodatku rynek rośnie całą szerokością również te mniej płynne spółki. Jeżeli chodzi o nasze indeksy to owszem taki w20 wygląda jeszcze dosyć słabo, ale już na mwig40 jest całkiem nieźle. Zachowania niektórych spółek na prawdę nie pasuje mi do dalszego scenariusza spadkowego, a raczej do solidniejszego ruchu w górę. Mam tu na myśli wybicie z trendów spadkowych przez sporo misiów na bardzo dużych wolumenach. To nie wygląda jak zwykła korekta w bessie. Popatrz na dolara. Widać, że zagranica do nas wraca i będzie wracać dalej w przypadku kontynuacji wzrostów, a nasze indeksy będą skracać dystans, bo wyceny są atrakcyjne porównując z DM.
Co do W20USD to akurat dziś wyrysował niezbyt ładną świeczkę i zamkną się pod linią trendu spadkowego rysowanego po szczytach z 31.08 i 27.10. Może to oznaczać kilka sesji "odpoczynku" przed ponowną próbą ataku.
W czasie tej zawieruchy od sierpnia do dziś kilka razy zmieniałem zdanie co do tego, czy to już bessa czy tylko głębsza korekta, w zależności od tego jak kształtowała się sytuacja na rynku. Nie mam sobie tego za złe, bo elastyczność jest najważniejsza. Mniej więcej od początku grudnia mam zdanie takie, że to tylko korekta choć głęboka i nawet jeśli amerykanie jeszcze trochę spadną to się to nie zmieni(dziś na początku sesji ktoś ładował spore ilości esek na s&p future, więc może jeszcze trochę zlecieć). W skrócie średnioterminowo w górę, a krótkoterminowo być może jeszcze trochę w dół.
Edytowany: 31 stycznia 2012 20:00

Wielki Gatsby
0
Wpisów: 7
Wysłane: 1 lutego 2012 02:03:54
mdtrader napisał(a):

WTC -jedna z wiez,ktora sie zawalila- nie mowie o blizniaczych ale jesli dobrze pamietam WTC 7 zawalila sie,bo?....roznych biznesowych powiazaniach.

@mdtrader,

bardzo cenię sobie Twoje analizy i screeny z terminala bloomberga. Twoje spostrzeżenia są celne, również uważam, że światem rządzą najbogatsi i najważniejsi, jednakże odrzucam myśl, że działają w silnej komitywie i spisku a ich działania odnoszą zaplanowany skutek i służą dominacji i podporządkowania mas. Spiski isntieją, są ujawniane, lecz to co się dzieje na świecie to w głównej mierze przypadek, chaos, zbieg okoliczności, ludzkie błędy i słabości.

wtc 7, widziałem nagrania błyskawicznego kolapsu tego budynku, jednakże wykluczam możliwość zaistnienia celowej detonacji. czas i wysiłek służący montażowi ładunków jest zbyt duży by mógł być niezauważony.

teorie spiskowe to dla człowieka niezwykle ciekawa i atrakcyjna rzecz, próba racjonalizacji ogromu skomplikowania ludzkich interesów i przypadków. wyobraźnia pracuje, loże masońskie, tajemne spotkania, bildenbergowie z imf snują grubą kabałę, murdoch nakręca newsy, bush zasiada w masońskiej loży obok sorosa, bardzo atrakcyjne dla wyobraźni.

mdtrader, mógłbyś wrzucić z bloomberga polish yield curve z dzisiaj w porównaniu z tą sprzed kwartału. pozdrawiam.

apropos: wiem, że w wtc-7 były dokumenty sec dotyczące enronu i zostały one doszczętnie zniszczone.
Edytowany: 1 lutego 2012 02:06

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 lutego 2012 09:47:32
Jak pewnie wszyscy wiedzą Facebook wchodzi na giełdę... hm... nie uważacie że to może być "ten" moment dla rynku papierów wartościowych w USA? Dla mnie FB to potęznie przeszacowana wydmuszka, całkowicie zależna od chwilowego nastroju konsumenta. Pochłonie setki miliardów dolarów z giełdy a potem zacznie się zjazd?

replay z "kradzieży stulecia" znanej też czasem jako fuzja Warner Bros z AOL ?

Panowie - kto dzisiaj pamięta o NK ? A przecież szął na nią był ledwo parę lat temu (osobiście prawie całkowicie zlewam media społecznościowe, nie mam kont na NK, FB i Twitterze, wyjątek zrobiłem dla Google+ bo ma najwygodniejszy sposób na dzielenie się fotkami z rodziną)

@mdtrader
jeśli masz jakieś wątpliwości na temat WTC i 9/11 polecam doskonały website amerykańskich naukowców-sceptyków, między innymi na ten temat (ale nie tylko)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 lutego 2012 09:55

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 1 lutego 2012 10:10:00
Scarry, ok, ale co jeśli wydarzenia ułoża sie inaczej, i facebook bedzie popularny latami? Jak ebay czy nasze allegro. Szukanie powtórki np. 2000 r. może byc trafne, ale popatrz, że ludzie takich serwisów potrzebowali, i potrzebowac bedą. Grono, nk, facebook - to wszystko to samo, tylko inaczej rozłożone naciski. Do tego facebook to poteżny przemysł, ludzie nie wchodzą tam tylko i wyłącznie wrzucic fotke czy wysłac wiadomośc do znajomego, to też konkursy, newsy, to sie po prostu "opłaca". Gdzies czytałem (pb.pl?) że Lady Gaga rusza z nowym serwisem społcznościowym, który miałby umożliwic "lepszy kontakt gwiazd z fanami". Tu na prawde jest pole do wzrostu.

Również mam wątpliwości, skąd ta nadmuchana wycena i jaki jest sens w odsysaniu takiej ilości gotówki z rynku, nie zmienia to faktu, że nie upatrywałbym w wejściu fb na giełde symbolu przesilenia i szczytu hossy:)

wtf
wtf
0
Wpisów: 14
Wysłane: 1 lutego 2012 11:29:37
Scarry napisał(a):
Jak pewnie wszyscy wiedzą Facebook wchodzi na giełdę... hm... nie uważacie że to może być "ten" moment dla rynku papierów wartościowych w USA? Dla mnie FB to potęznie przeszacowana wydmuszka, całkowicie zależna od chwilowego nastroju konsumenta. Pochłonie setki miliardów dolarów z giełdy a potem zacznie się zjazd?

replay z "kradzieży stulecia" znanej też czasem jako fuzja Warner Bros z AOL ?

Panowie - kto dzisiaj pamięta o NK ? A przecież szął na nią był ledwo parę lat temu (osobiście prawie całkowicie zlewam media społecznościowe, nie mam kont na NK, FB i Twitterze, wyjątek zrobiłem dla Google+ bo ma najwygodniejszy sposób na dzielenie się fotkami z rodziną)

@mdtrader
jeśli masz jakieś wątpliwości na temat WTC i 9/11 polecam doskonały website amerykańskich naukowców-sceptyków, między innymi na ten temat (ale nie tylko)

juz nie wiesz pod co sie podczepic w szukaniu bessy .kalendarz majow wez rowniez pod uwage.prawdziwy wytrwaly i inteeligentny inwestor potrafi czekac na besse nawet 10 lat .szacun...

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 1 lutego 2012 11:56:20
Można wiele mowic zlego o indeksie BDI i nie bede sie tutaj rozpisywal to temat zostal dosc szeroko rozwiniety ... jedni w niego wierza , inni calkowicie podwarzaja jego istote - wolny wybor :)

Ale poziom 680 ktory dzis zobaczylem to nie przypadek i co by nie mowic cos musi byc na rzeczy Eh?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 1 lutego 2012 11:57:08
WTF o co ci chodzi :) z ta bessa na nią nie musimy czekać 10lat bo ona jest faktem :) od szczytu do dołka zjechało około 30% a aby mówić o bessie wystarczy 20% za to nie widzę aby od dołka wzrosło ponad 20% więc cały czas jesteśmy w bessie dodatkowo popatrz na w20 i konie a zobaczysz ze za chwilę będą spadki w najlepszym wypadku 10-15% jeżeli na tym się skończy i powrocimy do wzrostów to po przebiciu 2450-2500 optymiści będą mogli krzyczeć ze mamy hosse a poki co każdy kto tak twierdzi mija się z prawda albo próbuje wyprzedzić rynek :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 lutego 2012 12:04:38
DAX od dołka wzrósł już ponad 30%. Więc zgodnie z "teorią 20%" wrócili do hossy.

S&P500 wzrósł o 22%, ale wcześniej spadł o mniej niż 20%, więc tak naprawdę nigdy tam bessy nie było.

Co do WIG to się zgodzę. Najważniejsze teraz to odpowiedzieć sobie który indeks będzie równał do którego.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 1 lutego 2012 12:06

Taurus80
0
Wysłane: 1 lutego 2012 12:14:14
Frogu nie zastanawialbym się ktory index wyrówna bo to rzecz drugorzedna najważniejsze pytanie co się wydarzy w światowej gospodarce :) osobiście myślałem ze chiny w 4q bardziej zwolniły a tu mile zaskoczenie jednak patrząc na BDI myślę ze w połowie roku mogą niemilo zaskoczyć i tego się najbardziej obawiam a do tego wszystkiego coraz więcej ludzi mówi ze produkcja z chin zaczyna się ulatniac do rodzimych krajów dokladajac do tego widmo pekajacej banki na nieruchomościach :(
Nasze europejskie dane niby lepiej wyglądają w USA niby też ale po wczytaniu się w nie również coraz więcej osób w czrnych a nie kolorowych barwach widzi i kto ma rację :) niebawem się przekonamy

wtf
wtf
0
Wysłane: 1 lutego 2012 12:15:32
Taurus80 napisał(a):
WTF o co ci chodzi :) z ta bessa na nią nie musimy czekać 10lat bo ona jest faktem :) od szczytu do dołka zjechało około 30% a aby mówić o bessie wystarczy 20% za to nie widzę aby od dołka wzrosło ponad 20% więc cały czas jesteśmy w bessie dodatkowo popatrz na w20 i konie a zobaczysz ze za chwilę będą spadki w najlepszym wypadku 10-15% jeżeli na tym się skończy i powrocimy do wzrostów to po przebiciu 2450-2500 optymiści będą mogli krzyczeć ze mamy hosse a poki co każdy kto tak twierdzi mija się z prawda albo próbuje wyprzedzić rynek :)

chcialbym zebys mial racje i zeby spadki zaczely sie w lutym ale zaczynam w nie watpic

Frog
13
Wysłane: 1 lutego 2012 12:19:33
Ja akurat nie muszę mieć racji, byleby zyski były w długim okresie.

Ucieczkę produkcji z Chin też wyczuwam. I być może to jest druga przyczyna spadku BDI (pierwsza to podaż frachtowców).
Chinom się dostanie, ale przecież ta produkcja nie leci na księżyc tylko wraca do Europy, do USA. Będzie więc drożej, ale lepiej jakościowo. No i prawdopodobnie ocali się trochę miejsc pracy -> więcej pieniędzy u ludzi -> większy popyt.

Follow me on Twitter

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 1 lutego 2012 12:22:33
Czy jest bessa czy hossa to odpowie nam tylko rynek, wskaźniki wyprzedzające, dane makro czy analiza międzyrynkowa dają tylko jakieś podstawy do przewidywań, ale nigdy nie udzielą nam odpowiedzi. Ja myślę, że trzeba wykorzystywać wszystkie szanse jakie daje rynek. Pamiętajmy, że nawet w czasie hossy okresy w których rynek rośnie są względnie krótkie, większość czasu hossy to i tak jest ruch boczny. W związku z tym ja np. zdecydowałem się na mocne wejście w rynek w styczniu bo być może takiego ruchu nie zobaczymy przez kilka kolejnych miesięcy a wtedy będę sobie pluł w brodę, że zostałem na peronie.

Scarry
193
Wysłane: 1 lutego 2012 12:22:43
wtf napisał(a):

juz nie wiesz pod co sie podczepic w szukaniu bessy .kalendarz majow wez rowniez pod uwage.prawdziwy wytrwaly i inteeligentny inwestor potrafi czekac na besse nawet 10 lat .szacun...

znaczy swoje pragnienia bessy i złość że nie nadchodzi projektujesz na mnie? Zamierzasz na coś czekać 10 lat na giełdze? Nie wiem czy śmiac się czy płakać. W naszym zadłużonym po uszy świecie bessy zdarzają się co 2-3 lata. Nie wiem o jakim rynku i jakim świecie piszesz d'oh! . W Polsce wystarczy poczekać pare miesięcy lub góra rok-półtora i zawsze masz rewelacyjne okazje inwestycyjne.

Nigdy nie kłócę się z rynkiem. Za to z pełnym luzikiem czekam na odpowiedni moment wejścia na long pozycje i teraz tego momentu nie widzę king

pamiętam Twoje naganianie na KGHM, było charakterystyczne bardzo, na moim wątku inwestycyjnym.
wtf napisał(a):
czy nie lepiej dac sobie spokoj z tym calym analizowaniem co sie zdarzy za godzine czy jutro.czy nie lepiej kupic KGHM i miec wszystko w d...?mozliwe ze KGH w tym roku zarobi 50 zeta na akcje a pod postacia dywidendy pewnie ze 30 zeta wyplaci.
nie naganiam tylko sam mysle nad takim rozwiazaniem ,a co wy o tym myslicie?

20.X.2011, dał zarobić, nie ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 1 lutego 2012 12:36

Taurus80
0
Wysłane: 1 lutego 2012 12:27:45
A pewnie ze w długim terminie przenosiny produkcji do USA i europy to najlepsze co świat może spotkać bo gospodarki wrócą do korzeni i bedzie dobry podkład pod długoletnią hossę ale w krótkim terminie giełdy i surowce mogą czekać ostatnie duże spadki
Chiny mają dość kasy i wydaje się rozumu aby sobie poradzić i przestawić gospodarkę jednak jak rynki zareagują jak się okaże ze chiny zwolniły do 6-7% pkb

Frog
13
Wysłane: 1 lutego 2012 12:42:45
Cytat:
A pewnie ze w długim terminie przenosiny produkcji do USA i europy to najlepsze co świat może spotkać bo gospodarki wrócą do korzeni i bedzie dobry podkład pod długoletnią hossę

A co więcej, o czym chyba już pisałem gdzieś na forum, jak produkcja wróci do Europy, to nie do Niemiec czy Francji, ale raczej to Europy Wschodniej. Firmy będą chciały ograniczyć do maksimum wzrost kosztów produkcji po powrocie z Chin. I tu widzę szanse dla Polski.
Follow me on Twitter

wtf
wtf
0
Wysłane: 1 lutego 2012 12:49:37
Scarry napisał(a):
wtf napisał(a):

znaczy swoje pragnienia bessy i złość że nie nadchodzi projektujesz na mnie? Zamierzasz na coś czekać 10 lat na giełdze? Nie wiem czy śmiac się czy płakać. W naszym zadłużonym po uszy świecie bessy zdarzają się co 2-3 lata. Nie wiem o jakim rynku i jakim świecie piszesz d'oh! .

Nigdy nie kłócę się z rynkiem. Za to z pełnym luzikiem czekam na odpowiedni moment wejścia na long pozycje i teraz tego momentu nie widzę king

pamiętam Twoje naganianie na KGHM, było charakterystyczne bardzo, na moim wątku inwestycyjnym.
wtf napisał(a):
czy nie lepiej dac sobie spokoj z tym calym analizowaniem co sie zdarzy za godzine czy jutro.czy nie lepiej kupic KGHM i miec wszystko w d...?mozliwe ze KGH w tym roku zarobi 50 zeta na akcje a pod postacia dywidendy pewnie ze 30 zeta wyplaci.
nie naganiam tylko sam mysle nad takim rozwiazaniem ,a co wy o tym myslicie?

20.X.2011, dał zarobić, nie ?

od momentu napisania mojego postu na temat kghm nastapil wzrost kursu o 50% w krotkim terminie ,a potem zarzad przeplacil za miedz w kanadzie i politycy zaczeli grzebac

a ja chyba zadzwonie do obserwatorium astronomicznego w toruniu ,bo moze leci meteoryt w kierunku ziemi i bedzie bessa ,no i ten kalendarz majow mnie martwi ...on sie niedlugo konczy...

Scarry
193
Wysłane: 1 lutego 2012 12:57:32
@wtf
ale co się tak niezdrowo podniecasz wobec tego że piszę o bessie? Jakiś bełkot o kalendarzu Majów, meteorycie... za duże straty na giełdzie i wyżywasz się na forum?

Mam takie a nie inne swoje zdanie - że bessa ma póki co odreagowanie a fatalny stan gospodarki EU i USA dopiero pokaże prawdziwy dołek po którym będzie warto robić zakupy.

Ale jeśli zachodnia gospodarka jednak jest w takim świetnym stanie i wynika z tego większa hossa - to tylko zarobisz, nie? A reszcie powiesz - Ha! Przeoczyliście okazję na kilkaset procent wzrostu (choć akurat dla mnie stracona okazja to żadna strata). Więc tym bardziej powinieneś zacierać ręce z radości a nie się frustrować.

No chyba że wierzysz w sprawczą moc moich postów mogących wywołać niechcianą światową besse Angel
Edytowany: 1 lutego 2012 13:13

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 1 lutego 2012 12:59:59
KGH wzrósł od 20.X.2011 o 30% w swoim ekstremum, a obecnie jest tylko 8% powyżej kursu z dnia wydania "reko". trzymajmy się faktów wave

Scarry, niestety, sytuacja na Dwudziestym nie wygląda zbyt różowo dla Niedźwiedzi

kliknij, aby powiększyć

w skali liniowej ekstrapolacja linii, łączącej szczyty ostatniego półrocza, nie została jeszcze naruszona
Edytowany: 1 lutego 2012 13:10

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 1 lutego 2012 13:01:52
Jesli chodzi o Facebook-a to zwroc prosze uwage na fakt,ze 20% rynku reklamy/ogloszen mediowych szacowanych na 17 mld $ rocznie ma facebook I ilosc osob jaka jest zarejestrowana na swiecie jest niewyobrazalna.

Inny fakt,ze sporo osob zaczyna przywolywac bankie internetowa z poczatku tego wieku i przeszacowana wartosc Facebooka. Ciekawy rowneiz jest fakt oplat zwiazanych z IPO ,normalnie w USA jest to zwykle ok 5% od wartosci a chodza plotki ze uda sie tym razem to zamknac w 2 do 2.5 % co niewatpliwie moze miec przelozenie na pozniejsze oplaty zwiazane z rynkiem IPO przez firmy consultingowe,banki inwestycyjne etc.

Zobaczymy jak to ebdzie wygladac.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

477 478 479 480 481

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

nedlnmyk
vxmqrzei
aahwonhp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
prylgmzr
plxtdnhf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat