PARTNER SERWISU
uwaymozg
384 385 386 387 388
sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 14 marca 2012 01:57:07 przy kursie: 17,60 zł
Jak czytam te sarkastyczne narzekania na KOV, a że to nikt nie tłumaczy co się stało, że kurs jeszcze nie wiadomo czy wróci i się utrzyma na poziomach z przed roku, a że raporty będą prysznicem zimnej wody itd itp to wydaje mi się, że niektórzy nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi. A głównym celem akcjonariusza (gracza) jest zarabianie lub dokładniej pomnżanie swojego zainwestowanego kapitału. Jeżeli ja miałbym takie zastrzeżenia jak przytoczyłem wyżej to po dwudniowych wAtpliwościach wycofałby się ze spółki.
Popatrzcie na to z innej strony. Porównywanie KOV do podobnej branzowo spółki jest totalnym nieporozumieniem. Kto tego do tej pory nie pojął niech szuka szczęścia w totolotku. Na tej drugiej spółce można zarabiać, ale trzeba do tego taktyki, dyscypliny i stałej obecnośći przy kompie kolokwialnie z paluchem na enter.
Warto zauważyć, że ostatni artykuł z internetowego newsa z Donbasu który wcześniej w poście przytoczyłem w możliwie zrozumiałym tłumaczeniu, o tytule "Giganci z Kanady i Wielkiej Brytanii walczą o gaz z Donbasu " pewnie wielu nic nie mówi. A mnie to zastanowiło. Bo pomyślałem sobie, że mogą być takie warianty: 1. Treść sponsorowana przez KOV. (odpada). 2.Nieznajomość zagadnień przez piszacego porównujacego Shella do Kova (odpada). 3.Sympatia do bohaterów newsa KOVa (tak) a dlaczego, bo w treści zawarto stwierdzenie że do KOVa należy rodzima miejscowa spółka Kubgaz, KOVma przychylność miejscowych władz i że KOV sprzedaje gaz na miejscowym rynku taniej niż inni. To daje nadzieję, że koncesja na to 7km2 poletko jest już tylko formalnością. Zwróćcie uwagę, że nigdzie nie napisano że KOV jest polską spółką tylko kanadyjską z Kubgazową córką. Czy nie jest to dobre info? Czytać, wyciągać wnioski i działać. I stąd wg mnie dzisiejsze wzrosty. Teraz poczekajmy na decyzję Kijowa, która zapewne będzie formalnością pod którą też zagra rynek. No i ta technika. Warto nieraz poparzeć na kurs analizą techniczną.
Nie mniej ważnym powodem wzrostów jest też aktualny sentyment na rynku. Jest hossa.Dobre infa sĄ cenne bo nagradzane sporymi wzrostami, złe ignorowane lub oddziaływująe w mniejszej skali niż by czekiwano. Przykładem takiego zachowania może być dzisiejsza sesja z rekomendacją dla PEPa i Boryszewa. Gdybyśmy byli niedźwiedzio nastawieni to zapewne PEP by nie urósł, a Boryszew zostałby na poziomie dolnego końca dzisiejszej świeczki.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 14 marca 2012 02:10

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 marca 2012 07:21:56 przy kursie: 17,60 zł
KOV wstrzelił się w Wykres dnia

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 21 marca 2012 16:40

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 14 marca 2012 08:39:18 przy kursie: 17,60 zł
Robia sie idealne warunki dla realizacji projektu AIM, a na to wg Redface czekal KOV-cos tu bedzie grane na dniach, wszak do konca marca coraz blizej. (ma sie wrazenie ze system sie zazebia-bylo kilka przeslanek na temat wizytacji Kulczyka w Nigerii np Radio "z")
Edytowany: 14 marca 2012 08:40

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 14 marca 2012 11:35:14 przy kursie: 17,40 zł
Można sobie pospekulować co dalej tym fantem w postaci 7 km2 w okręgu Donieckim.
Większość koncesji to teren Ługańska.Według mapek wychodzi mi że może to być teren który na ostatniej prezentacji na stronie 10 jest zaznaczony pomiędzy Olgowskoe i Makiejewskoje który podzielony jest na dwie części.Mały trójkącik to część z tych 7 km2 które znajdują się w okręgu Donieckim a reszta tzn prostokątny teren to rejon Ługańska (i z Ługańska też będzie potrzebna zgoda co uważam za formalność bo na tym terenie nie mamy konkurencji).Mały teren 7 km2 to okolice odwiertu M-19 i obecnie wierconego M-21,czyli tereny bogate w gaz i kondensat.Tylko rodzi się pytanie skąd tyle krzyku o 7 km2 i opisywanie walki o te tereny z Shellem?To jest faktycznie zastanawiające.Na w/w mapce widać że w okolicy znajduje się duża koncesja i może na nią KUBGAZ ostrzy sobie zęby.
Może ktoś dobrze znający język rosyjski wypowiedzieć się na temat Shella.Czy Shell wycofał się z tego terenu czy tylko ma problemy z urzędami.Mi to wygląda jak gdyby KUBGAZ został sam ale mogę się mylić.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 14 marca 2012 11:36

r0mi0
0
Wpisów: 7
Wysłane: 14 marca 2012 13:26:57 przy kursie: 17,40 zł

w tym linku jest zdjęcie z mapką - prawdopodobnie dot. koncesji Kubgaz
www.vp.donetsk.ua/statya.php?v...

Co do shella:"А вот проект известной британской компании «Шелл» в Донбассе продвигается медленно. Еще в октябре 2010-го компания представила на тендер проект разработки 7800 кв. км на границе Харьковской и Донецкой областей (у нас — это район Красного Лимана и Славянска), а весь 2011 год проходила через бумажную волокиту. Теперь — остановка за Кабмином — там никак не объявят тендер, в котором должно быть несколько участников.

«На месторождение, на которое положил глаз «Шелл», уже есть несколько претендентов, в их числе и отечественные компании. Причем британцы даже месторождение за свои средства не оценивали (в отличие от «Куб-газа». — Авт.). Учитывая кризис и рост спроса на газ, «Шелл» теряет очки, и их шансы на это месторождение с каждым годом уменьшаются», — считает замдиректора агентства социально-политического моделирования «Вэйс-Украина» Иван Степных."

w dużym uproszczeniu wydźwięk całej wypowiedzi jest taki: patrzcie jak dobrze sobie radzi kubgaz, a shell nie daje rady, gdyż utonął w biurokracji. Shell ogłosił jeden przetarg na badania, ale wciąż go nie rozstrzygnął, a drugiego nawet nie ogłosił. Wg komentatora, shell traci w oczach lokalnych władz. Co więcej, są już inne firmy zainteresowane terenami shell'a, w tym "lokalne" firmy (być może autor ma na myśli kubgaz...)

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 14 marca 2012 13:34:14 przy kursie: 17,40 zł
A może należy przyjąć bardziej pesymistyczną wersję, mianowicie, całe te zamieszanie w prasie ukraińskiej ma służyć naciskowi na Shell. Przekaz może jest taki, śpieszcie się, wykładajcie kasę, bo oto rośnie wam konkurencja i chociaż im tego nie sprzedamy, bo wolimy was, ale pamiętajcie, że mamy wybór. Czyli ogólnie pisząc, zwykłe negocjacje.

Moje spojrzenie jest trochę krytyczne, bo dzisiaj wedle mojej oceny kurs zachowuje się dziwnie. Duży wolumen, ale stoimy w miejscu. Jedni powiedzą, że po takim wzroście naturalnym jest wymiana akcjonariatu, ale ja boję się, że mamy sztuczną podbitkę i dystrybucję...

rabbit
0
Wysłane: 14 marca 2012 13:42:05 przy kursie: 17,40 zł
@r0mi0
To stare mapki,nie ma tam jeszcze NM.

@sicc
Też tak myślę ale na Shell są troszkę wkurzeni.Dostał zgodę na łupki na Ukrainie i mieli zainwestować 800 mln USD a po otrzymaniu zgody wyszło na to że zainwestują ale jak zarobią na łupkach.Czyli na początek część a potem zobaczymy.Nie chce mi się szukać linka a nie wklejałem bo nie dotyczyło to KOV.
Shell to cwaniaki o czym już wiemy.

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 14 marca 2012 14:07:27 przy kursie: 17,40 zł
blackeye @sicc
może to i sztuczna podbitka kursu ale kurs wg mnie jest w trendzie wzrostowym patrząc na wykres z perspektywy tygodnia binky prawdziwa jazda zacznie się po I/2012 a to zejdzie się ze stabilizacją w Syrii. jak dla mnie obstawiam zysk za 2012 ok 20 do 45 gr na akcję nie bire pod uwage ew wydobycia w Nigerii czy Brunei. osobiscie liczę na ogromne rozczarowanie akcjonariatu po raporcie rocznym 3some ale marne szanse na taki fartblackeye
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 14 marca 2012 14:52:06 przy kursie: 17,40 zł
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa a mianowicie, kiedy wyrowna sie kurs obu spolek z naszego sektora.
Realnie jest to przeciez do zrobienia..Think Sedno w tym czy jest tu jakas psychologia rynku.
Edytowany: 14 marca 2012 14:53

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 marca 2012 14:59:15 przy kursie: 17,40 zł
Bonzosan,
nie pojmuję tego
bonzosan napisał(a):
...osobiscie liczę na ogromne rozczarowanie akcjonariatu po raporcie rocznym ale marne szanse na taki fart...

liczysz na to, że ludzie będą pozbywać się akcji a Ty dokupisz w tym czasie? a czemu nie dokupisz teraz, skoro wiarę w spółkę masz niezłomną?

bonzosan
0
Wysłane: 14 marca 2012 20:47:00 przy kursie: 17,40 zł
To oczywista oczywistość za mało zarabiam by walnac odrazu pakiecik kilku milionów akcji taki żuczek jak ja ciula kilka tysięcy akcji co miesiąc wiec wlalbym ciulac jeszce jakiś czas tysiące a nie setki... Smutna rzeczywistosc...pozdr krewa

Odyseusz
0
Wpisów: 34
Wysłane: 14 marca 2012 20:50:38 przy kursie: 17,40 zł
na pocieszenie dla tych co według forum bankiera zostali ubrani w ciepłe ubrankana zimępoczytajcie sobie jak za oceanem fachowcy wyceniają 30% kubgazu+ troszkę koncesji na wschodzie ukrainy które już nie naleządo kubgazu mniej więcej 200 mln cad za 30%+coś:jedno podsumowanie jest z dzisiaj

rdpcasimir.frontline.ca/Report...

Czas ucieka....a do 30 marca niewiele zostało.

wklejcie pierwszy link dopaska
Edytowany: 14 marca 2012 20:53

rabbit
0
Wysłane: 15 marca 2012 03:02:27 przy kursie: 17,40 zł
Produkcja gazu KUBGAZ styczeń-luty 2012 wzrosła trzykrotnie do tego samego okresu 2011 r.

Cytat:
Ltd. " kostka-Gas "- 30,109,000 metrów sześciennych. (+3 раза) (trzy razy),

bin.ua/news/economics/faec/127...:pl:official%26prmd%3Dimvns">Trzykrotny wzrost!!

Produkcja kondensatu wzrost 3,6 razy blackeye
Cytat:
Ltd. " kostka-Gas "- 1.34 tysięcy ton (wzrost o 3,6 razy).

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 15 marca 2012 09:46:46 przy kursie: 17,50 zł
Na początku chciałem podziękować Odyseuszowi za wygrzebanie tych prezentacji. Są bardzo ciekawe i rzucają trochę światła na działalność KOV na Ukrainie w 2012. Szkoda że jak zwykle musimy się o tym dowiadywać z prezentacji Cub energy (dawnego 3P).Ale do rzeczy.

Planowane zwiększenie produkcji:
Cytat:
With aggressive development plans in the upcoming year, the nearly 50% increase in production will grant CUB a strong source of cash flow for future drilling.

O 50%.

Co w trawie piszczy w 2012 roku na Ukrainie:

Pole O:
Cytat:
For 2012, CUB is planning the O-11 appraisal well, followed by the O-15 exploration well expected to spud in Q4/12.

Na polu O dwa odwierty. Jeden badawczy O11 i jeden produkcyjny O-15.

Pole M:
Cytat:
The high-impact M-21 commenced drilling in February 2012, with the follow-up well expected in Q3 2012. Located only 900m from the M-19, M-21 is planned as an appraisal well, evaluating the potential of the R8 zone, originally discovered by M-19. Additionally, M-21 will attempt to evaluate the R17 zone, which contains a seismic anomaly at a depth of 1,990m. The well will be drilled to a total depth of 2,200m, with drilling completing by late Q1 2012. However, management may elect to delay further development in the M field development in 2012 if results at the NM field are promising, given rig availability constraints.

M21 będzie sprawdzał dwie strefy R8 i R17. Co ciekawe mogą opóźnić pracę na polu M jeśli to co znajdą na NM będzie obiecujące. Czyli nic nowego, a jednak trochę szczegółów mamy. W ramach R17 będą badać jakąś nową strukturę opisaną jako anomalię sejsmiczną. Nowe źródło/pokład gazu.

Pole NM:

Cytat:
Q1 2012 will see the first well, drilled at the NM field. Pending those results, KUB-Gas may shift its rig activity to the NM field to drill NM-2 and NM-3 in Q3 2012, potentially delaying drilling in the M field. The KUB-Gas partnership is also expected to initiate a 3D seismic program in Q4.

Pole NM to jak wspomniano wcześniej nowe pole gdzie będzie wykonywany pierwszy odwiert NM-1. Jeśli wyniki będą dobre jak wspomniałem wcześniej KOV rzuca wszystkie zabawki i pędzi do NM wiercić NM-2 i NM-3 w Q3/2012. Trzymamy kciuki.

Pole K:

Cytat:
An exploration well, K-5, is planned for Q3 2012. This well is located only 2.2km from the K-1 and K-3 wells, which previously produced from the Muscovian and Bashkirian formations. 2D Seismic data for K-5 show a new four-way dip closure in the north eastern corner of the field, which the company sees as highly prospective on already proven zones. The preliminary mapping of the location shows a P10 area of about 600 acres. The new well will be drilled to a depth of 2,800 meters, also depending on rig availability driven by management’s decision to develop the NM field in Q1 2012.

Tutaj planują odwiert K5. W ocenie managementu bardzo perspektywiczny i na dobrze znanym Kub-Gazowi polu. Zaznaczyli że mogą opóźnić rozpoczęcie jeśli popędzą na NM.

Pole V:

Cytat:
While there are no plans for drilling in 2012, three zones have been identified for multi-zone production or re-starts of old wells. Management notes that future drill locations are shallow and inexpensive, but would like to review additional data to confirm the subsurface structure.

Tutaj nic nie będą robić w 2012, ale jest szansa na płytko położone struktury gazu które muszą potwierdzić. Koszty ewentualnych odwiertów ze względu na małą głębokość będą tanie.

Czyli reasumując bardzo liczymy na pole NM i to co tam znajdziemy. Ewentualny sukces oznacza automatyczne przeniesienie całych mocy produkcyjnych na NM. Dziwne nie wspomnieli o O14. Opisany jest na obrazku jako Success Case cokolwiek mają na myśli.

Jeszcze jedno. W porównaniu do harmonogramu ze strony KOV wypadł odwiert M-16 z planów na 2012.

Link do źródła
Edytowany: 15 marca 2012 10:03

rabbit
0
Wysłane: 15 marca 2012 10:12:25 przy kursie: 17,50 zł
@onochi

W jednym z wywiadów dyrektor Panczuk wspominał że na NM mają do sprawdzenia duży obiekt (chodziło o gaz oczywiście)Tak że NM może być bardzo perspektywiczne.
Co do braku wiadomości z Ukrainy musimy uzbroić się w cierpliwość.KUBGAZ zwietrzył szansę na gaz Doniecka i nie ma co się za bardzo "wychylać".
Nie każdy oglądał kreskówki z Kaczorem Donaldem dlatego śpieszę z wytłumaczeniem pierwszego zdania w komunikatach prasowych;
Cytat:
Donbass to prawdziwy gaz Klondike

Cytat:
Postać Walta Disneya Sknerus McKwacz zarobił swój pierwszy milion dolarów w czasie gorączki złota nad Klondike.
angel4

Klondike

Co do M-21 to chyba masz rację że jeżeli nowa struktura okaże się perspektywiczna to poczekamy sobie rok na wyniki testów mumum

Co ważne to o "żyle złota" w rejonie Donieckim nie napisał KOV tylko właściciele tych terenów (nie tak jak u siostrzyczki P.)

Edytowany: 15 marca 2012 10:17

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 15 marca 2012 14:21:57 przy kursie: 17,50 zł

kliknij, aby powiększyć

Lepiej być nie może :)
Liniowy tygodniowy
Edytowany: 15 marca 2012 14:22

bonzosan
0
Wysłane: 15 marca 2012 14:54:48 przy kursie: 17,50 zł
Tvn24 14.47dzis za stacjonowanie floty czrnomorskiej na Krymie, Rosja obiecała 30% upust na dostawy gazu ale oczywiście słowa nie dotrzymała ...cóż negocjacje trwają Putin wygrał - raczej nie ustąpi. Mały plusik dla kub gaz działają prężnie no i raczej maja dobry PR

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 marca 2012 19:21:29 przy kursie: 17,50 zł
Czterech faworytów rozpędzonego peletonu mWIG40

Cytat:
Ruch cen na walorach tej spółki opiera się w dużej mierze na emocjach uczestników rynku, aczkolwiek nie może umknąć uwadze fakt, iż walor sukcesywnie wyznacza nowe maksima, a następujące po nich korekty kończą się na coraz wyższych poziomach. Spodziewam się kontynuacji wzrostu do 1,98 zł, natomiast w dłuższej perspektywie celem winien być 2,27 zł. – ocenia Tomasz Jerzyk.

Ponadto z analizy XO:

Cytat:
- Sygnał zakupu 13.03.2012 przy kursie 1,69
- Teoretyczny zasięg kursu 2,51 (niekompletny)
- Siła relatywna "+"

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 marca 2012 19:35:05 przy kursie: 17,50 zł
Odyseusz napisał(a):
na pocieszenie dla tych co według forum bankiera zostali ubrani w ciepłe ubrankana zimępoczytajcie sobie jak za oceanem fachowcy wyceniają 30% kubgazu+ troszkę koncesji na wschodzie ukrainy które już nie naleządo kubgazu mniej więcej 200 mln cad za 30%+coś:jedno podsumowanie jest z dzisiaj

Czas ucieka....a do 30 marca niewiele zostało.

wklejcie pierwszy link dopaska

Na tej podstawie pokusiłem się o próbę porównania wzrostu wyceny CubEnergy do KOV:

KOV - 400 mln akcji
CubEnergy - 200 mln akcji

Wycena rynkowa:
KOV - 733 mln zł (1,74zł)
CubEnergy - 82 mln USD = 250 mln zł (0,4 USD = 1,2 zł)

Rekomendacja (przy założeniu, że wycenę ciągnie sam KubGas):
CubEnergy - 1,1 USD / akcję = 3,3 zł / akcję

Wzrost kapitalizacji CubEnergy o 437,5 mln zł (to jest wzrost wartości 30% udziałów w KubGas)

Przekładając to na KOV:
30% - daje wzrost wartości kapitalizacji o 437,5 mln zł
70% - ?

Wzrost wartości kapitalizacji 70% udziałów w KubGas wynosi 1020 mln zł (ok 1 mld zł)

Zatem wzrost wartości udziałów w KubGas powinien sie przełożyć na wzrost wartości kursu akcji o około 2,5zł (1 mld zł / 400 mln akcji)

Kurs KOV zatem powinien dzięki Ukrainie oscylować na podstawie tej rekomendacji w okolicach 4 - 4,5 zł

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 15 marca 2012 20:24:55 przy kursie: 17,50 zł
To niedoszacowanie może być kluczową zachętą dla inwestorów w Londynie.

Panie Mittal, niech się pan już nie czai i ujawni wszystkim. Przecież wiemy że Pana Afryka korci jak nic innego.

(żeby nie być gołosłownym, stary link ale jary)

Cytat:
It was at this point that one of the most influential of investors, a man reputed to be the world’s fourth wealthiest, Indian steel baron Lakshmi Mittal, boarded Ophir’s corpoate ship.
“We presented a paper at a conference in London in early 2007 and, after giving the presentation, the Mittal people introduced themselves and said that they were interested in opportunities in Africa. We began a dialogue about potentially farming into one or two of the projects and it grew into being a discussion about being an equity investor”, Stein said.

link
Edytowany: 15 marca 2012 20:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

384 385 386 387 388

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,333 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat