PARTNER SERWISU
wbxsghuu
13 14 15 16 17
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 marca 2012 09:34:14 przy kursie: 34,35 zł
VeRtO napisał(a):

Jak ktoś słusznie zauważył, łaska pańska banków została trochę ograniczona :)

Jak zwykle wszystkiemu winne banki :)

A to wcale tak nie jest. Podpisując umowę kredytową spółka do czegoś się zobowiązuje. Np do utrzymania EBITDA/dług netto na poziomie 3,5. Jakoś tego warunku nie udało się spełnić i w listopadzie poproszono o pozwolenie na przekroczenie tego wskaźnika. OK przekroczyli, ale KAŻDY nowy kredyt, który zostanie wydatkowany powoduje dalsze osunięcie wskaźnika, jeśli EBITDA tego nie zrekompensuje. Na Rafako potrzeba było duuuuuuuużo kasy, a banki najwyraźniej bały się tę kasę wyłożyć, jako że spółka stawała się mniej wiarygodna. To oczywiście jest w pewnym sensie efekt polityki kredytowej, bo można robić ekspansję zwiększając ryzyka, ale przede wszystkim to wina spółki, że nie utrzymała w ryzach zadłużenia, a przede wszystkim wyniku na odpowiednim poziomie.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 22 marca 2012 09:46:59 przy kursie: 34,35 zł
Jest taka niepisana zasada, żeby nie kupować spółek z branż które były gwiazdami w poprzedniej hossie. Jak widać na budowlance się to znakomicie sprawdza licząc od 2007 roku.
ABM Solid, PBG, Hydrobudowa to tylko najbardziej jaskrawe przykłady przeinwestowania na kredyt w czasie dobrej koniunktury. Efekt na wykresie.

stooq.pl/q/?s=wig_budow&c=...

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 22 marca 2012 10:06:55 przy kursie: 34,35 zł
Przecież wystarczy zobaczyć jak wygląda u nas proces budowy stadionu, autostrady czy czegokolwiek.

Przetargi schodzą do nieralnie niskich cen. Firmy po roku czy dwóch próbują renegocjować stawki. Rzadko się to udaje. Zamiast wielkich zysków jest dobrze jeżeli wyjdą na zero. A jeszcze czekają je poprawki w ramach gwarancji.

W 2013 będzie jeszcze gorzej bo będzie znaczenie mniej funduszy z Unii. W branży budowlanej nastąpi downsizing. Firmy będą miały mniej zamówień i będą musiały zmniejszać zatrudnienie. Która szybciej to zrobi, przetrwa w lepszej kondycji. Oczywiście będą też rodzynki. Te, które pracują więcej dla prywatnych przedsiębiorstw albo mają jakąś niszę i dyktują ceny.

W najgorszej sytuacji są te rozbuchane, które prowadziły akwizycje zadłużając się ponad miarę a teraz sprzedaż i zyski spadają a kredyty trzeba spłacać.

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 22 marca 2012 11:03:32 przy kursie: 34,35 zł
A więc tak wygląda informowanie akcjonariatu w skrócie :

1)Pojawiają się pogłoski w sierpniu 2011 a nawet wcześniej że PBG ma problemy z płynnością

2)potem pojawiają się komunikaty że problemów z płynnością nie ma

3)we wrześniu 2011 pojawiają się informacje, że spółka zmniejszy zadłużenie w 2012 r.

Cytat:
Są różne narzędzia finansowe do tego, aby poprawić przepływy. Nie rozważamy podniesienia kapitału. Raczej patrzymy pod kątem zmiany struktury finansowania, jego wydłużenia, dyskutujemy ewentualność czasowego zwiększenia tego wskaźnika. Na dzisiaj nie widzimy ryzyka z tej strony dla
spółki - dodał wiceprezes PBG.

www.money.pl/gielda/wiadomosci... uzenia,92,0,921692.html

4)w grudniu pojawiają się kolejne informacje o restrukturyzacji długu przez POLIMEX i PBG

Cytat:
Trudniej ma PBG, ale jego zarząd konsekwentnie podkreśla, że problemów z płynnością nie ma. — Poziom zadłużenia grupy jest wysoki, ale nie niebezpieczny — uspokaja Przemysław Szkudlarczyk, wiceprezes PBG.

pulsinwestora.pb.pl/2531040,24...

5)potem były ratingi BB- przed Goldmany

6)Potem było kupno RAFAKO i to z środków własnych

7)Potem kwestia dywidendy za 2011 rok

Cytat:
Prezes spółki budowlanej PBG Jerzy Wiśniewski zapowiada, że będzie rekomendował walnemu zgromadzeniu pozostawienie zysku za 2011 rok w spółce,co oznacza brak dywidendy. Prezes poinformował też, że zamierza dokupować akcje spółki.

www.money.pl/gielda/wiadomosci... upi;wlasne;akcje,250,0,1007866.html

8)potem było kupowanie przez prezesa akcji i wywiady że sobie dalej

poskupuje

9) a potem był dzień kobiet i rozsypało się jak domek z kart.

Prezes normalnie zmanipulował rynek. Mówił w wywiadzie, że nie chce podać ceny do której zamierza skupować by nie wywoływać niepotrzebnych spekulacji na spółce i wywołał po 8 marca lawinę a sam przy tym siedzi cicho. Można by próbować jakoś usprawiedliwiać prezesa, że chciał oszczędzić akcjonariuszom rozwadniania ale wyszło zupełnie na odwrót. A tak na oko to widać, że do wyciągania kasy z rynku przymierzali się od dawna a wszystkie pomysły nie zrodziły się w tydzień. Nie wierzę w tym przypadku w żadne V, inwestora strategicznego i tym podobne bajery. Bardziej jestem skłonny uwierzyć w plajtę albo totalne rozmontowanie grupy co na jedno wychodzi.

To jest dobry przykład na naukę jak się bankrutuje.

Pytanie fundamentalne teraz to czy tak firma będzie istniała jeszcze za rok lub dwa bo to różnie może być.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 22 marca 2012 11:51:43 przy kursie: 34,35 zł
Nie chcę się z wszystkimi wdawać w polemikę bo albo ktoś czuję okazję i kupuje albo czuje smród i sprzedaje. Po tym jak padło wsparcie na 42-42,5 kurs znów mocno zanurkował. Ostanie 2 dni (dziś i wczoraj) to przykład klasycznej paniki na akcjach co zawsze zwiastuje koniec takich wodospadów.

Zakładam, że Pioneer w tym tygodniu tez wywala ale o tym zapewne dowiemy się pod koniec tygodnia najwcześniej. Przeczytałem sobie analize DI BRE, którą wkleił kolega @fidelio77. Ciekawa lektura.
Nie wiem co rynek ma negatywnego dyskontować tym poziomem ale nawet w najgorszym scenariuszu więcej można uzyskać że sprzedaży aktywów PBG. Dal mnie inna rzecz jest zastanawiająca tj. kurs Rafako. Który niewiele sobie robi z tego wodospadu swojej spółki matkiThink Obecna kapitalizacja PBG zaczyna być prawie równa udziałowi (66%) w kapitalizacji Rafako. Tylko mi nie mówcie że rynek jest efektywny blah5

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 22 marca 2012 12:05:23 przy kursie: 34,35 zł
Czytam sobie i czytam i co widze znow Pioneer blah5 oni maja talent jestem ciekaw czy oni zarabiaja kiedys sprawdzac mi sie nie chce ale nigdy nie tkne nic co ma pioneer wave
Gdzie wielkie spadki tam widze ten fundusz maja talent do ......

punk123
0
Wpisów: 37
Wysłane: 22 marca 2012 12:34:53 przy kursie: 34,35 zł
Coraz niższe rekomendacje:

www.bankier.pl/wiadomosc/Anali...

Cytat:
Cena docelowa jednej akcji PBG została obniżona do 49.00 zł z 79.0

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 22 marca 2012 13:01:18 przy kursie: 34,35 zł
Ta obniżyli do 49 zł a na rynku mamy 35 zł...
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 marca 2012 13:34:50 przy kursie: 34,35 zł
Niniejszym kapitalizacja spadła poniżej stanu gotówki wykazywanego na 31 grudnia na poziomie skonsolidowanym. Przy cenie 35 zł spółka jest wyceniana (uwaga, nie warta tylko wyceniana przez rynek) na 500 mln zł, gotówki było 560 mln zł. Było.
Edytowany: 22 marca 2012 13:40

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 22 marca 2012 13:36:03 przy kursie: 34,35 zł
W tej chwili do totalnego zniszczenia kursu spółki i przejęcia jej za bezcen brakuje tylko aby jakiś wierzyciel puścił wniosek o ogłoszenie upadłości :) Wcale nie taki niemożliwy scenariusz, wszakże już czasach pierwszych sejmów w RP posłowie sprzedawali się zagranicznym władcom. Może jakieś wrogie przejęcie?

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 22 marca 2012 13:48:19 przy kursie: 34,35 zł
Jeśli to oba fundy sypią to tutaj jakiekolwiek jasne chmurki ulatują. ING było minimalnie nad poziomem 10 %. Jak zaczęli wywalać w poniedziałek to za niedługo będzie info.

Czy zaczął się rok spektakularnych bankructw jak to ktoś kiedyś wspomniał w wątku kiedy dno bessy lub kiedy szczyt hossy (nie pamiętam w którym)??

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 22 marca 2012 14:16:16 przy kursie: 34,35 zł
Obserwując nastroje, to chyba się powinno "nożyk chwycić".

Poważnie - nie mam wystarczającego materiału do wyciągnięcia umotywowanego wniosku, ale "z oka i intuicyjnie" widzę korelację poziomu zadłużenia spółek (nie tylko PBG) ze spadkiem/wzrostem kursów.
Czyżby rynki przeczuwały problemy obsługi zadłużenia, że względu na inflację? Może tak, może nie. zobaczymy. Mnie osobiście od dawna nie podobały się spółki z wysokim "lewarem". Może już stary jestem, ale " kasa jest królem"!

Ciekawy temat na pracę doktorską (habilitacja też spoko) - za darmo! " korelacja kursów spółek z poziomem ich zadłużenia, w poszczególnych fazach cykli koniunkturalnych" Jak ktoś napisze, to poproszę egzemplarz.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 marca 2012 15:01:57 przy kursie: 34,35 zł
anty_teresa napisał(a):
VeRtO napisał(a):

Jak ktoś słusznie zauważył, łaska pańska banków została trochę ograniczona :)

Jak zwykle wszystkiemu winne banki :)

To ja napisałem i chodziło mi o coś innego. Mianowicie biznes z dużym zapotrzebowaniem na kapitał (czy to z kredytów, czy to z emisji) jest (musi być) oparty na zaufaniu. I jest swego rodzaju samograjem, który się kręci dopóki gra muzyka, czyli jest zaufanie. Ale to się zawsze kiedyś kończy. Albo kapitał zaczyna wracać do tych, co go dali, albo muzyka przestaje grać.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 22 marca 2012 15:39:43 przy kursie: 34,35 zł
tyle, że jak banki za bardzo przycisną to i sobie mogą skaleczyć rączkę.
Pamiętamy jak fortis zakopał się w Vistuli finansując drogie przejęcie kruka. Najpierw zażądali kasy a jak się okazało, że nie ma i nie będzie to sami podkulili ogon i wydłużyli finansowanie.

Tutaj powinno być podobnie, chyba, że czegoś o PBG nie wiemy jeszcze(że to na przykład drugi DSS).

Ja z uśrednianiem poczekam do szczegółów emisji/ratunku dla spółki.
Edytowany: 22 marca 2012 15:40

koszyk
0
Wysłane: 22 marca 2012 15:44:38 przy kursie: 34,35 zł
Na dzisiaj, fundamentalnie nie ma szans cokolwiek wymyślić.
Sytuacja - wg. zachowania kursu - bankrut z wypowiedzeniem kredytów na karku.
Historycznie na kurs nie ma co patrzeć, bo analogie, to już wykopaliska z okresu późnej kredy.

Jakby zagrać, to pod "białego rycerza". To da wybicie, że hej.
Ile za "noc poślubną z mocną śmiganą dziewicą" - rycerz zażąda nie wiadomo (po mojemu 25 zł będzie chciał)- ale pogłoska może dać zarobić. Ot takie dywagacje.

Na szczęście, nie ma obowiązku kupna - uff! Angel

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 22 marca 2012 15:46:29 przy kursie: 34,35 zł
WatchDog napisał(a):
Niniejszym kapitalizacja spadła poniżej stanu gotówki wykazywanego na 31 grudnia na poziomie skonsolidowanym. Przy cenie 35 zł spółka jest wyceniana (uwaga, nie warta tylko wyceniana przez rynek) na 500 mln zł, gotówki było 560 mln zł. Było.

wg mnie nie przystoi Tobie na takie komentarze... brzmi jak "czyste naganianie" z innych forów... tą gotówką można by się podniecąć gdyby spółka była bez długów !!! a tak co z tego ze ma 0,5 mld gotówki czy nawet jak by miała 2 mld zł jak długi są dużo wieksze...

gdybyś napisał ile ma środków po odjęciu długów to rozumiem...

to tak jakbym ja miał wziąśc kredyt na 1 mln i chwalić się ze mam ten milion na koncie osobistym...

myśle ze juz niektórym kredyty popekały,

spółki zależne PBG widzę ze sprzedają co się da... ale ja znam co niektóre z ich aktywów ... takie np osiedle mieszkaniowe na ślaśku jest do sprzedania jak obnizą cene o kolejne 30 %..

PBG jest już w spirali ( tak jak wczesniej ostrzegałem przed dss) i korkociągu , pytanie co będzie dalej... oczywiście paru szcześliwców może zarobi na korekcie wzrostowej tylko z jakiego poziomu ona nastąpi i kiedy to nikt nie wie

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
140
Wysłane: 22 marca 2012 15:49:11 przy kursie: 34,35 zł
koszyk napisał(a):
Na dzisiaj, fundamentalnie nie ma szans cokolwiek wymyślić.
Sytuacja - wg. zachowania kursu - bankrut z wypowiedzeniem kredytów na karku.
Historycznie na kurs nie ma co patrzeć, bo analogie, to już wykopaliska z okresu późnej kredy.

Jakby zagrać, to pod "białego rycerza". To da wybicie, że hej.
Ile za "noc poślubną z mocną śmiganą dziewicą" - rycerz zażąda nie wiadomo (po mojemu 25 zł będzie chciał)- ale pogłoska może dać zarobić. Ot takie dywagacje.

Na szczęście, nie ma obowiązku kupna - uff! Angel

masz rację z gra pod białego rycerza.. tylko zanim się on pojawi to musi wiedzieć o skali strat... a tego to jeszcze chyba nikt nie wie...

koszyk
0
Wysłane: 22 marca 2012 16:03:52 przy kursie: 34,35 zł
@bankrucik, WD słusznie zwrócił na to uwagę. Zero wazeliny, nie mam powodów.

Skala paniki jest potworna, a czy "słuszna" - się okaże. Może np., co często się dzieje, fund podjął kolektywna decyzję "Stefan - sprzedawaj" i zamiatają.

Na zrównoważonym rynku bym dzisiaj kupował z 5 % stopem. O! :)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 22 marca 2012 16:20:14 przy kursie: 34,35 zł
@bankrucik, dobrze, że Watchodog zwrócił na to uwagę, każdy ma rozum i podejmuje decyzje sam.

Wartość księgowa = Aktywa - Zobowiązania.

Moim zdaniem PBG jest mocno niedowartościowane, ale to jest moje zdanie.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

bankrucik
140
Wysłane: 22 marca 2012 16:22:19 przy kursie: 34,35 zł
ale watchdog pisał o zupełnie czymś innym on wskazywał ile jest gotówki na koncie.... a nie o tym o czym wy mówicie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pbg
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,356 sek.

hgngskos
yvhvahmg
dryoelnp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sgfaugpl
aafiggbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat