0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
6 maja 2012 13:31:48
przy kursie: 14,90 zł
Odnośnie Brunei, 50% udziałów w bloku M + status operatora kosztowało Chińczyków około 70mln USD. Blok L to jednak zdecydowanie większe zasoby perspektywiczne. KOV za 50% udziałów AED zapłacił śmieszne 200 tys USD a może je sprzedać lub wydzierżawić na zasadach farm-out za kilkadziesiąt milionów dolarów - niezły interes. Do tego trzeba doliczyć całość odszkodowania, które potencjalnie mają otrzymać a które pokryje zapewne koszt jednego całego odwiertu. Zatem odszkodowanie + sprzedaż udziałów lub farm-out spokojnie umożliwić mogą wykonanie 5-6 odwiertów. Emisja akcji zwłaszcza po niskiej cenie póki co nie stanowi dla nas zagrożenia. Ponadto zakładam tak scenariusz, że najpierw będzie dual-listing, a emisja na AIM dopiero po osiągnięciu określonej wyceny, która nie dopuści do zbytniego rozwodnienia. Odnośnie raportu a raczej komentarza w jednym z załączników, była tam mowa o reaktywowaniu 6-8 odwiertów zamiast planowanych 15-20 o których była mowa jeszcze w zeszłym roku przy okazji szczelinowania 0-6 i O-8. Ponadto wygląda na to, że odwerty O-8, O-6 i O-12 maja jeszcze niewykorzystany potencjał wzrostu produkcji czyli z obecnych 15 Mcf/d jesteśmy bez podłączania żadnego nowego odwiertu zwiększyć wydobycie w okolice 20 Mcf/d netto dla KOV. Cytat:Perspektywy na rok 2012 W 2012 r. na Ukrainie Spółka zamierza wykonać do sześciu nowych odwiertów, pogłębić lub zmodernizować do 6-8 odwiertów i, zgodnie z zapotrzebowaniem, zbudować rurociągi niezbędne do uruchomienia odwiertów. Kierownictwo przewiduje, że dzięki tym projektom Spółka zakończy 2012 r. z produkcją na poziomie znacząco wyższym od produkcji na koniec 2011 r. Przewiduje się, że odwierty O-8, O-6 i O-12 dostarczą łącznie dodatkowo 5 000 – 8 000 Mcf/d (3 500 –5 600 Mcf/d netto dla KOV). BTW...Ciekawe czy tereny Mauretanii kiedyś znajda się w kręgu zainteresowań spółki: Cytat:Mauritania International Petroleum Inc. („MIPI”) Spółka nabyła 35% udział w MIPI w ramach transakcji przejęcia Triton Hydrocarbons. MIPI posiada 100% udział w czterech sąsiadujących ze sobą koncesjach obejmujących strefę przybrzeżną Mauretanii, jednak spółka ta nie prowadzi obecnie działalności poszukiwawczej. ŹródłoMa ktoś gdzieś informacje ile wynosi współczynnik EV/EBIDTA na podstawie raportu kwartalnego tak jak to było liczone w styczniu przez DM BZ WBK przy okazji uruchomienia O-12? Cytat:Biorąc pod uwagę obecny poziom produkcji 17 MMcf/d oraz zakładając konserwatywnie wartość retroaktywną netto na poziomie 6,5 USD/Mcf, implikowana miesięczna EBITDA może przekraczać 3,1 mln USD (O-6 i O-9 podniosą ją o 18% do 3,6 mln USD) dając EBITDĘ z ukraińskiej działalności blisko 35 mln USD. Przypisując EV/EBITDA na poziomie 6-7x, ukraińskie aktywa KOV mogą być warte ponad 200 mln USD, przy obecnej kapitalizacji KOV na poziomie 162 mln USD.
Edytowany: 6 maja 2012 13:47
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
6 maja 2012 13:33:37
" Produkcja gazu w 1Q to 48 mln m3,przy tej sprzedaży to 198 mln m3 za cały 2012 rok.Mam nadzieje i uważam że ta kwota do końca roku zostanie podwojona do ok 400 mln m3."
@ rabitt: Przyjacielu: na jakiej podstawie 400 mln m3 ?
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
6 maja 2012 13:56:09
krewa napisał(a):Scarry, chłopaki odnieśliby spory sukces jako krytycy filmowi - specjalizowaliby się w pisaniu recenzji na podstawie zwiastuna. zauważ, że omawiany jest tzw. ogólnodostępny fragment analizy. clou jest schowane i jakoś nikt nie raczy polemizować z tą treścią.
edit: wielka krzywda wyrządzana jest tej spółce od zarania jej dziejów. najpierw banda zidiociałych inwestorów z warszawskiego parkietu nie potrafi godziwie wycenić akcji spółki. a gdyby tego było mało - za omówienie sprawozdania finansowego zabiera się finansista a nie dajmy na to specjalista od kreskówek. lol faktycznie nikt nie odniósł się choćby do tego: Cytat:... Biorąc wskaźnika C/Z 7,15 (średnia z GDF Suez, Enel Spa, EdF oraz Gazprom) otrzymamy wartość dochodową 143 mln dolarów, czyli 34 centy na akcję --> około 1,09 zł. Pozostała część wyceny czyli wg kursu z piątku 40 gr odpowiada wycenie upside'u pochodzącej z aktywów poszukiwawczych. Zobaczmy ile paradokstalnie kosztuje to ryzyko w wycenie: ... (ee nie wiem czy mogę cytować zamkniętą część...) ani do stwierdzeń o realnym stanie na Ukrainie. Jak zwykle alternatywna rzeczywistość 10 zł za akcję rządzi. Pisanie recenzji filmu na podstawie trailera pasuje jak ulał ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 maja 2012 14:01
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
6 maja 2012 14:00:50
@devonuk Na dzień dzisiejszy przy aktualnym wydobyciu gazu i kondensatu koniec roku zamknie się wydobyciem ok 225 000 000 m3 (cały KUBGAS)Dwa odwierty cały czas czekają O-14 i M-21 jeden jest remontowany (chyba O-10)Doliczyć trzeba jeszcze cztery odwierty z podłączeniami,chyba w tym roku zdążą,6-8 szczelinowań,zwiększenie wydobycia z odwiertów które działają oraz dodatkowo liczę na to że przejmiemy jaką spółkę lub udziały w produkcji (nie za wielkie ale szansa jest zawsze).Jeżeli zliczysz to w optymistycznej wersji może się tyle nazbierać. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
6 maja 2012 17:37:11
wapkil napisał(a):Ukraina wygenerowała dla KOV $12277k przychodu ze sprzedaży, pomniejszonego o koszty należności koncesyjnych i praktycznie zerowy zysk ($117k), to skąd na stronie 8 biorą się przychody ze sprzedaży, pomniejszone o koszty należności koncesyjnych w kwocie $17539k oraz $2026k zysku?
Interesujące, że $12277k / 70% (udział KOV) to właśnie $17539k, ale przecież nie mogą w jednym miejscu korygować tych przychodów o swój udział, a w innym nie korygować i do tego nie uwzględniać pozostałych kosztów. WatchDog napisał(a):zasady konsolidacji metodą pełną pozwalają zaliczać całość przychodów i zysków do wyniku grupy, mimo nie posiadania 100% w spółkach zależnych. Tutaj widzimy, że w księgach KOVu Ukraina wychodzi na zero - to dlatego, że na poziomie grupy dochodzą koszty alokowane do Ukrainy. Dziękuję. To chyba wyjaśnia moją wątpliwość, choć nadal nie jestem pewien, jak taka konsolidacja wtedy działa. Czy można prosić o kilka słów omówienia? Jakie są warunki takiego zaliczania całości przychodów i zysku? Na przykład, czy żeby to zrobić trzeba być jednostką dominują i gdzie wtedy trafiają części przychodu i zysku, które wiadomo, że nie zostaną w firmie? Na pierwszy rzut oka mam wrażenie, że taki sposób zaliczania musi być mocno ograniczany, bo inaczej chyba dosyć prosto można byłoby wykazać dowolnie duży zysk. Przepraszam jeśli to banalne pytanie. Jeżeli jest to gdzieś prosto wyjaśnione, prosiłbym o odesłanie, choć niekoniecznie wprost do ustawy albo MSR-a ;)
Edytowany: 6 maja 2012 17:41
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
6 maja 2012 17:39:04
z drugiej strony konia z rzędem temu kto znajdzie na AIM oil & gas drugą spółkę z tak niską kapitalizacja i w dodatku przynoszącą zysk, wspomniałem o tym rynku bo tam się udajemy i tam jest wiele spółek o tym samym profilu działalności. mam pytanie szanownego forum po co te pyskówki i osobiste wycieczki  ? pytanie do zarządu : jaka cena wchodzi w rachubę przy ewentualnej emisji na AIM? z góry dziękuje za odpowiedź Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 6 maja 2012 17:39
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
6 maja 2012 19:22:53
Nie wydaje mi sie abyc otrzymal odpowiedz na Twoje pytanie z dokladna cena waloru. Zerzad mowil o cenie ktora bedzie satysfakcjonujaca, ale jaka to cena to mozna sie tylko domyslac. Zapewne wieksza od IPO. Bylo juz kilka pytan odnosnie konkretnej ceny-konkretna odp. nie pojawila sie do tej pory.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
7 maja 2012 02:38:20
andrzej rydz napisał(a):W.D.@ napisał" Przedstawiam jak wygląda spółka widziana oczami finansisty, który nie zna się na niuansach branży poszukiwawczo-wydobywczej."
To tak, jakby zapytać humanistę czy w jego samochodzie dobrze działa bendiks !!!! Czyli sugerujesz, że prowadzenie biznesu restauracyjnego powinno się powierzyć kucharzowi, ocenę finansów fabryki chemicznej przez chemika, a kopalni przez górnika? W takim razie KOV powinien oceniać wiertniczy. Już słyszę te teksty o "księgowych stratach", "finansowaniu inwestycji z amortyzacji" i temu podobne bzdury.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 maja 2012 03:12:33
Bushido napisał(a):Bzdura Scarry! Każdy szanujący się analityk nie podejmie się robienia analizy( jej publikacji!!!) spółki z branży która nie jest jego mocną stroną. A co, jeśli mocną stroną analityka są finanse? Z tego, co zauważyłem większość prawdziwych speców od jakiejś branży ma tendencję do bredzenia o wielkościach finansowych. I to od razu, gdy temat zaczyna być minimalnie bardziej skomplikowany od dodawania i odejmowania. Czasem to w miarę niegroźne mądrości zdobyte "u cioci na imieninach", ale czasem to czysta herezja. Tymczasem każdy, najlepszy nawet biznes, da się finansowo szybciutko położyć na deski, jak się człowiek na tym nie zna. "Tym", czyli rachunkowości i finansach. Cytat:Dolary to można sobie policzyć samemu w domu- przy kawie. Przy kawie to sobie można policzyć rachunek za nią, a nie ocenić sprawozdanie finansowe. Ale życzę powodzenia w próbowaniu, bo przecież to proste. Jak wszystko, co robią inni, a na czym my akurat się nie znamy, prawda? Rachunkowość polega przecież na dodawaniu przez księgowość faktur, a finanse na liczeniu pieniędzy. Cokolwiek by to miało znaczyć. Księgowość, rachunkowość, finanse... Trzy różne słowa.  Never mind, to na pewno to samo!
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 maja 2012 07:29:35
Niezmiennie uważam, że do inwestowania na giełdzie potrzebna jest przede wszystkim wiedza o finansach. Reszta jest opcjonalna. Przypominam też, że inwestujemy w akcje spółki, nie w spółkę.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
7 maja 2012 08:09:06
rabbit napisał(a):Wyniki za 1Q bardzo dobre,chociaż dla mnie bez zaskoczenia.Czytając raport rozdzielił bym Ukrainę od całego KOV.Jak wiadomo pieniądze z Ukrainy nie będą trasferowane na inne projekty,a Brunei na rok 2012 ma zapewnione finansowanie (1 odwiert w Bloku L) Zysk brutto ukraińskiego projektu to ponad 9 mln USD a jeżeli ma być reinwestowany to trzeba zsumować cały KUBGAS,gdzie ten wynik jest na poziomie 13 mln USD.Biorąc pod uwagę kredyt który jest do wykorzystania 17 mln USD KUBGAS ma do dyspozycji kwotę ok 30 mln USD na inwestycje,nowe pola czy zakup spółki.Nie wiadomo w którym kierunku pójdzie rozwój ale minimalna kwota która może być zainwestowana w rozwój na 2012 rok to nawet 50-60 mln USD.Pracując na tych polach które teraz mamy chcąc zainwestować takie pieniądze do każdego odwiertu trzeba by zakupić nową wiertnię. Teraz trzeba ruszyć wyobraźnię. Zwiększenie wydobycia i sprzedaży umożliwi KUBGAS w ciągu 2-3 lat zainwestować w nowe projekty kwotę ok 200-300 mln USD.Zasoby które mamy na dzisiaj nie są imponujące jak na taką kwotę inwestycji.Wielkość zasobów to 20 mld m3 a rezerwy to niecałe 2 mld m3.Nie ma innej możliwości jak nowe koncesje i przejęcia spółek lub udziałów w polach gazowych.Wszystko na Ukrainie ciągnie się jak flaki z olejem ale na biurokrację nic nie poradzimy.Może też czekaliśmy na reformę gazową która została w ubiegłym tygodniu podpisana przez Janukowycza.Nie znalazłem szczegółowego tekstu nowej ustawy,dużo pisze się o GTS czyli systemie przesyłu.Ta ustawa miał też na celu łatwiejsze inwestycję w Ukraiński gaz spółkom zagranicznym i ściągnięcia nowych technologii. Pesymiści muszą przyznać że jak na tak małą firmę (w tej branży) i tak mikroskopijne wydobycie gazu,które w krótkim czasie można bezproblemowo zwielokrotnić to wyniki za 1Q są rewelacyjne. Co do Brunei to nie straszył bym nową emisją za grosze.Mamy tam do zaoferowania 40-50% udziałów w Bloku L w którym pod ziemią wesoło chlupocze ropa i czeka na amnestię. Mamy tylu dyrektorów i tak dobrze opłacanych że jestem spokojny o ten projekt. Koszty zarządu są spore ale za dobrą pracę powinno się dobrze płacić.To są wszystkie koszty i na Ukrainie mogą one być bardzo "dziwne" i nie należy za bardzo się dziwić.(to oczywiście jest moje zdanie żeby ktoś mi nie kazał wklejać linka z zakupami "konaków")Przyjmijmy to jak koszty reprezentacyjne Wspomnę jeszcze o Nigerii. Cena ropy na rynkach spada,Nigeria bez znacznego zwiększenia wydobycia ropy,przy cenie 100 USD/bbl zaczyna mieć kłopoty z kontynuacją reform.Przy cenie 80 USD/bbl reformy to tylko marzenie. Zwiększenie wydobycia w krótkim czasie nie jest możliwe z 2 koncesji OML-42 i 30 (Afren ale już numeru nie pamiętam)Do tego mają zablokowane dwie następne który muszą wrócić na przetarg.Wszystkie cztery muszą byś sprzedane na takich samych warunkach czyli bez prawa operatora.Kto bez operatora zapłaci za te koncesję taką kwotę za którą Shell będzie gotowy je oddać.Mają rozwój zblokowany na kila lat i uważam że się ugną bo nie mają wyjścia. Inni będą walczyć o te koncesję jeżeli rząd nigeryjski zmieni zdanie,my mamy jedna zabukowaną. Może to potrwać nawet 2/3 lata ale uważam Nigeria to sprawa otwarta. KI to nasz przyczółek w Nigerii i nie ma zbyt wiele firm poszukiwawczo wydobywczych na świecie które mają takie kontakty. Też oceniam wyniki za 1Q bardzo pozytywnie.KOV rozwija się bardzo dynamicznie , zwiększa skokowo wydobycie węglowodorów i przychody ze sprzedaży .Mamy zysk netto.Zapewniony jest zbyt po atrakcyjnej cenie wydobywanych węglowodorów.Jak na spółkę poszukiwawczo - wydobywczą będącą w początkowej fazie rozwoju osiągnięte wyniki finansowe oceniam bardzo wysoko.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
7 maja 2012 08:15:05
WatchDog napisał(a):Niezmiennie uważam, że do inwestowania na giełdzie potrzebna jest przede wszystkim wiedza o finansach. Reszta jest opcjonalna. Przypominam też, że inwestujemy w akcje spółki, nie w spółkę. ...inwestujemy w przyszlosc spolki poprzez operacje na jej akcjach......
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
7 maja 2012 09:04:00
przy kursie: 15,10 zł
Witam, Za pól godziny będę rozmawiał o wynikach w TVN CNBC (około 9:30). Pozdrawiam i zapraszam do oglądania. JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
7 maja 2012 10:02:08
O Syrii już chyba wszyscy zapomnieli to przypomnę że dzisiaj wybory. Wybory"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 7 maja 2012 10:03
|
|
0 Dołączył: 2012-03-28 Wpisów: 20
Wysłane:
7 maja 2012 10:08:26
Panie prezesie ,podczas zimowego pobytu na Ukrainie powiedział Pan że odwiert O-14 jest testowany.Dziś w CNBC mówi Pan,że wcale go długo nie testują .Czy wtedy był testowany,czy Pan mówiąc//sam widziałem// się pomylił i wtedy testów nie było?.
|
|
6 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 101
Wysłane:
7 maja 2012 10:23:21
Najważniejsza informacja to taka że O-14 jest nadal testowany i zasoby przeszacowywane czyli odwiert nie jest pudłem a podłączenie i produkcja to kwestia czasu. Cały czas pracują 3 wiernie techniczne i jedna główna oraz urządzenie do szczelinowania. W tej chwili trwają prace nad zwiększeniem wydobycia z już produkcyjnych odwiertów. Produkcja na dzisiaj 15-16 MMcf/d dla KOV.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
7 maja 2012 14:22:20
Black horse napisał(a):Rynek nie czytał analizy finansowej W.D. czy też po 30min. poszedł po rozum do głowy i go całkowicie zignorował ???? Tak jak pisałem sama analiza finansowa spółki poszukiwawczo - wydobywczej jest niewiele warta to jak zdanie wyrwane z kontekstu.Dojrzałe rynki notujące setki spółek poszukiwawczo - wydobywczych przez wiele lat wypracowały KANONY wyceny tego rodzaju firm notowanych na giełdach i tego należy się trzymać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 maja 2012 14:58:12
Widziałem finanse firmy reklamowej, handlowej, spożywczej i elektronicznej. Kanon oceny finansowej był wszędzie absolutnie taki sam. I wszędzie była ta sama śpiewka: "w naszej branży to inaczej działa". O nonsensowności tych branżowych kanonów pisałem już na wątku PBG, więc tutaj się powstrzymam. Mam wrażenie, że i tak nie przekonam.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
7 maja 2012 16:38:44
Black horse napisał(a):Black horse napisał(a):Rynek nie czytał analizy finansowej W.D. czy też po 30min. poszedł po rozum do głowy i go całkowicie zignorował ???? Tak jak pisałem sama analiza finansowa spółki poszukiwawczo - wydobywczej jest niewiele warta to jak zdanie wyrwane z kontekstu.Dojrzałe rynki notujące setki spółek poszukiwawczo - wydobywczych przez wiele lat wypracowały KANONY wyceny tego rodzaju firm notowanych na giełdach i tego należy się trzymać. @Black horse - analiza finansowa to analiza finansowa, tu liczy się wartości szeregu wskaźników (ROA, ROE, C/WK, C/Z i wiele innych). Do ich wyliczania służą te same wzory niezależnie od branży, a i źródła danych do ich obliczania są te same (bilans, przepływy pieniężne, rachunek zysków i strat). Dojrzałe rynki nie zmieniają zasad wyceny i analizy finansowej. Dojrzałe rynki potrafią zrobić właściwy użytek z analizy finansowej, czego moim zdaniem o GPW powiedzieć nie można...
|
|
0 Dołączył: 2011-11-17 Wpisów: 257
Wysłane:
7 maja 2012 16:47:00
rafsty napisał(a):Bushido napisał(a):Bzdura Scarry! Każdy szanujący się analityk nie podejmie się robienia analizy( jej publikacji!!!) spółki z branży która nie jest jego mocną stroną. A co, jeśli mocną stroną analityka są finanse? Z tego, co zauważyłem większość prawdziwych speców od jakiejś branży ma tendencję do bredzenia o wielkościach finansowych. I to od razu, gdy temat zaczyna być minimalnie bardziej skomplikowany od dodawania i odejmowania. Czasem to w miarę niegroźne mądrości zdobyte "u cioci na imieninach", ale czasem to czysta herezja. Tymczasem każdy, najlepszy nawet biznes, da się finansowo szybciutko położyć na deski, jak się człowiek na tym nie zna. "Tym", czyli rachunkowości i finansach. Cytat:Dolary to można sobie policzyć samemu w domu- przy kawie. Przy kawie to sobie można policzyć rachunek za nią, a nie ocenić sprawozdanie finansowe. Ale życzę powodzenia w próbowaniu, bo przecież to proste. Jak wszystko, co robią inni, a na czym my akurat się nie znamy, prawda? Rachunkowość polega przecież na dodawaniu przez księgowość faktur, a finanse na liczeniu pieniędzy. Cokolwiek by to miało znaczyć. Księgowość, rachunkowość, finanse... Trzy różne słowa.  Never mind, to na pewno to samo! W domu rachunków za kawe raczej nie płace- "w domu-przy kawie". Nie twierdze że coś jest proste-sam w swoim życiu dużo czasu poświęciłem na obliczenia wartości towarów import-export,kwot cła,należnego podatku,podatku akcyzowego począwszy od alkoholu skończywszy na wyrobach energetycznych.Więc myśle że "coś" tam wiem
Edytowany: 7 maja 2012 16:48
|
|