PARTNER SERWISU
tyfnnibj
39 40 41 42 43
bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 5 czerwca 2012 11:39:10 przy kursie: 7,86 zł
skończcie już z tym IMMOEAST bo każdy przywołuje tą spółkę na każdym wątku gdzie są ponadprzeciętne spadki kursu a jakoś powtórki nigdzie nie widać

Hytron
0
Wpisów: 27
Wysłane: 5 czerwca 2012 11:40:53 przy kursie: 7,86 zł
Mam pytanie do obeznanych w temacie...
Czy w obecnej sytuacji (postępowanie upadłościowe) mógłby wkroczyć do spółki inwestor strategiczny i spłacić część zobowiązań na tyle, żeby spółka mogła funkcjonować dalej?
Może zamiast wykańczać spółkę lepiej ją przejąć przez konkurencję...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 czerwca 2012 11:55:41 przy kursie: 7,86 zł
bernie napisał(a):
skończcie już z tym IMMOEAST bo każdy przywołuje tą spółkę na każdym wątku gdzie są ponadprzeciętne spadki kursu a jakoś powtórki nigdzie nie widać

To znaczy, że do dna na PBG (jeśli spółka nie zostanie w międzyczasie zdelistowana z GPW, co też jest całkiem możliwe), zostało jeszcze dużo miejsca. Dno będzie wtedy, gdy na hasło "kupuję akcje PBG", przeciętny inwestor będzie się pukać w czoło, a nie wietrzyć okazję.
Niestety, jak widać po ww. postach, na razie oczekiwanie na wielkie odbicie trwa w najlepsze....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 czerwca 2012 12:25:55 przy kursie: 7,86 zł
zbieracz napisał(a):
Rynek wycenia PBG na niecałe 100 mln, a przy takiej wycenie w razie likwidacji w/w wierzyciele mogą tylko spisać całe wierzytelności na straty.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 czerwca 2012 12:33:23 przy kursie: 7,86 zł
No i pod rozwagę obrazek z upadłości ZNTK - niebieska linia dzień ogłoszenia przez sąd:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 5 czerwca 2012 12:33

graf_2007
0
Wpisów: 16
Wysłane: 5 czerwca 2012 12:35:35 przy kursie: 7,86 zł
"Ale urwal"

Dla mnie nie ma prespektyw, goscie za free lykneli duze kontrakty, a teraz juz nie potrzebuja spolki. Z kontraktami na energetyke wskoczyli do drugiej spolki, ktora kupili na kredyt:)
schamat prosty i bardzo skuteczny. Nie ma sensu ciagnac tego dalej bo nie ma juz prespektyw duzych kontraktow..
Poza tym jak widze, ze ktos cos ma na cyprze to wiemy o co loto.
Ludzie Polanda rozni sie od jej wschodnich sasiadow, tym ze cale te machinacje sa ladnie przykrywane i ciezko sie do nich dobrac. Skutek natomiast ten sam.

Ale mnie kerwa zalewa jak to widze, a ja tu glupi na froncie wschodnim mowie moim kolegom i kolezankom w pracy, ze u nas DEMOKRACJA

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 5 czerwca 2012 12:37:58 przy kursie: 7,86 zł
Firma jest rozpoznawalna, do niedawna byla w WIG20, wybudowala kawal Polski, rosla jak na drozdzach, miala kilka miliardowow kapitalizacji, rok w rok wykazywala zyski, miala wysoki rating itd itp i nagle SRUU!! w kilka kwartalow upadek na 0,05 c/wk i 100 mln pln kapitalizacji przez bledy w zarzadzaniu plynnoscia i zle skalkulowane oferty drogowe (wczesniej zmiatane pod dywan).
Zostal duzy majatek: miliardowe inwestycje, naleznosci, zobowiazania itd czyli ogromna skala. Do tego upadlosc ukladowa, coraz bardziej skomplikowana (wrecz dramatyczna) sytuacja w calej branzy.
Droga do likwidacji lub wyjscia na prosta jest daleka. Na "teraz" mamy spora plynnosc i zmiennosc i to chyba wystarczy.
Moim zdaniem na naszych oczach rodzi sie godny nastepca Elektrimu, nowy "Cesarz" spekulacji.
Edytowany: 5 czerwca 2012 12:39

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 5 czerwca 2012 12:41:02 przy kursie: 7,86 zł

witam

wg mnie to nie banka - bo to sa puste pieniadze nie majace pokrycia w realu Anxious tylko:
lapanie wielu duzych zlecen "pod korek" z kalkulacja bez zabezpieczen podstawowych surowcow (czyli przed windowaniem spekulacyjnym cen surowcow) jak to mialo miejsce w 2007-2009 (surowce i waluty Panstw wschodzacych) , nie branie pod uwage opoznien , ktore zawsze maja miejsce zwlaszcza jak problemy swiata odbijaja sie czkawka...

Zaladowac sie pod korek, liczenie na zdrowe fundamenty, potem poslizg i ... problem plynnosciowy - sam tego wiele razy dotknalem - nie jest to wesola sytuacja i bez pomocy finansowania z zewnatrz mozna poplynac sprzedajac cokolwiek plynnego za pol-darmo. Dlatego sadze ze nalezy sprostowac:
"spolki grupy PBG podjely decyzje o ogloszeniu upadlosci ukladowej " a nie "ja zglosily do sadu" celem przedstawienia bankom co moga stracic jak beda zagrywac sobie i grac na zwloke celem ugrania wiecej. To wiecej zamieni sie w nic !!!! salute

Dlateo nikomu nie zalezy na polozeniu spolki z portfelem zamowien w energetyce, wodzie, gazie na prawie 9 mld zl z czego drogi to jakies 2 mld - ktore i tak splyna do spolki lada moment.

A zagrywka z Rafako przez Alstom - to po prostu zagrywka na nosie PBG ktore wspolpracuje z Alstomem a przejmuje Rafako z ktorym Alstom ma zwade 3some Przytulcie sie chlopaki i dajcie zyc kazdemu.

Sadze ze dojda do porozumienia. thumbright
Pozdrawiam IK

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 czerwca 2012 13:03:08 przy kursie: 7,86 zł
tym którzy podniecają się kapitalizacją w wysokosci 100 mln złotych powiem, żeby sobie dobrze policzyli straty na kontraktach i zadłużenie a potem od tego odjeli realny rzetelnie wyceniany majątek i zobaczą co im wyjdzie...

zgadzam się, że PBG to przez jakiś czas będzie nowy król spekulacji.. ale tylko spekulacji...

a czy zostanie cesarzem? może

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 czerwca 2012 13:06:19 przy kursie: 7,86 zł
bankrucik napisał(a):
a najbardziej bawią mnie zapewnienia zarządu, że RAFAKO nie jest absolutnie na sprzedaż...

ciekawe jaka jest cena...

tak chodzi mi po głowie taki pomysł.. Alsthom dokręca śrubę RAFAKO wiedząc o problemach właściciela czyli PBG i w ten sposob gra na obniżenie.. ceny

potem przyjdzie i złoży ofertę zakupu wraz z jednoczesnym zakończeniem procesów sądowych:-)))

piękne szachowe zagranie:-))

a tutaj ktoś przypomniał, że RAFAKO wpompowało 300 mln w PBG w samym 1 kwartale 2012, i teraz już 100 mln złotych jest stracone.. ( patrząc na projekty proponowanego układu)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 5 czerwca 2012 13:17:54 przy kursie: 7,86 zł
Hytron napisał(a):
Mam pytanie do obeznanych w temacie...
Czy w obecnej sytuacji (postępowanie upadłościowe) mógłby wkroczyć do spółki inwestor strategiczny i spłacić część zobowiązań na tyle, żeby spółka mogła funkcjonować dalej?
Może zamiast wykańczać spółkę lepiej ją przejąć przez konkurencję...

Jasne że to możliwe - teoretycznie, tylko kto ma ją przejąć, skoro cała branża ledwo zipie? PBG to niemały kąsek, sam majątek PBG (a nie grupy!) z należnościami wycenia się na 1,5 mld zł, zobowiązania bankowe całej grupy PBG 1,7 mld, potrzeby płynnościowe "na zaraz" 700 mln ... dużo. [za stockwatch.pl]

Tak jak pisał wyżej krishic, PBG to rozpoznawalna marka i spory majątek. Osobiście nie wierzę w likwidację, myślę że wniosek o upadłość to raczej próba ochrony przed wierzycialami niż akt zrezygnowania. Grupa takiej ochrony potrzebuje, bo Narodowe Centrum Sportu (patrz link wyżej) żąda od niej na cito 300 mln zł. Jasne że w spółce w której jest problem z płynnością takiej kasy nikt nie znajdzie od razu.

Wierzyciele poszczególni, szczególnie tak narwani jak NCS mogą żądać upadłości likwidacyjnej, ale wydaje mi się że w tym przypadku sąd się na to nie zgodzi (bo upadłość układowa może lepiej slużyć wierzycielom, jako że spółka ma gigantyczny majątek operacyjny), dlatego uważam, że tak jak w przypadku DSS reakcja rynku była zbyt słaba na wniosek o ogłoszenie upadłości (a szczególnie na info o umorzeniu postępowania), tak tutaj reakcja na wniosek o upadłość jest przesadzona.

Zastrzegam jednak, że nie tykam się tych akcji, bo z zasady nie łapie spadających noży.Shame on you Nie znam też szczegółów bilansu. Jednak tak to wygląda od strony postępowania upadłościowego, według mojej wiedzy king
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 5 czerwca 2012 13:19

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 5 czerwca 2012 13:18:45 przy kursie: 7,86 zł
LeRom, lubię te polemiki z Tobą, chociaż to trochę, jak gadanie do radia. Nie zaszczycasz rozmówców swoją uwagą.
le rom napisał(a):
Grupa PBG zbyt dobrze się zapowiadała i rozrastała, aby nie zostać osaczoną i "uduszoną".

Od zapowiadania się do realizcji tych zapowiedzi długa droga. To jak stwierdzenie o kimś, że "to zdolny uczeń, ale leniwy". Niestety, trzeba być zdolnym i pracowitym.
W kwestii "zapowiadania się" PBG jeszcze raz przytoczę fragment omówienia z marca 2010 dotyczącego wyników za 2009:
rafsty napisał(a):
PBG mimo, iż jest to już kolos z sumą bilansową rzędu 4 mld zł, wciąż ma znamiona spółki wzrostowej. Zaczęło to dla mnie być trochę niepokojące. Moim zdaniem pora zacząć tę wartość spieniężać. Nie można w nieskończoność rosnąć właściwie za cudze pieniądze.

Akurat zrobiło się wtedy optymistycznie, bo:
Cytat:
(...) jeszcze raz podkreślę, że to dobrze, że firma pokazała dodatni CF operacyjny.

Sęk w tym, że to nie trwało długo. W 2010 upłynniła się część kontraktów długoterminowych, a potem kasa poszła w studnię kontraktów drogowych. I tyle. Przeszarżowano z zapotrzebowaniem na gotówkę. Nie wiem, może trzeba było nie łapać tylu srok za ogon? Może trzeba było budować mniej kilometrów na raz. Może trzeba było wcześniej zaplanować finansowanie, choćby wspominana tu parę razy emisja z pp. Przecież często bakrutują właśnie firmy świetnie się zapowiadające. W końcu overtrading to jedna z podstawowych przyczyn bankructwa znana na całym świecie.

W zasadzie, jak popatrzeć na przepływy, to mieliśmy próbę dokonania strategic shift. Tyle, że nie wyszło. To się czasem udaje (Nokia), a czasem nie (Thomson, tylko nie: "Thompson", proszę!). I tak jest na całym świecie.

Najwyraźniej w kraju nad Wisłą obowiązują te same prawa fizyki. I przy okazji ekonomii.

le rom napisał(a):
Przecież GDDKiA czy NCS (Narodowe Centrum Sportu) to podmioty Skarbu Państwa z nad Wisły.

NCS właśnie wbiło nóż w plecy PBG. Czy to spisek międzynarodowego kapitału? Raczej nie. Owszem, można się wściekać, że to wredne zagranie, ale postawcie się w sytuacji tych urzędników. Jeśli nie zgłoszą tego roszczenia, za moment nie będą mogli go dochodzić. Wtedy ci, którzy dziś wietrzą spisek przeciw polskiemu PBG, powiedzą, że NCS dopuściło się niegospodarności. Przecież można było wyrwać z masy upadłościowej dla kraju 300 baniek, a nikt nic nie zrobił! I padnie pytanie, na czyich usługach są instytucje władztwa kraju nad Wisłą... wolę jednak: "Polski" (w końcu mamy chyba jakąś nazwę).

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 5 czerwca 2012 17:36:55 przy kursie: 7,86 zł
Mam pytanie: Jak oceniacie możliwość układu?

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 5 czerwca 2012 19:15:40 przy kursie: 7,86 zł
anty_teresa napisał(a):
Nie naraża się, aby nie pogłębiać problemów sektora i nie zajechać branży. Dopuszczam taką możliwość. Przecież PBG nie jest wyspą.

Przed chwilą w faktach do tematu ustosunkował się Minister Nowak, cyt.: "Taki jest biznes" king

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 czerwca 2012 19:23:43 przy kursie: 7,86 zł
@fidellio
Albo ja nie umiem pisać, albo Ty masz kłopoty z czytaniem, bądź interpretacją.
1. Napisałem o naciskach. Naciski mogą mieć różne formy i nie koniecznie odbywać się w blasku kamer, bo to nie naciskithumbright
Premier zapewniał co wybuduje na Euro w expose. Wybudował? Nie masz dystansu do tego co mówią politycy? Jedno mówią inne robią. Parafrazując ministra: "Taki jest biznes" - polityka
2. W swoim komentarzu napisałem, że dopuszczam taką możliwość, a nie że tak będzie. Na siłę próbujesz przypisać mi pewne twierdzenie, którego ja nie wyraziłem.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 5 czerwca 2012 19:29:53 przy kursie: 7,86 zł
@antyteresa

Jedyne co zrobiłem to przytoczyłem słowa Twoje (cytat) i ministra Nowaka. Nic od siebie nie dodałem więc z pretensjami nie do mnie, tylko albo do siebie albo do Ministra.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 czerwca 2012 19:40:33 przy kursie: 7,86 zł
Futro napisał(a):
Mam pytanie: Jak oceniacie możliwość układu?

Coraz mniej prawdopodobne:
Dwa banki wypowiedziały PBG umowę o powstrzymaniu się od egzekwowania zobowiązań

Cytat:
05.06. Warszawa (PAP) - Bank Gospodarki Żywnościowej i Polski Bank Przedsiębiorczości wypowiedziały PBG umowę o powstrzymaniu się od czasowego egzekwowania zobowiązań, co oznacza, że umowa ta przestała obowiązywać - podało PBG w komunikacie.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 5 czerwca 2012 19:41

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 czerwca 2012 19:43:43 przy kursie: 7,86 zł
Odnosiłem się np do tego:
fidelio77 napisał(a):
@antyteresa

No dobrze, przeformułuję to:
Premier naraża się globalnym graczom finansowym żeby ratować PBG? Wierzysz w to :-)?

a nie tylko wybiórczo cytatu, który zamieściłeś. Wczoraj już nie ciągnąłem tematu, bo najwyraźniej mamy różne zdania. Do nikogo nie mam pretensji(znów można odnieść się do interpretacji moich słów przez Twoją osobę). Nie mam także oczekiwań w stosunku do rządu w przedmiotowej sprawie. Powtórzę jeszcze raz:
Dopuszczam jedynie możliwość nacisków przez organa rządowe.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 5 czerwca 2012 20:20:33 przy kursie: 7,86 zł
chciałbym tylko skomentować te wpisy gdzie ludzie przytaczają żądanie NCS o 300 mln kary.

według zarządu PBG są one bezpodstawne.
oglądając poniższy link, można odnieść wrażenie, że faktycznie cwaniacy z rządu chcą uniknąć wypłacenia wykonawcy należnej zapłaty za dodatkowe prace, które nie były wpisane do kontraktu zasłaniając sie niedotrzymaniem terminów przez schody :)

może jestem naiwny, ale predzej uwierze prezesowi niż komuś z rządu, szczególnie, że na innych stadionach jakoś nie było opóźnień.

może Państwo chce sie jakoś wytłumaczyć z tego, że to najdroższy stadion na świecie :)
Edytowany: 5 czerwca 2012 20:22

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 czerwca 2012 20:33:57 przy kursie: 7,86 zł
Cytat:
może Państwo chce sie jakoś wytłumaczyć z tego, że to najdroższy stadion na świecie :)

No jak ja nie lubię powtarzania BZDUR...! A sprawdź sobie najpierw w necie czy rzeczywiście najdroższy, po drugie chyba na przykładzie PGB widać jak firmy zarobiły na budowie stadionów, więc ten ukryty podtekst aferalny brzmi jak farsa...
Edytowany: 5 czerwca 2012 20:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,409 sek.

wjdwnobi
eagxqqdt
vngobpfc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yozfteik
kpgjutqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat