214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
16 czerwca 2012 15:01:37
przy kursie: 5,80 zł
"Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze" Czy to są tylko domniemania ? Czy to jeszcze można ukryć ? Brawo dr Zbigniew Kuźmiuk Gorący temat: Mechanizm wyprowadzania pieniędzy z wielkich kontraktów realizowanych za publiczne pieniądze biznes.interia.pl/wiadomosci/n...Polska kroczy śladem włoskiej mafii? A przecież to takie proste i wytłumaczalne.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
16 czerwca 2012 15:16:04
le rom napisał(a):Polska kroczy śladem włoskiej mafii? Aha, czyli kuźmiuk jest w mafii...??? p.s. Czy nawet w dniu meczu musisz jakieś polityczne farmazony, załóż sobie wątek polityczny, a nie na wątkach spółek wylewasz swoją propagandę...
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
16 czerwca 2012 15:47:36
Ale to jest dobre  : le rom napisał(a):przyjdzie czas, kiedy rynek zostanie złapany na spalonym Oprócz Euro2012 dzwonią mi skojarzenia z psychologią inwestowania. Naprawdę fajne.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 czerwca 2012 17:10:51
LeRom, przecież opisany w tym artykule mechanizm nijak ma się do tego, co stało się w PBG. Cytat:Spółka, która wygrała przetarg, inkasuje przez cały czas pieniądze od podmiotu publicznego, ale nie trafiają one do ostatecznych wykonawców, bo tych, którzy zlecili im prace faktycznie, nie ma. To PBG, czyli podmiot z poziomu pierwszego, który wygrał przetarg nie dostaje kasy od Gdaki i NCS. Przecież mają ogromne należności z tytułu wykonanych prac i jeszcze się biją o roboty dodatkowe. Cytat:Tak zapewne działo się w tych wszystkich kontraktach autostradowych, gdzie obecnie do GDDKiA zgłaszają się faktyczni wykonawcy inwestycji (firmy z czwartego poziomu), do których nie dotarły pieniądze, bo zainkasowały je podmioty, których już w obrocie gospodarczym nie ma. Jak na wszystkich, jak na kontraktach realizowanych przez PBG, to ono nie dostało kasy? Na pewno były próby grania faulem. Przy jednym projekcie w znanej mi firmie wykonawca podzlecił prace firmie, która zatrudniła na czarno cudzoziemców. Sprawa się rypła, bo przyszli w sobotę mimo, że nikt ich nie zgłosił, że coś będą robić. I zrzucili butlę z gazem z dachu na 10 tym piętrze. Fachowcy. Było wesoło. Ale żeby od razu mafia. Cytat:mimo upływu wielu tygodni żadnej reakcji premiera Donalda Tuska na to wystąpienie nie było, Też bym nie komentował takich bzdur. --- Poza tym wydaje mi się, że do tej pory optowałeś za protekcjonizmem wobec PBG. Że rząd powinien dać im tanie kredyty, preferować polską, dobrze się zapowiadającą firmę przy rozstrzyganiu przetargów, zdjąć z niej część ryzyka inwestycyjnego (przez indeksację cen kontraktów), że chcą ją zabić zagraniczni konkurenci w zmowie z zagranicznymi bankami. Teraz dajesz link to artykułu, który sugeruje, że działają, jak mafia. Ładnie byśmy teraz wyglądali, jakby rząd Cię posłuchał.
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2012 17:15:06
Amol napisał(a):le rom napisał(a):Polska kroczy śladem włoskiej mafii? Aha, czyli kuźmiuk jest w mafii...??? p.s. Czy nawet w dniu meczu musisz jakieś polityczne farmazony, załóż sobie wątek polityczny, a nie na wątkach spółek wylewasz swoją propagandę... ==== Jeśli ktoś nie ma argumentów to "odwraca kota ogonem" poprzeinacza fakty i z ofiary potrafi zrobić oprawce a w dodatku przyłoży pieczątkę polityczne i dzisiaj jest mecz a tu wątek spółek. Dałem link - proszę przeczytać artykuł, i komentarze pod nim, a zdanie a raczej pytanie "Polska kroczy śladem włoskiej mafii?" jest tytułem tego artykułu a nie moim wymysłem i proszę nie "odwracać kota ogonem" i nie wmawiać, że to nie dotyczy PBG i branży budowlanej. Inna sprawa to co ja myślę o tym artykule? Ale w żaden sposób nie mogę zrozumieć jak można patrzeć na przynależność partyjną autora a nie na trść i to co ma do powiedzenia. Ja na przykład gdyby dr Kuźmiak był z PO -czytałbym artykuł nie zwracał na ten fakt. Dla mnie treść się liczy. Traktuje to jako jedną z wersji wytłumaczenia tego co obserwujemy. A czy się okaże prawdziwa czy nie - od tego są sady. Osobiście wolałbym, żeby to była zwykła niegospodarność - to łatwiej się strawi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 czerwca 2012 17:59:08
Jakby co, to ja artykuł przeczytałem. Ale komentarzy pod artykułami już nie czytam, bo w 99,9% to szambo. Omijam profilaktycnie, żeby nie wpaść. Nie wiem też, z której partii jest Pan Kuźmiak i nie obchodzi mnie to, bo polską polityką nie interesuję się już od ładnych paru lat. Stronniczości partyjnej więc proszę mi nie zarzucać. Jakby co
|
|
6 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 182
Wysłane:
17 czerwca 2012 12:15:20
Ciekawostka: GDDKiA opublikowała ranking wykonawców, wg jakości realizacji robót. Hydrobudowa grupy PBG zajęła 12 miejsce (20,6% pobranych próbek nie spełniało wymogów). a np. Strabag, zajął 15-te miejsce (22,3%), Skanska zaś 21 miejsce (30,5%). Co najciekawsze spółki, które ogłosiły upadłość likwidacyjną zajeły odpowiednio: Poldim (3-e miejsce) i DSS (6-te miejsce). budownictwo.wnp.pl/gddkia-zapr...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 czerwca 2012 13:27:34
I to zawraca nas do dyskusji na temat preferowania kryterium ceny i niezrozumienia koncepcji value-for-money przez naszych urzędników.
Reguły są proste: Robisz coś dobrze - bankrutujesz. Jakość nie popłaca, bo jakość kosztuje. Jeśli wygrywasz przetarg, gdzie dominującym kryterium jest cena, to żeby zarobić musisz dawać mało cukru w cukrze.
Tragiczne jest to, że to oficjalna linia Państwa Polskiego. Lansowanie partactwa. I znowu robimy coś, co wystarczy tylko na parę lat, bo się zaraz rozsypie.
|
|
6 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 182
Wysłane:
17 czerwca 2012 15:07:43
Niestety moje przemyslenia po przeczytaniu tego artykulu sa takie same :/
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
18 czerwca 2012 09:30:25
przy kursie: 5,90 zł
Ciekawostka nt PBG i Fibonacci’ego dla cyfromaniaków i fraktalofreak’ówJeśli wziąć absolutny szczyt tych akcji z 31.05.07 r. - cena 425,03 zł i następnie odjąć od tej wartości minimum z dnia 20.11.08, minimum które przez wiele miesięcy potem się broniło – czyli 165,64 zł otrzymujemy: 425,03-165,64 = 259,39 zł. Jeśli teraz weźmiemy te 259,39 zł pomnożymy przez podstawowy współczynnik Fibonacci’ego czyli 0,618 otrzymujemy: 259,39 x 0618034 = 160,31 zł. Weźmy teraz odejmijmy otrzymaną powyżej wartość, czyli 160,31 od minimum z dnia 20.11.08 165,64 – 160,31 = 5,33 zł. Absolutne minimum z dnia 8.06. wynosiło 5,35 zł, tylko 2 grosze więcej…nie jest wykluczone, że obecny spadek ma na celu przetestowanie tamtego dna, być możej jego pogłębienie do ww. wartości 5,33? Czy w tej okolicy zrobi się dno na PBG ? Być może tak, a być może nie. Wszystkiego, co tu napisałem absolutnie nie należy traktować jako zachęty do kupna akcji PBG. Nawet jeśli to zadziałało, to być może jest to tylko chwilowy przystanek, a kurs spadnie niżej, by znaleźć sobie ostateczne dno na jakiejś innej proporcji . To jest jedynie zachęta do tego, by obserwować z dużym zaciekawieniem zachowanie tych, którzy są wewnątrz tego wiru, ich reakcje na poziomie zbiorowości. Czyżby Fibonacci „sterował” spadkiem na PBG? Przypominam ewentualnym napalonym na to, że ten poziom zadziała: Nie kupuje się spółek w trendzie spadkowym, zwłaszcza tak silnym, jak na PBG!"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2012 20:20:36
To co kiełkuje na DSS, gdzie postawiono krzyżyk, a rynek nadal wycenia na 15 mln zł - i kwota ta jest niższa od EBITDA/ 22 mln zł.[0,68]. Wielu wygodniej mieć obraz skończenia, bez wyjaśnień i rozliczeń w czym celuje GDDKiA. Mam nadzieję, że matematyką zajmią się fachowcy a nie partacze. Podobnie a może o piętro wyżej, w apogeum strachu widzę GK PBG i stadne zawołania i wyrzucanie z indeksów i wszelkie ciekawostki, a rynek wycenia 84 mln zł i kwota ta jest niższa od EBITDA/ 330 mln zł[0,25]. A więc logicznym jest [0,68/0,25=2,72], aby doszukiwać się raczej poziomu kursu PBG P=2,72x5,9 = 16 zł. A zniesienie Fibbonaciego ? Każdy widzi jak chce widzieć. Tu być może podwojenie ilości akcji i wersja upadłości. Niemniej jednak P= 0-30 zł.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
18 czerwca 2012 20:47:47
Ale tutaj szykują się straty z kontraktów drogowych tak więc te wskaźniki mocno nieaktualne.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 czerwca 2012 01:25:10
Ale diagnoza co do psychologii rynku całkiem sugestywna: le rom napisał(a):Podobnie a może o piętro wyżej, w apogeum strachu widzę GK PBG Coś w tym jest.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
0 Dołączył: 2012-02-17 Wpisów: 10
Wysłane:
28 czerwca 2012 14:00:43
przy kursie: 5,76 zł
Ta firma - to banda nieudacznikow, powiem wam ze znam kolesia ktory tam pracuej poznalem go w 2003 roku bo studiowal z moim bratem na polibudzie poznanskiej - mlot nie z tej ziemi tzn chlopak nic nie kumal z przedmiotow podstawowych niezdolal skonczyc studiow - mysal ze glupim smiechem i cwaniactwem uda mu sie skonczyc, a on juz wtedy robil projekty dla cieplowni i jakis tam kotlowni w PBG. Stawiam wiec pytanie a zarazem teze - jak firma z takimi imbecylami moze prosperowac ?(a podejzewam ze nie jeden tam taki jest)Dowodow nie daleko trzeba szukac wzieli sie za drogi ,stadiony? ktorych nigdy nie budowali - to jeszcze pikus ale zeby wywalic cene ponizej kosztow tu nie trzeba byc wielkim ksiegowym zeby uznac to za debilizm. przy takich inwestcjach i swego rodzaju bumie budowlanym nie wiedzieli ze produkty do budowy, wogole koszty budowy pojda do gory? Z takich to mlotow i cwaniakow ta firma sie skalda wiec kurs nie powinien dziwic, szkoda mi tylko tych ludzi co sie dali takim cwaniakom nabrac.Polecam omijac z daleka te spolke, chyba ze wam kasy nie szkoda tak czy siak niedlugo bedzie likwidacja tego bagna.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-19 Wpisów: 11
Wysłane:
28 czerwca 2012 14:34:47
przy kursie: 5,76 zł
@xymarcinxy
Kiedy podpisywano kontrakty to "ceny były powyżej kosztów". Marża jakaś tam była - niewielka, ponieważ do przetargów startowało naprawdę dużo firm i zwycięzce wybierano według kryterium ceny. Czy dało się wtedy przewidzieć wzrost kosztów? Swoje pytanie i zarzuty powinieneś odnieść moim zdaniem nie tylko do PBG ale i do prawie całej branży, bo nie tylko PBG nieprzewidział tego scenariusza. Idąc dalej mógłbyś stwierdzić, że 80% pracowników całej branży budowlanej to "idioci". Czy faktycznie to było do przewidzenia? A może koszty poszłyby w dół? Mądry Polak po szkodzie - raczej to powiedzenie tutaj pasuje, bo teraz, już po fakcie wszyscy by to przewidzieli. Nie uważasz że gdyby kontrakt zakładał, że to inwestor ponosi te niestabilne koszty, to nie byłoby takiego problemu w całej branży? Z tego co można usłyszeć od ekspertów to takie rozwiązanie funkcjonuje w całej Europie. Lepiej szukać przyczyny tej sytuacji u źródła, a nie wśród skutków, a takim skutkiem jest PBG w upadłości układowej.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 lipca 2012 18:13:34
przy kursie: 10,72 zł
Don Ki Shot napisał(a):@xymarcinxy Swoje pytanie i zarzuty powinieneś odnieść moim zdaniem nie tylko do PBG ale i do prawie całej branży, bo nie tylko PBG nieprzewidział tego scenariusza. Idąc dalej mógłbyś stwierdzić, że 80% pracowników całej branży budowlanej to "idioci". Czy faktycznie to było do przewidzenia?
TO, że położyła się większość nie zmienia faktu, że zwyciężyła chciwość nad rozsądkiem. Taki scenariusz powinien być uwzględniony w kalkulacji. Przypominam Ci, że dokładnie tak samo było z opcjami i to powinien być dobry przykład i nauczka! Czy tych dyrektorów finansowych należy rozgrzeszyć, bo spekulowała większość???? Jak przejrzysz wyniki poszczególnych kontraktów to okaże się, że zachodnie spółki ofertowały często wiele wyżej. Jak widać każdy musi się sparzyć sam... Przypomnę także, że oferty były składane podczas kryzysu. Jeśli ktoś nie uwzględnił wzrostu kosztów to po prostu jest jak napisałeś idiotą. Don Ki Shot napisał(a): Nie uważasz że gdyby kontrakt zakładał, że to inwestor ponosi te niestabilne koszty, to nie byłoby takiego problemu w całej branży? Z tego co można usłyszeć od ekspertów to takie rozwiązanie funkcjonuje w całej Europie. Lepiej szukać przyczyny tej sytuacji u źródła, a nie wśród skutków, a takim skutkiem jest PBG w upadłości układowej.
A jeśli Ty kupowałbyś mieszkanie to chciałbyś mieć taką klauzulę w kontrakcie? Bank chciałby udzielić Ci kredytu? W końcu to ten co zarabia ponosi ryzyko, bo zarabia właśnie między innymi za to ryzyko. Problemem jest co innego. Złe rozłożenie akcentów w ocenie ofert, z najniższą ceną na czele.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 lipca 2012 18:20:04
fidelio77 napisał(a):anty_teresa napisał(a):Odnosiłem się np do tego: fidelio77 napisał(a):@antyteresa
No dobrze, przeformułuję to: Premier naraża się globalnym graczom finansowym żeby ratować PBG? Wierzysz w to :-)? a nie tylko wybiórczo cytatu, który zamieściłeś. Wczoraj już nie ciągnąłem tematu, bo najwyraźniej mamy różne zdania. Do nikogo nie mam pretensji(znów można odnieść się do interpretacji moich słów przez Twoją osobę). Nie mam także oczekiwań w stosunku do rządu w przedmiotowej sprawie. Powtórzę jeszcze raz: Dopuszczam jedynie możliwość nacisków przez organa rządowe. Rozumiem, w każdym razie z tego co powiedział minister wynika, że rząd raczej takich działań nie przewiduje. I tyle. Poszli w inną stronę: Cytat:Rząd, obawiając się zachwiania na rynkach finansowych i paraliżu inwestycji wartych miliardy złotych, rozważa możliwość przejęcia upadających spółek budowlanych - poinformował wicepremier i minister gospodarki Waldemar Pawlak. gielda.onet.pl/pawlak-rzad-roz...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
4 lipca 2012 18:38:28
anty_teresa napisał(a): A jeśli Ty kupowałbyś mieszkanie to chciałbyś mieć taką klauzulę w kontrakcie? Bank chciałby udzielić Ci kredytu? W końcu to ten co zarabia ponosi ryzyko, bo zarabia właśnie między innymi za to ryzyko. Problemem jest co innego. Złe rozłożenie akcentów w ocenie ofert, z najniższą ceną na czele.
No widzę, że myślimy tak samo. A wypowiedź Pawlaka jest skandaliczna, rząd nie jest od tego by dofinansowywać prywatne spółki i ryzykować kapitał z naszych podatków na podupadającą spółkę/branżę... To łamie zasady wolnego rynku, a nie jesteśmy bogatym krajem by tak wydawać kasę na grę w pokera...
|
|
Wysłane:
4 lipca 2012 18:38:48
Aktualna struktura głosów akcjonariatu PBG S.A Jerzy Wiśniewski - 42,23% ING Nationale Nederlanden OFE - 10,24% Klienci PIONEER PEKAO Investment Management - 5% Pozostali akcjonariusze - 42,53% ....a gdyby Pawlak poprzez ARP obniżył wszystkim o połowę i dorwał 50% +1 i dalej to wyglada swoisko i kurs poprawia się.
|
|